Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Debian - проблеми мнения въпроси

Featured Replies

A, нещо за от останалите неща, които ти писах направи ли ?

• Отговори 893
  • Прегледи 101,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

A, нещо за от останалите неща, които ти писах направи ли ?

Едно и също ми показва терминала-като руут и като обикновен потребител.

В смисъл - не можеш да отвориш настройките на alsamixer.

В такъв случай, това, което постна преди няколко поста какво е ?

Когато натисна F6 избра ли интелската карта ?

"Това ми дава.Нямам отделна звукова карта-ако има значение-дъното е-Gigabyte.GA-G31M-ES2L нещо със снимката не се получава-само един канал-master,и е на макс, ───────────────────────────── AlsaMixer v1.0.25 ──────────────────────────────┐ │ Card: PulseAudio F1: Help │ │ Chip: PulseAudio F2: System information │ │ View: F3:[Playback] F4: Capture F5: All F6: Select sound card │ │ Item: Master Esc: Exit │ │ │ │ ┌──┐ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ ├──┤ │ │ │OO│ │ │ └──┘ │ │ 100<>100 │ │ < Master >"

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

До колкото се вижда чипа на звуковата ти карта е Realtek ALC887-VD

Във форума на Убунту са написали това: Отваряш терминал като администратор (root) и пишеш тази команда:

sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

Ако Дебиан полза различен текстов редактор от gedit пишеш неговото име!

Като се отвори тектовия редактор се добавя този ред в края на файла:  

options snd-hda-intel model=generic

След това запаметяваш и рестартираш, и би трябвало да го няма вече проблема!

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

До колкото се вижда чипа на звуковата ти карта е Realtek ALC887-VD

Във форума на Убунту са написали това: Отваряш терминал като администратор (root) и пишеш тази команда:

sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

Ако Дебиан полза различен текстов редактор от gedit пишеш неговото име!

Като се отвори тектовия редактор се добавя този ред в края на файла:  

options snd-hda-intel model=generic

След това запаметяваш и рестартираш, и би трябвало да го няма вече проблема!

Това е...Невероятно...Само няколко щтраквания и всичко е шест...Благодаря ти!Благодаря на всички!

• 3 седмици по-късно...

Здравейте,отново имам едно проблемче под дебиан7-немога да форматирам флашка във fat файлова система -дава грешка.

Помагайте!Благодаря!

Здравейте,отново имам едно проблемче под дебиан7-немога да форматирам флашка във fat файлова система -дава грешка.

Помагайте!Благодаря!

каква грешка

Помагайте!Благодаря!

С gparted ли ?

Error creating file system: helper exited with exit code 1: given file system label exceeds 11 characters

Тази грешка ми дава-незнам как се казва програмата-с десен клик върху иконата на флашката-от опциите избирам -форматиране...

Няма да стане така. Избираш от менюто "Устройство" >> "Създаване на таблица за дялове"  http://s19.postimg.org/su4j71lir/gparted.png

и създаваш нов дял, форматиран във fat32 файлова система. Носителят трябва да е демонтиран по време на манипулацията. GParted трабва да е стартирана с администраторски права.

• 3 месеца по-късно...

Здравейте колеги.Отново я закъсах, с Дебиан 7 32 бита съм.Проблема е със принтера samsung scx3400 който е свързан с кабел USB към компа но Дебиана не го вижда.Пробвах на три различни компа все със Дебиан 7 32 бита и никакви проблеми...Имам свален драйвъра винаги правя все едно и също:ALT + F2 и пиша gksu nautilus иска парола въвеждам я намирам драйвъра,разархивирам го и кликвам два пъти върху файла install.sh отваря се диалогов прозорец и избирам изпълни ...приемам там разните условия давам само next,next и така нищо не променям, автоматично  си намира принтера scx3400 автоматично ми маркира нужният драйвър от списъка за scx3200 явно точно за 3400 няма но не е проблем давам само напред ,нищо не маркирам нищо не променям и така пита ме дали искам да отпечатам пробна страница натискам ОК ,отпечатва страницата,натискам  край и това е...Помагайте!

Опитай с generic PCL-6-PCL-XL

Не би трябвало да е от драйвъра,на други три компа все със Дебиан 7 и същият принтер с драйвъра за scx3200 всичко си бачка.

Редактирано от vrzru (преглед на промените)

От системни настройки избирам-принтери-добавяне на нов принтер-започва да търси но ми изписва-демонът Firewall D не е стартиран.За откриването на мрежов принтер е необходимо услугите mdns,ipp,ipp-client и samba-client да са включени в защитната стена.-все пак открива принтера- срещу полето ,на тази машина,изписва-Samsung SCX-3400 series,бутончето ,добави, се осветява,натискам го но принтера не се добавя,прозорчето се скрива и оставам на основният прозорец за добавяне на принтер,избирам пак ,добавяне на нов принтер,и всичко се повтаря ...

• 2 седмици по-късно...

Здравейте.За да не правя нова тема, реших да попитам направо тук следното :Как да отворя .xls и .doc файлове с LibreOffice ?Опитах със Calc и Writer, но ми казва, че има несъвместимост във версията и неправилен вид на файл-а ( ?! )В момента съм с Libre 4.1.0.1, и все така не мога да отворя такъв тип файлове.Ако имате някакво предложение ( с изключение на онлайн решенията ), ще съм ви много признателен, от жизнена важност е :)Благодаря предварително.

Прикачи някъде файла, за да мога да го изтегля и тествам с моят офис. Никога не е имало проблеми Libreoffice да чете и записва в тези формати.

http://prikachi.com/images/147/6584147i.png Същото е и със .xls файлове. Файлът е тестов, просто исках да разбера дали ще имам проблеми за напред, понеже след няколко дни ще ми се наложи да работя с такива файлове.Сега направих просто един празен файл, за да разбера дали ще ми го отвори, но уви.

Редактирано от iptables (преглед на промените)

Исках не снимка, а самият файл, ако не е тайна съдържанието му. Всеки ден работя с doc, docx и често с xls файлове и съм сигурен, че няма проблеми с отварянето им под Libreoffice.

Свали този файл и опитай да го отвориш http://dox.bg/files/dw?a=b4952d261d

Да, отворих го.

Какъв е тогава проблема, когато създам празен .doc или .xls, и след това да не мога да го отворя, за да работя ?

Отиди в Инструменти>>Настройки>>Зареждане/Съхраняване>>Общи и виж, настройките дали са като моите http://s19.postimg.org/dhehycer7/word1.png

Благодарности, сега вече всичко е наред =).

• 2 седмици по-късно...

Здравейте,

днес се реших да попитам защо аджеба, когато ползвам оригиналния драйвер за видео картата си ( Quadro FX 1600m ), ОС - Дебиан 7 Wheezy.

Проблема е следния :

Преди известно време ( около месец ), реших да си направя експеримент и да си сложа оригиналния драйвер за картата, всичко си работеше - да, няма спор, НО... след като рестартирам, перката започва да духа така, сякаш съм пуснал програма от рода на 3D Max и render-вам... едва ли не, се натоварва адски много, градусите скачат от 65 до 75-80, искам да подчертая, че всичко това се получава след ПРАВИЛНА инсталация на драйвера ( като естествено премахвам nouveau ).

Рестарт, и перката започва да духа като за последно... ( ?!? )

Притесних се... всичко си работеше, няма никакви запичания, зацикляния или каквото и да било друго.

Не ми хареса идеята с перката да издухва така мощно, затова и върнах безплатния ( nouveau ), не казвам, че не съм доволен от него, но просто исках да видя как ще се държи системата с оригиналния драйвер.

В момоента съм с nouveau, но си остава върпосът : Защо перката откача, с оригиналния драйвер ?

Ето и lscpi :

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile PM965/GM965/GL960 Memory Controller Hub (rev 0c) 00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Mobile PM965/GM965/GL960 PCI Express Root Port (rev 0c) 00:03.0 Communication controller: Intel Corporation Mobile PM965/GM965 MEI Controller (rev 0c) 00:03.2 IDE interface: Intel Corporation Mobile PM965/GM965 PT IDER Controller (rev 0c) 00:03.3 Serial controller: Intel Corporation Mobile PM965/GM965 KT Controller (rev 0c) 00:19.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82566MM Gigabit Network Connection (rev 03) 00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 03) 00:1a.1 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 03) 00:1a.7 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 03) 00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03) 00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 1 (rev 03) 00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 2 (rev 03) 00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 5 (rev 03) 00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 03) 00:1d.1 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 03) 00:1d.2 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 03) 00:1d.7 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 03) 00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev f3) 00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801HEM (ICH8M-E) LPC Interface Controller (rev 03) 00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801HM/HEM (ICH8M/ICH8M-E) SATA Controller [iDE mode] (rev 03) 01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation G84 [Quadro FX 1600M] (rev a1) 02:06.0 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev b9) 02:06.1 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev b9) 02:06.2 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C832 IEEE 1394 Controller (rev 03) 02:06.3 SD Host controller: Ricoh Co Ltd R5C822 SD/SDIO/MMC/MS/MSPro Host Adapter (rev 20) 02:06.5 System peripheral: Ricoh Co Ltd R5C592 Memory Stick Bus Host Adapter (rev 10) 02:06.6 System peripheral: Ricoh Co Ltd xD-Picture Card Controller (rev 10) 10:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 4965 AG or AGN [Kedron] Network Connection (rev 61)  

Искам да повторя, всичко си ми работи нормално и с двата драйвера, просто ми е чудно, защо се получава така с перката, когато сложа оригиналния драйвер на nVidia ?

Благодаря предварително.

P.S. Лаптопа е почистен от прахоляци наскоро, изключвам възможността да е от това, сменена е и термопастата.

Редактирано от iptables (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

За ползвателите на Debian Testing, препоръчвам това хранилище

deb http://packages.linuxmint.com debian import

Това е ключът за него (пуска се в терминала и се натиска Enter):

gpg --keyserver pgpkeys.mit.edu --recv-key  3EE67F3D0FF405B2  gpg -a --export 3EE67F3D0FF405B2 | sudo apt-key add -

Пакетите са 100% съвместими с тези на Jessie/Testing

В него има чист Firefox (последна стабилна версия), mate-desktop, whisker-menu за Xfce и доста други екстри. Преди да се инсталира Firefox и firefox-l10n-bg трябва да се премахне Iceweasel и xulrunner.

http://s19.postimg.org/ukxfz119v/firefox.png

iptables

Да ти кажа за драйвера защо  прави така като  пускаш компа . Значи при мене е така  с моята карта и в Linux и Windows . Докато се освести самата система ,че има драйвер бучи яко и после млъква и си работи. Просто в началото няма какво да контролира оборотите на перката преди да се е сетнал драйвера.

При мен на настолният вентилаторът също стартира на максимални обороти, но това е за 2-3 секунди. Мисля, че забавя още преди да стартира GRUB. На лаптопа не чувам изобщо вентилатора и не ме интересува как стартира.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.