Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Debian - проблеми мнения въпроси

Featured Replies

Да питам дали ше подкарам дебиана на IP4 1.50Ghz 512MB RAM и дали ше върви по бързо от Windows XP

• Отговори 893
  • Прегледи 101,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Да питам дали ше подкарам дебиана на IP4 1.50Ghz 512MB RAM и дали ше върви по бързо от Windows XP

Няма невъзможни неща.Само трябва правилно да подбереш графичната среда.Трябва да е лека за да ти работи бързо Дебиан-а.

По принцип в последно време всички OS натежаха, включително Linux, което според мен противоречи на първоначалната идея. Донякъде е неизбежно - не толкова, че не може да се направи, причината е в сроковете, всеки екип гледа да изкара по-бързо най-новите пакети или версия на софтуера, който пише (говоря общо, но отново важи за екипите, които правят Linux/BSD OS и пакети за тях). От друга страна областта става прекалено голяма, за да може някой да си позволи да оптимизира безкрайно дълго, както и да пише на асемблер (да не говорим, че това е висш пилотаж и далеч не всеки добър програмист може да пише добре на асемблер, както на С). Има още много причини, но крайният неприятен факт за всички потребители е, че всички съвременни OS работят все по-бавно и по-бавно на все по-бърз хардуер. А когато говорим за по-стар хардуер, както този Pentium 4 1.5 GHz и 512 MB RAM - нещата не са толкова цветущи. Аз лично бих препоръчал да пробваш да инсталираш Xfce - http://www.xfce.org/ (виж скрийншотите). Според много хора тази среда е една от най-красивите, като си инсталираш и библиотеките за KDE и Gnome няма да имаш проблеми с никой софтуер. А Xfce е доста по-бърз от KDE и Gnome (нищо, че е базиран на същите библиотеки - GTK, както и Gnome). Не е и особено трудно да се инсталира, все пак Debian има може би най-добрата пакетна система с много инструменти, нищо че много народ твърди, че начинаещите не можели да се справят с него (странно защо). Все пак, като за първи опит, може би не е зле да попиташ някой за помощ.

Предполагам, че ще върви толкова бързо, колкото чисто нова инсталация на XP. Дано да имаш карта NVidia, защото иначе си е мъка. Дори бих казал че не си заслужава.

Ако все пак се престрашиш, пробвай и GNOME. Според мен ще върви добре.

По принцип в последно време всички OS натежаха, включително Linux, което според мен противоречи на първоначалната идея. Донякъде е неизбежно - не толкова, че не може да се направи, причината е в сроковете, всеки екип гледа да изкара по-бързо най-новите пакети или версия на софтуера, който пише (говоря общо, но отново важи за екипите, които правят Linux/BSD OS и пакети за тях).

Не знаех, че първоначалната им идея е била такава :) .

Тук има много фактори, които влиаят. На първо време трябва да се разграничи чисто субективното усещане за скорост. Ако машината зарежда бавно или няма графично ускорение, това веднага се възприема като бавно, но всъщност не е съвсем така. Например, ако пуснеш p7zip няма да усетиш разлика. Важното е всички компоненти да се представят задоволително и тогава ще имаш усещането, че машината лети. Това няма как да се случи с неподдържан хардуер или кофти графичен стек. Малкото програмисти, занимаващи се със свободен код, не са всемогъщи.

От друга страна областта става прекалено голяма, за да може някой да си позволи да оптимизира безкрайно дълго, както и да пише на асемблер (да не говорим, че това е висш пилотаж и далеч не всеки добър програмист може да пише добре на асемблер, както на С).

Няма никаква полза от писането на асемблер. Да, определени части от програмите могат да се напишат на асемблер, но това е по-скоро издребняване. От голямо значение е правилният замисъл на приложението. След това дали е многонишково, дали са използвани правилните алгоритми и т.н.

Има още много причини, но крайният неприятен факт за всички потребители е, че всички съвременни OS работят все по-бавно и по-бавно на все по-бърз хардуер. А когато говорим за по-стар хардуер, както този Pentium 4 1.5 GHz и 512 MB RAM - нещата не са толкова цветущи.

Най-голямата тесла е че се използват прекалено много скриптове и се извикват прекалено много външни приложения, което също води до осезаемо забавяне. Машината просто няма как да ги измъкне толкова бързо от дискът.

Аз лично бих препоръчал да пробваш да инсталираш Xfce - http://www.xfce.org/ (виж скрийншотите). Според много хора тази среда е една от най-красивите, като си инсталираш и библиотеките за KDE и Gnome няма да имаш проблеми с никой софтуер. А Xfce е доста по-бърз от KDE и Gnome (нищо, че е базиран на същите библиотеки - GTK, както и Gnome). Не е и особено трудно да се инсталира, все пак Debian има може би най-добрата пакетна система с много инструменти, нищо че много народ твърди, че начинаещите не можели да се справят с него (странно защо). Все пак, като за първи опит, може би не е зле да попиташ някой за помощ.

Най-много зависи дали ще му работи добре X -а. Оттам насетне ще се мотка само когато започне да swap-ва, а това няма да е толкова лесно с 512 RAM. Моята машина в момента ползва 405 MB RAM и това при включен Firefox и KTorrent в GNOME, всички последни версии.

Melmak, съзнателно не съм навлязъл в подробности :ph34r: Разбирам мнението ти, не съм съгласен с всичко, което си писал, но няма лошо - всеки има право на мнение. Аз самият съм почнал да се занимавам с компютри преди доста време, едно от първите ми занимания беше програмиране на асемблер за процесор 6502 (по времето на 8-битовите компютри), така че знам какво говоря. За някои неща наистина няма смисъл да бъдат писани на асемблер, не толкова заради бързодействието, а заради производствената цена на крайния продукт (вложените човеко-часа и прочие щуротии...). Имах предвид някои части от ядрото, или даже цялото ядро, тогава ще има голям ефект, но както и да е. И ако имаш съмнения - навремето имаше една версия на Windows 3.0, пренаписана от някаква фирма изцяло на асемблер - инсталацията се събираше на 1 дискета и работеше на XT компютър с бързината, с която обикновеният 3.0 вървеше на 386 (най-бързото нещо по това време). За съжаление обективните условия - бързото развитие най-вече, както и ниската цена на хардуера днес и по-дългото обучение за специалисти, които биха могли да програмират на асемблер, да не говорим за преносимостта, наложиха писането на С/С++ дори и на системните програми от най-ниско ниво. Както и да е, целта не беше да задълбаваме в тази тема, само го споменах. В случая с 512 MB RAM проблемът няма да е толкова от самия Linux и Х-а, а от приложенията, които се пускат под тях - например споменатият Firefox заеба доста памет, особено ако се пуснат сайтове с flash. Аз лично съм решил проблема така - на една доста стара машинка съм пуснал стара версия на Linux с ядро 2.2 и стари версии на софтуер, направо лети. Друг е въпроса, че не мога или по-точно не искам да гледам клипчета от Youtube на тази машинка. И това е най-вече заради тяхното решение да се ползва висока версия на flash player-а. Не че няма други решения, но мен ме устройва за конкретната цел. Така че ако човек е решил за какво ще се ползва машинката и го устройва този вариант - няма проблем. А на майка ми например съм оставил едно слабо компютърче (486 DX2-66 процесор, 8 MB RAM) с Windows 95 (оригиналната версия - Gold Edition, не OSR2) и MS Office 95, цялото това нещо на твърд диск 100 MB (има 50-на свободни). Не че съм фен на Windows-а, но за нейните цели (интелигентна пишеща машина) става супер. Варианти много, важно е човек да знае какво иска. P.S. В момента има няколко OS, които са изцяло писани на изцяло на асемблер (или C в по-редки случаи), от scratch както се казва, някои са подобни на Linux/Unix като идея, макар че нямат нищо общо с тях. Пример: MenuetOS - http://www.menuetos.net Малка и доста функционална OS, има и други, някои базирани на нея.

Редактирано от SEG_Striker (преглед на промените)

Общо взето бързодействието се спъва от най-бавната част. Дали това е процесор, памет, диск или мрежа има голямо значение. Познай, че в съвременния софтуер това не е процесора, където асемблерът би могъл да помогне.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Колко системни програми и драйвери си написал на асемблер и за кой процесор? Дай да не спорим за това :ph34r: Изместваме въпроса на човека. А най-бавната част в "съвременния софтуер" не е хардуера, по-скоро е софтуера писан от хора, чиято първа OS е Windows XР - напоследък всички софтуерни фирми се напълниха с такива младежи, които си мислят, че знаят много, а не могат да пишат добре по една проста причина - разчитат на готови библиотеки, писани от екипи, които обикновено са съставени от най-различни хора, които често не знаят кой е авторът на самата библиотека или функция... Това важи както за Linux дистрибуциите, така и за Windows, Mac OS и почти всички "съвременни софтуерни продукти". Именно това е едно от нещата, които вече казах - неизбежно е да стане така по много причини. Но следващия път, като "цикли" компютъра ви, не обвинявайте него, а въпросните псевдопрограмисти, които често не знаят какво е конзола, но пишат системен и приложен софтуер... Та мога да гарантирам, че повечето от тези момченца пишат програми, които стават няколкостотин мегабайтови изпълними файлове, докато същото (независимо на кой език) написано пробно от мен или някой от моето поколение обиновено е 15-25 KB. Това не е преувеличение, а факт, съвсем наскоро демонстрирах подобна програмка на един колега, който мислеше, че знае всичко.

Колко системни програми и драйвери си написал на асемблер и за кой процесор? Дай да не спорим за това :)

Най-лошото е че съм писал, макар и малко. За Pentium.

Та мога да гарантирам, че повечето от тези момченца пишат програми, които стават няколкостотин мегабайтови изпълними файлове, докато същото (независимо на кой език) написано пробно от мен или някой от моето поколение обиновено е 15-25 KB. Това не е преувеличение, а факт, съвсем наскоро демонстрирах подобна програмка на един колега, който мислеше, че знае всичко.

Е, тук окончателно ме изгуби. Както и да е. Щом си изградил такова мнение, няма да те разубеждавам.

Не е мнение, а факт, говоря за фирма, където работят около 120 програмиста, така че знам за какво говоря. Както и да е, стига вече на тази тема.

Въпросния USBWiFi тръгна след като минах на тестовата Squeeze 2.6.32. Следвах едни инструкции от Wiki за въпросния адаптер. Имам въпросче! Не ми е ясно това свързано с драйвера и фирмуера! Защо са нужни и двете и какво правят поотделно?

Защо са нужни и двете и какво правят поотделно?

Firmware-то общо взето е част от драйвъра. Проблемът е че доста фирми не искат да разкриват какво правят в някои части на драйвърите си. Поради тази причина част от ядрото не е с отворен код, въпреки че се разпространява безплатно. Може би си чувал за т.нар. binary blobs. Е, това е то. Firmware-то в повечето дистрибуции е отделен пакет.

• 2 седмици по-късно...

хора помагайте, инсталирах дебиана и като ребутнах нали ме пита за юзърнейм и парола след като ги въведох дава някакво съобщение че там доколкото разбрах дебиан не гарантирал нещо си, и там нещо иска да се напише

Редактирано от hristofor (преглед на промените)

хора помагайте, инсталирах дебиана и като ребутнах нали ме пита за юзърнейм и парола след като ги въведох дава някакво съобщение че там доколкото разбрах дебиан не гарантирал нещо си, и там нещо иска да се напише

И как по спомени на очевидци да дадем съвет?

Debian GNU/Linux comes with ABSOLUTELI NO WARRANTY to the exselentted by applicable law юзърнейм @ юзърнейм : вълнообразна линия $

Debian GNU/Linux comes with ABSOLUTELI NO WARRANTY to the exselentted by applicable law

юзърнейм @ юзърнейм : вълнообразна линия $

аха, това е командния промпт, от тук почваш да пишеш команди :yanim:

аха, това е командния промпт, от тук почваш да пишеш команди :P

ама това е още след ребута спира до там въобще не съм още влезнал

ама това е още след ребута спира до там въобще не съм още влезнал

Напротив, вече сте влезли в системата, изпълнете например:

ps -efl

Ето:

Section "InputDevice"

Identifier "Generic Keyboard"

Driver "kbd"

Option "CoreKeyboard"

Option "XkbRules" "xorg"

Option "XkbModel" "pc105"

Option "XkbLayout" "us,bg"

Option "XkbVariant" "bds"

Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle"

EndSection

Пробвах със запетая пред бдс и без и все тая.

Пробвай с тази команда за клавиатурната подредба.

setxkbmap -model pc105 -layout us,bg -variant  ,bds -option grp:alt_shift_toggle,grp:rwin_switch,grp_led:scroll
От много време я ползвам и без значение от графична среда или дистрибуция работи безотказно.

EDIT:Сега забелязах,че въпроса е от 2007.Моля модератора да почисти моя пост.

Редактирано от radoshow (преглед на промените)

оправих се ,изглежда съм избрал неподходящ български сървар при инсталацията на програмите ,и затова не стана ама незнам де ,сега всичко се оправи

Още един въпрос ,как да инсталирам адобе флаш плеара за да мога да гледам клипове от you tube

• 3 седмици по-късно...

Мога ли да попитам как мога да създам нещо като рестор поинт в Дебиан ,за да мога ако омажа някои настройки,да върна системата в слединсталационно състояние. Открих в гугъл някаква "etckeeper" има я в Синаптика но се чудя дали ще върши работа

Редактирано от hristofor (преглед на промените)

Най-добрият начин е да отидеш на ниво файлова система. Brtfs поддържа такава опция. Това е много по-мощно, просто, мащабно и ефективно от всички други решения. И все пак, реално погледнато, не ти трябва. Подобно решение би било ефективно в някои специфични случаи. Във всички други един бекъп на файловете, които променяш, е напълно достатъчен. Точно това е хубавото на Linux - не се разваля, освен когато потребителя прави груби грешки.

Най-добрият начин е да отидеш на ниво файлова система. Brtfs поддържа такава опция. Това е много по-мощно, просто, мащабно и ефективно от всички други решения.

И все пак, реално погледнато, не ти трябва. Подобно решение би било ефективно в някои специфични случаи. Във всички други един бекъп на файловете, които променяш, е напълно достатъчен. Точно това е хубавото на Linux - не се разваля, освен когато потребителя прави груби грешки.

аз имам предвид като махам или слагам отметки тук там и примерно объркам нещо ,как да ги върна в начално състояние.

аз имам предвид като махам или слагам отметки тук там и примерно объркам нещо ,как да ги върна в начално състояние.

през терлинам си правиш архивно копие на /etc и след това при нужда го възстановяваш

Искаш невъзможното ;) . Зависи къде е това тук и къде е там. В нито една ОС няма универсално решение на този проблем. Винаги можеш да направиш копие на всичко, но това не се отплаща добре. В това съм се убедил 100-кратно и тези преди мен също го потвърждават за милионен път. В Linux, конкретно, повечето от настройките отиват във файлове в домашната ти директория. Други, като boot settings, се записват в общите конфигурационни файлове на системата. Ако сбъркаш по пакетния мениджър, това може да е много трудно оправимо. Както например, ако сбъркаш по регистрите на Windows, той може да не успее да се стартира.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.