Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Debian - проблеми мнения въпроси

Featured Replies

Точно така, нищо не пречи и повечето опитни потребители и особено разработчиците на Debian правят точно така. Освен това, нищо не пречи да има по няколко версии на библиотеките. capnemo, не съм казал, че останалите Linux OS не са разумен избор. Просто най-подходящият за разработчиците е именно Debian поради споменатите и още няколко други причини. А за тези, които не са разработчици на такива основни части от Linux или някои важни основни пакети, няма проблем - да работят на каквото си искат :)

• Отговори 893
  • Прегледи 101,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Хм..добреее, хайде сега тогава някой да ми обясни какво да направя в този случай : Значи леко неможах да си компилирам модул на nvidia за ядрото ... оказа се , че ми дава грешка от рода на

WARNING: The runtime configuration check failed for library

'libGL.so.185.18.29' (expected: '/emul/ia32-linux/usr/lib/libGL.so.1',

found: (not found)). The most likely reason for this is that the

library was installed to the wrong location or that your system's

dynamic loader configuration needs to be updated. Please check the

32-bit OpenGL compatibility library installation prefix and/or the

dynamic loader configuration.

добре . ясно . случва се Обаче тогава следва следното :

The /emul/ia32-linux/... dirs have been abandoned by libc6-i386 in favour

of /usr/lib32 and /usr/lib32 and all other 32bit packages have to

migrate to the new directory (most Debian packages have already). You

will have to fix the NVIDIA installer to look in the right

directory.

I'm closing this bug because there is nothing ia32-libs can do there

and ia32-libs hasn't caused this.

Хм . и сега следва въпросът ми : добре , от инсталатора ( на Nvidia) евентуално мога да посоча къде се намират различни компоненти и по специално библиотеките на libGL .. но нещо се забърках да ви кажа. Добре , аз ще му посоча ..кое ? къде се намират инсталираните от дебиан библиотеки ? Но тогава следва въпросът - когато инсталатора поиска да ми сложи нужните библиотеки аз какво да отговоря вече ?Защото ако не ги сложи ,поне досега модула не тръгваше... и къде ще ги сложи ? Казано честно и досега не знаех какво слага и къде , обаче си го намираше ако му е трябвало , но вече не .... въобще за този който иска да помогне , но не може да разбере моите объркани писания , нека хвърли едно око Тук - от извора и да пообясни евентуално идеята.....

Редактирано от juve (преглед на промените)

Хм..добреее, хайде сега тогава някой да ми обясни какво да направя в този случай : Значи леко неможах да си компилирам модул на nvidia за ядрото ... оказа се , че ми дава грешка от рода на

добре . ясно . случва се Обаче тогава следва следното :

Хм . и сега следва въпросът ми : добре , от инсталатора ( на Nvidia) евентуално мога да посоча къде се намират различни компоненти и по специално библиотеките на libGL .. но нещо се забърках да ви кажа. Добре , аз ще му посоча ..кое ? къде се намират инсталираните от дебиан библиотеки ? Но тогава следва въпросът - когато инсталатора поиска да ми сложи нужните библиотеки аз какво да отговоря вече ?Защото ако не ги сложи ,поне досега модула не тръгваше... и къде ще ги сложи ? Казано честно и досега не знаех какво слага и къде , обаче си го намираше ако му е трябвало , но вече не .... въобще за този който иска да помогне , но не може да разбере моите объркани писания , нека хвърли едно око Тук - от извора и да пообясни евентуално идеята.....

Ако компютъра се ползва за работа, т.е. production system, не веднъж е споменавано- само stable. Или ползваш стабилния, като можеш да рискуваш, затривайки всичко ненужно като програми и downgrade от testing към stable, което си е малко като да скачаш от самолет без парашут, или да инсталираш stable върху досегашния testing. Или да чакаш до догодина, тогава да мигрираш и дотогава постоянно да имаш такива проблеми.

Подобно решение обаче предполагам не те устройва, така че по-добре да разрешим конкрутния проблем. Указваш на инсталатора къде в Дебиан са инсталирани библиотеките, после инсталатора като иска да слага негови имаш два варианта- или му казваш къде (при дебианските) или да ги слага където ще, а ти на ръка ги местиш съответно където трябва, тоест във въпросната нова директория. Успех

Имам някакво мрачно чувство , че това няма да завърши току така . Като се замисля - при мен отделните потребителски директории са разхвърляни из разни отделни дялове , освен да си запазя директорията /home/user някъде и да хващам пътя. Макар че тоя стабилния дебиан ме притеснява - то щом е обявен за стабилен , представям си ако нещо не ми се получи - няма оправяне никога ( особено ако го обявят като този проблем за нищожен и че не ги засяга ( разработващите) Ама .... както ме научиха на мързел , ходи се връщай на слак ако смееш Публикувано изображение

явно ще местим насам - натам - дано да е вярното :)

така: Значи досега се ровичкам из разни директориии файлове . Така и не разбирам къде се корени проблема. По точно как досега нямаше проблем точно с този драйвер а сега вече има .

значи при компилиране на модул "липсващите " библиотеки все пак се създават :

/usr/lib/libGL.so.1 и подобни

и

/emul/ia32-linux/usr/lib/libGL.so.1 и подобни

въпросът ми е : къде по дяволите още трябва да ги има , че да ги намери проклетия инсталатор и как да му ги покажа ? И защо ги намираше преди а сега не , след като все пак той е същия драйвер , който ползвах до вчера със същата карта дистрибуция и ядро ?

че ме хващат бесните вече :computer8::)

А защо не си направи софт-линкове към библиотеките на местата, където ти трябват? Аз поне досега съм се справял. Но ако много си сбозил Линукс-а, лошо :) В интерес на истината, аз ползвам няколко вида Linux, OpenBSD, FreeBSD и редовно тествам OpenSolaris и разни други по-екзотични Unix OS, както и Windows разбира се. Все пак ми е такава работата. Та специално за Debian, обикновено слагам stable, после добавям хранилищата за другите издания, както и за някои специални пакети, които използвам, но не са част от OS, поради политиката (вече дискутирахме тяхната гледна точка). Правил съм и заигравки със Sidux, обаче при него веднъж ми се счупи целия Х от една поредица ъпдейти, добре че на следващия ден новите ъпдейти го оправиха... Затова, моят съвет е да се инсталира stable, след това да се инсталират внимателно, стъпка по стъпка необходимите пакети от unstable, testing и др. хранилища, като се внимава кои библиотеки иска. Така ще се научите да си пазите няколко версии, да не се разчита само на пакетната система, да се компилират нужните библиотеки за зависимости и да се преименуват временно, ако се наложи да се пусне apt-get/aptitude или GUI фронтенд програмите им... Горе долу така правят хората след като натрупат опит. А големите програмисти на core програми правят така, че и доста по-голям хаос за несвикналите. И ако невнимателно пуснете apt-get, просто ще ги разбиете :speak:

А защо не си направи софт-линкове към библиотеките на местата, където ти трябват?

Защото аз инсталирам драйвера на Нвидиа по стандартния начин ( тези "пътища" на дебиан водят точно до 10 пъти по малко fps и ...да си водят из шубраците ;) ) и досега , вече 10 месеца инсталатора работи безпроблемно . Точно с този модул , компилиран от този драйвер, на тази машина с това ядро работеше до вчера, когато забелязах , че нещо , което по рано ми вървеше перфектно ми "сече" и дава някакви проблеми та реших да си ко прекопилирам - тривиално ! И тук започна веселбата .... навсякъде е записано , че бъга е затворен обаче никой не казва как точно , а в опциите на инсталатора има прекалено много възможности които не разбирам Публикувано изображение

p.s Накрая оставих мисленето . поразбутах библиотеките и всичко тръгна по старому , ама не съм очарован - това подхождаше на "каруцарския" слак , не на удобната ОС : )

mkdir /emul/

ln -s /usr/lib /emul/ia32-linux

ами не точно . Както съм казал по нагоре , в директорията /usr/lib/ библиотеките съществуват. Както и в /emul/ia-32-linux - също се създават . даже и в lib64 ..... но доколкото си спомням от снощи , инсталатора искаше да ги има в /usr/lib32 ... та истината е да се създаде символна връзка на /emul с lib32 ... и проработва гадината :P Не знам защо подлеца долен не ги търси в /usr/lib ( след като е стандартна ) и поне в /usr/lilb64 след като системата и ОС са 64 битови ... :ass:

... моят съвет е да се инсталира stable, след това да се инсталират внимателно, стъпка по стъпка необходимите пакети от unstable, testing и др. хранилища, като се внимава кои библиотеки иска. Така ще се научите да си пазите няколко версии, да не се разчита само на пакетната система, да се компилират нужните библиотеки за зависимости и да се преименуват временно, ако се наложи да се пусне apt-get/aptitude или GUI фронтенд програмите им... Горе долу така правят хората след като натрупат опит. А големите програмисти на core програми правят така, че и доста по-голям хаос за несвикналите. И ако невнимателно пуснете apt-get, просто ще ги разбиете :sobbing:

Да, така е. Apt pinning е златно нещо. Много хора работят със смесен Debian, ползвайки по-нови версии на програмите и като нещо се развали - downgrade. Обаче горният метод означава и 100 пъти повече грижи и внимание, което е ненужно, ако не се ползва смесен Debian. Работата опира и до вкус, на мен не ми харесват такива мешани работи. Или stable, или sid - на някои хора stable създава повече проблеми отколкото официално бъгавите горни браншове примерно, при мен поне не е така.

juve, има определени методи, които работят при всички дистрибуции. Както са казали някои Unix програмисти, "когато грубата сила не помага за разрешаването на проблем, това понякога означава, че не се прилага достатъчно такава".

juve, има определени методи, които работят при всички дистрибуции. Както са казали някои Unix програмисти, "когато грубата сила не помага за разрешаването на проблем, това понякога означава, че не се прилага достатъчно такава".

Taka e. Обаче дебиан има свойството да отпуска хората. С тези зависимости .... спокойно мога да заявя, че за дебиан след 10 месеца знам 1/10 от това което знам за Slack, защото то си върви по един или друг начин и за мен , който не съм софтуерен ентусиаст не е възниквало необходимост да го " човъркам " Затова го разглеждам частично като "черна кутия" - система , която така или иначе си следи бакиите и не се занимавам да го ръчкам , защото ми изглежда противоестествено за него ( за Слак това е присъщо ) И ми идва изненада, като дойде нещо такова странно .

Относно стабилния дебиан - аз започнах с него , но всички заявиха че тестовия е доста добър и стабилен ( което не е лъжа) и минах на него , въобразявайки си , че когато ми писне за нещо 'ей така" с зависимости и debconf мога да си ходя напред назад във версиите.... оказа се че пак не съм в час - движението било на принципа на възвратен клапан - минеш ли напред назад е ..... изчанчена работа . Нищо , ще ми е за урок . Ще си седя докато squeeze стане стабилна и там ще се 'замразя" , както повеляват новите условия в дебиан Публикувано изображение Така и не разбрах от къде дойде проблема ми . Става дума за това че програма ( игра) която използва на 100 % едното ми ядро внезапно беше започнала да лагва и сече изображението , а натоварваше равномерно и 4 ми ядра но с много остри пикове на "тягата" Графиките им приличаха на триони направо .... уж нямаше чужди процеси , какво стана така и не разбрах , но се оправи с разните му библиотеки .... дано да е за дълго Публикувано изображение

Taka e. Обаче дебиан има свойството да отпуска хората. С тези зависимости .... спокойно мога да заявя, че за дебиан след 10 месеца знам 1/10 от това което знам за Slack, защото то си върви по един или друг начин и за мен , който не съм софтуерен ентусиаст не е възниквало необходимост да го " човъркам " Затова го разглеждам частично като "черна кутия" - система , която така или иначе си следи бакиите и не се занимавам да го ръчкам , защото ми изглежда противоестествено за него ( за Слак това е присъщо ) И ми идва изненада, като дойде нещо такова странно .

Относно стабилния дебиан - аз започнах с него , но всички заявиха че тестовия е доста добър и стабилен ( което не е лъжа) и минах на него , въобразявайки си , че когато ми писне за нещо 'ей така" с зависимости и debconf мога да си ходя напред назад във версиите.... оказа се че пак не съм в час - движението било на принципа на възвратен клапан - минеш ли напред назад е ..... изчанчена работа . Нищо , ще ми е за урок . Ще си седя докато squeeze стане стабилна и там ще се 'замразя" , както повеляват новите условия в дебиан Публикувано изображение Така и не разбрах от къде дойде проблема ми . Става дума за това че програма ( игра) която използва на 100 % едното ми ядро внезапно беше започнала да лагва и сече изображението , а натоварваше равномерно и 4 ми ядра но с много остри пикове на "тягата" Графиките им приличаха на триони направо .... уж нямаше чужди процеси , какво стана така и не разбрах , но се оправи с разните му библиотеки .... дано да е за дълго Публикувано изображение

Аз затова използвам най-много OpenBSD, да не ме разглезва. Но и там пакетите много улесняват нещата :speak: Все пак unix brute force може да се приложи с пълна сила, а и OpenBSD си е чист Unix.

Всъщност , някой има ли преки наблюдения как се държи 32 bit squeeze върху що годе много-ядрена система ? Като имам в предвид 4 ядра де , да не си помислите че става дума за мощен компот... От някое време се дразня от дребните , но досадни проблемчета в 64 битовата версия. Тези библиотеки ...дето все нещо има да се доправи нещо взеха да ме ядосват. Искам да я карам ламерската да я направя веднъж и после само ползвам, ползвам ...сега стана като бозата - все правя, правя :speak: Някой ще попита какво толкова има - всъщност нищо и все пак има . Онзи ден се борих с инсталатора на nvidia и 32 бировите библиотеки , предния ден - с блутута и възможноста да предаде само по 1 файл до телефона ми и да блокира тотално , днес ново 20 - боря се в wine и неговите проблеми с библиотеките. Сега някой ще ми каже - ами сложи си стабилната версия - бях се наканил , ама пък тя още е с kde3 а на мен вече не ми се връща пак към нея , после пак обратно на 4 .. :down: И от гледна точка моя поглед имам следните версии :

а - стоя на 64 бит squeeze - много ме дразни и ми пречи да работя

б - слагам lenny - добре , ама ползва кде 3 което е отречено вече и не ми се мести насам - натам като идиот

с - слагам 32 бит squeeze - би трябвало да е същото като 64 бит , ама лишено от простотиите на съвместимоста с 64 ноооо - не знам как ще поеме моята 4 ядрена система с 6 гб рам - дане се окаже , че имам 1 ядро да работи и 3 да го топлят ?

Освен това питам - ако си взема персоналните "конфиги " от собствената ми директория дали БИ тръгнала системата все едно не съм се местил ? На слак така ставаше , ама на дебиан - не знам ... :speak:

който знае - да казва без бой ;)

п.с знам какво ще кажета за работна системи и тестинг версия - вече знам , но питам как да додрапам мързеливо до март - април 2010 когато stable ще стане squeeze ....

Всъщност , някой има ли преки наблюдения как се държи 32 bit squeeze върху що годе много-ядрена система ? Като имам в предвид 4 ядра де , да не си помислите че става дума за мощен компот... От някое време се дразня от дребните , но досадни проблемчета в 64 битовата версия. Тези библиотеки ...дето все нещо има да се доправи нещо взеха да ме ядосват. Искам да я карам ламерската да я направя веднъж и после само ползвам, ползвам ...сега стана като бозата - все правя, правя :P Някой ще попита какво толкова има - всъщност нищо и все пак има . Онзи ден се борих с инсталатора на nvidia и 32 бировите библиотеки , предния ден - с блутута и възможноста да предаде само по 1 файл до телефона ми и да блокира тотално , днес ново 20 - боря се в wine и неговите проблеми с библиотеките. Сега някой ще ми каже - ами сложи си стабилната версия - бях се наканил , ама пък тя още е с kde3 а на мен вече не ми се връща пак към нея , после пак обратно на 4 .. :) И от гледна точка моя поглед имам следните версии :

а - стоя на 64 бит squeeze - много ме дразни и ми пречи да работя

б - слагам lenny - добре , ама ползва кде 3 което е отречено вече и не ми се мести насам - натам като идиот

с - слагам 32 бит squeeze - би трябвало да е същото като 64 бит , ама лишено от простотиите на съвместимоста с 64 ноооо - не знам как ще поеме моята 4 ядрена система с 6 гб рам - дане се окаже , че имам 1 ядро да работи и 3 да го топлят ?

Освен това питам - ако си взема персоналните "конфиги " от собствената ми директория дали БИ тръгнала системата все едно не съм се местил ? На слак така ставаше , ама на дебиан - не знам ... ;)

който знае - да казва без бой ;)

п.с знам какво ще кажета за работна системи и тестинг версия - вече знам , но питам как да додрапам мързеливо до март - април 2010 когато stable ще стане squeeze ....

Многократно е разисквано за 64 битовите версии на която и да е OS. За момента няма особен смисъл, освен в някои конкретни случаи за сървъри. Заемат повече памет за едно и също нещо, няма подобрение в бързодействието (както очакват много хора), освен в някои много специфични случаи за 64 битови оптимизирани приложения и някои игри (под Windows). Всичките ядра ще работят под 32 битовата OS, освен това няма грижи с повече памет - аз имам 8 GB и си работят ок, а и повечето нови Linux OS имат ядро с разрешен по подразбиране PAE, така че коректно си разпознават цялата памет. Разбира се, не може да се използват повече от 3 GB за конкретно приложение, но това надали ще ти е проблем :)

Аз също имам 64 битови OS (няколко различни), както и 32 битови, преборил съм се с повечето проблеми под 64 битовите, но реално човек само губи малко ресурси заради наложителната 32 битова емулация заради някои приложения, които винаги трябват и както казах, 64 битовите засега не правят нищо повече, но харчат повече памет. Да не говорим за проблемите с не много стабилния 64 битов flash плъгин и работата с браузъри - все пак над 90% от сайтовете използват flash.

Много мога да кажа още по въпроса, но мисля, че отговорих на въпросите ти.

Не съм чувал никой да има проблеми с ядрата под Linux, така че това е фалшива тревога. То се поддържа още преди да го бяха внедрили масово.

Така е . Просто се чудех каква е вероятноста да не се разпределят задачите по ядрата и да излиза, че имам кон , а върви като магаре. Пък и чета тук там ( макар че може би бяха за бозата) за разни ядра дето и се товарели неравномерно и ме загложди да не се изработя ей така, без особена нужда Публикувано изображение

последно да запитам - има ли начин сегашните ми пакети чрез някоя елементарна операция да ги инсталирам точно същите ( е почти де) ама на 32 ? че ми отне доста време да изхвърля голяма част от кде и други софтуер и демони , които не ми трябват и не ми се чисти пак "новата" ми инсталация ...

хм ....оказва се че не е толкова лесна работа да си сложиш тестова версия :) Диска, който записах два пъти не иска да свърши работа ...идва начален екран , избирам някаква инсталация ( все тая) и завършва с ..ACPI:Expecting a [reference] package element, found type 0 ..толкова. Изключено е да има грешка - проверих го внимателно .... или както казал Дядо Йоцо - " боже , колко бъгове има на тоя свят , боже " ;)

Juve, виждал съм sid на 2 и 4-ядрени компютри, 32-битова версия и 4GB RAM, върви добре. Бъгове и странни проблеми има почти всеки ден, но не са сериозни, за да не се справиш с тях - обаче ще ти лазят по нервите. За разпознаването - както са ти казали горе, всичко се разпознава.

Ама като слагаш тестова версия на работна машина гледай сега дилеми. Няма да имаш проблем да вземеш config файловете от домашната директория и да ги ползваш на същата 32-бит система - т.е. стига да е пак squeeze+kde4. Защо обаче си помисли, че с Lenny непременно ще ползваш KDE3? Аз съм с това, но като не ти харесва има backports до 4.2 http://www.debian-desktop.org/doku.php . А за бъгавия инсталатор, имаш варианти за инсталация премного, написани на сайта - защо не опиташ stable>>testing upgrade или по-безболезнено: по-стара версия на testing install cd?

При всички положения по-мързеливо няма как да изкараш. Плюс това щеше да си спестиш работа, ако когато си инсталираше 64-bit squeeze беше прегледал всички варианти за разделяне на харддиска, но вече е късно.

Редактирано от Linux_user (преглед на промените)

или по-безболезнено: по-стара версия на testing install cd?

добре , ама в службата имах , а снощи кой да ти търси стара версия ...грабнах текущата ама таратанци ! Относно комбинациите на стабилна с нестабилна ;) - опитвам се да се придържам възможно до стандартното положение във всичко."Стандартното " дава едно - ако възникне неуредица сума ти народ вече и изпищял и за мен , с 2 кликания е достатъчно просто да взема решението и да си продължа нататък.Почна ли да експериментирам - в някакъв момент разминаването дали е довело до проблем или не - не е важно , важното е , че вече никой не може да ти каже къде точно се корени проблема, трябва сам да се справяш , а това коства усилия , който или не искам или не мога да положа :grimace: И сега ще видя какво ще се случи , ама започвам да подозирам , че нещата няма да се лесни - тоя бъг май се получава на дъна като моето най - вече и решение не видях, дано старото помогне :eek:

Ще се бием - дано не ни бият...много :)

разглеждам аз http://www.debian-desktop.org/doku.php - това чудо доколко е съвместимо с нещо ? защото като го гледам - то ни риба - ни рак ....и ме изпълва с подозрение :)

juve, не е Дядо Йоцо, ами е Моканина, тоя дето го цитираш и си сложи Ubuntu и мирясвай, явно ти е време. П. П. Много ми е чудно, какво точно си изчистил от инсталацията на Debian, като пакети? Демони и приложения казваш, кои и защо ми е интересно да знам, пречат ли ти, или просто те дразнят.

Редактирано от tolostoi (преглед на промените)

:P :P

uve, не е Дядо Йоцо, ами е Моканина, тоя дето го цитираш и си сложи Ubuntu и мирясвай, явно ти е време.

Може , най - вероятно си прав...времето когато търках чиновете е мноооооого отдавна....

относно убунту - е стига де , нали четеш , че търся нещо което работи ? ;) убунту няма да сложа никога ( вече) стигаше ми няколко дена тестове - идеята да се бърза напред като "пърле пред майка си " ( каквато между другото е идеята на убунту ) ми е много чужда - все пак аз съм дърт ! Публикувано изображение Искам стабилно !

Относно дялането на кде - значи при мен почти никога не съществуват 2 програми с едно действие . Едно , ама лъв - това ми е девиза ;) та от там , всичко което е плеер но не е mplayer всичко , което е браузър но не е ФФ и т.н не вирее при моята система :) И понеже не се имам за експерт , не смея да посоча всеки пакет и система, която и трябват когато 'слагам" , но после режа всичко , което е товар пък макар и дисковете 500ГБ да са вече 80 лева ....

juve, не бих казал, че съм "дърт", но предпочитам да правя разлика между ОС за експериментиране и такава за работа, като и двата типа имат предимства и недостатъци. Просто не ползвам софтуер с бета качество на домашния компютър, разбира се във виртуални машини положението е друго. С право се съмняваш за рибата и рака, но няма как да очакваш най-новата версия на kde официално във стабилен debian release, това ти е опцията. Послепис: Ако при инсталацията на Дебиан посочиш кое да не се инсталира няма да ти се налага после да режеш. Иначе повечето предпочитаме за всяка гайка и болт да имаме отделен инструмент (най-вече немци правят KDE), но щом не ти допада принципа, поне оползотвори немалкото правомощия, които ти дава прочутият инсталатор на Debian, от когото някои сънуват кошмари.

само си чешете скрола, нищо смислено не се пише в тая тема.

само си чешете скрола, нищо смислено не се пише в тая тема.

Публикувано изображение бях се зачудил защо няма кой да се заяде, ама и това мина ;) Добре де , темата се казва проблеми мнения въпроси , ето Аз имам и проблем и въпрос ...и даже мнение - къде тук е нарушението ? Защото вместо да кажеш защо инсталатора ми дава грешката ACPI:Expecting a [reference] package element, found type 0 , да кажеш решение и да ти кажа ;) , си взел сам да си чешеш скрола Публикувано изображение На мен не ми са ясни някои неща и питам - това проблем ли е ? И защо ?

[

ACPI:Expecting a [reference] package element, found type 0

Това е типичен проблем за AMI (American Megatrends Incorporated), които въпреки че нарочно правят BIOS-и, неработещи под Линукс, няма да бъдат осъдени в скоро време. Цялата работа е в едни таблици, които са отговорни за правилното функциониране на ACPI под linux. За повече подробности http://en.wikipedia.org/wiki/Foxconn#ACPI_...lity_with_Linux

Проблемът обаче е със всички American Megatrends чипове, Phoenix Technologies нямат този проблем. Решението е за се забрани ACPI, като има две възможности

*или, ако е възможно, се изключва директно от BIOS-а

*или се задава на ядрото преди да започне инсталацията да игнорира ACPI

За мен второто досега е работело, конкретно за Дебиан инсталатора се дава първо Help, след което има спикът от опции и под тях място за вписване на желаните опции, там един ред поне за мен прави магията

acpi=off
или
noacpi

*или се задава на ядрото преди да започне инсталацията да игнорира ACPI

дам ...и аз понякога чета това онова ...ама при мен не знам защо не действа, а изключване от БИОС - сорри ама няма :angry:

пробвал съм абсолютно всико каквото е можал да измъдри дебианския диск от F1 do F8 обаче - няма спасение . ако не даде гореописаната грешка, то изтъпанва нещо от рода на ,,,found HC with no IRQ check BIOS/PCI alala bala setup ! и пак пада в кереча ;) ;) ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.