Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Debian - проблеми мнения въпроси

Featured Replies

Здравейте, имам един въпрос и исках от ползващи Debian да го чуя. В какво точно се състои стабилността на Debian в случая Lenny? Планирам една миграция от Ubuntu и искам малко да се информирам.

• Отговори 893
  • Прегледи 101,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здравейте, имам един въпрос и исках от ползващи Debian да го чуя. В какво точно се състои стабилността на Debian в случая Lenny? Планирам една миграция от Ubuntu и искам малко да се информирам.

Не е ли малко глупаво едни и същи тривиални въпроси да се дъвчат милиони пъти? Както и да е.

Дебиан има няколко "клона" - експериментален, нестабилен, в тестване и стабилен. Една програма за да влезне в стабилния бранш трябва да се тества много време, за по-нагледно цък . Това прави Дебиан дистрибуцията с едно от най-стриктните изисквания и най-дълъг период на тестване, резултата е изключително стабилна система, която 6 месеца след като излезе upstream поддръжката на немалка част от включените програми изчезва, което не е от кой-знае какво значение де.

Всеки втори във форума ще ти каже, че от проекта са параноични на тая тема. Може и да е вярно, може би не - обаче веднъж инсталираш Lenny, след което 24/7 не спираш компота до излизането на следващия stable, upgrade и пак така - нещо, с което да не кажа никоя, но почти никоя дистрибуция не може да се похвали (може би само комерсиалните).

Здравейте пак.След инсталацията на драйвърите ми цъфна още 1 ядро ?!?!? Е как па стана и аз не мога да ви кажа :/ : Debian GNU/Linux, kernel 2.6.26-1-686 Debian GNU/Linux, kernel 2.6.26-2-686 Другия проблем е,че като си пусна компа и чакам да зареди груба,мога да се наям,изкъпя и да изгледам 1 филм (силно казано де,но си е чаканка).Зарежда ми изключително бавно - повече от 1 минута чакам Grub loading.... а на брат ми на компютъра няма и 2 секунди и вече се пуска.Търсих из някви форуми,ма няма никакъв адекватен отговор.Не искам да слагам ЛИЛО.Имам 2 ХДД - иде.1 - с Уиндоус,2 - Линукс.Не разбирам обаче къде може да е проблема.Имам и 1 външен ХДД,но не е и той проблема.Как мога да му дам малко жега?

Здравейте, имам един много дразнещ проблем. Инсталирах Debian Lenny, но нещо не мога да се оправя с часовника. Не съм в България, а явно при избиране на езиците ми сверява и часовника по българскому. Не мога нито ръчно, нито през Интернет да го сверя. Излизаше ми да инсталирам NTP, инсталирах го, но пак нищо. Като избера синхронизиране през Нетя, избирам също и Time Zone, но най-отдолу не знам кой сървър да избера. Някой да има идея за какво иде реч...?

Здравейте, имам един много дразнещ проблем. Инсталирах Debian Lenny, но нещо не мога да се оправя с часовника. Не съм в България, а явно при избиране на езиците ми сверява и часовника по българскому. Не мога нито ръчно, нито през Интернет да го сверя. Излизаше ми да инсталирам NTP, инсталирах го, но пак нищо. Като избера синхронизиране през Нетя, избирам също и Time Zone, но най-отдолу не знам кой сървър да избера. Някой да има идея за какво иде реч...?

Избери най-близкия в смисъла на Интернет до теб. Ако има pool в страната в която си, избери него, например за Германия: http://www.pool.ntp.org/zone/de

Избери най-близкия в смисъла на Интернет до теб. Ако има pool в страната в която си, избери него, например за Германия: http://www.pool.ntp.org/zone/de

Отиде ми следобеда с тоя часовник... Двеста пъти редактирах тоя пост. Вече в Биос ми излиза точното време, но часовника така и не иска да захапе вярно време. Как ли не го лекувах. Последното, което забелязах, че всеки път като се опитвам да задам моята времева зона ми изписва някаква африканска, сякаш не захапва това, което му задавам. Възможно ли е при инсталацията да съм задал африканската времева зона и сега да се бие нещо с часа, който и давам?

Редактирано от deyan4 (преглед на промените)

Отиде ми следобеда с тоя часовник... Двеста пъти редактирах тоя пост. Вече в Биос ми излиза точното време, но часовника така и не иска да захапе вярно време. Как ли не го лекувах. Последното, което забелязах, че всеки път като се опитвам да задам моята времева зона ми изписва някаква африканска, сякаш не захапва това, което му задавам. Възможно ли е при инсталацията да съм задал африканската времева зона и сега да се бие нещо с часа, който и давам?

mv /etc/localtime /etc/localtime-old

ln -sf /usr/share/zoneinfo/Europe/Sofia /etc/localtime

настройваш /etc/sysconfig/clock да е нещо като Europe/Sofia

/sbin/hwclock --systohc

за настройка на CMOS часовника и след това рестарт на ntp демона

настройваш /etc/sysconfig/clock да е нещо като Europe/Sofia

за настройка на CMOS часовника и след това рестарт на ntp демона

Много ти благодаря, разреши ми голяма мъка. Всичко е 6 вече...

два бързи въпроса, ако може. свалям debian amd64 през торент протокол от тук - http://cdimage.debian.org/debian-cd/5.0.1/amd64/bt-dvd/

въпрос 1. какво е файлът debian-update-5.0.1-amd64-DVD-1.iso (ъпдейтнат двд имидж, който трябва да замести първия диск ли е?) и да го свалям ли въобще?

въпрос 2. какво толкова има в една сурия двд-та? мога ли да сваля само първото?

По номер 1 - според мен е абсолютно ненужно да се сваля всякакви ъпдейти - все пак без грижа се упдейтва от хранилищата до текущото ниво - защо е този труд ?

по 2 - ами долколкото съм запознат има сума ти source код ... ама не съм 100% сигурен ..... ама като знам , че дебиан има към 24000 пакета , не се учудвам .... Публикувано изображение

v2.0, толкова са дисковете заради бинарните пакети. Кодът, за който говори juve, е на други дискове.

juve, това за emacs са просто митове. Програмата не е направена само за бръмбари завършили 10 висши образования и природни феномени. Не е нито толкова труден, нито ще ползваш и 1/3 от опциите му през повечето време, затова не ти трябва да ги знаеш.

Въпрос на вкус де. То joe не е лош, kate също, но са направени да работят с X и не могат да мерят сили с vi и emacs. Въпроса е да му отделиш времето докато свикнеш, после гледай колко леко и бързо стават нещата.

v2.0, толкова са дисковете заради бинарните пакети. Кодът, за който говори juve, е на други дискове.

извинявай, но съм начинаещ, та би ли ми обяснил какво по-точно съдържат тези пакети и не мога ли в последствие да си ги свалям и от пакетния мениджър? и защо в 32-битовата версия дисковете са по-малко на брой? и, също така, доколкото прочетох за двуядрени процесори се сваля amd64 версията, така ли е? защото има и някаква Intel IA-64 версия...? с E7300 процесор съм.

извинявайте и предварително благодаря за отговорите.

Редактирано от v2.0 (преглед на промените)

извинявай, но съм начинаещ, та би ли ми обяснил какво по-точно съдържат тези пакети и не мога ли в последствие да си ги свалям и от пакетния мениджър? и защо в 32-битовата версия дисковете са по-малко на брой? и, също така, доколкото прочетох за двуядрени процесори се сваля amd64 версията, така ли е? защото има и някаква Intel IA-64 версия...? с E7300 процесор съм.

IA-64 e за Itanium процесори

1Бинарните пакети са компилираните, готови за инсталиране програми. Както си и пише на сайта и в ръководството за инсталация, трябва ти само първия образ, бил той CD/DVD. Препоръчвам ти да прочетеш ръководството, защото дори и да се справиш ако не си го правил преди, поне ще те улесни много и ще си настроиш повечето неща още при инсталацията. Отделно, можеш чрез достъп до Интернет да си инсталираш системата.

2Повече са дисковете, защото за AMD 64bit, доколкото знам, инструкциите са по-дълги, което значи по-голям размер на компилираните програми - може и да не се изразявам точно.

3Не ти трябва тази архитектура, без значение са ядрата на процесора. i386 / Intel x86 ще ти свърши работа. capnemo е писал другото.

Благодаря и на двама ви, но вече свалих 5 от 6 диска amd64, дано не съм сгрешил. Ще направя дуал-буута и ще пиша пак по късно, че искам да слагам лека графична среда. отново мерси.

направи директорията, която ти иска. А и има гугъл, който макар и лошо превежда достатъчно за да стане ясно за какво иде реч

• 2 седмици по-късно...

Накратко да си кажа впечатлението за KDE4 в testing. Ако мислите да ъпгрейдвате, най-малко проблеми ще имате, ако махнете графичната си среда и направо инсталирате новата верия, естествено във single user mode, без X. При мен с малко зор първоначално нещата вървят добре, само че без звук. По второто е писано малко във форума. --- Редакция Хубаво бързам, ама не пиша по решението.. та, при мен нещата опряха до игра с phonon-backends, в менюто със настройки. Влязох SystemSettings>>Multimedia>>Backend(tab)>> тук избирате този, който не е активираният по подразбиране, в моя случай избрах gstreamer вместо xine и пак върнах първоначалната настройка.

Редактирано от Linux_user (преглед на промените)

В тази връзка нека кажа аз как се забърках ..... нищо не вдявам вече ..... значи на мен ми изтърси при ъпгрейда че ще ми даде kaboom .... пуснах го и поисках опция номер 1 - да използва настройките на КДЕ3 .... добре , писа- бриса и накрая сега всичко си е по старому и си върви , но аз знам че кде3 доста го позабърсаха ... В контролния панел ми излиза кде3Х ...и сега вече не съм сигурен какво точно имам 4 или 3 ? Загложди ме да видя какво ще стане ако се "пусна " пак с kaboom обаче той не тръгва , защото явно си е свършил каквото има да прави .... не се оплаквам , само се чудя какво kde имам ..... Публикувано изображение

Редактирано от juve (преглед на промените)

В тази връзка нека кажа аз как се забърках ..... нищо не вдявам вече ..... значи на мен ми изтърси при ъпгрейда че ще ми даде kaboom .... пуснах го и поисках опция номер 1 - да използва настройките на КДЕ3 .... добре , писа- бриса и накрая сега всичко си е по старому и си върви , но аз знам че кде3 доста го позабърсаха ... В контролния панел ми излиза кде3Х ...и сега вече не съм сигурен какво точно имам 4 или 3 ? Загложди ме да видя какво ще стане ако се "пусна " пак с kaboom обаче той не тръгва , защото явно си е свършил каквото има да прави .... не се оплаквам , само се чудя какво kde имам ..... Публикувано изображение

Ако си бил с 3 и сега направо на 4, значи си направил това, което не трябва. При големия ъпгрейд apt предупреждава, че за да няма пролеми със зависимости ще задържи някои пакети със старата им версия. В момента имаш и от двете по малко. Решението на проблема е да разкараш всичко, що е kde/qt и да инсталираш версия 4, така ще имаш "истинската" нова версия.

Нещата със testing често не са доизмислени, хората бързат да качват новите версии. Затова при всяка операция първо backup, след това указваш на apt да ти дава колкото се може *по-подробна* информация, смяташ как ще излезе и тогава действие. Имам в предвид, както във твоя случай, първо симулирай какво би станало след сваляне на обновленията. След това само ги свали и виж какво ще пищи при симулацията на истинския ъпгрейд, нагаждаш зависимостите и тогава чак новата графична среда.

А бе казано честно доста се чудя дали ми е нужна тази " нова" версия на кде ..... не си падам по гъзариите , а тя ми изглежда само гъзарии ..... в случая повече ме безпокои , че когато имаш нещо , което не е баш това което се очаква ( както в моя случай ти твърдиш , че имам мутация ) в по следващ момент това може яко да ти създава проблеми , защото не се вписва в "нормалните " рамки ...точно затова ми се ще да мина докато е време към стандартно kde4 ...иначе хч не го и ща ..ама няма да се върне времето ..... демек искаш да кажеш , че трябва да направя пълна сеч на Кде и после отново ? угф пак в някакъв филм ще се вкарам ..... ама като няма как Публикувано изображение

Хах ! Че то било много яко бе :yanim: значи направих тотално трепане на кде ....после обаче като го сложих новото , изглежда се беше запазила конфигурацията на нещата от импортирането , обаче всичко работи на 6 ...даже проклетия Intel_HDA ...имам някакви настройки , обаче ме е страх да ги пипам ( за звука де ) и всико си баца засега ( което съм пробвал де ) ....ще ровим да видим де е уловката :yanim:

Имаче ...както по лайф ЦД тата - шарения ..... Публикувано изображение

Редактирано от juve (преглед на промените)

Иначе ...както по лайф ЦД тата - шарения ..... Публикувано изображение

Виж сега, шаренията си е шарения- ти да не мислиш, че всички с новата версия затова я ползват? От моя гледна точка, kde4 си заслужава по няколко причини: по-бърза е версията, има поддръжка - за разлика от старата 3-ка - някои от проблемите на старата са поправени, повечето приложения нямат дразнещото K отпред...

Виж сега, шаренията си е шарения- ти да не мислиш, че всички с новата версия затова я ползват?

ами да видим ...сега я кастря от глупостите и ще видя по бърза ли е :) а иначе - дано да си прав ...засега не ме ядосва много , ама е минал 1 ден все пак .....

мен ме кефи, радва окото, приложенията са с готин дизайн и винаги е полезно на определен период да се направи цялостен редизайн и което е за боклук да изчезне.. всичко останало е въпрос на вкус

Дизайна си е въпрос на вкус, на мен ми харесва, макар не затова да ползвам КДЕ. По принцип що се отнася до дизайн apple винаги са били една идея по-напред и винаги ми е правил добро впечатление. Нямаше да е лошо обаче ако от KDE не бяха копирали толкова неща от там, а бяха измислили повече свои.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.