Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Debian - проблеми мнения въпроси

Featured Replies

Би трябвало да си напълно прав ... само дето не ми е ясно къде се корени проблема ... добре , прегледах настройките на dns никаква разлика нямат от тези на стандартна боза , а и когато работи както трябва - не дава никакви проблеми .... едвали се променя нещо динамично ... логовете не издават нищо обезпокоитело ... освен да започна да режа части от цялата подсистема и да видим кога ще спре ... засега изритах нет-мениджъра ..после ако не е от него ще взема да си напиша конф - файловете ръчно ....хм..... от де ми се взе пък това ? То затова и попитах де , да не се окаже общ проблем , получен от развитието на дистрото ..... :speak:

глупав подход.

по - скоро погледни си настройките сега и след като ти се срине и ги сравни.

ако си на DHCP е възможно след време да спира да си упреснява lease-a или да поставя грешни записи в /etc/resolv.conf

• Отговори 893
  • Прегледи 101,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

хм .... не знам , тази материя ми е доста мъглива особенно в подробностите ...обаче рутера дава "наема" за 2 часа , а аз , ако не пипам ПЦ то нямам грижа до 1 ден че и до ден и половина , обаче след това .... интересното е защо пък точно след 2 дена Публикувано изображение

pfu :baby: вече нямам никаква идея какво става след 48 часа онлайн Публикувано изображение /etc/resolf.conf си е точно такъв , скайпа си работи , firewalla е спрян , обаче http и ftp - няма и толкова :) Отврат :)

Редактирано от juve (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Здравей народе, имам едно запитване. Опитвам се да подкарам Дебиан от флашка. Започва инсталацията, давам му език, клавиатурна подредба и дотам, изписва ми, че не може да се монтира компактдиск. Някой има ли някаква идея?

Здравей народе, имам едно запитване. Опитвам се да подкарам Дебиан от флашка. Започва инсталацията, давам му език, клавиатурна подредба и дотам, изписва ми, че не може да се монтира компактдиск. Някой има ли някаква идея?

Същият проблем - http://forums.debian.net/viewtopic.php?t=34909

Освен това, мислил ли си други варианти за инсталация?

Същият проблем - http://forums.debian.net/viewtopic.php?t=34909

Освен това, мислил ли си други варианти за инсталация?

Нещо страничката не ти се отваря или аз не знам къде да гледам... Иначе съм мислил, да, пак ще опитам и ако не става ще горя дискове. Просто исках да видя как става с флашката, а и нямах cd под ръка...

Има някакъв проблем с форума на Debian.

Не казваш подробности за начинът на създаване на USB флашката, нито за iso-то, което е използвано.

Най-лесно е с Unetbootin - цък, цък.

Тая програма ползвах, iso-то е debian-500-i386-netinst. Не знам какво инфо повече би било от полза... Сега видях в сайта на дебиан, че има debian-501-i386-netinst, не знам как вървят тия iso-та, няма и седмица откакто го свалих.

С debian-500-i386-netinst няма да можеш да направиш USB флашка за netinstall на Debian (за подобен проблем е писaно и тук). Това iso е за инсталиране от CD. Намиращият се на него Debian-Installer търси необходимите му файлове на CD устройство и не може да ги намери на флашка. Ако използваш опцията на UNetbootin Distribution -> Debian -> Stable_NetInstall, ще забележиш, че се свалят и инсталират съвсем различни файлове (общият им размер е ~14 - 15MB).

USB флашка за инсталиране на Debian може да се направи (и) по други начини. Повече инфо за тях може да видиш тук, тук или тук.

Много благодаря за инфото.

Започвам да си мисля че съм идиот. Два начина от описаните опитах и така и не стигнах до инсталация. Свалям boot.img.gz и дайректли го разархивирам във флашняка. След това копирам debian-501-i386-businesscard.iso (пробвах и с имиджа на дебиан за cd, както пише в страничките) пак там. Опитвам и нотхинг. Пише ми че флаша ич не е буутващ. Никъде не пишеше за ползване на unetbootin, но и така пробвах. Направих го, както го правех преди с имиджа на дебиан за cd и копирах boot.img.gz след това, но нищо. Най-интересно е, че опитното ми зайче трябва да го мъкна насам-натам, че пространствено съм ограничен. ПОМОЩ...

Редактирано от deyan4 (преглед на промените)

Флашките може да са форматирани по два начина. Единият е в superfloppy (или partitionless) формат, при което тя се разпознава от BIOS (ако не бъркам) като USB-ZIP (или USB-Floppy) устройство. В този случай няма записани MBR и partition table (не всяко дистро може да boot-не от такава флашка). Другият начин е флашката да бъде подготвена като "partition-based USB drive" (с MBR и partition table). Разпознава се като USB-HDD. Дялът, от който ще се boot-ва, трябва да е с флаг active (или boot, ако се използва например GParted под Linux). Някои стари флашки не могат да бъдат форматирани по този начин.

Щом ти пише, че флашката не е boot-ваща, значи тя наистина не е такава (а това е едно от условията за стартиране на компютъра от нея). В случая е трябвало да изпълниш и точка "4.3.3. Booting the USB stick". Ако го правиш под Debian, инсталираш пакет mbr (например чрез Synaptic) и записваш MBR върху флашката:"install-mbr /dev/sdX". Повече инфо за "Bootable USB Keys" има например тук.

Под Windows флашката може просто да се форматира с HP USB Disk Format Tool (инфо).

Май при форматирането бъркам, пък и не знаех това за форматирането под Gparted. Ще се запозная по-подробно и ще опитам отново. Малко ми е несгодно, защото постоянно трябва да дигам един барутник, пък и нямам много време. Както и да е, благодаря за изчерпателния отговор.

П.С Няма да се откажа докато не успея.

Започвам да си мисля че съм идиот. Два начина от описаните опитах и така и не стигнах до инсталация. Свалям boot.img.gz и дайректли го разархивирам във флашняка. След това копирам debian-501-i386-businesscard.iso (пробвах и с имиджа на дебиан за cd, както пише в страничките) пак там. Опитвам и нотхинг. Пише ми че флаша ич не е буутващ. Никъде не пишеше за ползване на unetbootin, но и така пробвах. Направих го, както го правех преди с имиджа на дебиан за cd и копирах boot.img.gz след това, но нищо. Най-интересно е, че опитното ми зайче трябва да го мъкна насам-натам, че пространствено съм ограничен. ПОМОЩ...

При мен се получи по горе долу следния начин:

- не съм правил някакво специално форматиране, само под win някакъв quick format колкото да изчистя всичко от паметта. Направих я fat32 (някъде пишеше, че за syslinux трябва да е фат16).

- ако имаш инсталиран линукс си инсталираш syslinux и mttools (тази стъпка по-добре я виж в обясненият в debian.org) и слагаш syslinux на флашката (със съответното съдържание на .cfg файла - не помня syslinux.cfg ли беше - има го обяснено)

- свалените boot.img.gz, vmlinuz и initrd.gz трябва да са от една и също място (в gtk се намират файловете за графична инсталация). vmlinuz и initrd.gz директно ги копираш на паметта, а boot.img.gz първо го разархивираш някъде и след това получения boot.img файл го... "разархивираш"(не съм сигурен дали е правилен израза) на флашката с помощтта на "dd" - има го за windows и за linux. В windows е нещот от сорта:

dd if=път_до_файла/boot.img of=X:/ , където X е буквата на usb drive. Имаше мисля някакъв проблем с пътищата и на мен ми се наложи от текущата директория да посочвам usb drive със съответните parent директории докато не стигна до usb drive-а. Нещо такова.Мисля че под линукс разликата е само в пътищата. (за жалост не помня къде точно гледах guide-а за windows варианта, но ако не успееш да се справиш може събота-неделя да погледна в history-то)

- копираш netinst.iso или businesscard.iso на паметта и си готов за бутване.

- както сигурно си прочел с този метод се "орязва" размера на флашката до 256МБ, ззатова не стават по-големите исо-та.

Един съвет - ако ползваш netinstall и pppoe е добре преди да буутнеш да си сложиш ppp, pppoe и pppoeconf пакетите на флашката, за да са ти под ръка след като инсталираш. Имаше и 2-3 пакета от които зависят горните, но за галост не помня как се казваха Публикувано изображение

За businesscard не знам как е - дали ги има тези пакети ;)

Същото се отнася и за всичко друго което ти е необходимо, за да подкараш нета. След това apt-get и си инсталираш каквото си искаш, включително и графичната среда.

Успех

добавка: до колкото помня ползвах netinstall на stable версията

Редактирано от stan0 (преглед на промените)

При мен се получи по горе долу следния начин:

- не съм правил някакво специално форматиране, само под win някакъв quick format колкото да изчистя всичко от паметта. Направих я fat32 (някъде пишеше, че за syslinux трябва да е фат16).

- ако имаш инсталиран линукс си инсталираш syslinux и mttools (тази стъпка по-добре я виж в обясненият в debian.org) и слагаш syslinux на флашката (със съответното съдържание на .cfg файла - не помня syslinux.cfg ли беше - има го обяснено)

- свалените boot.img.gz, vmlinuz и initrd.gz трябва да са от една и също място (в gtk се намират файловете за графична инсталация). vmlinuz и initrd.gz директно ги копираш на паметта, а boot.img.gz първо го разархивираш някъде и след това получения boot.img файл го... "разархивираш"(не съм сигурен дали е правилен израза) на флашката с помощтта на "dd" - има го за windows и за linux. В windows е нещот от сорта:

dd if=път_до_файла/boot.img of=X:/ , където X е буквата на usb drive. Имаше мисля някакъв проблем с пътищата и на мен ми се наложи от текущата директория да посочвам usb drive със съответните parent директории докато не стигна до usb drive-а. Нещо такова.Мисля че под линукс разликата е само в пътищата. (за жалост не помня къде точно гледах guide-а за windows варианта, но ако не успееш да се справиш може събота-неделя да погледна в history-то)

- копираш netinst.iso или businesscard.iso на паметта и си готов за бутване.

- както сигурно си прочел с този метод се "орязва" размера на флашката до 256МБ, ззатова не стават по-големите исо-та.

Един съвет - ако ползваш netinstall и pppoe е добре преди да буутнеш да си сложиш ppp, pppoe и pppoeconf пакетите на флашката, за да са ти под ръка след като инсталираш. Имаше и 2-3 пакета от които зависят горните, но за галост не помня как се казваха Публикувано изображение

За businesscard не знам как е - дали ги има тези пакети :rolleyes:

Същото се отнася и за всичко друго което ти е необходимо, за да подкараш нета. След това apt-get и си инсталираш каквото си искаш, включително и графичната среда.

Успех

добавка: до колкото помня ползвах netinstall на stable версията

При първия свободен момент запрятам ръкавите... Благодаря за вниманието...

Много ми се ще да попитам тук за едно проблемче с дебиан squeeze 64бита :

Значи от няколко ( 10 ) дена ми се гъбарка блутута ....

hcid -n

hcid[11489]: Bluetooth HCI daemon

hcid[11489]: Parsing /etc/bluetooth/main.conf failed: No such file or directory

hcid[11489]: Unable to get on D-Bus

разравям тежките писания ...и тук попадам на някак си странен проблем :

1 подобен проблем се е получавал някога - 2007 - 2008 година и то не на дебиан

2 получен на дебиан и докладван като bug се оказва че не винаги е възможно да бъде повторен и поради това даже е пропуснат като 'истински " проблем

3 обикновенно се получава заедно с други проблеми , но не и само този ....

Всичко това леко ме забърка и сега се чудя накъде да насоча търсенията към d-bus или към bluetooth ?

особено пък като гледам колко пакета в които има участие d-bus имам .... бъркоча е голям ...

Въпросът е - това пак мой специфичен проблем ли е или някой някога се е сблъсквал наскоро с нещо такова , та да посочи пътя евентуално ... Публикувано изображение все пак тук в този форум разправят - дебианци - бол Публикувано изображение

Всъщност то почти е казано де ...че са обединили някои файлове и са променили някои конфигурациони такива , въпроса е че това се случи някак си ей така ..... :P

ей тук някъде се оказа цялата работа ...

с testing версии е нормално да се чупят работещи неща

с testing версии е нормално да се чупят работещи неща

а бе то е така , ама в случая още не е стигнал bluez-4 до тест , а пък 3.6 вече е строшен :)

а бе то е така , ама в случая още не е стигнал bluez-4 до тест , а пък 3.6 вече е строшен :P

Това е без значение. На сайта на Дебиан ясно си пише, stable=production systems; едни фенове бяха измислили SSR= Secure Stable Reliable за тази версия. Stable просто не се "чупи". Testing=power users, developers - колкото и да са тествани нещата, все нещо няма да е изпипано. Пък и по принцип който и спец да питаш, ще ти каже или stable или unstable, защото за двете поправките на грешките се забавят минимално, докато един фикс за да мине sid>>testing може да отнеме дори над месец. :P

Редактирано от Linux_user (преглед на промените)

Дайте линк с възможно най-новата версия на Debian дайте направо някакво dvd-iso. Знам, че са го качили в ######, но е 30 GB, трябва ми основното, като офис пакети и прочие, всичко дето се побира на едно-две DVD диска. Ползвам ubuntu, ама ще го тествам това, щото искам да го смена. Става въпрос за десктоп компютър, за сървъри ползвам FreeBSD.

Редактирано от ultraracer (преглед на промените)

Дайте линк с възможно най-новата версия на Debian дайте направо някакво dvd-iso.

А бе ти сигурен ли си какво точно питаш ? К'ви са тия 30 - 50 гб кви са тия 5 лева ? Публикувано изображениеПубликувано изображение Като си толкова сведущ по въпроса , че чак BSD ползваш толкова ли не можа да видиш в сайтовете на Дебиан , че един net inastall може да го получиш и на най -мизерното CD ? нещо за канарчета ни хващаш тука Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

А бе ти сигурен ли си какво точно питаш ? К'ви са тия 30 - 50 гб кви са тия 5 лева ? Публикувано изображениеПубликувано изображение Като си толкова сведущ по въпроса , че чак BSD ползваш толкова ли не можа да видиш в сайтовете на Дебиан , че един net inastall може да го получиш и на най -мизерното CD ? нещо за канарчета ни хващаш тука Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

Ахахахаха, не бе питам щото гледам тука темичка иматe за Debian, аз не използвам много Линукс за Desktop, BSD ми е за сървърите.

По принцип знам какво има в сайта, ама нали има едни базирани с-ми които ги правят с най-нужните пакети и ги качват на DVD, за всяка дистрибуция има, не може за Debian, да няма?

Не говоря за минимална инсталация а за офис.

На другия компютър имам на Dual-Boot Slackware, на тоя имам ubuntu, ама ще взема да му del партишъните и ще сложа чисто RHEL, мани го Debian, ще сложа червената шапка.

Редактирано от ultraracer (преглед на промените)

По принцип знам какво има в сайта, ама нали има едни базирани с-ми които ги правят с най-нужните пакети и ги качват на DVD, за всяка дистрибуция има, не може за Debian, да няма?

А бе както го описваш - не може да няма , само дето ми е интересен термина " най- нужните пакети " - какво значи най- нужните ? за кого ? за системата ли , за админа ли , за "лусера" Публикувано изображение дето иска да чати и да гледа филми ....за мене лично такъв филм няма , ама е възможно да не съм запознат Публикувано изображение

ще сложа чисто RHEL, мани го Debian, ще сложа червената шапка.

Публикувано изображениеПубликувано изображение Тъй тъй , само така , сега ще натрупаш точки пред "капитана" Публикувано изображение и ще се качите заедно в Наутилус ;) ..после ще порите 20000 левги под водата нахлупили червените шапки Публикувано изображение:P

Не виждам какво му е на Дебиан, още повече говорим за настолна система. Пък и сървър да е.. За какво ти е тая шапка? На модно ревю ли ще ходиш? Що се отнася до най-използваните, има си даже специална програма, popcon, която праща инфо на разработчиците за това кои са най-инсталираните програми от нас, потребителите, и ги включват във първото CD/DVD, така че като гледам тегли DVD. Шапката не е лоша, ама... за desktop на мен хич не ми допада. Fedora става, но заради стремежа си да се надпреварва със зеления хамелеон и негърското дистро компилира набързо най-новите програми и библиотеки, без кой знае колко да ги гледа какви са, що са (не че другите го правят, де) и резултата е буболечки навсякъде.

Редактирано от Linux_user (преглед на промените)

Не виждам какво му е на Дебиан, още повече говорим за настолна система. Пък и сървър да е.. За какво ти е тая шапка? На модно ревю ли ще ходиш?

Що се отнася до най-използваните, има си даже специална програма, popcon, която праща инфо на разработчиците за това кои са най-инсталираните програми от нас, потребителите, и ги включват във първото CD/DVD, така че като гледам тегли DVD.

Шапката не е лоша, ама... за desktop на мен хич не ми допада. Fedora става, но заради стремежа си да се надпреварва със зеления хамелеон и негърското дистро компилира набързо най-новите програми и библиотеки, без кой знае колко да ги гледа какви са, що са (не че другите го правят, де) и резултата е буболечки навсякъде.

Остави човека да се кефи на дъртия му софтуер. Публикувано изображение

Остави човека да се кефи на дъртия му софтуер. biggrin.gif

Ха така ...каза ли му го ..... а бе махнете тоя линукс бе , за вас няма ли гъста вкусна боза ? Хем поддържа всичко и всеки - пийте само Боза 7 - избора на професионалиста :baby::PПубликувано изображение

Ха така ...каза ли му го ..... а бе махнете тоя линукс бе , за вас няма ли гъста вкусна боза ? Хем поддържа всичко и всеки - пийте само Боза 7 - избора на професионалиста :baby::PПубликувано изображение

Мирише тая боза бе!

RHEL не си ли спряха Desktop системата, или сме на вълна Fedora?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.