Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Debian - проблеми мнения въпроси

Featured Replies

При това положение щом конкретната версия на ядрото стои като магаре на мост, не виждам какво друго може да пробваш освен запис на друга версия на носител. Някои хора са инсталирали Debian от настолна машина на друга отдалечена такава, но това надали ще помогне. Ако все пак имаш интерес, http://www.underhanded.org/papers/debian-c.../remotedeb.html

• Отговори 893
  • Прегледи 100,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

ами честно казано тази работа започна да ми досажда. Май накрая ще направя едно укрепване както може на нещата , които наистина ми трябват и ще залепя и аз цялота система до момента в който се скапе или ми потрябва нещо задължително .

Относно БИОС-а и неговите опции - не не съм пробвал това , ама не съм и видял в описанието на дъното че има такава опция ... при следващия ребоот ще взема да пробвам - за науката поне Публикувано изображение

Редактирано от juve (преглед на промените)

това па какво толкоз има да му се чудиш, слагай стабилната версия и толкова - аз съм с нея и нямам никакви проблеми, само , че съм с Гном, а не с КДЕ като гном-а доста по ми харесва, ама различни хора, различни идеали. Разпознава всичко и толкова, то голямо чудене, все едно на избори си отишъл :down:

ами честно казано тази работа започна да ми досажда. Май накрая ще направя едно укрепване както може на нещата , които наистина ми трябват и ще залепя и аз цялота система до момента в който се скапе или ми потрябва нещо задължително .

Относно БИОС-а и неговите опции - не не съм пробвал това , ама не съм и видял в описанието на дъното че има такава опция ... при следващия ребоот ще взема да пробвам - за науката поне Публикувано изображение

Няма да я видиш, тя е "секретна". Извинявай, но май ще те посъветвам да използваш търсачките :rolleyes: Не е неизвестна, просто по някаква идиотска причина не я пише в книжката на дъното.

то голямо чудене, все едно на избори си отишъл huh.gif

Ами да , аз , за разлика от много други се опитвам и да мисля Публикувано изображение - не се извинявам за което Публикувано изображение Освен това , както правилно отбеляза разни хора - разни идеали , но имай в предвид, че някой хора си ползваме компютрите не само за да си пускаме скайпа и да гледаме поредната холивудска боза направена за дебили - мъчим се и да работим с тях :)

Няма да я видиш, тя е "секретна". Извинявай, но май ще те посъветвам да използваш търсачките

Разумни съвети винаги приемам .... приемам и бира .... ама се страхувам че в случая би трябвало това да е твоя реплика :wors:

Намери ли си инсталационен имидж за тестинг? Май, че тоя ще ти свърши работа http://cdimage.debian.org/cdimage/daily-bu...st/i386/iso-cd/

Обаче на мен не ми върши Публикувано изображение защото е с 26 ядро, трябва ми с 2.6.30 ядро, а вече пробвах над 5-6 билда и всичките са счупени, ще откача вече http://cdimage.debian.org/cdimage/daily-builds/daily/

Ако някой нацели работещ инсталатор с ново ядро, моля да свирне.

защото е с 26 ядро, трябва ми с 2.6.30 ядро,

само не разбрах какво ти дреме кое ядро е. Сложи едно да тръгне , па после махай- слагай ядра до пълно изпепеляване Публикувано изображение

Еееех, мечти :), не ми открива сата контролера, на който е закачен раида и от там дърво Публикувано изображение

Edit:

Малии, колко съм рус, не ми дойде на акъла да пробвам графичния инсталатор :P, той взе че проработи, конзолния се дъни.

Това изглежда, че работи http://cdimage.debian.org/cdimage/daily-bu...st/i386/iso-cd/

debian-testing-i386-netinst.iso 23-Aug-2009 19:33 168M

Ехе, wireless-tools, ext4 ... в инсталатора :)

Редактирано от tolostoi (преглед на промените)

Добър ден на всички. Търся някакъв добър конзолен текстов редактор. От доста време за конзолата ползвам emacs, в графичен режим KDE ми предлага достатъчно. Проблемът е, че не ми се очертава време за скриптови езици, защото имам друга работа, а emacs ми идва в повече за обикновен редактор. С какво да го заменя? По възможност да не е прекалено орязан откъм възможности, като nano/pico. Vim пробвах преди време и не можах да му свикна на режимите, но може и да съм сгрешил.

а emacs ми идва в повече

Наскоро имахме някаква приказка по този въпрос. В конзолата аз използвам joe ама не ми е трябвал за нещо сериозно - най - често "подправяне" на някой rc и т.н Харесва ми - за теб не знам - ти ще кажеш ако го опиташ :)

В крайна сметка направих експеримент. Инсталирах няколко конзолни редактора, включително горните два. joe не е никак лош. От това, което видях, проектът се опитва да имитира 5 текстови редактора, което обаче не ми допадна. Нито пълната фукционалност на vi, нито на emacs са запазени, по-скоро е усъвършенстван nano. Но е по-сериозен от повечето fork-нати проекти, които почти никой не ползва. Пробвах vim. Минах вградения самоучител. Най- големият плюс на редактора е това, че е перфектно интегриран със всички стандартни конзолни UNIX инструменти, което е безценно за опитните администратори. Върши си работата перфектно, но за съжаление вероятно поради продължителната употреба на gnu emacs режимът на вмъкване и командният режим ме надвиха. Заради което правя повече грешки, отколкото върша нещо. Освен nano, болшинството конзолни редактори, базирани на vi/emacs, на практика са техни орязани версии със ограничена съвместимост. От тези пробвах qemacs, vile, zile. Не останах особено впечатлен. Като заключение мога да кажа, че и аз като болшинството съм свикнал с даден инструмент и най-добре се правям с него. Орязах всичко ненужно от emacs22, но не мога да се откажа от него.

Редактирано от Linux_user (преглед на промените)

Според мен vi е истината. Има го във всички Unix OS, независимо дали Linux, *BSD, Solaris, AT&T, TRU64, AIX и т.н. Работата не е чак толкова странна, аз ползвам сигурно 2-3% от възможностите и ми стига за момента... Но за всеки Unix администратор (а и не само) е просто задължително да може да си редактира един конфигурационен файл. А свикнете ли с него, няма да имате нужда от други. Pico/nano е по-скоро като Notepad за Windows :wors: Прост и почти нищо не може, става за дребни поправки, но има гадния навик да добавя празни редове или други специални знаци (LF например) на неподходящи места. Виждал съм странно неработещи файлове при колеги, които работят като Linux администратори и след дълго разглеждане открих, че ползват pico и той си е измислил тук там по някой специален знак, което пречи на някои редове да се парсват нормално. Така че имайте си едно наум. Рядко става, но може да си изгубите няколко дни, за да търсите грешка, която уж я няма, но файлът не работи.

...

Като заключение мога да кажа, че и аз като болшинството съм свикнал с даден инструмент и най-добре се правям с него. Орязах всичко ненужно от emacs22, но не мога да се откажа от него.

Продължителната работа с различни UNIX-и ме е научила че мога да разчитам само на 3 неща:

1. командна линия

2. корн шел

3. vi

правете си изводи :wors:

Предложението ми е VI, пробвай го пак и имай търпението да му свикнеш. Гаден е, странен е, но работи

Ако ти е странен vi, пробвай vim, винаги съм ползвал само тях.

Така ... бозаджиите в нашата фирма искат да посегнат и на най- скъпото ми - искат достъп до личният ми принтер! Хищни хиени .....;)

Както и да е ... обаче имам един проблем. При всеки опит да разпечатат нещо им се отказва достъп и излиза съобщение в лога:

Unable to get jobs for ipp://localhost/printers/ принтера - client-error-not-found

Дотук добре. Обаче се казва почти навсякъде, че за да се оправи това нещо , трябва в глобалната секция printcap name = cups akо трябва да синтезирам :

It is important that we specify cups with:

printcap name = cups

This is the way in which SAMBA tells Windows the name of the printer available in CUPS. If we don't use 'cups' we will see in the file /var/log/samba/log.smbd the error message:

Unable to get jobs for ipp://localhost/printers/lp client-error-not-found

Някакви идеи ?

другото ми малко въпросче е :

тези дни си играх малко с разни пакети свързани си iptables , и сега сеполучи досаден проблем : при всеки старт на системата КДЕ 4 не иска да се стартира, докато не ида ръчно и не променя собственоста на файла

rw------- 1 root root 740 Sep 5 14:03 .ICEauthority

да станат моя собственост и всичко тръгва ... от къде ми дойде това и решение , ако може.

и тъй като от бурите личният ми нет падна и не става вече цял ден помоща и съветите вероятно утре :)

Редактирано от juve (преглед на промените)

Добър вечер. Не ми се е налагало да работя със самба, но относно втория проблем: Преди съм имал подобно нещо на машината, изтриване на файла реши проблема поне за мен. Преди това е препоръчително да има копие, за всеки случай. Би трябвало и chown да реши въпроса.

Така ... бозаджиите в нашата фирма искат да посегнат и на най- скъпото ми - искат достъп до личният ми принтер! Хищни хиени .....:angel19:

Както и да е ... обаче имам един проблем. При всеки опит да разпечатат нещо им се отказва достъп и излиза съобщение в лога:

...

Дефинирай принтера като UNIX принтер и аналогично го направи с клиентите.

П.П. Неуважителното отношение към други ОС не показва широта на погледа и перспективи. Както каква един мой колега: "Ние сме професионалисти, не мразим никоя ОС и работим с каквото има на разположение" Замисли се над това

Да започна поред :

Би трябвало и chown да реши въпроса.

Ами да решава го . но до следващия рестарт на ситемата. ПОсле пак се оказва с тази собственост ...някой динамично всеки път явно го "пресъздава" , ама кой :baby:

Дефинирай принтера като UNIX принтер и аналогично го направи с клиентите. ]

Не знам какво точно имаш в предвид с това изявление. Принтера е пуснат под CUPS , печата безгрижно, появява се в споделените принтери на Виндосчиите, те го прихващат като си слагат техните драйвери и принтера е готов за работа , като се появява този проблем ...не разбирам какво трябва да пипна , ако подхвърлиш идеята като за непрофесионалист , ще съм ти благодарен ( най вече ТЕ де :) )

Неуважителното отношение към други ОС не показва широта на погледа и перспективи

Имам "честа" да ми го напомниш за ....хм ..2 ри път. И тогава се обосновах , и сега пак ще вметна: "Те " нямат никакво уважение към ОС която ползвам . Всеки малък и смешен проблем , който съм имал е мед за ТЯХ. смеят се , кискат се и слушам различни ехидни забележки от рода на " хахах пфу , кажи му линукс и не го обиждай повече и т.н " Не ми пука. Не им и ПРЕЧА, но си позволявам лукса да се отнасям пренебрежително към ТЯХ , което според мен е не особен грях. Не искам да обиждам никого..... и си работим без проблеми . Смея да твърдя , че съм професионалист в друга област, и в тази считам , че мога да си позволя някой ламерски изявления и ...въпроси :)

олеле , яко оффтопик :baby:

За принтера, трябва да дадеш на тези които искат да печатат някакво право на достъп, преполагам с гост акунта ще стане. Аз съм пуснал Домейн контролер на моята щайга в офиса и windows-ите се логват при мен та секюритито е на друго ниво, но ще видя частта за принтера как е.

[printers]
	comment = All Printers
	path = /var/spool/samba
	create mask = 0700
	guest ok = Yes
	printable = Yes
	browseable = No
Има един тънък момент обаче, нещата които не са описани в smb.conf (защото има много опции) работят на принципа опция=по подразбиарне, ако искаш качи си swat да там поне има обяснения. ipp го смени на cups

post-228744-1252312704,81_thumb.png

comment = Juve's Printer

path = /var/spool/samba

hosts allow = 192.168.1.104

printable = Yes

available = Yes

То и тази простотия де факто ми е написана от swat . Обикновено аз леко дописвам това онова ама ... едва ли е такъв случая. Освен това в фаила ми ясно е написано :

unix password sync = Yes

log file = /var/log/samba/log.%m

max log size = 1000

printcap name = cups

# printing = cups

dns proxy = No

panic action = /usr/share/samba/panic-action %d

та не знам ... и най - вече както съм написал , според този онзи причината е , че самба не РАЗБИРА че съм задал системата да е cups но не знам как да и го обясня , след като е описано в smb.conf Публикувано изображение

juve, Възможно е проблемът с .ICEauthority да си го причиняваш сам.

Резултатите от търсенето в интернет показват, че най-често този проблем се появява при използване на sudo за стартиране на някоя графична програма (също и използването на "sudo startx"). За да няма проблеми, за стартирането на такива програми трябвало да се използва kdesu/kdesudo (или gksu/gksudo в GNOME).

Самото .ICEauthority било свързано със security и permissions функции. Ако съм разбрал правилно, в този файл се добавят cookie-та при стартиране на дадено приложение и точно в този процес е възможно да става тази промяна на собственика.

Решението сте го описали (смяна на собственика или изтриване на файла). Пише, че понякога това трябва да се направи и с .Xauthority, както и да се провери във /var/lock за останали lock-файлове.

...

Не знам какво точно имаш в предвид с това изявление. Принтера е пуснат под CUPS , печата безгрижно, появява се в споделените принтери на Виндосчиите, те го прихващат като си слагат техните драйвери и принтера е готов за работа , като се появява този проблем ...не разбирам какво трябва да пипна , ако подхвърлиш идеята като за непрофесионалист , ще съм ти благодарен ( най вече ТЕ де :angry: )

...

Това, което имах предвид е стандартен UNIX lpt, но сега се сетих че имаше грижи с Windows и не ставаше толкова безгрижно. Ще се поровя ако мога да го намеря пак.

По-добре поработи върху идеята за самбата... виж из логовете дали няма грижи, защитни стени, т.н.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.