Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Debian - проблеми мнения въпроси

Featured Replies

Звучи логично, драсни 2 реда ако имаш време да обясниш, какъв ще бъде негативният ефект ако ги правя във FORWARD.

btw Това правило чупи трейса, ставаш на един хоп до всички.

#TTL for outgoing trafic
$fw -t mangle -A POSTROUTING -o $EXT_ip4 -j TTL --ttl-set 255
ползвам

iptables -t mangle -A POSTROUTING -o eth3 -m ttl --ttl-gt 30 -j TTL --ttl-set 255
  • Отговори 893
  • Прегледи 101,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Звучи логично, драсни 2 реда ако имаш време да обясниш, какъв ще бъде негативният ефект ако ги правя във FORWARD.

btw Това правило чупи трейса, ставаш на един хоп до всички.

#TTL for outgoing trafic
$fw -t mangle -A POSTROUTING -o $EXT_ip4 -j TTL --ttl-set 255
ползвам

iptables -t mangle -A POSTROUTING -o eth3 -m ttl --ttl-gt 30 -j TTL --ttl-set 255

не чупи нищо, задавам си максималния възможен TTL. traceroute не работи с icmp echo, а с udp

http://www2.meps.tp.edu.tw/documents/memo/iptables/tables_traverse.jpg

нищо фатално не произтича от поставянето във Filter Forward, освен че не е правилно спрямо логиката на iptables. като почнеш да мешаш веригите и таблиците след това няма да може да ти помогне някой като се появи проблем.

iptables -nvL -t mangle

Chain PREROUTING (policy ACCEPT 323M packets, 135G bytes)

pkts bytes target prot opt in out source destination

Chain INPUT (policy ACCEPT 323M packets, 135G bytes)

Chain FORWARD (policy ACCEPT 0 packets, 0 bytes)

Chain OUTPUT (policy ACCEPT 292M packets, 590G bytes)

Chain POSTROUTING (policy ACCEPT 292M packets, 590G bytes)

1980 942K TTL all -- * eth0 0.0.0.0/0 0.0.0.0/0 TTL set to 255

traceroute mail./hidden/.com

traceroute to mail./hidden/.com (1.6.20.190), 30 hops max, 60 byte packets

1 192.168.0.254 (192.168.0.254) 0.262 ms 0.482 ms 0.464 ms

2 mail./hidden/.com (1.6.20.190) 1.056 ms 1.039 ms 1.023 ms

твоето правило се различава от моето единсветно по безсмислената проверка дали TTL на изходящите пакети е по - голям от 30. което означава единствено, че не си наясно как се формира ip пакет. всеки пакет който излиза от машината си има ттл = 64, 128, 255 или колкото си искаш ти (първите стойности са стандартни за различните ОС). ттл се намаля при преминаване през рутер, за да не се получава loop. при достигане до получателя, той не е длъжен при reply на пакета да работи с остатака на ttl от твоя пакет. неговият reply си е с неговият default или custom ттл. надявам се знаеш, че IP протокола е stateless, за разлика от TCP, който е statefull. ако при tcp имаш параметри, който следят за последователността на даните, то ip няма и пакетите не могат да бъгат проследени само по ip header-a.

надявам се разбра защо добавката ти е безмислена - всеки пакет, който напуска твоята машина е с TTL > 30, освен ако не е рутиран пакет от друга мрежа. ако държиш да бъдеш стриктен отностно това, да намаляваш ttl като hoop node, то тогава добави едно -s EXT_IP, отколкото проверката ти за текущо ttl

Редактирано от sanddaemon (преглед на промените)

:cool: А сега пусни един трейс до kaldata.com от машина зад рутер на, който има правилото $fw -t mangle -A POSTROUTING -o $EXT_ip4 -j TTL --ttl-set 255 Да видим на колко хопа си от там :mad:
  • 1 месец по-късно...

Има ли на Debian LIVE CD,че искам да го пробвам,пък не мога да го намеря в сайта им.

Има ли на Debian LIVE CD,че искам да го пробвам,пък не мога да го намеря в сайта им.

Има колкото искаш LiveCD-та, базирани на Debian. Най-старото и най-известното е Knoppix, има си сайт, не е част от Debian проекта.

Впрочем, когато преместят лошото момче - и то стане testing има ли нужда да се задава dist-upgrade ако човек досега е бил пак на testing, ама е бил squeeze ? Какво повече дава дава dist-upgrade от стандартно Ъпдейтване на системата ?

Впрочем, когато преместят лошото момче - и то стане testing има ли нужда да се задава dist-upgrade ако човек досега е бил пак на testing, ама е бил squeeze ? Какво повече дава дава dist-upgrade от стандартно Ъпдейтване на системата ?

man aptitude :

safe-upgrade

Upgrades installed packages to their most recent version. Installed packages will not be removed unless they are unused (see the section

“Managing Automatically Installed Packages” in the aptitude reference manual). Packages which are not currently installed may be installed to

resolve dependencies unless the --no-new-installs command-line option is supplied.

It is sometimes necessary to remove one package in order to upgrade another; this command is not able to upgrade packages in such situations.

Use the full-upgrade command to upgrade as many packages as possible.

full-upgrade

Upgrades installed packages to their most recent version, removing or installing packages as necessary. This command is less conservative than

safe-upgrade and thus more likely to perform unwanted actions. However, it is capable of upgrading packages that safe-upgrade cannot upgrade.

Note

This command was originally named dist-upgrade for historical reasons, and aptitude still recognizes dist-upgrade as a synonym for

full-upgrade.

Имам един леко тъп въпрос... :( От опит знам че при убунту видео картите Nvidia (по-специално GeForce2) имат проблеми със резолюцията след инсталиране на драйвера за подръжка на визуални ефекти..Значи ли това че ако си инсталирам Дебиан ще имам същия проблем?

man aptitude :

safe-upgrade

Upgrades installed packages to their most recent version. Installed packages will not be removed unless they are unused (see the section

“Managing Automatically Installed Packages” in the aptitude reference manual). Packages which are not currently installed may be installed to

resolve dependencies unless the --no-new-installs command-line option is supplied.

It is sometimes necessary to remove one package in order to upgrade another; this command is not able to upgrade packages in such situations.

Use the full-upgrade command to upgrade as many packages as possible.

full-upgrade

Upgrades installed packages to their most recent version, removing or installing packages as necessary. This command is less conservative than

safe-upgrade and thus more likely to perform unwanted actions. However, it is capable of upgrading packages that safe-upgrade cannot upgrade.

Note

This command was originally named dist-upgrade for historical reasons, and aptitude still recognizes dist-upgrade as a synonym for

full-upgrade.

Човекът най-вероятно пита за apt-get, който се води най-стандартния инструмент, а aptitude, както знаем, е по-нов. И идеята му е дали трябва да направи ъпгрейд на дистрибуцията при смяна на поколенията testing (с по-нова версия). Аз смятам, че да, защото твърде много пакети се сменят и стандартния набор apt-get update; apt-get upgrade няма да обнови всичко.

Човекът най-вероятно пита за apt-get, който се води най-стандартния инструмент, а aptitude, както знаем, е по-нов. И идеята му е дали трябва да направи ъпгрейд на дистрибуцията при смяна на поколенията testing (с по-нова версия). Аз смятам, че да, защото твърде много пакети се сменят и стандартния набор apt-get update; apt-get upgrade няма да обнови всичко.

Така или иначе инструмента не е от значение - важен е крайния резултат. В тази връзка се наистина се чудех дали застояването на тестовата версия се брои за ъпгрейд на дистрото или като смениш само името на репо-то и направиш ъпдейт на пакетите де факто ще си 95 % с новия тестов, само че без евентуални проблеми.( идеята е, че от както направих дебиан основна ОС на моите компютри съм минавал само 1 път от стабилен към тестов и нямах особени грижи, само че чувам оттук-там че доста хора искали чиста инсталация при преминаване, нещо , което е ми изглежда нелогично и все пак не е като да съм го правил 100 пъти ) А точно сега всичко ми работи ( особено служебните програми с вине) и ще се радвам статуквото да се запази с възможно малко усилия и в бъдеще .... та се готвя психически :baby:

Така или иначе инструмента не е от значение - важен е крайния резултат. В тази връзка се наистина се чудех дали застояването на тестовата версия се брои за ъпгрейд на дистрото или като смениш само името на репо-то и направиш ъпдейт на пакетите де факто ще си 95 % с новия тестов, само че без евентуални проблеми.( идеята е, че от както направих дебиан основна ОС на моите компютри съм минавал само 1 път от стабилен към тестов и нямах особени грижи, само че чувам оттук-там че доста хора искали чиста инсталация при преминаване, нещо , което е ми изглежда нелогично и все пак не е като да съм го правил 100 пъти ) А точно сега всичко ми работи ( особено служебните програми с вине) и ще се радвам статуквото да се запази с възможно малко усилия и в бъдеще .... та се готвя психически :blink:

Да ти кажа честно, уж инструментът не би трябвало да е от такова значение, защото всичките тези инструменти се водят "обвивки" на dpkg, само че на практика не е така. Много често за едно и също нещо apt-get, aptitude, synaptic, adept, kpackage дават коренно различни резултати. Понякога ъпдейтът на нещо с един от инструментите води системата до нестабилност, или проблеми с библиотеките, които не съм успял да поправя по друг начин, освен директното използване на dpkg или друг инструмент (например проблем с библиотеките, причинен от aptitude не можах да оправя с нищо, докато synaptic - GUI инструмент, не се справи с лекота с него, добре че вървеше Х-а).

А добре е да уточним, че този номер с ъпдейта на версиите от стара на нова (stable -> нов stable, testing -> нов testing и т.н.) работи само ако са изписани така, а не с имената на дистрибуциите, защото често те са изписани така - etch, lenny и т.н. Това се прави именно с тази цел - да не се премине внезапно на нова версия без подготовка и да се сбъгяса системата от несъвместимост на библиотеки. Именно затова винаги правя dist-upgrade.

dist-update не подменя sources.list по никакъв начин. явно не сте чели внимателно MAN страниците. да не говорим, че всички графични инструменти са обвивка на aptitude, а не на apt-get!

dist-upgrade

dist-upgrade in addition to performing the function of upgrade, also intelligently handles changing dependencies with new versions of

packages; apt-get has a "smart" conflict resolution system, and it will attempt to upgrade the most important packages at the expense of less

important ones if necessary. So, dist-upgrade command may remove some packages. The /etc/apt/sources.list file contains a list of locations

from which to retrieve desired package files. See also apt_preferences(5) for a mechanism for overriding the general settings for individual

packages.

upgrade

upgrade is used to install the newest versions of all packages currently installed on the system from the sources enumerated in

/etc/apt/sources.list. Packages currently installed with new versions available are retrieved and upgraded; under no circumstances are

currently installed packages removed, or packages not already installed retrieved and installed. New versions of currently installed packages

that cannot be upgraded without changing the install status of another package will be left at their current version. An update must be

performed first so that apt-get knows that new versions of packages are available.

и тъйкато явно може да не го схванете, ще го обясня по - просто.

ако правите нормален upgrade, ако един обновяване на един пакет изисква премахване на друг, това няма да стане.

при dist-upgrade, мениджъра ще махне пакета и ще обнови всичко.

aptitude, даже показва различни варианти със score система, така че потребителя да реши сам кой вариант му е най - удачен.

отностно коментара на потребителя със счупените библиотеки - ми да си гледал преди да натискаш ENTER

dist-update не подменя sources.list по никакъв начин. явно не сте чели внимателно MAN

Относно това твърдение - не мисля че някой е казал че dist-upgarde променя sources. Това е ясно като бял ден, така или иначе всеки си редактира този списък както му харесва, това е опората на която се опират всички инструменти от този род. Относно другите подробности за идеологията лично аз съм склонен да приема че не ми е бил ясен напълно. Иначе съм озадачен , че отделните инструменти , извършващи по същество едно и също, вървейко по собствен път НЕ постигат единтичен краен резултат....

Относно това твърдение - не мисля че някой е казал че dist-upgarde променя sources. Това е ясно като бял ден, така или иначе всеки си редактира този списък както му харесва, това е опората на която се опират всички инструменти от този род. Относно другите подробности за идеологията лично аз съм склонен да приема че не ми е бил ясен напълно. Иначе съм озадачен , че отделните инструменти , извършващи по същество едно и също, вървейко по собствен път НЕ постигат единтичен краен резултат....

Няма какво да се озадачаваш. Съвсем нормално е две програми, използващи различни алгоритми да постигат различни резултати при вършенето на една и съща работа, при това много сложна и свързана с много сметки.

apt-get използва по-прост алгоритъм и може да разрешава по-малко сложни конфликти.

есто съм имал случаи, когато apt-get дига бялото знаме и заявява, че това което искам няма как да стане. Да, ама aptitude в същата ситуация ми предлага решение и успявам да постигна това което искам. Нормално, aptitude използва по-мощен алгоритъм и успява да разреши в повечето случаи конфликтите при един тотален ъпгрейт към по нова версия на дистрибуцията. Но и то понякога не се справя. Като вчера например, когато от дебиан тестинг се опитах да dist-upgrade. Махна разни неща, изтегли новите и при инсталацията запецна и отказа да инсталира някои неща. При рестарта всичко тръгна, но излиза съобщение че нещо си трябва да се оправи и при затваряне на съобщението X се рестартираше. От конзола при startx пък въобще не желаеше да стартира и изписваше грешка. Добре, че там видях, че проблем правят три пакета - ядрото и хорг-видео-ати. Е кво, аз съм с Nvidia, а ако махна ядрото кво става - няма система.

Решението е просто, но aptitude не се справи със ситуацията. Явно има някакво ограничение да не маха пакетите на единственото ядро или де да знам...

Както и да е, пак чрез аптитуде махнах въпросните три пакета, след това ги инсталирах на ново и dist-upgrade мина успешно и системата си работи вече отлично.

Та така, тея инструменти по един или друг начин са незаменими и вършат 99,99 процента от работата, но понякога се налага човек да пипне. Точно по тази причина използването на дебиан тестинг или нестабилен не се препоръчва на новаци.

Всъщност, когато се получи проблем при процеса това не го броя като потенциално-застрашаваща ситуация. Тогава има съобщения, може човек да види и да попита Неее мен ме притеснява , когато уж всичко мине по един или друг начин, обаче в крайна сметка при рестарта се получи неработеща система. За пример мога да посоча случая, който бях описал преди 6 месеца - всичко се ъпдейтва, само че никоя банка не приемаше моята "сигурна връзка" - правеше проблем и толкова. Оказа се една библиотека, която "проработи" след 3 версии, но дотогава трябваше да я държа силово. Е тогава беше просто, обаче разглеждам случая ако всичко се срине и е нужно голямо търсене. Някой ще каже - голяма работа.... добре, ама в нашата фирма моите компютри стоят на Дебиан по мое собствено усмотрение. Никой не го е еня как си правя проектите - важното е да са готови когато трябва. И не мога да кажа: шефе, аз малко се гъбарках тук с една ОС и няма да стане работата :offtopic_s:

И точно затова винаги съм очаквал, че при dist-upgarde , независимо от начина, крайната цел - примерно 100% обновление( ако това е крайната цел) се постига гарантирано от всички инструменти - е, сега ако някоя програма е по-бърза - това са подробности, но очакванията ми са били че всички задължително постигат крайната цел. Явно съм бил наивен... сега използвам 100% aptitude - ако има някоя с по-високи гаранции за успех - споделете я няма да е излишно :offtopic_s:

@sanddaemon, изказването ти честно казано ме озадачи, както и другите тук. Никой не е казал нищо от сорта, че dist-upgrade променя сорсовете на пакетите, да не говорим за другите части на коментара ти. А това, че всичките пакети използвали aptitude, не бих казал, че е вярно. kpackage използва apt-get! Adept също използва apt-get, защото зависи от него и определено работи без да имаш инсталиран aptitude - имам една минималистична инсталация на един сървър, няма инсталиран aptitude, само apt-get и Adept работи. Единствено Synaptic зависи от aptitude, не съм пробвал от коя версия насам е така и дали на по-стари версии на Debian работи без aptitude, но не ми е и толкова интересно дали е така. Повечето GUI-та под КДЕ и Gnome даже показват кои точно команди викат и там определено виждам apt-get. @juve, от мой личен опит точно aptitude се дъни по-често и с по-объркани проблеми, които съм решавал с apt-get или dpkg. Но явно зависи от естеството на качваните програми и кои библиотеки използват. При някои системи сигурно е нормално да се случва обратно. Както казва един мой познат - "компирска му работа" :clap:

• 3 месеца по-късно...

Здравейте. Абсолютно начинаещ съм и затова бъдете снизходителни към моето невежество :) Инсталирах Дебиан Лени. Трябваше да добавя добълнителен модул, за да пусна интернета и след много четене намерих решение. Сега обаче въобще не знам какво да правя. Проблемът е, че не мога да инсталирам нищо- пробвах скайп, опера, гугъл ърт, но не можах, все ми дава някаква грешка. Например изтеглих Операта от сайта като деб файл и се опитах да го инсталирам с командата dpkg -i opera_10.61.6430_i386.deb Не знам какво друго да ви обясня, затова пействам това, което ми изписва в терминала. (Reading database ... 53078 files and directories currently installed.) Preparing to replace opera 10.61.6430 (using opera_10.61.6430_i386.deb) ... Unpacking replacement opera ... dpkg: dependency problems prevent configuration of opera: opera depends on gstreamer0.10-plugins-good; however: Package gstreamer0.10-plugins-good is not installed. dpkg: error processing opera (--install): dependency problems - leaving unconfigured Processing triggers for shared-mime-info ... Processing triggers for man-db ... Processing triggers for hicolor-icon-theme ... Errors were encountered while processing: opera Ако можете да ми дадете някакви насоки или ако ви трябва някаква друга информация, кажете.

Здравейте. Абсолютно начинаещ съм и затова бъдете снизходителни към моето невежество :)

Инсталирах Дебиан Лени. Трябваше да добавя добълнителен модул, за да пусна интернета и след много четене намерих решение. Сега обаче въобще не знам какво да правя. Проблемът е, че не мога да инсталирам нищо- пробвах скайп, опера, гугъл ърт, но не можах, все ми дава някаква грешка. Например изтеглих Операта от сайта като деб файл и се опитах да го инсталирам с командата dpkg -i opera_10.61.6430_i386.deb

Не знам какво друго да ви обясня, затова пействам това, което ми изписва в терминала.

(Reading database ... 53078 files and directories currently installed.)

Preparing to replace opera 10.61.6430 (using opera_10.61.6430_i386.deb) ...

Unpacking replacement opera ...

dpkg: dependency problems prevent configuration of opera:

opera depends on gstreamer0.10-plugins-good; however:

Package gstreamer0.10-plugins-good is not installed.

dpkg: error processing opera (--install):

dependency problems - leaving unconfigured

Processing triggers for shared-mime-info ...

Processing triggers for man-db ...

Processing triggers for hicolor-icon-theme ...

Errors were encountered while processing:

opera

Ако можете да ми дадете някакви насоки или ако ви трябва някаква друга информация, кажете.

sudo apt-get install gstreamer0.10-plugins-good

sudo apt-get install gstreamer0.10-plugins-good

Благодаря, Операта се инсталира (впрочем, след като написах комадата ми поиска инсталационния диск). Обаче явно на мен не ми е ясно как се инсталират програми в Дебиан, свалих си от сайта на Скайп деб файл. Коя е командата, с която да го инсталирам. И още нещо- как да отворя sources.list файла?

Благодаря, Операта се инсталира (впрочем, след като написах комадата ми поиска инсталационния диск). Обаче явно на мен не ми е ясно как се инсталират програми в Дебиан, свалих си от сайта на Скайп деб файл. Коя е командата, с която да го инсталирам. И още нещо- как да отворя sources.list файла?

сорс листа е обикновен текстови файл и се отваря с редактор (vi например) но само от root, хубаво е да го разучите този редактор

пробвайте пак с apt-get и разучете какво може да прави тази програма, много е полезна

Здравейте, отново. Имам следния проблем. Инсталирах наново Дебиан, като зададох дяла, където ще се инсталира, да бъде главен. Понеже имам уиндоус хп, когато се опитам да вляза в него ми изписва: error: no such partition Предишния път, когато инсталирах Дебиан, направих дяла логически и нямах проблем със зареждането на ХП-то. Има ли някакъв шанс да се оправят нещата или да преинсталирам наново уиндоуса? И по-важното- някаква идея защо се явява тази грешка? п.с. Реших си проблема без да преинсталирам Уиндоуса. Просто трябва да инсталирам Дебиана на дял, който е логически, а не главен ;)

Редактирано от ivaylo-85 (преглед на промените)

Здравейте, отново.

Имам следния проблем. Инсталирах наново Дебиан, като зададох дяла, където ще се инсталира, да бъде главен. Понеже имам уиндоус хп, когато се опитам да вляза в него ми изписва: error: no such partition

Предишния път, когато инсталирах Дебиан, направих дяла логически и нямах проблем със зареждането на ХП-то. Има ли някакъв шанс да се оправят нещата или да преинсталирам наново уиндоуса? И по-важното- някаква идея защо се явява тази грешка?

п.с. Реших си проблема без да преинсталирам Уиндоуса. Просто трябва да инсталирам Дебиана на дял, който е логически, а не главен :)

това е конкретен проблем за твоята система, като цяло няма значение дали се инсталира на primary или logical partition.

• 5 седмици по-късно...

Имам един проблем с debian тестов 64. Използвам една CAD програма, инсталирана е като deb пакет от много време и работе(ше) абсолютно безпроблемно - докато не реших да я сменя с по новата версия. Започнах с това да деинсталирам старата с aptitude - и тя даде проблем. Реших да я премахна с Синаптика - не можа. Тогава реших да я затрия с dpkg обаче и там нещата удариха на камък независимо с force опция или не - иска да се преинсталира иначе не се маха. Добре.. сега обаче ако пусна Синаптик, той заявява че има за оправяне пакет за който няма от къде да вземе ( нали е локално инсталиран ) и директно пада :lighter: и накрая се получава следната равносметка:

1 - синаптик с пускането умира и не става

2 aptitude - не иска нито да инсталира, нито да деинсталира нито да purge пакета

3 dpkg не иска да инсталира, ( нито с force) нито нормално, не иска и даже да разпакетира пакета ( защото го мъчих и по този обиколен начин )

4 apt-get не работи с локални пакети

5 dselect го прегледах , ама не го познавам

Та ..въпроса ми е - някой да предложи изпитана конзолна команда с която без да се задълбочавам да преинсталирам или затрия локален пакет и това да работи за дебиан :wors:

Selecting previously deselected package varicad2010-en.

(Reading database ... 137471 files and directories currently installed.)

Preparing to replace varicad2010-en 2.07 (using varicad2010-en_2.07_amd64.deb) ...

cd: 8: can't cd to /opt/VariCAD/desktop

dpkg: warning: subprocess old pre-removal script returned error exit status 2

dpkg - trying script from the new package instead ...

cd: 8: can't cd to /opt/VariCAD/desktop

dpkg: error processing varicad2010-en_2.07_amd64.deb (--install):

subprocess new pre-removal script returned error exit status 2

touch: не може да се въздейства на „/opt/VariCAD/lib/varicad.lck“: Няма такъв файл или директория

dpkg: error while cleaning up:

subprocess installed post-installation script returned error exit status 1

Errors were encountered while processing:

varicad2010-en_2.07_amd64.deb

p.s Оправих се. Наложи се да бръкна ръчно във /var/lib/dpkg/info пакет и да бутна малко ...поне го бих .. :)

Редактирано от juve (преглед на промените)

• 3 месеца по-късно...

Най-накрая мирясах. След доста сменени дистрота се спрях окончателно (поне за сега) на Debian Lenny. Много ми харесва как работи на тази слаба машинка! Както и да е... Не мога да подкарам USBWIFI. Кипих си един WiFi USB обаче се оказа новичка ревизия на самия. Същия е DWL-G122 rev. E1. lsusb казва Ralink RT2870. Инсталирах Ralink Firmwar. Свалих и от същите драйвера. make и make install - мисля че се инсталира. Пробвах да го заредя modprobe rt2870sta. Не връща отговор, така че мисля че го зарежда, но не тръгва. При iwconfig липсва. Та някъде срещнах инфо за 2.6.32. Аз съм със 2.6.26-2-686. Доста почетох по форумите но немога да го подкарам. Ще помогнете ли с някоя идея?

Сигурно ще тъпо да те подсещам, но във файловете на инсталацията трябва да пише каква минимална версия се поддържа.

Второто е че с

lsmod
можеш да видиш дали се е заредил и още малко информация за модула.

Третото - виж дали не изкарва някакви грешки:

dmesg

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.