Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за учителската стачка 2007 г.

Featured Replies

И ние стачкувахме.

Само така,даскали!

Ние сме с вас!

Най накрая някой

да каже на правителството,

че не живеем добре.

Те пък правителството все едно не знаят, пък и все едно им пука...

• Отговори 810
  • Прегледи 70,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

нашите учители не стачкуваха с едночасово мълчание,ами само носиха лентички и то даже някои :)

Беше много странно днеска.Всички се изтърсихме в 9 часа,а учителите стояха в учителската стая-в знак на протест!Само директорката и зам. директорите бяха излезнали да ни поздравят и поприказваха малко и ние бяхме длъжни да седим до 10 докато свърши стачката.После не искаха да ни вкарат в стаите и да ни дадат програма.Фактически аз в понеделник не знам къде трябва да отида biggrin.gif

Беше много странно днеска.Всички се изтърсихме в 9 часа,а учителите стояха в учителската стая-в знак на протест!Само директорката и зам. директорите бяха излезнали да ни поздравят и поприказваха малко и ние бяхме длъжни да седим до 10 докато свърши стачката.После не искаха да ни вкарат в стаите и да ни дадат програма.Фактически аз в понеделник не знам къде трябва да отида biggrin.gif

Ами да, постъпили са законно, за разлика от министъра на образованието. 15 септември за учителите е работен ден, а за учениците - неучебен, тъй като в събота 15.09 се отработва "почивният" 07.09, когато учениците бяха във ваканция. Досега винаги когато 15 се е падал в събота или неделя учебната година се е откривала в понеделник. Но признавам, че подобна ситуация може да бъде досадна, е зависи от обстановката.

cool.gif Подкрепям учителите в исканията им Абсолютно са прави за всичко А що се отнася до сравненията с лекарите не виждам база за таковаПогледнете лекарите какви коли карат а да сте виждали даскали с такива колиЛекарите непрекъснато злоупотребяват с частната си практика нарушават законите принуждават те частно да ги посещаваш и накрая продължаваш да си носиш болеста защото не са ти помогнали А защто учителите да нямат и частна практикаПърво в училище ти се дава някакво средно ниво знания / класовете не се състоят само от отличници/ следователно ако искаш по високо ниво знания посещаваш курсове ,частни уроци и при това наистина получаваш качественни знания срещу парите си Така ли е при лекарите Не разбера се Изписва ти лекарства -те рядко действат затова той изписва нови т.е. не получаваш качествин продукт срещу парите сиТака че за повече знания трябва да се плаща защото така е при пазарната икономика отмина времето на Тато

Днес учителите ще мълчат в клас

Днес е Ден на мълчанието, в който учителите ще пишат на черната дъска, но няма да разговарят с учениците. Така те ще изразят протеста си в днешния пореден ден от предупредителните им протести преди 24 септември, за когато е обявено началото на ефективни стачни действия от Единния Национален стачен комитет на трите синдиката в средното образование. Утре ще уточнят конкретния план за действия и от 24 септември започва ефективна стачка на работното място в училищата, където няма да има занимания, както и в детските градини.

Още на 10 септември лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов заяви: "Това правителство направи изключително много за синдикатите - то обедини КНСБ и КТ "Подкрепа" за общи действия срещу неговата политика". За три месеца стачни преговори нито МОН, нито МТСП, нито МФ гледаха сериозно на нашите предложения, подчерта тогава Янка Такева. Те искат да разединят хората, които работят в средното образование като говорят само за вдигане на учителските заплати, а не и за другите специалисти, които работят в училище, изтъкна тя.

Такева съобщи, че тъй като работещите в средното образование са били вече в годишен отпуск на 1 юли, 10-процентовото увеличение на техните заплати е от 1 септември. От синдиката искат незабавно МОН да нареди да бъдат изплатени увеличенията, както на всички други работещи в държавния сектор от 1 юли. След срещата с министъра на образованието и науката Даниел Вълчев, на която той не е могъл да им посочи финансовите параметри за следващата година в средното образование, са поискали да ги получат писмено. На този въпрос не са могли да отговорят и представителите на МФ, които всъщност правят бюджетната рамка на държавата, допълни Такева. Само ни говорят за необозрими перспективи какво щяло да се случи на края на 2009 г., посочи тя. Освен това ни се говорят числа за заплати, които не отговарят на истината, категорична е синдикалистката.

Тя съобщи, че към 1 януари 2007 г. е непроменена до сега средната заплата в средното образование, която е 340.78 лв., а като се прибави и 13-та заплата става 360.96 лв. След 1 септември, а би трябвало от 1 юли, съответно тя да стане 374.86 и 395.86 лв. Такева е категорична, че трябва да бъде променена Наредба № 2, която определя началните заплати в сектора, където най-високите за директор са 417 лв., за учител - 347 лв., за счетоводител - 286 лв. Това прави сектора изключително непривлекателен за младите хора и в него има изключителен недостиг на учители по чужди езици, информационни технологии и други, което унищожава българското образование и обезличава нацията, е становището на синдикатите от образованието в цялата страна, които присъстваха на срещата в КНСБ

Източник: БГНЕС

500 млн.лв. разделят учителите и Министерството на образованието

За да се изпълнят учителските искания е необходим допълнително половин милиард лева от бюджета на страната, като тези пари не могат да бъдат осигурени в момента, съобщи министърът на образованието Даниел Вълчев.

Според него никой от образователното ведомство не оспорва правото на преподавателите за по-високи заплати, но обявеното искане от 100% увеличение на месечните възнаграждения не може да бъде изпълнено. Въпреки това има сближаване на позициите между Министерство на образованието и синдикатите, каза Вълчев. Утре, 21 септември, ще стане ясно дали ще се стигне до ефективни стачни действия в родните училища. При ефективна стачка всяко учебно заведение ще организира самостоятелно учебната програма, каза Надежда Николчева, член на Съюза на работодателите в системата на Българската просвета. Тя посочи, че ефективни стачни действия неминуемо ще попречат на нормалното провеждане на учебния процес в много от училищата. Близо 95,1% от училищата в страната са приели системата на диференцираното заплащане на преподавателите. Тези, които не са го въвели, са предимно малки училища, където значително по-трудно могат да се оценят способностите на отделния учител, каза Вълчев.

Стачкуват те, но въпросът е, че тези хора, наричащи себе си учители се борят за собствени блага.Явно не са запознати достатъчно добре с мисията и призванието на един учител.Да!Това е призвание и защо бива възприемано като една тежка изморителна професия, която трябва да тегли след себе си една крупна сума възнаграждение?И с какво толкова тези педагози биват изтощавани-цяло лято ваканция(лайф), през учебна година 89% от учителите в страната ни не взимат навътре професията си и дори вече не "изпяват уроците".Мисията им е да седят и да поставят оценки на ученците.Тук четох, че споменавате други професии и правите сравнения, нека и аз направя сравнение между физическия, изнурителен труд и иначе "интелектулания", подчертавам в кавички труд на учителите!

Защо не стачкуват против мизерните условия в някои училища?Защо не стачкуват за тежкия учебен план на учениците от по-долните класове?Защо не стакуват против излишните матури?Защо не покажат, че наистина за загрижени за образованието, а не за собствения си джоб.И все пак да не забравя да отбележа, че децата очакват с трепет, вълнение първия учебен ден, а този скъп за тях ден ще бъде провален и децата ще станат свидетели от малки за пълната с абсурди държава.

Това не може да са учители, това са меркантилни хора, забравили за достойнствата и жертвите на тази професия.Празнуват иначе деня на народните будители, а трябва да се засрамят.Нека се върнем години назад и се вникнем в историята-кой будител е гледал собствената си изгода?

Отделен е въпросът, че както винаги няма да се обединят всички учители за тази кауза, каквато и да е, няма да се обединят....винаги има предатели и страхливци!

Изцяло съм на твоето мнение.

В първия редовен учебен ден (понеделник) дъщеря ми - току-що постъпила в елитна гимназия, се прибра от училище много разстроена. Още първия час влязла "учителката" по литература и изнесла нещо като тронно слово - че оценките им от предишните училища са фалшиви, че тя знаела, че те по правило са с нисък морал, че тя ще им разкаже играта и други подобни. И това се случва при запознанството й с класа. Преди те да успеят да я ядосат или въобще да й направят някакво впечатление - добро или лошо. И дъщеря ми снощи (на третия учебен ден) вече плахо пробутва идеята, че след осми клас ще пробва друго училище. А цялото лято, след изпитите с нетърпение очакваше първия учебен ден.

Не искам да поставям всички под общ знаменател, но трябва наистина да се намери форма на обществена оценка за труда на всеки отделен учител. За шофьорите има психотестове, а зашо да няма и за учителите?

wertyusa, може би ти трябва да се засрамиш за думите си. Не знам тебе какви учители са ти преподавали или може би сам/а си се обучавал/а. Гадно е да виждаш как едни хора се опитват да искат повече пари при положение,че ощетените ще са учениците,обаче ножът е стигнал до кокала. По твойта логика като са учители нямат граждански и трудови права, нали, а само са Длъжни(с главно Д като всички нас - да приемаме всичко безропотно, като дойде линейка след 2 часа без дефибрилатор също, да плащаме сметките, а и да гласуваме)?! Може би ще те шокирам, но учителският труд е като всеки друг(със своите особености, разбира се) и в крайна сметка е един вид стока(говоря за съвременната действителност). В крайна сметка образованието е приорите за целия народ и държава, ако трябва да се протестира като цяло за случващото се, що не се дигнеме всички или учителите трябва да свършат тая работа.

С пожелания за приятная вечер.

Аз съм съгласна да плащам за качествени учители, ако трябва, но да не търпя унижението, на което осма година съвременните "будители" подлагат децата. Например на учителката на дъщеря ми до 4 клас "отличниците" й подаряваха златни накити за празници, и то не скришом, а пред целия клас. И тя ги приемаше без коментар...

Донякъде съм съгласна с теб наистина задаваш интересни въпроси.

Какво направиха учителите когато образованието се обърна с главата надолу? Общо взето гледаха сеира и да отбият номера. Истината, е че младежите са неграмотни, но за това не е виновен учебния план, а начина по който се изпълнява.

Наистина не е зле учителите освен въпроса със заплатите, най - сетне да заяват какво мислят за матурите и да застанат на отчетливи позиции, защитаваийки не само финансовите си виждания, но и моралните. Нали са интелектуалци? Нали интелектуалците винаги палят искрата? Доколкото виждам техните искания са само за пари...Е да му се невиди таксиметровите шофьори когато стачкуваха поне обхванаха всичко в сферата, което ги интересува. Са, доколко успешно и доколко не...

Това, което не ми харесва в твоето изказва, е нападателния тон всички ядем, храним семейство и се издържаме. Прави бяха някои от потребителите да ти отвърнат по този начин. Лично аз подкрепям идеята да им се вдигнат заплатите. В искането им няма нищо лошо и правото е на тяхна страна, но да му се невиди да се поогледат малко наоколо...и да видят какво поколение създават и обучават!

:clap::yanim::sobbing:

Аз по темата за учителите съм се изказвала много в този форум. Тук само ще прибавя, че когато тръгнат учителите да стачкуват, винаги започват едни дълги-предълги дискусии за качествата им, за образовенито което получават децата, за частни уроци, матури, изпити и пр. важни неща (за които уви се сещаме само в такива моменти).

Аз питам:

когато през май шофьорите искаха да блокират София защо никой не повдигна въпроса за качеството на обслужване в градския транспорт.

Аз питам:

когато пак през май тихомълком увеличиха заплатите на полицаите защо никой нищо не каза за качеството на тяхната работа. Не искам да обидя никого, но то се видя в последствие - и бития миньор, и циганите в Красна поляна пред които полицаите стояха като препикани мушката (извинявам се за израза, но мнозина във форума го предизвикват)

Аз питам:

сега заедно със учителите стачкуват и горските работници. Нищо нямам против тях - баща ми е изкарал целия си трудов стаж като лесовъд и знам какво е да се губи по цели дни по обекти. Но и за качеството на тяхната работа също могат да се кажат прелюбопитни неща особено в днешно време.

И още много неща мога да питам, и нагоре да задълбая - към всички тия служби, службички и службенца, които ни късат поголовно нервите, допрем ли до тях, към НОИ-та, здравни каси, министерства и пр.

ЗА тях обаче никой дума не обелва.

А учителите - на лъвовете!!!

Защото така е лесно.

Така е изгодно.

Кому?

Ами на тези, които искат българина да е прост и тъп, да няма образование и да не мисли, за да могат да го лъжат такива като Жорж (помните ли "Не ме гледай тъпо, българино!), царя, Волен, Бойко и тям подобни "месии" дето все се канят да го спасяват (да не си мислят сините и червени шамани че са изключени от този списък - просто са прекалено много за да ги цитирам).

Ако обаче си чел, учил, а не преживявал в училище на подобни образи ще кажеш: "Ресто! Не струва! Този филм вече съм го гледал!". И тогава и политиците може би биха били по-отговорни, защото ще знаят, че лъжите няма да минат.

А иначе всички тези, които споменах, както и тези, пишещи и попържащи учителите по форумите са получили знания и образование благодарение на учителите, а не на чиновниците. И който не го признава, да си изхвърли дипломата.

Колкото до самите учители - "трагични" преподаватели е имало и ще има, както великолепни такива. Както във всички други професии. НО там не правите трагедии, нали?

Редактирано от Sessily (преглед на промените)

Аз съм учителка, която ще стачкува. Искам да се свържа с колеги от други училища, защото нямам много вяра на синдикатите. Мисля, че трябва да търсим начини да се свързваме и да обменяме информация , особено тези дни.

Учебната година започва, а няма учебници, няма дневници ..... чух че въпроса със закуските за малките ученици не е уреден (последното не мога да потвърдя).... Досега никой не помни такова нещо.

И в тоя ред на мисли се питам: Дали за правителството не е изгодна една стачка? Дали пак не обещаха нещо на Янка и компания та да замажат скандала?

Ще ми се да не е така но....

И все пак ще стачкувам!!!

Говорих с колега, който бил в гърция (да изкара някой лев от селскостопанска работа) по време на учителските стачки там. Много ми бе интересно да узная, как икономиката на страната просто била блокирана, родители нямало на кого да оставят малките деца, големите пък беснеели по улиците и училищата, постепенно започнали да вандалстват, тъй като учителите въобще не им обръщали внимание... на четвъртия ден правителството приело исканията им. Вярно е, че труда на учителя не се оценява подобаващо и то не само като заплащане. Доста хора просто не си представят с колко много неща се занимава един учител докато е на работа, а и не само тогава, неща, които въобще не му влизат в работата. От друга страна има хора, които смятат, че училището е мястото, където ще се грижат за децата им като за собственни, като забравят, че училището е място за учене, а не място за превъзпитаване. Много често за неуспехите на децата си винят учителите без да си дават сметка, че това са просто хора...

Относно изказването на Делфинчето, много интересни разкази, бих казал изключително интересни. Ако са верни, ако има толкова много свидетели, напишете едно писмо до местният инспекторат на МОН и проблемите с подобни преподаватели ще се решат. Напълно съм сгласен, че такива хора има, и че се срещат и сред учителите, макар, че не позанвам такива сред колегите с които съм работил. Също смятам, че направо е прокоба, че именно вие попадате на такива и то така често... Но се съмнявам казаното да е вярно, особенно в частта за златните накити подарявани пред целия клас, как ще прозвучи ако кажа, че познавам съдия който приема златни накити като подарък в съдебната зала....

Янка Такева ще провали цялата работа.

Тая жена с к`вото се е захванала го е осрала(и не,няма да се цензурирам)

Първанов готов за посредник между учителите и кабинета

Президентът Георги Първанов заяви, че може да бъде посредник между учителските синдикати и правителството, но само при добра воля от двете страни. Той каза, че за съжаление в България не е изграден механизъм за преодоляване на социални конфликти, а този с учителите е можело да бъде предотвратен. По думите на Георги Първанов трябва да се направи всичко възможно да не се разгърне учителската стачка, защото от нея, от липсата на ефективен диалог, може да загубят всички - държавата, институции, синдикатите и учителите. Президентът подчерта, че диалогът няма алтернатива и трябва да се търсят перспективни решения. Той не е съгласен да се поставят ултиматуми и да се декларира отказ от какъвто и да е разговор.

Вчера премиерът също даде надежда за споразумение, тъй като в бюджета на министерството на образованието може би имало достатъчно икономии "за още едно диференцирано заплащане през тази година".

По данни на трите учителски синдиката около 85% от училищата и детските градини в страната ще участват в едночасовата предупредителна стачка в понеделник. Профсъюзи и синдикати от Източна и Централна Европа подкрепят стачката на учителите в България. Това заяви на международен семинар в Поморие генералният секретар на комисията към Интернационала по образование Мартин Ромер.

Най доброто решение за страната е да се даде на АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ УЧИТЕЛИ в страната МОЛБА ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВ ДОГОВОР. Или с две думи да се УВОЛНЯТ ВСИЧКИ учители.След което на тези които искат да продължат да работят на СТАРИТЕ СИ ЗАПЛАТИ да се даде НОВ трудов договор. А на отказалите се да продължат да работят на СТАРИТЕ СИ ЗАПЛАТИ да се назначат НОВИ учители.( АКО НЯКОЙ СЕ СЪМНЯВА ЧЕ НЯМА ТАКИВА ДА НАПРАВИ ЕДНО ПРОУЧВАНЕ КОЛКО БЕЗРАБОТНИ ИЛИ ТАКИВА СЪС ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ КОИТО СТАВАТ ЗА УЧИТЕЛИ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ НА СЕГАШНИТЕ УЧИТЕЛСКИ ЗАПЛАТИ ) А И КОЛКО ЛИ ДАСКАЛИ ЩЕ НАПУСНАТ. СПОРЕД МЕН И СЕГАШНИТЕ ИМ ЗАПЛАТИ СА ВИСОКИ И ДА СПРАТ ДА СЕ СРАВНЯВАТ С ЧУИТЕЛИТЕ В ЧУЖБИНА ЗАЩОТО НИВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕ В НАШАТА ДЪРЖАВА Е ..си ебало майката..

Пример за работата на учител: Преподава нещо си в училище а след часовете СРЕЩУ ОТДЕЛНО ЗАПЛАЩАНЕ ОТ РОДИТЕЛИ доубочават според тях по изостаналите деца. Е това му се вика рекет 10лв/час за ДЕТЕ. ТОВА ГО ИМА ВЪВ ПОЧТИ ВСИЧКИ УЧИЛИЩА. което говори много зле за тъпите даскали.

А ТЕ НЕЗНАЯТ КАКВО ИМ СЕ ГОТВИ СЛЕД ПРЕКРАТЯВАНЕТО НА САЧКАТА...........

Редактирано от vasko__1 (преглед на промените)

И какво им се готви, би ли ни осведомил?!

АКО НЯКОЙ Е СЪГЛАСЕН С МОЕТО МНЕНИЕ ДА КОПИРА ТЕКСТА И ДА ПУСНЕ В ПОВЕЧЕ ФОРУМИ

Стига спами! cool.gif

ЦИТАТ(vasko__1 @ 24.09.2007г. в 11:31ч.)

АКО НЯКОЙ Е СЪГЛАСЕН С МОЕТО МНЕНИЕ ДА КОПИРА ТЕКСТА И ДА ПУСНЕ В ПОВЕЧЕ ФОРУМИ

Стига спами!

Е НЕ Е НАРОЧНО ПРОСТО ИСКАХ ПОВЕЧЕ ХОРА И УЧИТЕЛИ ДА ВИДЯТ И ДРУГИ МНЕНИЯ КАТО МОЕТО

ЦИТАТ(vasko__1 @ 24.09.2007г. в 10:31ч.)

И какво им се готви, би ли ни осведомил?!

ЕМИ МАЛКО ТРУДНО ЩЕ ИМ СТАНЕ ДА ПИШАТ СЛАБИ ОЦЕНКИ НА УЧЕНИЦИТЕ.

ПРИМЕР: ПРАВЯ СЕ ЧЕ НЕ ЗНАМ НИЩО ПИШАТ МИ ДВОЙКА И ВИКАМ КОМИСИЯ ДА МИ ОЦЕНИ ЗНАНИЯТА И ДАСКАЛА ДА ГО ..... ИНТЕРЕСНОТО Е ЧЕ ТОВА ТРЯБВА ДА СТАНЕ МАСОВО ЯВЛЕНИЕ

Е НЕ Е НАРОЧНО ПРОСТО ИСКАХ ПОВЕЧЕ ХОРА И УЧИТЕЛИ ДА ВИДЯТ И ДРУГИ МНЕНИЯ КАТО МОЕТО

Копирай си го ти,никой не ти е длъжен да ти върши работата.

Така е и с учителите-хората искат учителите да им вършат работата-демек да им възпитават децата.

Няма безплатен обяд и хората трябва да си го набият в главите,че за образование без заплати-толкова,

защото колкото и фундаметнално и невероятно да звучи-и учителите искат да ядат и да си купуват дрехи

и да ходят по кафетата,да живеят в голяма,топла къща с басейн ррриийш ли?

Ти не го ли искаш?

btw Аз също съм ходил на часови уроци,и още го правя,но аз съм много частен случай.

Редактирано от KoKKinoU_FaN (преглед на промените)

Аз мисля, че не всички учители заслужават повишение. Ето например моята госпожа по английски език в 4 клас - влизаше в час и започваше да ни говори какви гащи носи, ядеше си банани в час, и почти всеки час пускаше момчетата да играят на двора, а с момичетата си говореше "женски" работи. Кажете ми - заслужава ли тази така наречена "учителка ohmy.gif " повишение? Сега, че има свестни учители, има, но в днешно време са много малко. Моето мнение е, че някои учители заслужават по-високи заплати, други - не! :shake_puter:

Редактирано от CaT*EyEs (преглед на промените)

Така е и с учителите-хората искат учителите да им вършат работата-демек да им възпитават децата.

Няма безплатен обяд и хората трябва да си го набият в главите,че за образование без заплати-толкова,

защото колкото и фундаметнално и невероятно да звучи-и учителите искат да ядат и да си купуват дрехи

и да ходят по кафетата,да живеят в голяма,топла къща с басейн ррриийш ли?

Ти не го ли искаш?

Еми дай да им направим заплатите 2000 евро.И как ще се промени образованието към по добро ? Много добре знам как даскалите ги мързи да преподоват.Еми да ги направим с най големи заплати че да почнат да учат децата както трябва.

Аз предлагам на лекарите да направят като учителите да спрат да работят и да оставят хората да измират по улиците докато не им вдигнат заплатите с 300%.

И КО ПРАИМ..........?

:shake_puter::magnifier::angry22::blink::blink::blink::blink:

ИСКАМ И АЗ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТАТААААААААААААААААААА

ЕМИ МАЛКО ТРУДНО ЩЕ ИМ СТАНЕ ДА ПИШАТ СЛАБИ ОЦЕНКИ НА УЧЕНИЦИТЕ.

ПРИМЕР: ПРАВЯ СЕ ЧЕ НЕ ЗНАМ НИЩО ПИШАТ МИ ДВОЙКА И ВИКАМ КОМИСИЯ ДА МИ ОЦЕНИ ЗНАНИЯТА И ДАСКАЛА ДА ГО ..... ИНТЕРЕСНОТО Е ЧЕ ТОВА ТРЯБВА ДА СТАНЕ МАСОВО ЯВЛЕНИЕ

И какво ще видят повечето хора и учителите?!

Мнения като твоето?!

Господ да ни е на помощ с такова подрастващо поколение!!!

Препрочети си постовете и ги редактирай, че ставаш за смях!

Това, което си дал като пример, наистина ли смяташ, че може да стане?!

Много си надъхан!

От кого ли?!

Ако, родителите ти бяха учители нямаше да ги правиш тези голословни изявления!

Аз мисля, че не всички учители заслужават повишение. Ето например моята госпожа по английски език в 4 клас - влизаше в час и започваше да ни говори какви гащи носи, ядеше си банани в час, и почти всеки час пускаше момчетата да играят на двора, а с момичетата си говореше "женски" работи. Кажете ми - заслужава ли тази така наречена "учителка ohmy.gif " повишение? Сега, че има свестни учители, има, но в днешно време са много малко. Моето мнение е, че някои учители заслужават по-високи заплати, други - не! :rolleyes:

Напълно съм съгласен с теб, за 11 години съм учил в четири училища: основно - с.Старо Село, основно - Русе, и сега в Русе - гимназията по туризъм. Сега ще се опитам да направя сравнение между тези училища като съм ги подредил по време.

Основно Училище "Екзарх Антим 1"- с.Старо Село, Училище с традиций и учители с многогодишен стаж - над 20 години, родителите ми са учили там. Тези 6 години в това училище бяха невероятни.

1.Отношение към учениците - много добро

2. Преподаване на уроците и помагане за научаването им - много добро

Основно Училище "Тома Кърджиев" - Незнам нищо за историята му, учих само 1 година там, точно след като се преместих в Русе.

1.Отношение към учениците - добро

2.Преподаване на уроците и помагане за научавнето им - средно

Професионална гимназия по туризъм - "Иван Петрович Павлов" - Харесва ми училището

1.Отношение към учениците - много добро

2.Преподаване на уроците и помагане за научаването им - много добро (само учителите по професионалните предмети)

Извод: За учителите на село всички деца са еднакви, а тук учителите си подбират децата, на който повишават оценките и то значително. Това много ме дразни. Учителите на село успяваха да запазят тишината в стаята, в градовете е малко трудно, винаги ще се намери някой/някоя да се прави на интересен/а и учителите да са безсилни към него. В гимназията където съм само учителите по: химия,биология,математика,физика - не стачкуват, защо ли ? Защото те са единственните свестни учители, те успяват да вътворят ред в часа и оценяват абсолютно независимо. За голямо съжаление истинските учители, който останаха са много, много малко. Тези учители наистина заслужават повече, а тези, който са нечестни и идват едва ли не, насила в училище(много малък процент) те заслужават едно уволнение. Но разбира се не слагам всички, който стачкуват под един знаменател има доста от стачкуващите, който също си вършат прекрасно работата, но все пак са се включили. Е, какво остана? Освен да им пожелая успех в мероприятието си и дано да свърши скоро.

Редактирано от SefdasS (преглед на промените)

Най доброто решение за страната е да се даде на АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ УЧИТЕЛИ в страната МОЛБА ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВ ДОГОВОР. Или с две думи да се УВОЛНЯТ ВСИЧКИ учители.След което на тези които искат да продължат да работят на СТАРИТЕ СИ ЗАПЛАТИ да се даде НОВ трудов договор. А на отказалите се да продължат да работят на СТАРИТЕ СИ ЗАПЛАТИ да се назначат НОВИ учители.( АКО НЯКОЙ СЕ СЪМНЯВА ЧЕ НЯМА ТАКИВА ДА НАПРАВИ ЕДНО ПРОУЧВАНЕ КОЛКО БЕЗРАБОТНИ ИЛИ ТАКИВА СЪС ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ КОИТО СТАВАТ ЗА УЧИТЕЛИ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ НА СЕГАШНИТЕ УЧИТЕЛСКИ ЗАПЛАТИ ) А И КОЛКО ЛИ ДАСКАЛИ ЩЕ НАПУСНАТ. СПОРЕД МЕН И СЕГАШНИТЕ ИМ ЗАПЛАТИ СА ВИСОКИ И ДА СПРАТ ДА СЕ СРАВНЯВАТ С ЧУИТЕЛИТЕ В ЧУЖБИНА ЗАЩОТО НИВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕ В НАШАТА ДЪРЖАВА Е ..си ебало майката..

Пример за работата на учител: Преподава нещо си в училище а след часовете СРЕЩУ ОТДЕЛНО ЗАПЛАЩАНЕ ОТ РОДИТЕЛИ доубочават според тях по изостаналите деца. Е това му се вика рекет 10лв/час за ДЕТЕ. ТОВА ГО ИМА ВЪВ ПОЧТИ ВСИЧКИ УЧИЛИЩА. което говори много зле за тъпите даскали.

Би ли допълнил как ще реагират новоназначените след.... примерно 1/2 година.

Ще се постарая да бъда максимално лаконична.

1) Предлагате всички учители да бъдат уволнени и на тяхно място да бъдат назначени безработни висшисти. Лошо няма, но това е предложение за преди 5-10 години. Сега вече трудно ще се намерят такива, дори и в по малките градове. И каква е гаранцията, че тези които бъдат назначени ще бъдат по-добри? Нали качество искате. Ами тогава да назначат циганките от програмата за временна заетост дето нямат и основно образование. Едно учене ще падне - не ти е работа!

2) Темата за частните уроци е толкова изтъркана от прекомерна употреба, че направо втръсва, но факт е, че малко от учителите дават такива. Между другото моето мнение е, че частните уроци са по-скоро параноя на родителите отколкото съществена необходимост. А ако е такава, по-скоро жалко за тези, които творят учебния план и след това изпитните тестове.

3) Ще кажа още нещо, което го няма в този пост но присъства в много други - пак за качеството. Много ученици дават пример със собствените си учители, които не стават. Не отричам, че има такива и те за съжаление не са малко. Но хайде измислете начин как точно да отделим ставащите от неставащите. КОй точно ще ги оценява и по какви критерии. Това е важното, а не въпросът дали да има диференцирано заплащане или не. ЗАщото ако за учителя в математическата гимназия е важно да класира свои ученици на национален кръг в някоя олимпиада, то за учителя от село "Долно Нанагорнище" е важно да ги задържи в клас и малко от малко нещо да им остане в главите (не забравяйте, че отпадащите ученици са главно от селата и от циганските квартали).

И накрая - откъде да дойдат парите (защото това не е маловажен въпрос). Ами на първо време новите акцизи от цигарите и алкохола да отидат за образование. Пък и още да се вдигнат! Знам, че всички пушачи и любители на ичкията ще ме попържат, но по добре пари за образование отколкото за пиене и тютюн.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.