Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за учителската стачка 2007 г.

Featured Replies

Стачката реално приключи, когато правителството внесе проектозакона за бюджета в народното събрание. Оттук нататък думата имат депутатите. Но тъй като те не са страна по ЗУКТС, в спора за учителските заплати няма законов механизъм, по който синдикатите да преговарят с тях. А след приемането на бюджета на второ четене Орешарски с пълно право ще казва, че допълнителното увеличение на заплатите на учителите може да стане единствено чрез промяна на макрорамката на бюджета, а да се прави такава на толкова ранен етап след приемането му не е възможно. Ето и реалната причина за продължилото близо два месеца протакане на преговорите от страна на правителството. Целта очевидно е била да се изправят протестиращите пред свършен факт, за промяната на който те не могат да направят нищо. Единствената пукнатина в сценария на управляващите бяха местните избори. Но “изненадващо” постигнатата договореност за управляващите, за споразумение, а за стачкуващите, за проект на такова, даде на партиите в Тройната коалиция необходимия им за изборите имидж на разумни победители от конфликта с учителите. Какво спечелиха учителите? Може би, тъй като споразумение няма, ще получат ръст на доходите от около четиридесет процента за две години напред. Т.е. предлаганото им още в началото на протестите трийсет процентно увеличение плюс парите, които просветното министерство спести от неизплатените по време на стачката заплати. Увеличение, което до голяма степен вече е изядено от инфлацията. Защото, въпреки официалните данни от близо 13 процента инфлация за тази година, реално цените на основните стоки и услуги, за които обикновеният учител, а и обикновеният българин харчи повечето от парите си, са се увеличили с над 30 процента за последните 12 месеца. Става въпрос за основните хранителни продукти, тока, водата и т.н. А през следващата година със сигурност можем да очакваме увеличаване и на цените на услугите на топлофикациите и поскъпване на потребителските кредити. В същото време в бюджета за следващата година са предвидени 420 млн. повече за образование. Пари, които надхвърлят с много предвиденото увеличение на учителските заплати. Изглежда тези пари ще бъдат налети в образователната реформа на Даниел Вълчев. И вероятно накрая ще попаднат в нечии банкови сметки. Има много недомислици в тази реформа. Например финансирането на делегираните бюджети продължава да минава през общините. Но основната грешка е, че това е реформа, която тръгва отзад напред. А именно вместо да почне да се реформира учебният материал и начините на преподаване, се започва от преразпределяне на отговорностите по администрирането, промяна на схемите на финансирането и въвеждане на нови изпити. Начин на реформа, напълно приложим за оптимизиране дейността на една корпорация. Но в образованието се работи с деца и като краен продукт се получават граждани. Важното в тази система е какво трябва да научат децата, за да станат достойни, познаващи правата и задълженията си, конкурентноспособни граждани. И едва след като е ясно какво трябва да научат децата, може да се каже колко пари и колко учители ще са нужни за целта.

• Отговори 810
  • Прегледи 70,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Важното в тази система е какво трябва да научат децата, за да станат достойни, познаващи правата и задълженията си, конкурентноспособни граждани. И едва след като е ясно какво трябва да научат децата, може да се каже колко пари и колко учители ще са нужни за целта.

Колко сте прав/а Blaber. Но кой го е еня за утрешното поколение. За съжаление аз пак ще трябва да си хващам гората. Кой за каквото учил.

Стачката реално приключи, когато правителството внесе проектозакона за бюджета в народното събрание. Оттук нататък думата имат депутатите. Но тъй като те не са страна по ЗУКТС, в спора за учителските заплати няма законов механизъм, по който синдикатите да преговарят с тях. А след приемането на бюджета на второ четене Орешарски с пълно право ще казва, че допълнителното увеличение на заплатите на учителите може да стане единствено чрез промяна на макрорамката на бюджета, а да се прави такава на толкова ранен етап след приемането му не е възможно. Ето и реалната причина за продължилото близо два месеца протакане на преговорите от страна на правителството. Целта очевидно е била да се изправят протестиращите пред свършен факт, за промяната на който те не могат да направят нищо. Единствената пукнатина в сценария на управляващите бяха местните избори. Но “изненадващо” постигнатата договореност за управляващите, за споразумение, а за стачкуващите, за проект на такова, даде на партиите в Тройната коалиция необходимия им за изборите имидж на разумни победители от конфликта с учителите. Какво спечелиха учителите? Може би, тъй като споразумение няма, ще получат ръст на доходите от около четиридесет процента за две години напред. Т.е. предлаганото им още в началото на протестите трийсет процентно увеличение плюс парите, които просветното министерство спести от неизплатените по време на стачката заплати. Увеличение, което до голяма степен вече е изядено от инфлацията. Защото, въпреки официалните данни от близо 13 процента инфлация за тази година, реално цените на основните стоки и услуги, за които обикновеният учител, а и обикновеният българин харчи повечето от парите си, са се увеличили с над 30 процента за последните 12 месеца. Става въпрос за основните хранителни продукти, тока, водата и т.н. А през следващата година със сигурност можем да очакваме увеличаване и на цените на услугите на топлофикациите и поскъпване на потребителските кредити. В същото време в бюджета за следващата година са предвидени 420 млн. повече за образование. Пари, които надхвърлят с много предвиденото увеличение на учителските заплати. Изглежда тези пари ще бъдат налети в образователната реформа на Даниел Вълчев. И вероятно накрая ще попаднат в нечии банкови сметки. Има много недомислици в тази реформа. Например финансирането на делегираните бюджети продължава да минава през общините. Но основната грешка е, че това е реформа, която тръгва отзад напред. А именно вместо да почне да се реформира учебният материал и начините на преподаване, се започва от преразпределяне на отговорностите по администрирането, промяна на схемите на финансирането и въвеждане на нови изпити. Начин на реформа, напълно приложим за оптимизиране дейността на една корпорация. Но в образованието се работи с деца и като краен продукт се получават граждани. Важното в тази система е какво трябва да научат децата, за да станат достойни, познаващи правата и задълженията си, конкурентноспособни граждани. И едва след като е ясно какво трябва да научат децата, може да се каже колко пари и колко учители ще са нужни за целта.

:speak::yanim::yanim:

Колко сте прав/а Blaber. Но кой го е еня за утрешното поколение. За съжаление аз пак ще трябва да си хващам гората. Кой за каквото учил.

Горски пътник, в гората е хубаво

Учителската стачка приключи. В края на шестата седмица от ефективните протести на учителите синдикатите обявиха, че децата ще влязат в класните стаи във вторник, 6 ноември.

Крум Крумов от КТ „Подкрепа” обяви, че от понеделник се прекратяват ефективните стачни действия в образованието. Учениците обаче ще бъдат в класните стаи във вторник, тъй като понеделник е неучебен ден заради втория тур на месните избори в неделя. Запазва се обаче стачната готовност и възможността за предприемане на всички разрешени от закона протестни действия в защита на справедливите искания за българското образование, подчерта Крумов. Синдикатите ще искат среща още следващата седмица с парламентарните комисиите по образование и наука и по бюджет и финанси за увеличаване средствата за образование в Бюджет 2008. Те ще настояват пред депутатите да се увеличи издръжката за един ученик на 1381 лв. в Бюджет 2008 (в бюджета сега е предведено тя да 1151 лв.). Според тях сумата от 1151 лева ще създаде сериозни проблеми за нормалното функциониране на учебните заведения. Много е възможно това да предизвика и големи съкращения в отрасъла, смятат синдикатите.

Около 21% от педагогическия персонал в страната стачкува днес по обяд, съобщиха по-рано от просветното министерство.

Още преди решението на синдикатите за прекратяване на стачката на места регионалните инспекторати вече започнаха да обсъждат с школските директори как да бъде компенсиран пропуснатия учебен материал. Да бъдат взети часовете от свободно избираемата и задължително избираемата подготовка в професионалните гимназии - това е един от изходите, който се обсъжда във Варна и Хасково.

Междувременно стана ясно, че работна група от представители на синдиката на висшето образование ще започне преговори с министъра на финансите Пламен Орешарски. Университетите и БАН искат 70 милиона лева допълнителни средства за висшето образование. Представителите на заетите във висшето образование са категорични, че до стачка няма да се стигне. Вече е договорено какво ще бъде нарастването на базовия норматив за издръжка на един студент, който има пряка връзка и с преподавателските заплати. Ще бъдат отпуснати 54 млн. лв. повече, което ще позволи годишната издръжка на един студент да стане 890 лв. За сравнение сега тя е 740 лв.

Източник:Дир.бг

Вече е договорено какво ще бъде нарастването на базовия норматив за издръжка на един студент, който има пряка връзка и с преподавателските заплати. Ще бъдат отпуснати 54 млн. лв. повече, което ще позволи годишната издръжка на един студент да стане 890 лв. За сравнение сега тя е 740 лв.

И как става това без 40 дневна стачка?

Редактирано от Sta4nik (преглед на промените)

Горски пътник, в гората е хубаво

Ех, sta4nik, лесно ти е на теб, дойде, видя, победи. А знаеш ли какво е в гората през зимата. Та дори и меца мед не носи.

Учителите извървяхме своя път и чакаме останалите да достигнат до тяхното мнение!Доказахме,че няма власт над духа!Както каза др.СерГЕЙ силата победи разума,но силата на разума победи силата на властта!!!И когато оттук нататък имате трудности спомнете си учителската стачка и на коя страна сте били по време на нейното провеждане!P.S.За всички симпатизанти на правителството като Никфокс проверете за поредните облекчения на хазарта предложени от Орешко и тогава критикувайте учителите!Братска Румъния вдига пенсиите с 30%, а учителските заплати догодина двойно!Никфокс къде отиде изпълнението на Лисабонската конвенция,а???Готови сме да поеме ние учителите всички неблагополучия в нашата България,вкл. и глобалното затопляне!Но иде рано или късно Видов ден за всяка власт и 24 май не е толкова далеч................................................................Многоточиет

о е домашно за всички противници на стачката!!!

P.S.За всички симпатизанти на правителството като Никфокс проверете за поредните облекчения на хазарта предложени от Орешко и тогава критикувайте учителите!Братска Румъния вдига пенсиите с 30%, а учителските заплати догодина двойно!Никфокс къде отиде изпълнението на Лисабонската конвенция,а???

Не звучиш интересно. Оставям го без коментар. Или както се казва - Ще поживеем, ще видим. За сега излязох прав като казах, че стачката няма да приключи преди изборите. Така и стана. Вероятно съм прав и за други неща, които казах по темата, но не виждам смисъл да пиша каквото и да било повече. За мен темата приключи.

Редактирано от nickfox (преглед на промените)

Учителите извървяхме своя път и чакаме останалите да достигнат до тяхното мнение!Доказахме,че няма власт над духа!Както каза др.СерГЕЙ силата победи разума,но силата на разума победи силата на властта!!!И когато оттук нататък имате трудности спомнете си учителската стачка и на коя страна сте били по време на нейното провеждане!P.S.За всички симпатизанти на правителството като Никфокс проверете за поредните облекчения на хазарта предложени от Орешко и тогава критикувайте учителите!Братска Румъния вдига пенсиите с 30%, а учителските заплати догодина двойно!Никфокс къде отиде изпълнението на Лисабонската конвенция,а???Готови сме да поеме ние учителите всички неблагополучия в нашата България,вкл. и глобалното затопляне!Но иде рано или късно Видов ден за всяка власт и 24 май не е толкова далеч................................................................Многоточиет

о е домашно за всички противници на стачката!!!

Всички стачкуващи учители извървяхте своя път (за кой ли път!), но какво разбрахте от него? Дано другия месец не тръгнете да си плащате членския внос на Профсъюза! Тогава няма да имате кого да вините - нито Никфокс, нито Янка, нито мен! Аз приветствам силата на духа и обедиението, но не и на площадната масовка и манипулации.

Всички стачкуващи учители извървяхте своя път (за кой ли път!), но какво разбрахте от него? Дано другия месец не тръгнете да си плащате членския внос на Профсъюза! Тогава няма да имате кого да вините - нито Никфокс, нито Янка, нито мен! Аз приветствам силата на духа и обедиението, но не и на площадната масовка и манипулации.

Просто не съм синдикален член,не съм плащал и няма да плащам членски внос!Относно поредната лъжа за 12% намаляване на администрацията м-р Н.Василев си призна,че близо 10000 са незаетите щатни бройки и практически намаление на разходите от това перо за бюджета няма да има!Също така и няма и наченки за електронно правителство откъдето също може да има икономии!На Никфокс-и ти ми звучиш като втори Станишев и не си ми интересен и въпреки това ти пожелавам успех в работата ти и ........ тази тема практически е една от постоянните и не може да се изчерпи ...........

Просто не съм синдикален член,не съм плащал и няма да плащам членски внос!Относно поредната лъжа за 12% намаляване на администрацията м-р Н.Василев си призна,че близо 10000 са незаетите щатни бройки и практически намаление на разходите от това перо за бюджета няма да има!Също така и няма и наченки за електронно правителство откъдето също може да има икономии!На Никфокс-и ти ми звучиш като втори Станишев и не си ми интересен и въпреки това ти пожелавам успех в работата ти и ........ тази тема практически е една от постоянните и не може да се изчерпи ...........

Bob4o, вълците-единаци може и да са силни, но не могат да устоят на зимните вихрушки. Затова се обединяват в глутници. Като борците, колкото и да са дебеловрати, им трябва мозък да ги клати.

Но и такова обединение учителю не е нужно:

"Синдикат "Промяна" призовава българските учители да проявят гражданска отговорност като приемат условията на правителството и прекратят стачката си, се казва в декларация на синдиката, цитирана от БТА.

От "Промяна" настояват учителите да се самоорганизират и да създадат собствена професионална организация, която истински да отстоява техните интереси, далеч от политическите заигравки.

Според "Промяна" приемането на условията на правителството ще бъде съпроводено с мерки за реформи в системата, гарантираща ново ниво на обучение на училищата, което да отговаря на европейските изисквания.

"Считаме, че постигнатото в средата на тази седмица споразумение относно заплащането на учителския труд е в рамките на разумния компромис, какъвто е редно да проявят и учителите, влизайки в класните стаи от следващата седмица", се казва в декларацията. "

Източник:

http://news.ibox.bg/news/id_453145705

Sta4nik, аз съм свикнал да нося отговорност, но по-често ми се налага да нося вината. Поне досега не ми се налага да нося синдик/а/ти.

Редактирано от yanka_partizanka (преглед на промените)

:hush:

Sta4nik, аз съм свикнал да нося отговорност, но по-често ми се налага да нося вината. Поне досега не ми се налага да нося синдик/а/ти.

:)

Пак ли да мълча? До кога?

Пак ли да мълча? До кога?

когато агнетата си мълчат, вълците ги ядат...

А когато даскалите стачкуват, после учениците страдат заради тях! Крайно време беше тая стачка да свърши, провалиха ни учебната година ! И сега тези, които са 12ти клас (като мен) - ммм, чудничко ще е - хем с по-малко време за учене, хем пък и с матурки! :rolleyes:

Редактирано от Leslie_ (преглед на промените)

А когато даскалите стачкуват, после учениците страдат заради тях! Крайно време беше тая стачка да свърши, провалиха ни учебната година ! И сега тези, които са 12ти клас (като мен) - ммм, чудничко ще е - хем с по-малко време за учене, хем пък и с матурки! :)

Leslie_, да си видяла на тази стачка даскал, на когото му пука за учениците? Вас само ви използват, за да постигнат целите си.

А когато даскалите стачкуват, после учениците страдат заради тях!

Учениците страдат, защото трябва да си пилеят времето в такова идиотски организирано училище. Не учебната година, а животът им се проваля така. Деформацията ще да е толкова голяма, че даже и не усещат, горките, откъде, им идва бедата!

Стачката показа, че образованието и науката у нас не са девета дупка на кавала (както някои наивно и оптимистично си мислехме) а са изобщо извън кавала. Стачката недвусмислено показа, че това не е плод на случайност, или елементарна некадърност. Не, тази трагедия е съзнателно конструирана и ревностно отстоявана!

И ако и сега, най- после, не започнем да изриваме авгиевите обори наречени българско образование, всички заедно, родители, учители, ученици, граждани, след нищо и никакви 10- на години ще се разпаднем окончателно като държава. Защото стачката показа още нещо: у нас ВЕЧЕ няма обществен договор. Обществото, което поставя камери за видеонаблюдение в едни саморазпадащи се училищни сгради и оплю единствените, които възроптаха против своето участие в лъжовно организирания ни живот, просто вече е умряло.

Редактирано от Багира (преглед на промените)

Leslie_, да си видяла на тази стачка даскал, на когото му пука за учениците? Вас само ви използват, за да постигнат целите си.

Е, то това е ясно! Иначе нямаше всяка година около 15ти Септември да има стачки за вдигане на заплатите - възползват се от факта, че правителството няма накъде да отиде, ще увеличи заплатите. Грешката на синдикатите и даскалите тази година беше, че се оляха в "желанията". Има много хора в тази държава, които не вземат удовлетворително възнаграждение за труда си, но те не си позволяват да стачкуват 6 седмици за сметка на бъдещето на други! Това се нарича безотговорност, а после ще ми говорят, че от преподавателите зависело дали учениците щели да станах хора :rolleyes: Опазил ни Господ да следваме техния пример. След по-малко от 2-3 години ще сме изкукали напълно!

Наистина не вярвах, че ще продължи толкова дълго тази стачка. Но за пореден път се убеждавам, че в България ВСИЧКО е възможно! ;)

Всяко училище само ще реже от ваканциите

Учители се канят да обсаждат парламента

Със сигурност ще се взима от ваканцията на учениците, за да се навакса пропуснатият материал след края на учителската стачка, която продължи месец и половина. Това прогнозира министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. Той напомни, че е пропуснат много учебен материал. Предстои да се уточни колко дни от ваканцията ще се взимат на децата от училищата, които са стачкували. Необходимо е да се разгледа поотделно всяко едно училище, защото изключително малко от колективите са стачкували 100 процента, каза министърът. Трябва да се направи разчет на загубените часове според възрастта на децата и профилите.

Според профсъюзните представители един от мотивите им да прекратят протестите е, че учебната година може да бъде провалена.

Синдикалистите обявиха, че остават в стачна готовност и по този начин във всеки един момент стачката може отново да започне. Преподавателите от колективите на няколко бургаски училища са обявили, че продължават протестите въпреки взетото решение.

Междувременно стачниците са решени да протестират и по време на първото четене на бюджета за догодина в Народното събрание. Тогава ще има митинг около сградата на парламента. През тази седмица предстоят разговори с парламентарните комисии по бюджет и финанси, по образование и наука и по правата на човека. Другото решение е всеки депутат да бъде запознат с образователните проблеми в района си и да лобира за исканията на учителите при обсъждането и гласуването на бюджета за догодина.

По време на стачката протестираха различен брой учители. Част от тях прекратяваха стачките, други се включваха. Данните на министерството и синдикатите се разминаваха близо два пъти във всеки един ден от ефективната стачка. Средната цифра на преподавателите, които протестираха, беше около 50 процента от общо 155 000 души педагогически и непедагогически персонал в училищата и детските градини.

За месец и половина Министерството на образованието и науката е направило икономии само от заплатите на 77 500 стачкуващи служители в системата от близо 37,5 млн. лв.

в. "Новинар"

Редактирано от Дяволският ангел (преглед на промените)

Leslie_, Nadi, при условие, че има деца и родители като вас, даскалите са си виновни, че организират стачките в началото, а не в края на учебната година. Ако наистина не им пукаше за децата, трябваше да започнат стачката месец преди дипломирането и да използват децата като заложници, заплашвайки хиляди ученици да останат без дипломи. Така направиха даскалите във Франция и всичките им искания бяха изпълнени.

Е, то това е ясно! Иначе нямаше всяка година около 15ти Септември да има стачки за вдигане на заплатите - възползват се от факта, че правителството няма накъде да отиде, ще увеличи заплатите. Грешката на синдикатите и даскалите тази година беше, че се оляха в "желанията". Има много хора в тази държава, които не вземат удовлетворително възнаграждение за труда си, но те не си позволяват да стачкуват 6 седмици за сметка на бъдещето на други! Това се нарича безотговорност, а после ще ми говорят, че от преподавателите зависело дали учениците щели да станах хора ;) Опазил ни Господ да следваме техния пример. След по-малко от 2-3 години ще сме изкукали напълно!

Наистина не вярвах, че ще продължи толкова дълго тази стачка. Но за пореден път се убеждавам, че в България ВСИЧКО е възможно! ;)

А защо на даскалите трябва да им пука за учениците?!?!? На учениците пука ли им за даскалите? Определено - не. Въпроса е едните и другите да си гледат работата и да получават съответното, което им се полага. Я си представи, че учиш и всичко знаеш, а получаваш само тройки и понякога някоя друга четворка за празниците, май не си го поглеждала от този ъгъл, нали? Ще си натиснеш ли парцалките смирено? А относно останалите хора получаващи неудовлетворително възнаграждение в страната, които не стачкували... Ами да си натискат парцалите още - да търпи раята българска! Според конституцията, държавата трябва да се грижи за благоденствието на гражданите, такова нещо до сега не съм забелязал. С доста работа си изкарвам пари, и не мога да кажа, че ми стигат да живея спокойно (без притеснения дали в края на годината, ще имам същия доход, и ако го имам дали ще ми стига).

"Опазил ни Господ да следваме техния пример" - защо не говориш от 1 л. ед. ч., т.е. от свое име? Въпреки, че тук си анонимна, не смееш да поемеш отговорност за думите си. Или съзнаваш, че просто си чешеш езика, в дадения случай пръстите?

Между другото, знаеш ли колко продължи учителската стачка в Румъния? А знаеш ли, че е имало и по-дълги стачки от тази? В България далеч не всичко е възможно, например - да пресечеш на пешеходна пътека без да се огледаш (както става в Румъния). И това не е единственното нещо което не е възможно тук, но явно са ти малко годините и опитат за да го осъзнаеш... Е, това е поправимо - който не го докара от мислене, го докарва от опит (с годините).

Leslie_, Nadi, при условие, че има деца и родители като вас, даскалите са си виновни, че организират стачките в началото, а не в края на учебната година. Ако наистина не им пукаше за децата, трябваше да започнат стачката месец преди дипломирането и да използват децата като заложници, заплашвайки хиляди ученици да останат без дипломи. Така направиха даскалите във Франция и всичките им искания бяха изпълнени.

Ами така беше замислено, за края на миналата учебна година, ама на.... да не се провалят децата... Те децата нямаше да се провалят, ама щеше да се обърка приема във ВУЗ-овете, ала стачката щеше да е доста по-кратка и ползотворна за учителите....

Хм... като се замисля, не е лошо нещо световният опит.....

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.