Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Турция размаха томахавката

Featured Replies

Турското правителство има картбланш да нападне Северен Ирак. Парламентът даде право на армията да нахлуе в съседната държава, за да атакува кюрдски райони, където според Анкара има бунтовници от ПКК. За разлика от традиционната практика при подобни случаи заседанието на парламента да се провежда закрито, като протоколите и разговорите се пазят в тайна в продължение на 10 г., този път то се проведе открито. Вероятно с цел да поуталожи недоволството и реакциите в обществото от дадените в последно време жертви. А от друга страна, да неутрализира реакциите на онези, които са против изпращането на войските в Северен Ирак. Такива възгледи има и сред депутатите, главно от източните провинции, и в други среди. Има и опасения, че може да се стигне до братоубийствена война. Опозиционната народнорепубликанска партия на Дениз Байкал, която преди време бойкотира правителството, този път даде категорична подкрепа. Лидерът на другата опозиционна сила - Партията на националистическото действие, Девлет Бахчели също подкрепи резолюцията, наричайки я "закъсняла, но жизненонеобходима. Единствено групата на депутатите от кюрдски произход от Партията демократично общество се обяви против.

Резолюцията, или тескерето, дава разрешение на турските военни да проведат военна операция в Северен Ирак в продължение на една година.

в-к Стандарт

• Отговори 174
  • Прегледи 20,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

И как става това? Нахлуваш в суверенна държава, която е под протекцията на и аз не знам кой вече. Това вече не е Ирак на Садам. Ако има нахлуване, непременно трябва да има одобрението на ООН или най-малкото на НАТО. Не знам, как комшиите си представят тия неща. Представям си следната ситуация. България нахлува в Турция, за да неутрализира структурите на ДПС там. Хубава приказка ще е, ама никога няма да се осъществи, Морфи :)

Редактирано от Кико (преглед на промените)

Суверенна държава която не си пази хората.Това е като близкоизточния конфликт,и двете страни подписват споразумение и изведнъж хора на едната минават от другата страна и взривяват автобус.Когато пък е системно на хората им писва.

И как става това? Нахлуваш в суверенна държава, която е под протекцията на и аз не знам кой вече. Това вече не е Ирак на Садам. Ако има нахлуване, непременно трябва да има одобрението на ООН или най-малкото на НАТО. Не знам, как комшиите си представят тия неща. Представям си следната ситуация. България нахлува в Турция, за да неутрализира структурите на ДПС там. Хубава приказка ще е, ама никога няма да се осъществи, Морфи ;)

Става елементарно просто, и не е нужно одобрението на ООН , защото и без това тях никой не ги пита.. за справка Израел, Русия, САЩ... Когато те нападат и ти нападаш... А за ДПС и мечтаното ти нахлуване в Турция -хахахахахаха laugh.giflaugh.gif ... Бъркаш някои мечти с реалните аспекти на ситуацията и ставаш направо кичозно смешен..

В момента Ирак не е никаква суверенна държава, там си развяват коня всякакви държави и държавици с техните си войски( под елеменарно смешен предлог) водени от големия задокеански Брат... В Ирак съществуват региони където няма никакви институции освен тези базирани на някакви религиозни или етнически принцип... А особено тия части които са съседни на Турция и са населени с етническите кюрди, са място откъдето терорисичната организация ПКК ( терористична според ООН ) намира убежище ,мислейки си че Турция няма да посмее да се скара със САЩ , която държи на тези региони... Но явно не са познали ,, сега ще има една операция която ще разплаче много майки, и много кюрски и турски деца ще останат без бащи... Но на война като на война, който вади меч, от меч умира..

П.С И Кико, време е да забравиш дребнавата си злобичка и комплекси, и да се помъчиш да живееш с реалностите на тоя свят, включително тези в България ;)

Редактирано от Devians (преглед на промените)

Преди Ирак да стане на Америка, пак имаха такива права. После им се забрани, а сега какво става -

терористите взривяват някъде нещо в Турция и после бягат да се крият в Ирак. Ирак ги закриля. Турските военни не могат да минат отсреща и да ги пипнат. Нападките станаха много последно време, жертви има почти всеки ден, а терористите се крият под крилото на бай Буш.

И аз да съм на мястото на турския президент, и аз щях да дам картбланш на баретите. И не само.

п.п. Девианс, каква една операция... всеки ден 20 годишни войничета умират там. Много умни терористи се извъдиха, и все последен модел американски оръжия ползват. Чудно ми е кога някой от тях ще се събуди и най - после ще запрати американската бомба по производителя и....

Хайде сега пак щатите виновни? факт е че Ирак е неконтролируем колкото и войски да изсипят там. И каква е ползата на щатите от терористични актове в Турция, че да закриля терористи?

Напълно за това нахлуване съм, сигурен съм че турските войски ще се окажат по-способни, а и са по-мотивирани от тези на останалите

Каква полза...? Наистина ли питаш това..??

А и тук специално не става въпрос за конфликт между Турция и Ирак, а между Турция и кюрдите. Но ако Ирак продължава да предлага защита за терористите, може и да има конфликт. biggrin.gif

Помисли - от къде тези цървули/кюрдите/ имат хубави оръжия, и всичко, необходимо да поддържат една нескончаема война. Защото това там не е от вчера. Много малка част от тях се занимават с контрабанда, нямат образование, не разботят, имат по 50 деца. Кой ли им помага. Ако си седят мирно и живеят според закони и канони както всички турци в Турция, ще са добре. И...понякога го правят, докато не дойде някой с предложение за 20 тира пушки./говоря образно/

Турция определено не иска война с Ирак, иска да може да влезе в леговищата на кюрдите, да ги довлече обратно в Турция и да ги предаде на правосъдието.

Как го разказа само, направо ми се ще да ревна от щастие, че турските борци за права ще предадат "цървулите" на тяхното си правосъдие. Това е нещо велико и прекрасно. Особенно прекрасни са и всички мъчения и дискриминации , които кюрдите са видели от страна на Турция.

Незнам има ли запознати тук, но знаете ли какво количество армия ще бъде изсипана срещу кюрдите? Дефине, защо не отговориш вместо мен, така и така си надъхан.

Драга журналистке, забравих да ти припомня нещо. Едно време , когато тук се взривяваха влакове с жени и деца, какво стана? Да вярно разтреляха ги повечето, но голяма част от тях избягаха в Турция и сега още са там. На тях им издигнаха чешми , обявиха ги за големите страдалци. Трябваше ли да се Търси военен конфликт с Турция?

Редактирано от OluFsen (преглед на промените)

Знам, че не си запозната и за пореден път се убеждавам, че не се и интересуваш, а би трябвало...

Кюрдите, са такива заради отношението към тях като етнос от Турция. Дискриминация и пак дискриминация. За никому не е тайна, че в турция има ултра крайни националистически движения, които имат силни позиции в парламента им. То самите закони в кемаловата Турция са направени по начин , който автоматично дискриминира хората с не-турско съзнание. Колкото и да си го сучеш на пръста тва за терористите, важно е началото на конфликта.

Защото сега турция ще изсипе една Армия от 50 000 човека и ще избие куцо и кьораво.

Друго, на което искам да наблегна е, че това решение се е взело на отворени врата, за да се дразни САЩ, които преди няколко седмици признаха Геноцида над Арменския народ, при който бяха избити стотици хиляди арменци и то от "Справедливия" Турски народ и държава. Аз не искам това да се повтаря и затова съм против това своеволие на Турция. Надявам се ще има санкции от ООН и Съвета за Сигурност.

пп. Примера ми , на фона на твоя, не е неудачен, защото твоя е несериозен :newspaper: Трябва да се научиш да гледаш двустранно на нещата ;)

Как го разказа само, направо ми се ще да ревна от щастие, че турските борци за права ще предадат "цървулите" на тяхното си правосъдие. Това е нещо велико и прекрасно. Особенно прекрасни са и всички мъчения и дискриминации , които кюрдите са видели от страна на Турция.

Незнам има ли запознати тук, но знаете ли какво количество армия ще бъде изсипана срещу кюрдите? Дефине, защо не отговориш вместо мен, така и така си надъхан.

Драга журналистке, забравих да ти припомня нещо. Едно време , когато тук се взривяваха влакове с жени и деца, какво стана? Да вярно разтреляха ги повечето, но голяма част от тях избягаха в Турция и сега още са там. На тях им издигнаха чешми , обявиха ги за големите страдалци. Трябваше ли да се Търси военен конфликт с Турция?

Предвид това че и ти както другаря Кико говориш наизуст и правиш смешни аналогии и съпоставяш неща които са различни по характер, мога само да се изсмея....

Първо ще се изсипе толкова армия колкото е необходимо, може само специални части, а може и мащабна сухопътна операция, това ще решат турските военни..

Второ, запознат съм с правата и свободите на кюрдите в Турция, ако си чел новината добре, ще разбереш че дори си имат партия в турския парламент и представителите им са се въздържали за операцията...

Трето, мисля че за пореден път смесваш проблемите кито имахме ние турците в Бъгария по Живково време, с тези на кюрдите, съпоставяш една ответна реакция на малтретирани от държавата хора ( имам предвид нас турците по време на възродителния процес) и тази на кюрдите, които в Турция никой не ги е карал да си сменят имена, не са мачкани от полиция само защто са кюрди, не са им забранявали да си говорят кюрдския диалект , да протестират с митинги, да имат свои преставители във властта...

Това показва че или си заслепен , или просто си м... умен... ....

Знам, че не си запозната и за пореден път се убеждавам, че не се и интересуваш, а би трябвало...

Кюрдите, са такива заради отношението към тях като етнос от Турция. Дискриминация и пак дискриминация. За никому не е тайна, че в турция има ултра крайни националистически движения, които имат силни позиции в парламента им. То самите закони в кемаловата Турция са направени по начин , който автоматично дискриминира хората с не-турско съзнание. Колкото и да си го сучеш на пръста тва за терористите, важно е началото на конфликта.

Защото сега турция ще изсипе една Армия от 50 000 човека и ще избие куцо и кьораво.

Друго, на което искам да наблегна е, че това решение се е взело на отворени врата, за да се дразни САЩ, които преди няколко седмици признаха Геноцида над Арменския народ, при който бяха избити стотици хиляди арменци и то от "Справедливия" Турски народ и държава. Аз не искам това да се повтаря и затова съм против това своеволие на Турция. Надявам се ще има санкции от ООН и Съвета за Сигурност.

пп. Примера ми , на фона на твоя, не е неудачен, защото твоя е несериозен ;) Трябва да се научиш да гледаш двустранно на нещата :)

Ти говориш наизуст, това което ти поднесе като информация Инфинити е вярно, искаш да е така, но не етака.. кюрдите в Турция имат правата които ние българските турци спечелихме едва по време на демокрацията, от доста дълго време... Но явно това не ти е известно,или не ти се вярва да е така....

А за арменците, мисля че не си погледнал какво казва Турция по въпроса, а той е че не приема да носи отговорност като държава ,за действията на отделни личности по време на събитията които доведоха до загиването на толкова арменци.... Турция не е Либия която насила я принудиха да признае че носи вина и да плати като държава за действията на нейни граждани... които и досега са спорни де....

П.С И не на последно място, турската армия не е като тази на САЩ която избива всичко което види, мисля че си малко запознат с операциите и досега, затова недей плю злобно , знам че имаш атавистични проблеми към всичко турско,но това си е твой проблем...

Лично аз съм против войните и терористичните актове, но се радвам, че поне американците ще видят, че няма вечно да си пъхат носа навсякъде и останалите про-западни държави да им пазят гърба. Дано да им е за акъл и следващия президент да е по-отговорен и по-трезвомислещ.

ние българските турци спечелихме едва по време на демокрацията

:lol6:

Мисля че е крайно време да осъзнаеш, че правилната форма е българо-мохамедани, а не български турци. Може да ти се иска, може да те е яд, но нещата още стоят по този начин и всяко тяхно преиначаване е смешно и граничещо с наивна инфантилност!

По темата: Дори и грам не ме интересува, това че онзи бил прав, тоя го видял, тая чула и недочула. Аз тези неща съм имал възможността да ги видя с очите си, а и съм изчел много купища полезно четиво по въпроса :lol6:

Колкото и да си четкаш, Турция никога няма да бъде тази светска държава, кяото Кемалчо искаше да направи и главната причина за това е религията на турците. Ислямският национализъм е в абсолютен разрез със светската идея на Кемалчо, това дори и военните там го виждат, но си затварят очите!

Мисля че е крайно време да осъзнаеш, че правилната форма е българо-мохамедани, а не български турци. Може да ти се иска, може да те е яд, но нещата още стоят по този начин и всяко тяхно преиначаване е смешно и граничещо с наивна инфантилност!

:lol6: :lol6: laugh.gif

Извинявай драги, но виж за термина който е залегнал в подписаната от България 'Конвенция за малцинствата" , неможеш да кажеш на нещо черно- бяло нали , така че ти ставаш смешно инфантилен с това си твърдение........мен няма какво да ме е яд от нищо, освен от това че някои хора са толкова заслепени като теб cool.gif

А защо не споделиш мисли за акцията и "зверствата" които ще направи турската армия срещу ПКК а , срам ли те хваща или се намери в необрано лозе ........темата е за нея все пак :)

biggrin.gif

Дефинчооо, Дефинчо...Тц тц тц. Ми такъв термин няма - сори biggrin.gif

Български турци няма! Тва че всеки втори ви нарича турци, си е нещо отделно и нямащо нищо общо с официално приетите норми!

Защо трябва да ставаш комичен? biggrin.gif

Олуфчо, ако нямаше турско малцинство, на каква база според теб щеше да има новини на турски език по БНТ а :lol6::lol6: :lol6:

Макар че не е въпроса тука да говорим за етносите в България, но след толкова упорство от твоя страна се наложи да го обсъдя и аз biggrin.gif И сега се надявам някой модераттор да прояви разбиране на желанието ми да ти отговоря предвид толкова комичните ти настоявания ......

П.С АТАКА ни признаха та ти ли драги се опъваш хахахаха

Devians, нарочно те провокират..

Защо не пишете по темата?

Знам :lol6: от стар вол теле съм biggrin.gif

А по темата, какво остава да пишем ,влиза турската армия, размазва ПКК , някои държави ще опищят за човешки права ... някои държави ще използват това като предтекст за неприемането на Турция в ЕС .. и какво още.. ами нищо ново под слънцето.. за някои ще е кеф ( Гърция, България) за други ( като САЩ и някои още) няма да еникак весело :lol6:

Притрябвало и е на Турция в ЕС да влиза. Тя да смаже ПКК пък другото не е важно. Че знаеш ли как са... изтребват ги до крак, или ги затварят по затворите, после някоя годинка затишие, докато им порастнат децата, и се почва наново.

Проблема мисля е нерешим. Ама и кюрдистан на турска територия не бива. Много са меки даже турските военни, аз ако съм, наред от Анкара надолу една хубава чистка на всичко, що има татуировки по пръстите.

Там има Кандаавас, затова никога не свършва белята... а чичко Буш като помага от време на време, така е...

Дано този път ги поизчистят малко, защото наистина всеки ден има жертви. Необявена официално война е това...

Да, края едва ли ще е скоро, докато не се отрежат ръцете на помагачите на ПКК, те сами никога иначе не биха успели... Но с това влизане, навярно ще се види колко е лоша и политиката на САЩ в Ирак, Буш ще загуби влияние и да се надяваме на следващите избори ще бъде избран по-разумен президент. Но тогава други като Израел ще страдат, и ще трябва да се оправят сами.. Ес пък ще се опита и тя да се покаже като сила ,но едва ли ще успее...

А за Турция, по-добре е тя да обедини близкия изток , отколкото да се мазни на лицемерния запад...не че го прави де,но се надява все пак ЕС да оценява нещата с разум, а и пазарите там са големи ....

Знам само че много ще се обърка всичко там... хората са изплашени, и в същото време категорични. Съгласни са на всякакви жертви, само и само да спре това избиване. Всеки ден умират хора.

Знам, за съжаление войната изисква жертви sad.gif Но нас турците това никога не ни е стряскало..... по добре смърт, отколкото унижение... отколкото позор..... така мислят и турците в Турция.... турците нясвякъде...

П.С Инфи виж това .. -> http://www.vbox7.com/play:212e7dc5

И това ... - > http://www.vbox7.com/play:42c8c029

, --> http://www.vbox7.com/play:ef0bbe21

така е и така ще е винаги...

Понеже си ми съвесеем малко симпатичен, ще ти кажа нещо. Такива приказки ще ти изядат главата! Не се шегувам!

Ако си мислиш че това твое мнение ме стряска или ми пука- явно си в грешка!

Само спокойно си го местя от единия, в другия крачол....... проблема ще е за теб ако случайно се стигне до там че да ми запука от такива като теб .... ;)

П.С Чуй песните, и ако ги разбереш, ще разбереш и аз какво ти казвам ....

Уоу, уоу, по-леко малко. Какви са тези чистки, избиване на деца, на невинни и това от момиче. Сега, разбирам, че сте турци, но това не е начина. Мир може да има и без отцепване на Кюрдистан. Може и по мекия начин - има какви ли не начини: привилегии, автономии, екстри... Това с чистката е като нахлуването на САЩ в Ирак - така не се прави. Само се задълбочава конфликта. Ако питате мен, става с военна операция, но такава, която не цели избиването на терористите, а арестуването им, иначе, както беше споменато по-горе, следващите поколения ще отмъщават. Референция: Палестина.

Иначе на Турция въобще не им е през оная работа за ЕС. То се е видяло, че и без това няма да бъдат приети. Вече и за САЩ не им пука, щото точно американците въоръжиха кюрдите.

По принцип съм за военни операции в Ирак от турска страна, само да не направят някой гаф в стил Джордж Буш.

Имам си достатъчно понятие от Турция. То не се иска кой знае колко много знание. Нужно е човек само да провери в Интернет колко са кюрдите в Турция (14-18 милиона) и му става ясно, че докато държавата не признае това малцинство и не му даде права, мир няма да има. Ако ще 100 военни операции да направят, нищо няма да се промени. Без мирна политика не става. Референция: Ирак - колкото и военни операции да правят, само с война не става. А моите наблюдения са, че Турция няма никакво желание да признае кюрдите за малцинство. И твърдението, че те са "планински турци" е също толкова глупаво, колкото и това, че предния век не е имало геноцид и 1,5-те милиона избити арменци са били умрели в следствие на "други прични".

1,5 милиона души не умират туко така. Всъщност горните две твърдения не са единствените глупости, които турците са ръсели. Те и за помаците разправят, че са планински турци :ph34r:

Ми извинявай много, но нямаш никакви наблюдения, щом си написал това по - горе.

Особено онова удебеленото.

За Армения и планинските турци - също.

Абе... Тракс, лека вечер. cool.gif

А защо ЕС и Турция се сдърпха и кое е най-голямото разногласие по между им?

Кипър... Не мисля, че е толкова просто. ЕС е на първо място общност на ценности, на определена гледна точка. Която изглежда е трудно приемлива за повечето хора с турско самосъзнание.

Арменският геноцид е пример. Германия имаше смелостта да изкара кирливите си ризи и да поеме отговорност за престъпленията си. Турция пищи на умряло винаги когато някой заговори за престъпленията срещу човечността извършени от турският национализъм.

Това се отнася и за България. В българските учебници по история не се споменава нищо за поведението на българските окупационни части в Гърция и Сърбия по време на двете световни войни. Всъщност, отнася се за всички - нищо значимо не става без честност и поемане на лична отговорност.

Отговорност, солидарност, откритост, равноправност, стриктно уважение към правата на човека. Това са както права, така и задължения.

Турция е единствената държава в рамките на Съвета на Европа, която отказва да изпълнява решения на Съда за правата на човека. Което няма как да се съвмести с членство в ЕС.

Извинявай, но първата световна война се разпалва не много след балканската и междусъюзническата война. Настроенията тук, в началото на първата световна, са били след военни! Просто не мисля че е удачен примерът... ohmy.gif

Иначе като цяло съм съгласен с мнението ти!

Става елементарно просто, и не е нужно одобрението на ООН , защото и без това тях никой не ги пита.. за справка Израел, Русия, САЩ... Когато те нападат и ти нападаш... А за ДПС и мечтаното ти нахлуване в Турция -хахахахахаха laugh.giflaugh.gif ... Бъркаш някои мечти с реалните аспекти на ситуацията и ставаш направо кичозно смешен..

В момента Ирак не е никаква суверенна държава, там си развяват коня всякакви държави и държавици с техните си войски( под елеменарно смешен предлог) водени от големия задокеански Брат... В Ирак съществуват региони където няма никакви институции освен тези базирани на някакви религиозни или етнически принцип... А особено тия части които са съседни на Турция и са населени с етническите кюрди, са място откъдето терорисичната организация ПКК ( терористична според ООН ) намира убежище ,мислейки си че Турция няма да посмее да се скара със САЩ , която държи на тези региони... Но явно не са познали ,, сега ще има една операция която ще разплаче много майки, и много кюрски и турски деца ще останат без бащи... Но на война като на война, който вади меч, от меч умира..

П.С И Кико, време е да забравиш дребнавата си злобичка и комплекси, и да се помъчиш да живееш с реалностите на тоя свят, включително тези в България :P

Абе ти от майтап не разбираш ли ;) Просто ти давам реален пример от действотелността. За никого не е тайна, че коренното българско население в Родопите, което изповядва исляма, се турцизира, а и не само то! Това малък предлог ли е за нахлуване в съседната нам и многоуважавана държава? Не съм дребнав, просто разпускам с писане понякога ;) Съжалявам, обаче е смешно, Турция да решава нещо си без знанието на САЩ. Не знам как САЩ са реагирали на тая новина, защото никой не се сети да пише за това, но ако си мълчат, работата е ясна. не Турция решава нещо си, а братята хамериканци :) Айде Devians, погледни и ти реалността. Аз и да я гледам, файда йок :clap:

Драща, Турция е млада република, на 84 гонини е.

Виж на картата къде се намира Кипър.

Град Ъдър, Турция, около 30-40 хиляди са били изклани - целия град, заедно с децата, околните градове също. Не знам за никакви 15 милиона в Армения. Другия път ще ида в Армения да им видя снимките дето ги нямат.

По Османско време арменци/1915/се опитали да се отцепят от османската империя и Русия им помогнала. Жертви имало, но ми е чудно от къде тази цифра - 15 милиона. После отишли да си отмъщават за едно време на турците.

И понеже обичам да разграничавам Република Турция от османлийте, не приемам много от казаното от теб.

Турция не приема историйте за този геноцид, Англия измисля приказки за онова време, Франция наказва, ако някой каже, че Турция не е клала арменци хахаха

Наказателното право на европейските държави е малко издуто. Пък България ако имаше твърдата позиция на Турция по някои въпроси, нямаше да и се носи име на нещолизник.

Сори. Не ми скачайте сега, чета неписана история, също както вие го правите, ако ви настъпят.

Не съм туркиня, ама и Турция не ми е крива за щяло и нещяло.

А за кюрдите... те в момента и те за някакъв геноцид мрънкат, и те се бутат права да търсят от онова време покрай Армения. /терористите само, ПКК/Само не виждам мястото им в картинката. Но ако европейци и американци решат, ще има история, в която да пише, че до 15 милиона армеци са били изклани и 15 милиона кюрди.

За постигане на цели понякога уредена европа си служи със "средства."

Аз пък нямам цели и гледам монетата от двете и странички.

Случайно се сетих да чукна в българското уики сега да видя там какво пише.

Този това казал, онзи онова казал. Факти няма. България не признава геноцида.

Изкланите арменци не са 15 милиона. Не знам, кой си измисля това. Арменците, а и някои други твърдят, че изкланите са около 2 милиона. Вероятно цифрата е доста по-малка, но дори и 100 000 изклани арменци да има, това е достатъчно, за да се нарече геноцид над арменците, както много държави по света са го приели! Това, че ДПС не разреши това да стане и в България, е въпрос на време. Айде да си припомним и колко изклани българи има тогава. А за кюрдите. Това е толкова стара тема, че се чудя, как още има хора, които не знаят историята им в днешна Турция. Кюрдите се смятат от турските историци, а и от властта сега и преди, за част от турската нация. Тоест, нещо като нашите шопи, македонци и помаци или да кажем като "новите българи" по бай-тошово време. Всъщност, най-точно е да се сравнят с "новите българи". Та през 1985 година, кюрдите са били 12 милиона от 60 милионното население на Турция. Тоест те представляват 20 % от населението на страната. Дори и в България няма такова голямо малцинство!Естествено е Турция да иска да ги асимилира. През осемдесетте това се правеше много просто. Кюрдите от много бедните планински райони, сами отиваха в големите градове като Истанбул и Анкара, търсейки по-добър живот. За това огромно малцинство, родината нищо не правеше. Оставяше ги да живеят в землянките на произвола на съдбата. Естествено, кой умен човек би отказал добър живот при положение, че приеме турската националност? Така постепенно кюрдите се асимилираха. Разбира се, не всички са съгласни с това да живеят като турци за повече пари. ПКК е естествено да се приеме за терористична организация, понеже самото и име съдържа комунистическа :) ПКК остана от времето на студената война и сега няма вече накъде. Явно акълът им не стига, да се преименуват в кюрдска социалистическа партия. Та така. Турция е еднонационална държава, в която живеят 1000 българи. Няма защо да спорим по въпроса. Нека поспорим, дали и България е еднонационална...

И защо??

Иначе сме на едно мнение с теб - който живее на територия България, ползва всички права на българин, носи българска лична карта, е българин.

Онези кюрди живеят в Турция. Какво общо със САЩ??

Извинявай за поста ми, но на коя планета живееш? Едно е историята или религията, друго политиката. Просто не може така, една държава( най-големият приятел на САЩ) да нахлуе в Ирак без разрешението на САЩ. Това, че Турция била взела някакво решение , е за пред медиите и хората. Решението е взето от САЩ. А ти знаеш ли, колко са военните помощи на САЩ за Турция? Млада си и едва ли си се интересувала точно от тия въпроси, но се разрови и научи. Наистина САЩ и Турция са като гащи и дупе( нарочно ги обърнах). Припомни си и какво искаше Турция по време на втората война в Ирак и какво казаха щатите тогава.

ПП: Спомням си, как една тема в Калдейта за арменския геноцид, бе затворена преди време. Eй сега ще я потърся. благодарности на AXL.

"Нобелисти зоват, Турция и Армения да стопят леда"

Ох като започнете - млада си, жена си...

Ок. От къде да знам. Само от време на време ходя да си пия кафето там дето се стрелят.

От къде на къде Турция ще пита САЩ кога да си пие кафето? И както сочат последни данни - не пита. Ще влезе там, в Ирак, ще си намери сганта дето взривява бомби и напада мирното население/ наскоро взривиха комплекс за булчински рокли в Анкара-един от многото примери/, ще ги предаде на властта и ще седне да подгрее джезвето. И дали на САЩ или на някой друг не му се харесва - техен проблем.

Аз не поддържам ничия страна, само констатирам. Факти. Турция може да си го позволи - да не пита. Независимо какво се знае наоколо за помощите и от САЩ. biggrin.gif

п.п. Изобщо не ме интересува темата която търсиш, няма да влизам в спор за геноцида, уикипедия е достатъчно ясна. Ако на Аксел не му изнася - сорри.

Уикипедия? Kакво е това Уикипедия? И аз съм писал там за фирмата ни, но не знам, дали шефът ще е доволен от написаното :)

Турция не може да си позволи такива волности, защото е зависима от САЩ. Отношенията и с Европа никакви ги няма, така, че и ако не се разбира с щатите, с кого ще е съюзник? Кара се със всички съседни държави, искайки незнайно какво. Малко ли са и потурчените българи навремето, та иска да прилапа и българите мохамедани?

Ами мъжката част на темата не приема моето женско мнение за геноцида та реших да чукна в уикито biggrin.gif

Имам мнение по въпроса, Кико, и стигнах до него след много труд. И за геноцида, и за кюрдите. Споделям понякога по тези теми какво мисля, и не е с цел. Бих била щастлива така да се приема.

Виждам че се затруднявате да приемате различно от вашето мнение, но... случва се да го има. :)

Всеки случай не съм от онези, които седят пред компа и се образоват от нета.

Уморих се да споря... лека вечер ти пожелавам, и в поздрави - две песнички на Висоцки, cool.gif

Първо благодаря и извинявай, че съм те уморил ;) Приемам мненията на другите и се старая да водя някакъв диалог или спор. Все пак, поговорката за спора и истината е всеизвестна. Изненадах се, че цитираш уикипедията за арменския геноцид. Току що погледнах и моята статия там. Почти е непроменена, а данните, които изнесох са по памет и свободно съчинение от моя страна. Все едно да публикувам предния си пост в Уикипедия и хората по цял свят да го приемат за истина :P Де тоя късмет де ;)

Лека!

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.