Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Псувните сплотяват трудовия колектив

Featured Replies

Нецензурният език на работното място е полезен за здравето на служителите според ново изследване на специалисти от британски университет. Псувните не само освобождават от стреса, но и създават задушевна обстановка в офиса. По този начин тружениците се чувстват като екип и много по-лесно установяват приятелски взаимоотношения, което несъмнено прави задълженията по- приятни и изпълнението им по-забавно. Така поне твърди ръководителят на проучването професор Йехуда Барух. "Служителите постоянно използват нецензурен език, но не непременно по отрицателен или обиден начин" - обяснява той.

Оказва се обаче, че обратно на всеобщата представа жените псуват далеч по-често от мъжете, особено ако са в компания на свои съмишленички. Според специалистите овладяването на този специфичен език се е превърнало в социален феномен, сближаващ по особен начин хората, които споделят едно работно място, и затова не само не бива да се забранява, ами дори трябва да се поощрява. Това сигурно не е особено приятна новина за шефовете, за които ще възникне проблем, ако приемат ругатните прекалено лично и не разберат нагласата на служителите си, преди да насърчат или порицаят подобен жаргон. "За тях ще е предизвикателство да овладеят изкуството кога да си затварят очите", обобщава професор Барух.

Източник: Новинар

Интересна теория, потвърждавана безброй пъти практически. Всеизвестно е, че трудът сплотява и сближава хората, а псувните, особено ако са отправени от специалист в много случаи са като панацея в критичен момент.

Типичен пример за това са отборните спортове - една отбрана ругатня от по-старите кучета в отбора винаги вдъхва нужния кураж на новобранците.

Споделям и другата теза, че жените са по-цинични - във фирмата сме около 60 души, в т.ч. едва 15-тина жени, но от тях винаги може да се научи нещо по въпроса.

Щом псувните са толкова сплотяващи, защо не ги позволите тук? biggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gif

15 минути мога да не се повтарям. Много добре сплотявам.

Eй това се нарича професионалист, евала :newspaper:!

Заради това ли в Северозападна България се псува наляво и на дясно?

Да, а и поради употребата на подобни изрази се сплотихме и резерват си обособихме!:lol6:

А за университетите важи ли това? 'айде таковайте си таковата....

Щом псувните са толкова сплотяващи, защо не ги позволите тук? biggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gif

Може би модераторите се страхуват от прекалено сплотяване :grimace: ..току-виж на повечко хора им харесало тук, следователно броя спамърите ще се увеличи laugh.gif:angel19:

А за университетите важи ли това?...

Защо да не важи, нали и там е за хора, и те трябва да се сплотяват. Друг е въпросът дали професорът, когото се опитваш да приобщиш е чел за резултатите от изследването на колегата си. Че инак се получава някак неудобно за теб и ще се наложи да се явяваш няколко пъти...

Оказва се обаче, че обратно на всеобщата представа жените псуват далеч по-често от мъжете, особено ако са в компания на свои съмишленички.

Вярно си е. Аз псувам много и езика ми е изключително нецензурен. :ph34r: Доста често преди ми правеха забележка, ама аз съм твърдоглава и не разбирам. И стана така, че след три години работа в този колектив, научих всички да псуват и да говорят цинично. Е не колкото мен, но все пак има напредък. Шефката също спада към научените ;)

Така ще е щом искат качествена работа.

п.п. Пред нея /шефката/ пък най-много съм псувала.

Редактирано от RA4NA (преглед на промените)

Нецензурният език на работното място е полезен за здравето на служителите според ново изследване на специалисти от британски университет. Псувните не само освобождават от стреса, но и създават задушевна обстановка в офиса. По този начин тружениците се чувстват като екип и много по-лесно установяват приятелски взаимоотношения, което несъмнено прави задълженията по- приятни и изпълнението им по-забавно. Така поне твърди ръководителят на проучването професор Йехуда Барух. "Служителите постоянно използват нецензурен език, но не непременно по отрицателен или обиден начин" - обяснява той.

Оказва се обаче, че обратно на всеобщата представа жените псуват далеч по-често от мъжете, особено ако са в компания на свои съмишленички. Според специалистите овладяването на този специфичен език се е превърнало в социален феномен, сближаващ по особен начин хората, които споделят едно работно място, и затова не само не бива да се забранява, ами дори трябва да се поощрява. Това сигурно не е особено приятна новина за шефовете, за които ще възникне проблем, ако приемат ругатните прекалено лично и не разберат нагласата на служителите си, преди да насърчат или порицаят подобен жаргон. "За тях ще е предизвикателство да овладеят изкуството кога да си затварят очите", обобщава професор Барух.

Източник: Новинар

много вярно

а колко добре съм със здравето , не знам дали от псуване ще да е :ph34r:

...И стана така, че след три години работа в този колектив, научих всички да псуват и да говорят цинично. Е не колкото мен, но все пак има напредък. Шефката също спада към научените :speak:...

Еволюцията общо взето е странен процес...

Еволюцията общо взето е странен процес...

И нека все пак не забравяме от къде сме тръгнали и къде сме били :lol6:

Определено помага, поне така човек си излива негативните емоции.

А за университетите важи ли това? 'айде таковайте си таковата....

ООоооо там най-много важи. Докато не препсуваш някой даскал не дава изпита. Същото е и с курсовите работи - не я ли препсуваш няколко пъти и не пийнеш ли едно-две не можеш да я направиш. :P

При нас колектива се разпадна точно поради тази причина-шефа ни псува нонстоп

sad.gif

Аз лично ги ползвам. Не знам, защо ти не ги ползваш :rolleyes:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.