Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

КАТ глобява 20 лв за фарове от 1 ноември

Featured Replies

Катаджиите ще глобяват по 20 лв. всеки шофьор, който от 1 ноември до 1 март кара без включени къси светлини и през деня. На нарушителите ще бъдат отнемани и по 5 контролни точки от талона.

Задължителните фарове през зимата бяха въведени преди няколко години, за да се увеличи видимостта на шофьорите и да бъдат намалени катастрофите през сезона. Статистиката на "Пътна полиция" сочи, че през зимата смъртността на пътя се увеличава с около 40 %, като основна причина за инцидентите става намалената видимост.

От 1 ноември започва и акция "Светлина", която се провежда всяка година по това време. Първите 10 дни от месеца водачите ще могат безплатно да проверят светлините, чистачките, мигачите и гумите си във всички пунктове на СБА. Това е и периодът, в който катаджиите се ограничават само да съветват шофьорите да сменят лентите си гуми със зимни и да проверят грайферите им. После иде ред на санкциите.

Според Закона за движение по пътищата, шофирането с изтрити гуми се наказва с 40 лв. глоба. и отнемане на 6 точки от контролния талон. Колкото до гумите - според експертите при среднодневни температури, по-ниски от 5 градуса, "обуването" на колата със зимни гуми е абсолютно задължително. При такива температури летните просто се вдървяват и само името им остава "гуми".

Експертите казват още, че станалите модерни напоследък "всесезонни гуми" не са достатъчно надеждни през зимата и могат да предизвикат сериозни проблеми.

Препоръчваме на всички водачи да минат автомобилите си на профилактични прегледи преди началото на зимния сезон, дори и да си мислят, че колите им са в ред, коментираха от "Пътна полиция". От там допълниха, че ако не го направят шофьорите рискуват дори само веднъж да бъдат спрени на пътя да загубят 60 лв. и да останат с 11 точки по-малко в контролния си талон.

С влезлите през лятото промени в Закона за движение по пътищата актовете вече задължително трябва да бъдат плащани в едномесечен срок, защото в противен случай шофьорите остават без контролния си талон, а при повторно спиране ще загубят и книжката си. Акция "Светлина" не е насочена само към водачите, но и към пешеходците, които през зимния сезон са особено застрашени заради по-късия ден и намалената видимост. КАТ съветват възрастните хора, които пресичат по-бавно и децата да носят светли и по-ярки дрехи, както и да поставят светлоотразители, за да може шофьорите да ги забелязват отдалеч. Такива се продават в повечето книжарници, не са скъпи, но могат да спасят човешки живот, добавят от "Пътна полиция".

Източник: Монитор

При такива температури летните просто се вдървяват и само името им остава "гуми".

Да, чел съм подобни реклами от фирмите за гуми, но реалността е малко по-различна. Миналата зима карах с летни Goodear GT3 при заледени участъци и трябва да кажа, че и за момент не усетих несигурност с Фиестата! Правих гонка в Родопите при заледени пътища с летни гуми. Не знам, ако бях със зимни, дали резултатът щеше да се различава много, но с летните ми хареса. Да не забравяме, че снегът при нас е много малко, даже миналата зима го нямаше! При това положение, лятната гума е незаменима, дори под 5 градуса!

И още нещо. Има огромна пропаст между марковите гуми - Goodeear, Michelin, Pirelly... и евтините тайландски, китайски и тем подобни!!!!!

За предпочитане е лятна маркова гума, пред зимна китайска или тайландска!!!!1

Редактирано от Кико (преглед на промените)

Аз съм с Мишелин Пилот, с почти нов грайфер и не смятам да ги сменям... А пък и като знам колко вали сняг... biggrin.gif

Това е полезно напомняне, добра идея Фифа :)

Статистиката на "Пътна полиция" сочи, че през зимата смъртността на пътя се увеличава с около 40 %, като основна причина за инцидентите става намалената видимост.

Причината е несъобразената скорост на малоумниците по пътищата.

Към споменатите от теб Кико гуми бих добавил и някои корейски, имал съм много неприятни преживявания с една Киа с корейски гуми на вода :P И обратно, имам отлични спомени и опит с гуми Гудиър, жалко, че не мога да си ги позволявам всеки път, пуста мизерийка.

С безопасно и майсторско (добро) шофиране в реалния живот - т.е. не съзтезателно каране, спокойно може да се кара с летни, но маркови гуми в България, валидна е оная приказка за калпавата ракета и космоса :) Е, ако има дебел лед или заледен сняг само веригите помагат.

Днес казаха, че КАТ щели да проверяват дали сме си сложили зимните гуми. Трябвало да имат грайфер по-голям от 4мм. Само не разбрах наистина ли ще гледат дали има "снежинка" на гумата, или само дълбочината на грайфера ще бъде критерий за зимни гуми.

А едно време кога нямахме зимни и летни гуми а само "Вида Спорт", да не би да сме се мятали постоянно по храстите?

В закона пише ще рисунъка трябва да е 1.6 мм. Никъде не е упоменато, че трябва да имаме зимни гуми. http://www.svetofar.com/index.php?action=pravilnik който открие нещо за зимни да ми каже.

Относно гумите и марките най-меродавно е мнението на специалистите от ADAC

вижте,прегледайте и вземете решение без да слушате гаражните /специалисти/---те всички искат да си пробутат стоката.

Заради зимните гуми ще пътувам в провинцията,защото там ги държа. Не трябва да се подценяват гумите. Мисля че има Летни и Зимни гуми.Понятието "всезезонни" го няма при мен ! Марката е от значение,но дори и по-евтините гуми са добри ако са нови !

Лично аз ползвам "Дебика" за лятото и "Нокиан" за зимата !

....

А едно време кога нямахме зимни и летни гуми а само "Вида Спорт", да не би да сме се мятали постоянно по храстите?

Точно така biggrin.gif

Ето ги и въпросните Вида Спорт, малко не се виждат на снимката ама все още държат здраво, купих ги три месеца преди да затворят завода - цък. Баялдисало ми е да тегля и бутам през зимата разни каруци с измислени гуми, пък били те зимни или летни. Шофьорските умения, опит и интуиция са по-важни в случая, за съжаление точно тези умения са в остър дефицит през последните години и се очертава да става още по-зле...

Относно "подобряването" на видимостта и задължителните къси светлини през деня...

http://dadrl.hit.bg/1-wrong.htm ....сами си направете извода.

angry.gifangry.gifangry.gif

Всичко е ОК със светнати фарове и аз винаги карам така, пътувайки на дълъг път. Проблемът идва от това, че някои говеда не ебават да си светнат фаровете през зимата. Водачът свиква в огледалата си да вижда светнати фарове, а като изпреварва, важи същото. Когато един на десет или 20 кара без светнати фарове, той става много голяма мишена за околните водачи или пешеходци. Многократно миналата зима ми се е случвало да изпадам в критични ситуации, само защото тоя зад мен или идващия срещу мен не си е светнал фаровете. Водачът очаква да види светнати фарове в огледалата или при насрещно идващите. Ето от там идва изравнението на произшествията.

Това с фаровете е ОК. Помага много и подобрява видимостта. Но с тези задължителни зимни гуми май се изхвърлиха :P

Това с фаровете е ОК. Помага много и подобрява видимостта. Но с тези задължителни зимни гуми май се изхвърлиха :)

Кой се изхвърли ? Май тези дето се мислят за по-голяма работа шофьори от останалите и смятат, че те и със летни могат да издрапат в снега. Е, сега заради такива са задръстванията по пътищата.

За фаровете - подкрепям с две ръце, но фаровете, не халогените в града при добра видимост. И ако имате възможност свалете малко фаровете да не светят точно в очите на насрещния. Ааа и навреме превключвайте на къси, когато се разминавате.

Ken, само да попитам - при по-големите автомобили се кара целогодишно с едни и същи гуми. Там май има нещо сбъркано тогава? Според мен, голямото "чудо" се кара по-трудно на сняг от леката кола, а карат с едни и същи гуми и зиме и лете. Ама сигурно и те се изхвърлят? Правят се на шофьори?

Ken, само да попитам - при по-големите автомобили се кара целогодишно с едни и същи гуми. Там май има нещо сбъркано тогава? Според мен, голямото "чудо" се кара по-трудно на сняг от леката кола, а карат с едни и същи гуми и зиме и лете. Ама сигурно и те се изхвърлят? Правят се на шофьори?

Не знам. Не карам камион, ако това имаш предвид.

Аз предпочитам да се подсигуря допълнително, но да стигна закъдето съм тръгнал.

Всичко е ОК със светнати фарове и аз винаги карам така, пътувайки на дълъг път. Проблемът идва от това, че някои говеда не ебават да си светнат фаровете през зимата. Водачът свиква в огледалата си да вижда светнати фарове, а като изпреварва, важи същото. Когато един на десет или 20 кара без светнати фарове, той става много голяма мишена за околните водачи или пешеходци. Многократно миналата зима ми се е случвало да изпадам в критични ситуации, само защото тоя зад мен или идващия срещу мен не си е светнал фаровете. Водачът очаква да види светнати фарове в огледалата или при насрещно идващите. Ето от там идва изравнението на произшествията.

По-тъжното и жалкото е, че не ебават да си прегледат светлините и да сменят изгорелите крушки преди да тръгнат на път. Да не говорим пък, че масово се купуват крушчици за къси/дълги по лев и 50 ст. !! от магазинчетата по за един лев... Те издържат точно по около 2-3 часа непрекъсната работа и след малко друсане по пътищата и няма светлини... Ама и по магазините има ментета. Единият ми колега смени пет крушки за една седмица преди няколко месеца. Накрая му дадох една 35 годишна българска крушка от личния си резерв cool.gif и решихме проблема...

Яд ме е особено на тези, които имат парички а го правят от дебелащина и мързел.

Според мен всеки десети по нашите пътища има по някаква неизправна светлина по колата си.

Кой се изхвърли ? Май тези дето се мислят за по-голяма работа шофьори от останалите и смятат, че те и със летни могат да издрапат в снега. Е, сега заради такива са задръстванията по пътищата.

Всеки си прави сметка с какви гуми да тръгва на път. Аз лично съм с всесезонни, защото рядко се качвам на места, където има сняг (но пък за това винаги си имам вериги в багажника). И при положение, както през повечето от миналата зима беше е 15+ градуса, да си купувам зимни гуми просто е безмисленно :) Това имах в предвид.

ПП: Зимната гума сама по себе си не значи, че можеш да минеш откъдето си искаш и да нямаш никакви проблеми. Като гледах днес по новините как хората тръгват с мръсна газ на снега biggrin.gif

Тези от adac са абсолютни смешници,съседчето след като чете разни списания попаднало и на сайта им .Та преди 3 дена се изръси с 950лв. за гуми специални зимни категория Z (можело да се вдига 240 км. в час). Та вчера идва в къщи да ми обяснява как кмета и КАТ не са си свършили работата и да ме моли да му слажа веригите за сняг че той не знаел как се слагат.

Та ако изкате хубава зимна гума ,не купувайте рекламираните гуми ами такава дето съседа ви всеки ден ходи на работа без да слага вериги. cool.gif

Всеки си прави сметка с какви гуми да тръгва на път. Аз лично съм с всесезонни, защото рядко се качвам на места, където има сняг (но пък за това винаги си имам вериги в багажника). И при положение, както през повечето от миналата зима беше е 15+ градуса, да си купувам зимни гуми просто е безмисленно :speak: Това имах в предвид.

ПП: Зимната гума сама по себе си не значи, че можеш да минеш откъдето си искаш и да нямаш никакви проблеми. Като гледах днес по новините как хората тръгват с мръсна газ на снега biggrin.gif

Има една философия в гумите които са за пез лятото и за тези през зимата.Философията е в каучука предимно и по-малко в грайфера.

Зимните гуми са направени от по-мек каучук,за да имат по-добро сцепление със студеният асфалт(мокър или сух),с леда и снега.Тогава спирачният път е доста по-малък,отколкото ако си с гуми от по-твърд каучук (каквито се препоръчват лятото при над 35 градуса топлина на пътната настилка).Така,че няма значение дали караш през сняг или не,а има значение каква е температурата на пътя.

За всесезонните гуми какво да кажа....няма такова животно...не стават нито за сняг,нито за през лятото...

@Стоби, скоростния индекс за 240 км/ч е V. При скоростен индекс Y, максималната допустима скорост за гумата е 300 км/ч. Ти прецени какви гуми си е взел твоя приятел. В момента гледам ценовата листа на "Диана" (предполагам най-големия вносител на гуми) и най-големия индекс, който имат е W - 270 км/ч.

Ето ви малко информация от личен опит и знания...

Всеки, който твърди, че летните гуми стават и за зимата, е наивник. Каучуковата смес е различна. Лятната гума е предвидена да не се разпада при по-високи температури (а имайте предвид, че се нагрява допълнително при движение) и когато температурата падне до 5-7 градуса над нулата, тя става като пластмаса. И Michelin да сложиш, пак става на галош при ниски температури. Освен каучуковата смес, голяма роля играят и ламелите. Те са много повече. Лятната гума се прави с по-широки (и повече) канали за да може да изхвърлят водата и да не правят аквапланинг. Но нямат ламели. Тези ламели и каучуковата смес са основното за зацепването на лед.

Всесезонни гуми има само в страни с умерен климат, където температурите зимата не са много ниски, а лятото не са като в Сахара (южна Гърция и др. подобни).

Гума с надпис M+S не е всесезонна! Това е умишлена (поне според мен) заблуда на много некоректни търговци. Това е зимна гума, а тези букви са съкращение от Mud and Snow (кал и сняг).

Можете да карате зимните гуми и лятото, но не е желателно, защото за едно лято ще се износят. От високите температури, гумата се разпада по-бързо. Дори, ако е твърде мека (като Gislaved NordFrost), може да имате проблеми по завоите с високи скорости.

Зимни гуми втора употреба - поредния опит на българина да "пре*бе гявола". Не си мислете, че укье от Австрия има излишни пари и за това си е купил нови, а вие се радвате на запазените му стари гумички за 30-40 лв. Сега ще ви обясня и защо не стават. Ефективността на гумата не е правопропорционална на износването на грайфера. При износване на грайфера с 10-тина процента, ефективноста на гумата спада с повече, да кажем около 20%. Представете си при износен грайфер 30-40% колко е ефективна гумата, с която си мислите, че сте "пре*бали гявола".

Не забравяйте и годините на употреба - каучука на гума работила 2-3 години не е толкова гъвкав и това намалява сцеплението.

Също така не трябва да забравяте, че освен да тръгнете, трябва и да спрете. Казвам го, защото някой хора купуват 2 зимни гуми, които слагат отпред (при предно задвижване), а отзад слагат по-износените зимни отпреди 2-3 сезона или остават с летни. Това става, ако карат умерено като разстояния и скорости (примерно градско). Ефекта от тази комбинация е поднасяне при рязко спиране, защото предните хубави зимни гуми зацепват по-добре от задните и тогава посоката на задницата е неизвестна :-) Но при всички случаи това е по-добрия вариант от 4 летни, всесезонни или "много запазени" гуми втора употреба на 4-5 години.

Зимни гуми среден клас цена/качество, които няма да ви изоставят на пътя са Gislaved, Barum, Lassa, Kormoran, някои модели на Continental и Bridgestone. Сигурно има и други, но това са марките, с които имам опит.

Заявления от типа

карах с летни Goodear GT3 при заледени участъци и трябва да кажа, че и за момент не усетих несигурност с Фиестата!

са меко казано несериозни. Не знам GT3 дали е лятна или зимна, но ако е лятна, това твърдение за стабилност в/у лед е изсмукано от пръстите.

Аз карам една Vectra от '89 г. и в балкана с новички зимни гуми съм минавал покрай закъсали скъпички джипове. Купил си тариката джип за 100000 лв. и се стиснал за зимни гумички. Ми седи у шанеца. Нема такова животно къде да пре*бе гявола. И понеже логиката на българина е такава, трябва някой да ни задължи да караме с гуми според сезона. Или поне в застраховките да има клауза, че ако не си с подходящите гуми за сезона, няма да ти се изплащат обезщетения.

Надявам се да съм бил полезен с информацията.

П.П.

няма значение дали караш през сняг или не,а има значение каква е температурата на пътя.

Запомнете го това и не си мислете, че износвате зимните си гуми, когато пътя е чист. За износването им е важна само околната температура. За това трябва да сменят в края на сезона.

Редактирано от nighty (преглед на промените)

nighty, много от нещата, които каза са много верни. Но аз искам да попитам, при по големите автомобили няма зимна, няма лятна гума. Ходят зимата в Русия при кучия студ, лятото в Ирак на +50 градуса(вече не се ходи точно там, но само като пример). Вървят дорде не се износят. Та как става този номер? Хем лято, хем зима и минават много повече километри от на една лека кола. Това някак си противоречи на някои от нещата казани по-горе от теб. Или може би съществува гума, която може да ни върши работа целогодишно, но фирмите производители гледат да си напълнят гушите?

Виждал съм гуми, които уж ги продават за зимни, а когато стане по-студено, стават като пластмасови. Отваряйте си очите какво си купувате. Да не стане евтиното излиза скъпо.

В края на краищата, бих казал, че шофьор, който разчита само на гумите си, по добре да си стои в къщи зимата. Всички знаем, че зимно време с каквито и гуми да сме - шега няма. Снегът, а особено ледът, не подбират по вида на гумата.

Колеги, карайте разумно.

@Maximilian, при камионите има разлика, но никога не съм се занимавал с подобни гуми и не зная защо е така. Мога да коментирам до бусови гуми, след това не съм компетентен. Единственото което ми идва на ум е, че килограмите са прекалено много и зацепването и зимата е стабилно, когато не са износени. А и един камион не се ускорява толкова бързо колкото лек автомобил и спира с повече гуми. Отзад са два моста и почти винаги са с двоен монтаж. За камионите знам че има радиални и диагонални гуми, в зависимост от това на кой мост се слагат. Моя коментар относно зимни и летни гуми е за гумите използвани при леките автомобили. Моля, не включвай и гумите за самолети :offtopic_s:

@Maximilian, при камионите има разлика, но никога не съм се занимавал с подобни гуми и не зная защо е така. Мога да коментирам до бусови гуми, след това не съм компетентен. Единственото което ми идва на ум е, че килограмите са прекалено много и зацепването и зимата е стабилно, когато не са износени. А и един камион не се ускорява толкова бързо колкото лек автомобил и спира с повече гуми. Отзад са два моста и почти винаги са с двоен монтаж. За камионите знам че има радиални и диагонални гуми, в зависимост от това на кой мост се слагат. Моя коментар относно зимни и летни гуми е за гумите използвани при леките автомобили. Моля, не включвай и гумите за самолети :offtopic_s:

ОК, гуми за самолет няма да коментираме. biggrin.gif

Информативно само.

При товарните автомобили има много чалъми за през зимата. Трябва да ги знаеш и да умееш да ги използваш. Един елементарен чалъм е, вдигане на бугето(съответно ако има) в завой, при изкачване на баир, а ако има проблем при тръгване от място и тогава. Игра с възглавниците за да местиш центъра на тежестта на цялата композиция. Игра с блокажа и още други тънкости.

Вярно е, че имат значение и килограмите, но те действат като променлива. Веднъж са ти плюс, друг път са минус.

Под секрет. :offtopic_s: И при товарните има подобия на зимни гуми, но никой ги не харесва.

:lock:

но никой ги не харесва.

Ти да не си от Резервата? :-)

ОК, гуми за самолет няма да коментираме. biggrin.gif

Информативно само.

При товарните автомобили има много чалъми за през зимата. Трябва да ги знаеш и да умееш да ги използваш. Един елементарен чалъм е, вдигане на бугето(съответно ако има) в завой, при изкачване на баир, а ако има проблем при тръгване от място и тогава. Игра с възглавниците за да местиш центъра на тежестта на цялата композиция. Игра с блокажа и още други тънкости.

Вярно е, че имат значение и килограмите, но те действат като променлива. Веднъж са ти плюс, друг път са минус.

Под секрет. :) И при товарните има подобия на зимни гуми, но никой ги не харесва.

Не знам колко е вярно, но това е цитат от dnes.bg :

Проблем по пътищата създават ТИР-ове, които са тръгнали на път с летните гуми, въпреки многобройните предупреждения за влошаване на времето.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.