Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

INTEL или AMD: Кой е по-добрият?

Featured Replies

Извинявам се.:help wanted: Другия път,като пускам тема ще проверявам първо.

• Отговори 227
  • Прегледи 31,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Q-tech, мога да се съглася с почти всичко казано от теб, но като безпристрастен към двата лагера само ще спомена, че новите Celeron-и ще отвеят повечето Athlon-и на пазара, не знам защо си с толкова лошо впечатление от тях, или просто не си се докосвал примерно до С420?!?

И второто - абсолютно не ти вярвам, че си подкарал Dune 2 на 8086...имам една изправна бройка на тавана, ако искаш ела ми покажи как става номера!

oft.: Много просто. Въпреки твърденията на Westwood, Dune 2 не използва защитен режим, нито каквито и да е било инструкции извън оригиналните x86. Единственото, което ти трябва е VGA карта, която предполагам (за разлика от мен по това време) не си имал на твоето XT ;) Даже го играх с емулатор на мишка. cool.gif

Относно финансовите резултати на AMD - още не са изплували от закупуването на ATi.

А, да и за най-новите Celeron-и ... ами пак са по-слаби в игрите от P4 и Athlon. Какво повече да коментираме?

По-слаби на default честоти - да, но както знаеш, тези ядра са създадени за да се "пържат" и в "изпържен" режим спокойно си се конкурират с XP3600~3800+

;)

Все повече се убеждавам, че говориш за Dune (1)... То Dune 2 така или иначе не може да се играе без мишка ... Все пак трябва да посочваш на комбайните къде да жънат (мишката не се емулира) Играл съм я на х286, защото Дюн2 не върви на ХТ... и с карта Trident9000...предоволна беше!

:P

По-слаби на default честоти - да, но както знаеш, тези ядра са създадени за да се "пържат" и в "изпържен" режим спокойно си се конкурират с XP3600~3800+

Значи според теб, хората ще си купят процесор за 70 лв и дъно за 200 лв което да държи на "пържене" - за да може да задминат клока на P4 и Athlon. О, да и памет и захранване за още толкова. Наистина звучи "разумно"...

:rolleyes:

Все повече се убеждавам, че говориш за Dune (1)... То Dune 2 така или иначе не може да се играе без мишка ... Все пак трябва да посочваш на комбайните къде да жънат (мишката не се емулира) Играл съм я на х286, защото Дюн2 не върви на ХТ... и с карта Trident9000...предоволна беше!

:angry:

:)

За Dune 2 говоря, която не ползва "extender" (и съответно защитен режим). Щом върви на 12/16 мегахерцов 286 в стандартен режим - как мислиш дали би тръгнала на 8086? И не писах, че съм я играл без мишка, а с емулатор на такава (Microsoft не са измислили идеята за движение на мишката с бутоните на цифровия блок) cool.gif

Значи според теб, хората ще си купят процесор за 70 лв и дъно за 200 лв което да държи на "пържене" - за да може да задминат клока на P4 и Athlon. О, да и памет и захранване за още толкова. Наистина звучи "разумно"...

Единственото нещо, което ще се "пържи" е процесора. А той дори няма и да го усети (клокват го с боксов охладител). Има дъна за 100лв, които ще са напълно достатъчни за оверклок на този Celeron. Паметта, която ще ти трябва е не повече от 35лв за GB. А за такава конфигурация и най-обикновенно захранване, което се продава заедно с кутиите, би се справило.

Говорим за над 50% клок при който Celerona би задминал другите, zebo_dino. Колко дъна за 100 лв, могат да вдигнат стабилно FSB с 50% (дори да приемем, че процесора ще издържи с нормално охлаждане)?

Амиии както Intel така и AMD си имат предимства и недостатъци. Аз лично в момента съм с AMD система иии... честно казано много мразя мнения от рода: етоооо на тестове гледайте как единия издухал другия (независимо дали Intel или AMD е печелившия в дадения случай). Та искам да попитам, колко от вас усещат разлика в работата между процесори на двете фирми от един и същи клас (разбира се има хора които се нуждаят да истискат максимума от системите си и не ползват компютъра си за ежедневни дейности). Не вярвам да усетите разлика от 3-10 fps докато играете или пък младшите двуядрени процесори (athlon64x2 3800+ например) да се препънат на някоя игра (на мен не ми се е случило, а обичам да си поигравам). Просто за ежедневните дейности предполагам, че е по-изгодна базирана AMD система. Иначе за по-сериозна работа, която наистина изтисква максимума от процесора предполагам, че INTEL е правилното решение. Както и да е, лично аз, имайки предвид, че няма да върша видео декодинг и всякакви такиви работи, не бих вложил сума ти пари за нещо, което няма да използвам на 100%. Като най-прост пример бих привел: един приятел има INTEL базирана система, моята е AMD. Разликата в ежедневния "performance" :) е нулева. Така че, взависимост от това за какво ни е нужно PC-то, зависи избора ни :speak: Моето предпочитание е AMD. Причината - отлична работа на добра цена.

Компютъра е една цялостна система и само една част от тази система е процесора.

Какво от това като си вземете четириядрен Интел, но с 512 МБ РАМ и 7300GS и някакво калпаво дъно и то защото не ви достигат парите.

С това искам да кажа, че човек обикновено разполага с една сума в която трябва да се вмести Според това за какво ще я изпозва компа се купува балансирана система.

За какво ми е двуядрен а още повече четириядрен процесор като първо, за тях няма досатъчно приложения които да използвам и второ,

в момента съм с:

Athlon64 3200+ s.754

1.5 GB RAM и

HD 2600ХТ/256/ GDDR3

и всички програми и игри (дори и най-новите ) ми вървят без проблем.

Не си изкарвам хляба с работа на компютъра, така че, +/- секунда при някое приложение на фотошопа не е фатално.

Все още едноядрините процесори не са си "изпяли песента"

Говорим за над 50% клок при който Celerona би задминал другите, zebo_dino. Колко дъна за 100 лв, могат да вдигнат стабилно FSB с 50% (дори да приемем, че процесора ще издържи с нормално охлаждане)?

Айде "професоре" гледай ся :

Jetway IP35-SG(~80$) P35 чипсет ,перфектно дъно за парите си :)

+

C2 DUO E2140 /1.6G/1M/BOX(~80$)

А другия вариант е :

ASROCK CONROE1333-D667(~50$)

+

+

BSEL MOD ,но ме съмнява че знаеш какво е това

Jetway IP35-SG(~80$) P35 чипсет ,перфектно дъно за парите си :beer:

+

А другия вариант е :

+

+

Aми не е нужно всеки да знае какво е BSEL MOD, най-малкото защото едно минимално погрешно свързване на пиновете може да те прати в магазина за нов процесор. Все пак този мод е за хора с умения и знания не само в областта на хардуера а и на електрониката най-малко. Да знаят как се работи с поялник, с проводящи и непроводящи материали.

Като даваш такъв съвет се надявам си се замислил, че почти 90% от четящите тук може да се поинтересуват какво е и да си потрошат компютрите за едното чудо!

Jetway IP35-SG(~80$) P35 чипсет ,перфектно дъно за парите си :yanim:

+

А другия вариант е :

+

+

Гледам, гледам и не мога да се сетя как първото дъно ще го вместя в 100лв, а второто как ще вдигне стабилно FSB с 50%. По- добре ти "гледай ся" по- внимателно и недей да раздаваш квалификаций на хората, като е очевадно, че с посоченият от теб пример сам се опровергаваш.

Някой може ли да ми помогне с двуядрените процесори.Точният въпрос ми е следният:Кой е най-добрият двуядрен процесор,който да не е кой знае колко скъп и разбира се да си ги заслужава парите.

Редактирано от kokomil (преглед на промените)

Най-хубавия двуядрен процесор е бързоя с много кеш и т.н....

Какво значи евтин? Поглеждаш ценовите листи на фирмите, виждаш колко пари можеш да отделиш и си вземаш един Core2Duo за тея пари. По-добри са от АтлонХ2, тъй че... Разбира се вземай E6750 ако имаш пари за него, ако не, най-бързия за който имаш пари...

Въпроса ти е неправилно зададен като цяло, за това ти давам неясен отговор :)

като най-дборо съотношение цена производителност-2160/2180 или 4000+/4200+.Все пак се научете как се задават правилно въпроси-до колко пари,на какво дъно.Тук няма врачки. cool.gif

Някой може ли да ми помогне с двуядрените процесори.Точният въпрос ми е следният:Кой е най-добрият двуядрен процесор,който да не е кой знае колко скъп и разбира се да си ги заслужава парите.

Този процесор е най-добрия двуядрен процесор и най-важното не е кой-знае колко скъп, за мен за теб незнам на колко викаш скъпо! :) Заслужава си парите!

Редактирано от handcream (преглед на промените)

Най-скъпия,дали е най-добър,зависи до колко се клоква.Може да го изпревари и Е6550.,зависи от бройката(и не само) :) .6X50 серията двуядрени на пазара е с най-високата FSB и кеш.Ако въпроса е зададен така,взимай 2160 и си свиркай-к'во ти пука,двуядрена резачка-клоквай и пей сърце. :ph34r:

Абе я вземи какъвто и да е процесор, нали има клок, със ХХХХХ дъно с ХХХХХ чипсет лесно ще го клокнеш до амнайсе гигахерца... Ма ко те бърка... Я зимай някъв евтин там па го клоквай... Айде стига сте клоквали... Тва, че процесора се клоква добре не го прави добър процесор... пич, обади се, кажи колко пари даваш за процесор, ще клокваш ли или не?! КАЖИ НЕЩО...

Абе я вземи какъвто и да е процесор, нали има клок, със ХХХХХ дъно с ХХХХХ чипсет лесно ще го клокнеш до амнайсе гигахерца... Ма ко те бърка... Я зимай някъв евтин там па го клоквай... Айде стига сте клоквали... Тва, че процесора се клоква добре не го прави добър процесор... пич, обади се, кажи колко пари даваш за процесор, ще клокваш ли или не?! КАЖИ НЕЩО...
Ма разбира се,защо ли да клокваме,Айнщайн? :idea:

Core2Duo 6550

frequency:2,33GHz

cache memory L2:4MB

memory bus speed:1333

архитектура:65nm

Цена с ДДС:309лв

Core2Duo 6850

frequency:3,00GHz

cache memory L2:4MB

memory bus speed:1333

архитектура:65nm

Цена с ДДС:499лв

Открийте разликите... :)

(цените са на PLESIO за трей)

А на бас,че човека не е графичен редактор...

Редактирано от питон357 (преглед на промените)

Точно това имам предвид... Искаш процесор на 3 гига и си купуваш процесор на 3 гига... Що тогава не си купиш процесор на 1,8 със зверското охлаждане и дай да се на***реме от клок да го дигнем на 3 гига... Само утре да не пишеш в темата "проблем след клок на еди кой си процесор"? Щото форума бъка с такива мнения... Заради разни глупаци дето ги лъжете "с малко клок това, с малко клок онова"... и хората се зарибяват и клокват, после четем теми "рамта ми е бавна, щото се опитах да я клокна, как да я оправя?", "видеото ми е зле, щото го клокнах" и т.н. Любимите ми теми - проблем след клок на еди кой си пентиум... За тва съм фен на АМД... Новите игри, например последния колин макрий иска пентиум на 3 гига или атлон 3000+, а атлона работи на 1,8... Май нещо не е наред... Как така изключително непроизводителните и смотани атлони, които дори не могат да се клокват за половината пари вършат работата на суперяките интели?! АМА ТЕ СЕ КЛОКВАТ... че кво от тва?! Атлона па не се клоква и пак по-бавния атлон върши същата работа кат по-бързия КЛОКНАТ пентиум...

:offtopic_s: Относно ползата от overclock е писано много не само от нас cool.gif Цялата мрежа е пълна с изследвания и тестове , които по недвусмислен начин показват колко се повишава производителността след клок cool.gif Това, че се фен на процесори на АМД, които се клокват много по-малко от процесорите Core и по тази причина не опитваш да клокваш , много ми прилича на приказката за лисицата и гроздето.

Аз лично смятам, че е удачно да спестиш , да речем около 200 лв. (примера на питон357) и след това да получиш същата производителност като за 200лв. отгоре !

Относно кфалификациите на членове на форума -

Заради разни глупаци дето ги лъжете "с малко клок това, с малко клок онова"... и хората се зарибяват и клокват, после четем теми "рамта ми е бавна, щото се опитах да я клокна, как да я оправя?", "видеото ми е зле, щото го клокнах" и т.н.
не мисля, че е редно да се дават кфалификации на непознати хора ( отделно си има и точка в правилата на форума, забраняваща подобни изказвания).

На всички, които търсят съвет за клок , първо препоръчваме да четат !

И, между другото, аз не съм видял в последно време някой да си е повредил компютъра с клок !

Първо: Извинявам се на всички които съм убидил... Да са чели... те хората не четат темата как да питат та да им отговори някой, камо ли за клок...

Второ: Да, върл фен съм на АМД, именно заради дребното нещо, което не спомена, изискването за процесори, което аз споменах... Забелязал съм че с повечето игри процесорите на АМД според изискванията трябва да са с пъти по-слаби, а да вършат същата работа като тези на интел...

трета: Не съм фен на клока, не защото съм фен на АМД, а защото не виждам смисъл да "надупя" машинката и да вземе нещо да се прецака... С 300 зора съм си я купил машината, камо ли да клоквам... Доказателство са хилядите (извинявам се за това, което ще кажа) ГЛУПАЦИ, които си правят клок наизуст и си стопяват машините... Не ща да си стопя машината пич и не препоръчвам на никой да тръгне да си прави експерименти... Един път ще стъпи накриво...

Спора много се отнесе в друга посока... Мисълта ми отначало беше, че клока не е причина да се квалифицира един процесор като добър...

psycho_666, това че теб те е страх да клокваш не значи, че никой не трябва да го прави. Проблемите след клок са си изцяло по вина на клокъра. Ама клокнал си процесора и ти изгоряла аудио картата !! Кой е виновен ? Аз, че съм ти препоръчал клока или ТИ, че не си прочел всичко свързано с дейността и затова не си заключил PCI шината ?! Оувърклока е много повече от това да влезеш в BIOS и да напишеш друга стойност на FSB.

Аз питам защото ще си взимам компютър и искам да е двуядрен обаче нз каквъв точно затова сложих тема да можете да ме светнете за някой неща.

Точно това имам предвид... Искаш процесор на 3 гига и си купуваш процесор на 3 гига... Що тогава не си купиш процесор на 1,8 със зверското охлаждане и дай да се на***реме от клок да го дигнем на 3 гига... Само утре да не пишеш в темата "проблем след клок на еди кой си процесор"? Щото форума бъка с такива мнения... Заради разни глупаци дето ги лъжете "с малко клок това, с малко клок онова"... и хората се зарибяват и клокват, после четем теми "рамта ми е бавна, щото се опитах да я клокна, как да я оправя?", "видеото ми е зле, щото го клокнах" и т.н. Любимите ми теми - проблем след клок на еди кой си пентиум... За тва съм фен на АМД... Новите игри, например последния колин макрий иска пентиум на 3 гига или атлон 3000+, а атлона работи на 1,8... Май нещо не е наред... Как така изключително непроизводителните и смотани атлони, които дори не могат да се клокват за половината пари вършат работата на суперяките интели?! АМА ТЕ СЕ КЛОКВАТ... че кво от тва?! Атлона па не се клоква и пак по-бавния атлон върши същата работа кат по-бързия КЛОКНАТ пентиум...
Това е тема за :

а)мразим клока,мразим Интел(покрай него и Интер)не знам как,ама не е така,кефим се като ония ГЛУПАЦИ си опържат нещо,кат'са загубени-така им се пада...

б)как не трябва да се държим в обществен форум

в)Кой е най-добрият двуядрен процесор,който да не е кой знае колко скъп и разбира се да си ги заслужава парите.

офтопик,извинете cool.gif Не си правете подобрения на апартаментите,ако искате готини -купете си нови по-скъпи...

Редактирано от питон357 (преглед на промените)

Аз питам защото ще си взимам компютър и искам да е двуядрен обаче нз каквъв точно затова сложих тема да можете да ме светнете за някой неща.
Ще те светнат по-добре,ако ни светнеш какво искаш да правиш с компютъра. :offtopic_s:
Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.