Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Информатика

Featured Replies

Значи подобни теми има развити във всички учебници по информатика за средното училище, някои от които на прилично ниво (сега няма да ги изреждам). ЗА университетските учебници... ти всъщност не казваш каква специалност си (което е обяснимо), а да ти препоръчам нещо трябва все пак да имам представа в каква насока учиш (не е все едно и също да учиш българска филология или някаква инженерна специалност). Ако не учиш инженерни науки учебниците от средното училище ще ти свършат работа. А колкото до мрежата - по-добре питай чичко Гугъл. Аз така правя когато ми трябва нещо, а не знам къде да го търся. Ще се изненадаш колко полезна информация ще ти снесе. А като се замисля из калдатата също може да има нещо което да ти е от полза. Просто ползвай търсачката. Апропо - лекции по тази наука нямахте ли?

Редактирано от Sessily (преглед на промените)

• Отговори 83
  • Прегледи 24,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Не уча нещо тясно профилирано с информатиката, или въобще с КС.

Просто информатиката е по-скоро, като разведряване пред тежките изпити, като Химия, Математика, Физика, Механика и т.н.

Но все пак трябва да се вземе, щом е изпит. Дай някако инфо по темата де, стига се скръндзи! Публикувано изображение:offtopic_s:

Не уча нещо тясно профилирано с информатиката, или въобще с КС.

Просто информатиката е по-скоро, като разведряване пред тежките изпити, като Химия, Математика, Физика, Механика и т.н.

Но все пак трябва да се вземе, щом е изпит. Дай някако инфо по темата де, стига се скръндзи! Публикувано изображение:ph34r:

Ако имах линк, щях да ти дам. Но пред мен тази тема не е стояла отдавна, защото когато взимах изпити от този тип, Интернет беше нещо твърде екзотично. И съм се подготвяла по лекции, защото в учебниците нещата са твърде често разводнени. Но тези от средния курс стават - нали е за разведряване Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

Ако имах линк, щях да ти дам. Но пред мен тази тема не е стояла отдавна, защото когато взимах изпити от този тип, Интернет беше нещо твърде екзотично. И съм се подготвяла по лекции, защото в учебниците нещата са твърде често разводнени. Но тези от средния курс стават - нали е за разведряване Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

Добре, Сиси, ще ги потърся тези учебници...най вероятно ще отида в някоя библиотека! ;)

Добре, Сиси, ще ги потърся тези учебници...най вероятно ще отида в някоя библиотека! :speak:

А що не вземеш да платиш на някой да се яви вместо теб. ХЕм ще си гледаш кефа, хем ще си имаш шестичката, хем пък знаещия ще лапне някоя и друга банкнота (за каквато се споразумеете).

КАквото повикало такова се и обадило, мило детенце.

А иначе направо ти завиждам за чудната сесийка, която ти предстои :P:cheers:

Влизаш в уикипедията и от там си намираш всичко... Всяка тема е развита в рамките на 2 - 3 страници... Може и по-подробно ако задълбаеш в смисъла на някои термини или свойства и т.н. От там копираш каквото има, допълваш с общи приказки и готово...

А що не вземеш да платиш на някой да се яви вместо теб. ХЕм ще си гледаш кефа, хем ще си имаш шестичката, хем пък знаещия ще лапне някоя и друга банкнота (за каквато се споразумеете).

А иначе направо ти завиждам за чудната сесийка, която ти предстои :tease::tease:

Sessily:

Хех, много ме подмладяваш девойче, благодаря за комплемента :)

Ох, де да ставаше така... Публикувано изображение

А иначе направо ти завиждам за чудната сесийка, която ти предстои

По-добре не ми завиждай, не съм за завиждане! Хванах се на стари години да уча, и то специалност, която хич не ми е на сърце! Публикувано изображение

Хех, много ме подмладяваш девойче, благодаря за комплемента :)

Ох, де да ставаше така... Публикувано изображение

По-добре не ми завиждай, не съм за завиждане! Хванах се на стари години да уча, и то специалност, която хич не ми е на сърце! Публикувано изображение

аз също на стари години взех да уча и скоро имах изпит по инфо.-та моя съвет-напиши в гугала въпроса си,оказа се че има учебници със цялото им съдържание-успех

Добре, де. А все пак опита ли съвета на @psycho_666? По всички теми (намират се моментално с търсачката) е разписано точно като да се говори на изпит.

Да, знам за Гуугъл, но това, което ми дава, като информация не ме задоволява! ;)

Дайте някакви линкове ако се открили де, какво се стискате толкова?! :P

Сега мисля да отида до библиотеката да се поразровя малко, дано открия там нещичко! Публикувано изображение

• 2 месеца по-късно...

Става въпрос за обучението по информационни технологии в 6-ти клас (опитните зайчета на просветното министерство). Имам дъщеря, която има нещастието да бъде от този випуск. ТА тук ще питам за начина на изпитване. Прави ми впечетление, че освен практическите задачи за MS Word и MS EXcel примерно (което по моему е правилно в този вид науки) имат и тестове, в които трябва да отговарят на въпроси коя команда в кое меню се намира и от сорта неща, коиот трябва да зазубрят. Разбира се, тези тестове се провеждат не в компютърните зали, т. е. децата нямат достъп до компютър. ТА питането ми е - този тип тестове "отгоре" ли са спуснати, или учителите сами си решават каква да бъде тяхната форма. И освен това апелирам за вашето мнение - правилно ли е според вас това "зубкане" на неща, които като седнеш пред компютъра ги правиш, но ако трябва да се сещаш за тях без компютър е малко по различно. Всъщност това са неща, които се усвояват най-вече с практически опит според мен. Питането ми е както към учители по информационни технологии, така и към всички останали.

Разбирам кое те смущава, но замисли се - въпросът въобще не е толкова тясно насочен, към конкретната програма по информатика. В същото време не е и болка за умиране. Погледни от следната страна - това е различен вид мислене, което също трябва да се тренира, особено при децата. Пък и имайки добър практически опит, едва ли чак толкова ще трябва да се напрягат да зубрят менюта. И в крайна сметка - просто едно тестче. И как си представяш децата да са си избрали тази форма на изпитване?!

Пък и имайки добър практически опит, едва ли чак толкова ще трябва да се напрягат да зубрят менюта.

И в крайна сметка - просто едно тестче.

И как си представяш децата да са си избрали тази форма на изпитване?!

Е да де, ама нямат опит. Поне в програми като Excel и Word. Хлапетата налитат на съвсем други неща по отношение на информационните технологии (моята дъщеря например се скъсва да прави клипчета за Наруто и съм сигурна, че насън да я бутна ще ми каже всичко за Movie Maker). Но "по-сухичките" програми (особено Excel-a) не са им по-вкуса. И това зубкане на менюта хептен може да ги отврати (да не говорим, че при версиите 2007 менюта на практика няма). Всъщност най-сигурния начин да накараш един човек да намрази дадена наука е да го накараш да зубри безсмислени неща. Това е мое мнение, разбира се, и никого не ангажирам с него.

Всъщност мен ме интересуваше по програма ли са такива тестовете, но нещо пак не разбрах.

Става въпрос за обучението по информационни технологии в 6-ти клас (опитните зайчета на просветното министерство). Имам дъщеря, която има нещастието да бъде от този випуск. ТА тук ще питам за начина на изпитване. Прави ми впечетление, че освен практическите задачи за MS Word и MS EXcel примерно (което по моему е правилно в този вид науки) имат и тестове, в които трябва да отговарят на въпроси коя команда в кое меню се намира и от сорта неща, коиот трябва да зазубрят. Разбира се, тези тестове се провеждат не в компютърните зали, т. е. децата нямат достъп до компютър.

ТА питането ми е - този тип тестове "отгоре" ли са спуснати, или учителите сами си решават каква да бъде тяхната форма.

И освен това апелирам за вашето мнение - правилно ли е според вас това "зубкане" на неща, които като седнеш пред компютъра ги правиш, но ако трябва да се сещаш за тях без компютър е малко по различно. Всъщност това са неща, които се усвояват най-вече с практически опит според мен.

Питането ми е както към учители по информационни технологии, така и към всички останали.

Според мен се спускат отгоре тестовете, а може и учителите да ги съставят по задаен критерий!

Но те съветвам за този въпрос да се обърнеш към класния ръководител на детето си!Успех!

Е да де, ама нямат опит. Поне в програми като Excel и Word. Хлапетата налитат на съвсем други неща по отношение на информационните технологии (моята дъщеря например се скъсва да прави клипчета за Наруто и съм сигурна, че насън да я бутна ще ми каже всичко за Movie Maker). Но "по-сухичките" програми (особено Excel-a) не са им по-вкуса. И това зубкане на менюта хептен може да ги отврати (да не говорим, че при версиите 2007 менюта на практика няма). Всъщност най-сигурния начин да накараш един човек да намрази дадена наука е да го накараш да зубри безсмислени неща. Това е мое мнение, разбира се, и никого не ангажирам с него.

Всъщност мен ме интересуваше по програма ли са такива тестовете, но нещо пак не разбрах.

Без да съм 100% сигурен мисля че това е част от програмата

Между другото дали една суха, както е определеи, програма ще отблъсне децата или ще ги заинтересува зависи от преподавателя и по-точно от метода на преподаване. От личен опит знам че една смислена задача и преподаване като игра могат да са много по-полезни и приятни :-)

• 1 година по-късно...

Някой може ли да ми помогне с тази задача, грам не разбирам от MS Access Много ще съм благодарен В средата на MS Access: • Проектиране на информационна система с минимум четири таблици. • Създаване на връзки между таблиците. • Проектиране на:  заявки за извличане на данни от свързани таблици;  заявки с критерии;  заявки с изчисления; • Да се разработи входна форма със подформа (subform). • Да се създадат справки на база разработени заявки, в които са включени сборни редове. • Поне в една от справките данните да са групирани. В средата на MS Word: • Оформяне на курсовата работа като текстов документ (“doc” файл), в който е описана изградената информационна система и са вградени разработените със средствата на MS Access обекти:  описание на таблиците и връзките между тях;  описание входните форми;  описание на заявките;  описание на изходните справки. • Титулна страница. • Съдържание. Заглавията и подзаглавията да бъдат подходящо оформени. • Създаване на номерация на страниците. • Наименования и автоматично номериране на таблиците и фигурите. В средата на Power Point: • Създаване на презентация за информационната система, която включва минимум следните слайдове:  Титулна страница на презентацията.  Съдържание.  Поне по един слайд от всяка точка на съдържанието.  Заключителен слайд с обобщение на представената информационна система.

• 7 месеца по-късно...

Здравейте трябва ми малко помощ за една домашна по ИТ:

Windows

1. Кои са имената, свързани с идеите и първоначалните реализации на ОС?

2. Към какъв клас компютри е насочена (или тип процесор)?

3. С какъв Лиценз се разпространява? - Платен :wors:

4. Кои са известните версии? - 98, ME, XP, Vista, 7

5. Коя е годината, свързана със създаването на първата версия?

6. Продукт на коя фирма е? - Microsoft

Linux

1. Кои са имената, свързани с идеите и първоначалните реализации на ОС?

2. Към какъв клас компютри е насочена (или тип процесор)?

3. С какъв Лиценз се разпространява? - Безплатен

4. Кои са известните версии?

5. Коя е годината, свързана със създаването на първата версия?

6. Каква е иконката? - Пингвин

I. Wikipedia да не е станала торрент тракер и да са я спрали? 1. по памет Пол Алън и чичо Бил 4 Win - 3.0, 3.11, 95, 98, МЕ, 2000, 2003 (опс тва май беше сървъра), ХР, Виста, 7, .... 8? 5. хмммм 8....85? има толкова много информация в интернет по всичките точки - само да се поразмърдаш и да потърсиш, особено цялата пространна история на г-н Торвалд е описана на хиляди места но не става само с ядене нали?

I. Wikipedia да не е станала торрент тракер и да са я спрали?

1. по памет Пол Алън и чичо Бил

4 Win - 3.0, 3.11, 95, 98, МЕ, 2000, 2003 (опс тва май беше сървъра), ХР, Виста, 7, .... 8?

5. хмммм 8....85?

има толкова много информация в интернет по всичките точки - само да се поразмърдаш и да потърсиш, особено цялата пространна история на г-н Торвалд е описана на хиляди места

но не става само с ядене нали?

Просто незнам какво да търся :yanim:

wtf не се ли научихте да питате google и после да задавате тъпи въпроси!!! Хората измислиха google и пак се появяват някакви "извънземни" който сега не знаят как да си формулират въпроса демек какво искат, преди незнаеха откъде да намерят информация :rolleyes:

Лиценза на пингвина - http://www.gnu.org/licenses/gpl.html

Колкото до 2ри въпрос, малко некоректно е зададен.   Aquaris  е прав, но има и версии за Itanium архитектура примерно и т.н. Може би е най-безопасно да кажеш "за настолни и сървърни системи по x86 архитектура основно"

Лиценза на пингвина - http://www.gnu.org/licenses/gpl.html

Колкото до 2ри въпрос, малко некоректно е зададен.   Aquaris  е прав, но има и версии за Itanium архитектура примерно и т.н. Може би е най-безопасно да кажеш "за настолни и сървърни системи по x86 архитектура основно"

Мерси. Аре к'фот ще да стаа :biggrin:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.