Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Wi-Fi - проблеми и дискусиия

Ползвате ли Wi-Fi? 1075 гласували потребители

1. 1. Ползвате ли Wi-Fi?

• Да,често
      74%
      791
    • Да,рядко
      11%
      127
    • Не ползвам
      9%
      105
    • Какво е Wi-Fi?
      3%
      38

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Видях нещо много интересно в това видео видео. Представлява джаджа която предава интернет сигнал през кабелите в къщата. Видеото е на английски и предполагам този човек живее в щатите, така че мрежата им е различна. Не знам дали техните кабели могат да предават интернет, иначе не мога да проумея как работи това. Това нещо възможно ли е в България?

• Отговори 682
  • Прегледи 194,6k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 9 минути, azdiaka написа:

Видях нещо много интересно в това видео видео. Представлява джаджа която предава интернет сигнал през кабелите в къщата. Видеото е на английски и предполагам този човек живее в щатите, така че мрежата им е различна. Не знам дали техните кабели могат да предават интернет, иначе не мога да проумея как работи това. Това нещо възможно ли е в България?

Да, няма никакъв проблем, продават се подобни устройтва. Примерно тези:

http://www.tp-link.com/en/products/list-18.html

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

преди 10 минути, azdiaka написа:

Принципно може и извън къщи - по електропроводите на преносната и разпределителната мрежа, но проблем са трафопостовете.

Това устройство е repeater (повторител ,ретранслатор, усилвател) на безжична мрежа.Може да се включи в него лан кабела или просто да хване wifi сигнал и да го излъчва както рутера.

преди 1 час, Димитър 59 написа:

Това устройство е repeater (повторител ,ретранслатор, усилвател) на безжична мрежа.Може да се включи в него лан кабела или просто да хване wifi сигнал и да го излъчва както рутера.

А как точно работи. Не мога да схвана как предава информация по електрически кабели.

Дали ще е коаксиален кабел или обикновен почти няма никакво значение.

ПС : БДЖ преди ползваха контактната мрежа (25 KV) за телефонна връзка с влаковете сега нз дали още е така.

преди 5 часа, BANKATA написа:

Дали ще е коаксиален кабел или обикновен почти няма никакво значение.

ПС : БДЖ преди ползваха контактната мрежа (25 KV) за телефонна връзка с влаковете сега нз дали още е така.

Не е като да няма значение, защото едно е да пуснеш по кабел телефонен разговор с честотна лента 4 килохерца, друго е да пуснеш 100 мегабита/с мрежова връзка

преди 12 часа, azdiaka написа:

А как точно работи. Не мога да схвана как предава информация по електрически кабели.

Това устройство,което си постнал на видеото,не предава информация по електрическите кабели!От контакта  използва само тока за захранването си.То е  повторител на wifi сигнал.Служи да разшири обхвата на рутера.Например ако си в къща на 3 етажа,а рутера е на долния,тогава сигнал до горния няма.Поставя се устройството на втория етаж,за да предаде wifi на горния етаж.Както писах горе има два начина за входящ сигнал към него.Единия е кабел от рутера до него,след което устройството просто излъчва безжична wifi връзка,а не по кабели.Втория начин е само го включваш в един контакт,при което то хваща всички излъчващи wifi мрежи в диапазона,където се намира,усилва сигнала на всичките и ги преизлъчва отново с  wifi сигнал.

Виждам, че говорите за съвсем различни неща - едно е разширяване обхвата на wifi, друго е "Комуникация по електрическата мрежа" - тук и тук, и тук и на още много места.

• 1 месец по-късно...

Здравейте. И аз като колегата Loc_dogy от миналата страница имам малък проблем с Далеч /Близу/. : )

По договор имам 50 mbps download, което като го разделим на 8 и идва малко над 6 МБ/с. След проверка на скоростта в спиидтест.нет с поне 2 различни сървъра - през лан са си същите тези 50 mbps, но през wi-fi идват почти половината (около 20-25 mbps ~ 2.2 МБ/с). С рутер (маршрутизатор) TP-Link WR740N съм (с 1 антена и поддържа до 150 mbps). Безжично се свръзвам с лаптопа и телефона към рутера. Адаптера на лаптопа е Atheros 5007EG, дори от неофициалния чешки сайт на Atheros свалих и инсталирах последния излязъл и подходящ за моя win7 x86 драйвър. Ръчках какво ли не (като настройки на wi-fi картата - качвам скриин да покажа колко и какви настройки имам).

Между другото пробвах и с друг рутер TP-Link WR841N, който е с 2 антени и е до 300 мbps - положението е същото.

От какво може да е и къде да "пипна" че да го оправя? Благодаря предварително.

Capture.JPG

преди 39 минути, mcm написа:

Здравейте. И аз като колегата Loc_dogy от миналата страница имам малък проблем с Далеч /Близу/. : )

По договор имам 50 mbps download, което като го разделим на 8 и идва малко над 6 МБ/с. След проверка на скоростта в спиидтест.нет с поне 2 различни сървъра - през лан са си същите тези 50 mbps, но през wi-fi идват почти половината (около 20-25 mbps ~ 2.2 МБ/с). С рутер (маршрутизатор) TP-Link WR740N съм (с 1 антена и поддържа до 150 mbps). Безжично се свръзвам с лаптопа и телефона към рутера. Адаптера на лаптопа е Atheros 5007EG, дори от неофициалния чешки сайт на Atheros свалих и инсталирах последния излязъл и подходящ за моя win7 x86 драйвър. Ръчках какво ли не (като настройки на wi-fi картата - качвам скриин да покажа колко и какви настройки имам).

Между другото пробвах и с друг рутер TP-Link WR841N, който е с 2 антени и е до 300 мbps - положението е същото.

От какво може да е и къде да "пипна" че да го оправя? Благодаря предварително.

Capture.JPG

Нали виждаш какво пише на синият текст? 802.11б. За да получиш това, което имаш на кабела по WI-FI свързване, адаптера на лаптопа и на смартфона трябва да имат стандарт  "n"  а не  "b"  Нито си написал какъв ти е лаптопа, нито телефона за да погледне човек и да ти отговори. Сега остава сам да си отговориш, като прочетеш техническите ръководства на двете изделия. Но разлика по WI-FI и "на кабел" винаги ще имаш.  Жичната ти връзка винаги ще е по добра.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Адаптера,който има вграден в лаптопа е стар модел и с ограничена скорост.Можеш да решиш проблема,като си купиш външен усб мрежов адаптер.Например този TL-WN821N .

преди 11 минути, Димитър 59 написа:

Адаптера,който има вграден в лаптопа е стар модел и с ограничена скорост.Можеш да решиш проблема,като си купиш външен усб мрежов адаптер.Например този TL-WN821N .

Ще е още по добре, ако е 822N. Поне в цялото му жилище ще има много добър сигнал заради двете малки външни антени. А и цената на двата модела е съвсем поносима, за да избере 822N. Митко! Това е като допълнение към твоя отговор. Коментираме само лаптопа, понеже на телефона не е възможно смяна на модула за WI-FI.

Давам пример с мои телефони. И на двата ми модела адаптерите са до 72 мегабита. Приемам с около 48-52 мегабита , което за мен е съвсем нормално за работа на телефон с интернет.

Screenshot_2015-12-04-03-01-13.png

Screenshot_2015-12-04-02-34-23.png

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Аз имам на единия лаптоп TL-WN823N.Той е с размер като малка флашка.По договор съм на 50 мбпс.С  кабел и с този адаптер,пак ги дава всичките 50мбпс...Предишната година бях с оптичен кабел и 100мбпс.С тази флашчица,безжиччно свързана с рутера, ми показваше на speedtest 80 мбпс!Когато свалях торенти,вдигаше скорост малко над 8 мб/с.При тази голяма скорост на сваляне безжично,чак ми блокираше рутера,затова бях ограничил да сваля до 6мб/с.

Редактирано от Димитър 59 (преглед на промените)

Цитат

Какво е Wi-Fi?

преди 2 часа, Димитър 59 написа:

Аз имам на единия лаптоп TL-WN823N.Той е с размер като малка флашка.По договор съм на 50 мбпс.С  кабел и с този адаптер,пак ги дава всичките 50мбпс...Предишната година бях с оптичен кабел и 100мбпс.С тази флашчица,безжиччно свързана с рутера, ми показваше на speedtest 80 мбпс!Когато свалях торенти,вдигаше скорост малко над 8 мб/с.При тази голяма скорост на сваляне безжично,чак ми блокираше рутера,затова бях ограничил да сваля до 6мб/с.

Ти хубаво ги постигаш тези скорости, ама както си ги написал - не са толкова големи. :giggle1:

mbps или mbit/s е едно, а mBps - малко по-друго. Има-няма - 8 пъти. Download скоростта ти е "малко над 8 MBps". (ако е 8 mbps е умрЕла работа)

преди 1 час, jhoro написа:

Ти хубаво ги постигаш тези скорости, ама както си ги написал - не са толкова големи. :giggle1:

mbps или mbit/s е едно, а mBps - малко по-друго. Има-няма - 8 пъти. Download скоростта ти е "малко над 8 MBps". (ако е 8 mbps е умрЕла работа)

Умрела работа ама за теб,щото не виждаш какво съм написал или пък толкова разбираш,за което си оправдан!Писал съм че свалях торенти с 8 мб/с ,а за скороста на интернета че е била в този момент 80 мбпс .

Благодаря на уважаемите господа за включването...наблюдавам небивал, а също и неочакван интерес по моя въпрос.

Иначе да отговоря - Лаптопа е Asus X51RL (доста стар - към 5-6 години), а телефона е Samsung Galaxy S3 със 72 bmps лимит, като на колегата @Стефан по-горе.

Учудвам се, че при положение, че безжичния адаптер на лаптопа (който наистина е стар) поддържа до 54 mbps и при договор имам 50 mbps..някакси не успявам да се доближа до тези 50 mbps.

Между другото това с външният адаптер е много добра идея...дали ще е този на Tp-Link или някой китаец от Али.... предполагам пак ще е по-добрият вариант.

Но да допълня - в момента съм с чужд рутер (на един приятел) WR841N 300 mbps и мрежата е 802.11n, ако сегашния адаптер на лаптопа ми поддържа само b или само g - то би трябвало да ми изкарва мрежата с едно червено хиксче (по спомен де). : )

Untitled.png

преди 1 час, mcm написа:

Учудвам се, че при положение, че безжичния адаптер на лаптопа (който наистина е стар) поддържа до 54 mbps и при договор имам 50 mbps..някакси не успявам да се доближа до тези 50 mbps.

Между другото това с външният адаптер е много добра идея...дали ще е този на Tp-Link или някой китаец от Али.... предполагам пак ще е по-добрият вариант.

Но да допълня - в момента съм с чужд рутер (на един приятел) WR841N 300 mbps и мрежата е 802.11n, ако сегашния адаптер на лаптопа ми поддържа само b или само g - то би трябвало да ми изкарва мрежата с едно червено хиксче (по спомен де). : )

На безжичните адаптери,които са с  802.11g ,наистина им пише до 54 mbps,но това го дават като максимум,а реално достигат скорост около 15 до 20 mbps.За да излезе червено хиксче,с чуждия рутер,той трябва да е настроен да работи само на 802.11n ,обаче по подразбиране обикновено там настройката е смесен режим: g+n .

• 2 месеца по-късно...

Здравейте. На скоро си купих  Безжичен USB адаптер TP-Link TL-WN722N 150Mbps, свързах го към настолния компютър и съм доста доволен от него заради липса на  досадните кабели. Но в другата стая сигнала от рутера е доста слаб и непостоянен. Може ли споменатото устройство да осигурява точка за достъп до други безжични устройства ? Или трябва да си купя нещо от рода на 

"Разширител безжична мрежа TP-LINK TL-WA850RE, N300, директно захранване"?

преди 15 часа, gabrio66 написа:

Здравейте. На скоро си купих  Безжичен USB адаптер TP-Link TL-WN722N 150Mbps, свързах го към настолния компютър и съм доста доволен от него заради липса на  досадните кабели. Но в другата стая сигнала от рутера е доста слаб и непостоянен. Може ли споменатото устройство да осигурява точка за достъп до други безжични устройства ? Или трябва да си купя нещо от рода на 

"Разширител безжична мрежа TP-LINK TL-WA850RE, N300, директно захранване"?

Може, но както си го написал - това е единствения wifi адаптер на компа. Може или да приема, или да излъчва - не и двете. Ако свържеш компютъра с LAN кабел (към Ethernet адаптера) или ако имаш втори адаптер (вграден или външен като този) - тогава вече можеш да направиш bridge м/у двете и да препредаваш.

преди 11 часа, jhoro написа:

Може, но както си го написал - това е единствения wifi адаптер на компа. Може или да приема, или да излъчва - не и двете. Ако свържеш компютъра с LAN кабел (към Ethernet адаптера) или ако имаш втори адаптер (вграден или външен като този) - тогава вече можеш да направиш bridge м/у двете и да препредаваш.

Много благодаря за изчерпателиня отговор! Ако реша адаптера да излъчва сигнал, как точно трябва да действам? Да натисна бутона на рутера WPS  и бутона на адаптера WPS или от адаптера  да избера WPS като е на снимката? Правят ли се  накъкви допълнителни настройки? И как точно да разбера дали адаптера излъчва сигнал след като няма индикатор за това ?

tp.png

преди 1 час, gabrio66 написа:

Много благодаря за изчерпателиня отговор! Ако реша адаптера да излъчва сигнал, как точно трябва да действам? Да натисна бутона на рутера WPS  и бутона на адаптера WPS или от адаптера  да избера WPS като е на снимката? Правят ли се  накъкви допълнителни настройки? И как точно да разбера дали адаптера излъчва сигнал след като няма индикатор за това ?

Ако искаш "адаптера да излъчва сигнал" - тоест да си направиш локална мрежа, базирана на адаптера (машината на която е сложен) - рутера изобщо не го гледаш. Както ти казах преди - от него ще взимаш интернет достъпа, но по друг начин.

WPS (Wi-Fi Protected Setup - Защитена настройка за безжичен интернет) е начин/метод за бързо свързване на безжично устройство към рутера.

Настройки - да , но за тях по-къдно и то, ако си решил да правиш това. Индикацията ще е новата мрежа, със зададеното име (SSID), която ще се вижда.

преди 2 часа, jhoro написа:

Ако искаш "адаптера да излъчва сигнал" - тоест да си направиш локална мрежа, базирана на адаптера (машината на която е сложен) - рутера изобщо не го гледаш. Както ти казах преди - от него ще взимаш интернет достъпа, но по друг начин.

WPS (Wi-Fi Protected Setup - Защитена настройка за безжичен интернет) е начин/метод за бързо свързване на безжично устройство към рутера.

Настройки - да , но за тях по-къдно и то, ако си решил да правиш това. Индикацията ще е новата мрежа, със зададеното име (SSID), която ще се вижда.

Благодаря за компетентната информация. За сега ще се откажа от тази идея, но ако все пак реша да е приложа ще се консултирам отново с вас.

• 1 месец по-късно...

Здравейте,искам да си направя мрежата примерно да може да се свърза максимум 1 човек към нея,обаче си нямам и на идея как става и реших да пиша тук.

Прилагам и снимка как изглежда менюто ми за настройки на рутера.

Без име.png

преди 1 час, pringles написа:

Прилагам и снимка как изглежда менюто ми за настройки на рутера.

Вместо снимка - кажи марката и модела на рутера.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.