Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Wi-Fi - проблеми и дискусиия

Ползвате ли Wi-Fi? 1075 гласували потребители

1. 1. Ползвате ли Wi-Fi?

• Да,често
      74%
      791
    • Да,рядко
      11%
      127
    • Не ползвам
      9%
      105
    • Какво е Wi-Fi?
      3%
      38

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 9 часа, pringles написа:

да може да се свърза максимум 1 човек

От написаното не става ясно дали искаш да се свързва едно конкретно устройство или да не могат да се свържат две независимо кои едновременно. Ако всички устройства са с автоматични настройки(DHCP), задаваш в DHCP да раздава само едно IP - например 192.168.0.2 - 192.168.0.2 и тогава само първото, което се опита да се свърже ще получи IP адрес. Това важи и за LAN и за WiFi. Всяко друго устройство ще може да се свърже с ръчни настройки на IP и DNS.

Малко безсмислено ми се вижда, затова е по-добре да уточниш каква е целта на упражнението.

• Отговори 682
  • Прегледи 194,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ами то хубаво да уточня,ама и аз като не разбирам....В къщи ползваме настолен компютър и лаптоп,компютъра е свързан с интернет  от с рутер с кабел лаптопа ползва wi-fi-я от рутера. Целта ми е когато има едно устройство (лаптопът) свързано към мрежата,друго устройство да може да се свърже чак когато (пример) лаптопът не използва мрежата.

Рутера е някакъв Repotec модела е RP-WR5441B (не съм сигурен дали е това)

Отново не мисля че сте ме разбрали ама се надявам.

С тоя рутер няма да стане. Има възможност обаче да зададеш достъп по време, до колкото помня. Това са едни от най-евтините сапунерки на пазара. Имат много функции за евтин рутер, но точно на това не се надявай.

преди 2 часа, pringles написа:

По начина който описах по-горе ще стане, само като допълнение трябва да се намали максимално DHCP Lease Time.
Тези настройки са в менюто на DHCP Server за LAN. Направи му снимка.

Това, което не разбрах е какво ти пречи и двете да са свързани едновременно. По-простият начин е да извадиш кабела на PC, когато ползваш лаптопа.

преди 3 часа, pringles написа:

Ами то хубаво да уточня,ама и аз като не разбирам....В къщи ползваме настолен компютър и лаптоп,компютъра е свързан с интернет  от с рутер с кабел лаптопа ползва wi-fi-я от рутера. Целта ми е когато има едно устройство (лаптопът) свързано към мрежата,друго устройство да може да се свърже чак когато (пример) лаптопът не използва мрежата.

Рутера е някакъв Repotec модела е RP-WR5441B (не съм сигурен дали е това)

Това, че ти не се разбираш - още не значи, че никой няма да разбере с.какво искаш да правиш.
За модела - можеше просто да прогледнеш отдолу на етикета (ако все още го има). Или когато влизаш в админ панела - ще ти се покаже един ей такъв прозорец

PfbaFLIENpnG3Nmeg-okzPYBJz1TJ7Mq2c9MBion  и ще си пише какъв е модела. В случая е някакъв ADSL Router.

Както ти казаха - единия начин е да си ограничиш "DHCP IP Address Range"-а или диаразона на IP адресите, раздавани от DHCP сървъра. До само един. Тогава - което устройство първо се логне - то ще получава нет, другите ще бъдат отхвърляни.

Другия вариант е да си настроиш MAC филтъра, да приема само определени устройства (по техния MAC адрес)

• 2 месеца по-късно...

Искам да попитам какво би могла да е причината при хубав(чисто нов рутер висок клас) в съседната стая сигнала да се губи,а същевременно на съседски връзки да е по-добър?Има ли някакво решение този проблем?Мерси!

преди 1 час, Анабел Петрова написа:

При инсталацията на Wi-Fi рутер е важно да имате своя точка на достъп. А това означава свободен радио-канал. При еднакъв радиоканал с тази на вашите съседи е напълно възможно спад на качеството на връзка, спад на скоростта на обмен и т.н.

Като добавка към коментара на @Profruit :
Първо се прослушва обхвата. Примерно с помощта на  WifiInfoView  или с помощта на друг подобен инструмент за Windows/Android - Wifi Analyzer . Намира се най-"тихият" канал и той се задава на рутъра. за канал на вашата мрежа.

преди 3 часа, ExaFlop написа:

Като добавка към коментара на @Profruit : Първо се прослушва обхвата. Примерно с помощта на  WifiInfoView  или с помощта на друг подобен инструмент за Windows/Android - Wifi Analyzer . Намира се най-"тихият" канал и той се задава на рутъра. за канал на вашата мрежа.

Това обикновено не просто не помага, ами тотално не върши работа. Устройствата имат корекция на грешките, а каналите се застъпват и един рутер мърси повече от 1 канал. Затихването зависи от дължината на вълната и материала на сградата. Може да се получи така, че при определени канали скоростта да е доста по-добра, отколкото при други.
Не на последно място - масово рутерите се настройват на регион USA - 1-11 канал. Идейно е ползването на 13 канал, който е недостъпен и се припокрива по-малко с 11, отколкото 10, например. Друга хитринка - регион Венесуела отключва всички канали и дава възможност за максимална мощност на излъчване, поддържана от устройството.
Относно WiFiInfoView - не е важна само наситеността на канала, а и силата на излъчване на устройствата на този канал спрямо местоположението на устройството, от което се изхожда.

преди 35 минути, simtech написа:

а и силата на излъчване на устройствата

информация, която WiFiInfoView предоставя, нали?

преди 37 минути, simtech написа:

Това обикновено не просто не помага, ами тотално не върши работа

Неуверен, не изпреватвай!

преди 2 часа, ExaFlop написа:

информация, която WiFiInfoView предоставя, нали? Неуверен, не изпреватвай!

То показва, ама нищо не можеш да направиш по въпроса. За това написах триковете, които ти не ги знаеше, нали?.

Здравейте, каква може да е причината лаптопа ми да се свързва с интернет чрез кабела, който го свързва с рутера, но да не може да се свърже безжично? Телефона ми се свързва без проблем, така че едва ли проблема и в рутера.

Включен ли е безжичният адаптер - провери свети ли индикаторът за безжичния адаптер.

преди 2 часа, ExaFlop написа:

Включен ли е безжичният адаптер - провери свети ли индикаторът за безжичния адаптер.

Свети да, а лаптопа хваща wifi на други мрежи.

• 3 седмици по-късно...

От един момент се появи такъв проблем с лаптопа на жената, макар, че беше 1:1 с този на детето, а последния нямаше този проблем. И двата вече са старички. Бях избрал най-високия възможен канал и след като нищо друго не помогна настроих рутера на на доста по-нисък канал при което проблема изчезна. 

Предполагам, че поради остаряване на компонентите просто не успяваше да се настрои в горния край на диапазона. 

преди 23 часа, vddvdd написа:

От един момент се появи такъв проблем с лаптопа на жената, макар, че беше 1:1 с този на детето, а последния нямаше този проблем. И двата вече са старички. Бях избрал най-високия възможен канал и след като нищо друго не помогна настроих рутера на на доста по-нисък канал при което проблема изчезна. 

Предполагам, че поради остаряване на компонентите просто не успяваше да се настрои в горния край на диапазона. 

Ако в регионалните настройки на лаптопа си избрал САЩ (или Северна Америка като цяло) - нормално е да не може да се свърже на 12-и, 13-и или 14-и канал.

В Северна Америка се поддържат и ползват от 1-ви до 11-и канал, в по-голямата част от света - от 1-ви до 13-и, а в Япония - и 14-и.
Справка - Wi-Fi от Уикипедия

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

• 3 месеца по-късно...

имам проблем с wifi не тръгва

мисля 4е нямам проблем с рутера защото с телефона си имал нет

вкарвам кабела на интернета на рутера и пак не става моля помогнете

преди 2 часа, bassTest написа:

имам проблем с wifi не тръгва

мисля 4е нямам проблем с рутера защото с телефона си имал нет

вкарвам кабела на интернета на рутера и пак не става моля помогнете

Щом има интернет с wifi към телефона.наистина проблема не е рутера.Обаче не даваш информация,какво изписва при опит за свързване.Да не би иконата на  wifi да е с червен кръст?Тогава най-вероятно липсват драйвърите и за безжичния адаптер,както и за лан картата(за свързване с кабела).

преди 2 часа, Димитър 59 написа:

Щом има интернет с wifi към телефона.наистина проблема не е рутера.Обаче не даваш информация,какво изписва при опит за свързване.Да не би иконата на  wifi да е с червен кръст?Тогава най-вероятно липсват драйвърите и за безжичния адаптер,както и за лан картата(за свързване с кабела).

Да точно така беше с червен кръст иконата на интернета . Но се оправи като натиснах Fin просто е бил спрян .

Редактирано от bassTest (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Здравейте!
Прекарах си нет и интерактивна телевизия на Мтел. Всички устройства са в една стая. Ползвам настолен компютър. От Мтел ми дадоха един така наречен преобразувател на сигнала от оптичен в цифров сигнал, марка Huawei, който играе и ролята на рутер, с две антени е. През една стая имам лаптоп, който използва wi-fi връзката от рутера. Лаптопа е Dell Vostro 3560 с windows 7. Сигнала е много слаб и с големи мъки влиза в нета. Има ли някаква "машинка", която да увеличи по някакъв начин сигнала в стаята с лаптопа? 

Редактирано от solenka
правописна грешка (преглед на промените)

преди 3 минути, ExaFlop написа:

Да, казва се wifi extender

Благодаря! Да ми препоръчаш някоя марка и от къде може да бъде закупено (изключвам интернет магазини), във всеки специализиран магазин за компютри ли може да се намери? А как става чисто технически с връзването на "машинката" - къде се слага и т.н.

преди 5 минути, solenka написа:

във всеки специализиран магазин за компютри ли може да се намери

По принцип да, на практика не във всеки. Или поне не веднага

Един рутер за 25лв и си готов.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.