Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Fedora 8 въпроси и проблеми!

Featured Replies

Здравейте искам да попитам следното. Инсталирах си федора 8 и ппонеже не разбирам някой работи моля за помощ.

1.Инсталирах си скайп и понеже не съм си настройл хранилищата (защото незнам как ако някой може д апомогне ще съм благодарен) ми пойска диска на ФЕДОРА сложих го в ДВД-то и си го инсталирах без проблем. обаче след това нещо му стана и какъвто диск да сложа ми пише, че не може да го изпълни защото нямало диск в устройството .

МОЛЯ ДА МИ ПОМОГНЕТЕ. БЛАГОДААРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!

Редактирано от kowallskii (преглед на промените)

Здравейте искам да попитам там следното. Инсталирах си скайп и понеже не съм си настройл хранилищата (защото незнам как ако някой може д апомогне ще съм благодарен) ми пойска диска на ФЕДОРА сложих го в ДВД-то и си го инсталирах без проблем. обаче след това нещо му стана и какъвто диск да сложа ми пише, че не може да го изпълни защото нямало диск в устройството . МОЛЯ ДА МИ ПОМОГНЕТЕ. БЛАГОДААРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!

За първия проблем - с хранилищата - решението:

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

За втория проблем не мога да ти помогна.

Редактирано от cm8391 (преглед на промените)

• Автор
За първия проблем - с хранилищата - решението:

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

За втория проблем не мога да ти помогна.

Мерси това стана но проблема с двд-то остава sad.gif( сега изяезна изобщо от "Computer" sad.gif(

Здравей !

Ще трябва да си го монтираш през etc/fstab . Сега не ми се обяснява ..... из нета има доста статии написани по тази тема . ...

Успех !

• Автор
Здравей,

Би ли ми дал изхода от:

ц

и от:

dmesg | grep -i dvd

:wors:

Здрасти.

ata1.01: ATAPI: HL-DT-ST DVDRAM GSA-H10N, JL10, max UDMA/33

scsi 0:0:1:0: CD-ROM HL-DT-ST DVDRAM GSA-H10N JL10 PQ: 0 ANSI: 5

sr0: scsi3-mmc drive: 48x/48x writer dvd-ram cd/rw xa/form2 cdda tray

Тъпото е че ми чете двд-то само на ФЕдора друго каквото и да сложа не иска да го чете пише, че нямало диск...

а на 1 вото явно нещо не съм напражил защото не ми дава

А и ако мога да попитам защо федорката ми неможе да чете МП3 формат ? sad.gif

Здрасти.

Тъпото е че ми чете двд-то само на ФЕдора друго каквото и да сложа не иска да го чете пише, че нямало диск...

а на 1 вото явно нещо не съм напражил защото не ми дава

А и ако мога да попитам защо федорката ми неможе да чете МП3 формат ? sad.gif

За проблема с DVD-то - често ми се случва да имам този проблем, на моето XP (в началото). Обаче след Update се оправя, защото си закача драйвери за записвачката. Понеже ти не си на XP, а на Linux - препоръчвам ти да провериш за Updates и да ги инсталнеш всичките.

За въпроса с MP3 - кажи с какъв плейър си, пробва ли смяна?

• Автор
За проблема с DVD-то - често ми се случва да имам този проблем, на моето XP (в началото). Обаче след Update се оправя, защото си закача драйвери за записвачката. Понеже ти не си на XP, а на Linux - препоръчвам ти да провериш за Updates и да ги инсталнеш всичките.

За въпроса с MP3 - кажи с какъв плейър си, пробва ли смяна?

ДВД-то найстина се оправи след ъпдейт незнам и аз как ама се оправи :super:) Мерси на всички който дадоха идеи за този проблем.

Така сега МП3-то еми със Audacious съм. Като пусна МП3 и ми пише Грешка при просвирване на файл. Следните файлове немогат да бъдат читаеми моля проверете. 1. Дали са читаеми. 2.ДАЛИ СТЕ АКТИВИРАЛИ ПРИСТАВКИТЕ ЗА СЪОТВЕТНИЯ ТИП ФАЙЛОВЕ ?

Май трябва да тегля накакъв кодаек или плъгин ? Става и с другите плейъри така :speak:

А защо не ми даде изхода от apt-get update?

Аз ше си отговоря сам. biggrin.gif Като лудите.

Защото федора не ползва apt. Може да се сложи допълнително, което според мен е безсмислесно. Федорския пакетен мениджър е yum. Ето как се ползва - цък.

Направо паднах от коня като видях apt-get и отдолу отговора "Мерси това стана". biggrin.gif

• Автор
А защо не ми даде изхода от apt-get update?

Аз ше си отговоря сам. biggrin.gif Като лудите.

Защото федора не ползва apt. Може да се сложи допълнително, което според мен е безсмислесно. Федорския пакетен мениджър е yum. Ето как се ползва - цък.

Направо паднах от коня като видях apt-get и отдолу отговора "Мерси това стана". biggrin.gif

Ами стана като го направих с yum . Смисъл не съм тъп като напиша апт-гет и ми даде Comand Not Found ... отворих си чичко гугъл и видях че е Yum , Иначе идеята е същата sad.gif( Моля помощ за МП3-то ;((

Искам също да попитам как да си направя такъв "бар" като този долу на снимката ... и как да си направя менюто горе прозрачно като на 2 рата снимка .

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

Искам също да попитам как да си направя такъв "бар" като този долу на 2 рата снимката ... и как да си направя менюто горе прозрачно като на 1 рата снимка .

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

post-20452-1199543043_thumb.jpg

post-20452-1199543114_thumb.jpg

Доколкото виждам, това на втората снимка е някаква тема за Мак. И менюто е като на Мак.

А за прозрачността на другия бар виж в настройките му, трябва да има такава опция. Успех :)

• Автор
Доколкото виждам, това на втората снимка е някаква тема за Мак. И менюто е като на Мак.

А за прозрачността на другия бар виж в настройките му, трябва да има такава опция. Успех ;)

Благодаря! Бара ми е вече прозрачен. :)

Обаяче това с менюто на мак не го разбирам . Това е някаква програма като Object Dock за Бозата... обаче незнам коя а ми харесва sad.gif

Благодаря! Бара ми е вече прозрачен. ;)

Обаяче това с менюто на мак не го разбирам . Това е някаква програма като Object Dock за Бозата... обаче незнам коя а ми харесва sad.gif

Темата е Mac4Lin

а док-бара е Avant Window Navigator

Относно mp3 файловете, политиката на Федора е такава, че не включват комерсиални кодеци в дистрото си.

За да ползваш мултимедията спокойно и без проблеми, си добави livna репозиторито. Как да стане това, можеш да разбереш в документацията на Федора.

За да си инсталираш кодеците за мултимедията, ползвай Това ръководство и Това също

Ще си позволя да ти дам един съвет. Когато ползваш дадена линукс дистрибуция, първото нещо, което трябва да прегледаш е документацията на самото дистро, второто е да посетиш форумите на дистрибуцията.

Това е! Успех! ;)

Федора е едно прекрасно дистро. Добър избор :)

• Автор
Темата е Mac4Lin

а док-бара е Avant Window Navigator

Относно mp3 файловете, политиката на Федора е такава, че не включват комерсиални кодеци в дистрото си.

За да ползваш мултимедията спокойно и без проблеми, си добави livna репозиторито. Как да стане това, можеш да разбереш в документацията на Федора.

За да си инсталираш кодеците за мултимедията, ползвай Това ръководство и Това също

Ще си позволя да ти дам един съвет. Когато ползваш дадена линукс дистрибуция, първото нещо, което трябва да прегледаш е документацията на самото дистро, второто е да посетиш форумите на дистрибуцията.

Това е! Успех! :huh:

Федора е едно прекрасно дистро. Добър избор :whist:

rouzy ЖИВА ДА СИ !!! ЕВАЛА МЕРСИ МНОГО !!!

• Автор

Имам следните проблеми:

1.Когато се опитам да си инсталирам плъгина за МП3 или някоя програма ми пише:

[root@localhost ~]# yum -y install mplayer mplayer-gui mplayer-skins mplayer-fonts mplayerplug-in

Loading "priorities" plugin

0 packages excluded due to repository priority protections

Setting up Install Process

Parsing package install arguments

No package mplayer available.

No package mplayer-gui available.

No package mplayer-skins available.

No package mplayer-fonts available.

No package mplayerplug-in available.

Nothing to do

[root@localhost ~]#

2. Когато инсталирам нещо и не ми отиде горе в менюто, като това къде да го търся ?

[root@localhost ~]# yum install wmweather+.x86_64

Loading "priorities" plugin

updates 100% |=========================| 2.3 kB 00:00

adobe-linux-i386 100% |=========================| 951 B 00:00

fedora 100% |=========================| 2.1 kB 00:00

0 packages excluded due to repository priority protections

Setting up Install Process

Parsing package install arguments

Resolving Dependencies

--> Running transaction check

---> Package wmweather+.x86_64 0:2.9-5.fc8 set to be updated

--> Processing Dependency: libwwwhttp.so.0()(64bit) for package: wmweather+

--> Processing Dependency: libwwwfile.so.0()(64bit) for package: wmweather+

--> Processing Dependency: libwwwmime.so.0()(64bit) for package: wmweather+

--> Processing Dependency: libwwwutils.so.0()(64bit) for package: wmweather+

--> Processing Dependency: libwwwcache.so.0()(64bit) for package: wmweather+

--> Processing Dependency: libmd5.so.0()(64bit) for package: wmweather+

--> Processing Dependency: libwwwstream.so.0()(64bit) for package: wmweather+

--> Processing Dependency: libwwwftp.so.0()(64bit) for package: wmweather+

--> Processing Dependency: libwwwtelnet.so.0()(64bit) for package: wmweather+

--> Processing Dependency: libwraster.so.3()(64bit) for package: wmweather+

--> Processing Dependency: libwwwnews.so.0()(64bit) for package: wmweather+

--> Processing Dependency: libwwwcore.so.0()(64bit) for package: wmweather+

--> Processing Dependency: libwwwinit.so.0()(64bit) for package: wmweather+

--> Processing Dependency: libwwwmux.so.0()(64bit) for package: wmweather+

--> Processing Dependency: libwwwdir.so.0()(64bit) for package: wmweather+

--> Processing Dependency: libwwwxml.so.0()(64bit) for package: wmweather+

--> Processing Dependency: libwwwssl.so.0()(64bit) for package: wmweather+

--> Processing Dependency: libwwwhtml.so.0()(64bit) for package: wmweather+

--> Processing Dependency: libwwwapp.so.0()(64bit) for package: wmweather+

--> Processing Dependency: libwwwzip.so.0()(64bit) for package: wmweather+

--> Processing Dependency: libwwwgopher.so.0()(64bit) for package: wmweather+

--> Processing Dependency: libwwwtrans.so.0()(64bit) for package: wmweather+

--> Running transaction check

---> Package WINGs-libs.x86_64 0:0.92.0-15.fc8 set to be updated

---> Package w3c-libwww.x86_64 0:5.4.1-0.6.20060206cvs.fc8 set to be updated

--> Finished Dependency Resolution

Dependencies Resolved

=============================================================================

Package Arch Version Repository Size

Installing:

wmweather+ x86_64 2.9-5.fc8 fedora 75 k

Installing for dependencies:

WINGs-libs x86_64 0.92.0-15.fc8 updates 302 k

w3c-libwww x86_64 5.4.1-0.6.20060206cvs.fc8 fedora 392 k

Transaction Summary

Install 3 Package(s)

Update 0 Package(s)

Remove 0 Package(s)

Total download size: 769 k

Is this ok [y/N]: y

Downloading Packages:

(1/3): wmweather+-2.9-5.f 100% |=========================| 75 kB 00:00

(2/3): w3c-libwww-5.4.1-0 100% |=========================| 392 kB 00:01

(3/3): WINGs-libs-0.92.0- 100% |=========================| 302 kB 00:03

Running rpm_check_debug

Running Transaction Test

Finished Transaction Test

Transaction Test Succeeded

Running Transaction

Installing: w3c-libwww ######################### [1/3]

Installing: WINGs-libs ######################### [2/3]

Installing: wmweather+ ######################### [3/3]

Installed: wmweather+.x86_64 0:2.9-5.fc8

Dependency Installed: WINGs-libs.x86_64 0:0.92.0-15.fc8 w3c-libwww.x86_64 0:5.4.1-0.6.20060206cvs.fc8

Complete!

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО !

2. Когато инсталирам нещо и не ми отиде горе в менюто, като това къде да го търся ?

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО !

Няма да е лошо, като нещо не се намира в менюто с програми да посетиш /usr/bin/

Какво да търся там ? САмо файлове са ? Някви за ъпдейи и конфиг ? 2318821519058 файла sad.gif

Ще ти дам един прост пример:

Имаш инсталиран Wine - от новите версий, които не се добавят в меню "Програми". Къде ще го откриеш? - /usr/bin/wine.conf

Какво да търся там ? САмо файлове са ? Някви за ъпдейи и конфиг ? 2318821519058 файла sad.gif

Здравей ! Хвърли едно око на тази Статия /скрийншотовете са валидни/ ... и ще разбереш защо да погледнеш нея директория !

cool.gif

Редактирано от maicky (преглед на промените)

Привет, при мен има следния проблем, компилирах мплеър вчера за да мога на си подкарам субтитрите, обаче, след компилацията когато пусна филм и ми казва , че аудио драйвъра ми отказва връзка, а има звук и картината примигва като обезумяла заедно със същото съобщение. Сменях всички възможности от менюто с аудио драйвърите. И не ще, даже и да го пусна през конзола пак не иска. Сега не мога дори филм без субтитри да гледам. Какво да правя?

Сега на всичкото отгоре ми каза, че не мога и музика да слушам(с xmms), да съм била проверила дали саундкартата ми е конфигурирана правилно, дали имам правилния аутпут плъгин и дали нещо друго не ми блокира саункартата. Дупка!??? sad.gif

Редактирано от DeadSmurf (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Здравейте!

Не искам да отворям нова тема, и затова реших да споделя проблема си тук!

Свалих си линукс дистрибуция - "Федора", записах си я на ДВД, чрез Image Burn на Nero, но не иска да ми зареди и за започне инсталацията!

Оиптах се да го отворя, чрез специализирани програми отварящи файлове в исо формат, но пак не иска да тръгне.

Какво не му е наред, моля помогнете!

Клик

Редактирано от IMG (преглед на промените)

Начина на проверка на iso-то, записа върху CD/DVD и настрйката на BIOS-а са коментирани много в темите "Инсталация на Linux (за начинаещи)" и "Всичко за Ubuntu - проблеми,мнения,въпроси".

Ако всичко е направено правилно, не би трябвало да има проблеми.

А сигурнo ли е, че изтеглената версия на Fedora, отговаря на процесора ти? За 32 битов процесор е "i386 - Install DVD".

Ето един български mirror на Fedora.

Здравейте!

Свалих си линукс дистрибуция - "Федора", записах си я на ДВД, чрез Image Burn на Nero, но не иска да ми зареди и за започне инсталацията!

Оиптах се да го отворя, чрез специализирани програми отварящи файлове в исо формат, но пак не иска да тръгне.

Клик

Точно така трябва да бъде. За да си настроиш биос погледни тук: http://www.pcworld.bg/?call=USE~home;&...aper&n=5475

Секция Hard Disk Boot Priority. Просто не можеш да го заредиш от Windows. Затова трябва компютъра да зареди от компакт дискът при стартиране.

Щом не си успяла да го пуснеш, съвета ми е да не бързаш с инсталацията, защото нататък става по-сложно и може да изтриеш харда без да искаш. По добре работи с виртуална машина под Windows: http://www.virtualbox.org/ . Така ще можеш безопасно да инсталираш и разучиш Linux, без излишни усложнения.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Здравейте!

Клик

провери md5sum на iso диска който си свалил/а дали съответства на стойностите от сайта където си сваляла диска, принципно официалните сайтове имат файлове md5 където са посочени сумите за всеки имидж, ако не е на файл е някъде в самата страница. за windows има winmd5sum програмка която изчислява сумата на диска и може да се въведе сумата от сайта са сравнение. ако огтоварят образа е наред, ако не, трябва да го свалиш наново, ако има опция за сваляне от торент избери нея, защото торентите също правят проверка на информацията и е почти невъзможно да свалиш повреден файл.

провери md5sum на iso диска който си свалил/а дали съответства на стойностите от сайта където си сваляла диска, принципно официалните сайтове имат файлове md5 където са посочени сумите за всеки имидж, ако не е на файл е някъде в самата страница. за windows има winmd5sum програмка която изчислява сумата на диска и може да се въведе сумата от сайта са сравнение. ако огтоварят образа е наред, ако не, трябва да го свалиш наново, ако има опция за сваляне от торент избери нея, защото торентите също правят проверка на информацията и е почти невъзможно да свалиш повреден файл.

Сега току-що свалям "Федора" от тук - Цък .

Сега ще пробвам да видя, какво ще се получи! Това с md5sum на iso диска нещо не мога да го схвана, ако можеш да го обясниш по-простичко!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.