Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Най - хубавата българска дума

Featured Replies

Мама /глас и от мен ;)

Редактирано от diadia (преглед на промените)

• Отговори 78
  • Прегледи 28,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Думата Великолепен на мен ми харесва - звученето съвпада със значението и.

А как така някой не каза думата Пари $$$ ? cool.gif

Лелея, стряха, чурулика, чедо, ромоли...

И почти всички думи в песните на Васил Найденов:–Р Всъщност, като четох повечето красиви думи, които са избрани заради благозвучието им, а не заради смисъла, изведнъж се сетих за много негови песни:-) Пример:

Тишината вали през прозореца,

като бяла надежда до мен

и от толкова стъпки на хората,

чувам твоите стъпки до мен..

("Тишина", текст: Георги Начев)

----

Седем нощи легнаха си тъмнокоси,

седем синеоки дни изгряха

и вихрушки седем боси,

легнаха под тъжната ми стряха...

("Седем", текст: Мария Агликина)

Колко от думите в горните стихове не са изборени като красиви? :-)

Ама да не задълбавам, че съм ебати фена:-)

"такова..."

1. Кажете, има ли друг език на тази планета, на който да има дума, означаваща нещо средно между "капе" и "тече"? Няма такъв. А на български има - "църцори".

2. Има ли език, на който да има 4 степени на сравнение - няма. А на български има - далече, по-далече, най-далече, на майната си.

3. Има ли език, в който да има минало незапомнено време? Хе-хе няма. А на нашенски има - Бил съм се напил.

4. Имате ли вие бъдеще евентуално време в миналото? Нямате. А ние имаме - щял съм бил да работя.

5. Колко начина имате по заобиколен начин да кажете "не знам", когато ви питат нещо? Общо взето всичките се свеждат до един: " I don't know", "No idea", "I got no clue". А вижте ние колко по-заобиколно можем да го кажем: "Казва ли ти някой!", "А сега де!", "Ебеш ли му мамата!", "А, сега ме хвана!".

6. И накрая кажете - има ли език, в който да има една такава дума, която може да замести всяка друга дума в този език? Няма! А на български има - това е думата "такова".

Благодаря !!!!!!!!!

Мда, много по-красива и по-звучна е от френското "мерси", което използваме прекалено често.

мама

Няма друга дума, която да съдържа толкова много топлина в себе си...

Искам само да добавя река. Не мога да обясня с думи защо ми харесва, но това, което си представям, казвайки я, е неописуемо...

• 4 месеца по-късно...
  • 3 седмици по-късно...

Всички думи са ни хубави.Имаме най-хубавия език!Наслушал съм се на чужди езици,но винаги е имало нещо,което да не ми харесва в тях.Полския например...славянски език,но с ужасяващо гнусно звучене.Изговарят по 10 съгласни една след друга и има ужасно звучене.

Не видях да са споменати и усмивка, радост, копнеж,прелест, ..

а акто уникална дума с 4 представки - сещате ли се друга, на български или друг език изпонаприкаже

Редактирано от martab (преглед на промените)

човек

• 2 седмици по-късно...

за мен е "Любов". Особено ако е в комбинация със "споделена" .... : )

• 2 месеца по-късно...
:lol6: Какво става да не би да свършиха хубавите български думи пишете, има толкова много! :P от мен гушкам cool.gif
  • 2 седмици по-късно...

Светла, светлина, светилник, слънца, личица...

А бе то и аз се сещам за някоя друга благозвучна дума, но ще ме накажат после laugh.gif .

за мене най-хубавата е "щастие" (не само като благозвучие, а и като това което изразява...) като го има нищо друго няма значение... (не знам обаче колко е бърлгарска)

Редактирано от the professor (преглед на промените)

За мен лично "Благодаря!" е повече от красива дума. Може би, защото просто прекалено малко я чувам от близки и познати... ;)

Редактирано от petinka90 (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...
мама

...да не забравим и "маминка"...

Много ми харесва думата " тегаво ".

зависи дали говорим за смисъла, или за звученето. Като звучене най-много ми харесва едно дума от стиховотворение на Яворов, която не съм срещала преди... стиха беше "...по жилите ми гмежно се влекат"... тази дума "гмежно" много ми харесва - така добре изразява значението си. А като смисъл - ами според мен, думата "свобода"... или може би "бог"

зависи дали говорим за смисъла, или за звученето. Като звучене най-много ми харесва едно дума от стиховотворение на Яворов, която не съм срещала преди... стиха беше "...по жилите ми гмежно се влекат"... тази дума "гмежно" много ми харесва - така добре изразява значението си. А като смисъл - ами според мен, думата "свобода"... или може би "бог"

Ако имаш предвид религиозния смисъл на "Бог", то би трябвало да го напишеш с главна буква :whist:

Би ли пояснил какво означава "гмежно", заинтригува ме. Дали се има предвид "гмеж" като "тълпа", "гъчканица"?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.