Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Най - хубавата българска дума

Featured Replies

Коя, според вас, е най - хубавата българска дума? Защо?

• 4 седмици по-късно...
  • Отговори 78
  • Прегледи 28,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Коя, според вас, е най - хубавата българска дума? Защо?

:clap: това е да кажеш че си Българин

Благодаря !!!!!!!!!

Излишно е да обяснявам защо.

Лошото е че никой не я използва - всички казват Мерси. Провеждам кампания - Благодаря а не Мерси.

Благодаря !!!!!!!!!

Лошото е че никой не я използва - всички казват Мерси. Провеждам кампания - Благодаря а не Мерси.

Подкрепям те! biggrin.gif

English - I love you

Czech - Miluji te

Danish - Jeg Elsker Dig

Dutch - Ik hou van jou

Esperanto - Mi amas vin

Estonian - Ma armastan sind

French - Je t'aime, Je t'adore

German - ich liebe dich

Greek - S'agapau

Hindi - Hum Tumhe Pyar Karte hae

Hmong - Kuv hlub koj

Italian - Ti amo

Japanese - Aishiteru

Latin - Te amo

Latvian - Es tevi miilu

Polish - Kocham Ciebie

Portuguese - Eu te amo

Romanian - Te ubesk

Serbian - Volim te

Spanish - Te quiero / Te amo

Тези думи означават Обичам Те на други езици но според мен е най-хубаво на Български cool.gif

Редактирано от SpID3r (преглед на промените)

мама

тате идва от старото българско ате, тракийски произход значи по-възрастен висшестоящ! нещо такова ми се върти из

невроните!

ианче мама е доста древна дума... ако се поразровя из паметта си, може би ще се сетя

каво е означавала, но беше нещо свързано с кърменето на шумерски... нещо такова си спомням.

Хубава тема, обаче не разбирам дали как ми звучи, или това което влагаме в нея, като националисти!

Разяснете какво!

Съвкупност от усещания за думата. И по звук и по значение и по лично предпочитание.

На мен ми харесва много думите:

леблебия (по звучене)

България - по произход и самоопределеност

чакрък - (по звучене отново)

лютеница, царевица, тояжка, топорижка и все такива

сиреч - щото я пренебрегваме с турското демек или с руското то ест

------------------------

Много са! Наистина...

Редактирано от adXok (преглед на промените)

е тогава

по звучене - КАЧАМАК

по значение - БЕБЕНЦЕ

Благодаря !!!!!!!!!

Аз също,винаги казвам"благодаря"

Мартеница.

Мавзолей/не съм сигурна,но май е българска/-звучи ми много величествено :ph34r:

Мавзолей не е българска, също и Кашчей не е, но пък звучат яко, вярно е. :ph34r:

Казвам благодаря, когато наистина благодаря, а мерси казвам когато искам да иронизирам някого.

"Да, бе... мерси!" - сещате се какво имам предвид.

На мен ми харесва как звучи "меланхолия","маргаритка" и "море" biggrin.gif

Или пък "непротивоконституциоснователствувайте"(не знам дали я написах правилно) biggrin.gif

дългата дума я написа по "комунистически" с русизъм, но като цяло е добре.

една сравнително нова дума в българския, доколкото си спомням е измилсена от колега инженер,

преди доста години обаче, но не съм сигурен дали е точно така и дали той наистина я е измислил:

излет

друга хубава е и:

измет - като я кажеш, изразяваш толкова много неща...

според мен думата е "таковам" <ahttps://www.kaldata.com/forums/uploads/emoticons/default_wink.gif' alt=';)'> с нея могат да се изразят всякакви неща

Аз също,винаги казвам"благодаря"

Мартеница.

Мавзолей/не съм сигурна,но май е българска/-звучи ми много величествено ;)

Мавзолей май идва от Египед... Фараон (ако не се лъжа) така му е било името (пак ако не се лъжа) и заради гробницата му названието е останало... Това е международен термин (като папараци например) и няма превод...

Иначе за "таковам" - това е най-универсалната българска дума... Цяло изречение се прави само с тая дъма - Такива такова така се таковали... ;)

А иначе най-яката (вдига 200 от лежанка) българска дума (тя малко северозападна, ама...) според мен е "пустиняк"... Универсалната убида... Няма нищо по-гадно от тва да си пустиняк... Направо ми стопля душичката кат я чуя...

Мавзолей май идва от Египед... Фараон (ако не се лъжа) така му е било името (пак ако не се лъжа) и заради гробницата му названието е останало... Това е международен термин (като папараци например) и няма превод...

..............

Думата произлиза от името на карийския цар Мавзол, управлявал между 376 г. пр.н.е. и 353 г. пр.н.е. След смъртта му неговата сестра и вдовица Артемизия му издигнала пищна гробница в столичния град Халикарнас (днес Бодрум в малоазиатска Турция). Този първи мавзолей, завършен около 350 г. пр.н.е., бил един от седемте чудеса на древния свят. Той бил във формата на 24-степенна пирамида с височина 45 м и почти квадратна основа, а обиколката му била около 125 м. Подпирали я 36 колони, а на върха имало статуя на колесница, теглена от 4 коня. В продължение на 16 века мавзолеят бил в добро състояние, докато не рухнал при силно земетресение през 1304 г. До средата на 16 век почти всички каменни блокове от сградата били взети за строителството на крепости и жилища.

изт.

На мен пък ми харесват думите който Стойчков казва на онези кадри с който е така известен.Не са красиви, но олицетворяват повечето българи - поне в мойте представи. И без значение че не са най-хубавите и красиви, когато не ги чуваш известно време...(не по собствен адрес разбира се)

Колкото до мерси и благодаря. Толкова рядко го чувам и в повечето случей човекът се е обърнал с гръб. Аз поне гледам да гледам хората в очите докато благодаря иначе казани просто така става както с други важни думи- губят силата си. Както "Обичам те" за здрасти при двойките.

В този ред на мисли имам предложение за дума запазила силата си.Определено изброените горе не носят силата която би трябвало.Дали това е съдбата на всички хубави думи?Всички негативни си запазват силата - всички обиди + "уволнен си" например ohmy.gif

Иначе положителна дума която определено си тежи на мястото е "прощавам ти"

Моля извинете ме за offtopic-a

Редактирано от azsx (преглед на промените)

Аз бих казал "Свобода" :)

Също и прабългарските "Къща" и "Батко" .

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.