Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Некачествени стъкла за очила! Бъдете внимателни!

Featured Replies

Здравейте,

Да се намеся и аз в темата...И понеже имам очила и честно казано доста се лутах из нета преди да отида някъде и да си поръчам стъкла т.е. по скоро след като ми предложиха разни варианти рових из нета, за да ги проверя, защото аз лично мисля, че в оптиките не познават много добре продуктите, които предлагат ...та...исках да кажа, че си избрах моите стъкла допитвайки се до интернет. Оказа се, че въпросните INDO могат да ми ги доставят най-бързо, и наистина ми ги доставиха за 3 дни, понеже се наложи да чакам, неразбрах защо, но ги нямало на склад в България, явно диоптрите ми не позволяват това, така ми обясниха. Купих си ги от оптика Джой. Поисках си и пликчетата. Дадоха ми и брошура за стъклата, която още си пазя. Прочетох доста инфо за самата фирма INDO в нета, испанска е и доколкото разбрах е една от големите в областта. И честно казано, изобщо не потъмняват бавно, както описва това Vencyara. Консултирах се и с познати след това, даже ги сравнявах с една приятелка с фото на ESSILOR - ама изобщо не потъмняват по-бавно, напротив - доста по-бързо реагират, даже и тя иска да си ги смени със същите. А когато изсветляват изобщо не си личи, че имат цвят, все едно са бели. Между другото, бях в една оптика в Младост и на мен ми предложиха от "швейцарските", ама нали и аз ровя в нета, та се изнесох набързо...ама не разбирам защо така правят като наистина няма такива швейцарски стъкла, и още повече не разбирам защо по оптиките така подценяват клиентите...Та интернет е необятно пространство и има всичко, от което се интересуваш. На всичкото отгоре ми поискаха и сериозна цена от тази оптика за тези стъкла, които както всички разбрахме са китайски. Не че има нещо лошо в китайското, ама защо пък да ме правят на луда... cool.gif . А майка ми е с някакви стъкла на ZEISS и си е страшно доволна, ама са доста скъпи.

Май Venciara е права, че е голяма боза в някои оптики, продават ти каквото им скимне. Аз лично затова си проверявам всичко в интернет и там си пише. Всички големи фирми си имат сайтове и си обясняват продуктите, има си google, yahoo....

А сега и аз да попитам - някой може ли да ми препоръча хубави и удобни лещи? Ама да ги е пробвал :speak:

Абе мили хора,

Не разбрахте ли че тези форуми се превръщат в безплатна реклама на фирма или марка "a" и най-важното в анонимно оплюване на конкурентна фирма "б".

Най-добре си отидете при офталмолог за рецепта и после в оптика за очила. Почти всички сериозни фирми предлагат 1 или 2 години гаранция за продуктите си, и ако имате забележки имате право да рекламирате продукта. Ако оптиката остане пасивна, то се обърнете към фирмата вносител.

И запомнете - живеем в глобален свят и почти всички потребителски стоки се произвеждат на изток, особенно тези с сравнително достъпни цени.

Така че дали ще си купите INDO, Zeiss, Essilor или което и да е то произхода им е 80-90% нито Испански, Немски или Френски.

Умните потребители питат за качество, не за произход. А марката оскъпява неизбежно продукта, все пак за да стане нещо известно са вложени доста пари в популяризиране, които все пак трябва да се избият някък си.

А относно сравнението между качествата на фото стъклата на Indo и Essilor ще оставя на вас да помислите над следните факти:

1. Esilor ползват фото материал на Transitions ( Transitions са измислили органичните фотосолари, винаги са били и са световни лидери, имат корпоративна програма за борба с детската слепота в световен мащаб и последните им разработки са с най-нисък остатъчен цвят в изсветляло състояние (под 8%). При потъмняване достигат 80% наситеност. По отношение на скорост на реакция са отново перфекни.)

2. Indo - фотосолара им е техна тазработка, преди 3-4 години имаха славата на най-лесно трошливи стъкла. Към момента преодоляха проблема с крехкоста си, общо мнение е че се активират по-бавно от обичайно за предни техни поколения.

Така че отправям молба към всички вносители на стъкла да бъдат обективни. Да не се прикриват под името "а пък аз ползвах/м ... и сам ...''

Така само се всява заблуда за хората. Ако ще се сравняват продукти, то да се сравняват сходни класове а не Toyota Aigo с BMW 7.

A на Marina_sweet87 ще и спестя малко време и ще и предложа да препоръча директно CooperVision. Казвам не случайно ...да препоръча тъй като по целия нет се шири следното:

... аз ползвах очила с стъкла "а" но съм крайно недоволен поради........... вече сам с INDO/Visions и всичко е О.К., а Вие какви лещи ползвате?

.... аз ползвам Copper Vision и та са по-по-най от всичко друго.... о, чудесно и аз винаги ще си купувам от тях....

Поздрави на всички мислещи

• Отговори 54
  • Прегледи 113k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ние също изгоряхме с тази марка. маска-swisscoat. очилата излезнаха около 650 лева и ги взехме от оптика;орфей" намираща се на улица "ЛАЙОШ КОШУТ"-НОМЕР 36- при очен лекар д-р праматарова,след 2 годи

• Аз ползвам Маска и Swisscoat и ги намирам перфектно решение за парите които сам дал. Винаги ги препоръчвам на приятели и познати защото са с добро качество за парите си. Драскотини и напуквания по с

• Прочетох темата с интерес и ако може бих внесъл малко уточнения (работя в тази сфера): 1. Стъклата с марка MASKA не са нито швейцарски, нито американски - имат откровено източноазиатски произход но с

А по-обстойно и професионално мнение за Rodenstock ще може ли?

Такаммм... Аз тези дни също трябва да ходя да си поръчам очила. По-специално, за астигматизъм. Та ходих аз в оптика FOX в Люлин 3. Там докторката беше много внимателна и учтива, направи ми преглед и след това започнахме да си говорим за стъкла и рамки. В тази оптика предлагат стъкла на SEIKO, като по-специално за моето зрение ми препоръча асферични стъкла, които намаляват аберациите в краищата на стъклото. Разбира се дадените стъкла се предлагат и с допълнителни покрития против надраскване, антирефлекс и т.н.. Цената им е 120лв за стъкло.

Някой има ли опит със стъкла на SEIKO? Качествени ли са наистина, колкото ги представят в оптиката. Някои може ли да ми даде информация и за стъклата на Carl Zeiss? В коя оптика ги има и каква е горе-долу цената им?

Редактирано от troi4o (преглед на промените)

Такаммм... Аз тези дни също трябва да ходя да си поръчам очила. По-специално, за астигматизъм. Та ходих аз в оптика FOX в Люлин 3. Там докторката беше много внимателна и учтива, направи ми преглед и след това започнахме да си говорим за стъкла и рамки. В тази оптика предлагат стъкла на SEIKO, като по-специално за моето зрение ми препоръча асферични стъкла, които намаляват аберациите в краищата на стъклото. Разбира се дадените стъкла се предлагат и с допълнителни покрития против надраскване, антирефлекс и т.н.. Цената им е 120лв за стъкло.

Някой има ли опит със стъкла на SEIKO? Качествени ли са наистина, колкото ги представят в оптиката. Някои може ли да ми даде информация и за стъклата на Carl Zeiss? В коя оптика ги има и каква е горе-долу цената им?

Преди в темата да се е вкопчил поредния предрашен дистрибутор, ще дам мнение. Тое е мое, никого не ангажирам с него, но съм готов да отстоявам вещо всеки аспект от него.

Астигматизма е много често срещана особенност при очите. Често пъти е вродена. Може да се корегира и със стъкла от 12лв./бр. и от 600 лв. бр. Зависи от желанието и парите на клиента.

За да се чувствате добре след корекцията трябва:

1. Най-важното е ДОБЪР ОФТАЛМОЛОГ и ПРАВИЛНА РЕЦЕПТА!!!. Ако има фал на този етап, после не Seiko за 120 , ами и друго за 120 000 няма да ВИ помогне-главоболие, умора и т.н.

2.ПРАВИЛЕН МОНТАЖ на избраните стъкла в/у избраната рамка. Не се ли спази, отново отивате в разход. (в това отношение оптики Fox, са перфектни изпълнители)

3. Правилния подход в избора на подходящи стъкла е според големината на корекцията, дали искате да потъмняват на слънце и изсветляват в помещение ( т.нар. фотосолар), ще има ли антирефлесно покритие ( осезаемо помага на виждането ), ако има антирефлекс дали ще е с лесен за почистане последен слой ( правилно му название е "супер хидрофобен слой", неправилното, но много полулярно "самопочистващ слой") и т.н.

Асферичноста има и предимства и недостатъци.Като цяло в оптиката има много детайли, които оказват влияние върху крайната цена на стъклата. Много е важно да имате коректен човек срещу вас.

Относно марките, мога да ви уверя, че ако пред вас се сложат 5-6 стъкла с еднакви диоптри и екстри, но от различни производители, няма шанс да определите кое е по-добро и кое не. Мнението на повечето оптици е повлияно от убедителността на представителите на фирмите за България.

Правилото е че често пъти "среден към висок клас не марков продукт" е на цената на "базов марков продукт". Под не-марков нямам превид некачествен.

4. Рамката - ако оптиката не е решила да дере кожи, добра рамка под 150 лв. едва ли ще намерите. Изключвам разпродажби и др. подобни.

И най-важното е:

АКО НЕ СЕ ГРИЖИТЕ ЗА ОЧИЛАТА СИ ДОБРЕ, КОЛКОТО И ДА ПЛАТИТЕ В НАЧАЛОТО МНОГО СКОРО ЩЕ ГИ РАЗВАЛИТЕ!!!

Грижата е много елементарна - най-добре се почистват с бода и сапун. Не ги подхърляите насам натам, и не ги оставяите там където и на вас ви е горещо. cool.gif

P.S.

Цаис ги има почти навсякъде, както и роденщок, есилор, итал ленти, прима, сола, кодак, хоя, индо , токай и т.н.

Успех, късмет и разум.

А по-обстойно и професионално мнение за Rodenstock ще може ли?

За кой техен продукт по-конкретно? :)

• 2 седмици по-късно...

Здравейте отново,

Прочитайки написаното от Geasdi ме накара отново за влезна в темата, защото ми се струва че съм обвинена в някаква субективност или по-скоро пристрастност.

Анализирах обаче самите отговори на въпросния/въпросната Geasdi и какво се оказа: където има намесени негативни мнения относно "швейцарските" стъкла /за които пишат определено различни потребители и то регистрирани отдавна, Geasdi се е регистрирал скоро, май само за да манипулира разни неща/, то непременно има защита от Geasdi - няма лошо, ама забелязвам че явно наистина има някаква война...Обаче не мога да разбера защо Geasdi или други подобни от самите фирми явно дистрибутори се намесват в потребителското поле на мнения?! Не могат ли да проумеят, че ние потребителите също можем да изразяваме мнения просто защото за това са форумите. Това не е тяхна територия!!!

Освен това, виждам че Geasdi е добре запознат/а с оптиката, което вече окончателно потвърждава моето мнение за абсолютна пристрастност, даже става ясно, че е представител или яростен защитник на определена фирма cool.gif, което личи особено от първото мнение, направено веднага след регистрацията.

Нищо де, това което ме подразни и ме накара да реагирам отново на темата, е абсолютното недопускане че просто един потребител като мен може свободно да изрази своето мнение, и то не само аз, ами доколкото виждам и доста други потребители. Явно всички сме се наговорили нещо... biggrin.gif

А относно лещите вече ми препоръчаха - купих си на Boush&Lomb и съм си доволна, даже мога да преспивам с тях, супер...,а тези CooperVision, които Geasdi и тях ми приписва /лелеее, като се замисля има някаква параноя вече/ също ми ги препоръчаха в оптиката, но си избрах другите, били отдавна проверени и фирмата била световен лидер, както и да е, няма да давам повече обяснения...

Обаче съм абсолютно съгласна, че в световен мащаб повечето фирми /във всяка област/ имат изнесено производство в Азия. Сега даже точно това ни обяснява и професорът по МИО в УНСС... :hush: и е абсолютно нормално, спестяват се разходи и т.н., глобализацията е факт!

Аз просто исках да споделя моето потребителско скромно мнение, а какво се оказа - в нета не съществуват потребители, само "анонимни" плювачи...Ама то се вижда де кой какъв е. Аз се засягам на тема обективност, докато някой реагират само като прочетат определени фирми и марки.

Простете ми, ако съм засегнала някой, ама верно ви казвам много ме изненада този отговор на Geasdi. Може и прав/а да е за всичко останало, но на мен не ми пука за фирмите, които се подмятат в пространството, важно е за мен какво аз съм установила като качество, фирми, марки и т.н. Освен това потребителите не са глупави, особено що се отнася до здравето. Нека сами направят своя избор.

Май повече няма да се намесвам в тази тема, защото ми се струва, че се е превърнала в бойно поле на "професионалисти" като чета мнението на Geasdi.

А този/тази Wrathchild, който е основоположник на темата наистина явно е предизвикал по скоро реакции на хора от бранша. Моля те Wrathchild, намеси се и дай обяснения ти кой си и откъде си. Но той поне се е регистрирал отдавна във форума 30.04.2006г. - явно целта не е била "анонимно да оплюва конкуренцията" :)

Хайде хора, чао от мен, че ми отиде съботата...

Отивам в по-интересна и човешка тема...

Абе мили хора,

Не разбрахте ли че тези форуми се превръщат в безплатна реклама на фирма или марка "a" и най-важното в анонимно оплюване на конкурентна фирма "б".

Най-добре си отидете при офталмолог за рецепта и после в оптика за очила. Почти всички сериозни фирми предлагат 1 или 2 години гаранция за продуктите си, и ако имате забележки имате право да рекламирате продукта. Ако оптиката остане пасивна, то се обърнете към фирмата вносител.

И запомнете - живеем в глобален свят и почти всички потребителски стоки се произвеждат на изток, особенно тези с сравнително достъпни цени.

Така че дали ще си купите INDO, Zeiss, Essilor или което и да е то произхода им е 80-90% нито Испански, Немски или Френски.

Умните потребители питат за качество, не за произход. А марката оскъпява неизбежно продукта, все пак за да стане нещо известно са вложени доста пари в популяризиране, които все пак трябва да се избият някък си.

А относно сравнението между качествата на фото стъклата на Indo и Essilor ще оставя на вас да помислите над следните факти:

1. Esilor ползват фото материал на Transitions ( Transitions са измислили органичните фотосолари, винаги са били и са световни лидери, имат корпоративна програма за борба с детската слепота в световен мащаб и последните им разработки са с най-нисък остатъчен цвят в изсветляло състояние (под 8%). При потъмняване достигат 80% наситеност. По отношение на скорост на реакция са отново перфекни.)

2. Indo - фотосолара им е техна тазработка, преди 3-4 години имаха славата на най-лесно трошливи стъкла. Към момента преодоляха проблема с крехкоста си, общо мнение е че се активират по-бавно от обичайно за предни техни поколения.

Така че отправям молба към всички вносители на стъкла да бъдат обективни. Да не се прикриват под името "а пък аз ползвах/м ... и сам ...''

Така само се всява заблуда за хората. Ако ще се сравняват продукти, то да се сравняват сходни класове а не Toyota Aigo с BMW 7.

A на Marina_sweet87 ще и спестя малко време и ще и предложа да препоръча директно CooperVision. Казвам не случайно ...да препоръча тъй като по целия нет се шири следното:

... аз ползвах очила с стъкла "а" но съм крайно недоволен поради........... вече сам с INDO/Visions и всичко е О.К., а Вие какви лещи ползвате?

.... аз ползвам Copper Vision и та са по-по-най от всичко друго.... о, чудесно и аз винаги ще си купувам от тях....

Поздрави на всички мислещи

• 1 месец по-късно...
2.1 Писането на български език с кирилица е задължително. Теми и съобщения, написани на латиница или само с главни букви, се изтриват без предупреждение.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Здравей те и от мен. Дойде време и аз да сложа очила, до сега несъм носил.

В рецептата пише че стъклата трябва да са с антирефлексно покритие, +0,75 диоптъра.

Ще ги ползвам само за четене. В оптиката където питах за цена ми казаха че работят с български стъкла от 12 до 30 лева на стъкло.

Вие какво бихте ми препоръчали.

Благодаря на отзовалите се предварително.

• 2 седмици по-късно...

Здравйте!

Искам да предупредя всички, които са решили да си купуват очила да не правят моята грешка. Закупих си очила от оптика дейзи за 288 лв. При избора ми на рамки и стъкла получих възможно най-големи суперлативи и обещания за гаранции само и само да избера по-скъпото. Когато отидох да си получа очилата и попитах за обещаните гаранции продавачката ме изгледа странно и каза "какви гаранции". Много бързо беше забравила за обещаните гаранции - 2 години за рамката и 1 година за италианските стъкла. Казах й, че е длъжна да ми предостави гаранция за качеството и състава на стоката, която ми продава и че ще си търся правата. Държа се много грубо и ми заяви да ходя да си търся правата където си искам и в случай на дефект да не търся тях. Е, аз наистина отидох да си потърся правата и то директно в Комисията за защита на потребителите. Сега чакам резултат от тяхните действия.

• 3 седмици по-късно...

Според мненията на сайтове специализирани в тази област Швейцария не произвежда стъкла за очила и това най-вероятно са китайски стъкла. Натъкнах се на един интересен български сайт:

Нека да направя малка корекция.

В Швейцария са достигнали доста високо ниво в производството на стъкла за очила: www.optiswiss.ch

Бих искал да попитам хората които ползват антирефлексно покритие.

Става дума за очила за четене и работа.Направиха ми преди време такива. Дотук добре. Но когато работя с тях или чета и зад гърба ми се намират силни източници на светлина вкл. металхалогенни лампи/това е при работа/ антирефлексното покритие ме заслепява-това е от към очите.

Питах дали има антирефлексно покритие само от външната страна -казаха ми ,че няма, а дали е така не знам.

Дали и при вас е така? Заслепява ли ви ант.рефл.пок ,ако имате силен източник на светлина зад гърба ви? Или всичко това е от некачествени стъкла.

Редактирано от dred (преглед на промените)

• 3 месеца по-късно...
Бих искал да попитам хората които ползват антирефлексно покритие.

Става дума за очила за четене и работа.Направиха ми преди време такива. Дотук добре. Но когато работя с тях или чета и зад гърба ми се намират силни източници на светлина вкл. металхалогенни лампи/това е при работа/ антирефлексното покритие ме заслепява-това е от към очите.

Питах дали има антирефлексно покритие само от външната страна -казаха ми ,че няма, а дали е така не знам.

Дали и при вас е така? Заслепява ли ви ант.рефл.пок ,ако имате силен източник на светлина зад гърба ви? Или всичко това е от некачествени стъкла.

Стъклото с антирелекс винаги трябва да е идеално почистено за да усетите предимствата му. Всяко по-сериозно замърсяване може да доведе до силно влошаване на прозрачноста, което води до силно отражение на горепосочените източници на светлина.

Малко простички обяснения:

Антирефлекс-а е покритие. Бива много видове, слоеве и като всеки продукт има широко приложение от много и различни фирми.

Основната цел е да се увеличи прозрачността на материала и да се намалят отблясъците. В зависимост от броя слоеве нанесен върху материала (стъкло, лупа и др.) става по-прозрачен и се сменя нюанса. Понеже всеки производител си държи технологията в строга тайна и се правят патенти за покритията - естествено си имат и различни имена на различните продукти. Става сложно.

По просто обяснено без да съм производител и само за ориентир - гледа се отенък на отражението на светлинен източник под остър ъгъл спрямо лещата (най-добре е стъклото да е поставено върху тъмен фон, след иделно почистване):

Еднослойно - Силно син или лилав отенък

Многослойно - разлчни цветове се наблюдават - златисто, синьо, много нюанси на зелено, но отражението е все по-слабо. Изразявам лично мнение, но слабо забележим зеленикав отенък е най-доброто според мен (може да клони към златисто - това най ме кефи). Производителите обикновено казват, че е 7+7 слоя.

Може да бъде едностранно и двустранно. Едностранното е винаги от вътрешната страна (за лещите за стъкла говорим) и се прави обикновено на слънчеви очила.

Най-новото към момента (което четох май-някъде) е безцветен антирефлекс. Още никой не го е предложил на българския пазар. :)

След антирефлекса иде ред на липофобно покритие (някои го нарияат хидрофобно) което се нанася върху антирефлекс-а, но не е задължително всички стъкла да се произведени с него. Целта му е да се повиши гладкостта на стъклото. Самото стъкло става "по-хлъзгаво". Така то остава по-чисто за по-дълго време и се почиства по-лесно. Мазнините от потта и отпечатъците от пръсти, вежди и пръсти са по-незабележими.

Някои полимерни стъкла въпреки всички покрития са силно статични и привличат прах, дори и по-време на забърсване. Така, че има защо да се търси по-доброто и по-хубаво стъкло - за съжаление на всички, благодарение на екстрите си то е и по-скъпо. (вложени са все пак средства и усилия за да се стигне до масово производство).

Надявам се да съм бил полезен.

П.П. За сега не сме предлагали швейцарски стъкла или произведени от швейцария. Аз обаче съм убеден, че на местно ниво си произвеждат каквото им трябва ;)

В оптиката където питах за цена ми казаха че работят с български стъкла от 12 до 30 лева на стъкло.

присиединявам се към питането за българските стъкла, мисля, че Оптикон беше марката, някой ползва/ ползвал ли ги е?

:angry22:

Това е най-големият боклук и най-голямата измама, анти-рефлекс... :baby: Вечно замърсени, невъзможно да се почисти, нереален образ, окото се навиква да няма отражения и т.н, което е огромна грешка, свалите ли ги, особено на плаж-душа да ви е яка biggrin.gif Все робуваш ти на тях, а не очилата на теб, и вечно треперене покрай тях, че и пари даваш :lol6:И винаги всеки хвали своето, както казаха по-горе за суперлативите, и винаги започват с една дума "Мааааааааа, нуовуото...." Аз, например, се доверих на Rodenstock за фотосоларни стъкла, с астегматизъм, и на Trussardi за рамка-най-железните и здрави рамки, в ценовия клас до 250 лв, за по-горен нямам информация.Отнасяли са удар с топка, 3 пъти силен удар с юмрук, 1 с лакът (друга тема е какво стана после), и вече... 7 години ме държат, направо се родих с тия очила :huh:

Всеки има право на собствено мнение. Аз имам десетина чифта очила и няма начин да си направя без антирефлекс. Когато си сложих за първи път имах чувството, че гледам със соствените си очи, без стъкла пред тях. Това е ефекта. Ако обаче се отнасяте немърливо с очилата си не очаквайте, че покритието е "мана небесна".

rose_red_: Оптикон внасят заготовки от BBGR (освен ако вече не са сменили доставчика). В BG правят обработката за да достигнат нужния диоптър. Стъклата са добри и вършат работа. Ако ги пазите добре ще се отплатят с дълго време експлоатация. Все пак - често се наблюдават драскотини от вътрешната част на стъклото (където се доработва от вносителя).

Принципно има все още чисто български стъкла от старите заводи. Кристални и с добро качество. Някой път са по-дебели от нормалното, друг път по-тънки, но евтини. Цени от приблизително 4,00лв. до 30,00лв. за брой, в зависимост дали е фотосолар и/или е астигматично. Асортимента не е много голям, а и вече са на доизживяване (според мен).

Имаме си и вносител естествено (на български стъкла :rolleyes: ). Органични стъкла с марка NOVA OPTICS се водят български. Какви са май никой не знае, но са добри. Много добри. Стъкла за не много пари и вършат чудесна работа. :ph34r:

Редактирано от vencyara (преглед на промените)

:P Здравейте, реших и аз да напиша нещо по този повод. Нося очила от 15 г. и досега съм използвала 6-7 чифта очила. Стъклата, които последно си купих са VISION /ПОЛСКИ НА KWIAT/ - органични, фотосоларни, лесно почистващи се, антирефлексни. Доволна съм от качеството и от цената им /37 лв. на стъкло/. Мисля, че рамка до 100 лв. е напълно приемлива/моята е ENNI MARCO/, със стъклата обаче не трябва да се прави компромис.
:rolleyes: Здравейте, реших и аз да напиша нещо по този повод. Нося очила от 15 г. и досега съм използвала 6-7 чифта очила. Стъклата, които последно си купих са VISION /ПОЛСКИ НА KWIAT/ - органични, фотосоларни, лесно почистващи се, антирефлексни. Доволна съм от качеството и от цената им /37 лв. на стъкло/. Мисля, че рамка до 100 лв. е напълно приемлива/моята е ENNI MARCO/, със стъклата обаче не трябва да се прави компромис.

Малко ще те коригирам. Вносителите(КВЯТ) на полски стъкла ИЗО имат два варианта:

1. IZOPLAST Transitions 123лв. или SUNSENSORS 84лв. - препоръчителна цена по каталог в момента с антирефлексно покритие.

2. IZOPLAST 156 ФOTO EKO 49лв. с антирефлекс.

VISION в момента се внасят на цена 36лв. но трябва да гледаш www.uvibg.com

Чисто азиатски произход.

Моите стъкла вече сдават багажа, на 3 години са, не предполагах, че е чак толкова фатално сухо чистене.През 2006, 2 дни преди Републиканското по овърклок, ми излязоха по 125 лв едното, фотосоларни, астегматични, като платих 30 лв повече, защото имало разлика в...диаметър, сфера, или нещо такова, ще ви излъжа.Антирефлексът за мен е много вреден боклук, меко казано боклук, особено от собствен опит, вечно мръсен, вечно не може да се изчисти, естествено, казаха ми го, след като си ги бях купил.Моят въпрос е следният-дали има по-добър избор от Rodenstock, или тоя път да си взема други в тоя ценови клас, защото ме съмнява стъклата под 100 лв да могат да се мерят с тях, но говоря само от лични предположения, нищо повече... :sobbing:

Моите стъкла вече сдават багажа, на 3 години са, не предполагах, че е чак толкова фатално сухо чистене.През 2006, 2 дни преди Републиканското по овърклок, ми излязоха по 125 лв едното, фотосоларни, астегматични, като платих 30 лв повече, защото имало разлика в...диаметър, сфера, или нещо такова, ще ви излъжа.Антирефлексът за мен е много вреден боклук, меко казано боклук, особено от собствен опит, вечно мръсен, вечно не може да се изчисти, естествено, казаха ми го, след като си ги бях купил.Моят въпрос е следният-дали има по-добър избор от Rodenstock, или тоя път да си взема други в тоя ценови клас, защото ме съмнява стъклата под 100 лв да могат да се мерят с тях, но говоря само от лични предположения, нищо повече... ;)

Почти невъзможно е да се намерят към момента фотосоларни стъкла без антирефлекс. Само с поръчка или китайски, но и при тях рядко има без антирефлекс. Просто стъклата с антирефлекс е хубаво да се взимат с най-добрия антирефлекс за да се почистват по-лесно и да се зацапват по-трудно.

Подреждането не е по качество или цена. Просто така ми дойдоха. Покритията са (най-добрите):

Rodenstock - TopCoat

Essilor - Forte

Hoya - VP

Zeiss - LotoTec

BBGR - Два варианта - Neva + и Neva Secret (безцветно)

JZO - Ideal PL

Indo - Cefir Clean

Seiko - SCC

и др.

Общо казано - липофобно покритие. Някои го наричат олиефобно, суперхидрофобно и т.н.

• 5 седмици по-късно...
Почти невъзможно е да се намерят към момента фотосоларни стъкла без антирефлекс. Само с поръчка или китайски, но и при тях рядко има без антирефлекс. Просто стъклата с антирефлекс е хубаво да се взимат с най-добрия антирефлекс за да се почистват по-лесно и да се зацапват по-трудно.

Подреждането не е по качество или цена. Просто така ми дойдоха. Покритията са (най-добрите):

Rodenstock - TopCoat

Essilor - Forte

Hoya - VP

Zeiss - LotoTec

BBGR - Два варианта - Neva + и Neva Secret (безцветно)

JZO - Ideal PL

Indo - Cefir Clean

Seiko - SCC

и др.

Общо казано - липофобно покритие. Някои го наричат олиефобно, суперхидрофобно и т.н.

Искам да питам следното. От няколко дни съм с нови стъкла - този път поръчах Rodenstock. Цената е височка, но пък нали по-важно е да са качествени. Притеснението ми е, че досега не ползвах с антирефлексно покритие и ме предупредиха, че почистването трябва да става много внимателно, за да не падне покритието. Изрично ме предупредиха да не чистя стъклата със спирт. Казаха само течаща вода. На тръгване ми подариха спрей за почисване, който също "ставал", но четейки състава на спрея виждам, че е на спиртна основа. Става въпрос за OPTINETT на Republic Technologies. Някой ползвал ли е и какво ще ме посъветвате.

Прочетох темата с интерес и ако може бих внесъл малко уточнения (работя в тази сфера):

1. Стъклата с марка MASKA не са нито швейцарски, нито американски - имат откровено източноазиатски произход но са брандирани с марката на самата фирма - вносител в България. В никакъв случай не са лоши, особено за цената си и екстрите (в случая фотосолар с антирефлекс, твърдо покритие и голям коефициент на пречупване/изтъняване). Преди време имаше една серия стъкла, на която падаше твърдото покритие (заедно с антирефлекса) и вносителя сменяше стъклата без коментар.

2. SWISSCOAT (www.swisscoat.com) са производител от Хонг Конг с отлично качество на продуктите и сравнително ниски цени... Те нямат ищо общо със MASKA Lens.

3. Не съм съгласен, че за да са качествени едни стъкла те трябва да струват 500 - 600 лв или $.; 628 лв е цената по каталог на възможно най-скъпите еднофокусни стъкла (ESSILOR) с фотосоларен ефект, най-висок коефициент на пречупване, антирефлекс и суперхидрофобно покритие. Качествен фотосолар със същите екстри но без изтъняването (Natural Indochromic Superin на INDO) има на склад в България за 80 лв/брой. Стъклата с фотосоларен ефект и антирефлекс на ZEISS без изтъняване са около 120 лв/брой).

- wrathchild, в оптиката където си направил очилата си би трябвало да ти сменят стъклата... Ако ти отказват - свържи се с ръководството им, доколкото знам имат телефон на потребителя, а и в сайта им има форма за обратна връзка. Иначе поздравления за темата!

Искам да питам следното. От няколко дни съм с нови стъкла - този път поръчах Rodenstock. Цената е височка, но пък нали по-важно е да са качествени. Притеснението ми е, че досега не ползвах с антирефлексно покритие и ме предупредиха, че почистването трябва да става много внимателно, за да не падне покритието. Изрично ме предупредиха да не чистя стъклата със спирт. Казаха само течаща вода. На тръгване ми подариха спрей за почисване, който също "ставал", но четейки състава на спрея виждам, че е на спиртна основа. Става въпрос за OPTINETT на Republic Technologies. Някой ползвал ли е и какво ще ме посъветвате

Здравйте!

Искам да предупредя всички, които са решили да си купуват очила да не правят моята грешка. Закупих си очила от оптика дейзи за 288 лв. При избора ми на рамки и стъкла получих възможно най-големи суперлативи и обещания за гаранции само и само да избера по-скъпото. Когато отидох да си получа очилата и попитах за обещаните гаранции продавачката ме изгледа странно и каза "какви гаранции". Много бързо беше забравила за обещаните гаранции - 2 години за рамката и 1 година за италианските стъкла. Казах й, че е длъжна да ми предостави гаранция за качеството и състава на стоката, която ми продава и че ще си търся правата. Държа се много грубо и ми заяви да ходя да си търся правата където си искам и в случай на дефект да не търся тях. Е, аз наистина отидох да си потърся правата и то директно в Комисията за защита на потребителите. Сега чакам резултат от тяхните действия.

При мен нямаше проблем... Взех си ги от магазин на ул. "Витоша", срещу НДК, но няма да споменавам имена. :super: За щастие имам връзки и получих 10% отстъпка. :P Имат си гаранция, дори и калъфката. :) Така че съм готов да помогна на колегите, които се двоумят с избора на Оптика! И то не за да им правя оборот или нещо такова, а просто защото работят бързо и коректно!

Редактирано от BoByS (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Строших си вярното Trussardi по невнимание (не мога да повярвам, след 6 години...Че юмруци ли, че отклонена футболна топка, настъпване, какво ли не са отнесли...Накрая аз да ги счупя...) и във Варна, в оптиката в MALL, твърдят, че стъклата на ESSILOR ползват покритието на ZEISS, което е в пъти по-добро от това на Rodenstock, с които съм в момента.Говорим само за фотосоларно покритие, за мен антирефлексното покритие дори е вредно за човека.Стъклата на ZEISS са буквално в пъти по-скъпи от тези на ESSILOR, уж със същото покритие.Малко информация от професионалистите в темата дали ще може?

• 5 седмици по-късно...

Само поликарбонатния материал е най-химически неустойчив. Т.е. ако стъклата са поликарбонатни не трябва да се докосват до силен спирт. Ако препаратът е с малко спирт (примерно 1-2%) то не би трябвало да има проблем.

Аз лично не съветвам никой да си бърше стъклата от поликарбонат с друго освен вода или препарат за почистване на този вид стъкла, който трябва да го има в оптиката, която са ти продали стъклата.

Всички други материали за оптични стъкла може да се бършат и с 99% спирт. Признавам, че не съм "киснал" стъклата в него, но не съм имал проблем. Антирефлекса пада само от киселини, надраскване (понеже покритието е няколко микрона) или прегряване.

Fixt00l: Който каквото си иска да говори. Говори се също, че Sony закупува LCD панели за телевизорите си от други призводители. Може да е така. Това значи, че са оценили по достойнство конкуренцията.

Всеки от горе изброените производители има собствени патенти в областа на очната оптика. Всеки от тях влага по около 5-10% от печалбите си или оборота в изслдвания и нови продукти. Дали пък всеки от тези световни лидери в областа на оптиката си няма собствено решение за най-добър антирефлекс?

Фотосолара на Роденщок е собствена разработка (доколкото ми е известно), а Transitions®е запазена марка на производител в USA - те продават патента или доставят обурудването на съответния производител.

Редактирано от vencyara (преглед на промените)

Само поликарбонатния материал е най-химически неустойчив. Т.е. ако стъклата са поликарбонатни не трябва да се докосват до силен спирт. Ако препаратът е с малко спирт (примерно 1-2%) то не би трябвало да има проблем.

Аз лично не съветвам никой да си бърше стъклата от поликарбонат с друго освен вода или препарат за почистване на този вид стъкла, който трябва да го има в оптиката, която са ти продали стъклата.

Всички други материали за оптични стъкла може да се бършат и с 99% спирт. Признавам, че не съм "киснал" стъклата в него, но не съм имал проблем. Антирефлекса пада само от киселини, надраскване (понеже покритието е няколко микрона) или прегряване.

Fixt00l: Който каквото си иска да говори. Говори се също, че Sony закупува LCD панели за телевизорите си от други призводители. Може да е така. Това значи, че са оценили по достойнство конкуренцията.

Всеки от горе изброените производители има собствени патенти в областа на очната оптика. Всеки от тях влага по около 5-10% от печалбите си или оборота в изслдвания и нови продукти. Дали пък всеки от тези световни лидери в областа на оптиката си няма собствено решение за най-добър антирефлекс?

Фотосолара на Роденщок е собствена разработка (доколкото ми е известно), а Transitions®е запазена марка на производител в USA - те продават патента или доставят обурудването на съответния производител.

Колко струват едни качествени очила за далечно виждане? От нормална оптика.

• 2 седмици по-късно...
Строших си вярното Trussardi по невнимание (не мога да повярвам, след 6 години...Че юмруци ли, че отклонена футболна топка, настъпване, какво ли не са отнесли...Накрая аз да ги счупя...) и във Варна, в оптиката в MALL, твърдят, че стъклата на ESSILOR ползват покритието на ZEISS, което е в пъти по-добро от това на Rodenstock, с които съм в момента.Говорим само за фотосоларно покритие, за мен антирефлексното покритие дори е вредно за човека.Стъклата на ZEISS са буквално в пъти по-скъпи от тези на ESSILOR, уж със същото покритие.Малко информация от професионалистите в темата дали ще може?

По повод това че Essilor ползват покрития на ZEISS - това е поредната глупост, която човек може да чуе в оптиките. ZEISS са най-високият клас стъкла в целия свят и са пионери в качеството на продуктите си, а да не говорим че са изобретили 99% от иновациите в областта на оптиката и всякакви други космически и фото технологии. Това всичко си го пише на техния сайт www.zeiss.de. Отскоро и българският им представите има интернет сайт, в който може да намерите доста информация www.zeiss.dynamed.bg. В една оптика бяха така любезни да ми кажат за него, тъй като трудно се намира в google.bg ако не знаете коя фирма ги внася. Само за инфо - първата стъпка на луната е заснета с обектив на ZEISS:) Не трябва да се спекулира и с цените на тези продукти. Всяка оптика по принцип има ценова листа на въпросната марка и е длъжна да я предостави на клиентите си. Всъщност в бг сайта на ZEISS има и ценова листа на продуктите и всеки може да види за какво става въпрос. Стига спекулации!!!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.