Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Махат българския език от училище

Featured Replies

Простия народ лесно се управлява,както знаем..

За какво ни е да знаем езика си-ние боготворим простотията

Дайте тука музикалния "идол" Иван,после и риалити шоу с миски ще има

...

• Отговори 63
  • Прегледи 13,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Родители създадоха инициативен комитет в защита на точка 4, ал 16 от Закона за народната просвета.

Тя гласи - Държавните образователни изисквания се отнасят за ...усвояването на книжовния български език.

Според промените в закона, внесени от Министерски съвет, приети от просветната парламентарна комисия - точка 4, ал 16 се отменя. Законопроектът за промени в закона е минал на първо четене в пленарна зала на 6 март. Родителите изразяват своя протест срещу отпадането на този текст и настояват да има ясни и категорични стандарти по отношение усвояването на българския език в училищата.Настояваме нашите деца, наред с всички останали български граждани, да познават историята на своята страна, да знаят, да говорят и да владеят официалния език в своята Родина и това да бъде гарантирано от държавата със законови изисквания, се казва в петиция, разпространена до медиите.

Те заявяват, че Министерството на образованието и науката е длъжно да защитава и пази българския език като признак на образователното ниво на българските граждани.

Според родителите от комитета с този текст се погазва Конституцията, в която изрично е записано, че официалният език в страната е българският език. Това означава той да бъде задължително изучаван и усвояван на нужното високо ниво във всички български училища, от всички български граждани и на също такова ниво да бъде изискван и използван във всички български институции.

Източник: news.bg

Хора, цялата тази работа е свързана с турския и циганския проблем. Предполагам повечето от вас гледахте клипчето, което беше постнато по-горе. Кадрите са направо потресаващи... Незнам какво ще стане с България ако не направим нещо. Вижте, не искам да изглеждам като някакъв расист или нещо подобно, но да си призная тая работа много, много ме притеснява. Преди всичко обичам България и всичко българско... Предполагам повечето от вас са на същото мнение и ще ме разберете...

Има ПЕТИЦИЯ в защита на т. 4, чл. 16 от ЗАКОНА ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА - да се запази усвояването на книжовния български език като част от Държавните образователни изисквания.

това ако стане както казах в една друга тема,сменям гражданството,но не вярвам,който и да е било уважаващ поне малко България,и себе си да остави ей така да загубим езика,за който толкова много кръв се е проляло.Аз ше ги убия с камъни ако не дай си Боже,това стане ЗАКЛЕВАМ СЕ!И вярвам,че редом с мен ще има много хора със същата цел!

п.п на бащи ми му се наложи да отиде в кметството(гр.Тутракан)и го посрещнали с поздрав на турски език..нямам думи просто

Редактирано от elizabet (преглед на промените)

Има ПЕТИЦИЯ в защита на т. 4, чл. 16 от ЗАКОНА ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА - да се запази усвояването на книжовния български език като част от Държавните образователни изисквания.

Подписах се с две ръце-белким тия малоумници спрат тая гавра с езика ни свещен

sad.gif

ЧЕТИРИДЕСЕТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ КОМИСИЯ ПО ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

П Р О Т О К О Л

На 13.02.2008 г. от 15.10 ч. се проведе редовно заседание на Комисията по образованието и науката. То бе открито и ръководено от председателя господин Лютви Местан.

Затова у мен буди недоумение един факт и една наглед дребна промяна – в чл. 16 от Закона за народната просвета, с който от държавните образователни изисквания се изважда усвояването на книжовния български език - § 2. Първо, не е важно каква е логиката на тази промяна, при положение че един от основните зрелостни изпити си остава българският език и литература.

Второ, пресата и обществото отдавна са обезпокоени от ниската степен на владеене на официалния език на българите. И кой друг, освен Министерство на образованието и науката трябва да се грижи за неговото нормално опазване?

Трето, обучението по български език е гръбнакът на българското образование от първо отделение до 12 клас. Затова това обучение има необходимост от стандарти - това е крайно необходимо.

Изглежда са го приели..нямам думи

Търсих тая тема,за да пусна петицията,но гледам,че desert_rose вече го е направила.Дано имаме шанс да спасим езика си,че сегашната младеж са толкова неграмотни,а ако махнат българския от учебната програма просто не ми се мисли...

Похвално. Вметсто български да се изучава турски и цигански. След новините на турки по БНТ :speak: остана и езика да ни махнат "официално" .

Тези хора малоумни ли са?!?!?!? Защо!?!? Аз... наистина нямам думи за това, което става!!! Лишени от всякаква протичаща мисловна дейност, лишени от чувство за съхранение на родното и себеуважение... Лишени от не знам какво още... от всичко, но не и от слабоумие, това го имат в изобилие, те решават, че трябва да се премахне изучаването на българския език!!! Как така ще го решават?!? Те са никои, за мен поне са никои!!! А щом си никой, нямаш право с лекота да приемаш зачеркването на подобен закон от Конституцията!!! Не може страната ни да се управлява от 270 олигофрена седящи и клатещи си краката. Не може!!! Не мога да го повярвам това!!!

Похвално. Вметсто български да се изучава турски и цигански. След новините на турки по БНТ :speak: остана и езика да ни махнат "официално" .

ТЕ както са тръгнали и държавата ще ни завземат и ще станем квартал на Турция.... :clap::gift::baby:

Те просто си играят с народа, ама той е глупав и мълчи.Направо се гаврят с нас.Къд по света има такова правителство, в което има лица с друга вяра и език!!! Лазят по нервите на народа, но се моля на народа да му кипне някой ден преди да са ни смазали и да ги изгоним всички.Много съм брутална по тези въпроси, но просто ми пука за бъдещето ми.Ако се запозная с някой скинар влизам в групата им веднага без да се замислям.Иначе няма да се оправи тая държава.Откъде накъде ще ни гонят от нашата си страна и чрез закона ще се опитват да ни обезличат.Иде ми да ги избия всички гадни цигани и турци! :P:huh:

""Поправката не предвижда отпадането на книжовния език като задължителен", заяви за "Стандарт" Калканова. Според нея проблемният текст третирал "отпадане на изискванията да бъде издадена наредба за държавните образователни изисквания за книжовния език". Това било планирано още през 1998 г. Колегите от СУ са разбрали грешно изменението в закона. В случая ние искаме да отпадне просто неефективна точка, а не да премахнем изучаването на книжовния език, категорична беше депутатката.""

Моля,четете старателно за да не стават подобни изцепки пораждащи излишно напрежение у хората.

Отлагат решението за книжовния език

Депутатите от парламентарната комисия по образование отложиха за следващата седмица решението дали да отпаднат държавните образователни изисквания за усвояването на книжовния български език. Промяната е записана в проекта за изменение на закона за народната просвета, който е приет на първо четене от парламента. Стандартът е необходим, защото на базата на него се изработва държавното образователно изискване за съответния предмет, обясни лидерът на учителския синдикат Янка Такева. За следващата седмица остава и уточняването на критериите за това кои училища ще станат защитени.

87n8d35.gif

Имам коментар по отношение на случващото се. Принципно съм по многословна: Грозно!

""Поправката не предвижда отпадането на книжовния език като задължителен", заяви за "Стандарт" Калканова. Според нея проблемният текст третирал "отпадане на изискванията да бъде издадена наредба за държавните образователни изисквания за книжовния език". Това било планирано още през 1998 г. Колегите от СУ са разбрали грешно изменението в закона. В случая ние искаме да отпадне просто неефективна точка, а не да премахнем изучаването на книжовния език, категорична беше депутатката.""

Моля,четете старателно за да не стават подобни изцепки пораждащи излишно напрежение у хората.

На цитата ти с друг цитат ;)

Ами един “странен” ефект може да е, че в училища в юго-западна България, в които ходят предимно български турци, учителите да спрат изцяло да преподават български. Сега поне са задължени от този закон и могат да бъдат санкционирани. Може да започнат да преподават всичко на турски и българския да се претупва.

Трябва да се учи на книжовен български. За специализираните училища, в които преподаването на предмети на чужд език е с цел научаването му, може да се издадат специални наредби.

Една такава драстична промяна на закона не е “европеизирание” на образованието, а предателство. Особено като се има е предвид кой я внася. И на редовното възклицание “Те това го няма в Европа!” ще отговоря - има го. Франция има специален институт за запазване чистотата на езика им. Във всички останали страни има подобни организации и никой не би си и помислил да прави това, срещу което ние протестираме тук.

И тоз обаче казва - български - турци хахахахаххаха :) Какво стана с българо - мохамедани (мюсюлмани) или на нас са ни промивали грешно мозъците да мислим, че и вие сте били българи някога :)

Много скоро 6 ти септември ще се "обелязва" само заради паметта на загиналите българи а не заради съединението - поредното дело за което са умирали хора напразно

BTW това е от тук въпросният човек даже е дублирал темата в Калдата :)

Редактирано от DEAM (преглед на промените)

Направо съм възмутен , все си мисля че Америка се опитва да изтрие всякакъв друг език освен английски/американски (който го водят като интернационален) а вие как мислите ? Между другото книжовните езици не се премахват само в България , а в Куба , Румъния , Естония , Литва а сигорно има и други ?!

Направо съм възмутен , все си мисля че Америка се опитва да изтрие всякакъв друг език освен английски/американски (който го водят като интернационален) а вие как мислите ? Между другото книжовните езици не се премахват само в България , а в Куба , Румъния , Естония , Литва а сигорно има и други ?!

Английския не става за интернационален нали за това си има Eсперанто ?

[Направо съм възмутен , все си мисля че Америка се опитва да изтрие всякакъв друг език освен английски/американски (който го водят като интернационален) а вие как мислите ? Между другото книжовните езици не се премахват само в България , а в Куба , Румъния , Естония , Литва а сигорно има и други ?!

Знаем, че книжовният език се реформира периодично, за да не изостава от настъпилите промени в езика въобще. Очевидно такава реформа трябва да се състои, за да се демократизира книжовноезиковата норма. Ако надникнем в правописния речник на последното издание, ще видим, че са отразени нови моменти във връзка с отделни форми на думите и раздела "Слято, полуслято и разделно писане на думите". Вместо узаконяване на настъпващите процеси в езика се посяга на законов документ. Сякаш нямаме други по- важни проблеми, които трябва да решаваме спешно. Предприетите действия от страна на Просветното министерство се представят като незначителни промени, които няма да се отразят съществено върху обучението по роден език и задължителността на матурата по български език и литература. Дали обаче това е така!

Фактите. Всички констатираме влошаване на езиковата култура на младите хора, а външното оценяване/изпитът след завършен седми клас/ показа друга тенденция - чудесни резултати. Презастраховаме се с очакваното общо равнище и едва след това определяне на скалата за оценяване. Долният праг е прекалено нисък и оттук твърде висок общ успех. И вълкът сит и агнето цяло.

Подобна позиция се защитава и за предстоящия зрелостен изпит. Ето защо чуваме успокоителни думи за матурата: двойки няма да има, а ако има, ще бъдат малко. Никой вече не се съмнява в това, но и никой не печели от скриване на истината.

Не се съмнявам, че ако така вървят нещата, не е далеч денят, когато позицията на родния език ще се промени радикално. От фундаментален предмет, гръбнака на образованието, той ще се превърне в нещо, без което можем.

[Направо съм възмутен , все си мисля че Америка се опитва да изтрие всякакъв друг език освен английски/американски (който го водят като интернационален) а вие как мислите ? Между другото книжовните езици не се премахват само в България , а в Куба , Румъния , Естония , Литва а сигорно има и други ?!

Знаем, че книжовният език се реформира периодично, за да не изостава от настъпилите промени в езика въобще. Очевидно такава реформа трябва да се състои, за да се демократизира книжовноезиковата норма. Ако надникнем в правописния речник на последното издание, ще видим, че са отразени нови моменти във връзка с отделни форми на думите и раздела "Слято, полуслято и разделно писане на думите". Вместо узаконяване на настъпващите процеси в езика се посяга на законов документ. Сякаш нямаме други по- важни проблеми, които трябва да решаваме спешно. Предприетите действия от страна на Просветното министерство се представят като незначителни промени, които няма да се отразят съществено върху обучението по роден език и задължителността на матурата по български език и литература. Дали обаче това е така!

Фактите. Всички констатираме влошаване на езиковата култура на младите хора, а външното оценяване/изпитът след завършен седми клас/ показа друга тенденция - чудесни резултати. Презастраховаме се с очакваното общо равнище и едва след това определяне на скалата за оценяване. Долният праг е прекалено нисък и оттук твърде висок общ успех. И вълкът сит и агнето цяло.

Подобна позиция се защитава и за предстоящия зрелостен изпит. Ето защо чуваме успокоителни думи за матурата: двойки няма да има, а ако има, ще бъдат малко. Никой вече не се съмнява в това, но и никой не печели от скриване на истината.

Не се съмнявам, че ако така вървят нещата, не е далеч денят, когато позицията на родния език ще се промени радикално. От фундаментален предмет, гръбнака на образованието, той ще се превърне в нещо, без което можем.

Така се процедира в Америка смъкват стандартите за да има повече завършили с отличие и не само - така всичко си е ОК. Имам и познат в Англия който твърди, че отива на училище за да се наспи и пак завършва училище (а тук едвам креташе)

Редактирано от DEAM (преглед на промените)

така ако имате тълковен ре4ник от някаде да ми кажете значението на думите: баба,бавачка,бавен,багаж,багра,бадем,база,бал,банка,барабан ,,плсс хелп

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...mp;#entry888788

Боже,Боже :rolleyes:

...

• Автор

Радвам се, че темата получи отзвук. А това за съфорумника дето търсил значение на думите,

погледнете как завършва питането му и ще ви стане ясно доколко този човек умее да моли

учтиво на предполагамеия си майчин български език:

така ако имате тълковен ре4ник от някаде да ми кажете значението на думите: баба,бавачка,бавен,багаж,багра,бадем,база,бал,банка,барабан, плсс хелп

Пародия!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.