Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Българите в Кипър

Featured Replies

Здравей,

Искаш тихо и приятно място за почивка със семейството.Аз бих ти препоръчала Пафос и Протарас.Ако харесваш почивката на къмпинг,твоето място е Полис(на около 40 км. от Пафос).Персоналът на този къмпинг е съставен от българи и това улеснява комуникацията.

Съвет от мен.Стой по курортите и не идвай в Никозия.Има всичко на всичко около 3 паметника и 2 читави улици.Няма какво да се види и престоят тук би бил загуба на време.

Как така бе човек Левкосия има много неща, особено ако се интесуваш поне малко от история. Целият стар град е опасан от стена(крепост) останала от времето на венецианското господство над града и общо взето старият град си заслужава да се види а около него има всички магазини които ти трябват ако си по шопинг.

Ако ходиш в Ларнака трябва да посетиш църквата в която са останките на Лазар, забравих и името но ако питаш някои от местните съм сигорен, че даже ще ти дадат опътване към нея.

Абе въобще Кипър има много повече от едните плажове манастирите в живописният балкан също си заслужават посещението.

• Отговори 505
  • Прегледи 191,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

ЦИТАТ(Тамио @ 22.09.2008г. в 03:38ч.) *

Здравей,

Искаш тихо и приятно място за почивка със семейството.Аз бих ти препоръчала Пафос и Протарас.Ако харесваш почивката на къмпинг,твоето място е Полис(на около 40 км. от Пафос).Персоналът на този къмпинг е съставен от българи и това улеснява комуникацията.

Съвет от мен.Стой по курортите и не идвай в Никозия.Има всичко на всичко около 3 паметника и 2 читави улици.Няма какво да се види и престоят тук би бил загуба на време.

Как така бе човек Левкосия има много неща, особено ако се интесуваш поне малко от история. Целият стар град е опасан от стена(крепост) останала от времето на венецианското господство над града и общо взето старият град си заслужава да се види а около него има всички магазини които ти трябват ако си по шопинг.

Ако ходиш в Ларнака трябва да посетиш църквата в която са останките на Лазар, забравих и името но ако питаш някои от местните съм сигорен, че даже ще ти дадат опътване към нея.

Абе въобще Кипър има много повече от едните плажове манастирите в живописният балкан също си заслужават посещението.

Добре ми е известно от каква стена е опасан градът(все пак живея в него от година и половина).На старият град освен едната улица "Лидра",на която се намира музея с размер на български апартамен и кулата над него,поне аз друго за виждане не намирам.Магазините наоколо са силно казано всички(още с идването си открих липсана на две световно известни марки,а в последствие и на други).

Относно Ларнака,обаче няма да споря.И аз като теб не помя името на църквата,но наистина е интересна да се види.Както са интересни замъците в Лимасол.

Редактирано от Тамио (преглед на промените)

Здрасти Фифи. Мое мнение - както ти написах и по-рано, според мен от България да си намериш нормална работа в Кипър - просто посмъртно не може да стане. Освен, ако нямаш познат тук. Аз лично смених 2 работи в офис (сега съм на втората) и заплатата е ОК. Но както в България - кандидатстваш, ходиш на интервюта, някой път тестове за езикова и компютърна грамотност и т.н. - т.е. трябва да си тук. Аз си намерих по обяви във сайтовете, които ти пуснах. Иначе не е невъзможно - и аз сега уча гръцкия, което значи съм само с английски. Но ако решите да идвате - пригответе се с парите, защото докато се установите, намерите нормална и добре платена работа - ще е само плащане. Поздрави!

Здравейте на всички!От известно време имам желание да отида да работя в Гърция.Имам приятелка с която ще замина вероятно след Нова година.Много бих искала да ми кажете дали има българско училище в Кипър и дали изобщо има български училища в Гърция(или само се изучава българския като предмет).Тенденцията е да вземем децата си там.Знам че ще е много трудно,но и тук не е лесно! :) Много ще съм благодарна ако ми отговорите!

Здрасти,Addie#!Ние нямаме никакви познати в Кипър,аз за това събирам информация от форумите и други източници.Но ти си права,наистина трябва да дойдем на място и така да си търсим платена работа.Обаче преди това трябва все пак да се подсигурим с нещо и за това си мислехме поне единия от нас да си намери от тук, а после може да си търси на място нова.Защото не можеш да кацнеш на летището с куфар в ръка и да нямаш квартира и къде да се настаниш.А като няма кой да ти наеме предварително, знаеш че остава варианта да си потърсиш нещо от България.Още веднъж ти благодаря за съветите и за отговорите. ;) А гръцки ще науча,сигурна съм...просто си трябва време за да научиш един език а също и много практика.

Estel, Кипър НЕ Е Гърция - въпреки че на гърците им се иска да е така. В Атина има разни школи по български език, но без държавен документ за завършено училище. Всички деца ходят в гръцки училища, безплатно. САМО АКО имаш обаче съответните документи - разрешително за работа и продължителен престой - тогава. За да вземеш тези разрешителни обаче от полицията ти ИСКАТ 4000 /хиляди/ евро на книжка в гръцка банка плюс договор за жилище и един куп други документи. Въобще голяма бъркотия и неразбория. Ако искаш мога да ти дам телефоните на адвокати - българи, които да ти обяснят нещата от първа ръка. /пиши на лични/ За Кипър - нямам информация точно какво искат, но предполагам че и там има някакви условия. Решете в коя държава искате и ако е за Гърция, се прехвърли в гръцката тема. ФИФИ - не съм майка Тереза, но понеже ми е такава работата в момента мога да ти дам доста информация. За да започнеш в офис - задължително искат писмено и говоримо езика. В София много от курсовете по гръцки език са със сертификат за език. Обади се в посолството и попитай - те са зарегистрирани при тях. Така вратата за работа ще ти е отворена по-широко. Решете в кой град искате и при желание и качества от ваша страна - ще се опитам да помогна. / пиши на лични/ Това да се подсигурите от България -определено е добре. Винаги работодателите искат предварителна среща и след това. Или ще ви се наложи да ходите два пъти до Кипър. Мой съвет - единия да отиде, след това и другия с децата. Наистина се получава това дето казваш с куфарите на летището - пристигаш, вземаш хотел и тръгваш по мъките. Всички сме го минали. Но не е страшно, ако искаш. Към М-во на труда в София ама център за намиране на работа в Европа. Това е имейла и телефона на центъра за трудовата заетост на чужденци във Левкосия.тел: 22400854 и e-mail / [email protected] / Тук говорят и английски - ПОНЕ ще можете да искате информация: за условия, документи, плащания и т.н. Дано съм ви била полезна

Сем,изключително си ни полезна, бъди сигурна-никой не те бърка с майка Тереза :P Ако въпросите ми са досадили на някой-съжалявам.На нас не ни е за първи път да предприемаме нещо подобно и за това-парен каша духа...За това бих искала да се подсигуря някак.Нямам намерение да си търся работа в офис, дори английския ми не е на такова ниво, а да не говорим за гръцкия.Не съм претенциозна, работила съм какво ли не.Информацията която ни даваш е безценна, както обичам да казвам аз -тя е 90 % от успеха / не че е моя мисъл/ :speak: .Ще ти пиша на лични.Мерси много! :yanim:

Estel, Кипър НЕ Е Гърция - въпреки че на гърците им се иска да е така. В Атина има разни школи по български език, но без държавен документ за завършено училище. Всички деца ходят в гръцки училища, безплатно. САМО АКО имаш обаче съответните документи - разрешително за работа и продължителен престой - тогава. За да вземеш тези разрешителни обаче от полицията ти ИСКАТ 4000 /хиляди/ евро на книжка в гръцка банка плюс договор за жилище и един куп други документи. Въобще голяма бъркотия и неразбория. Ако искаш мога да ти дам телефоните на адвокати - българи, които да ти обяснят нещата от първа ръка. /пиши на лични/ За Кипър - нямам информация точно какво искат, но предполагам че и там има някакви условия. Решете в коя държава искате и ако е за Гърция, се прехвърли в гръцката тема.

ФИФИ - не съм майка Тереза, но понеже ми е такава работата в момента мога да ти дам доста информация. За да започнеш в офис - задължително искат писмено и говоримо езика. В София много от курсовете по гръцки език са със сертификат за език. Обади се в посолството и попитай - те са зарегистрирани при тях. Така вратата за работа ще ти е отворена по-широко. Решете в кой град искате и при желание и качества от ваша страна - ще се опитам да помогна. / пиши на лични/ Това да се подсигурите от България -определено е добре. Винаги работодателите искат предварителна среща и след това. Или ще ви се наложи да ходите два пъти до Кипър. Мой съвет - единия да отиде, след това и другия с децата. Наистина се получава това дето казваш с куфарите на летището - пристигаш, вземаш хотел и тръгваш по мъките. Всички сме го минали. Но не е страшно, ако искаш. Към М-во на труда в София ама център за намиране на работа в Европа. Това е имейла и телефона на центъра за трудовата заетост на чужденци във Левкосия.тел: 22400854 и e-mail / [email protected] / Тук говорят и английски - ПОНЕ ще можете да искате информация: за условия, документи, плащания и т.н. Дано съм ви била полезна

Sem,много благодаря за изчерпателния отговор!Очаквах да е много сложно с дете,но...то е почти невъзможно!Сега си мисля че е най -добре да отида сама и да проверя на място,може и в Кипър,така или иначе няма училища които ме устройват!Тук предлагат да ми намерят работа,за 20-30% комисионна от заплатата която ще получавам,но ги искат предварително,нещо не ми стиска-вие какво ще кажете? Публикувано изображение Много благодаря

Sem,много благодаря за изчерпателния отговор!Очаквах да е много сложно с дете,но...то е почти невъзможно!Сега си мисля че е най -добре да отида сама и да проверя на място,може и в Кипър,така или иначе няма училища които ме устройват!Тук предлагат да ми намерят работа,за 20-30% комисионна от заплатата която ще получавам,но ги искат предварително,нещо не ми стиска-вие какво ще кажете? Публикувано изображение Много благодаря

Не се набутвай да даваш пари предварително,особено щом са 20-30% от заплатата ТОВА Е ИЗМАМА!!!Тук в Кипър има агенции които ти намират работа и вземат минимален процент от ПЪРВАТА заплата само.Мой познат дойде с някаква агенция от България пак му взеха процент от първата заплата но фирмата в България работи с фирма в Кипър и тук след като го заведоха при работодателя и подписаха договор му прибра Кипърската фирма някаква сума от първата заплата след като си получи заплатата естествено.Фирмата тук е длъжна 3 пъти да ти търси работа ако тази която са ти намерили не отговаря на условията за които сте се разбрали.За тези 3 пъти не плащаш нищо,плащането е само ЕДИН ПЪТ ОТ ПЪРВАТА ТИ МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА.

Здравейте всички, които сте част от този форум!

Току що ви откривам и с най- голямо удоволствие, ще се включа при вас... :yanim:

Аз, като някой от вас, се опитвам да науча повече за Кипър.

Моята причина е, че съпругът ми е в Никозия и иска и ние да заминем при него...

Лично аз нкога не съм напускала България, но ето как се променят нещата :yanim:

Addie#, ако ми позволиш, бих искала да те попитам за подробности относно обучението ти по гръцки език в Никозия.

Аз самата нямам и идея какво бих могла да работя в Кипър, защото опита който имам и образованието ми едва ли ще са ми от полза там. Английски "знам" на много ниско ниво, но това е нещото с което смятам сериозно да се захвана тук в БГ... Аз така или иначе не мога да замина тази година, защото детето ни е ученик и трябва да изчакаме...

Погледнах в сайтовете които си изпратила на fifi7833 и смятам, че биха ми били много полезни.

Съвсем ясно ми е, че човек първо започва да работи каквото намери, но пък и нищо не пречи да се надяваме, че щом сме придубили разни квалификации и сме положили усилия, те един ден ще са ни от полза... Публикувано изображение Разбира се, може и да не се случи никога... :yanim:

Съпругът ми за сега е доволен от работодателят и от хората с които работи. Той замина като специалист в неговата си област и това сигурно има голямо значение. Но както се казва, времето ще покаже...

Ако някой се намира в Кипър-Никозия и търси работа (за мъж става въпрос),има свободно работно място в склад за акумулатори.Стартова заплата 850 евро (лично за мен са малко но все пак някой може да има нужда от работа спешно за това пиша)Работно време от 7 до 17 с почивка час и половина на обяд,събота от 7 до 13 ,неделя се почива.Ако някой се интересува да пише тук ще кажа къде се намира склада.

• 2 седмици по-късно...

Здравеите на всички, много хубава тема :P . Бих искала да попитам хората които са в Кипър колко средно са наемите на апартаменти на месец. По точно колко е наема на гарсониера или двустаен апартамент в Никозиа. Интересува ме понеже имам предложение за работа,но работодателя не осигурява квартира и трябва сама да си плащам наема. Благодаря

Здравеите на всички, много хубава тема :) . Бих искала да попитам хората които са в Кипър колко средно са наемите на апартаменти на месец. По точно колко е наема на гарсониера или двустаен апартамент в Никозиа. Интересува ме понеже имам предложение за работа,но работодателя не осигурява квартира и трябва сама да си плащам наема. Благодаря

Здравей,наемите започват от около 400 евро.Цената се определя от това в кой квартал се намира апартамента(къщата).Разликата от гарсониера до двустаен апартамент е в порядъка на 80-90 евро,разликата от двустаен до тристаен е 50-60 евро. Има доста къщи старички естествено които са от порядъка на 350-500 евро,естествено пак зависи от квартала.Но да те предупредя че не се плаща само наема за месеца,има такси за смет,има такса за асансиор и чистачка на входа ако си в блок.Таксата за смет мисля че беше около 100 евро на година пак в зависимост от квартала,за асансиор и чистачка на входа в който е апартамента мои познат плаща 35 евро на месец.Това е информация за Никозия.

Благодаря за информацията GrishaD. Говорих пак с работодателя и той ми каза че като за първо време щял да ми осигури квартира но само временно докато не намеря човек с който да поделям наем. Аз в момента съм в България и си търся работа по интернет, предложението за работа за което споменах е за барманка в pub в Никозиа. Но все още не съм сигурна дали да приема.

Ще си позволя да се включа и аз с инфо относно наемите в Лефкосията.

Информацията ми е прясна,защото мои близки скоро смениха жилищата си.В районът около магазин "Харли Дейвидсън",може да се намери мини-мезонет,необзаведен за 340 евро месечен наем.Също така в близост до Централният "Дебинхамс" има обзаведени двустайни апартаменти за 480 евро.

Осигурените от работодател квартири са нож с две остриета.Защо е така?Ако си сама-всичко е ОК.Ако има и други служители на дадената фирма заедно с теб във въпросното жилище,често пъти се стига до дребнави кавги,а понякога и до кражби.

Това от мен.Успех Suzanne

Благодаря за информацията Тамио, всяко едно мнение ми е от голяма помощ. Вече имам някава представа за цените на наемите но имам още време за да си търся и други предложения понеже мисля да започвам евентуално работа от Януари. Работодателя за който говоря му трябват спешно барманки,така че ако има момичета които са в Никозия и им трябва работа нека да ми пратят съобщение тук и аз ще ви дам емайл за връзка.

Редактирано от Suzanne (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

;)

Незнам за вас но аз 3 години работех в Кипар и се пребрах преди 2 седмици

за тези заплати кадето пишете е направо смешно взимах 1200 евро като електротехник по стрежите и вечерта работех като разкарвах пици за пица Хат очудвам се че има хора които работиат за 600 евро просто е смешно з

На хора които неим се работи и тарсат леко мойе и да взимат тези пари но аз несам сресхтал човек в Пафос да взима толкова малко пари

Има един проблем че се напални с цигани и то всичките от сливен и подбиват пазара работат по строежите за по 800 евро

Много се радваме за вас ,но сега нещата са други с днешна дата,заплата 600-700 евро ако не се намали от работодателя защото има икономическа криза,днес се прибрах от там и сьм вьзмутена от поведението им,одрязаха ни заплатитес по 200 евро .Забравих да кажа че работя в супермаркет в Капари-Паралимни,работа 9ч и от обещаната храна 3ти на ден една спаружена баничка.

:)

Много се радваме за вас ,но сега нещата са други с днешна дата,заплата 600-700 евро ако не се намали от работодателя защото има икономическа криза,днес се прибрах от там и сьм вьзмутена от поведението им,одрязаха ни заплатитес по 200 евро .Забравих да кажа че работя в супермаркет в Капари-Паралимни,работа 9ч и от обещаната храна 3ти на ден една спаружена баничка.

Ами по принцип това което пишеш няма как да стане ако пребиваваш и работиш законно с трудов договор и АДИЯ ПАРАМОНИ(това е името на документа за пребиваване в Кипър)В момента минималната заплата е 750 евро ако си законен няма как да ти плащат по малко.Другото което искам да ти кажа е че тук в Никозия една продавачка в супермаркет или фрутария започва със 750 евро стартова заплата и стига до 1200 в зависимост колко овертаим има по собствено желание а не по задължение.Попаднала си на мошенници а и какво търсиш в Паралимни в това време на годината то през лятото беше голяма скръб там а за сега да не говорим.

Ами по принцип това което пишеш няма как да стане ако пребиваваш и работиш законно с трудов договор и АДИЯ ПАРАМОНИ(това е името на документа за пребиваване в Кипър)В момента минималната заплата е 750 евро ако си законен няма как да ти плащат по малко.Другото което искам да ти кажа е че тук в Никозия една продавачка в супермаркет или фрутария започва със 750 евро стартова заплата и стига до 1200 в зависимост колко овертаим има по собствено желание а не по задължение.Попаднала си на мошенници а и какво търсиш в Паралимни в това време на годината то през лятото беше голяма скръб там а за сега да не говорим.

:) Сьгласна сьм стеб,в Никозия нещата са по цивилизовани но никой не е застрехован че ще попадне на нормален работодател,все още се намират измекярикогато заговорихме с колежката за договори и осигуровки ни беше казано че магазина затваря за Коледа и ни беше предложено да посрещнем празниците в Бьлгария.Имам билет за 2 февруари но ще си тьрся друга работа ако има вьзможнос бих работила в Никозия ако имаш нещо впредвид кажи,ще ти бьда благодарна!

kr_istina1, За Никозия знам три места,които към момента търсят персонал.Магазин "Таг"(достатъчен английски),заплата около 750 +осигуровки.Магазин "Зара"(не знам как стоят нещата с езика),заплата около 750(за осигуровки нямам идея).Бърза закуска "Гудис"(гръцки-предимство,но може и български),заплатата м/у 700 и 800+осигуровки и квартира.Ако науча още нещо,ще ти пиша допълнително.

kr_istina1,

За Никозия знам три места,които към момента търсят персонал.Магазин "Таг"(достатъчен английски),заплата около 750 +осигуровки.Магазин "Зара"(не знам как стоят нещата с езика),заплата около 750(за осигуровки нямам идея).Бърза закуска "Гудис"(гръцки-предимство,но може и български),заплатата м/у 700 и 800+осигуровки и квартира.Ако науча още нещо,ще ти пиша допълнително.

Благодаря ти ,с грьцкия и английския сьм добре,пиши когато има нещо !

Здравейте!Я да ви питам как се отразява икономическата криза при вас на острова?Има ли съкращения,усеща ли се изобщо и в какво... :P

Аз и обкръжението ми не сме усетили нищо.В работата вдигнаха цените с оправдание "кризата",но количеството гладни островитяни не намаля(все си плюскат по много свинете).Не познавам нито едни съкратен и дано да не се стигне до такива крайности.Цените в магазините са същите,опашките пред касите и те.Поне на този етап, тук не може да се говори за криза.

kr_istina1,

За Никозия знам три места,които към момента търсят персонал.Магазин "Таг"(достатъчен английски),заплата около 750 +осигуровки.Магазин "Зара"(не знам как стоят нещата с езика),заплата около 750(за осигуровки нямам идея).Бърза закуска "Гудис"(гръцки-предимство,но може и български),заплатата м/у 700 и 800+осигуровки и квартира.Ако науча още нещо,ще ти пиша допълнително.

Здравей Тамио,

Само исках да се включа по повод работа в магазините Зара. Имам познати, които са работили там - Трудов договор няма, поради тази причина на много момичета плащат и под минималната работна заплата. Заплата 750 Евро може, но само, ако си касиерка, а все пак повечето не са такива. Работното време е много повече от регламентираното по закон. 80% от работещите напускат до 2-3 месеца, което само говори по себе си, Просто като съвет, да не започват работа там.:-). А и в никакъв случай да не живеят в техни жилища, защото с тези заплати, ако решиш да напушеш - къде? Направо те връзват.

А за кризата - мога да кажа, че много мои познати, които работят във фирми се оплакват - или съкращение или няма да имат увеличение на заплатата. Разбира се, за магазин, кафе и т.н. - може би няма да бъдат засегнати от съкращенията, защото с тези минимални заплати, ако съкратят чужденците - кипърци няма да им работят. Но то пък сигурно е така навсякъде.:-)

Addie#, Изчерпателна ти е информацията за "Зара".Това са неща,които аз не знаех(не,че съм тръгнала там да работа),но ще кажа на познатите си да не го правят. Кризата.Може да има съкращения тук или там,може и хората от заплатите да не са доволни.Права си,че кипърците за заплатите,които вземаме чужденците няма да работят.Именно това е причината много от нас да не бъдат съкратени от работа и да не се усетят засегнати от кризата.Давам и пример.Там където аз работя сме 25 човека персонал,от които нито едни не е кипърец,дори и шефката.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.