Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Българите в Кипър

Featured Replies

Здравейте, от една седмица мисля сериозно по въпроса дали да пробвам да замина към Кипър за някаква работа, моето желание е да се оредя с нормална работа, квартира, да привлека и семейството ми там и да се установим. До сега съм работил в Бг. и нелегално, като студент по кръчмите и железарските складове, и като компютърен администратор в едно училище, педагог съм по диплома, но от вътре ме влече да се занимавам с компютри. Това не е пречка да бачкам каквото и да е, стига да ми се плаща.

Чета много противоречиви мнения по форумите, за Кипър и съм объркан, дали да рискувам или да си стоя тук, където заплатата ми стига да си платя сметките за месеца, и след това трябва да чакам жена ми да вземе някой лев от частни уроци.

Избрал съм Кипър заради климата и това, че много ми харесва като идея да живеем там със семейството си, дъщеря ми да учи в нормално училище. Жена ми завърши магистратура с превод и лингвистика и в нашия град не може да намери работа, освен като учител.

Забравих да спомена, че и двамата с жена ми знаем английски и руски, аз допълнително френски, а тя румънски.

Моля изкажете мнение по въпроса! Благодаря Ви предварително!

Рискуваш и идваш ,първо ти и после като се установиш ще си вземеш семейството.Квартири колкото искаш само че са скъпички ,тоест зависи къде си в кой град .Това ,че знаете руски и английски е много хубаво ,ще ви е от голямо предимство ,тук повечето са оправят само с английски без да знаят други езици ,руският също защото има град Лимасол на който му викат руският град ,и не само той бъкано е с руснаци .Има български училища както и руски и мисля ,че може да се пробваш като педагог а относно заплатата не мога да ти кажа не съм в този бранш.

• Отговори 505
  • Прегледи 191,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Рискуваш и идваш ,първо ти и после като се установиш ще си вземеш семейството.Квартири колкото искаш само че са скъпички ,тоест зависи къде си в кой град .Това ,че знаете руски и английски е много хубаво ,ще ви е от голямо предимство ,тук повечето са оправят само с английски без да знаят други езици ,руският също защото има град Лимасол на който му викат руският град ,и не само той бъкано е с руснаци .Има български училища както и руски и мисля ,че може да се пробваш като педагог а относно заплатата не мога да ти кажа не съм в този бранш.

Работа каквато и да е, няма значение за мен дали ще съм учител там, или ще мия чинии, като за начало просто да си стъпя на краката и да намеря нещо по-добро.

Не знам какво разбираш под по-добро , виж сега такива работи като да миеш чинии и тем подобни за тях работници под път и над път ,като почнеш от шриланки и стигнеш до пакистанци тоест за такива не дават добри пари и ще ти е ама много трудно, е то лесно няма но по добре да се пробваш като педагог там мисля и парите са по-добри и по бързо ще си стъпиш на краката .А ако мислиш че тука се взимат големи пари трябва да те разочаровам .

Не знам какво разбираш под по-добро , виж сега такива работи като да миеш чинии и тем подобни за тях работници под път и над път ,като почнеш от шриланки и стигнеш до пакистанци тоест за такива не дават добри пари и ще ти е ама много трудно, е то лесно няма но по добре да се пробваш като педагог там мисля и парите са по-добри и по бързо ще си стъпиш на краката .А ако мислиш че тука се взимат големи пари трябва да те разочаровам .

Ясно! :whist:

Ако те интересува нещо питай ,каквото знам ще го споделя .Публикувано изображение

Извинявай, че се намесвам, но мисля, че не ти е ясно...... :blink: Има много неща, които са добре уредени тук и такива, за които е нужно търпение и умение........а както усещам от написаното по-горе, си и доста начетен човек........първо реши какво искаш от Бъдещето и какво може да рискуваш.......... Аз съм готов да помогна с каквото мога....... Дерзай..... Успех :)

Ако те интересува нещо питай ,каквото знам ще го споделя .Публикувано изображение

ами интересува ме чужденците като нас Българите, каква работа можем да намерим като новодошли, и изобшо какво е отношението към Българите? Каква заплата може да получава един такъв новодошъл емигрант, имам предвид местните свалят ли заплатите на чужденците? и колко мизерни са квартирите, колкото студентските общежития в бг ли, защото аз съм живял в Силистра и там имаше режим на топлата вода и беше голяма мизерия общо взето, така че с това се свиква. :)

Редактирано от hekli (преглед на промените)

Така моето мнение е ,че към нас българите се отнасят добре,работа каквато се намери на първо време докато не си намериш по специалноста .Много е относително да ти кажа какво ще намериш ,но пак казвам че имаш предимство щото знаеш енглишПубликувано изображение ,Някъде по горните постове имаше и пишеше на първо време 40/50 евро зависи и каква работа ще почнеш ,щото черните много подбиват цените.Тук за общежития не знам или поне аз не съм чул ,квартирите са прилични ,някой живеят в една квартира по 2 семейства или повече хора за да си деля наема и да им е по евтино ,имаше преди време режим на водата но само в някой квартали сега няма .

.....

Мъжаго то да не е едно магаре с дълги уши та да знаем кои са Ицо и Петко ,а че има добри момчета има ,че има топачи има такъв е живота .

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Мъжаго то да не е едно магаре с дълги уши та да знаем кои са Ицо и Петко ,а че има добри момчета има ,че има топачи има такъв е живота .

...

който иска може да се обръща за въпроси и към мен.бях 3.5 години в Кипър,работих като мебелист.В затвора бях два месеца и сега имам 10 години забрана да посещавам Кипър.

Редактирано от capnemo
Прочетете правилата на форума!!! (преглед на промените)

...

който иска може да се обръща за въпроси и към мен.бях 3.5 години в Кипър,работих като мебелист.В затвора бях два месеца и сега имам 10 години забрана да посещавам Кипър.

Явно си хубав човек!

Явно си хубав човек!

Ok. От питане глава не боли.

Първо с какви пари мога да тръгна към Кипър за една седмица да речем, през която ще търся работа, това включва и пари за обратно прибиране (колко струва самолетния билет от София до Никозия?). Също разбрах, че за да наема квартира се плаща още един наем, предварителен или нещо такова. Каква е цената на хранителните продукти (за сравнение в БГ - един хляб е около 0,70 -1,00 лв. Едно пиле (замразено) е около 4 лв. 

Второ, какви документи да нося с мен, имам предвид, трудови книжки, здравни книжки, диплома за завършено образование, червен паспорт? Също така дали да ги преведа тук, или там на място е за предпочитане?

Трето, като постъпиш някъде на работа, работодателя те регистрира сам в системата за соц. осигуряване или ти сам трябва да се оправяш. Също така имам въпроси относно посещението в болнични и здравни заведения, какво ни е нужно? Личен лекар?? Или всичко е платено за чужденци?

Това са най-важните въпроси според мен... ако съм пропуснал нещо, можете да добавите, няма да се сърдя 

ПС. Благодаря за досегашните ви отговори, доволен съм че има такъв форум, и има посещаемост!

Билетът ти е от 300 до 500 евро ,провери точно в нета колко струва в момента(двупосочен).Квартирите са от 300 нагоре,зависи какво точно търсиш + депозит един наем напред.Документи -лична карта само.работодателят ти е длъжен да ти направи Жълт лист.т.е да си легален тук и от там ти ще си извадиш другите нужни карти. Само че сега е трудно да си намериш работа и не се знае на какъв работодател ще попаднеш.груби сметки приготви си най малко 2000 евро за кратък период от време.Успех,дано имаш кой да ти удари едно рамо. лети се от София -Ларнака или София-Пафос

А какъв е този билет 500 евро да не е за бизнес класа ,билета е 300 или 350 за в двете посоки за едната мисля че беше 190, и от какъв зор да си взима квартира и да дава толкова пари .На първо време може да живее при някой докато залеби дет се казва,а може и да не му хареса има толкова много хора ,който търсят съквартиранти за да си делят наема .Относно документите те устройва само и лична карта но не е лошо да имаш и паспорт ,дипломата може да ти свърши работа ,но нали се сещаш че трябва да е преведена ,здравни и трудови книжки не мисля че ти трябват .Като постъпиш на работа работодателят е длъжен да те регистрира ,също можеш да го направиш и сам и след това се вадят здравна книжка и други такива .Мойто скромно мнение е че 2000 евро за кратък период от време е прекалено голяма сума е зависи как го разбира всеки този кратък период.И да сега много по трудно се намира работа ,но се намира ,който търси намира а както казва Минкова най добре е да имаш някой който да ти удари едно рамо.Цените са соленки хляб 2 евро ,най евтините цигари 2.90 не говоря за тютюн ,пилето мисля че беше 3 или 4 евро замразено . Хайде с здраве че ми свърши почивката и трябва да се трудим Публикувано изображение

.....най евтините цигари 2.90 не говоря за тютюн ..

Те и в България не са много по-евтини. А като говорим за цигари във Великобритания са 8 паунда, Ирландия около 8 евро пакета... Е, това са скъпи цигари

Досега прочетох доста неща и ми стана ясно,че е трудно да се намери работа в момента.Но има ли някакъв шанс да се намери-каквото и да е,само да имам начало?!Запътил съм се към Никозия,имам позната там,но малко не се знае,доколко е готова да помага-там ли е най-доброто място за търсене на работа?Питам защото и Ларнака не ми изглежда зле?Английския ми е слаб,гръцкия още му се чудя и малко ще е трудно?Освен в туризма,какво друго да тръгна да търся като за начало?Приемам съвети всякакви!Критики също!

А какъв е този билет 500 евро да не е за бизнес класа ,билета е 300 или 350 за в двете посоки за едната мисля че беше 190, и от какъв зор да си взима квартира и да дава толкова пари .На първо време може да живее при някой докато залеби дет се казва,а може и да не му хареса има толкова много хора ,който търсят съквартиранти за да си делят наема .Относно документите те устройва само и лична карта но не е лошо да имаш и паспорт ,дипломата може да ти свърши работа ,но нали се сещаш че трябва да е преведена ,здравни и трудови книжки не мисля че ти трябват .Като постъпиш на работа работодателят е длъжен да те регистрира ,също можеш да го направиш и сам и след това се вадят здравна книжка и други такива .Мойто скромно мнение е че 2000 евро за кратък период от време е прекалено голяма сума е зависи как го разбира всеки този кратък период.И да сега много по трудно се намира работа ,но се намира ,който търси намира а както казва Минкова най добре е да имаш някой който да ти удари едно рамо.Цените са соленки хляб 2 евро ,най евтините цигари 2.90 не говоря за тютюн ,пилето мисля че беше 3 или 4 евро замразено . Хайде с здраве че ми свърши почивката и трябва да се трудим Публикувано изображение

Нали знаеш,че лятото стават по-скъпи билетите,зависи кога ще лети,зависи от толкова много неща,това са груби сметки за сам човек.по-добре е да се подсигури,нищо не се знае.намира се работа ,но трудно,английски и гръцки.Само да кажа,че не само чужденци и кипърци са без работа ,но и заплатите не са големи.Работа по-лесно ще се намери след март.Всичко е толкова относително,зависи кой с каква цел идва.Пари ще направиш навсякъде,но трябва да имаш хъс и желание и само да бачкаш като вол.

Дипломата за какво му е,докато дойде време да я използва,може и да се прибера пак в БГ,всеки работи каквото намери.

За пореден път ви благодаря за подробните отговори, все още не съм решил че тръгвам твърдо, трудно ми е, надявам се че ме разбирате :) Но всеки ден, все повече се надъхвам! :) П.С. за щастие не пуша от отдавна цигарите в БГ. също са по 5 – 6 лв. От евтините Средец, знам, защото татко си купува :) аз относно разходите за храна мисля че ще се справя.

Редактирано от hekli (преглед на промените)

За пореден път ви благодаря за подробните отговори, все още не съм решил че тръгвам твърдо, трудно ми е, надявам се че ме разбирате :) Но всеки ден, все повече се надъхвам! :)

П.С. за щастие не пуша от отдавна цигарите в БГ. също са по 5 – 6 лв. От евтините Средец, знам, защото татко си купува :) аз относно разходите за храна мисля че ще се справя.

За бутане на рамо, има един познат от града, ама той нещо .... дава заето ;)

Ще ти дава,защото хората се променят и не искат да помагат,"горели са" и хората се променят.

Много е трудно в момента за мъже да си намерят работа,по-лесно е за жените.Няма ли кой да ти подаде рамо е трудно сам да се оправиш.Квартири има и по 200-250 евро,което означава една стая.Това е за градовете,а иначе по селата за тези пари се намират и добри квартири.Само като стъпиш на Кипърска земя и веднага си купи Българският вестник,там има обяви за квартири и хора които търсят съквартиранти.Има обяви и за работа.А в Кипър и внимавайте какво правите,защото вкарват много бързо в затвора,аз бях там два месеца.Имаше едно момче,което го бяха хванали да шофира пиян и го осъдиха на една седмица затвор.

Много е трудно в момента за мъже да си намерят работа,по-лесно е за жените.Няма ли кой да ти подаде рамо е трудно сам да се оправиш.Квартири има и по 200-250 евро,което означава една стая.Това е за градовете,а иначе по селата за тези пари се намират и добри квартири.Само като стъпиш на Кипърска земя и веднага си купи Българският вестник,там има обяви за квартири и хора които търсят съквартиранти.Има обяви и за работа.А в Кипър и внимавайте какво правите,защото вкарват много бързо в затвора,аз бях там два месеца.Имаше едно момче,което го бяха хванали да шофира пиян и го осъдиха на една седмица затвор.

Благодаря за инфото, говорих с един познат, мисля към края на февруари да пробвам да замина, ще мога да ползвам неговата квартира временно и ще ми помогне с намирането на работа. Надявам се да ми потръгнат работите.

А относно шофирането в пияно състояние никога не съм го правил (има таксита).

Ако има нещо ново ще пиша, много е полезно да има такива форуми, защото не само аз искам да избягам от реалността в БГ.

Ам тебе за какво те вкараха ре,пулли?

Ам тебе за какво те вкараха ре,пулли?

То си е казано, да би мирно седяло не би чудо видяло.

То си е казано, да би мирно седяло не би чудо видяло.

Така е!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.