Премини към съдържанието
nameZx

Атина: Няма македонска нация

Препоръчан отговор


atur2x.gif

Изявление на помощник държавния секретар на САЩ Даниъл Фрийд за “македонската идентичност и език” изправи на нокти Атина и накара гръцкият външен министър Дора Бакояни да припомни вчера пред местната телевизия, че “спорът между Атина и Скопие е конкретен и се отнася до намирането на вазимно приемливо решение за името”. Изявленията на Фрийд за съществуването на “македонска нация и език” не помагат за решаването на двустранния спор, изтъкна Бакояни. “Готови сме за подновяване на преговорите”, добави тя.

“Македонският не е “така наречен език”, а съществува реално и се преподава във факултета на Държавния департамент. Македонците имат своя идентичност и свой език”, заяви по-рано Фрийд пред журналисти. По отношение на преговорите за името той изтъкна, че САЩ желаят Македония да бъде поканена в НАТО било под името, предложено от посредника на ООН Матю Нимиц (т. е. Република Македония-Скопие), било като Бивша югославска република Македония (БЮРМ). "Гърция не прие това, но и двете страни ясно показаха, че желаят да продължат преговорите", каза американският дипломат. Той прогнозира, че преговорите между посланиците на двете страни в ООН с посредничеството на Матю Нимиц ще се възобновят през следващите 10 дни.

Предсрочни избори в Македония заради фиаското в Букурещ поиска вчера най-голямата албанска партия – опозиционният Демократичен съюз за интеграция (ДСИ). Предложението беше внесено в парламента от заместника на партийния лидер Али Ахмети – Рафиз Алити. Темата за предсрочни избори била повдигната от Ахмети на среща в понеделник с премиера Никола Груевски. Според ДСИ Груевски е посочил, че искането за предсрочни избори е легитимно право на всеки политически субект. За да бъде прието предложението за предсрочен вот, е необходимо то да получи мнозинство от най-малко 61 депутатски гласа.

6slcmbq.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Гърция спъна Македония и в Брюксел

България поиска Скопие да се откаже от "езика на омразата"

След като наложи вето за приемането на Македония в НАТО, Гърция пусна бариера и по пътя й към ЕС. Годишният доклад за напредъка на Македония вчера не бе гласуван от Европарламента (ЕП) на междинната му сесия в Брюксел, защото не бе постигнато съгласие за формулировка около нейното спорно име. Хърватия, както и на срещата на НАТО в Букурещ нямаше проблем и докладът за нейния напредък към ЕС бе приет с голямо мнозинство.

Гласуването по резолюцията за Македония бе отложено за редовната сесия на ЕП след две седмици в Страсбург. Дотогава трябва да се реши какво ще пише в нея. Симпатизанти на Скопие настояват да се посочи, че спорът за името не бива да бъде пречка по нейния път към ЕС. Гърция предлага малка корекция, според която "двете страни трябва да решат спора за името, за да не бъде пречка по пътя й към ЕС".

Евродепутати от групата на "зелените" атакуват поправка в текста, внесена от евродепутата от ГЕРБ Николай Младенов, която гласи македонските власти "напълно да осигурят спазване на стандартите на ЕС и на Съвета на Европа, като се противопоставят на надигането на "слово на омразата", особено в медиите по отношение на съседни държави". Поправката бе подкрепена и от евродепутата от БСП Евгени Кирилов, който посочи, че "отношението на Скопие към България е също толкова арогантно, колкото и към Гърция". Двамата български евродепутати събраха съмишленици по проблема в най-големите групи в ЕП - на християндемократите и на социалистите. "Зелените" са четвърта по големина група.

6slcmbq.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако питаш македонците даже и гърците са македонци.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако питаш пък гърците, Александър Велики е грък, макар че е воювал с гърците и ги е победил. Елинизма го водят част от своята култура и история, макар и той всъщност да е смес от всички култури, които Александър в походите си е обединил. Чиста формалност е, че гръцкият език е бил възприет като административен от неговата държава. Бил е добре развит писмен език и най-познатият и удобният за целта. Персите не са станали арамейци заради това че са използвали арамейския като писмен език. Това само като пример.

Голяма ябълка на раздора стана тая държавица Македония. Да видим докъде ще стигне.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Няма-вие сега ли го разбрахте ohmy.gif

И език нямат-това е български диалект

biggrin.gif


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз предлагам с Гърция да си разделим македония! Албанците който живеят на територията на македония да си ходят или в Албания, или в Косово, иначе ще създават проблеми.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Аз предлагам с Гърция да си разделим македония! Албанците който живеят на територията на македония да си ходят или в Албания, или в Косово, иначе ще създават проблеми.

Подобен опит вероятно ще завърши с разделенито на самата България :-) Освен, че би представлявал международно престъпление с всички произтичащи от това последствия.

Заявление на помощник държавния секретар на САЩ Даниъл Фрийд за “македонската идентичност и език” изправи на нокти Атина и накара гръцкият външен министър Дора Бакояни да припомни вчера пред местната телевизия, че “спорът между Атина и Скопие е конкретен и се отнася до намирането на вазимно приемливо решение за името”. Изявленията на Фрийд за съществуването на “македонска нация и език” не помагат за решаването на двустранния спор, изтъкна Бакояни. “Готови сме за подновяване на преговорите”, добави тя.

Мисля, че двата въпроса - за националната идентичност и за езика неоснователно се смесват. Въпросът за съществуването или не на един език като самостоятелен е фактически и е предмет на лингвистиката - политиците просто няма какво да се месят по тази материя. Пък и не съм сигурен доколко самите лингвисти се оправят... :-) Баща ми е от Смолянският край и като дете прекарвах всяка ваканциа по месец-два в онзи район. Разбирах по-малко от половината думи, когато разговарях с някой възрастен местен човек - руският например го разбирам доста по-добре. И въпреки това едното се смята за диалект, другото за отделен език :-)

Изходът е, да се признае безусловно правото на самоопределение, придружено от изявление за безусловно зачитане на суверенитета, териториалната цялост и принципа за ненамеса във вътрешните работи на другата страна, а въпроса за езика да се остави на тези, които им е работа - лингвистите. Ако е изключително чувстивтелен въпрос от политическа гледна точка двете страни могат да оформят международните си договори на езика на трета страна - както впрочем правят България и Македония (мисля, че договорите с М-я ги подписваме на английски :-) ).

От фактическа гледна точка има достатъчно основания да се признае, че националната идентиченост е изключително въпрос на самосъзнание и самоопределение. В Германия, Австрия и Швейцария се говорят диалекти на немският език и въпреки това никой не оспорва, че това са 3 отделни нации. Същото - за Англия, САЩ, Канада и Австралия. От друга страна Швейцария е дву- (даже три-) езична нация, но въпреки това Швейцарците имат една национална идентичност. Същият тип аргументация може да бъде приложен върху етническият произход, религията и общият пазар като признаци на нацията.

За мен лично изводите са 2. Първият е, че националната идентичност е въпрос изключително на самосъзнание - група от хора разглежда себе си като "принадлежащи към нацията", а всички останали като "непринадлежащи към нацията". Ако това е налице - формирала се е нация и какво мислят "другите" е без значение. А вторият извод е, че формирането на нациите е динамичен и непрекъснат процес, който продължава и точно сега, точно в този момент и това поражда редица проблеми.

Всъщност, тъй като съм юрист и се интересувам от международно право от 2-3 години имам идеята това да бъде един ден тема на докторската ми дисертация: правото на нациите и народите на самоопределение. Международното право проява много силна склонност към палитивни решения, които отлагат и смекчават проблемите, без да ги решава по същество и голяма част от бъркотията в международен мащаб е пряко следствие от силното нежелание на международната общност да се ангажира с решава на проблема по същество. Причината не е трудна за разбиране - териториалният въпрос е неизчерпаем източник на страх, агресия и конфликти :-)

Тази палиативност се вижда и в учебните курсове по Международно право. Поне тези, които съм чел, авторите проявята склонност към неясни конструкти и мъгливи дефиниции. Да се чуди човек, дали професорките звания се дават на юристите за да мислият или точно обратното: като гаранция, че няма да мислят или ако все пак го правят - да е тайничко и насаме :-)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Няма-вие сега ли го разбрахте ohmy.gif

И език нямат-това е български диалект

biggrin.gif

За уточнение само : Езикът им е написан от Марко Марковски ( български писател)

историята им е написана от академик Димитър Косев ( български историк)

по партийно поръчение дадено от Георги Димитров (гошо мастиката- за по-старите другари). cool.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Самоопределянето като принадлежност към някоя националност е много хлъзгав и труден процес за овладяване.

Може да видите нагледен пример с негрите в америка. Те в повечето случаи се самоопределят като американци (всъщност сащци

или канадци). Амриканец е твърде общо понятие, но сащците са си го присвоили, щото по принцип те нямат и не са имали

националност. Все едно преди 20 години да е нямало руснаци, украинци, дегестанци и прочее, а всички да са се наричали

есесесерци! Предполагам схващате абсурдността на това един сащец да нарича себе си и само себе си американец.

Невежи, какво да ги правиш.

Та, едно негро може да опрделя себе си като канадец например. Но как така. Ами поради исторически причини.

Роби от африка, идват, война между Севера и Юга в САЩ заради робите и така част от тях се преселват в канада,

защото положението им в Юга на САЩ е било незавидно и остава такова на хартия до 1964-та година (Мартин Лутер Кинг,

който разбира се е застрелян чисто по каубойски). Както и да е!

Разбрахме, че един негър (намибец, нигериец, суданец, угандец, ганаец и кой ли знае още какъв е коренът му) може

да самоопредели себе си като канадец.

На какво основание става това.

Ами на такова, че той е РОДЕН в Канада, учил е в канада, работи в Канада, живее в Канада и според паспорта си

да речем доказва, че е бил 95% от живота си до сега в Канада. Няма причина този човек да се самоопределя като

друг освен като канадец. И няма значение цвета на кожата му, формата на тялото му.

Видимо той знае, че е различен от местните индианци или канадци, които всъщност са също като него, дошли само че

от европа (французи, италианци, шотандци и прочее). Те всички споделят неговата съдба.

Защо имам проблем с нашите така наречени "български турци", което е толкова абсурдно понятие колкото и сащец, твърдящ

че е американец или американец от сащ, защото иначе трябва да се нарече: юесейър (usaer или usaian, което ще го втрещи

защото звучи като Хюсеин, изобщо трагична работа)!

Както и да е. Проблемът с нашите "български турци" и тяхното национално самоопределение е чепат, поради една елементарна

причина заложена в народопсихологията ни (за справка: трудовете на Паисий Хилендарски, Иван Хаджийски, Алеко Константинов) и тя е да се правим на по̀ католици и от папата.

Правили сме се на византийци, правили сме се на турци, правили сме се на руснаци (есесесерци), сега сме брадъри, мноо сме

френдли, казваме ОК, куул, но се си пак същия цървул, правещ се на ботуш, ама си е все същия галош!!!

Прости народе, нищо не си научил от Паисий насам... НИЩО!!!

Можеш ли да си чубаканец, без да:

- знаеш да говориш и пишеш на чубакски език (ако нямаш писменост за този език, по-добре седни и си направи, мързел такъв)

- си живял в Чубакия по-голяма част от живота си досега (ако няма Чубакия се свържи с някой евреин, защото те имат

опит хилядолетен в създаването на държави под форма на съюзи между племена, разпаденето им, внедряване в управлението

на чужди държави, справка Яков, Моисей, та чак до нашия Соломончо Паси)

- има друг чубаканец (ако е единствен и е от твоя пол, се обърнето към клиниката по клониране, иначе сте последните от вида си)

От всичко казано дотук излиза, че дори един папагал може да е сащец, руснак и малко по-трудно да е ескимос.

Но Ескимося няма. Защо?!

Ами кой ще тръгне да се бие и да охранява лед? Тогава какво е ескимос?!

А коралът пък е в семейството и вида на животните!?

Ти си такъв какъвто си, а именно - човек!

Все повече хора на тази планета ще научават повече изици освен този на мястото, където са се родили и живеят.

Все повече хора ще се свързват един с друг благодарение на комуникациите и ще създават семейства.

Има хора, които през 3-4 години сменят мястото си на обитание от бебешка възраст, докато са станали възрастни!

Те какви са?! МОгат да избират като какви да се самоопределят.

Аз се самоопределям първо като ЧОВЕК, после като мъж, после като българин.

Напоследък забелязвам, че е трудно да определиш някого по първите два признака, та какво остава за третия!!!

-------------------------

Мисля, че от написаното дотук е ясно какви са били, кави са и какви ще си останат македонците, добруджанците, шопите,

мизийците, родопчаните (част от които помаци), тракийците и прочее нарекли се на местността, в която живеят, БЪЛГАРИ.

Редактирано от adXok (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Македонска нация няма. Македония е съвкупност от етнически групи. Като всяка една група тегли чергата към себе си.

Не разбирам обаче едно . Защо толкова много голямо внимание се отделя на Македония? Не само там живеят БЪЛГАРИ. В другите съседни държави също има българи, но за тях почти не се говори.

Тези политици трябва да разберат, че Македония е отдавна загубена кауза за България и не заслужава да си хабим пари, нерви и време. Защото, колкото повече защитаваме правата на македонците, те толкова са по-неблагодарни .

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В учебниците им пише, че сме ги поробили, че ние, не турците сме ги...и, освен това, сме им откраднали културата, азбуката, и много подобни неща.Като чуят за нас, македончетата вдигат средни пръсти, а от земята не се виждат...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гости zoro_

Ако не греша албанците имат най-правилното виждане за бъдещето на македония. ;)

Macedonija_map.6932.jpg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Ако не греша албанците имат най-правилното виждане за бъдещето на македония.

То заедно с Америка,може и за Велика Албания,да стане реч./Велика Албания,винаги предизвиква усмивки у мен/.

Гърция и България,ще решат проблема със Западните Българи,според мен,по взаимно изгоден и справедлив начин.

И най-важното ще е,че и самите те,ще са съгласни.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

хАмериканците обичат да помагат на "онеправданите", а ком-юго-агентите от ФЮРМ много добре умеят това изкуство да се правят на жертви.

Преди 3 години живях в Аахен, гаджето ми следваше "Европеистика" там и в групата им имаше една "македонка" по нейни думи. Баща й 2-3 месеца след като се запознахме взе българско гражданство, а тя наричаше себе си "македонка", защото била родена в "Македония" и викаше, че се срамувала от родния си баща. С нас отказваше да говори на български или дори "македонски" под претекст, че не ни разбирала, аз й викам": "ми нищо карай ти на мак'Едонский язик, па ние ке се мъчим да та разбираме". Тя обаче така и не пожела, та си джасихме на немски само. Тая същата "македонка" редовно лъжеше разни работи за да се измъква от занятия и да й дават ваканции да си ходела до родината. А накрая май без да е ходила на определения минимум занятия пак й дадоха заверка и си избута някак си и изпитите, щото все ходеше да се жалва и голяма лицемерка си беше. На мен ми бе весело да я изучавам, защото според мен тая мома си беше пример за манталитета и начина на работа на нашТЕ братя "македонците". По ирония на съдбата тук в Мюнхен днес пак работя с една "македонка" емигрирали заедно с родителите й преди 10г. в Германия, тя се казва Албена и на коментара ми че това е българско име, тя се съгласи, но отказа да признае, че е българка, отказва й да говори с мен на български, а и се прави, че не ме разбира. Не се разправям с нея много, но веднъж си полафихме за името Македония и аз й обясних, че е грубо от тяхна страна да изземват историята на Гърция като й дадох няколко опростени реални примера и тя се съгласи, че съм прав, но аз на "македонец" веки вЕра не фатам, па к'во ще да ми разправя. Това са манипулативни и коварни хора, дето майка си и баща ке продадат, но пак ще са на кирия.

Редактирано от weselqk (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Аз предлагам с Гърция да си разделим македония! Албанците който живеят на територията на македония да си ходят или в Албания, или в Косово, иначе ще създават проблеми.

Ти нормален ли си? Албанците требва да си ходят от Вардарска Македония а гърците да напуснат Егейска. Щел да дели Македония с гръцките цигани той, а защо не разделим Родопите с турците, а? Мислете малко преди да пишете бе.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз предлагам Гърция да нахлуе в Македония и толкоз по темата.Да си свърши работата за има-нема 2 дена и да си ходи тая умрелица наречена Македония ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Аз предлагам Гърция да нахлуе в Македония и толкоз по темата.Да си свърши работата за има-нема 2 дена и да си ходи тая умрелица наречена Македония :angry:
Ти луд ли си , Македонците ще направят Гърция на пух и прах. cool.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Ти луд ли си , Македонците ще направят Гърция на пух и прах. cool.gif

Ами разбира се! Ще като юрнат та до Мадрид ше откарат sad.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Охо, имаше един велик виц от времето когато продавахме танкове на македонците. Нещо такова беше:

След като успешно била проведена сделката с български танкове, които били купени от македонците,

последните струпали половината от военната си мощ на границата с Гърция, а...

другия танк насочил дуло към Албания.

Няма такъв виц просто! :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Македония е изкуствено измислена държава с изкуствено измислен език. Нито история имат, нито култура, нито нищо - всичко крадат или фабрикуват в последния момент! Това го знае всеки човек с интелигентност над средната ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.