Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Край на найлоновите торбички по магазините

Featured Replies

Не всички видове се използват за опият. Самото споменаване на това му предназначение показва задни мисли на споменаващият?...

Не, просто е забранено. Факт.

Аха..А за тези продукти се изискват сигурно и растения, а за да се задоволи нуждата от тях се изискват по-големи и по-големи площи, т.е сечене на гори, за да се отвори място за земеделие...

Виж статията с българското уики за конопа, за да видиш за колко много неща може да се използва това растение. А КПД-то му е в няколко пъти повече от същото количество гора. Тоест ако от един декар гора вадим Х количество хартия, то от коноп щяхме да вадим, примерно 3Х. Като имаш предвид колко време им трябва на дърветата да порастнат и колко на конопа, се сещаш, че на практика няма нужда да се секат гори.

...Ама който иска да направи от мозъка си плява или желе, нека си ги консумира опиятите...

:) Явно си супер бос в познанията си за наркотиците. Ако искаш да се образоваш преди да говориш глупости, порови се в promena.org И марихуаната не е опиат :)
  • Отговори 136
  • Прегледи 19k
  • Създадено
  • Последен отговор

...

Ти май не схвана. Със сеченето на гори ние унищожаваме "белите дробове" на нашата планета, както и местообитанията на редица животни, екоравновесието, както и влияем дори на климата. С текущите обработваеми земи едвам се покриват продоволствените нужди в световен мащаб, та трудно бихме си позволили да заместваме културите, използвани за храна с нещо друго. Екоравновесието и хората-това е една доста крехка тема.

Сега дано вече ти стана ясно.

Разлика между наркотик и наркотик за мен няма, все едно и също и с почти еднакво око гледам на тези, които употребяват каквото и да е, влизащо в тази категория с цел да си докарат фалшиво удоволствие и прочие. А промената(сайта и т.н) авторите мое си я заврат където искат!

п.п Все още помня как един тревоман с изпит мозък, станал на плява(метафора!)обяснявал на някакъв мой познат как щял да спаси света, като не си бършел трибуквието след тоалетна-човека да пести хартия...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Виж ся, в момента се секат хиляди декари гори във всяка една минута по цял свят с идеята да се правят на хартия. Е, вместо да се секат, тази хартия може да се произвежда от коноп, който може да се гледа върху една десета от изсечената площ и така да няма нужда да се продължава с изсичането. Тази площ от изсечените гори и без това не се използва, а става на блата, или ерозира, по-добре да има полезна растителност на нея. Колкото до изхранването, в момента в САЩ и Европа взети заедно, се изхвърля на боклука толкова храна, колкото да нахрани всички гладуващи по света и то богато. Отделно ако се вкарат добрите страни от новите технологии в био земеделието, в съчетание с правилното използване на ГМО, а не както е в момента, то ще можем да си позволим още някой и друг милиард население отгоре. Да не говорим за капацитета на морското земеделие, там вече нещата задълбават и като цяло бъдещето на човечеството е във водораслите. Сигурно можем да изкараме поне едно 1000 години само на тази планета при правилна употреба на ресурсите.

...Разлика между наркотик и наркотик за мен няма...

Все едно да кажеш, че няма разлика между кола и кола, или между котка и тигър :P Ти си избираш дали да си невеж, но все пак имай предвид, че ако говориш с някой образован по темата, изглеждаш смешен. Затова по-добре не го прави.

....

Не ме интересува дали ти изглеждам невеж. Наркотиците СА наркотици и до нищо хубаво не водят. Имай в предвид, че към подобни лица изпитвам нещо средно между съжаление и силна агресия. Ама въобще не ми агитирай за наркотиците, моля ти се, че бурята отпреди няколко дена ще ти се види като лек полъх на вятъра... :P

Сега по темата-Аз никак не съм ЗА сеченето на гори. И хартията може да се рециклира, между другото. Може да се добива и от друго, освен дървета и коноп, отново да те светна. Рециклирането създава частичен затворен кръг и се налага по-малко нови ресурси да се създават и извличат, за да се задоволи потребността. От друга страна, в бъдеще се очаква недостиг на обработваема земя, това не са мои измислици, а анализи на хора, които знаят далеч повече от мен в тази област.

Ако става дума за технически култури-ОК, но в противен случай те режа още на първо четене.

Относно правилната употреба на ГМО и подобни-Проблемът не е друго, освен ние самите. Страхът за масови злоупотреби и т.н...Това е една от основните причини ГМО да е силно нежелано в момента.

Ти май не схвана. Със сеченето на гори ние унищожаваме "белите дробове" на нашата планета, както и местообитанията на редица животни, екоравновесието, както и влияем дори на климата. С текущите обработваеми земи едвам се покриват продоволствените нужди в световен мащаб.

Сега дано вече ти стана ясно.

Едвам се покриват?А колко пустееща земя има.Знаеш ли в топлите страни колко плодове и зеленчуци изгниват заради липсата на хладилници и се изхвърлят.

Едвам се покриват?А колко пустееща земя има.Знаеш ли в топлите страни колко плодове и зеленчуци изгниват заради липсата на хладилници и се изхвърлят.

Mисля, че от темата се отклонихме доста?

Не във всички страни съотношението на пустееща към обработвана земя е еднакво, нито липсата на хладилници променя крайната ситуация-храна да недостига на някои места. В недалечно бъдеще, както казах, някои анализатори предвиждат тази ни обработваема земя в световен мащаб да е малко. Вземи предвид постоянно увеличаващото се население, например.

Лично аз мисля, че на някои места е крайно необходима антинаталистична политика, населението не може да се увеличава с текущите и по-високи мащаби, защото поставя под въпрос изхранването на населението в бъдеще.

Преди малко бях във Фантастико и не видях някой да носи и взима хартиените торбички,защото са 39ст.Удобни с дръжки.Ако бяха безплатни всеки щеше да ги граби то е ясно.Едно време имаше плетени торби.Не помня от каква материя.Приличаше на евтина прежда.

Преди малко бях във Фантастико и не видях някой да носи и взима хартиените торбички,защото са 39ст.Удобни с дръжки.Ако бяха безплатни всеки щеше да ги граби то е ясно.Едно време имаше плетени торби.Не помня от каква материя.Приличаше на евтина прежда.

По-добре да си купиш дебела найлонова за многократна употреба, отколкото хартиена. По-здрави са...и са по 20стотинки :P

Скоро ходих с едни сезалени торби на пазар и ме питаха от село ли си идваш.

Сигурно си спомняте...нищо че беше социализъм! Пазарувахме със собствени чанти-торби-мрежи. За разлика от Америка - хартиените пликове бяха с обем до 1 кг--мисля. Никак не е лошо да имаше и огромни. Та асимилирайте поредната българска глупост! Вместо магазините да преминат на изпитаната екология Ви искат 5 ст. за боклук! За хиляден път---няма да стане! У дома има 2 чувала полиетиленови...кога ще ги свърша? Вие имате ли?

Редактирано от Alain_Delon (преглед на промените)

У дома има 2 чувала полиетиленови...кога ще ги свърша?

Вие имате ли?

гориш ги в печката :cheers:

аз така правя - в котела директно през зимата

У дома има 2 чувала полиетиленови...кога ще ги свърша?

Вие имате ли?

И аз имам бая, ми те ни зариват -

е от Фантастико се връщам сега, нося си ги без торбички плодовете - те пак у торбички бутат на касата оф мъка

Бе питам - навсякъде вече по 15 стотинки тия с дръжките - е при нас още са без пари.

Глей за кво иде реч само

И аз имам бая, ми те ни зариват -

е от Фантастико се връщам сега, нося си ги без торбички плодовете - те пак у торбички бутат на касата оф мъка

Бе питам - навсякъде вече по 15 стотинки тия с дръжките - е при нас още са без пари.

Глей за кво иде реч само

Само глупак би искал да го таксуват за нещо, което е безплатно! Това, че ти не искаш торбичка, не значи че аз не искам, например.

Не сме длъжни цяла България да се съобразяваме с тебе и твоята "еко" мания! Ето това виждам, като гледам.

За "лошото момиче" дето пуши, пие и бие на доста добра взе да се правиш. Или да те върна в една друга тема??? :cheers:

Само глупак би искал да го таксуват за нещо, което е безплатно! Това, че ти не искаш торбичка, не значи че аз не искам, например.

Не сме длъжни цяла България да се съобразяваме с тебе и твоята "еко" мания! Ето това виждам, като гледам.

За "лошото момиче" дето пуши, пие и бие на доста добра взе да се правиш. Или да те върна в една друга тема??? :P

И обичам земята и я уважавам - и каквото мога правя.

Ти мърси.

И обичам земята и я уважавам - и каквото мога правя.

Ти мърси.

Не, уважаваш май онези, които крадат хората и си пълнят джобовете с най-абсурдни данъци и такси. А аз моите торбички не ги пилея на улицата или си ги хвърлям в контентера, или събирам боклук в тях, или ги горя.

Стига малоумни "еко" изпълнения. Помисли добре къде отиват парите от новата "такса торбички". Ако си мислиш, че на хората, при които отиват парите им пука поне малко за природата-грешиш. През оная работа им е за теб, дали ще умреш от глад или зарината от торбички, както и за цялата планета. Мен ме е грижа, но смятам че спокойно тези прословути торбички могат да бъдат рециклирани. Въпроса е ние да пожелаем да ги хвърляме където трябва. Ако не се научим да си хвърляме боклука където трябва, а фирмите да го третират както трябва, ако ще забрани всички продукти на земята, ПАК ще има боклук по улиците разпилян.

Нали за това ги изхвърлям разделно бе -

да се рециклират

Ей едно и също аман парите та парите

Редактирано от haidukpikaso (преглед на промените)

:cheers: Ще й вкараш акъл в главата на нея, когато си промениш отношението към наркотиците :lol6:

То да е друго - да ми го набиете -

ама акъл

Едно време имаше и кожени торби.Миришеха си на кожа.

Едно време имаше и кожени торби.Миришеха си на кожа.

Тези за училище ли - аааа голяма гъзария падаше, вярно

Не говоря за пазарски чанти.Дядо ми имаше няколко.Отде ги взимаше незнам ама си бяха истинска кожа.

Нали за това ги изхвърлям разделно бе -

да се рециклират

Ей едно и също аман парите та парите

Да, парите са важни до толкова, до колкото в случая някой най-нагло краде от хората, за да си пълни джоба. Ако някой дойде у вас и те обере, ще недоволстваш нали? Това тука е същата работа, ама обира е тихомълком, по малко и постоянно.

Ще й вкараш акъл в главата на нея, когато си промениш отношението към наркотиците

Едното няма връзка с другото. Наркоманията няма общо с полиетиленовите торбички.

То да е друго - да ми го набиете -

ама акъл

Друго ли искаш да ти го "набия"?(Превод-сещайте се за вулгарният смисъл на израза)

Хм... Писах някъде другаде,че ще са нужни около 2-3 години. Лошият вариант е 10! А пък точно сега?! Когато те е страх да отидеш на лекар...че ще те уморят! И една лека тема...за изборите! Няма да гласувам! Гласувах от 20 до 33 години... Не виждам нищо за мене! ------------------------------------------------------- За какъв край говориме...няма такова нещо! Просто искат 5 стотинки...ама дали точно мениджърите или подобни умници на вериги магазини са толкова глупави...очевАдно!

Редактирано от Alain_Delon (преглед на промените)

Друго ли искаш да ти го "набия"?(Превод-сещайте се за вулгарният смисъл на израза)

Имам си достатъчно наръгани ми найлонови торбички та сега съм заета да ги рециклирам и не мога да ти обърна внимание.

Нашите баби и дядовци като са ходили на времето до магазина със платнени торбички да не би да им е било проблем? Някой знае ли със пластмасата от една бутилка (например от минерална вода), колко найлонови торбички могат да се изработят, от тези най-тънките???

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.