Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Край на найлоновите торбички по магазините

Featured Replies

Някой може ли да ми обясни, защо рециклираната хартия е значително по-скъпа от обикновената? Говоря за хартия за принтер, примерно, ама и тази в печатниците, та дори и тоалетната хартия.

Не ми се вижда нормално да дам за една хартиена торбичка 35 стотинки, а колко са еко тези торбички е друг въпрос... Не говоря за разграждането, а за производството, суровините, енергията, труда за производството на една такава торбичка. И тя не се появява от нищото. Освен това си хвърлям боклука в такива торбички, другите ще се разпаднат в ръцете ми. Като отивам на пазар просто не е възможно да си побера покупките в хартия - обикновено съм с 4-5 големи плика, пълни до горе и сигурно нося 20-30 килограма. Да дойде някой с хартиени торбички да ми носи покупките...

Не съм убеден, че разделното събиране на отпадъци влияе положително на екологията, но със сигурност пълни нечии джобове от нашите пари за данъци и нови кофи. Да направят един завод в който да разделят отпадъците, както е по цял свят. Ама не, по-лесно е да напълнят София с няколко хиляди "еко" пластмасови кофи, сигурно по над 500 лева едната... За производството на една такава кофа сигурно отива толкова пластмаса, колкото цял квартал да ползва пластмасови торбички една година.

"Да изчезнат до 10 години найлоновите байряци по храсти и дървета..." - ами да, но какво общо тук имат еко и найлоновите торбички? Тук вече е въпрос на елементарна култура. Аз обичам природата, може би много повече от haidukpikaso, примерно. Отрасъл съм сред зеленина, част от детството ми е минало сред поляни и дървета. И сега живея до гора и много се дразня да видя, че навсякъде се въргалят найлонови торбички, бутилки, буркани, хартийки и всякакви други отпадъци. Ако обаче трябва да чакам да се разградят по естествен път, еднакво ме дразнят всякакви боклуци, независимо дали са еко или не...

Всичко "еко" ми е малко съмнително и намирисва за някаква измама и далавера. В последствие се оказва, че тези "еко" неща не винаги са толкова еко, както и че директно ни удрят в джоба по един или друг начин. Може би много по-голям ефект за природата би имало да се съборят незаконните хотели по Черноморието и да не застрояват градинки и паркове. Един надлез или подлез на натоварено кръстовище със сигурност ще има по-голям екологичен ефект, но не, торбичките са им виновни...

• Отговори 136
  • Прегледи 19k
  • Създадено
  • Последен отговор

С между 50 и 70% е спаднало потреблението на найлоновите торбички с дебелина под 15 микрона след въвеждането на продуктовата екотакса от 15 ст. на брой от началото на октомври.

Да се провери кои фирми произвеждат торбички с дебелина над 15 микрона и на кого са близки тия фирми.

Да се провери кои фирми произвеждат торбички с дебелина над 15 микрона и на кого са близки тия фирми.

Ето ти ги фирмите -

и на Българска Асоциация Полимери се обади ако искаш, дано да ти кажат

http://www.bap-bg.org/bg-home-01

И тези, плетени от сизал, бяха номер 1

Публикувано изображение

Ето го решението на проблема.

И тези, плетени от сизал, бяха номер 1

Много са удобни да си загънеш месото вътре, или да си сипеш маслини, сирене, кашкавал, кисело мляко, безалкохолно и минерална вода и т.н.

Редактирано от badsector (преглед на промените)

Много са удобни да си загънеш месото вътре, или да си сипеш маслини, сирене, кашкавал, кисело мляко, безалкохолно и минерална вода и т.н.

Май не си живял по времето, когато нямаше найлонови торбички и сиренето и месото се загъваха в хартия, киселото мляко беше в бурканчета - миеш и връщаш, олиото, бозата и безалкохолните пък бяха в шишета.

:cheers:

Май не си живял по времето, когато нямаше найлонови торбички и сиренето и месото се загъваха в хартия, киселото мляко беше в бурканчета - миеш и връщаш, олиото, бозата и безалкохолните пък бяха в шишета.

:clown:

Ако ще да ти продадат и ла*но, ама да е "еко", нали? Извинявам се за цинизмите.

Аз пък го помня много ясно това време, кога олиото и лимонадата бяха в стъклария за многократна употреба. Помня кога се завиваше сиренето в амбалажна хартия. Помня и че тогава положението в България беше друго.

Това не променя факта, че биоразградимите торбички не подлежат на рециклиране като хората, не променя факта че при нас няма контейнери за разделно изхвърляне на отпадъците/има само 1 вид и се предполага, че вътре ще се изхвърлят всички битови отпадъци/. Лично аз ползвам същите тези торбички, за да изхвърлям и боклук в тях понякога.

Саламурата на сиренето пък не можеш да я държиш в амбалажна хартия, нали?

Честно казано-Много им здраве на идиотите от ЕС. Това е пълна глупост. Торбичките могат да бъдат рециклирани и използвани отново, няма абсолютно никакъв проблем за това. Това, че някои хора са мърлячи не значи, че ако ще и да се забранят всички торбички, ще стане по чисто, Който няма намерение да пази чистота, няма да го направи.

Аз лично гледам как някои хора по улицата си хвърлят боклука където сварят, а аз го нося до най-близкият контейнер/кошче. Ето за такава мърлящина говорим-хвърлят където им скимне.

Обаче за торбичка, чиято производствена цена е има-няма стотинка и останалите стотинки до 15/30/55 потъват неизвестно в кой джоб на някого, който иска да ни скубе и да се издържа на наш гръб...Е, това НЯМА да го бъде.

Това си е чиста кражба от нашите джобове под параван "еко"

;)

Нещо понякога ти се губят моменти. По-горе сама си цитирала мои думи, в които казвам, че алтернативата на торбичките са амбалажната хартия и стъкларията от едно време. И прочети отново всички доводи в темата, дано разбереш колко безсмислено е поддържането на "еко" тезата специално при торбичките. И я ми кажи, според теб къде отиват тия пари от торбичките?

;)

Аз съм живял точно по това време , и ги мразех до полуда.

И платнените торбички, които смърдяха на зла гад от продължителна употреба, и бурканчета с кисело мляко, които се отваряха в същите тези торби, и мазните бутилки олио, които нямаха измиване.Да не говорим колко тежаха торбите с кошничките с бутилки безалкохолно заради амбалажа.....

А хартиените пликове как се късаха и всичко купено се отзоваваше на земята ?

Ами гадната амбалажна хартия, с която увиваха в магазина салама и сиренето, която се лепи за стоката, и след това ядеш салам с хартия, сирене с хартия, маслни с хартия ?

Помня и колко се кефехме и завиждахме, когато някой се появяваше с найлонова торбичка, с някое готино лого или мацка на нея.пазехме си ги и дори не ги използвахем с торбички - само и само да се появим на центъра с такава готина торбичка.

Бъдещето изобщо няма да е на тия глупости, ами на биоразградимите материи - ГМО материали, които се разграждат от бактериите в почвата.

И я ми кажи, според теб къде отиват тия пари от торбичките?

Ей пусти пари опустели -

ми давайте ги като ги имате.

Къде отивали, не са у моя джоб със сигурност.

Макар че ако питаш мен бих ги носила на Вторични суровини както беше едно време да взема някоя стотинчица.

Дадох по-горе линк на сайта на Българска Асоциация Полимери -

питайте тях, предполагам се инвестират в рециклиране

:eek:

....И платнените торбички, които смърдяха на зла гад от продължителна употреба, и бурканчета с кисело мляко, които се отваряха в същите тези торби, и мазните бутилки олио, които нямаха измиване.Да не говорим колко тежаха торбите с кошничките с бутилки безалкохолно заради амбалажа.....

А хартиените пликове как се късаха и всичко купено се отзоваваше на земята ?

...и след това ядеш салам с хартия, сирене с хартия, маслни с хартия ?

Помня и колко се кефехме и завиждахме, когато някой се появяваше с найлонова торбичка, с някое готино лого или мацка на нея.пазехме си ги и дори не ги използвахем с торбички - само и само да се появим на центъра с такава готина торбичка.

Бъдещето изобщо няма да е на тия глупости, ами на биоразградимите материи - ГМО материали, които се разграждат от бактериите в почвата.

:* Вярно, че така беше, но си имаше някакъв чар. Дори като са идвали японци в България и са се учудвали колко сме напред, щом сме се справили с проблема с пластмасовите опаковки :doh:

Бъдещето е в опаковки от коноп - естествен материал, който се среща в природата, здрави, пригодни за всякакви условия, лесно и евтино производство. Единственият проблем е, че трябва да се легализира производството им.

Това е лошо ако искат да ни набутат хартиени торбички.Хартиените може да са здрави но я си помислете колко дървета се секът за производство на хартия

Всичко е лъжа и измама! Разделно изхвърляне на отпадъци - да ама не - минава камиона за боклука и всякакъв вид кофи/контейнери за боклук се изсипват вътре. Даже и металните кофи за отпадъци от въглища/дърва. Екологично.... Като ги е грижа за екологията, защо стъкления амбалаж не се използва многократно? Или опаковъчната хартия? Всичко отива на пунктовете за балиране... Предполагам основната причина е, че на фирмите за събиране на боклука им се плаща на тон. А за цената на торбичките - ми държавата как ще ни вземе иначе паричките? :balloons1:

Всичко е лъжа и измама!

Разделно изхвърляне на отпадъци - да ама не - минава камиона за боклука и всякакъв вид кофи/контейнери за боклук се изсипват вътре.

Хаха - в голяма грешка си -

камионите са различни !

Те на ония от Чистота им малко техните пък и на Екопак да събират -

при това са съвсем различни.

На Екопак са с отделни шахти за стъкло и хартия.

Хаха - в голяма грешка си -

камионите са различни !

Те на ония от Чистота им малко техните пък и на Екопак да събират -

при това са съвсем различни.

На Екопак са с отделни шахти за стъкло и хартия.

А снимки или клипче да ти направя другата седмица? Боклука се събира веднъж седмично. Само от 1 камион.

Само за стъклата идва на Екопак, предполагам защото не може да го вземе другия. Винаги е било така.

А снимки или клипче да ти направя другата седмица? Боклука се събира веднъж седмично. Само от 1 камион.

Само за стъклата идва на Екопак, предполагам защото не може да го вземе другия. Винаги е било така.

В Гео Милев не е така.

И са два различни камиона.

Бъдещето е в опаковки от коноп - естествен материал, който се среща в природата, здрави, пригодни за всякакви условия, лесно и евтино производство. Единственият проблем е, че трябва да се легализира производството им.

Съгласен съм.Конопът е едно доста утилитарно и многофункционално растение.Използва се за универсални цели.Да не се бърка с индийският коноп.

Не всички видове се използват за опият. Самото споменаване на това му предназначение показва задни мисли на споменаващият?

А и винаги с генно инженерство могат да се "махнат" "вредните гени".

Съгласен съм.Конопът е едно доста утилитарно и многофункционално растение.Използва се за универсални цели.Да не се бърка с индийският коноп.

Единствената разлика между двата вида е по-виското съдържание на тетрахидроканабил в индийската селекция.

Друга разлика няма.

А и винаги с генно инженерство могат да се "махнат" "вредните гени".

И да се добавят полезни - за торбичките, или да се добавят в някои видове бактерии за да могат да разграждат определени видове пластмаси....

Лошото е, че ЕС тотално забранява използването на генно модифицирани растения :blink:

Единствената разлика между двата вида е по-виското съдържание на тетрахидроканабил в индийската селекция.

Друга разлика няма.

И да се добавят полезни - за торбичките, или да се добавят в някои видове бактерии за да могат да разграждат определени видове пластмаси....

Лошото е, че ЕС тотално забранява използването на генно модифицирани растения

Бе ти не гледай фактите...Хората гледат от къде да си намерят тревица, да си сложат в лулица....

А за пластмасите-Защо да се разграждат, след като могат да се рециклират? Без рециклирането изчерпването на природните ресурси се доближава в бъдещето..

Бе ти не гледай фактите...Хората гледат от къде да си намерят тревица, да си сложат в лулица....

А за пластмасите-Защо да се разграждат, след като могат да се рециклират? Без рециклирането изчерпването на природните ресурси се доближава в бъдещето..

Защото съвременните технологии позволяват да се правят новио, много по-изгодни опаковки от биопродукти, включително и такива, с качествата на стандартна пластмаса :)

А тревица има навсякъде ;)

Защото съвременните технологии позволяват да се правят новио, много по-изгодни опаковки от биопродукти, включително и такива, с качествата на стандартна пластмаса

А тревица има навсякъде

Аха..А за тези продукти се изискват сигурно и растения, а за да се задоволи нуждата от тях се изискват по-големи и по-големи площи, т.е сечене на гори, за да се отвори място за земеделие.

Отделно, класическите метали нямат биозаместители, та ще се налага още дълго да претопяваме и рециклираме май...

А относно тревицата..говорим си за ниска ефективност на съдебната система...Ама който иска да направи от мозъка си плява или желе, нека си ги консумира опиятите...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.