Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Край на найлоновите торбички по магазините

Featured Replies

Пипилота! Дори в тази глупост има картел!!! Всички вкупом искат 5 стотинки! ----------------------------------- ;) Малко преди да умрат логично! Пак с мисълта да ти извадят последната копейка!

Редактирано от Alain_Delon (преглед на промените)

• Отговори 136
  • Прегледи 19k
  • Създадено
  • Последен отговор

Нашите баби и дядовци като са ходили на времето до магазина със платнени торбички да не би да им е било проблем?

Някой знае ли със пластмасата от една бутилка (например от минерална вода), колко найлонови торбички могат да се изработят, от тези най-тънките???

Нашите баби и дядовци са си светили с газовите лампи, гладили са с ютии с въглени и са се разхождали с магарето. Ти искаш ли да си светиш с газениче, вместо с крушки, да гладиш с ютия с въглени и да караш каруца, вместо автомобил, а?

Айде да се върнем няколко века назаде, нали?

Никой не говори да се връщаме назад -

запази Земята чиста - тя е твой дом.

Ти си на гости !

Ами нали това беше целта. Да няма байряци по храстите... А и си на достатъчно години да оцениш старият начин за пазаруване! ;)

Нашите баби и дядовци са си светили с газовите лампи, гладили са с ютии с въглени и са се разхождали с магарето. Ти искаш ли да си светиш с газениче, вместо с крушки, да гладиш с ютия с въглени и да караш каруца, вместо автомобил, а?

Никой не говори да се връщаме назад във времето.Запада ли ги наложи найлоновите торби.Пластмасата също.

Напротив! От Запада дойдоха някъде само...големите хартиени пликове. А трябва да се върнем назад...обезателно! Май нямаше нито един социолог и знам ли какъв смешен съветник.... да прогнозира чалгаджийското отношение на българина към природата! И защо не намери начин да му даде поне ...хартиен бързоразграждащ се отпадък.

Не искам да се връщаме назад, а да вземем пример от тях, щом те са ползвали такива торби от плат за многократна употреба защо и ние да не ползваме? Със какво сме по-модерни като ползваме еднократните найлонки?

Никой не говори да се връщаме назад -

запази Земята чиста - тя е твой дом.

Ти си на гости !

Не, аз съм индивид, част от вида на най-развитите същества на тази планета-Човека.

А това, че ползвам полиетиленови торбички не значи, че мърся. Едното няма връзка с другото, казах ти че ги хвърлям в контейнера. Не мога да отговарям за другите, но каквито и забрани да сложиш и глоби и т.н, ако са мизерници-ще си останат мизерници и ще мърсят. Това не е причина да се усложнява моят живот. Това, че съществуват полиетиленови торбички не значи автоматично замърсяване. На запад как има полиетиленови торбички, но не се веят по улиците? Всичко е въпрос на култура.

Но не, твоето промито мозъче е неспособно дори да си помисли, че дори забранаа на полиетиленовите торбички няма да реши глобалните екологични проблеми. Как може така бе, а?

Alex&Ramesses_B.H.Л, пластмаси са се ползвали и през социализма, ти недей...Имам тука едно радио Респром с пластмасов корпус и един телевизор от тогава, отново корпусът му е полу-пластмасов. Недей ми плямпа глупости. Пластмасата е по-лесна за обработване от дървото и металите.

Не искам да се връщаме назад, а да вземем пример от тях, щом те са ползвали такива торби от плат за многократна употреба защо и ние да не ползваме? Със какво сме по-модерни като ползваме еднократните найлонки?

Полиетиленовите торбички могат да се използват за пренос на мокри неща, например. Те са ползвали такива от плат, защото други не е имало, както са се возили на каручка, защото колите са били рядкост. Правиш абсурдни сравнения и не мислиш. Идеята на таксата е не, че на някого му дреме за екологията, а че някой се опитва да краде от нашите джобове под фалшив параван-загриженост за природата. ЕС също така вкараха и енергоспестяващите лампи. Ти имаш ли си представа как се дават по 6лв за крушка, на която като почетеш 20минути и очите ти се измарят жестоко. А знаеш ли, че тия крушки излъчват UV светлина и ти скапват зрението? Много неща ги пробутват като еко мерки, а целта е да се пълни нечий джоб, разберете!

Това изключения не прави. Кажи ми, по дяволите, какво ти пречи да не мрънкаш, да си хвърлиш торбичката в контейнера, а след това тя да бъде рециклирана? Това, че някой не си върши работата-за това полиетиленовите торбички не са му виновни!!!

Мислете, преди да пишете бе, забравили ли сте да го правите???

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Да! Ернесто...в глобалната мисъл...не може да мислиш само себе си! Дадеш ли на тълпата нещо...трябва да си преценил плюсове и минуси! Очевидно това е грешка...и великите...дето и кавички няма да им сложа ...си го знаят. Ако има как и нефт да има в България! Кой първи ще продаде...

Да!

Ернесто...в глобалната мисъл...не може да мислиш само себе си!

Дадеш ли на тълпата нещо...трябва да си преценил плюсове и минуси!

Очевидно това е грешка...и великите...дето и кавички няма да им сложа

...си го знаят.

Ако има как и нефт да има в България!

Кой първи ще продаде...

Бас хващам, че половината "загрижени" си хвърлят книжката от закуската на улицата, както и хвърлят фаса и го тъпчат с крак на тротоара или алеята в парка...Хайде, моля ти се..Лицемерие..Нали ги виждам хората какво правят. Ама аз съм будалата, дето си държи книжката в джоба, докато намери кошче да си я хвърли и след това някой тука ще смее да ми говори, че съм мърсил само.

Ама хич не ме интересува за глобалната мисъл, разбираш ли ме? Аз пък виждам сторици фасове и хартиени салфетки от закуски, хвърлени по улиците. Айде да забраним и тях, а? Ами гумите, хвърлени около пътищата? Айде да забраним и продажбата на автомобилни гуми, а? Да ги обложим с 1000лева данък за 1 грам? Стига глупости. И да забранят полиетиленовите торбички, докато има мизерници, нищо няма да се промени и мръсотията ще я има. Вместо забрани трябва да се промени манталитета.

И не само аз, например, да съм "будалата", дето търси кошче, което дори поняга ЛИПСВА, защото някой идиот го е счупил или изкъртил, за да си хвърля книжката, обелката, опаковката от закуската, вафлата, плода и т.н.

И между другото, прекрасно те разбирам, а ти разбираш ли се? Доста неподреден начин на изразяване ползваш и леко странна структура на изреченията.

Съгласен съм с много от написаното! А моите изречения..работя по въпроса да са разбираеми.. ;) Малко бързам като Димитър Пенев...но той е селянин а не шахматист.

Съгласен съм с много от написаното!

А моите изречения..работя по въпроса да са разбираеми.. ;)

О, не, аз те разбирам, но просто конструкцията, която ползваш е странна, особена и необичайна.

Опитвам се, лично аз, да натъртя на 2 неща-Не е виновен полиетилена, а безхаберието и мърлящината на хората и докато те не се премахнат, нищо няма да се промени и натърттвам на това, че таксата е създадена с цел да се пълни нечий джоб.

За торбичките много се раздуха, ама никой не каза къде точно ще отиват парите от тая нова "такса" за торбичките. Вие се сетете къде ще отидат. И дали събраните средства ще са за някакви кампании, които да променят мърляшкото поведение на немалко българи или ще потънат в нечий джоб/нечия гуша.

О, не, аз те разбирам, но просто конструкцията, която ползваш е странна, особена и необичайна.

Опитвам се, лично аз, да натъртя на 2 неща-Не е виновен полиетилена, а безхаберието и мърлящината на хората и докато те не се премахнат, нищо няма да се промени и натърттвам на това, че таксата е създадена с цел да се пълни нечий джоб.

За торбичките много се раздуха, ама никой не каза къде точно ще отиват парите от тая нова "такса" за торбичките. Вие се сетете къде ще отидат. И дали събраните средства ще са за някакви кампании, които да променят мърляшкото поведение на немалко българи или ще потънат в нечий джоб/нечия гуша.

За това съм уникален!

Да решим проблема като Йосиф Висарионович..."Есть человека - есть проблема, нет человека - нет проблемы"...Да ликвидираме човечеството и Земята ще стане тотално чиста, поне докато не кацнат извънземните от съседната тема..., но за тях ще се погрижат духове, призраци и таласъми от Религия, мистика и ...приказка без край?!?

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Да решим проблема като Йосиф Висарионович..."Есть человека - есть проблема, нет человека - нет проблемы"...Да ликвидираме човечеството и Земята ще стане тотално чиста, поне докато не кацнат извънземните от съседната тема..., но за тях ще се погрижат духове, призраци и таласъми от Религия, мистика и ...приказка без край?!?

Има 2 начина-Промяна на манталитета ИЛИ въвеждането на забрани на всичко, които очевидно няма да се спазват от всички и мерки, които по един или друг начин пълнят нечии гуши. Ти си помисли, кое аджеба е по-ефективното от 2-те.

Еко такса=акциз.Данък за ползване,потребяване.Аз съм против и акциза на цигарите,както ти за бензина Ернесто.Велики личности на икономическата мисъл внедряват тази система малко по малко от миналото още.Завод за преработка на отпадъци едва ли ще се построи.Ако се задълбае още данъци и такси могат да се измислят.

Не можеш да промениш манталитет...с празни приказки! Уважавам мнения...но оставате наивни...10 год. назад. Добре...като се държим като смешна държава Европа..не оставя нищо при разпад в интерес на България! А случайно да имате опция за разпад на ЕС? Тия съюзи траят 50-60 години.. ---------------------------------------------------- Зимата пак ни изненада! :clown:

Еко такса=акциз.Данък за ползване,потребяване.Аз съм против и акциза на цигарите,както ти за бензина Ернесто.Велики личности на икономическата мисъл внедряват тази система малко по малко от миналото още.Завод за преработка на отпадъци едва ли ще се построи.Ако се задълбае още данъци и такси могат да се измислят.

A aз съм ПРОТИВ високите акцизи и налагането на нови. Една кутия цигари преди 7години беше около 60стотинки, 1 литър бензин-лев и нещо, а торбичките без пари. Помня, че тогава хората взимаха по средно 300лв. СЕГА, 7ГОДИНИ ПО-КЪСНО мои познати все още взимат по 350-450лв, пътищата са същата отврат, парите за здравеопазване НАМАЛЯТ, а акциза от цигарите или поне по-голямата част щял да отива натам!? Как така парите "за здравеопазване" НАМАЛЯТ, а най-нагло лъжат, че високите акцизи за цигарите отиват за здравеопазване!?

ПРОТИВ съм, защото тези пари излизат от моят джоб и не отиват там където трябва и биха били полезни, ЯВНО отиват да пълнят нечий джоб, а ние страдаме от още по-голяма национална мизерия. НЕ, БЛАГОДАРЯ.

Против съм бензинът от 1,50 за литър да бъде 2,50 за литър, против много неща съм против. Но именно заради такива, с извинение, патоци като тебе, които си траят в ъгълчето и подкрепят всички издевателства и кражби над народа, ние ще си останем смотана държава-мусора на Европа.

Що не вземат ни наложат данък за дишане, а данък че имаме тоалента у дома си? А данък, че можем да виждаме? А данък инвалид-че търкат пътищата с количките си!? Това отива към АБСУРДА, Иване. Тоя пост вероятно си го написал чисто провокативен, но няма как да не отговоря.

Не може някой да ми налага изкуствени такси, за да се лишавам аз от нови и нови неща, а едновременно с това заплати и пенсии-минимални да не са мръднали в последните 7години почти. Това си е издевателство и грабеж. Нови данъци и такси, нови налози, нови не знам си какво, а реално България с всяка година е с по-скапано здравеопазване, по-лошо положение за науката, по-скапани пътища. Вие гледахте ли репортажа, къде показваха 4-ма човека от БАН, МЛАДИ ХОРА, които са били и в ЕВРОПА, но са се върнали тук. Когато ги питаха за заплати, дали е достойно възнаграждението и в каква мизерия работят, те се разплакаха.

Къде ни е науката-науката плаче, къде ни е образованието-образованието ни е в мизерия, къде ни индустрията-индустрията е падение, къде ни е пътната инфраструктура-разпадаща се, къде са условията за текущите и бъдещите деца-ТАКИВА НЯМА.

Да живее идиотията на българина. Отправям укор към всеки пълнолетен гражданин на Република България...опа..Подлогата на ЕС...

За шестнадесет години след началото на социализма БВП на човек от населението се увеличи над 2 пъти, а за 16 години след реставрацията на капитализма се намали около 2 пъти

Да живее Европейската България, дето не може да стигне социализма, който така ненавижда...

Не можеш да промениш манталитет...с празни приказки!

Уважавам мнения...но оставате наивни...10 год. назад.

Добре...като се държим като смешна държава

Европа..не оставя нищо при разпад в интерес на България!

А случайно да имате опция за разпад на ЕС?

Тия съюзи траят 50-60 години..

----------------------------------------------------

Зимата пак ни изненада! :shake_puter:

Наясно съм, че ЕС няма да издържи вечно и от разпада му, който така или иначе ще дойде, ние отново ще сме "навътре".

А България можеше да е сувереннна напълно независима държава, която поддържа добри връзки със света и има сравнително добре развита индустрия и икономика..Мечтиии, ех, мечтиии с паплачта която ни управлява...

Значи в другите страни, можеш цял вързоп да си вземеш и никой нищо няма да ти каже. Но тук видиш ли под някакъв измислен претекст, трябва да си плащаш.... Друг пример - отиваш да си превеждаш пари/теглиш, никъде не ти взимат комисионна, освен ако попаднеш тук-там на банкомат, където изрично е написано че се таксува транзакция... Има ли смисъл да се говори повече? Булгаристан

Редактирано от Viiipeer (преглед на промените)

Много съм доволен от мнението на--Че Гевара! Чак не вярвам...че има хора мислещи напред! Лошото е...че когато се случи...няма да можем да направим нищо! А ще се чувстваме виновни...

Има 2 начина-Промяна на манталитета ИЛИ въвеждането на забрани на всичко, които очевидно няма да се спазват от всички и мерки, които по един или друг начин пълнят нечии гуши. Ти си помисли, кое аджеба е по-ефективното от 2-те.

За да се ПРОМЕНИ манталитетът, трябва нещо да се ПРОМЕНИ ( едното е следствие на другото) - забрани, правила, санкции, производство, търговия.

Според мен, основно, трябва да настъпят промени в производството на найлонови торбички. Постепенно да започне да намалява, докато спре напълно и да започнат да се произвеждат все повече и повече хартиени кесии за еднократна употреба и пазарски чанти, изработени от памук, лен, коноп, камъшит, ракит, бамбук и други естествени материали, с практичен и естетичен дизойн.

Така модата на най-лоновите торбички ще залезе и ще се роди нова.А, нали знаете, ние всички се увличаме по новото и модерното.

Редактирано от kaloia (преглед на промените)

За да се ПРОМЕНИ манталитетът, трябва нещо да се ПРОМЕНИ ( едното е следствие на другото) - забрани, правила, санкции, производство, търговия.

Според мен, основно, трябва да настъпят промени в производството на найлонови торбички. Постепенно да започне да намалява, докато спре напълно и да започнат да се произвеждат все повече и повече хартиени кесии за еднократна употреба и пазарски чанти, изработени от памук, лен, коноп, камъшит, ракит, бамбук и други естествени материали.

П.П. Едно време производителите по пазарите са увивали покупките във вестници...

За да се произвеждат тези хартиени кесии, ще се секат още повече дървета. Според теб, кое е по-доброто-да се произвежда полиетилен или да унищожаваш десетки хектари гора, които дори залесени на ново ще им трябват едно поне 15-20години да се върнат в предишният си вид?

Никой няма да ти разреши да сееш коноп, а и да го направиш, наркоманите веднага ще те щурмуват.

Пазарските чанти от памук, лен и други ще са със себестойност далеч над 1стототинка, за разлика от полиетиленовите, които отново ще натъртя, че могат спокойно да се рециклират, стига да има желание това да стане. Налагането на забрани не променя безхаберието. Кажи, за 20години колко завода за рециклиране на отпадъци бяха изградени в България? Изглежда е по-лесно фирмите да лапат паричките, по улиците да се стелят боклуци или да бъдат трупани по сметищата, отколкото да се вземат мерки за решение на проблема.

Кажи, в тези хартиени кесии мога ли да сложа СИРЕНЕ СЪС САМАМУРА? А дали няма да се намокнат, разкишат и скъсат от други продукти? Тези хартиени кесии могат ли да издържат толкова килограми, колкото една средна полиетиленова торбичка?

Виж сега, днеска проблема са торбичките, утре ще са гумите, вдруги ден фасовете по улиците, след това хартиите и салфетките от закуските и прочие и прочие. И да забраниш всичко поголовно и гестапо да пресъздадеш, все ще се намери нещо, с което да се мърси. Защо никой не спомена строителните отпадъци, например? Много ти се моля, мисли преди да пишеш.

По-полезно би било да се налагат ефективни наказания и глоби тези, които замърсяват, отколкото да се забранява всичко поголовно-производство на салфетки, на гуми, на цигари и прочие? Как така, в някои държави ако хвърлиш дъвка на тротоара можеш да се разделиш със 100долара, мисля? Или това, че някой тъпанар хвърля дъвка на улицата причина ли е да се забрани производството на дъвки?

ПРОТИВ хартиените пликове съм. Хартията може да се рециклира, но далеч по-малко пъти и далеч по-неефективно от полиетилена и пластмасата. А за производството на хартия се изисква сечене на гори!!!! НЕ ДАВАМ ДА СЕ СЕКАТ ГОРИ, ако има друга алтернатива.

А както казах, едно време въобще не ме занимава. Едно време просто е нямало, хората са готвели на камината с дърва, в глинените гърненца, светили са си с газени лампи или лоени свещи, пътували са с магарета, жънели са на ръка и са орали с волове. Нещо ти, като жена, не те виждам да хванеш сърпа, да ожънеш 100декара с пшеница днес, така че, моля ти се...

Едно и също, едни и същи еко бръщолевения, без да помислите дори най-малко...МИСЛЕТЕ БЕ, ЗА КАКВО ИМАТЕ ГЛАВА НА РАМЕНЕТЕ.

Торбичките ли са най-големият световен замърсител?

АЗ НЯМА да ползвам хартиена кесия, за чието производство са сечени дървета, когато има полиетиленова торбичка, която може да се рециклира едно 50пъти и да не се налага производство на още полиетилен, и която хартиена кесия ще ми се разкаши, ако сложа вътре нещо мокро или примерно почне да вали.

Че Гевара, ще се секат и ще се залесяват гори. А в цзената на хартиените торбички за еднократна употреба, трябва да се включат разходите по сеченето, залесяването и т.н. и всички други разходи. Няма да са евтини и ще са за този който иска или който си е забравил пазарската чанта за МНОГОКРАТНАупотреба, (няма да е 1ст,.а много повече) Колкото по-скъпа и качествена, толкова по-дълго време ще се ползва. Така мисля аз. Това във всички случаи ще ни излезе по-евтино, отколкото на всяка покупка 5ст. НАЙ-МАЛКО отгоре и във всички случаи ще бъде екологично.

Редактирано от kaloia (преглед на промените)

Че Гевара, ще се секат и ще се залесяват гори.

А в цзената на хартиените торбички за еднократна употреба, трябва да се включат разходите по сеченето, залесяването и т.н. и всички други разходи. Няма да са евтини и ще са за този който иска или който си е забравил пазарската чанта за многократна употреба, (няма да е 1ст,.а много повече) Колкото по-скъпа и качествена, толкова по-дълго време ще се ползва. Така мисля аз. Това във всички случаи ще ни излезе по-евтино, отколкото на всяка покупка 5ст. НАЙ-МАЛКО отгоре и във всички случаи ще бъде екологично.

Взех сериозно да се съмнявам в интелектуалните ти възможности.

Извинявай, но е доста тъпо изказване.

Първо-ЗАЩО, заради тебе ли аз трябва да не ползвам полиетиленови торбички, зарад тебе ли трябва да ме таксуват десеторно? Целият свят ли представлявате, че ще налагате мирогледа си на всички, отнемайки им правото на избор?

Второ-Прочете и осмисли ли частта, че полиетилена може да се рециклира десетки пъти, а хартията-само няколко?

Трето-За да изсечеш и изличиш 1 декар гора от лицето на земята ти трябват 10 човека с моторни резачки и 1-2дена работа.

За да израсне тази гора отново трябват 20ГОДИНИ. Нали си наясно, че темповете на растеж на гората НЯМА как да са еднакви с темповете на сеч??? Помисли ли малко над това съотношение, не, нали? Ето за това не обичам да се занимавам с екота-с промити мозъци сте, каквото и да говоря, все същата песен ще пеете.

Аз не искам да плащам скъпо и заради мене да се унищожават гори, нямам намерение и да обикалям с платнените торби, които да се вмиришат след дълго време на ползване, нито да се занимавам да ги пера.

Себестойността на торбичка е стотинка, че дори и по-малко, заради вас ли мен трябва да ме таксуват по 30стотинки на торбичка, вместо вие да си изхвърляте боклука където трябва и вместо да се създадат заводи за рециклиране, а не да се складират отпадъци по бунищата?

Кое му е екологичното да сечеш гори, не ми стана ясно???Алооо!!! Я се събудете, вие, екотата!!!

п.п Резултатът, ако се сбъдне, както искате-Няма полиетиленови торбички, има платнени, които разбира се, ще бъдат скъпи и некачествени, ще се късат често, за да си купувате още и още от тях на високи цени. Ако си мислиш, че НЯКОЙ ще иска да произведе нещо качествено, което да ползваш дълго и да не си купуваш още, т.е да не му носиш още печалба, жестоко се лъжеш. Това тука ти е псевдо-картело-"пазарна" икономика. Капиталът е основна цел и се търси на цената на всичко друго.

п.п2 Адекватен отговор не чакам, то е ясно че водя монолог.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.