Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Две предложения свързани с "правописа" и с регистрациите.

Featured Replies

От някъде 6-9 месеца насам има една тенденция във форума да влизат хора, който не знаят разликата м/у "който" и "които"; "4" и "ч" и прочие подобни. Всички виждат това. Давам пример от един форум направил нужното, за да ограничи такива "изцепки" - Forums Facepunch Studios.

Моля не го приемайте като реклама, а като предложение. Smartness системата намира из постовете такива чести грешки и ги отбелязва. Всеки подребител има "smartness" точки. Ако те паднат под определен брой - временен бан. Там е така, естествето това може да бъде променено според предпочитанията на админа и прочие.

Потребителя вижда грешката и я поправя. Не губи точки. Оставя я и точките спадат.

Второто е със множеството регистрации. Хората тук се регистрират по 10 пъти, поради неясни причини. Няма ли (убеден съм, че има) начин автоматично да бъдат забранявани повече от 1-2 рега на човек - по IP. Също така да бъдат изтривани неактивните акаунти по-стари от, да речем 2-3 години. Имам предвид акаунтите на хора, които не са влизали от това време.

Третата хрумка е за заглавията на темите. Отначало звучи глупаво, но според мен ще е полезно. Идеята е да бъде въведено ограничения за МИНИМАЛЕН брой букви в заглавието на темата. Така ще се избегнат заглавия от рода на:

":dancing18:"; "здр"; "RQ:" и прочие.

Надявам се, че на темата ще и бъде обърнато някакво внимание.

Благодаря предварително.

Редактирано от Skoinks (преглед на промените)

Това за правописа е супер яко! Само не знам как ще стане чисто технически...Ако има начин,аз съм ЗА с двете ръце. Писна ми от неграмотници...

И на мен ми писна някой да напише ''PLS pomo6t 4e mi se skapa kompa''.

Е,при така изписани теми и постове вече се намесват модераторите...

Второто е със множеството регистрации. Хората тук се регистрират по 10 пъти, поради неясни причини. Няма ли (убеден съм, че има) начин автоматично да бъдат забранявани повече от 1-2 рега на човек - по IP. Също така да бъдат изтривани неактивните акаунти по-стари от, да речем 2-3 години. Имам предвид акаунтите на хора, които не са влизали от това време.

Третата хрумка е за заглавията на темите. Отначало звучи глупаво, но според мен ще е полезно. Идеята е да бъде въведено ограничения за МИНИМАЛЕН брой букви в заглавието на темата. Така ще се избегнат заглавия от рода на:

";)"; "здр"; "RQ:" и прочие.

Надявам се, че на темата ще и бъде обърнато някакво внимание.

Благодаря предварително.

Т'ва за забраната на рег от едно IP не е добра идея. Ако моя компютър се използва от мен и брат ми и той също иска да се регистрира във форума какво правим? И т.н. ...

Това със заглавията не знам имаше ли някакъв начин да се направи, но идеята не ми се вижда лоша и мисля, че е възможно да се направи нещо по въпроса..шефовете знаят най-добре...

А за правописа...идеята не, че е лоша, но някои допускат грешки без въобще да го забележат от бързане да речем... Не е най-доброто решение да се дава бан за няколко правописни грешки..на всеки се случва да греши...

За латиницата съм за с две ръце но за Й ....хммм в бързането понякога го изпускам и пиша и , не мисля че чак такъв проблем !

• Автор

Нямам предвид да банва за 2-3 грешки, а и тези грешки ще са маркирани - всички ги виждат. Ако не си инат ще ги оправиш. Ако си...

Да, дразнещо е да гледаш изключително неграмотни постове.

Харесва ми идеята, но дали може да се осъществи?

Имайки предвид "титана" на българския правопис, потребителя mafiq , мисля, че всяка идея, целяща да се пооправи правописа е добре дошла ;)

За нещастие въпросният потребител се "изявява" предимно из хардуерните раздели и неговият уникален език (всякакъв, но не и български) е в състояние да доведе до отчаяние всеки, който се опита да разгадае наредените букви ;)

Излишно е да споменавам количеството забележки, които сме направили всички ( вкл. и обикновенните потребители) , в опитите си да разчетем въпросните писания.

Трябва ли да споменавам и факта, че ефектът е ... никакъв ? Естествено, не.

( всички желаещи да се пробват в разчитане на непонятни знаци и думи, могат да погледнат постовете на въпросния потребител)

Редактирано от kokomil (преглед на промените)

За IP-то хич не е добра идея, за правописа - за, стига да е технически възможно.

В повечето ланки влизат безумно количество потребители през едно IP - по няколко вътрешни зад едно външно; днес при регване едно IP отишло при Драган, пък утре оттам налазил Хасан... И какво става, ако след Драган на Хасан му щукне да се регне на същото място, или да пише след илитерат? :)

ПП. Т.е. ако ще има някакви санкции, май трябва да са по ник.

Редактирано от Wankata (преглед на промените)

Идеята е много добра стига да е технически приложима. Ще отсее тези които нямат желание да се научат да пишат.

Това за правописа е супер яко! Само не знам как ще стане чисто технически...Ако има начин,аз съм ЗА с двете ръце. Писна ми от неграмотници...

И аз съм ЗА!!!

Как може да пишеш някоЙ в множествено число и да ми слагаш запетайка пред всяко ЧЕ

:speak:

Боже,някои са спали в часовете по български език,бая са спали

sad.gif

Ако не е възможно технически, може да се направи по другия начин - дописва се едно правило, че при груби правописни и пунктуационни грешки потребителят може да бъде санкциониран, обсъжда се колко пъти и по какъв начин се дават предупрежденията преди отнемане на правото за публикуване и ние модераторите се заемаме с останалото. След като и вие потребителите сте съгласни, не виждам проблем в това. И на мен ми писна да обяснявам, че не сме литературен форум, но все пак трябва да се стараем поне да ни се разбира без допълнително напрягане!

• Автор

Мда... Но все пак е по-лесно да е робот biggrin.gif

Edit:

Ето едно място подходящо за намеса в правописни отношения:

да бе 4овек това ми е ясно но немога да разбера къде да го сложа този крак разбира6 ли а и къде е този ориг стартов фаил жие сте ми вси4ко плс

Редактирано от Skoinks (преглед на промените)

Ако не е възможно технически, може да се направи по другия начин - дописва се едно правило, че при груби правописни и пунктуационни грешки потребителят може да бъде санкциониран, обсъжда се колко пъти и по какъв начин се дават предупрежденията преди отнемане на правото за публикуване и ние модераторите се заемаме с останалото. След като и вие потребителите сте съгласни, не виждам проблем в това. И на мен ми писна да обяснявам, че не сме литературен форум, но все пак трябва да се стараем поне да ни се разбира без допълнително напрягане!

Приветствам идеята ти, iovi, но нали се сещаш, че това едва ли ще устройва голяма част от потребителите. На момента пак ще ревнат против правилата и ще изсипят поредната доза помия по форума. Идеята им е, доколкото разбирам, някой /нещо/ автоматично да коригира неграмотниците, за да продължат да си бъдат такива - хем по-лесно, хем по-неангажиращо, и всички сме щастливи... колко удобно.

Приветствам идеята ти, iovi, но нали се сещаш, че това едва ли ще устройва голяма част от потребителите. На момента пак ще ревнат против правилата и ще изсипят поредната доза помия по форума. Идеята им е, доколкото разбирам, някой /нещо/ автоматично да коригира неграмотниците, за да продължат да си бъдат такива - хем по-лесно, хем по-неангажиращо, и всички сме щастливи... колко удобно.

Права си, но се замисли кои потребители ще ревнат biggrin.gif Лошото е, че преценката ще бъде доста субективна и се опасявам от вманиачаване и прекалена строгост, граничеща с дребнавост от модераторска страна. Но ако се сложат граници кога точно е желателна намеса, не би трябвало да е проблем. Все пак трябва повече потребители и модератори да си кажат мнението, а накрая администраторите да кажат дали въобще технически е възможно да се направи автоматична проверка. Може да направим и тестов период в техническите раздели по примитивния начин :laughing5:

• Автор

Да, но забравяш, че ако не ги коригират си навличат гадости като бан или други "хубави" неща.

Права си, но се замисли кои потребители ще ревнат biggrin.gif Лошото е, че преценката ще бъде доста субективна и се опасявам от вманиачаване и прекалена строгост, граничеща с дребнавост от модераторска страна. Но ако се сложат граници кога точно е желателна намеса, не би трябвало да е проблем. Все пак трябва повече потребители и модератори да си кажат мнението, а накрая администраторите да кажат дали въобще технически е възможно да се направи автоматична проверка. Може да направим и тестов период в техническите раздели по примитивния начин :)

"Обичайните заподозрени" ;)

Да, ще бъде. Личната ми преценка примерно в подобен случай, би била прекалено строга, дори и крайна, може би. Признавам си. Не съм си позволявала да хуля до момента или да се подигравам за нечий правопис, но честно казано е проблем, който определено ме дразни.

Субективността на модератора е неизбежна в очите на потребителя.

Хората решат ли, и робот ще обвинят в пристратия и субективизъм. laugh.gif

Може и да се получи. Не написах нещата по-горе, защото съм против да опитаме. Напротив.

Лошото е, че преценката ще бъде доста субективна и се опасявам от вманиачаване и прекалена строгост, граничеща с дребнавост от модераторска страна.

твърдо стоя зад доживотен бан за всички, нека си остана сам във форума! biggrin.gif

Май ще си останеш сам, но извън форума! Скоро...

Kaто гледам ти е навик да те банват оттук-оттам, така че по-леко с изказванията:

ec523fe572ac6d6e.jpg

Редактирано от pit (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.