Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Препоръчайте ми Linux дистрибуция

Featured Replies

biggrin.gif Инсталирах си SuSE 10 Eval DVD и съм страшно впечетлен,защото тази операционна система е просто върха.Ползвам KDE и се държи много добре - слушам си музика,разглеждам снимки;още от първото пускане линукса ми откри всичкия хардуер - нямаше нужда да си настройвам звука,картината и т.н. - само дето монитора ми го пусна на 24 бита и 63 херца - това така ли трябв да бъде ?

Имам страшно много въпроси,защото съм почти решен да се местя на линукса.Ето ги и въпросите ми:

1.Как се инсталира кирилица ?

2.Как се пуска PPPoE (интернет) - имам раководство на Slackware,но е на кирилица и не го разчита както трябва + това ми се струва сложно,защото все пак за първи път се докосвам до Линукс.

3.Също така може ли линк към някакви DC++ и торент клиенти ?

4.Защо не мога да гледам филми/DVD-та ?

5.Май това бяха въпросите :) !

6.Aaaa oще един - как да накарам линукса да открие външния ми хард диск - който се включва с копче :) ?

Благодаря много на всички хора,който ще отговорят :)biggrin.gif

Редактирано от XrS (преглед на промените)

• Отговори 161
  • Прегледи 31,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

1. Пусни Control Center'а и там отиди в Regional.. Keyboard Layout->Bulgarian и долу в дясно има BDS/Phonetic

2. Тук. Аз подкарах с много проблеми на един приятел, но имаше нещо команди с dsl..

3. Тук. Надолу(peer-to-peer).

4. Тук.

Въобще www.linux-index.org и ползваш търсачката. :)

с малко допълнения към предишния пост към т.1 .. варианти за кирилицата бол! дали ще редактираш xorg , дали ще си свалиш отделно кирилски шрифтове,които ще локализираш , дали искаш самото suse да е кирилизирано , или просто отделни приложения ,или пък просто искаш да четеш и пишеш на кирилица .. анд етк ..

в fstab дали е добавено редче,което да укаже на системата ти ,че имаш двд ромец ? .. 6тия въпрос нещо не го схванах / ;) / вероятно ще се наложи да монтираш , но моля обясни какво точно имаш предвид :)

Кирилицата и интернета с линукса вече са наред,но въпросите относно кодеците,музиката и външния хард си остават.Имам и още един нов въпрос - може ли драйвъри за nVidia,който да искат да се инсталират,защото от официалната страница на Линукс не искат да се инсталират.Кодеците,който ми дадохте също отказаха да се инсталират.

не уточни за харддиска ... и какво означава 'не искат да се инсталират ' - кажи по-подробно за възникналия проблем , ако ще пък копирай грешките ,които излизат при компилиране/инсталиране

http://www.suse.de/~sndirsch/nvidia-installer-HOWTO.html - тук погледна ли относно nv? cool.gif

не уточни за харддиска ... и какво означава 'не искат да се инсталират ' - кажи по-подробно за възникналия проблем , ако ще пък копирай грешките ,които излизат при компилиране/инсталиране

http://www.suse.de/~sndirsch/nvidia-installer-HOWTO.html - тук погледна ли относно nv?  cool.gif

<{POST_SNAPBACK}>

Външния хард е "Lacie 250 GB с USB 2".При Windows когато го включа(с копчето) тръгва,а при Линукс нищо не става - как да го подкарам ?

Този помощен файл не го бях чел - ще пробвам отново.

За другите грешки - при инсталацията на драйвърите за видео картата ми излиза отделен прозорец с нещо като код,който не работел.При някой други приложения - вообще не ги отваря.

За звука - понякога свири,понякога не - как да направя така,че да свири нон стоп.

За кодеците - някой от дадените ми линкове са грешни,от други тегля и не се отваря,а от трети тегля и не иска да инсталира,а от четвърти тегля,а няма ефект.

монтирай харддиска ..

инсталираш драйверите така както са обяснили в сусе.де .. ако ще те улесни ето ти на БГ - link

sound

за кодеците мисля ,че може да се ориентираш по имента им и да си ги намериш щом дадените линкове са broken,честно казано не съм ги проверявала ..

запомни само едно ... при линукс и всякакви unix like os не свиквай да се изразяваш с 'неще да инсталира' или 'не тръгва' и тн .. казваш подробно за грешката/ите , която излиза ; ако не може да се ориентираш сам къде е проблема copy/paste изхода от командите ... не смятам ,че някой фърля боб и леща , та да разбере къде точно е проблема в системата ти,работата с дадено приложение и тн biggrin.gif

Здравей , Ipa ! Раздели си диска , като дяла , на който ще ти е Линукс-а да е около 2,5 - 3 гБ за малки дистрибуции , като "Тиликс" , "Дебиан" и 8,8-9 гБ /минимум/ за професионалната версия на Сусе-то ! Всичко това трябва да бъде на примари диск , но става и на логически диск и да се инсталират на ext2 или ext3 или reiserfs etc ! За swap-дяла : той е желателно да бъде с големина два и половина по-голям от твоята рам-памет ! Ако рам-паметта ти е примерно 256 , то swap трябва да бъде около 650-660 ! Разделянето на харда можеш да го направиш с програмата "Partition Magic" версия 7 или 8 ! Тя много добре ще ти покаже от къде и колко можеш да разделиш ! Успех ! Можеш да се справиш ! Опитвай !

Здравей , XrS ! Разбрах , че не можеш да се справиш с настройката на Сусе-то ?! В контролният панел , в настройки на мрежа .... като администратор можеш да видиш каква мрежова карта ти е открил Сусе-то ! Ако е твоята , конфигурирай я .... IP-адрес , маска на мрежата ... и т.н. ! Ако си с РРРоЕ , има горе в дясно бутон за конфигуриране на тази връзка , като след натискането естественно , че ще те пита за име и парола ! Относно кодеците , аз лично имам всички кодеци на куп , но сега не помня от къде съм ги теглил , защото ги имам записани на диск .... само ги разархивирам , без инсталация и филмът сам си ползва кодека , който му е нужен ! Кирилицата е трябвало да си я пуснеш още от самото начало на инсталацията - там има над 36 езика , между които и български ! В контролният панел си намери език и там има езикови настройки .... или отвори трей-иконата и от там задай втори език - "български" и си сложи отметка за клавишна комбинация за смяна на двата езика ! Другият ми съвет е : инсталирай отново Сусе-то , но още отначало му задай инсталация на български език , така всичко ще ти бъде на чист български език ! Успех ! Знам , че можеш да справиш , защото Сусе-то не е сложна дистрибуция !

Извинявайте , че така елементарно написах тези постове , но искам да ме разберете , а не да Ви говоря , като професор и Вие нищо да не схванете ! До скоро !

maicky,и да иска да се искажеш като 'професор' няма да стане,нямаш необходимите знания ... първо, стига заблуждава потребителите относно големината на swap дяла ... върни страничката на предишната и ми прочети поста , та да не се повтарям ... айде мен харда ми не е толко малък ,че да отделя 512 мб за swap/ при положение,че съм с толко РАМ/ .. но това си е чисто разхищение .. пълна глупост е това за 2x /та ти даже предлагаш 2,5xram/ .. РАЗБЕРЕТЕ ГО ТОВА,написано е за по -слаби машини с малко РАМ памет .. примерно 28 рам ,64 рам .. тогава се иска 2 пъти рам ... :nono:

второ,айде малко да помислиш преди да казваш дали дяла за линукс / при положение,че на харддиска има инсталиран уиндоус / трябва да е primary :nono:

Здравей , sagittarius ! Направо ще ти го кажа , не като професор , а като глупак - при мене е така - Линукс-а ми е на primary ! Имам и Линукс и Уиндоус на компа си ! До скоро !

Здравей , XrS ! Намерих ти линк за кодеци . Заповядай :

http://www.mplayerhq.hu/MPlayer/releases/c...0050412.tar.bz2

http://www.giannaros.org/public/breezydebs...12-0.0_i386.deb

ftp://ftp.nerim.net/debian-marillat/pool/...12-0.0_i386.deb

Изтегли си първият , разархивирай го в папка , която преди това си направил за него ...и това е !

Успех !

Забравих ... това е за звука :

http://www.xiph.org/ogg/vorbis/

Чао !

Редактирано от maicky (преглед на промените)

За сусе полезен линк е страничката с пакетите на пакман, ето я http://packman.links2linux.de/ там има и кодеци, хубавото е че като сваляш програма ти показва и от кои други неща които има на сайта зависи тя.

maicky,и да иска да се искажеш като 'професор' няма да стане,нямаш необходимите знания ... първо, стига заблуждава потребителите относно големината на swap дяла ... върни страничката на предишната и ми прочети поста , та да не се повтарям  ... айде мен харда ми не е толко малък ,че да отделя 512 мб за swap/ при положение,че съм с толко РАМ/ .. но това си е чисто разхищение .. пълна глупост е това за 2x /та ти даже предлагаш 2,5xram/ .. РАЗБЕРЕТЕ ГО ТОВА,написано е за по -слаби машини с малко РАМ памет .. примерно 28 рам ,64 рам .. тогава се иска 2 пъти рам ...  :wors:

<{POST_SNAPBACK}>

Пълна глупост или не, това е старо правило - ако не си сигурен, колко ще ти трябва, swap дялът се прави с размер 2хRAM за системи с до 2GB физическа памет, и се добавя по 1GB за всеки допълнителен, над двата гигабайта. С други думи, система с 2GB RAM, ще има 4GB swap (2х2), система с 3GB - ще има 5GB (2х2 + 1x1) swap, а такава с 4GB ще има 6GB (2x2 + 2x1).

На практика обаче, освен от наличната RAM, размерът на swap-а зависи от много неща: тип на машината (сървър, работна станция или десктоп), архитектура на процесора (i386, SPARC, PPC и т.н), използван софтуер (някои продукти са много големи консуматори на памет), версия на операционната система (по-точно на ядрото). Ако размерът на необходимия swap дял надхвърля максималния възможен за конкретната система, обикновено се правят допълнителни swap дялове. Освен това, 512MB RAM не са никак много и лесно могат да бъдат запълнини при определени условия. И последно, ако се следва това правило, при евентуален ъпгрейд (удвояване) на паметта, няма да е необходимо да се създават допълнителни swap дялове или да се правят компромиси със стабилността и производителността на машината.

второ,айде малко да помислиш преди да казваш дали дяла за линукс / при положение,че на харддиска има инсталиран уиндоус / трябва да е primary  :angry:

<{POST_SNAPBACK}>

Това не го разбрах май... Защо при наличието на Windows, не може Linux да е на primary дял? Можеш да имаш до 4 такива дяла в рамките на един диск. Освен това, Linux, за разлика от Windows, може да буутва от всякакъв дял.

Поздрави!

Абе няма такова нещо, бе.

Windows иска pagefile по голям от физическата памет(оперативна). Явно нещо се опитва динамично да преразпределя части от виртуалната памет към физическата.

При Линукс не е тъй. Тука swap-а се добавя към физическата. Така че не си хабете харда. Примерно трябват ви към 1 ГБ за целите ви. Имате 512МБ. Слагате swap - 512 МБ.

Правилото всъщност е, че swap-а не трябва да превишава 2 пъти(приблизително) размера на физическата, защото ефективността намалява. НО може и да е по-малък: много по-малък.

Аз съм заделил 384. И с физически 640....

А пък(струва ми се, че някой го каза, но не мога да го намеря.) не грешка, ако се остави и без swap. Ако физическата се окаже недостатъчна при нужда може да се създаде един swapfile и да се ползва.

П.П. И аз съм с логически дялове. Какъв е проблема? Няма проблем старшина. :wors:

Редактирано от lastcyrol (преглед на промените)

Абе няма такова нещо, бе.

Windows иска pagefile по голям от физическата памет(оперативна). Явно нещо се опитва динамично да преразпределя части от виртуалната памет към физическата.

При Линукс не е тъй. Тука swap-а се добавя към физическата. Така че не си хабете харда. Примерно трябват ви към 1 ГБ за целите ви. Имате 512МБ. Слагате swap - 512 МБ.

Правилото всъщност е, че swap-а не трябва да превишава 2 пъти(приблизително) размера на физическата, защото ефективността намалява. НО може и да е по-малък: много по-малък.

Аз съм заделил 384. И с физически 640....

А пък(струва ми се, че някой го каза, но не мога да го намеря.) не грешка, ако се остави и без swap. Ако физическата се окаже недостатъчна при нужда може да се създаде един swapfile и да се ползва.

<{POST_SNAPBACK}>

Линукс останал без ресурси е също толкова жалка гледка, колкото и Windows. А дали има или няма такова правило - има си документации по този въпрос - там е обяснено защо... Но както бях написал, размерът на swap дяла се определя от много неща.

<{POST_SNAPBACK}>

Всъщност точно от съображения свързани с производителността се препоръчва, да не се използва swap по-малък от размера на физическата памет. Да не говорим пък за swap файлове...

При Линукс не е тъй. Тука swap-а се добавя към физическата

<{POST_SNAPBACK}>

Когато някое приложение или данни са разположени в паметта на компютъра, те са разделени в т.нар. "страници". Тъй като не всички страници се използват през цялото време или едновременно, Линукс прави опит да отгатне, кои от тях ще бъдат използвани от процесора в най-близко време и ги оставя във физическата памет, докато другите биват пренасяни в swap-а. Тъй като последните не се използват често или пък интензиво, цялостната производителност на системата не страда от това. Това е една от причините, поради които се твърди, че Линукс може да работи и с по-малко ресурси. Така че, с колкото повече swap разполагате, толкова по-добре - ще имате повече свободна RAM и възможност за повече едновременно стартирани приложения.

П.П. И аз съм с логически дялове. Какъв е проблема? Няма проблем старшина.  :wors:

<{POST_SNAPBACK}>

Това реплика към мен ли беше?

Започнах да ъпдейтвам Линукса - надявам се да се изтеглят всички нужни неща.Ъпдейтвам от YaST2 - контролния панел.

Опитвам се да си инсталирам Valknut 0.3.7,но ми излиза следното....дори не мога да го копирам.А като отворя един друг файл Инстал.Мак ми изписва следното:

#!/bin/sh 

#

# Link to the native OSX-Thread: http://dcgui.berlios.de/forum/viewtopic.php?t=1478

#

# install script from ravemax:

# Here is a script that creates an .app after "make all" - no "make install" required:

#

APP_NAME=dcgui.app 

TS_TO_QM=${QTDIR}/bin/lrelease 

TS_DIR=dcgui/ts 

SOUNDS_DIR=dcgui/sound

ICONS_DIR=dcgui/icons

# App dir 

if [ -e ${APP_NAME} ]; then 

rm -rf ${APP_NAME}; 

fi 

mkdir ${APP_NAME} 

# Translation files 

TRANS_DIR=${APP_NAME}/translation; 

mkdir ${TRANS_DIR}; 

for i in ${TS_DIR}/*.ts; do 

${TS_TO_QM} $i; 

mv ${TS_DIR}/$(basename $i ts)qm ${TRANS_DIR} 

done 

# Sounds

mkdir ${APP_NAME}/sounds

# Plugin

mkdir ${APP_NAME}/plugin

# Icons

mkdir ${APP_NAME}/icons

mkdir ${APP_NAME}/icons/user

mkdir ${APP_NAME}/icons/user/default

mkdir ${APP_NAME}/icons/emot

mkdir ${APP_NAME}/icons/emot/default

mkdir ${APP_NAME}/icons/appl

mkdir ${APP_NAME}/icons/appl/default

cp ${ICONS_DIR}/*.xpm ${APP_NAME}/icons/appl/default

cp ${ICONS_DIR}/*.xml ${APP_NAME}/icons/appl/default

mv ${APP_NAME}/icons/appl/default/emoticons.xml ${APP_NAME}/icons/emot/default

mv ${APP_NAME}/icons/appl/default/emoticons.xpm ${APP_NAME}/icons/emot/default

mv ${APP_NAME}/icons/appl/default/usericons.xml ${APP_NAME}/icons/user/default

mv ${APP_NAME}/icons/appl/default/usericons.xpm ${APP_NAME}/icons/user/default

# Contents 

CNT_DIR=${APP_NAME}/Contents; 

mkdir ${CNT_DIR}; 

echo "APPL????" > ${CNT_DIR}/PkgInfo 

cp ${QTDIR}/mkspecs/macx-g++/Info.plist.app ${CNT_DIR}/Info.plist 

MACOS_DIR=${CNT_DIR}/MacOS; 

mkdir ${MACOS_DIR} 

cp dcgui/dcgui-qt ${MACOS_DIR}/dcgui 

# Resources 

RSC_DIR=${CNT_DIR}/Resources 

mkdir ${RSC_DIR}

Това реплика към мен ли беше?

<{POST_SNAPBACK}>

ц

Линукс останал без ресурси е също толкова жалка гледка, колкото и Windows. А дали има или няма такова правило - има си документации по този въпрос - там е обяснено защо... Но както бях написал, размерът на swap дяла се определя от много неща.

<{POST_SNAPBACK}>

Така е, ама харда, ресурси ли е? Причината да има swap, не е защото замества рама, а заради "мултитаскинг"-а. Може да се случи тъй, че едно приложение 30КБ, което не е писано да работи с харда, защото е малко, да не може да се стартира, защото има много други, които са излапали паметта. swap-a е залъгалка.

А големите приложения, които искат много памет, ако са грамотно написани ще проверяват колко свободна памет има и ако няма ще работят поточно от харда.

То на този принцип, СУБД щяха да искат машини с 50 и нагоре ГБ РАМ.

Може да се случи тъй, че едно приложение 30КБ, което не е писано да работи с харда, защото е малко, да не може да се стартира, защото има много други, които са излапали паметта.

<{POST_SNAPBACK}>

Приложението не знае, че операционната система е преместила част от него или неговите данни в swap-а. А и нали точно това е част от идеята на swap дяла - да не се допуска някой процес (или няколко такива) да изконсумират лесно всички ресурси на системата и да я поставят в положение да "убива" процеси, за да освободи памет.

А големите приложения, които искат много памет, ако са грамотно написани ще проверяват колко свободна памет има и ако няма ще работят поточно от харда.

То на този принцип, СУБД щяха да искат машини с 50 и нагоре ГБ РАМ.

<{POST_SNAPBACK}>

Управлението на паметта (не заделянето и освобождаването й) е задача на операционната система, а не на приложенията и на програмистите конкретно. От гледна точка на приложението, разположението на данните в паметта е "прозрачен" процес - програмата не я интересува, къде точно ще бъде записана нейната информация, стига тя да бъде адресируема. И въобще, кой е казал, че данните, с които работят приложенията, се съхраняват изцяло в оперативната памет?

Потърси информация за т.нар. "working set" и "demand paging", и ще разбереш какво имам предвид.

Започнах да ъпдейтвам Линукса - надявам се да се изтеглят всички нужни неща.Ъпдейтвам от YaST2 - контролния панел.

Опитвам се да си инсталирам Valknut 0.3.7,но ми излиза следното....дори не мога да го копирам.А като отворя един друг файл Инстал.Мак ми изписва следното:

#!/bin/sh 

#

# Link to the native OSX-Thread: http://dcgui.berlios.de/forum/viewtopic.php?t=1478

#

# install script from ravemax:

# Here is a script that creates an .app after "make all" - no "make install" required:

#

APP_NAME=dcgui.app 

TS_TO_QM=${QTDIR}/bin/lrelease 

TS_DIR=dcgui/ts 

SOUNDS_DIR=dcgui/sound

ICONS_DIR=dcgui/icons

# App dir 

if [ -e ${APP_NAME} ]; then 

rm -rf ${APP_NAME}; 

fi 

mkdir ${APP_NAME} 

# Translation files 

TRANS_DIR=${APP_NAME}/translation; 

mkdir ${TRANS_DIR}; 

for i in ${TS_DIR}/*.ts; do 

${TS_TO_QM} $i; 

mv ${TS_DIR}/$(basename $i ts)qm ${TRANS_DIR} 

done 

# Sounds

mkdir ${APP_NAME}/sounds

# Plugin

mkdir ${APP_NAME}/plugin

.......

<{POST_SNAPBACK}>

Това много прилича на инсталационен скрипт. Вероятно ще ти е по-лесно, ако си намериш rpm, ама и тъй става.

Значи:

chmod +x install.sh#ако не е изпълним и ако се казва тъй

su

*****#password

./install.sh

# май. Абе по-добре прочети README и INSTALL(ако ги има де)

Редактирано от lastcyrol (преглед на промените)

Не разбирам - може ли директно линк към драивърите.

Ъпдейтнах всичко през YaST2,но кръпката с графичните драивъри седи на 99 % от известно време и не мърда - почвах я няколко пъти,но все се спира на 99 %.Като рестарирам ще си редактирам поста,за да споделя какво е станало със звука и филмите след ъпдейта през контролния панел.

Сложих си и Азуреус - подкарах го някак,но той си остана в Домашната директория и не се инсталира - има ли начин да го инсталирам ?

Имате ли идей за някой друг Дайрект Кънект клиент ?

Поправката: Графичният драйвър се оправи след дългото чакане и се инсталира.След рестартирането нито звука,нито драйвърите работеха както трябва.Отново нямаше звук и отново мониторът ми работеше на 63 херца и трептеше.

Интересно ми как като си пуснах линукса за първи път след иснталацията имаше звук и слушах музика,а сега не мога.Дали това ще се оправи ако инсталирам наново ?

Последна поправка на този пост: Откаде се форматира дялът създаден от и за линукс ?

размерът на swap-а зависи от много неща: тип на машината (сървър, работна станция или десктоп), архитектура на процесора (i386, SPARC, PPC и т.н), използван софтуер (някои продукти са много големи консуматори на памет), версия на операционната система (по-точно на ядрото). Ако размерът на необходимия swap дял надхвърля максималния възможен за конкретната система, обикновено се правят допълнителни swap дялове. Освен това, 512MB RAM не са никак много и лесно могат да бъдат запълнини при определени условия. И последно, ако се следва това правило, при евентуален ъпгрейд (удвояване) на паметта, няма да е необходимо да се създават допълнителни swap дялове или да се правят компромиси със стабилността и производителността на машината.
мда ,силно зависи за какво ще се ползва дистрибуцията .. и не го изкоментирах това,тъй като съм сигурна ,че потребителя ще ползва линукс д. като десктоп среда .. пък я да ми кажеш какви ще са тези ЕКСТРЕМНИ 'допълнителни условия' ,че да се запълни 512мб суап дял с рам 512 примерно .. става въпрос за домашен потребител,който използва линукс като десктоп среда ... наскоро се полюбувах на гледката slackware-то ми да заема няколко мб от суап дяла ,но бях претоварила леко машината явно - освен обичайните неща,които правех - като сърфиране из нета,слушане на музика , чатене,сваляне на файлове,пуснати не знам си колко приложения ,които леко в повечко товарят системата.. но + компилиране и инсталиране над 15 приложения,+ отделно компилиране на ново ядро .. vnc /което наистина прекалено много ресурси ми заема/ ... и какво ли още не ... честно казано ми беше странно ,че системата ползваше толкова ресурси .. обикновено не става така .. но пък ,като се има предвид системата ми в какво състояние е /хардуерно и софтуерно/ просто понякога се чудя как работи нещо ..

изивнявай , но това за 4-5 гб за суап дял е направо смешно !!!

Това не го разбрах май... Защо при наличието на Windows, не може Linux да е на primary дял? Можеш да имаш до 4 такива дяла в рамките на един диск. Освен това, Linux, за разлика от Windows, може да буутва от всякакъв дял.

Поздрави!

.. приемам корекцията,грешката е моя ,друго имах предвид.. изказах се крайно глупаво - исках да кажа АКТИВЕН дял , но мисловената ми дейност явно позачезва на моменти ... да , 4 primary partitions може да има ,като един от тях да е extended ,за да могат спокойно да се правят logical partitions /24/ ...

нема ся да тръгна да се обяснявам кат пу*ка що стана така,моля само да бъда извинена ..

Редактирано от sagittarius (преглед на промените)

изивнявай , но това за 4-5 гб за суап дял е направо смешно !!!

<{POST_SNAPBACK}>

Е, смешно било... Недей да сравняваш твоята машина и това, което правиш ти на нея с това, което става на един натоварен сървър, който приема и обработва стотици или хиляди заявки за единица време, или машина, на която се разработва или ползва софтуер, който ще използва много интензивно паметта. Със сигурност е много по-добре да имаш голям swap дял и да го употребиш дори и с цената на известно забавяне и лишаване от дисково пространство, отколкото да не ти достигне памет и OOM Killer-а да тръгне с голямата брадва, в най-неподходящия момент.

Както и да е, това което бях написал е просто някакво незадължително и ориентировъчно правило - всеки да си преценява сам, какво и колко ще му е необходимо за нормална работа.

Поздрави!

:eek: не съм тръгнала това да правя ... добре,глобално погледнато и доуточнено,че става въпрос за сървър,съм склонна да се съглася .. и пак зависи от доста фактори ... и все пак , потребителя няма да ползва линукс д. за сървър ...

" .. всеки да си преценява сам, какво и колко ще му е необходимо за нормална работа. "

правилно :bye:

Значи записах си две лайв дистрибуции и двете зареждат и тръгват при буутване от сд-то, но по някое време просто прекъсват. Или има черен екран или самото зареждане зацикля. Някакви идеи, дали е от видео картата - радеон Х700.

Значи записах си две лайв дистрибуции и двете зареждат и тръгват при буутване от сд-то, но по някое време просто прекъсват. Или има черен екран или самото зареждане зацикля. Някакви идеи, дали е от видео картата - радеон Х700.

<{POST_SNAPBACK}>

За Live Дистрибуцията на SuSe 10 знам,че са ти нужни 512 мегабайта рам,за да я пуснеш.И при мен не се пусна на лаптопа,но на компютъра си тръгна :clap:.Предполагам и при други подобни дистрибуций е така.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.