Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталиране на Windows XP (merged)

Featured Replies

Ето как е обеснено на сайта на HP.
  • Отговори 1,1k
  • Прегледи 208,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Чисто нов лаптоп HP с инсталиран DOS ???

Това не съм го виждал - HP се продават с преинсталирана версия на Windows, която на всичкото отгоре е специално правена за лаптопите на HP. Като е нов го върнете на търговеца, нещо има нередно тук.

Чисто нов лаптоп HP с инсталиран DOS ???

Това не съм го виждал - HP се продават с преинсталирана версия на Windows, която на всичкото отгоре е специално правена за лаптопите на HP. Като е нов го върнете на търговеца, нещо има нередно тук.

Ти просто не можеш да си представиш, колко е трудно да намериш в Германия лаптоп без операционна система. Търсили сме доста време преди да намерим тази фирма. Ако до утре не сме успели да го инсталираме, разбира се ще се свържем с тях, за да обсъдим какво може да се направи понатам. :clap:

E аз тогава не схващам - търсили сте лаптоп без ОС, за да се мъчите сега да я качите ?? Единствената логика е, ако сте решили да спестите малко пари от софтуера, но пък заради това мисля, че ви е малка гаранцията (ако я има)

E аз тогава не схващам - търсили сте лаптоп без ОС, за да се мъчите сега да я качите ?? Единствената логика е, ако сте решили да спестите малко пари от софтуера, но пък заради това мисля, че ви е малка гаранцията (ако я има)

Тук си прав - решихме да спестим, защото и на двете не ни се даваха около 200 отгоре, само заради оригинален Win XP Home при това на немски. А гаранцията е 2 години.

• 2 седмици по-късно...

На компютър с Windows XP ми се налага да форматирам диск С: ,който е форматиран във файлова система NTFS,диск D: е FAT32.Ако пусна стартираща дискета и дам format c: ще ми замине и целия дял D: .С инсталациония диск може да се изтрие дяла и да се направи наново,но не съм сигурен как трябва да стане,а на компютъра има важна информация и документи и се боя да не объркам нещо.Моля за съдействие.

На компютър с Windows XP ми се налага да форматирам диск С: ,който е форматиран във файлова система NTFS,диск D: е FAT32.Ако пусна стартираща дискета и дам format c: ще ми замине и целия дял D: .С инсталациония диск може да се изтрие дяла и да се направи наново,но не съм сигурен как трябва да стане,а на компютъра има важна информация и документи и се боя да не объркам нещо.Моля за съдействие.

Спокойно това е начина,който се сещаш :) Значи накратко - буутваш от СД ,започва инсталацията(прави си проверки,инспектира) ,натискаш F 8 за да приемеш условията и т.н.След това ти показва активния партишън С,където е Уина-няма да го поправяш-направо ще го изтриеш(партишъна) и ще го създадеш наново-Уина сам ще ти покаже при създаването на новия партишън размера,който е същия както при изтрития-няма да пипаш големината на партишъна(оставяш го както ти го е предложил Уина)-след това Enter и новия партишън е готов и Уина ще ти предложи да го форматира-той сам ще си избере NTFS(не QUICK FORMAT,а каквото ти предложи)- Enter и формата започва,след него и инсталацията.Това е накратко-не се притеснявай Диск D: ще се запази непокътнат ,нищо че е на FAT 32. cool.gif

Успех :)

П.С. Ако не си ме разбрал ето ти цяла статия с картинки

Редактирано от kokomil (преглед на промените)

Мерси.Дано да стане.Администрирам няколко компютъра във фирмата на баща ми и да ви кажа хич не е лесно.

Не знам администраторите как се справят :)

С FORMAT от досовска дискета няма да "замине и целия дял D:".Всъщност не съм сигурен дали изобщо ще пожелае да форматира C: тъй като е NTFS ,от друга страна D: ще бъде опознат като C: от DOS така че трябва да се внимава.Но мисълта ми е че FDISK е оторизиран да трие всичко и да създава партишъни ,а FORMAT изтрива само това което му посочиш.

Спокойно това е начина,който се сещаш :angry: Значи накратко - буутваш от СД ,започва инсталацията(прави си проверки,инспектира) ,натискаш F 8 за да приемеш условията и т.н.След това ти показва активния партишън С,където е Уина-няма да го поправяш-направо ще го изтриеш(партишъна) и ще го създадеш наново-Уина сам ще ти покаже при създаването на новия партишън размера,който е същия както при изтрития-няма да пипаш големината на партишъна(оставяш го както ти го е предложил Уина)-след това Enter и новия партишън е готов и Уина ще ти предложи да го форматира-той сам ще си избере NTFS(не QUICK FORMAT,а каквото ти предложи)- Enter и формата започва,след него и инсталацията.Това е накратко-не се притеснявай Диск D: ще се запази непокътнат ,нищо че е на FAT 32. cool.gif

Успех ;)

П.С. Ако не си ме разбрал ето ти цяла статия с картинки

До тука само не разбрах от какъв зор трябва да трие и създава партишъна? Това е съвършенно излишно! Напрактика само посочва с кой партишън ще работи (или къде ще се инсталира XP).След това инсталатора го пита ще инсталира или ще поправя ,избира първото.Следва предупреждение че инсталирането на две Операционни ситеми не е желателно продължава нататък и се появявя абсолютно същия въпрос какво да прави с файловата система.Има възможност да я остави така или да форматира във ФАТ ,НТФС с бърза или бавна опция за всяка.

Ами точно от това се опасявам,че ако започне инсталиране на ново без формат няма ли да останат файлове от предишната инсталация на Windows.

С FORMAT от досовска дискета няма да "замине и целия дял D:".

Със сигурност ще изтрие и дял D:

Редактирано от randb (преглед на промените)

Ами точно от това се опасявам,че ако започне инсталиране на ново без формат няма ли да останат файлове от предишната инсталация на Windows.

То затова те пита дали да форматира или да я остави така ,преди да започне да инсталира.Това се случва и в двата случая ,независимо дали си трил дяла или не.Аз така правя и не помня съм трил партишън преди това за чиста инсталация.Едиснствено когато попрявяш съществуваща инсталация не ти се появява диалога за "евентуално" форамтиране.

Със сигурност ще изтрие и дял D:

Ще форматираш или C: или D: ,но не и двата наведнъж!

Значи слагам диска на Уиндоус ,започва проверките,стигам до (само,че тук имам два дяла,а не един както е на картинката),избирам първата опция

5.gif

и след това до

8.gif

и след формат продължавам-ясно>мерси

:angry: Привет randb ,мислех че вече си се справил с инсталацията ;)

Така е ,както е показано на картинките-не се притеснявай и успех cool.gif

:angry: Привет randb ,мислех че вече си се справил с инсталацията ;)

Така е ,както е показано на картинките-не се притеснявай и успех cool.gif

Бързата работа-срам за майстора :)

Фактически триенето и създаването на партиции има смисъл ,когато за първи път инсталираш Уиндоус или ако ще си делиш диска (демек преди си имал само C: (60GB) ,a искаш да имаш C:(20GB) и D:(40GB) или обратното).Само тогава са полезни.

Едит:

Може би си заслужава да обърна внимание на нещо интересно ,за тези които те първа ползват компютри.

Твърдия диск има възможност да бъде наделен на виртуални области (а и напрактика винаги е).Основните области се наречат партиции.Тези партиции имат възможност след това да се форматират ,като така се създаде логически структури за организирано съхранение на информация наречени файлови ситеми.Всяка отделна партиция ,форматирана в подходяща файлова система се появява като отделна буква в Уиндоус C:,D: и т.н. По такъв начин FDISK работи на ниво над партициите,а FORMAT работи със самите партиции.Сега FDISK e заменен от първия екран показан по-горе и има първoстепенна цел да създава и трие партиции.Втория екран замества FORMAT и има за цел да създаде логическата структура на файловите системи FAT32 или NTFS.В случай че вече същесвува файлова ситема на дяла който ще се фоматира тя ще бъде условно изтрита.Напрактика ще бъдат заличени "адресите" на файловете.В самия Уиндоус FORMAT и FDISK са заменени от Disk Management който ги убединява.

В училище витае мита че форматираме ли твърдия диск и "КРАЙ" с данните върху него.Това не е съвсем вярно поради две-три причини.Първо твърдия диск за разлика от дискетата има партиции.Вие можете да форматирате едната или другата партиция но никога целия диск.Второ ,смята се че при пълен формат с проверка за лоши сектори целия партишън се пълни с двуични нули или единици ,открай докрай.Това може и да е било вярно до Уиндоус 98 включително.Сега се използва алтернативен алгоритъм който е в състояние да провери за лоши сектори и да запази голяма част от данните ,които стават "условно изтрити" ,докато нова информация (файл?) не ги презапише. Трето информацията в MBR (която ядресира партициите и може да съдържа още някакви данни като буут лоудър) не можете да изтриете с FORMAT.Ако все още искате да "заличите" всичко по диска съществуват програми за LowLevel format ,които би трябвало наистина да изтрият всичко от до.

Едиснтвено ако се интересувате дали имате лоши сектори ще искате да използвате "пълен" или "бавен" формат.Парадоксът е че в новите си версии Уиндоус няма да ви уведоми ,дори да открие такива!

Следователно бавният формат е 1000 % загуба на време и в сегашния му вид е съвършенно излишен.

Така че използвайте бързия формат - върши същата работа и става веднага.Бавният формат може да отнеме часове!

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Фактически триенето и създаването на партиции има смисъл ,когато за първи път инсталираш Уиндоус или ако ще си делиш диска (демек преди си имал само C: (60GB) ,a искаш да имаш C:(20GB) и D:(40GB) или обратното).Само тогава са полезни.

Melmak ® прав си съгласен съм laugh.gif

Лично аз предпочитам всички тези дейности по подготовката на харда за инсталиране да ги върша с Hiren,s Boot Cd-по -точно с някой от инструментите вътре.Става още по-бързо и съвсем няма губене на време :angry:

Кажи и останалата част от хардуера cool.gif

Става въпрос за един LapTop (Fujitsu Siemens) който има само DVD. Не може да се отвори защото е в гаранция а няма FDD. Има оргинални дискове, но за съжаление не се бутващи. На тях има драйвери за SATA, но ги прави на дискета.

Няма да стане без флопи...Когато инсталираш WINXP {SP2} иска да натиснеш F6 и да пъхнеш дискета а не диск...

С кой точно драйвъри си и за какво дъно...

www.siliconimage.com

Ако си с SiliconImage 3112 SATA Driver (това са обикновено)

SATA II - 3132

http://www.pcbanter.net/showthread.php?t=683588

Това подвърждава че е НЕВЪЗМОЖНО!!!Може би в Windows VISTA...

значи вариантите са

1. да си намериш вин сп3 тои е един шарен такъв вътре са адд-нати драивери за С-ата

2. има един вин сп2 някав руски хакнат и тои е с драивери за сата

а ако държиш на вин-а които е с лаптопа без флопи няма как да стане

Няма да стане без флопи...Когато инсталираш WINXP {SP2} иска да натиснеш F6 и да пъхнеш дискета а не диск...

За съжаление е точно така sad.gif , имам драйверите за SATA диска но са на дискета. При натискане на F6, Windows-a изкарва съобщение че няма флопи и съм дотам. Следва F3 и рестарт.

значи вариантите са

1. да си намериш вин сп3 тои е един шарен такъв вътре са адд-нати драивери за С-ата

2. има един вин сп2 някав руски хакнат и тои е с драивери за сата

а ако държиш на вин-а които е с лаптопа без флопи няма как да стане

Мерси за съвета. Ще пробвам.

Няма да стане без флопи...

Как така няма да стане без флопи??? :bye1:angry.gif

Никакви СП3 и подобни боклуци! :nono:

Просто ще трябва да си ги вградиш драйверите ръчно към диска. Щом не са ти бутващи дисковете, направо записваш на нови дискове инсталацията + буут дискетите от МС + САТА драйверите. САТА драйверите си ги вграждаш например чрез nLite (извинявай, че не съм дал линк, но лесно ще я намериш). Така че:

1. Копираш на харда инсталацията от оригиналния диск

2. Чрез nLite вграждаш САТА драйверите в инсталацията

3. Изпичаш с нерото новата инсталация като правиш Bootable disk чрез дискетите на МС.

4. Инсталираш cool.gif

Каквото и да е, както и да е и без флопи пак ще стане - начин винаги се намира.

Редактирано от GFreeman (преглед на промените)

Имаш общо два останали варианта.

1 - намираш си програмата Nlite и се опитваш чрез нея да добавиш драйвъра в диска.

2 - Правиш дискетата на друг компютър ,правиш и стартъп дискета за 98.

Номера е да обединиш двете дискети - при необходомост може да разшириш капацитета до 2.88 МБ.За тази цел може да използваш програмата WinImage - тя работи с изображения на дискети.

След това създаваш бутабъл CD с този имидж файл.Съдържанието на диска ще бъдат инсталационните файлове на XP.След като компютъра се стартира избираш с поддръжка на CD-ROM и пускаш сетъп-а на диска ,който се намира в директорията i386 и мисля че се казва WinNT.

Доколкото ми е известно така ще имаш виртуално флопи - ако уиндоус го приеме драйвърите ще се инсталират.

Обърно внимание че не съм го правил това - така че е един вид мисловен експеримент.

Като цяло те съветвам да наблегнеш на първа точка и да използваш презаписваем диск ,не се знае от кой път ще споучиш.

Едит:

GFreeman ,с флопитата на МС няма да стане ,защото са няколко.Ще трябва да е голям магьосник с неро и други програми за да ги интегрира в един имейдж.Но иначе си прав ,щом в сп3 ги има ,значи могат да се добавят и на нормалния.Този метод всъщност е и най-изпипан.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.