Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Гърмящи лан карти

Featured Replies

Тази събота си бях на село където имаше силна буря и реших да се прибера в бургас, когато видях че компака ми се е включил сам. Поне реших да си пусна нета но уви-не стана! До вчера нямах нет когато реших да се обадя на доставчика си (UNACS) и те пратиха двама техници да видят каква е повредата. Вкараха кабела на нета ми в техния лаптоп и нета тръгна а като го сложат но компа ми няма! Казаха че сигурно ЛАН картата е заминала. Купих си нова същата марка с чип на REALTEK и я сложих. Нета тръгна но слетобяда пак гърмя и пак спря нета. Отварих компа и видях че лан картата не свети-99.9% че е заминала! Върнах се в магазина ядосан. Взех си друга карта по-скъпа от изгорялата и доплатих малко. Казаха ми като гърми да изключвам компа от контакта да си опазя хардуера но за мен това са глупости-имам разклонител с защита от мълнии. Сега съм със същата лан карта. Та въпросът ми е откакво при буря гърмят?!? Токов удар от кабела за нета-не мисля. Кабелът е подземен и няма как да го удари мълния. При следваща буря да изключвам компа от контокто или да вадя кабела на нета?? :)

Гаранция, че нищо няма да му стане на компютъра имаш само, ако изключиш от контакта и махнеш кабела за интернет. Всякакви такива разклонители със защити, UPS.. не пазят. Картите ти горят точно заради интернет кабела.

• Автор
Гаранция, че нищо няма да му стане на компютъра имаш само, ако изключиш от контакта и махнеш кабела за интернет. Всякакви такива разклонители със защити, UPS.. не пазят. Картите ти горят точно заради интернет кабела.

Значи когадо гърми дърпам кабела за нета и изключвам компа от контакта докато спре да гърми?

Смених вече 2 лан карти (и добре че го карам на външна лан карта а не на вградената), всичко става при гърмежите и то от интернет провайдърът ти, заради няколко не-замасени кутии може да изгорят лан картите на цял квартал а ако си на вградена лан карта просто забрави за дъното си вече, едно приятелче пострада и в момента нищо не става от дъното му, когато вкараш кабела вътре компа блокира, със външна ланка пробвахме пак не става и така..... А най-защитено си е земи ли да гърми изключваш от контакта компа и вадиш кабела при това положение от гръмотевиците нищо неможе да му стане, аз не признавам такива контакти уш със защита от мълнии, той да те набара мълнията търси най-прекия път за да стигне до крайния консуматор, в случая компа ти.... разклонителя и да прекъсне вризкара възможно е да се получи волтова дъга и пак да ти отиде компа.... най-защитено си е когато контакта в който си включваш компа е замасен от това по-добра защита незнам ;)

PP> Не съм най-компетентния тук това го казвам от опит ;)

има един физичен фактор индукция се казва

и още един статично електричество

двете в комбинация водят до

микро пиково напрежение в голями амплитудни граници

от рода на ...стотин волта

часовете по физика 6 клас (за неприсъствалите)

Редактирано от saentist (преглед на промените)

има един физичен фактор индукция се казва

и още един статично електричество

двете в комбинация водят до

микро пиково напрежение в голями амплитудни граници

от рода на ...стотин волта

часовете по физика 6 клас (за неприсъствалите)

И само да добавя че няма защита на разклонител или ЮПС които да реагират достатъчно бързо на тоя пик.Изключая скъпите ЮПС-и,но те не се продават по магазините ;)

Нищо не предпазва.НИЩО!!!Имам ЮПС и пренапрежение и всичко минава.Контакти-глупости!Не ме карайте да се смея.Поне контатките са ни заземени.Гледам интернета-суича е срещу нас.Сложили едно кабелче за тебефон към грамоотвода и си мислят че са ни спасили.Гърмя суича отсреща и беше почернил половината стена на блока.

Аз имам защита за лан, продават ги в магазините за електроника по 10 лв.

Тази събота си бях на село където имаше силна буря и реших да се прибера в бургас, когато видях че компака ми се е включил сам. Поне реших да си пусна нета но уви-не стана! До вчера нямах нет когато реших да се обадя на доставчика си (UNACS) и те пратиха двама техници да видят каква е повредата. Вкараха кабела на нета ми в техния лаптоп и нета тръгна а като го сложат но компа ми няма! Казаха че сигурно ЛАН картата е заминала. Купих си нова същата марка с чип на REALTEK и я сложих. Нета тръгна но слетобяда пак гърмя и пак спря нета. Отварих компа и видях че лан картата не свети-99.9% че е заминала! Върнах се в магазина ядосан. Взех си друга карта по-скъпа от изгорялата и доплатих малко. Казаха ми като гърми да изключвам компа от контакта да си опазя хардуера но за мен това са глупости-имам разклонител с защита от мълнии. Сега съм със същата лан карта. Та въпросът ми е откакво при буря гърмят?!? Токов удар от кабела за нета-не мисля. Кабелът е подземен и няма как да го удари мълния. При следваща буря да изключвам компа от контокто или да вадя кабела на нета?? ;)

Провери захранването, един преятел имаше подобен проблем, но не само с лан картите а и с PCI, а когато и записвачката спря да записва открихме пробема в захранването.

Редактирано от intel_gb (преглед на промените)

• Автор
Аз имам защита за лан, продават ги в магазините за електроника по 10 лв.

Ква защита за лан? За първи път чувам! ;)

• Автор
Напиши в Google "LAN Protector" и ще разбереш, и ще видиш cool.gif

Видях машинката а ще има ли полза от нея?

Смених вече 2 лан карти (и добре че го карам на външна лан карта а не на вградената), всичко става при гърмежите и то от интернет провайдърът ти, заради няколко не-замасени кутии може да изгорят лан картите на цял квартал а ако си на вградена лан карта просто забрави за дъното си вече, едно приятелче пострада и в момента нищо не става от дъното му, когато вкараш кабела вътре компа блокира, със външна ланка пробвахме пак не става и така..... А най-защитено си е земи ли да гърми изключваш от контакта компа и вадиш кабела при това положение от гръмотевиците нищо неможе да му стане, аз не признавам такива контакти уш със защита от мълнии, той да те набара мълнията търси най-прекия път за да стигне до крайния консуматор, в случая компа ти.... разклонителя и да прекъсне вризкара възможно е да се получи волтова дъга и пак да ти отиде компа.... най-защитено си е когато контакта в който си включваш компа е замасен от това по-добра защита незнам ;)

PP> Не съм най-компетентния тук това го казвам от опит ;)

С вградена LAN карта освен дъното има ли вероятност друго да си замине (не че дъното е малък проблем, но ...)?

А каква е вероятността при използването на външна LAN карта и попадение от гръм да замине нещо друго, освен картата?

С вградена LAN карта освен дъното има ли вероятност друго да си замине (не че дъното е малък проблем, но ...)?

А каква е вероятността при използването на външна LAN карта и попадение от гръм да замине нещо друго, освен картата?

Има 90% ( biggrin.gif ) вероятност да замине нещо още някой компонент. На мен ми е горяла вградената ЛАН карта, но нямаше други проблеми.

• Автор
Има 90% ( biggrin.gif ) вероятност да замине нещо още някой компонент. На мен ми е горяла вградената ЛАН карта, но нямаше други проблеми.

То остана цялото дъно да се скапе! biggrin.giflaugh.gif

Задължително се слага LAN карта на слот, та като изгори да сменяш само нея. Всякакви "протектори" нищо не пазят - парите за тях са ня вятъра и вместо едно такова вземи 2 ланкарти че да имаш да сменяш. И си направете ЗАЗЕМЯВАНЕ вмесо зануляване - случаите на дефектиране се намаляват поне 5 пъти.

Защо пък да не пазят??? Доста случаи съм видял, в които протектора изгаря и спасява ланката (а може би и още нещо). Не е 100% защита, обаче не сме от миналия век като почне да гърми да изключваме електроуреди компютри, телевизори и т.н.

Абе ако доставчика на интернет не те опази,нищо друго също няма да те опази.На избрания от мен доставчик кабелите са под земята(не на всички са там...не могат да се разберат и с БТК понякога) и явно са занулени добре,защото нямам втора ланкарта и съм на вградената в дъното и издържа две бури миналата седмица....така,че от доставчика зависи!

... но за мен това са глупости-имам разклонител с защита от мълнии. .... При следваща буря да изключвам компа от контокто или да вадя кабела на нета?? :)

Първото да се сложи в книгата с бисери, по въпроса - и двете ...

ами,освен LAN -карта ,може да изгори и PCI слота/или нещо по него,кое точно?/ преди около 2-3 седмици при бурите /в София/ на мен и на един приятел /който се намира на около 1км. от мен/ ни гръмнаха освен картите ,но и слотовете,останалото по дъното си работи ,просто на тоя PCI слот квото и да сложа не бачка,а сме на различни доставчици,абе според мен дръп кабелчето на нета да ти е спокойно cool.gif

Някои си слагат суич в тях, преди компютъра, ей така да обира гръмотевиците. Не съм пробвал, не знам дали наистина пази, но определено е по-добре от нищо. А за това че 90% освен вградената гърми и нещо друго, не е точно така, по-малък е процента, но го има. И тогава гаранцията отпада. Затова купувайте външни карти, по 10 лева са. Не съм чул и видял през външна да е изгоряло и нещо друго и се надявам да не видя.

Иначе съм виждал на вградени мрежови карти, чипа направо гръмнал и покрай него дъното не пали...

Протекторите от 10 лв не пазят, вярно е. И е нормално. Не можете да очаквате сериозна защита от нещо, чиято кутия струва 2 лв, труда по сглобяването му още толкова, производителят го продава за 5 лв, а търговецът - за около 8 + 20% ДДС :)

Сериозните LAN протектори като тези на APC гарантирано защитават от пренапрежение до 3000 V, а над него изгарят, като в повечето случаи предпазват LAN картата. При мен кабелът за нета минава по покрива на 15-етажен блок, за това съм си сложил протектор ARC, от него кабела отива в суич, към друг порт на който си включвам компютъра с PCI LAN карта на 3com. Резултатът - за около 5 години един изгорял протектор и три изгорели порта на суича (двата, защото след изгарянето на първия протектор не си купих веднага нов). Като никога не съм изключвал кабели при буря. За същото време в другия край на кабела смениха 4-5 суича.

Захранването ми минава през защитен разклонител MGE Pulsar CL5, от там отива в line-interactive UPS US9003 и после в захранването на компютъра Chieftec. И с него не съм имал проблеми при бури и токови удари.

ако сте на въздушен/покривен доставчик гърмят и то яко... ако е вградена ланката обикновено само тя изгаря но ако е външна в 50% гори и PCI шината на дъното и тогава ново дъно (на вградената като се махне чипа по някога тръгва дъното ако картата е гръмнала) повечто доставчици препоръчват да се слага външна ланка че ако изгори да се смени, но на практика като гръмне гръмва и дъното... п.с. хубаво е компа да е занулен, особенно ако се ползва нет през устройство на usb, щото инак се занулява през устройството и кабелната (ако е с коаксиален кабел и модем) тогава горят усб-тата и с тях може и дъното...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.