Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съществува ли несътвореното?

Featured Replies

Първоизворът сътворил ли е нещо?

Отричам! Нищо не съм сътворявал! biggrin.gif

Наистина отговорът ти е перфектен ;) но аз искам да попитам защо "само". Имам и още един въпрос - Първоизворът сътворил ли е нещо?

Благодаря!

Виж, въпросите ти не са два, защото един на друг си отговарят.

Относително, може и да има и друга гледна точка - много хора биха нарекли несътворено потенциите, идеята, всичко, което се съдържа в зародиша, но още не е проявено... Но потенциите също са сътворени, просто още не са грубовеществено проявени.

Това е жокерче за "само".

Първоизворът е сътворил собствената си изява... Оттам насетне ще използвам за улеснение цитат от "Корпус херметикум" - втора книга "Пимандър към Хермес": "И така, Вечността е в Бог, Всемирът е във Вечността, времето е във Всемира и възникването е във времето."

Виж, въпросите ти не са два, защото един на друг си отговарят.

Относително, може и да има и друга гледна точка - много хора биха нарекли несътворено потенциите, идеята, всичко, което се съдържа в зародиша, но още не е проявено... Но потенциите също са сътворени, просто още не са грубовеществено проявени.

Това е жокерче за "само".

Първоизворът е сътворил собствената си изява... Оттам насетне ще използвам за улеснение цитат от "Корпус херметикум" - втора книга "Пимандър към Хермес": "И така, Вечността е в Бог, Всемирът е във Вечността, времето е във Всемира и възникването е във времето."

Ама това си е самата истина.Много хубаво жокерче извади. cool.gif

valentinus

...като контрааргумент ще дам цитатите, които Ники публикува в темата за Гейената огнена

Исая 52

1. Събуди се, събуди се, облечи се със силата си...

Винаги чета с интерес Николай, защото успява да насочва мисълта ми...

...а ние с теб не спорим, само си говорим laugh.gif , та си мисля, че може да се събуди спящият (не умрелият)...

* колкото до времето ~ то не "определя" събитията, а само спомага за разгръщането и случването им...

valentinus

Винаги чета с интерес Николай, защото успява да насочва мисълта ми...

...а ние с теб не спорим, само си говорим laugh.gif , та си мисля, че може да се събуди спящият (не умрелият)...

* колкото до времето ~ то не "определя" събитията, а само спомага за разгръщането и случването им...

Добре де, приемаш ли израза "Спящият мъртвешки сън"? - един вид като компромис ;):P:beer::beer11::)

Добре де, приемаш ли израза "Спящият мъртвешки сън"? - един вид като компромис

...приемам laugh.gif , въпросът е по~скоро в означаваното, в смисъл, че проявата не е свързана пряко със смъртта...

* иска ми се да допълня Венци и цитата относно времето ~ "Вечността е в Бог, Всемирът е във Вечността, времето е във Всемира и възникването е във времето."

...погледнато от малко по~друг ъгъл, този на Астрологията ~ където освен Светилата и планетите, се използват и т.нар. нематериални субекти /точки/, каквито са и т. нар. Север и Южен възел, наричани още Главата и Опашката на дракона.

Много автори ги свързват с кармата и то тази, към настоящата личност. Особеното при възлите е "движението" им, в смисъл обратно на посоката на движение на планетите и Светилата /Слънце и Луна/ и всъщност като един прецизен часовников механизъм отключват, визуализират, посочват настъпването на дадено събитие ~ какво точно ще се случи зависи от това, което "се отразява" в/от самия хороскоп (наталната карта) и който е и "образът" на самия човек, стоящ зад него...

...докато разглеждах прекрасните и магнетични картини на Josephine Wall /благодарение на infinity ~ Благодаря ти, Безкрайна! :) , любувайки се на една, наречена "Dragon Dancers"* асоциативно се сетих за Главата и опашката на дракона ...и видяни през призмата на ретроградното им движение, като че ли смисълът им се съдържа точно в думите ~ "Времето е в нас и ние сме във времето..." , свързани с това, което наричаме "про~ява"...

* споделям картината /и текста към нея/, за да й се насладим

dragon_dancers.jpg

"So magically do the dancers glide across the dragon's back, they feel as though they are flying through the universe. As they swirl and float through fields of flowers, the power of the music and their own movement transports them through the heavens on a journey into the unknown."

...приемам laugh.gif , въпросът е по~скоро в означаваното, в смисъл, че проявата не е свързана пряко със смъртта...

* иска ми се да допълня Венци и цитата относно времето ~ "Вечността е в Бог, Всемирът е във Вечността, времето е във Всемира и възникването е във времето."

...погледнато от малко по~друг ъгъл, този на Астрологията ~ където освен Светилата и планетите, се използват и т.нар. нематериални субекти /точки/, каквито са и т. нар. Север и Южен възел, наричани още Главата и Опашката на дракона.

Много автори ги свързват с кармата и то тази, към настоящата личност. Особеното при възлите е "движението" им, в смисъл обратно на посоката на движение на планетите и Светилата /Слънце и Луна/ и всъщност като един прецизен часовников механизъм отключват, визуализират, посочват настъпването на дадено събитие ~ какво точно ще се случи зависи от това, което "се отразява" в/от самия хороскоп (наталната карта) и който е и "образът" на самия човек, стоящ зад него...

...докато разглеждах прекрасните и магнетични картини на Josephine Wall /благодарение на infinity ~ Благодаря ти, Безкрайна! :angry: , любувайки се на една, наречена "Dragon Dancers"* асоциативно се сетих за Главата и опашката на дракона ...и видяни през призмата на ретроградното им движение, като че ли смисълът им се съдържа точно в думите ~ "Времето е в нас и ние сме във времето..." , свързани с това, което наричаме "про~ява"...

* споделям картината /и текста към нея/, за да й се насладим

dragon_dancers.jpg

"So magically do the dancers glide across the dragon's back, they feel as though they are flying through the universe. As they swirl and float through fields of flowers, the power of the music and their own movement transports them through the heavens on a journey into the unknown."

И къде е несътвореното тук? cool.gif

Да, картината е прекрасна!

Драконът ни носи в пронстранствено - временния континуум на тази реалност, а ние танцуваме в прегръдките на Майя...и така еони време, пияни от Питието на Забравата, и спим мъртвешки сън

...и не помним, че нашата родина, нашия дом е от друга реалност - там, зад хоризонта, отвъд илюзиите :clap:

Драконът ни носи в пронстранствено - временния континуум на тази реалност, а ние танцуваме в прегръдките на Майя...и така еони време, пияни от Питието на Забравата, и спим мъртвешки сън

...и не помним, че нашата родина, нашия дом е от друга реалност - там, зад хоризонта, отвъд илюзиите ;)

Като поема достатъчно сома всичко става прекрасно!Още една чаша обаче ще ми трябва от кръвта христова,за да харесам точно тая картинка.Иначе отдавна си падам по оригинала-"Великият червен дракон и жената в слънчеви одежди",на сър Уилям Блейк. cool.gif

Но тук няма да си говорим за картини ,нали?

"Човек вижда само онова, което гледа, а гледа само онова, което е вече в съзнанието му."

Алфонс Бертийон

" …Милостта — сърце човешко,

Жалостта — лице човешко,

Любовта — божествено човешко тяло,

и Мирът — одежда на човека."

Уилям Блейк

„Песни на невинността“ (Божественият образ)

тази версия я открих сега

Редактирано от N e o (преглед на промените)

Едно нещо може да съществува като потенциал, но да не е проявено. Това предполага възможност нещото да се прояви при създаването на благоприятни за това условия. Ако такава възможност липсва, то това нещо е несъществуващо и не може да се говори за потенциал. Всеки може да твори, и го прави, но никой не може да сътвори/прояви нещо извън собствения си потенциал. Бидейки част и подобие на Бога, човешкия потенциал също е безкраен, но това не означава, че трябва да включваме и невъзможното в него. Невъзможното е несъществуващо. То не съществува като потенциал в непроявеното, липсва и възможността да се появи в проявената вселена. Несътвореното от своя страна съществува, като липсват единствено условията за неговата проява. Всичко е изградено от елементи. В този смисъл съществуват възможни и невъзможни комбинации. Невъзможните комбинации отразяват несъществуващото, а възможните - съществуващото (проявено или непроявено).

Редактирано от Shiniasu (преглед на промените)

Понеже решихме да играем с думичките, ще се включа и аз.

Едно нещо може да съществува като потенциал, но да не е проявено. Това предполага възможност нещото да се прояви при създаването на благоприятни за това условия. Ако такава възможност липсва, то това нещо е несъществуващо и не може да се говори за потенциал.

Ъъъъ... Разбрахме, че потенциалът съществува. Когато се появят благоприятстващите условия - той се проявява, тоест вече не е потенциал. Ако не се появят, то просто нямаме материализация, а само потенциал. Тогава, обаче, казваш, това е несъществуващо. Малко си противоречиш.

Проявата е просто сгъстен потенциал.

никой не може да сътвори/прояви нещо извън собствения си потенциал

Това ли означава думата. Аз пък виждам в нея посредничество, както и факта, че според възприятията ни творението не е произлязло направо от първоизвора, а от негови сгъстявания (точно като потенциал). Това навежда и на мисълта, че само Той е безкрайно разреден потенциал, несъществуващ, но интересното е, че тук, където е най-малката възможност за проява (според физичните ни постановки), се е родил Абсолюта. Парадоксално...

съществуват възможни и невъзможни комбинации. Невъзможните комбинации отразяват несъществуващото, а възможните - съществуващото (проявено или непроявено).

"съществуват невъзможни комбинации". Съществуват, или са невъзможни? Комбинации, или несъществуващо?

Дори на грубите етажи на квантово-вероятностните науки се знае, че няма невъзможности, а само безкрайно малки вероятности. Обаче явно и за това трябва да допуснем някаква вероятност...

А вероятността е потенциалност. Сгъстеността е материалност (питай Айнщайн). Степеннта на сгъстеност е и вибрационност - честоти... Картинка...

Редактирано от Венцислав (преглед на промените)

Малко странничък въпрос. Има ли сътворено в несътвореното?

Обичам странните въпроси!

Както и нестандартните отговори:

Някога Преди

Ъъъъ... Разбрахме, че потенциалът съществува. Когато се появят благоприятстващите условия - той се проявява, тоест вече не е потенциал. Ако не се появят, то просто нямаме материализация, а само потенциал. Тогава, обаче, казваш, това е несъществуващо. Малко си противоречиш.

Проявата е просто сгъстен потенциал.

Мисля, че по отношение на несъществуващото изключих самата възможност за появяването на благоприятни условия. Не става въпрос условията да не се появят, а за невъзможността те да се появят.

Това ли означава думата. Аз пък виждам в нея посредничество, както и факта, че според възприятията ни творението не е произлязло направо от първоизвора, а от негови сгъстявания (точно като потенциал). Това навежда и на мисълта, че само Той е безкрайно разреден потенциал, несъществуващ, но интересното е, че тук, където е най-малката възможност за проява (според физичните ни постановки), се е родил Абсолюта. Парадоксално...

За посредничеството също се изисква потенциал. Всъщност най-точната дума е "сътрудничество".

"съществуват невъзможни комбинации". Съществуват, или са невъзможни? Комбинации, или несъществуващо?

Дори на грубите етажи на квантово-вероятностните науки се знае, че няма невъзможности, а само безкрайно малки вероятности. Обаче явно и за това трябва да допуснем някаква вероятност...

А вероятността е потенциалност. Сгъстеността е материалност (питай Айнщайн). Степеннта на сгъстеност е и вибрационност - честоти... Картинка...

Вероятностите са в границите на управляващите вселената закони. Невъзможните комбинации са в противоречие с тези закони и допускането им означава тяхното нарушаване, а оттам нарушаване и на целия порядък в битието.

Редактирано от Shiniasu (преглед на промените)

Вероятностите са в границите на управляващите вселената закони. Невъзможните комбинации са в противоречие с тези закони и допускането им означава тяхното нарушаване, а оттам нарушаване и на целия порядък в битието.

А съществува ли вероятност една невъзможна вероятност да разбие на пух и прах възможните такива с осъществяването си?

Малко странничък въпрос. Ето още един: Има ли сътворено в несътвореното?

Тук си прелиствам разни нещица и затова точен автор не мога да посоча. Поздрави!

Несътвореното си е несътворено!!! И няма как да се сътвори, щом е несътворено! :wub:

Честно казано нищо не разбрах от въпроса!

Все едно да кажа: има ли нещо странно в нестранното! Може и да има, а може и да няма!!!!

А съществува ли вероятност една невъзможна вероятност да разбие на пух и прах възможните такива с осъществяването си?

kiss.gif:wub: Точно това непрекъснато се случва, и великите ни учени требе или да си затварят очите, или /ама само в краен случай/ да променят пак модела...

Мисля, че по отношение на несъществуващото изключих самата възможност за появяването на благоприятни условия. Не става въпрос условията да не се появят, а за невъзможността те да се появят.

За посредничеството също се изисква потенциал. Всъщност най-точната дума е "сътрудничество".

Принципно смятам, че не трябва да продължавам, най-малкото защото предният ми пост отговаря и на и последващия ти.

Вероятностите, специално отнесени към физиката, дойдоха именно за да изведат естествознанието от задънената улица на законите. Възможният резултат от предизивикали го условия се разпределя в лентата, която смятаме за естествена, само по отношение на степента на вероятност. Вероятност съществува и за вякаква друга следственост, просто с много малки размери.

Има разлика между непроявеност и несъществуване. Виж пак каво ти написах за потенциите, въпреки, че само се заяждах. ( laugh.gif поста ти беше провокативен)

Нали?! laugh.gif

...имаме достатъчно развита сетивност, за да й се наслаждаваме...

"Когато създаде човека, Бог тури в него две мощни, две силни неща.Той тури в човека един спящ дух и една спяща душа; второто нещо: един буден ум и едно будно сърце. Те са в положение на хора, които почиват и очакват да дойде техният ред. Умът и сърцето трябва да бъдат будни за онзи момент, когато духът и душата се пробудят..."

"Сърцето трябва да се обработва, а това може да направи само духът."

Из Да направим човека, 15-а НБ, 14.III.1937г.

...и не помним, че нашата родина, нашия дом е от друга реалност

...толкова мистици са достигнали до определена степен на съзнаване на истината... редно е да се опитаме да ги чуем...

...и "агнетата ще вземе Той на ръце" Исаия [40:11] ~ смирение и вероятно се разбира това, което наричаш "отказ от творене"...

...и казано простичко ~ щом сме се тук, в материята, значи така трябва да бъде ~ "В изпълнение волята на Бога е силата на човешката Душа."

Редактирано от milena_rusinova (преглед на промените)

Вселената съществува от безкрайно-дълго време и такова нещо не се е случило.

Трябва да правим разлика между невъзможното и това, което само смятаме за невъзможно.

Венци, поста ми не беше провокативен, а и никого не се опитвам да убеждавам в написаното от мен.

Венци, поста ми не беше провокативен, а и никого не се опитвам да убеждавам в написаното от мен.

О, не се впрягай. Исках да кажа, че лично мен ме предизвика тази линия на разсъждение, стана ми весело и реших да се включа. За което ти благодаря.

Пст :) и аз обичам нестандартните отговори ;)

CMW Part 7

Този филм е мнооого мъдър :P

П.П. Препоръчителен контрол: Филмът не се препоръчва за лица над 12 години (въпреки че правилата не са за пренебрегване, те са за преодоляване ;))

Нестандартните отговори?!

А какво означава несътвореното?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.