Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съществува ли несътвореното?

Featured Replies

...

Редактирано от Алморот (преглед на промените)

Малко странничък въпрос. Ето още един: Има ли сътворено в несътвореното?

Тук си прелиствам разни нещица и затова точен автор не мога да посоча. Поздрави!

Кой имащ очи може да съзре незримото ?

Кой имащ ръце може да докосне недосегаемото ?

Кой имащ уши може да долови недоловимото ?

Кой имащ устни може да произнесе непроизносимото ?

"В света всички неща се раждат от битието.

Битието се ражда от небитието."

Дао Дъ Дзин

"формата не е друго освен празнота,

празнотата не е друго освен форма"

Сърдечна сутра

"Ако затвориш очи и засъзерцаваш реалността само с уши, ще откриеш, че има един безмълвен фон, от който тръгват всички звуци. Те започват в тишината. Ако затвориш очи и просто слушаш, ще забележиш, че звукът идва от нищото..."

Алън Уотс

cool.gif

Харесва ми този въпрос. Не съм сигурна дали е от тези, които може да получат отговор, тъй като може да не е от коректните. Защото представата за сътворено и несътворено си е на сътворените.

Да видим какво казват мъдрувалите преди нас:

"В началото бе мъртвата точка. В която нищо не започваше и нищо не свършваше."- това е според достигналите до нас богомилски представи. Прилича на несътворено.

"Изпървом бил Еру, Единственият, когото в Арда наричат Илуватар, и той сътворил Свещените Айнури, що били рожби на неговата мисъл и съществували заедно с него още когато нямало нищо друго." - "Слмарилион"- Дж.Р.Р. Толкин.

Мисля,че не мога да ти отговоря на въпроса,обърни се към Богът на вселената-той ще ти отговори какво е сътворил и какво не.Остани сам за няколко часа и си задай тези въпроси,ще видиш че сам ще си отговориш.

Сред великите неща, които могат да се открият между нас, най-великото е Съществуването на Нищото.

ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ

Дори нещо добро не е толкова добро, колкото нищото.

ДЗЕН-ПОГОВОРКА

Малко странничък въпрос. Ето още един: Има ли сътворено в несътвореното?

Тук си прелиствам разни нещица и затова точен автор не мога да посоча. Поздрави!

НЕсътвореното НЕсъществува

Защото съществуването Е състояние на смърт за НЕсъществуващото

Та, за да се появят/сътворят в нашата реалност, същностите са умрели - прекратили са НЕсъществуванието си в по-висша реалност.

Така и от нашата реалнос чрез продължително поведение в разрез със Закона на този свят има опасност в пропадане в още по- долна реалност, от която вече няма изход - в Осма сфера, както я нарича д-р Щайнер.

Там явно съществува само кристализирала груба материя без капка енергия - мъртъв застинал свят, отвъд царството на Хадес

Ако си представим Универсума като една слънчева система, то седемте сфери ще отговарят примерно на седемте небесни тела от астрологията - Слънце, Луна, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн.

Уран, Нептун и Плутон се явяват по-висша октава на Меркурий, Венера и Марс

А отвъд плутон започва царството на планетозималиите - небесни тела от кристализирала материя с ледени ядра - това може би е аналогично на Осма сфера ;)

ако го броим за фючърсна сделка и си взел капаро - смятай, че съществува ;) И е наложително да го сътвориш в срок за да не търпиш неустойки.

Само да добавя: след комисионната, след комисионната ;)

пиша последното и спирам, че ..............

но просто не мога да се въздържа да споделя :

По въпроса за сроковете на сътворяването. Предвиждайте реални, съобразени с трудността и минимално необходимото технологично време за сътворение срокове. Защото вижте колко може да се оплескат нещата само за седем дни. А то и седмия го броим почивен.

НЕсътвореното НЕсъществува

Защото съществуването Е състояние на смърт за НЕсъществуващото

Та, за да се появят/сътворят в нашата реалност, същностите са умрели - прекратили са НЕсъществуванието си в по-висша реалност.

...бих казала, че същността не прекратява съществуването си, а само се проявява...

...което не е равно~значно на смърт

...колкото до реалностите ~ като, че ли си съществуват успоредно безпроблемно и само човекът иска и изпитва необходимост да ги разграничава...

Ако си представим Универсума като една слънчева система, то седемте сфери ще отговарят примерно на седемте небесни тела от астрологията - Слънце, Луна, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн.

Уран, Нептун и Плутон се явяват по-висша октава на Меркурий, Венера и Марс

...за т.нар. висши октави си напълно прав ...така ги определят...

въпреки, че за да могат да се изявяват чрез/в някой човек, това ще зависи именно от Светилата /Слънце и Луна/ и вътрешните планети /до Сатурн/

...и все пак защо "се ограничаваш" в представите си относно Универсума (като шега~закачка laugh.gif )

Не Сътвореното Съществува.Сътвореното също.Ама Дали можеш да ги видиш Заедно??? cool.gif

Всъщност първо трябва да ги видиш!Пропуснах най-важното май./Спешъли за У.Ра : без Юни -само май!/ cool.gif

Редактирано от N e o (преглед на промените)

...бих казала, че същността не прекратява съществуването си, а само се проявява...

...което не е равно~значно на смърт

като контрааргумент ще дам цитатите, които Ники публикува в темата за Гейената огнена

--------------------------------------------------------------------------------------------

Исая 52

1. Събуди се, събуди се, облечи се със силата си, Сионе:

Облечи се с дрехите на великолепието си,

Ерусалиме, граде светий;

Защото от нине няма вече да влезе в тебе

Необрязан и нечист.

...

Захария 4

1. И върна се ангелът говорящий с мене и ме събуди, както человек който се събужда от съна си,

2. и рече ми: Що видиш ти? И рекох: Погледнах, и ето светилник, всичкий златен, и чаша върху него, и седемте му светила върху него, и седем цеви върху седемте светилника които бяха над върха му...

Псалми 17

15. А аз с правда ще видя лицето ти:

Ще се наситя от вида ти когато се събудя.

...

Йов 10

11. С кожа и плът си ме облякъл,

И с кости и жили си ме оплел.

12. Живот и милост си ми дарил;

И посещението ти е упазило духа ми;

...

Ефесяни 3

14. За това, преклонявам коленете си пред Отца на Господа нашего Исуса Христа,

15. от когото се именува всеко отечествие на небесата и на земята,

16. да ви даде според богатството на славата си чрез неговия Дух да се утвърдите крепко във вътрешния человек,

17. чрез верата ви да се всели Христос във вашите сърдца, щото, вкоренени и основани в любовта,

18. да можете да разумеете наедно с всичките светии що е широчината и дължината и дълбочината и височината,

...

Псалми 18

28. Защото ти ще направиш светилника ми да свети:

Господ Бог мой ще просвети тъмнината ми.

...

Йоан 11

25. Рече й Исус: Аз съм възкресението и животът: който верва в мене, и да умре, ще оживее.

26. и всеки който е жив и верва в мене, до века нема да умре. Верваш ли това?

...

І Коринтяни 3

16. Не знаете ли че сте храм Божий, и Дух Божий живее във вас?

...

Исая 60

1. Стани, свети; защото Светът ти дойде,

И славата Господня изгрея на тебе.

2. Защото, ето, тъмнина ще покрие земята,

И мрак народите;

А над тебе ще огрее Господ,

И славата му ще се яви на тебе.

3. И народите ще дойдат в светлината ти,

И царете в сиянието на зората ти.

...

Псалми 119

17. Стори добро на раба си за да живея

И да упазя словото ти.

18. Отвори очите ми,

И ще гледам чудесата на твоя закон.

19. Пришлец съм аз на земята

Не скривай от мене заповедите си.

...

Еклесиаст 12

7. И да се върне пръстта в земята както е била,

И духът да се върне при Бога който го е дал.

...

ІІ Коринтяни 5

17. За то ако е некой в Христа, той е създание ново; ветхото премина, ето, всичко стана ново.

...

Числа 27

16. Господ, Бог на духовете на всяка плът, нека определи человека над събранието

17. който да излазя пред тях, и който да влазя пред тях, и който да ги извожда, и който да ги въвожда, за да не бъде събранието Господне като овци които нямат пастир.

...

Йов 19

26. И, като изтлее след кожата ми това тяло,

Пак с плътта си ще видя Бога:

27. Когото сам аз ще видя

И ще гледат очите ми, а не друг:

Дробовете ми изтайват вътре в мене.

...

Псалми 23

1. Господ е Пастир мой:

Не ще бъда в лишение.

2. На зелени пасища ме упокоява

При тихи води ме води.

3. Възвраща душата ми.

Води ме през пътеки на правда заради името си.

...

Осия 11

9. Не ща да извърша пламнуването на яростта си,

Не ща да се върна за изтребление на Ефрема;

Защото аз съм Бог, а не человек,

Свет всред тебе;

И не ща да вляза с ярост.

...

Псалми 12

6. Думите на Господа са думи чисти,

Сребро претопено в горнило от пръст

Очистено седем пъти.

...

Лука 17

20. И, попитан от Фарисеите, кога ще дойде царството Божие, отговори им и рече: Царството Божие нема да дойде с изглеждане;

21. нито ще ви рекат: Ето тука е, или, ето там: защото ето, царството Божие вътре във вас е.

...

Битие 9

12. И рече Бог: Това е белегът на завета който аз поставям между мене и вас, и между всяко одушевлено животно което е с вас, във вечни родове:

13. поставям дъгата си в облака; и тя ще бъде белег на завета между мене и земята.

14. И когато нанеса облак на земята, ще се яви дъгата в облака.

15. И ще помена завета си който е между мене и вас, и между всяко одушевлено животно от всяка плът; и водата няма да стане вече в потоп за да изтреби всяка плът.

...

Матей 23

27. Горко вам книжници и фарисеи, лицемери! защото приличате на варосани гробници, които отвън се виждат хубави, а отвътре са пълни с мъртвешки кости и с всякаква нечистота.

...

Матей 8

21. А друг от учениците Му рече: Господи, позволи ми първо да отида и погреба баща си.

22. Но Исус му рече: Върви след Мене, и остави мъртвите да погребат своите мъртъвци.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

...колкото до реалностите ~ като, че ли си съществуват успоредно безпроблемно и само човекът иска и изпитва необходимост да ги разграничава...

Да, съществуват в симбиоза и в обмен на енергии и субстанции, но законите в тях са различни. По - точно Фундаменталните Закони в различните реалности се разпада на специфични проявления съобразно особеностите им.

...за т.нар. висши октави си напълно прав ...така ги определят...

въпреки, че за да могат да се изявяват чрез/в някой човек, това ще зависи именно от Светилата /Слънце и Луна/ и вътрешните планети /до Сатурн/

...и все пак защо "се ограничаваш" в представите си относно Универсума (като шега~закачка laugh.gif )

Защото дори само в рамките на нашата звездна система неизвесното е невероятно много и недостижимо за това мое състояние на съзнание. Точно поради тази причина в езотериката се конкретизира информацията така:

- за микрокосмоса /нашата жизнена система/

- за космоса /планетарната ни система/

- и макрокосмоса - звездната ни система.

...и това ни е предостатъчно за схващане, поне за мен ;)

С мъглявини, галактики, метагалактики, или за звездните системи на "елементарните" частици и т.н. въобще не се осмелявам да моделирам :)

Защото дори само в рамките на нашата звездна система неизвесното е невероятно много и недостижимо за това мое състояние на съзнание. Точно поради тази причина в езотериката се конкретизира информацията така:

- за микрокосмоса /нашата жизнена система/

- за космоса /планетарната ни система/

- и макрокосмоса - звездната ни система.

...и това ни е предостатъчно за схващане, поне за мен ;)

С мъглявини, галактики, метагалактики, или за звездните системи на "елементарните" частици и т.н. въобще не се осмелявам да моделирам :)

Няма нужда да моделираш......Те са си моднати вече.....Само си ги представи и ще разбереш,мейби.... cool.gifа може и да знаеш и да се правиш на разсеян,и това не го изключвам... cool.gif

Няма нужда да моделираш......Те са си моднати вече.....Само си ги представи и ще разбереш,мейби.... cool.gif а може и да знаеш и да се правиш на разсеян,и това не го изключвам... cool.gif

Нео, сега се уча...все още ;)

Нео, сега се уча...все още ;)

Не се будалкай с нас ,вече трябва да си мастър!! cool.gif

Не се будалкай с нас ,вече трябва да си мастър!! cool.gif

Ма не съм бе - иначе щях ли да словоблудствам в този форум vacation1.gif

Нали всичко, което пишем тук, е гъделичкане на егото /е, то си е и сътворено, и съществуващо и основна пречка пред несътвореното/

Към WhiteHart: Има ли в тишината въпроси? Има ли в тишината отговори?...

Спирам до тук няма да го допиша ;)cool.gif Поздрави!

В тишината има всичко. Абсолютно всичко - непроявен потенциал,безброй възможности,чакащи да бъдат открити и реализирани...За да започнем да си задаваме най-важните въпроси,и за да можем да намерим отговорите,се нуждаем от тишина. Дори не само тишина в буквалния смисъл. Нуждаем се от периоди на вътрешно безмълвие,на укротяване на бърборенето на ума. И когато се потапяме в това психично безмълвие,тогава се доближаваме най-много до истинската си същност. Но това са само думи...Всеки решава сам за себе си...

"Има толкова отделни пътища,колкото и отделни души."

Робърт Пърсиг

cool.gif

п.п. Дописвам: "Дълбоко в Тишината няма нито въпроси, нито отговори. Тишината сама по себе си е единственият отговор." - Авторът - незнаен в тишината

"...в празнотата няма никаква форма.

Никакво усещане, разбиране, различаване, осъзнаване,

никакво око, ухо, нос, език, тяло, ум,

никакъв цвят, звук, мирис, вкус, докосване, феномени,

никакъв видим свят, никакъв свят на съзнанието,

никакво невежество и никакъв край на невежеството,

никаква старост и смърт

и никакъв край на старост и смърт,

никакво страдание, никаква причина за страдание

никакво прекратяване, никакъв път,

никаква мъдрост и никакво постижение."

Сърдечна сутра

Когато се усетя,че започвам да ставам прекалено "духовен",си повтарям това... biggrin.gif

"...в празнотата няма никаква форма.

Никакво усещане, разбиране, различаване, осъзнаване,

никакво око, ухо, нос, език, тяло, ум,

никакъв цвят, звук, мирис, вкус, докосване, феномени,

никакъв видим свят, никакъв свят на съзнанието,

никакво невежество и никакъв край на невежеството,

никаква старост и смърт

и никакъв край на старост и смърт,

никакво страдание, никаква причина за страдание

никакво прекратяване, никакъв път,

никаква мъдрост и никакво постижение."

Сърдечна сутра

Когато се усетя,че започвам да ставам прекалено "духовен",си повтарям това... biggrin.gif

Надявам се да не съм много досаден, но в будистката терминология се ползва термина пустота, не празнота.

Пустотата е абсолютната природа на нещата, пустотата е неразделна от съчувствието.

В пустотата няма всичките тези, но за директното преживяване на пустотата са необходими и път, мъдрост и учител.

:speak:

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Надявам се да не съм много досаден, но в будистката терминология се ползва термина пустота, не празнота.

Пустотата е абсолютната природа на нещата, пустотата е неразделна от съчувствието.

В пустотата няма всичките тези, но за директното преживяване на пустотата са необходими и път, мъдрост и учител.

;)

Е тъй де,все същото... biggrin.gif Преводът на сутрата е от zencentre.org,може пък да са сметнали,че и така звучи добре... cool.gif

;)

Това са само думи ,не ли го бе казал ти ,Вало?Каква е разликата между празнота и пустота?Нищото има много имена.Същността му си е една.... cool.gif

Само думи, но на относително ниво са важни. По важен е смисълът им разбира се.

Пустотата не е нищо. Будизмът не е нихилизъм. От будистка гледна точка с този термин се обозначава взаимозависимия и взаимносвързан начин на съществуване на нещата. От будистка гледна точка нещата нито съществуват, нито не съществуват нито едновременно и двете, нито обратното на двете. :-) Нещо такова беше.

Само думи, но на относително ниво са важни. По важен е смисълът им разбира се.

Пустотата не е нищо. Будизмът не е нихилизъм. От будистка гледна точка с този термин се обозначава взаимозависимия и взаимносвързан начин на съществуване на нещата. От будистка гледна точка нещата нито съществуват, нито не съществуват нито едновременно и двете, нито обратното на двете. :-) Нещо такова беше.

Далеч съм от мисълта ,че будизма е нихилизъм.Празнота е същото като пустотата.И аз го тълкувам като нищо.Живота е това което тече между нещото и нищото и обратно.Аз мисля че това е несътвореното,което съществува.Но не държа да съм правилно мислещ.... cool.gif

Несътворен е само Първоизворът и то - преди да се е първоизлъчил. Той е основа на живота, който е негово дете. Съществуващото пък, е една от твърдите, опосредствани форми на чистия Живот.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.