Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Любими цитати

Featured Replies

" Най-великата от всички книги е книгата на живота! Никой не може да я затвори или отново да я отвори по свое желание.

Животът не е проблем. Да гледаш на него, като на проблем означава да направиш погрешна стъпка. Той е мистерия, която трябва да се изживее, да се обича, да се изпита, да се наслади.

Животът втора серия няма! Няма връщане назад по житейския път. Трошливият мост на времето, по който ние минаваме, с всяка крачка пропада във вечността.

Няма нищо назад, всичко е напред!"

Алфонс дьо Ламартин

• Отговори 1,9k
  • Прегледи 577,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• "Да ти кажа ли от какво човек става безчувствен и циничен? От това, че са го предавали, захвърляли и заменяли за други хора, а той е бил готов да даде ако не всичко, то твърде много." Ал Пачино

• Пречистихме въздуха, но замърсихме душата. Подчинихме атома, но не и предразсъдъците си. Пишем повече, но научаваме по-малко. Планираме повече, но постигаме по-малко. Научихме се да бързаме, но не и д

• "....Седим мълчаливо и наблюдаваме света около нас. Отне ни цял живот, за да се научим да правим това. Изглежда само старите хора умеят да седят един до друг, да не си говорят и въпреки това да се чув

Публикувани изображения

"В старите римски бележки от едно пътуване до Италия съм записал, следното: Ако Ромул бозае от Вълчицата, то Рем ходи гладен; ако Ромул стачкува, то Рем става стачкоизменник; ако Ромул се вози в автомобил, Рем е неговият шофьор; Ромул попарва спагетите, за да бъдат изядени от Рем, и ако Рем е лакеят, то Ромул е неговият господар. Отдавна е секнало млякото на Вълчицата и ако Ромул иска да живее, то той трябва да смуче от Рем, а ако Рем иска да не загине, трябва да му върне със същото. Ако Ромул помисли нещо лошо за папата, Рем ще бъде човекът, който ще изтича да каже на папата. Но ако Рем си вземе хубава жена, Ромул ще бъде първият, който ще му свие жената. Тъй си живее Италия още от езически времена! Не завиждайте на Италия!"

Йордан Радичков, "Домашна тетрадка"

"Какво щеше да прави твоето добро, ако злото не съществуваше, и как би изглеждала земята, ако изчезнат сенките от нея?"
Михаил Булгаков, "Майстора и Маргарита"

„И лъжата има свой край и маската се носи до време.“

Любен Каравелов

"Всички тирани дълбоко в душата си са страхливци."
Мартин Еймис

"В такова едно състояние попаднах на друга сказка. Тя беше за вегетарианството. Уплаши ме оня брат — сказчикът, от месото. Тия свински пържоли, тия кебапчета, шишчета — всичко това било отрова. Аз съм убивал съзнателно здравето си… Скоро, Атанасе, спасявай се. Станах вегетарианец. Кротък като агънце. На това от-горе и въздържател от спиртните напитки. Захванах да ям аз едни вегетариански буламачи, да пия чиста водица и да убеждавам натурата си в полезността на всичко това. Оставих и тютюна, станах кротка душа, овчица, побледня ми лицето, светнаха ми очите — светец същински.

И тъкмо мислех, че съм намерил правия път, една вечер чета във вестника статийка и против вегетарианството. Кои животни, казва авторът, са най-силни, най-хубави и най-умни — лъвът, вълкът, мечката, тигърът, леопардът, т.е. месоядните. А кои, казва, са най-жалки, най-глупави, най-страхливи и покорни — овцата, заекът, кравата. Кои са, казва, роби покорни — конят, волът, слонът, т.е. тревопасните.

Разсъждавам, мисля… И прав е тоя лекар, наблюдения верни!

Така, бае Стояне. Попаднах в един водовъртеж от противоречия и туито.

От днес съм решил да не слушам вече никого, разбра ли? Ще правя това, което душата и натурата ми искат. Може и да е погрешно, но майната му. Светът си живее. Жените са хубави, виното е чудесно, градът мирише на пържоли, а сред него се лутам аз като идиот.

Дай ми ти сега още половин кило и ми опечи една свинска пържола. Искам да стана най-после човек — човекът е съчетание от грешки."

Елин Пелин, "Водовъртеж от противоречия"

• 2 седмици по-късно...

"Знанието може да се предаде на другите, мъдростта – никога. Нея можеш да я откриеш, с нея можеш да живееш, можеш да я превърнеш в свой попътен вятър, с нея можеш да твориш чудеса, но да я облечеш в думи, да научиш някого на нея е невъзможно."
Херман Хесе

"Добрата държава може да бъде ръководена само от доброде­телен лидер, който умее да използва лостовете на властта за постигането на общонационални цели, а не за личното си величие.
Когато лидерите се корумпират, когато станат видимо алчни и самодоволни, когато започнат да бягат от международни конфликти и използват политическите процеси за собственото си благо­получие, те поставят под заплаха цялата сложна пирамида, наречена държава, заразявайки я с корупция."

Макиавели

• 3 седмици по-късно...

"Не можеш да помогнеш на цялото човечеството и този, който твърде много се е загрижил за човечеството, рано или късно става жесток."
Исаак Сингер

• 2 седмици по-късно...
"Парите няма да купят ум на глупака, почет на подлеца, уважение на профана."
Айн Ранд
  • 2 седмици по-късно...

"Българите - това е народът, който имаше всичко, което е пожелавал; те вярваха, че светът е открит за тях; те никога не се съмняваха в победата си; това е народът, на който се учудваше светът."
Магнус Феликс Енодий, 486 г.

• 2 седмици по-късно...

Чакай аз да ти река за приятелите! Даже мога да ти река как да ги различиш - добрия от лошия. Казват, че приятел в нужда се познава. Вярно е. Помисли, ако закъсаш, има ли на кого да се обадиш да дотърчи да те спасява. Ама ей тъй, да можеш го в дигна с твойта беда по всяко време. Има и друга приказка: „Дръж се здраво за приятел, дето ти се кара!“. Това иде да рече, че приятелят не е само тоя, дето да му ревеш на рамото. Ами и такъв, който да ти рече и кога бъркаш, кога си кривнал от пътя, пък да те пораздруса малко, да те намести.
Обаче има и трето, дето иде най-важно - приятел в радост се познава! Българската душица е малко така устроена, че като ти е на теб крив животът, трудно се радваш за другия, даже по-скоро болно ти става той като е добре.
Същинският ти приятел е този, дето като те споходи радост и той се радва с тебе наравно! Туй е оня, бедният ти приятел, дето едва свързва двата края, ама ако на теб ти дойде сполука, ще ти стисне ръката! Туй е оная приятелка, дето сърцето ѝ е опустяло от самотия, ама ако ти срещнеш твоя човек, тя ще се радва за тебе и твойта обич! Или пък оня приятел, дето един ден ще издума, че майка му стара, ти си по-голям майстор от него. И ще е горд, че се знаете. Я помисли, не е ли понякога по-лесно да избършеш не чии сълзи от мъка, отколкото да се зарадваш на чуждата радост? Особено ако ти я нямаш отдавна.
Знаеш ли, Райно, някога българинът е палил свещичка за дявола. Когато усети как го бодва завистта, най-вече към близък. Тогаз отивал тоя човек на гола поляна и палел свещ. Признавал си, че чул гласа на дявола в себе си и му викал на рогатия, че го знае къде е и ще му вземе силата.
И е забождал свещта в пръстта, че да му помогне земята и да изпие дяволската завист. Да ти кажа, много нещо можеш да разбереш за себе си, ако си видиш приятелите.
Ако се огледаш в тия около тебе, харесва ли ти, или не, ще видиш точно колко чиниш и какъв живот ти е по мярка...

Думите на баба Мария Стоянова, "Стопанката на Господ"

50091157_598460467234314_832460683689643

„Всеки човек, който има власт, е склонен да злоупотреби с нея.”

„Всяка власт корумпира, а абсолютната власт – абсолютно.”

„Законите трябва да имат еднакъв смисъл за всички.”

„Безполезните закони отслабват нужните закони.”

Шарл дьо Монтескьо

"Нищо не ви внушава толкова презрение към успеха, както мисълта за това, с каква цена е постигнат"

Флобер

"Тези които правят мирната революция невъзможна, правят насилствената революция неизбежна."

Джон Кенеди

Самата дума "революция", изключва всички мирни възможности. Разните там,  мирни или нежни революции, са не- революции.

народна песен

"Като погледна човек, знам, че той е мерзавец, лицемер. Нарисувал съм стотици хиляди типажи, и хората като ги погледна, знам какви са… Покровителите на хората, достойни за затвора, са в парламента. И коват такива закони, че ако вкарат неговия човек, който е престъпник, в затвора, той да е с много добри условия."

Борис Димовски

" Не съди, за да не бъдеш съден!"

Господ

"Тогава изглежда вероятно, рекох аз, че тиранията се установява не от някакво друго устройство, а от демокрацията, и по-точно, мисля аз, от твърде крайната свобода се поражда твърде голямо и твърде жестоко робство."

Платон, "Държавата"

50632912_3002251089801031_73117776650174

"От всички страсти завистта е най-отвратителната. Под знамената на завистта маршируват ненавистта, предателството и интригите."
Клод Адриан Хелвеций

"Вярвам, че нищо не преминава безследно и че всяка най-малка стъпка има значение за сегашния и бъдещия живот."
А. П. Чехов

"- И лошото, и убавото са благословия, Боже! – учеше ме тя. - Ке срещнеш страхливец. И ке го мразиш. А не бива. Оти страхливецо ти е даден от Бога като сичко, дека ке те среща у тоя живот. От страхливецо ке се учиш да мълчиш. Зер мълчи он, оти ако продума, ке се омеша и ке рече повеке, отколку може да носи. На себе си не верва и затовa трае. За думите требе дупе. От страхливецо ке гледаш как се мрази. Както он мрази свирепо, и зверо не е толку свиреп. Ама зверо от страх не убива. Само от глад. Човеко от страх убива. Първо душата си убива. После другио човек убива. Нема да се учиш да мразиш, ма ке се учиш да я видиш омразата човешка. Оти омразата и она е от страх. А страхо е от човеко, не от Бог. От Бог е само любовта. От страхливио ке се учиш да окаш. А най-силно ока слабио. Ке притрепери, ке крещи, дорде се сдере, и ке се напие, па ке омекне. Без вино он не може да омекне, оти се пази. Без вино омеква само юнако. Оти знае да жали. А страхливецо не жали. Он сам си е най-големио душманин. Затова, Боже, срещнеш ли го, ръка му целувай! Оти требе да имаш мъдрост и да знаеш, че Бог иде при тебе и с палачо, и с детето."
баба Настасия, глава "Павел", Живот в скалите, Мария Лалева

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.