Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Странни плодове и зеленчуци

Featured Replies

Публикувано изображение

Какви странни плодове и зеленчуци сте срещали?Ето няколко от мен:

Рамбутан

Малайзия

Публикувано изображение

Рамбутан е с големина на кестен. Кората му е виненочервена, подобна на пергамент с вълнообразни, меки четинести власинки или бодли. Рамбутан е истинско тропическо растение, което расте във влажните и топли области на Индия, Виетнам и Малайския архипелаг. Богат е на важни минерални вещества и витамин С. Консумира се в прясно състояние, като за целта плодът се разрязва странично и месестата част се изважда. Вкусовите качества на този плод могат да се подобрят, ако се поръси със захар и канела или с ванилова захар. Сервира се добре охладен.

Джакфрут

Индия, Бангладеш, Шри Ланка

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Това е безформен плод, достигащ 90 см дължина, 50 см ширина и тегло до 40 кг. Има твърда, зелена или жълта, пъпчива кора. При зреене разпространява леко неприятна миризма. Във вътрешната част на плода се намират много шестоъгълни, отделни плодове с аромат на ананас и банан. Тяхната светложълта и златно жълта месеста част е сочна, леко влакнеста и приятно сладка. Вкусът наподобява този на смокиня.

Родината на джакфрут са джунглите на западните крайбрежни планини на Предна Азия.

Ядливата част на това растение има високо съдържание на белтъчини и въглехидрати (около 15% захар) както и калий, калций, фосфор, желязо и провитамин А.

Консумира се месестата част около костилката. Плодът не е устойчив на студ. Може да се съхранява няколко седмици при температура 13 градуса и влажност на въздуха 90-95%.

Може да се консумира както в прясно състояние, така и варен или пържен.

Драконов плод

Мексико

Публикувано изображение

Този кактусов плод има най-различни имена: питая, питахая и ягодова круша. Той има мек, изискан вкус и може да се използва за направата на вино, а цветовете му - като чай.

Плодът има леко продълговата форма и е твърде интересен на вид със своите израстъци и червеникав или жълт цвят. Най-често се среща червеният драконов плод.

Африканска краставица

Южна Африка

Публикувано изображение

Африканската краставица, рогатата диня или мелано е плод, който произлиза от пустинята Калахари, но вече се среща и в САЩ и в Нова Зеландия. Тъмнозелената му пулпа напомня банан, лимон, страстен плод и краставица. Той се използва за коктейли и мелби, или просто за украса.

Редактирано от iveta7 (преглед на промените)

• Отговори 67
  • Прегледи 93,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• мики маус
    мики маус

Ако не се плашех,че ще ви стресна,щях да постна снимката си.Резултата от труда на тате-говоряща тиква.Странно си е...

• За тази картинка има информация още на първата страница. Ивето я е дала. Това е плод на кактус. Плодът на последната картинка се парича Помело и мисля, че Федора се е погрижила за сведенията,

• Понеже не мога да редактирам, ще направя корекцията чрез нов пост. Трябва да кажа, че информацията, която съм ползвала за въпросния плод относно вкусовите му качества не отговаря на истината, за щасти

Публикувани изображения

Тези ги срещнах в нета... Публикувано изображение

Публикувано изображение

Дини в квадратна форма, която позволява да се транспортират по-лесно. Имало и такива триъгълни форми.

Общо взето методът се състои в това че динята расте в квадратна кутия и набирайки размери се формира в квадрат.

и от мен нещо

Откраднах малко информацията ,но нали е за каузата.Нека ми бъде простено.

Редактирано от минкова (преглед на промените)

• Автор

Дуриан

Малайзия, Индонезия

Публикувано изображение

Дурианът е покрит с твърда обвивка и има твърде специфичен вкус и аромат. Миризмата му е неприятна и на мнозина може да напомни тази на чесън. Зрелият плод може да достигне до 4 кг, а дървото до 40 м височина. Този плод е забранен за превоз в обществения траспорт, но премеждията си заслужават, тъй като се слави с вкуса си.

Мангостин

Молукските острови

Публикувано изображение

Мангостинът е цитрусов плод, растящ на вечно зелено дърво. Той е пурпурен, кремав, с намек за праскова. Вкусът му е известен в Европа отдавна и е съпътстван от легенди за вълшебното му въздействие.

Карамбола (звезден плод)

Индонезия, Индия

Публикувано изображение

Това е плода на дървото карамбола, който е златистожълт, хрупкав и сладък. Вкусът му напомня този на ананас, ябълка и киви. Обикновено по-дребните плодове са значително по-кисели.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Публикувано изображение

Лилави домати

Британски генетици разработиха специалния сорт за борба с рака.

Новите сортове лилави домати са разработени от британски учени и съдържат особено много антоциан, който се намира и в боровинките и придава лилавия им цвят. Този сорт домати съдържа три пъти повече от веществото, отколкото обикновените.

Ехааа, направо ме разбихте. Такова чудо на природата не съм виждала

Ама лилавките домати даже съм ги хапвала Публикувано изображение

Физалис

Публикувано изображение

Физалис (Physalis) е род растения от семейство Картофови. Естествената страна на растението е топъл умерен и субтропичен климат. Плодовете са оранжеви и по големина, форма и структура приличат на малки доматчета, които обаче са частично или изцяло скрити в подобна на хартия шушулка, която се формира от изсъхналия цвят на растението. Цветът е жълтеникав и наподобява този на петунията (Petunia). Растението е тревисто и височината му варира от 40 сантиметра до 3 метра и прилича на обикновения домат. Самите цветове на растението са отровни.

Пепино

Публикувано изображение

Този плод е роднина на картофите и доматите. Произхожда от Южна Америка - района на Андите, на територията на Перу, Чили и Колумбия. За разлика от картофите, обаче, пепиното има по-дълъг вегетационен период. Затова при отглеждането му на открито у нас добивите, които се получават от него са доста под възможностите му. Независимо от това може да се отглежда и в България, а и си заслужава да му се обърне внимание. Причината за това е в качествата на плодовете му. Те са атрактивно (апетитно) изглеждащи, с много добър размер - около 10 - 15 см., с вкус и аромат на пъпеш.

Редактирано от productxaxa (преглед на промените)

Забавна тема!

някои съм ги опитвала:

напр. Физалиса е плод с кисел вкус,ползва се за декорация на сладкиши.

Че е от сем.картофи не бих и предположила!

Рамбустана или Личи е сладникаво желе,освен пресен,

им и компот,костилката му е огромна.

Звездния плод е доста кисел,не ми харесва.

Ползва се за декорация на сладкиши и коктейли.

А тези квадратни пъпеши-цената им е ужасно висока,не помня точно колко..

Забавна тема!

някои съм ги опитвала:

напр. Физалиса е плод с кисел вкус,ползва се за декорация на сладкиши.

Че е от сем.картофи не бих и предположила!

Да ти кажа, някъде пише, че е от семейството на картофите, другаде, от семейството на ягодите :-) Сега, кое е вярното... :-)

Личи

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Личи расте на средно високи дървета. Този плод е култивиран още преди 3000 г. в стария Китай. В Китай този плод е смятан за най-деликатния от всички плодове. Има високо съдържание на витамин С. Плодовете се ядат предимно сурови. За целта твърдата обвивка се бели като при варено яйце.

• Автор

Страстен плод

Бразилия, Перу

Публикувано изображение

Това е плодът на пасифлората и има мека, сочна вътрешност, изпълнена със семки. Той обикновено се слага в коктейли и сокове за да подсили аромата им. Има три вида страстни плодове. Първият е златист и подобен на грейпфрута. Пурпурният страстен плод е гулупа, който напомня лимон и е отровен.

Ангинар (Артишок)

Аз му викам алкачоф Публикувано изображение

Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

Първоначално отглеждан по Средиземноморието, артишокът е представен в Америка от италианците. Американците го отглеждат успешно в крайбрежните райони на Калифорния, особено около Кастровил, световната столица на артишока. Артишокът всъщност представлява неузрелите цветни пъпки на голямо растение, член на семейството на магарешкия бодил.

Чела съм че е много полезно,но точно с какво не мога да кажа сега.Всички външни листа се махат,отвътре има едни мъхчета и те също.Останалата част се оставя във сок от лимон,вода и брашно за да не потъмнява.След това може да се изпържи или свари (според това което ще готвите)

Като цяло е вкусно :)

Тамаринд

Публикувано изображение

Тамаринд е тропическо вечнозелено дърво, от чиито плодове се правят слабителни лекарства и чиято дървесина се употребява за направата мебели. В Азия и Латинска Америка се използва като подправка.

Гуава

Публикувано изображение

Гуавата е тропически плод, чиято родина е Южна Америка. Сладък и ароматен е, с ярко розово месо; някои видове са с бяло, жълто или червено месо.

Лонган-око на дракон

Публикувано изображение

Лонган е плод, сроден на личи и расте на високи до 20 м дървета.

Произхожда от Китай, но днес е разпространен в тропиците като плодно и декоративно дърво.

Страстен плод

Бразилия, Перу

Публикувано изображение

Леле, изглежда отвратително :-)
  • Автор

Тамаринд

Публикувано изображение

Тамаринд е тропическо вечнозелено дърво, от чиито плодове се правят слабителни лекарства и чиято дървесина се употребява за направата мебели. В Азия и Латинска Америка се използва като подправка.

Ето го и отвътре:

Публикувано изображение

Сизигум

Югоизточна Азия и Източна Индия

Публикувано изображениеПубликувано изображение

Сизигумът достига до височина от 8-10 метра. Листата му са зелени, плътни продълговати и лъскави, до 20 см дълги и 2-4 см широки. Цветовете на сизигума са събрани под формата на чадърче на върха на клоните и са бели или бледорозови. Плодът е със закръглена крушовидна форма, жълт на цвят, а някои видове са червени или зелени. В тропическите страни се отглежда и се цени като плодно дърво.

Наистина страстния плод изглежда отвратително.Никога няма да го хапна.Обаче установих че много от страните плодове и зеленчуци,който постваме във темата приличат на познати такива.

Лимонова трева или цимбопогон е многогодишно тревисто растение, използвано в азиатската (особено тайландската, камбоджанската и виетнамската) и карибската кухня. Тя има лимонов аромат и може да се суши и смила на прах или да се използва прясна. Най-често използвана в чайове, супи и кърита, тя е подходяща и за птиче месо, риба, раци, миди и други морски дарове.

Публикувано изображение

• Автор

Момордика

Публикувано изображение

Имат горчив вкус, но именно заради него се отглеждат. Поради тази причина на Запад това растение и плодовете му се наричат горчив пъпеш.Най-често този зеленчук се вари, задушава, пържи, пълни се със свинско месо и се пече, приготвя се на супи, консервира се (както краставичките) и др.

Циклантера

Публикувано изображениеПубликувано изображение

Кухи, с меки стени, приличат на пипер, съдържат няколко семки, които се отстраняват лесно. Вкусът им е доста интересен - комбинация между краставица и зелен фасул.

Черимоя

Публикувано изображение

Черимоята е най-известният и вкусен плод от рода на Аноните. Прародина на черимоята са високите планински части на Перу и Еквадор. Богата е на белтъчини и гроздова захар и е лесно усвоима. Неузрели плодове не трябва да се оставят в хладилник да доузряват. Консумират се, когато кората почернее и плода омекне. Плодът се разрязва по дължина на две части. Черните семки, които се намират в месестата част, са твърди и негодни за ядене и трябва да се отстранят. Месестата част се отделя много лесно от кората; за целта се препоръчва да се използва нож за грейпфрут. След отделяне на кората, месестата част се изгребва с лъжичка. Може да се използва за приготвяне на мармалади, плодови салати и др.

А ето и няколко вида различни по цвят картофи...

Лилави

Публикувано изображение

Червени

Публикувано изображение

Сладки картофи

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Червени и лилави картофи съм яла и то доста често. Баба садеше такива на село... :)

• Автор

Лилави

Публикувано изображение

Виждала съм лилави карфофи,но само от вън Публикувано изображение

Някъде бях срещнала лилаво и жълто броколи.Обаче сега не го откривам.Беше много интересно :P

Домат с тиква Публикувано изображение Възможно ли е това?Или е тиква с друга тиква?

Публикувано изображение

Когато го видях за първи път, лично аз помислих, че става въпрос за злощастен случай на чесън прорасъл през домат. Общата големина на инсталацията също поддържаше такова едно предположение. За съжаление обаче се оказа, че нищо не е по-далече от истината. Това, представяте ли си, това се оказа, че е тиква.

Абсолютно не се шегувам, истинска тиква. Пребивава вкъщи от миналата есен и всеки път като я погледна ме втрещява. А иначе причината да е още жива е, че:

- първо, явно е доста издръжлива;

- второ, следвайки максимата на баща ми, че да се яде тиква е канибализъм(хехе) реших да пощадя хайванчето.

http://denitsamincheva.blogspot.com/2008_02_01_archive.html

Ха-ха, а ябълко-круша ? Какво ще кажеш ? ! Публикувано изображение

Наши

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Наши е известно още като японска или азиатска круша. Родината на наши са Китай, Корея, Япония. Консумират се в прясно състояние. Могат да се белят или да се ядат с кората. Внимателно обелени, те са още по - сочни и сладки.

Или различни видове банани...

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

:P искам ги всичките...

Редактирано от shefkata (преглед на промените)

• Автор

Зелените банани от снимката горе се пържат.Опитвала съм ги...не стават иначе за ядене.Много са твърди и не са сладки.

Общо взето не ми харесват.

Оранжевите...къде се продават?Изглеждат много хубаво.Жалко че не съм ги срещала и няма как да ги опитам

Публикувано изображение

• Автор

Ха-ха, а ябълко-круша ? Какво ще кажеш ? ! Публикувано изображение

Наши

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Това даже ми прилича и на киви Публикувано изображение

ябълко крушовидно киви :P

Кумкват - прочети повече >>

Публикувано изображение

Бонбонено дърво с безвкусни плодове и много сладки листа и стъбла - прочети повече >>

Публикувано изображение

Eiskraut (лат. : Mesembryanthemum crystallinum) - салата, която образува мехурчета с вода

прочети повече тук >>

Публикувано изображение

Публикувано изображение

---------------------

Помело

плодовете му са кръгли, леко сплеснати, с дебела кора, която е светлозелена при неузрелите и жълта при зрелите плодове. Плодовете са с диаметър между 10 и 30 см и могат да тежат до 8 кг. На вкус са кисели и доста горчиви.

прочети повече тук >>

Публикувано изображение

Фейхоа, или Фейхуа

Плодовете са богати на йод (за 1 кг пресни плодове съдържа 10 мг йод).

прочети повече тук >>

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Сорт чушки Публикувано изображение

Публикувано изображение

Редактирано от fedora (преглед на промените)

Кедрови ядки

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Кедровите ядки съдържат около 31 грама протеини на 100 гр ядки, което ги поставя на първо място по съдържание на протеин от всички ядки.Това са ядливите семена на някои иглолистни дървета от семейство Pinaceae, род Pinus. Те също са добър източник на целулоза.

Кресон

Публикувано изображение

Бързорастящо едногодишно градинско растение от сем.Кръстоцветни.Цъфти с гроздовидни съцветия.Плодът е шушулка,с дребни яйцевидни семена.Листата са сочни,с пикантен вкус. Използва се в кулинарията главно за салати и като допълнение в сандвичи.Подходящ е за ястия с яйца и извара,подправя добре супи и сосове. Вкусът му е свеж и далечно напомня този на хряна.

Кедровите ядки са невероятно вкусни, но е голяма играчка да си ги белиш.

Аз съм яла само веднъж и наистина са страхотни. Бях на гости и мацката каза, че са и ги донесли от Америка. Още си търся тук в София по големите маркети, но уви - резултат нулев Публикувано изображение

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.