Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Странни плодове и зеленчуци

Featured Replies

Аз съм яла само веднъж и наистина са страхотни. Бях на гости и мацката каза, че са и ги донесли от Америка. Още си търся тук в София по големите маркети, но уви - резултат нулев Публикувано изображение

Има ги в МЕТРО - поне там съм ги виждала.

А аз съм ги яла в братския Съветски съюз. Продаваха ги на пазара и си купувахме.

Никой нищо не казва за нара?

• Отговори 67
  • Прегледи 93,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• мики маус
    мики маус

Ако не се плашех,че ще ви стресна,щях да постна снимката си.Резултата от труда на тате-говоряща тиква.Странно си е...

• За тази картинка има информация още на първата страница. Ивето я е дала. Това е плод на кактус. Плодът на последната картинка се парича Помело и мисля, че Федора се е погрижила за сведенията,

• Понеже не мога да редактирам, ще направя корекцията чрез нов пост. Трябва да кажа, че информацията, която съм ползвала за въпросния плод относно вкусовите му качества не отговаря на истината, за щасти

Публикувани изображения

Има ги в МЕТРО - поне там съм ги виждала.

А аз съм ги яла в братския Съветски съюз. Продаваха ги на пазара и си купувахме.

Никой нищо не казва за нара?

Защото и той и райската ябълка, не ни се струват странни, затова Публикувано изображение

Но пък...

Нар

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Растението е сухолюбиво и идва от Иран и централна Азия. Дървото расте до около 8 метра, но рядко стига до толкова. Там където се е засадило само, без човешки грижи, често става храст или ниско дръвче. Плодът е сферичен, голям колкото портокал или грейпфрут, с жълта до червеникава кора. Под кожата, месото е жълтеникаво. Във вътрешността се съхраняват десетки розови, червени, или винени сочни зърна, които представляват семената на нара.

Така и така редактирах поста си веднъж, ще го направя пак. Не защото това, което ще ви покажа е странен плод, а по-повод някои недоумяващи погледи с ококорени емотки ( :white flag:Публикувано изображение:line dance: и т.н.) от вчера...

Кестен

Публикувано изображение

Кестените (Castanea sativa) са род от осем или девет вида дървета и храсти от семейството на бука. Живеят естествено в райони с топъл умерен климат. Цъфтежът е в средата на лятото. Плодът е бодлива чашка с диаметър 5–11 см, съдържаща 2–7 ядки. В миналото кестените са били едни от главните хранителни източници в цели региони на Европа. От сушените кестени са приготвяли брашно, неотстъпващо по питателност на пшеничното. Обикновено са го смесвали с ръжено, пшенично, а по-късно и с царевично брашно и са приготвяли хляб и сладкиши. След като са пренесени картофите, кестените са останали на заден план в храната на хората и животните.

От себе си ще добавя, че питомният кестен е много вкусен и е страхото мезе за вино. Вкусът му наподобява сладък картоф.

ДА НЕ СЕ БЪРКА С КОНСКИЯ КЕСТЕН (Aesculus hippocastanum), който се изполва по паркове, алеи, тротоари като декоративно дърво а плодовете му са отровни!!!! Той е съвсем друг вид и от абсолютно различно семейство.

Публикувано изображение

Редактирано от shefkata (преглед на промените)

• Автор

Обожавам нар :P Ако не се продаваше в България щеше да ми е много странен плод.Поне така изглежда.

Колкото до кестените,не знам от кой вид съм яла,но определено не ми харесват.

Ето още едно странно нещо:

Публикувано изображение

Яла съм го на салатка със сусам.Страшна вкусотия.Обаче си нямам напредстава как се казва това на български.На испански е : canonigos

Нещо като марулята е...има голяма разлика,но нещо такова.

Царевица:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Сетих се за още едно.Може би не е странно за някой,но все пак...

Горска ягодка:

Публикувано изображение

Мънички,сладки и най-вече много по вкусни от другите :)

Редактирано от iveta7 (преглед на промените)

Ами да уважим и не дотам странните плодове, защото все пак не се продават на всяка сергия ;)

Райска ябълка

Публикувано изображение

Райската ябълка (Malus diospiros) е вид растения от семейство Розоцветни. Тя произхожда от Китай и Япония. Цъфти късно през пролетта - през май. Дървото достига до 8-10 метра височина. Започва да дава плодове на 3-4 годишна възраст. Плодовете на райската ябълка са едри и оранжеви. Името на райската ябълка идва от гръцкото "Диоспирос", което означава "Божествен огън".

Маракуя

Публикувано изображение

Маракуята е тропически плод с кръгла или овална форма. Цветът й варира от тъмно-лилав до светло-жълт или тиквен. Вътрешността й е изпълнена с ароматни торбички, съдържащи оранжево плодно месо с малки, твърди, кафяви или черни семенца. Уникалният й аромат напомня мускус, а вкусът е сладко-тръпчив до тръпчив. Консистенцията й е водниста и подобна на желе.

От края време не харесвам раяската ябълка, а маракуя си признавам, че не съм опитвала...

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Това не е наденица, а краставица, чийто цвят е керемидено оранжево. На вкус наподобява на обикновените краставици, но не точно. Вътрешността е бяла, както се вижда.

• Автор

От края време не харесвам раяската ябълка, а маракуя си признавам, че не съм опитвала...

Това нещо съм го яла много отдавна.Още ги нямаше в България.Бяха ми ги донесли от чужбина....и аз любопитната трябваше да пробвам какво е.

Оказа се все още неузряла.Няма да ви казвам колко кисело и твърдо е.Сигурно 4 пъти повече от един лимон....та така повече от тея ябълки не съм яла.Запомнила съм ги с лошо Публикувано изображение

Това не е наденица, а краставица, чийто цвят е керемидено оранжево. На вкус наподобява на обикновените краставици, но не точно. Вътрешността е бяла, както се вижда.

Публикувано изображение Отначало помислих че е развалена краставица....такова нещо не бях виждала.

Публикувано изображение

Някой да има идея,какво е това дето е като на мехурчета?

http://store.picbg.net/pubpic/09/59/0841a82a2e3f0959.jpg

Някой да има идея,какво е това дето е като на мехурчета?

Това е горчив пъпеш (Indian Karela, Момордика)

Някои го наричат още горчива тиква. Има го по-надолу в онзи форум, от който изрових краставицата, а после и намерих допълнително инфо.

Eто го и разрязан. Води се, че е най-горчив сред всички зеленчуци. За готвене се използват неузрелите плодове. Характерното за тях е, че имат горчив вкус. Поради тази причина на Запад това растение и плодовете му се наричат горчив пъпеш. Степента на горчивина зависи от две неща: 1. степента на зрялост - колкото са по-стари, толкова са по-горчиви и 2. от сорта - сортовете с тъмно зелени (неузрели) плодове са по-горчиви, а тези със светлозелени (неузрели) - по-малко.

Публикувано изображение

Лечебни свойства: Плодовете и листата на момордиката от векове се употребяват в народната медицина на страните в които е разпространена. Използват се при множество болести. При това срещу сериозни заболявания. Дори човек, който чете за различните качества на момордиката би се запитал: "Това зеленчук ли е или билка"? Явно е и двете! Тук ще споменем само някои от лечебните качества, които към момента са потвърдени (по-често само в лабораторни условия) и от съвременната медицина:

* Както повечето храни съдържащи горчиви вещества, така и момордиката влияят положително на храносмилането, като същевременно за разлика от повечето други горчиви храни тя може умерено да се използва и от хора с язва, защото съдържа вещества, които смекчават дразненето.

* Напълно доказано е, че оказва благоприятно въздействие при диабет, защото снижава нивото на кръвната захар.

* Снижава нивата на холестерина и триглицеридите.

* Цялото растение показва въздействие срещу различни ракови образувания.

* Има антивирусно действие (срещу редица вируси). Лабораторни ин витро тестове дори са показали, че някои съставки забавят развитието на вируса на СПИН, но те се абсорбират трудно от човек при орално поглъщане.

* Листата и плодовете показват широко антибактериално действие.

* Има данни, че действа като слаб имуномодулатор (засилва имунната система).

Противопоказания (момордиката не трябва да се използва с лечебна цел от):

* Да не се използва от бременни и кърмещи жени.

* През периоди на честа консумация предизвиква намаляване на плодовидостта и при мъжете и при жените. Публикувано изображение

* Да не се използва от хора с ниско ниво на кръвната захар (хипогликемия).

Като узрее изглежда така:

Публикувано изображение

• Автор

Момордика

Има го и в тази тема,само не знаех че изглежда така неузрял....Представям си колко е горчиво :yanim:

Мерси за инфото.

Да допълниме темата....има много странни неща:

Yellow Lollipop Cherry Tomato (Жълти чери домати)

Публикувано изображение

Инфо тук.

много сортове...

Папая

Публикувано изображение

Папаята (Carica papaya) е тропическо дърво, виреещо в горещите, влажни райони на Централна и Южна Америка, Южна Африка и Югоизточна Азия. Познато е под различни наименования - често е наричано "пъпешово дърво". Папаята достига на височина между 5 и 10 м. Плодовете ѝ са кръгли или с издължена форма, с жълтозелена кора и розово-оранжева вътрешност, на вкус наподобяват смесица от пъпеш и праскова. Във вътрешността си съдържат голям брой черни семена, които се използват изсушени и стрити като подправка.

ХЕНОМЕЛЕС

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Днес японската дюля е получила значително разпространение в качеството си на декоративно и плодово растение. Плодовете на японската дюля съдържат голямо количество пектин, който обезпечава доброто желиране и за това служат за приготвяне на ароматни сладкарски изделия: желета, мармалади, сладка. Използват се също и за производство на витаминни концентрати. В сравнение с другите овощни растения, захарите в плодовете на японската дюля са малко – до 2 %, но в тях има много лимонена киселина (4 – 5 %), която им придава своеобразен аромат.

• 1 месец по-късно...
  • 1 месец по-късно...

Ето няколко от мен,които незнам как се казват и затова несъм сложил инфо ,за което се извинявам.Ако някой знае кое какво нека каже,ще ми е интересно.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Редактирано от Jokerface (преглед на промените)

За тази картинка има информация още на първата страница. Ивето я е дала. Това е плод на кактус.

Публикувано изображение

Плодът на последната картинка се парича Помело и мисля, че Федора се е погрижила за сведенията, за него.

Ако се разровя, може би и за първата картинка ще намеря нещо. Но виж това в средата ме озадачава и мен. :)

Редактирано от shefkata (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

да се включа и аз в интересната тема. "Това в средата" може да се нареже на кубчета като праскова примерно. На вкус е нещо средно между смокиня, киви и круша. Много е вкусно. Видях, че някой беше поместил снимак на Гуава. в Куба опитах този плод и го нарекох "малки динки".

• 5 месеца по-късно...

1.2 Форумът да се ползва по предназначение. Той не е място за явна и пряка реклама, политическа агитация и др. подобни.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

не го знам на български, на немски е kohlrabi

http://en.wikipedia.org/wiki/Kohlrabi

изключително вкусно!

Това май е алабаш!Публикувано изображение

• 4 седмици по-късно...

това бодливото си го представям много вкусно... а последно мисля, че не е странно. Нищо не разбирам от гледане на зеленчуци, ама съм сигурна, че съм го виждала по градините на хората. А може и да бъркам...

• 1 месец по-късно...

Помело

плодовете му са кръгли, леко сплеснати, с дебела кора, която е светлозелена при неузрелите и жълта при зрелите плодове. Плодовете са с диаметър между 10 и 30 см и могат да тежат до 8 кг. На вкус са кисели и доста горчиви.

Публикувано изображение

прочети повече тук >>

Понеже не мога да редактирам, ще направя корекцията чрез нов пост. Трябва да кажа, че информацията, която съм ползвала за въпросния плод относно вкусовите му качества не отговаря на истината, за щастие. Плодът е много вкусен, въобще не е кисел, а който го е ял с ципата, то ще му горчи, естествено. Бели се подобно на грейпфрута, но е далеч по-приятен на вкус, много по-приятен на вкус, а като добавим и количеството витамин С, което съдържа, за мен автоматично става кралят на цитрусовите плодове. В София цената му е около 2,40 лв (на плод).

Редактирано от fedora (преглед на промените)

Публикувано изображение

рошкови - цариградска шушулка като изсъхне шушулката става кафява и е много сладка, а вътре е пълна с "мед" - има вкус подобен на мед и прилича на мед... обаче не мирише на мед ми на... акита...

• 2 месеца по-късно...

Публикувано изображение

Абрус е силно отровен вид от семейство Бобови, с произход Индонезия. Расте в тропичните и субтропичните зони. Красивите му семена се използват за бижута, мъниста, или за пълнеж на перкусии. Символ е на любовта в Китай.

• 2 седмици по-късно...

Ако не се плашех,че ще ви стресна,щях да постна снимката си.Резултата от труда на тате-говоряща тиква.Странно си е...

Аааа, ще ме прощаваш, ама не си уникален екземпляр. Що си мислиш, че и аз не смея да постна моя снимка :)
  • 2 месеца по-късно...

Някой ако има семена да пращаааааааааа....Публикувано изображение

Публикувано изображение

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.