Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Trichocephalus

Любопитно - защо някои хора живеят повече

Препоръчан отговор


thumb-zmii.jpg

Към днешна дата в света има около 450 души, които са прехвърлили 110 години, твърди изследване на учени от Атланта, САЩ. Много повече са тези, които са “ударили стотака” – според бостънско проучване столетниците в световен мащаб са над 100 хиляди.

Фотожурналистът Джери Фрийдман е издирил 50 от най-възрастните хора на планетата и представя техните снимки и истории в книгата си Earth's Elders: The Wisdom of the World's Oldest People.

От срещите си Фрийдман прави изводи за това, че някои личностни характеристики, навици и отношение към живота, които е забелязал като общи черти между всички, биха могли да разкрият секретите на дълголетието. Това съвпада с дългогодишните изследвания на учените, а именно: дълголетието в известна степен е под наш контрол. Казано просто, това означава, че можем да се грижим по-добре за себе си, да се поддържаме активни, любознателни и уверени в себе си, че нещата ще се получат.

Тайните на дълголетието, според учените, са следните:

- Гени: Най-малко 50% от столетниците са имали родители, роднини, баби и дядовци, които са живели до дълбока старост. Фактически, учените напредват все повече в изследванията си за гените, които управляват дълголетието.

- Хранене: Много малко столетници са били някога с наднормено тегло. Изследванията са показали, че ограничаването на храната наистина може да забави процеса на остаряване. Правилното хранене има отношение и към издържливостта на организма на стрес и така допринася за предпазване от редица болести, сред които заболявания на сърцето и рак.

- Тютюнопушене: Много малко от столетниците са пушили някога. Както тютюнопушенето, така и наднорменото тегло се свързват с животозастрашаващи болести като инфаркт и рак. Ново проучване показва, че пушенето и пълнотата ускоряват стареенето, защото увреждат вид хромозоми в организма, съдържащи ДНК. Тези хромозоми естествено намаляват с остаряването, като нормална част от този процес, а пушенето и наднорменото тегло ускоряват още повече този процес.

- Стрес: Столетниците се справят по-добре от повечето хора със стреса. Учени твърдят, че виталността на човека е част от този механизъм за борба с проблемите в живота. Изследванията показват, че хормонът на стреса “кортизол” влияе негативно на имунната система, като увеличава риска от инфаркт, удар и други животозастрашаващи заболявания. Добрата обществена подкрепа намалява този риск, както и медитацията и молитвите, слушането на музика и масажът на тялото.

- Оптимизъм: Столетниците имат добро чувство за хумор и способност да поставят нещата в переспектива. Те също така имат много причини да живеят. Изследователите казват, че хора, които продължават да имат цели в живота, живеят по-дълго. Никога не е твърде късно да бъде започнато нещо ново. Целите и оптимизмът ще ви дадат причина да ставате всяка сутрин, ще ви помогнат да се чувствате в добро психическо и физическо състояние.

- Физически упражнения: Те също поддържат тялото и духа в добра форма. С остаряването здравината на костите и мускулите намалява, което води до редица проблеми. Изследванията показват, че с редовни упражнения възрастните хора могат да натрупат мускулна маса и да заздравят костите си. Освен това физическите упражнения влияят за подобряване на настроението, тъй като спомагат за отделянето на ендорфин – вещество в мозъка, което влияе на доброто настроение.

zdrave.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Е, значи е ясно съвсем, защо повечето си ходят млади и зелени...

1. Масово хората прекаляват с яденето на боклуци

2. Всеки втори пуши

3. Стеса е последното нещо, което може да избегнеш в забързаното си ежедневие, борейки се за насъщния и тичайки от банка в банка да покриваш кредитите си.

4. Оптимизма също е нещо, което се намира даста рядко у хората.

5. Да спорта - вярно, че има и такива, които правят редовно коремни преси, като Галя...Ама и те не са булшинство.

Таа това с дълголетието...май няма да го доживеем biggrin.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

докато четях статията, се сетих за едн виц:

Пушач и непушач вървят срещу една хубава, голяма къща и непушачът казва:

- Ако не пушеше... можеше да е твоя.

А пушачът го поглежда:

- Ти като не пушиш... защо не е твоя?!

Към мнението на Шефката ще прибавя и безобразната война по пътищата и картинката с дълголетието съвсем се оформя... Принципно съм оптимист cool.gif Винаги може да стане и по-лошо!

Та... по темата

Не е важно колко, а как ще живееш!

Винаги в такива случаи се сещам за Петя Дубарова...

Колкото до правилното хранене и едва ли не отричането на българската кухня... мога да споря, но не е тук мястото.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гени: Най-малко 50% от столетниците са имали родители, роднини, баби и дядовци, които са живели до дълбока старост. Фактически, учените напредват все повече в изследванията си за гените, които управляват дълголетието.

Аз ще разчитам на гените.Всичките ми пра-пра баби са доживяли стотака.Моята пра- баба в момента е на 93 г. ,много е енергична и живее сама на село.Иска там да си стой ,самичка да й спокойно.Всяка вечер си пийва по 50 гр. ракийка.Много е яко бабето да знаете. cool.gif Баба казва-"Тайната на дълголетието е 50гр.ракийка всяка вечер и спокойствие."

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

аз ще се радвам да доживея 45-50.....

искам всички да ме помнят доминантна, секси и красива, а не nеква креатура - сбръчкана бабичка с бастун - не, мерси

великите си отиват млади, и когато са на върха - Далида, Фреди, Катрин Деньов, Принцеса Diana.......(има и други, но не се сещам в момента)

Редактирано от mister_Q (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Абе, честно да си кажа, хич не ща и да удрям стотака. Нямам май много дълголетници в рода си. Макар че пък не пуша, не съм с наднормено тегло (засега и надявам се занапред), уж не съм подложена и на стрес...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Роми Шнайдер, Марлене Дитрих, Мерилин Монро

а като се сета за другата, ще пиша... не е Катрин

Редактирано от mister_Q (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Наистина, Катрин Деньв си е още жива. А за принцеса Даяна няма да коментирам дали е велика личност, въпреки че и тя е изиграла важна рола в обществото.

Почти всички столетници в България живеят в Родопите и някои от тях достигат невероятните 127 години. Забелязах, че са прекарали целият си живот на село, вършейки неуморно физически труд в градината или на полето. При това, дори на възраст от сто години повечето от тези, които живеят в Родопите са физически активни - копаят си градината всеки ден. Обичат да си пийват по малко всяка вечер, хранят се здравословно и ohmy.gif всички твърдят по вестниците, че са оптимистично настроени и цял живот са се мъчили да вършат добри неща. Извод: Цял живот блъскане на нивата и богоугодни дела. Е, и въздуха в Родопите е чист.

Не ми се иска да достигам до тази възраст, ако трябва да разчитам на роднините да ми сменят подлогата. То това живот ли е? Не виждаш добре, не чуваш добре, седиш седнал вкъщи, защото те болят краката и не можеш да излезеш да се разходиш. Е, има и хора в доста напреднала възраст, които твърдят, че им се живее и то много. Ще ви разкажа за един случай, който баща ми е разказвал. Когато е бил войник, той и останалите войници са били изпратени в някаква планина в България, където видели една баба, достигнала почти сто години да седи на пейка. Те отишли, поздравили я за това, че е достигнала тази възраст и я попитали как е да си на такава възраст. Тя отговорила: "Мъка чедо, мъка".

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

@Trichocephalus

Статистиката далеч не е пълна и не съдържа(не може), данните от всички страни по света! Така че броя на хората, в над 110г. възраст, е коректен само за развитите страни, където има надеждна(и обективна) система за събиране съхраняване и обработка(и доказване) на такава информация, въз основа на която да се изведат статистически данни!

На продължителноста на живота влиаят цяла система фактори! Всъщност са толкова много, че точно решение е немислимо, засега! Определено има фактори, чието въздействие е по-силно от това на повечето останали взети поотделно! Генетичната устойчивост на клетъчни повреди(и особено на ДНК - РНК, състояние/взаимодействие и броят и устойчивостта на теломерите) влиаят значително в това отношение! Устойчивостта на по-високо ниво към действието на свободните радикали, както и повишената възможност за унищожаването им преди да са нанесли вреда,(което става при надвишаване на нормалното им съдържание за даденият организъм, или отслабена защитна реакция! Имунният отговор на вируси, бацили, бактерии едно или многоклетъчни болестотворни организми също има зависимост от генетичните параметри!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В Южна Европа живеят дълго - в Италия, Франция - нищо, че е и в центрлна, Гърция. Защо ли България е изостанала и в това отношение? Иначе, във Финландия май бяха най-дългоживеещите жени според проучване от преди няколко години.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Роми Шнайдер, Марлене Дитрих, Мерилин Монро

а като се сета за другата, ще пиша... не е Катрин

Пак уцели вожда, лейди Ли!Марлене Дитрих май се е самоубила на 91 години!Мерилин Монро са я самоубили.Роми Шнайдер се е самоубила.И ти ли смяташ да я правиш тая работа? cool.gif

В Южна Европа живеят дълго - в Италия, Франция - нищо, че е и в центрлна, Гърция. Защо ли България е изостанала и в това отношение? Иначе, във Финландия май бяха най-дългоживеещите жени според проучване от преди няколко години.

В кое е изостанала не разбрах?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Пак уцели вожда, лейди Ли!Марлене Дитрих май се е самоубила на 91 години!Мерилин Монро са я самоубили.Роми Шнайдер се е самоубила.И ти ли смяташ да я правиш тая работа? cool.gif

В кое е изостанала не разбрах?

В това, че страната не може да се похвали с място сред статистическите данни като страна с много дълголетници, макар че е в Южна Европа, където има много дълголетници.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

[quote name='tuksum' date='2

Наистина, Катрин Деньв си е още жива. А за принцеса Даяна няма да коментирам дали е велика личност, въпреки че и тя е изиграла важна рола в обществото.

Почти всички столетници в България живеят в Родопите и някои от тях достигат невероятните 127 години. Забелязах, че са прекарали целият си живот на село, вършейки неуморно физически труд в градината или на полето. При това, дори на възраст от сто години повечето от тези, които живеят в Родопите са физически активни - копаят си градината всеки ден. Обичат да си пийват по малко всяка вечер, хранят се здравословно и :o всички твърдят по вестниците, че са оптимистично настроени и цял живот са се мъчили да вършат добри неща. Извод: Цял живот блъскане на нивата и богоугодни дела. Е, и въздуха в Родопите е чист.

Не ми се иска да достигам до тази възраст, ако трябва да разчитам на роднините да ми сменят подлогата. То това живот ли е? Не виждаш добре, не чуваш добре, седиш седнал вкъщи, защото те болят краката и не можеш да излезеш да се разходиш. Е, има и хора в доста напреднала възраст, които твърдят, че им се живее и то много. Ще ви разкажа за един случай, който баща ми е разказвал. Когато е бил войник, той и останалите войници са били изпратени в някаква планина в България, където видели една баба, достигнала почти сто години да седи на пейка. Те отишли, поздравили я за това, че е достигнала тази възраст и я попитали как е да си на такава възраст. Тя отговорила: "Мъка чедо, мъка".

преди да умре оная бабка на121 години от Родопите,дето кандидатства за Гинес от някакво село до Смолян, споделила,че рано е починал мъжът и, и след това почти не е водила полов живот. Яла е тестени изделия и

мляко. За ракия незнам.Значи и въздържанието помага.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди да умре оная бабка на121 години от Родопите,дето кандидатства за Гинес от някакво село до Смолян, споделила,че рано е починал мъжът и, и след това почти не е водила полов живот. Яла е тестени изделия и

мляко. За ракия незнам.Значи и въздържанието помага.

Хм..., сигурна ли си? :offtopic_s: Може би не е имало кой да я ядосва на стари години. biggrin.gif Всичко си зависи от гените и съдбата.

Редактирано от tuksum (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди да умре оная бабка на121 години от Родопите,дето кандидатства за Гинес от някакво село до Смолян, споделила,че рано е починал мъжът и, и след това почти не е водила полов живот. Яла е тестени изделия и

мляко. За ракия незнам.Значи и въздържанието помага.

Баба Фейме Хасанова, доколкото знам почина на 124г.! Възраста не е официално потвърдена!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Хм..., сигурна ли си? :offtopic_s: Може би не е имало кой да я ядосва на стари години. biggrin.gif Всичко си зависи от гените и съдбата.

Сигурно е нагъвала овче или козе мляко,които са отвратителни на вкус и мирис. И много боровинки,горски ягоди и малини.Баница и т. н.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Най-дълго живеят някой йоги - по 500 и повече години. :speak: Това трябва да се провери лично - в Индия. Аха, наистина има писания, според които има йоги, които живеят по няколко стотин години. Странно, че в минали години са живеели по 1000 години, но постепенно с наближаването на сегашния век възрастта на следващите, които се раждат намалява бързо с по няколкостотин години. cool.gif

Аз на село като пиех козе мляко не ми миришеше.

Редактирано от tuksum (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Най-дълго живеят някой йоги - по 500 и повече години...

А да бе, по 1000 и кусур години живеят....

Ти представяш ли на какво би приличало тялото на 500 години?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Е, то и аз съм на 3489 години, ма не се хваля. Младолика съм още :)

Пък нали съм и безсмъртна...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Пак уцели вожда, лейди Ли!Марлене Дитрих май се е самоубила на 91 години!Мерилин Монро са я самоубили.Роми Шнайдер се е самоубила.И ти ли смяташ да я правиш тая работа? cool.gif

да, дори съм си уредила кремацията, разпределила съм си парите за дарения, и съм си написала некролога

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Хахаха, вижте на какво попаднах преди малко...

Кои са хората с шанс да доживеят до 114 години?

Тези, които имат активен сексуален живот и нямат дългове, не са въздържатели и не са бедни, ядат шоколад, ходят на църква и са вегетарианци, е отговорът според в-к „Индипендънт“.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
...

Тези, които имат активен сексуален живот и нямат дългове, не са въздържатели и не са бедни, ядат шоколад, ходят на църква и са вегетарианци, е отговорът според в-к „Индипендънт“.

първата част добре, ама във втората хич ме няма laugh.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Хахаха, вижте на какво попаднах преди малко...

Кои са хората с шанс да доживеят до 114 години?

Тези, които имат активен сексуален живот и нямат дългове, не са въздържатели и не са бедни, ядат шоколад, ходят на църква и са вегетарианци, е отговорът според в-к „Индипендънт“.

Ами какво да правим тези, които нямаме сексуален живот, имаме дългове (за да си купуваме "Виагра" ), пием (за да удавим мъката, че не е станал), бедни сме (защото сме потънали в дългове), не ядем шоколад (защото няма с какво да си купим), не ходим на църква (защото попът ни е изгонил и анатемосал) , и не сме вегетарианци (ядем каквото ни падне) ?

Какво да правим ние ? sad.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Какво да правим ние ? sad.gif

Въобще не се къхари, Докторе...

Умиращите станахме двама biggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Кои са хората с шанс да доживеят до 114 години?

Дали наистина има някой, на който да му се живее до 114 години...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...