Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да изхвърлям ли дъното?

Featured Replies

Днес когато сглобявах една конфигурация изтървах едно ссд в/у дънната платка (asrok extreme3 gen3) и се изкриви един пин на сокета за процесора. Утре ще видя дали ще ми го сменят гсаранционно въпреки , че силно се съмнявам. Някакви идеи какво да го правя това дъно или да пия една студена вода и да го хвърлям?

Интелските сокети много рядко се оправят, за разлика от АМД, където повечето процесори са още с крачета. ...Поне вода има...

Нищо не пречи да опиташ да го изправиш. Утре, на светло, с подходящите лупа и търпение. И, разбира се, много внимателно . Имаш някакъв шанс, ако и до голяма степен да е теоретичен.

Много кофти случка!С изкривен пин едва ли ще мине гаранцията :) Пък ако го счупиш пак няма гаранция.Бих опитал с една пинсетка леко да го кривна, така че да осъществява контакт с процесора.АКо може да направиш една хубава снимка на сокета и изкривеното краче ше бъде добре!Хем да го видим, хем който има опит в изправянето на крачета да го сподели!

Не ми се е налагало да го правя, но ето просто една идея, ти си прецени дали ти върши работа: Тъй като пиновете са много нагъсто ще е трудно да се работи с инструменти без да се докосва друг пин, затова ми се струва, че най-добрият вариант е да използваш много тънка тръбичка, която да вкараш в изкривения пин... от тук нататък е ясно какво се иска. В момента не ми идва на ум от къде да намериш толкова тънка и здрава тръбичка, единствено се сещам за писеца на някой подходящ модел (с тънък писец) химикал. Върхът може да се отреже и така ще се получи тръбичка. Разбира се ако има мастило трябва да се отстрани.

Не ми се е налагало да го правя, но ето просто една идея, ти си прецени дали ти върши работа:

Тъй като пиновете са много нагъсто ще е трудно да се работи с инструменти без да се докосва друг пин, затова ми се струва, че най-добрият вариант е да използваш много тънка тръбичка, която да вкараш в изкривения пин... от тук нататък е ясно какво се иска. В момента не ми идва на ум от къде да намериш толкова тънка и здрава тръбичка, единствено се сещам за писеца на някой подходящ модел (с тънък писец) химикал. Върхът може да се отреже и така ще се получи тръбичка. Разбира се ако има мастило трябва да се отстрани.

Има доста тънки автоматични моливи, с подаване на графита, който като се отстрани...

• Автор

След малко го слагам на операционната маса :). Ако случайно го оправя има ли риск на процесора да му стане нещо?

EDIT

Преди да му посегна погледнах в гугъл :) и открих ето това - http://www.overclock.net/t/29950/how-to-fix-bent-pins и ще звънна във фирмата от която го взех да проверя дали мога да го оправят.

Редактирано от DreamSavior (преглед на промените)

Ако успееш наистина да го оправиш, а това не е изключено, не би трябвало да причиниш нищо на процесора. Все пак може би не е зле да се консултираш с опитен приятел или да занесеш дъното в читав сервиз. Ако е поправимо, ако е изкривен само един пин, би трябвало да ти го оправят за смешна сума.

Здравейте!Имам делл пентиум 4 с процесор 1.8гига херца .Беше блокирал и не можеше да се рестартира от копчето,едно копче е за включване изключване и рестарт.Извадих директно кабела от захранването а не щепсела,но без да искам пак допрях почти моментално кабела към захранването и се чу изцъкване.Предполагам че е от кондензаторите в захранването.После го изключих и изчаках 2 минути и го включих отново,но компа не запалва и екрана е черен.Издава също сигнални бипвания 1 (биип) интервал 2 (биип-биип) интервал 3(биип-биип-биип),вентилатора на процесора се върти,на дънната платка свети жълт светодиод като натисна копчето за включване светва и зелен и започват бипванията.пробвах с друго захранващо,видео карта,рам памет от друг такъв комп.Хардиска го пробвах на друг комп и тръгва,остава процесора,дънната платка да не са тестване двд-то премигва зеления диод при стартиране на компа. Ако някой може да ми помогне,да каже каква е повредата на компа.Благодария,на който се отзове предварително!

Здравейте!Имам делл пентиум 4 с процесор 1.8гига херца .Беше блокирал и не можеше да се рестартира от копчето,едно копче е за включване изключване и рестарт.Извадих директно кабела от захранването а не щепсела,но без да искам пак допрях почти моментално кабела към захранването и се чу изцъкване.Предполагам че е от кондензаторите в захранването.После го изключих и изчаках 2 минути и го включих отново,но компа не запалва и екрана е черен.Издава също сигнални бипвания 1 (биип) интервал 2 (биип-биип) интервал 3(биип-биип-биип),вентилатора на процесора се върти,на дънната платка свети жълт светодиод като натисна копчето за включване светва и зелен и започват бипванията.пробвах с друго захранващо,видео карта,рам памет от друг такъв комп.Хардиска го пробвах на друг комп и тръгва,остава процесора,дънната платка да не са тестване двд-то премигва зеления диод при стартиране на компа. Ако някой може да ми помогне,да каже каква е повредата на компа.Благодария,на който се отзове предварително!

1-2-3 DMA read/write failure The DMA controller has failed. Replace the IC if possible

Иначе казано прецакан контролер, дънната платка май ще се сменя. Но може просто да е излязла грешка в БИОС, ако имате късмет...Пробвайте да извадите батерията на дънната платка и почакайте да се разредят кондензаторите...Поставете отново батерията и стартирайте компютъра.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

1-2-3 DMA read/write failure The DMA controller has failed. Replace the IC if possible

Иначе казано прецакан контролер, дънната платка май ще се сменя. Но може просто да е излязла грешка в БИОС, ако имате късмет...Пробвайте да извадите батерията на дънната платка и почакайте да се разредят кондензаторите...Поставете отново батерията и стартирайте компютъра.

Благодаря за отговора.Пробвах с изваждането на батерията,.но без резултат.. Нещо друго??? Или няма какво повече да се прави?...Остава само смяната на дъното ли?Процесорът да го тествам ли за сигурност на друг компютър?Дъното само от марка делл ли става за тази кутия,Тя се отваря като книга.

Благодаря за отговора.Пробвах с изваждането на батерията,.но без резултат.. Нещо друго??? Или няма какво повече да се прави?...Остава само смяната на дъното ли?Процесорът да го тествам ли за сигурност на друг компютър?Дъното само от марка делл ли става за тази кутия,Тя се отваря като книга.

Ами ако имате възможност тествайте всички компоненти които успеете. Много е вероятно да има възможност за използуване на друга дънна платка, но това ще се установи когато напишете модела на компютъра. Все пак резултатите, които с компютъра би постигнал с друга дънна платка ще са вероятно по-слаби, освен ако не намерите същата като вашата, защото от Дел са направили и тествали съответната система с подбор на компоненти за максимално добър резултат от съвместната им работа, а и са писали специфичен БИОС и драйвери...

Ами ако имате възможност тествайте всички компоненти които успеете. Много е вероятно да има възможност за използуване на друга дънна платка, но това ще се установи когато напишете модела на компютъра. Все пак резултатите, които с компютъра би постигнал с друга дънна платка ще са вероятно по-слаби, освен ако не намерите същата като вашата, защото от Дел са направили и тествали съответната система с подбор на компоненти за максимално добър резултат от съвместната им работа, а и са писали специфичен БИОС и драйвери...

Благодария за съвета!Да те питам модела на компа къде го пи6е?Около копчето за вкл. и изкл. пише дименсион 4300,има стикер залепен по долу сервиз таг - cg5590j,а на дънната платка има два стикера sc/36-r13 ds/n cn-09j 455-48104-1bg 1469 това ли е номера му?

Благодария за съвета!Да те питам модела на компа къде го пи6е?Около копчето за вкл. и изкл. пише дименсион 4300,има стикер залепен по долу сервиз таг - cg5590j,а на дънната платка има два стикера sc/36-r13 ds/n cn-09j 455-48104-1bg 1469 това ли е номера му?

Публикувано изображениеПубликувано изображение

Да не би все пак компютъра да е "Dimension 4300S" Вече не съм сигурен че има смисъл да се влагат пари в тази машина. Много е стара, вярно работи, но...Все пак ако имате желание влезте в сайтовете на фирми занимаващи се с конфигурации и части втора употреба, потърсете дали някоя не предлага такава конфигурация или дънна платка като отделен компонент и на каква цена и си направете сметката. Но аз повече от 50лв. за платката + подмяната не бих похарчил!

Хора с същия Dell има проблем един мой приятел,казали са му от дъната платка,че прави проблем някоя спойка.Може ли да е от това при положение,че тръгва а вентилатора се форсира на МАХ,понякой път зареждал WIN,стигал до десктопа,но се форсира като чели не е чистен,но понякога не тръгва,кажете някой имал ли е подобен проблем и дали може да се разреши.Пуснал е обява http://prodavalnik.c...l-dx60-i3131844

П.П-колебая се да нее кондензатор или проблем с захранването но на тези компютри легналите са с други захранвания.

Редактирано от procesorKapacitet (преглед на промените)

• Автор

Ами в крайна сметка се оказа,че гаранционно няма да ми го сменят и реших да го продам и да си взема друго пуснал съм го на 100-тина лева .Отказах се от ремонтите и се спрях на следното дънце - http://iskampc.com/asus-p8z68-v-socket-lga-1155-n-no.html

Не ми се е налагало да го правя, но ето просто една идея, ти си прецени дали ти върши работа:

Тъй като пиновете са много нагъсто ще е трудно да се работи с инструменти без да се докосва друг пин, затова ми се струва, че най-добрият вариант е да използваш много тънка тръбичка, която да вкараш в изкривения пин... от тук нататък е ясно какво се иска. В момента не ми идва на ум от къде да намериш толкова тънка и здрава тръбичка, единствено се сещам за писеца на някой подходящ модел (с тънък писец) химикал. Върхът може да се отреже и така ще се получи тръбичка. Разбира се ако има мастило трябва да се отстрани.

точно така и аз съм оправял - с игла от спринцовка, но съм виждал и счупен пин... на късмет го разпънах и окривих да опира на е на нивото на останалите и дъното тръгна... но на едно дъно бяха донесли с обратно закопчан процесор и имаше доста криви, даже бяха смазани 2-та notch-а на пластмасата на сокета 775... е там вече беше невъзможно...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.