Премини към съдържанието

Михайлов

Потребител
 • Публикации

  445
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Всичко публикувано от Михайлов

 1. Има някои производители на аудиотехника, които препоръчват минимална дължина на кабелите към озвучителните тела (ОТ). Примерно - кабелите да не са по-къси от 3.5 метра (за свирки от Naim). При това обаче обикновено остава свободна дължина на кабелите. Същото се получава и ако няма възможност раклата (етажерката) с техниката да се разположи симетрично по средата между ОТ и е по-близо до едната тонколона (ОТ). Това се получава, ако се спазва и препоръката двата кабела към двете ОТ да са задължително с еднаква дължина. И тогава - какво правим с излишната дължина на кабела (кабелите)? Било много неправилно излишните метри кабел просто да се навият на кангал и да се хвърлят зад техниката. Някои използват следното екзотично решение: Или: Кабелът се оформя като красиви вълнички с помощта на свински опашки.😀 Това се правело, защото ако кабелът е навит, там се получавала допълнителна индуктивност... Вие как се оправяте с излишния метраж на кабелите?
 2. Ето и още една моя доза - Ортофон 2М Бронз:
 3. Продължавам. По принцип грамофонът трябва да бъде предпазен от всякакви възможни вибрации. Затова се препоръчва при слушане на музика прозрачният му капак да бъде свален (демонтиран). Добре е грамофонът да бъде вибрационно "отвързан" от пода и от мебела, върху който е поставен. За тази цел се използва примерно тежък плот от масивен MDF на гумени конуси (крачета) с възможност за нивелиране на повърхността на плота. Примерно Pro-Ject предлагат такива плотове. Аз използвам такъв - Pro-Ject Ground It Deluxe 2: За дозите. Ето една от дозите ми: А ето и още една (с геометрия на иглата - Шибата): Ето я монтирана на шела, монтирана на рамото и в действие:
 4. Имам същия грамофон (LP5, без Х). Първата работа, която трябва да свършиш, е да му вземеш една по-свястна MM доза. За предпочитане със собствен шел (държач на дозата). Примерно Ортофон. Второ, трябва ти свестен външен RIAA коректор. Вграденият в грамофона е... начален клас. Ако смениш тези две неща, звученето се подобрява значително. Трето, трябва да си вземеш хубава карбонова четка за почистване на плочите от прах. Четвърто, не е лоша идея да си намериш и тежка клампа (кръгла тежест), която се надява на оста на диска върху плочата. Още по-добре е ако клампата е с вграден нивелир с мехурче. Грамофонът трябва задължително да е нивелиран. Пето, не е лошо да си вземеш и микрокантарче за настройване на натиска на иглата върху плочата. Мога да продължавам.😀 Всъщност сега погледнах - Маранцът е с вграден фонокоректор (RIAA коректор) и засега можеш да пробваш с него. А за озвучителните тела... Поне за мен за да имат хубав бас, трябва да са с два басови говорителя поне с диаметър 20 см (8 инча). Но цената...
 5. И, в краен случай може и с американски колони...😀
 6. Когато подаваш аудиосигнал от тв бокса към външна уредба, е точно така. Звукът на телевизора - на нула (mute). По-гадно се получава, ако вадиш сигнал за звука от телевизора по оптика, и го подаваш примерно на саундбар или стерео система. Защото специално при някои модели телевизори на Сони, ако изключиш или намалиш звука на телевизора до нула, няма никакъв звук и през саундбара или системата, въпреки че в менюто на телевизора е избрана опция "звук през външна аудиосистема". В този случай трябва да оставиш звука от телевизора включен на много ниско ниво - примерно 1, 2 или 3, и да усилваш от външната система. Но това е изолиран единичен случай.
 7. Технически данни: Звукова система X-8001 2 in 1 2 speakers + 1 sub-woofer- 600 W Брейййй!!!🤣 А сега малко по-сериозно. В събуфера сигурно има някакво цифрово усилвателче с операционни усилватели (опампове). И кой знае какво се е случило с някое чипче, ако това чудо на техниката постоянно е било набримчено на маххх.
 8. Ей сега ще си разплета жилетката заради качеството на югославските плочи. А за Балкантонските - не отричам качеството, но вземи да ми изброиш колко албума издаде Балкантон на Пинк Флойд, Дженезис с Питър Гейбриел, Йес, Флитууд Мак, Цепелин, Ролингстоунс, Кинг Кримзън, и т.н.и т.н. по времената на развития социализъм...🤣
 9. В онези години съм слушал радио Лаксемберг, но на къси вълни качеството на възпроизвеждане беше отвратително. Меко казано. През осемдесетте бях редовен клиент на един дилър, който имаше редовен канал на снабдяване с грамофонни плочи от Югославия. Става дума за рок. Та този юнак правеше качествени записи с материал на клиента - ролки или касети. По тогавашните стандарти имаше от пиле мляко в областта на рок музиката. Трансферът на записания материал се осъществяваше в градинката пред НДК.😀
 10. Аз отначало се заблудих, че става дума за едно друго дрънкало - Sharp GF 767: Също много "на мода" в ония времена. Или подобните му 777, 999. 🤣
 11. Ами хубаво - някаква уж "пречистена" мед. Това обаче не дава отговор на въпроса защо в центъра на сечението на кабела има отделно кабелче с отделна (синя) изолация... Това си остава загадка.
 12. Нещо не ми е ясно относно предназначението на този кабел. Ако това наистина е кабел за тонколони, защо изобщо в центъра на сечението на кабела има оптичен кабел т.е. OFC кабел - този в синята изолация? При пренос на аналогов сигнал от клемите на усилвателя до клемите на тонколоните изобщо не се пренася никакъв цифров сигнал по оптичен кабел. Кабелите за тонколони са обикновени кабели от многожични медни проводници в подходяща изолация. Нищо повече. Аз преди години си бях взел два вида кабели за тонколони от Eagle Cable - единият със сечение 4 квадрата с жички от чиста мед, а вторият- със сечение 2.5 квадрата с посребрени медни жички. И двата кабела бяха с прозрачна силиконова изолация. И толкоз. Нямаше никакви OFC кабелчета в сечението. Относно свързването на кабела към накрайниците (бананите). Повечето банани са на базата на нещо като медна тръбичка, която може да има покритие от сребро, злато или родий. Предната част на тръбичката е оформена като отделни дъгички, за да контактува плътно с тръбичката на клемата, в която се мушка. Кабелът се мушка отзад в тръбичката на банана и се притяга към нея с едно или две винтчета. Някои модели банани се притягат към кабела чрез пресоване (кримпване) със специален инструмент. Някъде използват термина терминиране вместо пресоване. Само някои модели банани са пригодени за запояване на кабела към тях. Примери: 1. Обикновен кабел за тонколони с медни жички: 2. Обикновен кабел с посребрени медни жички: 3. Кабел с екраниращо фолио:
 13. Колко е гаден обаче Амирм от аудио сайънс ревю...😂
 14. Аз винаги съм предпочитал USB. Повечето устройства поддържат пренос на данни по оптика до честота на дискретизация 24 бита/96 килохерца. А има аудиофайлове 24/192. Плюс DSD файлове - DSD64, DSD128 и DSD256. Сега навлизат и DXD файлове до 24/368. А такова нещо по оптика не минава.
 15. Извинявам се, ако съм пропуснал нещо, но аз не разбрах точно как подаваш аналогов сигнал към слушалковия усилвател Шиит. От компютър - през звуковата карта на компютъра - кабелче стереоминижак- два чинча, или по USB кабел - външна звукова карта, или през Tosslink- оптичен кабел - външна звукова карта? Или вместо външна звукова карта използваш външен DAC? Или усилвателят ти има вграден цифрово-аналогов преобразовател (ЦАП), т.е. DAC, и подаваш цифров сигнал съм него от компютъра?
 16. Не знам дали на фабрично усилвателче за слушалки има техническа възможност за формиране на стари лампи с по-ниско напрежение. Да не забравяме, че такава гимнастика трябва да се извършва от хора с технически познания и практически опит. Мен ми е интересно и друго - като си вземеш такива стари лампи, има ли вероятност те да са мачнати, т.е. предварително да са подбрани с близки параметри. Тъй като най-вероятно отговорът е "не", трябва да се настройват чрез схемата на усилвателя.
 17. Има чудесни студийни монитори, които стават за домашна употреба. Сега може и да греша, но моделите, които съм разглеждал, за мен имат един основен недостатък - само един вход. Т.е. възниква неудобство, ако имаш повече от един източник на линеен сигнал. Примерно - грамофон плюс CD плейър плюс тунер (или стриймър) плюс DAC, свързан към компютър и т.н. В такъв случай много по-удобен ще е интегриран усилвател с няколко входа плюс пасивни колони. Ако има студийни монитори с няколко входа, моля да бъда извинен за невежеството.
 18. Ако ще са студийни монитори, има JBL и всичко останало. Най-яките студийни монитори за мен са JBL 4350. 🤣 Естествено има и чудесни по-малки студийни монитори, които са екстра за домашна употреба, примерно JBL 4307:
 19. MC доза Ортофон Каденца - черна, с геометрия на върха на иглата Шибата:
 20. Имам един приятел, запален аудиоманиак. Помещението му за слушане е около 20 квадрата. Той обожава винила. Последният му грамофон е някакъв свръхскъп Ленко с незнам си какво рамо, с MC доза, черна Каденца. Допълнително е включил повишаващи трансформаторчета преди външния РИАА коректор. Цялата му усилвателна техника е на канадската фирма Moon - РИАА коректор, предусилвател и крайно стъпало - 50 килограмово прасе 2х 160 вата при 8 ома. Та в това "дребно" помещение е турил два малки гардероба Таной Гленеър Престиж 15. С 15 инчови дуалконцентрични говорители плюс допълнително монтирани отгоре супер туитъри Таной. Ами човекът въобще не се ограничава да слуша грамофона през тези чудеса на аудиотехниката само на свръхниски нива. Ама изобщо! Знаете ли колко добре звучат Рейнско злато, Танхойзер или Валкюра, набримчени на доста високо ниво? Просто трябва грамофонът да е зад линията на колоните. Т.е. извън въздушните потоци от говорителите. И естествено трябва да е вибрационно "развързан" от пода и всякакви вибриращи повърхности. Таной Гленеър: Таной супер туитър (поставя се върху колоната):
 21. За колоните. Ако имаш място да сложиш стойки и на тях малки букшелф колонки, значи имаш място и за подовостоящи колони. Аз лично винаги бих предпочел подовостоящи колони. Най-малкото заради това, че имат по-голям обем. И най-вече заради по-доброто звучене. Лично мнение. Освен това - ако са подовостоящи, най-добре е басовият говорител или два говорителя да са с диаметър на мембраната поне 8 инча, а не 6.5 инча. Просто басът е съвсем друг. Преди години се мъчих с едни колони със 6.5 инчови говорители, но накрая не издържах и преминах на стари немски колони Canton Nestor DC 802 или нещо подобно с по два 8 инчови, плюс 7 инчов за средните честоти плюс високочестотен. Съвсем друга работа! Специално за Кантоните. От старите колони Кантон най-добри са тези от серията Ergo. Из продавалниците има разни такива, но при купуване от частно лице на колони секънд хенд винаги съществува риск нещо да не им е наред.
 22. За дозите - има няколко производители на дози за грамофон. Освен Аудиотехника, има още Ортофон, Shure и т.н. Освен това дозите се различават според геометрията на върха на игличката, която контактува с канала на плочата. Според геометрията различаваме игли с коничен връх, с елиптичен връх и с връх със заточване Шибата. Изброил съм ги в по-посока от игли с по-ниско към игли с по-високо качество. Иглите с елиптичен връх по-добре прилягат към геометрията на канала на плочата от иглите с коничен връх, а иглите с геометрия на върха Шибата контактуват още по-добре със стените на канала. А защо човек да има повече от една доза? Примерно за разнообразие или заради това, че с различните дози се получават и леки разлики в звученето на музиката. Или може да установиш, че даден музикален стил повече ти харесва с една доза, а друг - с друга доза. А иначе Кирилов е напълно прав, че най-важно е качеството на колоните.
 23. Авторът на темата може да е имал предвид многоканален кино ресивър. Накратко - многоканалните ресивъри свирят мнооого по-зле музика в режим стерео отколкото всеки стерео усилвател при еднаква цена за ресивър и усилвател. Трябва ти адски скъп ресивър, за да свири толкова добре в режим стерео колкото един качествен стерео усилвател.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване