Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Обучение в България

Featured Replies

Аз имам добри уценки по математика.Извинявам се за правописните грешки.Кое училище с прием след 7 клас за програмиране ще ми предпоръчате?

Влизаш в гугъл и пишеш "прием математика информатика след седми клас София" и ще ти излезнат 974365873561394875 линка :laughing5:
  • Отговори 401
  • Прегледи 100,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Влизаш в гугъл и пишеш "прием математика информатика след седми клас София" и ще ти излезнат 974365873561394875 линка :laughing5:

Aз нейскам да кандидацтвам в матматическа гимназия!

Туес е добро но ми е много далеч аз съм на другия край на софия,може ли да ми кажете друго?

Aз нейскам да кандидацтвам в матматическа гимназия!

Туес е добро но ми е много далеч аз съм на другия край на софия,може ли да ми кажете друго?

В ТУЕС има доста хора от Люлин, Овча Купел и т.н. Лично аз съм от Перник и уча там...

Ако наистина искаш да учиш това, мястото е ТУЕС.

Добър вечер,

аз съм 7клас и ми предстой кандидацтване. Бихте ли ми предпоръчали училище в София в което да се изучава Информациони технологий(по точно аз искам да уча програмиране).Бихте ли ми предпоръчали добро училище и ако може да ми дадете сайт на училището?Благодария предварително.

Информационните технологии изискват много от човека - добро здраве, здрава психика, най-вече добро образование.

Щом до седми клас не си се научил да пишеш на български, съществува реална опасност да не се справиш с информатиката, така че пак си помисли...

Не дай боже случайно да станеш лекар! :offtopic_s:

Иначе си учудващо вежлив за представител на днешната младеж, за което те поздравявам.

Това ми подсказва, че при теб не всичко е загубено.

Ако наблегнеш сериозно на учението, все още имаш някакви шансове.

По-горе са ти дали добри съвети, но първо светкавично се образовай.

Дерзай!

Редактирано от NavNav (преглед на промените)

Аз наблягам на ученото само където имам правописни грешки.Мен ученето не ме престнява за 2 месеца съм научи и то доста добре 4 програмни езика,а и в училище също имам само 6-5.Туес е най-добро училище за тази спецялност аз исках там,но наще казават че е далече аз съм от Люлин и затова търса друго училище по-близо.

Аз наблягам на ученото само където имам правописни грешки.Мен ученето не ме престнява за 2 месеца съм научи и то доста добре 4 програмни езика,а и в училище също имам само 6-5.Туес е най-добро училище за тази спецялност аз исках там,но наще казават че е далече аз съм от Люлин и затова търса друго училище по-близо.

Далече, с метрото си там за половин час... има спирка на по-малко от километър от даскалото!

Въпросът е имаш ли желание, ако нямаш ясно че няма да стане...

За програмните езици сериозно се съмнявам :)

Редактирано от maxim4o (преглед на промените)

Добре,айде да не по информатика,но да е някакво добро в което изискванията по математика да не са големи?

Мерси предварително?

П.П-училището да е в София.

Ами, двете неща са взаимно свързани, всички по сериозни приложения при програмирането изискват алгоритми, за писането на качествени такива трябва много математика.

ТУЕС - може би най-доброто за информационни технологии и програмиране в България...

Не мога да си го представя сайта им не работи(доста време), какво говори за училището, което подготвя ИТ кадри....

Редактирано от Phonomania (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Незнам дали е тук мястото, но тук ще питам. Можете ли да ми дадете инфо какво мога да уч в Софийски Университет ако държя изпит по География или кандидатствам с ДЗИ по География? мерси предварително

Ето от тук си избираш дадения предмет, който ти харесва и после има линк "Кандидатстване". Там е описано с какъв изпит се приема. Това да питаш какво приемат с география ми се вижда доста общо. Някаква насока поне трябва да имаш - икономика ли ще е какво ще е.

Ето от тук си избираш дадения предмет, който ти харесва и после има линк "Кандидатстване". Там е описано с какъв изпит се приема. Това да питаш какво приемат с география ми се вижда доста общо. Някаква насока поне трябва да имаш - икономика ли ще е какво ще е.

Всичко което може да се запише с География и от там да си избера нещо :)

Незнам дали е тук мястото, но тук ще питам.

Можете ли да ми дадете инфо какво мога да уч в Софийски Университет ако държя изпит по География или кандидатствам с ДЗИ по География?

мерси предварително

С матурата влизаш в тея специалности:

География и биология

Предучилищна и начална училищна педагогика

Социална педагогика

Специална педагогика

Логопедия

Физическо възпитание и спорт

История и география

Ако държиш изпит:

Философия,

История и география,

Социални дейности,

Неформално образование,

География и биология,

География,

Геология,

Предучилищна и начална училищна педагогика,

Социална педагогика,

Специална педагогика,

Логопедия,

Редактирано от aMoPe (преглед на промените)

С матурата влизаш в тея специалности:

География и биология

Предучилищна и начална училищна педагогика

Социална педагогика

Специална педагогика

Логопедия

История и география

Ако държиш изпит:

Философия,

История и география,

Социални дейности,

Неформално образование,

География и биология,

География,

Геология,

Предучилищна и начална училищна педагогика,

Социална педагогика,

Специална педагогика,

Логопедия,

Мерси много
  • 2 седмици по-късно...

Искам да ви попитам,че след по-малко от месец ще се кандидатства(7 клас съм) и искам да знам какво ви мнението за профилираната гимназия "Макгахан"?

Редактирано от VESSSKO95 ™ (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Здравейте!Тъкмо сега завърших средното си образование и ме интерсува мнението на хора,които учат или са учили в един от университетите:Икономически университет-Варна или Стопанска академия-Свищов.Много се чудя къде да запиша,дипломата ми е 6,така че ще съм благодарна ако някой сподели възгледите си за посочените висши училища. :)

Здравейте!Тъкмо сега завърших средното си образование и ме интерсува мнението на хора,които учат или са учили в един от университетите:Икономически университет-Варна или Стопанска академия-Свищов.Много се чудя къде да запиша,дипломата ми е 6,така че ще съм благодарна ако някой сподели възгледите си за посочените висши училища. ;)

Аз уча в Икономическия във Варна, не мога да ти кажа, че е много хубаво, но не е и лошо. Много зависи от преподавателите, а и от собствената ти мотивация дали искаш да учиш и дали не искаш, ако не искаш по-добре не кандидатствай никъде, защото на някой предмети може да с епреписва, а на някой абсурд, както ти казах зависи от преподавателите. За Свищовския университет мога да кажа същото, имам 3-4 познати, които учат там..И двете училища са на кантар, но вече трябва да си избереш какво искаш да учиш, защото има специалности във Свищовския, който ги няма във Варна. Зависи също и от къде си, ии от финансова гледна точка. Аз уча Стокознание, разгледай специалността, доста е хубава... и се учи само във Варна и София, ии кадрите са много по-малко, но и не е много лесно.

А ти какво искаш да учиш?

Аз уча в Икономическия във Варна, не мога да ти кажа, че е много хубаво, но не е и лошо. Много зависи от преподавателите, а и от собствената ти мотивация дали искаш да учиш и дали не искаш, ако не искаш по-добре не кандидатствай никъде, защото на някой предмети може да с епреписва, а на някой абсурд, както ти казах зависи от преподавателите. За Свищовския университет мога да кажа същото, имам 3-4 познати, които учат там..И двете училища са на кантар, но вече трябва да си избереш какво искаш да учиш, защото има специалности във Свищовския, който ги няма във Варна. Зависи също и от къде си, ии от финансова гледна точка. Аз уча Стокознание, разгледай специалността, доста е хубава... и се учи само във Варна и София, ии кадрите са много по-малко, но и не е много лесно.

А ти какво искаш да учиш?

Първото ми желание е Счетоводство и контрол,следват финанси,маркетинг..и т.нат. за момента съм в Плевен и Свищов е близо но разстоянието не ми е пречка имам роднини и на двете места а и плюс това искам задочно но съм много объркана имам приятели и на двете места но естествено че всеки си харесва там където е и това никак не ме ориентира.Ясно ми е че навсякъде има учители-ангелчета но и учители-злобари но искам да направя правилния избор а и на двете места ми харесва.Има и още нещо ходих на изпит в ИУ-Варна,квестора беше един нисък господин с очила леко оплешивял отпред направи ми впечатление че като видя на личната карта град Плевен се заяде с мен което ме накара малко да се позамисля.

Редактирано от tamara1309 (преглед на промените)

Първото ми желание е Счетоводство и контрол,следват финанси,маркетинг..и т.нат. за момента съм в Плевен и Свищов е близо но разстоянието не ми е пречка имам роднини и на двете места а и плюс това искам задочно но съм много объркана имам приятели и на двете места но естествено че всеки си харесва там където е и това никак не ме ориентира.Ясно ми е че навсякъде има учители-ангелчета но и учители-злобари но искам да направя правилния избор а и на двете места ми харесва.Има и още нещо ходих на изпит в ИУ-Варна,квестора беше един нисък господин с очила леко оплешивял отпред направи ми впечатление че като видя на личната карта град Плевен се заяде с мен което ме накара малко да се позамисля.

Ами какво да ти кажа, аз не ти хваля икономическия във Варна, напротив не съм много доволна, но предполагам, че навсякъде е така. А ти защо искаш задочно? Значи финансите не са ти проблем, щом имаш роднини, ми какво да ти кажа? Как да те посъветвам, не знам.. Всъщност то мисля, че няма много значение, нито града нещо да те привлича, щом ще бъдеш задочно... не знам:) Успех ти пожелавам да вземеш правлното решение!
  • 2 седмици по-късно...

Расте напливът в СУ, платено ”Право” няма

Публикувано изображение

Нараства броят на кандидат-студентите в Софийския университет - тази година те са 20 866, докато през миналата са били 18 301.

Обявените места за прием в редовно обучение на бакалавърската степен са 4000, а за бакалаври в задочно обучение - са 542, съобщиха от висшето училище. В магистърската степен в редовно обучение след средно образование местата са 380, а 50 са в задочната форма, съобщи началникът на Учебния отдел на СУ Георги Гешев, цитиран от БТА. Така битката на кандидат-студентите в университета е 4:1 по брой места, напливът за някои специалности обаче е по-голям за сметка на други по-малко желани.

Най-желаният кандидатстудентски изпит е по български език и литература. Тази година изпитните сесии за „бакалавър" и „магистър след средно образование" са общо три. В момента тече последната от тях. На нея близо 2300 кандидат-студенти са изявили желания да се явят на изпита по литература.

Втори по популярност е този по история, а на трето място се нарежда изпитът по английски език, предаде Дарик радио по данни от университета.

От 28 юни до 9 юли ще се подават документите с желаните специалности от всеки студент. Заявленията за кандидатстване ще се приемат и в съботните дни. На 12 юли е изпитът по български език и литература от редовната сесия, а на 14 юли - по история на България.

За поредна година кандидат-студентите ще могат да използват като вход за висшето училище и оценките от държавните зрелостни изпити. Те обаче имат по-малка тежест при балообразуването. С резултатите от матурите ще може да се кандидатства за 76 от общо 96 специалности.

Софийският университет очаква решението за връщането на платеното обучение във висшите училища от новата учебна година, но то ще попари надеждите за платена форма на обучение по специалността "Право". Причината е, че университетът вече е преизпълнил образователния си капацитет и няма свободни бройки, каза зам.-ректорът по учебната дейност Мария Шишиньова.

ВУЗ-ът предлага да се въведе платена форма на обучение в образователно-квалификационните степени "бакалавър" и "магистър след средно образование", който да не надвишава 10% от свободния образователен капацитет в съответното професионално направление. Това изискване е изключително важно, защото по този начин се слага граница в онези професионални направления и специалности, към които има много голям интерес, посочи Шишиньова.

През май ръководството на СУ отправи предложение към премиера Бойко Борисов за въвеждането на частично платено обучение от тази есен.

news.dir.bg

• 5 седмици по-късно...

Знае ли някой може ли някъде в Бг да се изучава Право без приемни изпити след завършена магистратура по неюридическа специалност? Колко семестъра е курсът на обучение?

• 2 седмици по-късно...

Здравейте, Имам един много сранен въпрос и не мога да реша!Тази година кандидатствах и съм приет по първо желание в Великотърновски университет "Финанси" и пак първо в Шуменкси университет - "Връзки собществеността",е не са излезли класиранията все още в Шумен,но бала ми е максимален!И така,не мога да реша къде да се запиша.И двете специалности ми харесват,сякаш повече клоня към връзките,но само това ме спира,че е в Шумен,иначе няма проблеми!Според вас кой ще е по правилния избор и защо? Друго което искам да попитам,можели да се изместя в друг университет например от ПР в ШУ в ПР в СУ?

Здравейте,

Имам един много сранен въпрос и не мога да реша!Тази година кандидатствах и съм приет по първо желание в Великотърновски университет "Финанси" и пак първо в Шуменкси университет - "Връзки собществеността",е не са излезли класиранията все още в Шумен,но бала ми е максимален!И така,не мога да реша къде да се запиша.И двете специалности ми харесват,сякаш повече клоня към връзките,но само това ме спира,че е в Шумен,иначе няма проблеми!Според вас кой ще е по правилния избор и защо?

Друго което искам да попитам,можели да се изместя в друг университет например от ПР в ШУ в ПР в СУ?

И двете специалности са хубави, и двете са доходоносни, ако харесваш, разбираш и желаеш да работиш това, което учиш.

Иначе казано - ако те влече.

Иначе са радиално противоположни и като насоченост, и като обучение, и като... абе като всичко. В определени случаи биха могли да имат някои пресечни точки в реализацията (например PR на голяма търговска / финансова организация трябва да има поне базови финансови познания), но това не означава за момента практически абсолютно нищо, защото се отнася до определени случаи. (ако си PR на театър, например, няма да имаш нужда от специални финансови познания)

За финансите трябва да имаш точна и логическа мисъл; математическа мисъл (не е задължително да си завършил математическа гимназия и паралелка, но просто трябва да я притежаваш, иначе има вероятност да ти стане скучно).

Всъщност скучно може да ти бъде във всяка специалност, която не ти допада и не е 'твоята', ако ще и да си влязъл в НАТФИЗ.

Но финансите не са като другите икономически специалности, те са по-"математическа", ако може така да се каже, при все че всички икономически специалности учат математика. Наистина невероятно широка реализация може да ти даде подобна завършена специалност, особено с подбрана подходяща магистратура (например). Но ако не е лъжица за твоята уста... ще е мъчение, ако въобще се стигне до края.

За ВО трябва да имаш дар слово, креативност, артистизъм в големи дози, да ти харесва контакта с хората, т.е. да си социален тип, да умееш да се справяш в ситуации, наситени със стрес, в кризисни ситуации (ако реализацията ти е PR, например). Това не е работата, която включва само пиене на кафенца с журналисти и развяване на шик тоалети по коктейли; аз считам, че това е трудна работа, чийто работен ден далеч не приключва със стрелката на 18:00ч. В болшинството случаи PR мениджърът на една компания е лицето й и не е нужно да се споменава какви отговорности води това със себе си.

И нещо много важно, което се подценява. Пиари и журналисти трябва да притежават перфектна езикова култура, перфектен правопис и правоговор. Никакви диалекти, "традициЙ", "ъ-ъ...", "амиииии" и пр., и пр. Някои от тези неща, мисля, са застъпени в курса на обучение, но другите (правописът) трябва да се знаят априори.

Именно поради това е абсурдно да се каже коя е по-добрата, поради причина, че са тотално различни.

Прецени си кое ти се отдава повече: точната, логическа мисъл или контакта, общуването с хората. Помисли кои предмети в училище ти вървяха най-много, например.

Можеш да отвориш учебните разписания и на двете специалности, за да се запознаеш отчасти с това, което ще изучаваш, да говориш с хора, завършили тези специалности. макар че съм убедена, че ще повторят моите думи.

Нарочно не разглеждам въпроса на ниво университети, защото винаги съм била на мнение, че за един студент, който целенасочено се занимава с това, което учи, има желание и се полага нужните усилия, за да придобие колкото се може повече знания по съответната материя, ВУЗ като наименование е от второстепенно значение. Имам много примери пред очите си.

Редактирано от chain_reaction (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.