Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Най-евтино отопление?

Featured Replies

Искам да си купя камина-предимно за красота,но се колебая - дали да е на дърва,електрическа или на биоетанол? Някой има ли представа коя е най-икономична?

Ако крадеш ток си вземи 20 електрически и няма да имаш проблеми но тока е скъп а тази камина ще дърта доспа киловати. За онова гориво дето си го написал не съм го чувал, но дървата ми изглеждат най-подходящото решение.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Купи си камина на дърва! Правилно си се насочил да избираш камината по красота. Това качество за тези съоръжения е водещо. Има да я гледаш бая време, а припукването на дървата при горенето внасят допълнителен уют. Камините са с ниско КПД. Грубо казано 20% от енергията заминава през комина. По-висок КПД имат котлите, но те се включват към радиатори, трябват им помпи и т.н. Разрови се из мрежата и прочети за плюсовете и минусите на водните ризи.

Ако съм разбрал правилно,човека е в апартамент и камина на дърва нещо не ми се връзва.Като знам какви са комините в блоковете (много често запушени от някой "умен" съсед),пък и къде ще складира дърва,на балкона ли?...Вземи си камина за красота и се топли с климатик,на мен ми е добре...

Не писал човека, къде живее. Как реши, че е в апартамент? Той пита коя е най-икономична: дърва, ел. или биоетанол. Не се е уточнил, какво разбира под икономична... Ако има в предвид какви пари ще плаща за сметките си – отговора му е да купи камина с дърва. Ако гони КПД, с биоетанол може да е по-икономична, а с ел. със сигурност е (там КПД-то е 98%), но цената на топлината е ужасна. Най-точният критерий за икономичност е колко струва 1 kW топлина в стотинки. При дървата тя е около 4,5 ст./kW; за ел. е толкова, колкото му е цената на тока, а за биоетанол не ми се смята, но няма да е под 9 ст./kW. След като търси камината за красота, явно вече има климатик.

• 2 месеца по-късно...

По чисти, поне за мен са пелетите, пред дървата. Може да погледнеш за камини на пелети. Виждам, че има фирми, които ги предлагат вече.

Днес попаднах на тази "Карбонова печка модел Diplomat DPL C 8009". http://www.diplomat.bg/product_details.pcgi?product_id=244 Дават че излъчва двойно повече топлина от консумираната енергия. Някой има ли впечатления или опит с такава печка?

камините с 2 горивни камери имат двойно по голямо КПД. тия с 2 камери имат 2 места за вкарване на въздух - отдолу и в горната част през перфорирани тръби (така в една физическа камера се получават 2 горивни камери - горната гори това което не е успяло да изгори в долната, като му дава допълнително пресен въздух... (такива тука не съм виждал - не че много съм търсил...) иначе според мен комбинацията климатик + изолация е най икономична, че не ти и гори въздуха в помещението - тоест няма загуби на топлина от проветряване освен това опасността от пожар е в пъти по-малка от другите методи на отопкление... термопомпите имат доста високо кпд

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Професоре, не е сериозно да се твърди, че КПД-то е двойно по-високо. Стандартните камини имат КПД към 80%. Тези другите не могат да имат КПД 160%. В най-добрият случай да са с КПД-то на котел т.е. 90-95%. Ниското КПД на камините се обяснява с това, че при тях трудно се регулира коефициента на излишък на пресният въздух. Т.е. през горивната камера преминава повече въздух, от колкото трябва за горенето. Този въздух се нуждае от енергия, за да се загрее, а после излиза от комина със сравнително висока температура. Камините, за които пишеш ти ги има и на българският пазар. Виждал съм да пишат по проспектите им КПД 98%, но не им вярвам много. За мен по-реално е да са към 95%. Друг е въпроса дали си заслужава да се дават двойно повече пари за такава камина, ако печалбата е 15%. Термо-помпите имат нисък КПД! Съгласно цикъла на Карно той не може да надхвърли 50%. Тяхната ефективност обаче не се измерва с КПД, а с коефициент на енергийна ефективност, като тя се бележи с ERR за охлаждане и COP за отопление. КПД по-високо от 100% имат само перпетум-мобиле машините.

Редактирано от AntonBM (преглед на промените)

Може би все пак камината за красота...а да се насочиш към нещо наистина енергоефективно?

• 1 месец по-късно...

Нашенската топлофикация ни изненада вчера с доста добра оферта и цени за отопление. Така като си говорихме с колегите май се очертава като най-доброто за тая зима. Е, за този който има тръби и радиатори. Справка

Ние сме с 3 климатика и плащаме не повече от 100 лв ток в най-студените месеци. Но да не забравяме че работят и други електроуреди! Първоначалната инвестиция от 5-6 хиляди лева е неприятна но с времето се избива. :lol6:

Искам да си купя камина-предимно за красота,но се колебая - дали да е на дърва,електрическа или на биоетанол? Някой има ли представа коя е най-икономична? Намерих един сайт с всякакви видове камини - www.kaminimineral.com ,но не мога да преценя? Благодаря предварително.

Бих ти препоръчал камина "Прити" средна на обем чудесна е за зимно отопление на дърва е икономична е т.е. каквото и да сложиш в нея атмосферата се затопля независимо колко е размера на дървото.

Климатиците са икономични, но предразполагат към алергии.

Митове и легенди :angry: Каква алергия от климатик?

Предимно към мухъл и разни спори.

Най-ефективното отопление са компютрите. В апартамент около 60 квадрата без балконите, дървена дограма и тухлени стени без допълнителна топлоизолация при постоянна работа на 9 компютъра температурата не пада под 20 градуса, като в по-топли дни дори се налага да се отваря прозореца. Консумираният ток никога не надвишава 60 лева, като това включва и осветлението, както и инцидентната употреба на други консуматори. Само компютрите би трябвало да са около 40-45 лева - приблизително 1/3 до полвината от минималната цена на отоплението с каквото и да е друго. Това не е шега, а реален опит. Недостатъкът на такава схема е че лятно време без климатик става тежко.

Редактирано от asa (преглед на промените)

Дрън дрън та пляс. Какво пишете в тема отпреди половин година, в която оттогава питащият не се е появявал?

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

Бих ти препоръчал камина "Прити" средна на обем чудесна е за зимно отопление на дърва е икономична е т.е. каквото и да сложиш в нея атмосферата се затопля независимо колко е размера на дървото.

Подкрепям и аз съм с Прити, нос водна риза и съм много доволна.Освен обачи изброените камини има и такива с газова горелка, така че ако имаш възможност да се газифицираш това може би е най евтиното гориво към момента.
  • 1 месец по-късно...

Има едни ел. радиатори - на френската фирма "Campa", които отопляват само човешкото тяло - въздухът в стаята е свеж- не унищожава кислорора и са много икономични- имат 24-часово програмиране - 7 дни в седмицата - на всеки час каква дбъде температурата- продава ги фирма "Ритони" - имат сайт с магазините- много са готини - имам ги вече 6 години и не плащам повече от 70 лв. за апартамент с площ 80 кв. м. виж повече на адрес http://ritoni.com/products.php?parent=95&product_id=7536&section_r=technics

Редактирано от dilin (преглед на промените)

• 2 месеца по-късно...

Има едни ел. радиатори - на френската фирма "Campa", които отопляват само човешкото тяло - въздухът в стаята е свеж- не унищожава кислорора и са много икономични- имат 24-часово програмиране - 7 дни в седмицата - на всеки час каква дбъде температурата- продава ги фирма "Ритони" - имат сайт с магазините- много са готини - имам ги вече 6 години и не плащам повече от 70 лв. за апартамент с площ 80 кв. м.

виж повече на адрес http://ritoni.com/products.php?parent=95&product_id=7536&section_r=technics

Campa са по-скъпи, аз купих два на Applimo, засега съм доволен. Напълно безшумни, не горят кислород, не изсушават въздуха и т.н. както си споменал. Лесни за монтиране, не заемат място. Водят се лъчисти радиатори, излъчват топлинни вълни и загряват предметите в стаята. Купих ги от вносителя:

http://www.el-otoplenie.com/?gclid=CIG86vf4kKACFQoEZgodU0zIcw

Предлагат безплатна доставка за цялата страна, докато Ритони искат 30 лв.

http://www.proclima.bg/index.files/Page504.htm прочетете малко тук.

Прочетох. Няма цени, няма нищо...

Ако си ползвал или имаш такава система - дай директно! Колко струва, колко харчи и т.н...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.