Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Ubuntu - проблеми,мнения,въпроси

Featured Replies

Днес си инсталирах UBUNTU,Сед инсталацията си инсталира допълнително някакви драйвери на NVIDIA.Обаче когато взех да разглеждам менютата,започна екрана да потъмнява за около 1-2 секунди и после се оправя.И така постоянно прави на определени интервали.Възможно ли е да е от видеокартата,да не е свалило това което му трябва или да не е инсталирано.И как мога да ги инсталирам.

Опитах да сваля направо от сайта нови,но ми излезе един огромен лист с някакви кодове.Моля помогнете,защото и незнам как се инсталира на LINUX.

Видеокартата ми е GeForce 7300 LE.Благодаря предварително. sad.gif

Здравей, бързата ми проверка по форумите показа, че точно твоят модел видеокарта често създава проблеми, но не намерих случай на проблем точно като твоят. И все пак имам няколко идеи какво да опиташ. Първо за начало влез в Менюто "Система>Администрация на системата>Screens and Graphics" (ще бъдеш попитан за парола, напиши твоята) и оттам пробвай различни комбинации между честота на опресняване и разделителна способност. Ако няма ефект, в същия панел за настройки, влез във втория таб, той се казва "Graphics Card" и там от менюто драйвер (предполагам пише nvidia) избери "nv" (при мен е следващото в списъка). Това последното служи за промяна на използваният драйвер. ЕнВидия имат два официални драйвера, като "nv" е за по-старите модели видеокарти и вече се ползва сравнително рядко. nvidia пък е по-новият и по-често използван (вероятно в момента си с него).

Ако и това няма ефект, намери някой приятел с когото да инсталирате драйвера на ЕнВидия който е на официалния сайт (много често излизат нови версии с бъг-фиксове, а от Убунту само в крайни случаи пускат ъпдейти за видеодрайвери или за кърнъла). На официалния сайт има и една програмка, с която да конфигурираш изтегления и инсталиран оттам драйвер. Опитай също с print-screen да направиш един скрийншот на потъмняването на екрана ти, за да могат повече хора да вземат отношение по проблема ти.

Успех laugh.gif

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 251,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Направих това за което каза,промених и видеокартата на nv.Сега ще чакам да видя дали ще се получи пак това.Благодаря ти много.

ПП:Проблема изчезна,благодаря ти много. ;):yanim: :yanim:

Редактирано от betoveni (преглед на промените)

Имам един много конкретен въпрос.Има една скромна машинка Пентиум 2, на която трябва да се сложи Линукс.Тази машинка ще служи като защита от вируси и едновременно с това ще разделя интернета между два компютъра.Коя от Линукс дистрибуциите е най-подходяща за тази цел?По възможност на машинката да няма уиндоус

Явно проблемът ми не е изчезнал,но поне разбрах от каде идва.Когато наповаря процесора на 100% се получава това потъмняване на екрана.

Ето и снимка.

post-63588-1198975273_thumb.png

Може ли да се премахне по някакъв начи.

Редактирано от betoveni (преглед на промените)

Явно проблемът ми не е изчезнал,но поне разбрах от каде идва.Когато наповаря процесора на 100% се получава това потъмняване на екрана.

Ето и снимка.

post-63588-1198975273_thumb.png

Може ли да се премахне по някакъв начи.

:) Трябваше по-рано да ми покажеш този шот, това потъмняване за което се притесняваш е нещо съвсем нормално, чак сега разбрах за какво точно питаш. То се получава винаги когато някоя програма извършва определени натоварващи операции. Например ако си пуснеш Synaptic, и използваш търсачката му за да намериш някой пакет (в списъка му има над 23000 пакета), екрана потъмнява по същия начин. Забелязвал съм това и при Java базираните OpenOffice и Azureus. По функция наподобява "not responding" под windows, само дето нищо не е блокирало, а просто не трябва да го пипаш/използваш докато не приключи текущата операция. Забележи, че само прозореца на Impress ти е потъмнен, а двата панела на Гном са си в нормални цветове/нюанси. Наистина няма за какво да се притесняваш, това е просто още една защитна система против "crash"-ове (на английски звучи по-добре ;) Ето какво прави при мен Synaptic в описната ситуация:

post-31872-1199014965_thumb.png

Редактирано от Phoenix.bg (преглед на промените)

Благодаря ти,успокои ме.Аз мислех че пак съм направил нещо(барал дето не трябва),значи това е просто защита. biggrin.gif

Здравейте,

Изведнъж се появи проблем без да знам как е станало това. Става въпрос за това, че ми изчезнаха иконите на Windows дяловете от десктопа и с това и достъпа до Windows дяловете. Нито мога да ги отворя, нито нищо. През /media като отворя папките /sda1 и /sda2 са празни, в случая те трябва да пълни със съдържанието от Windows дяловете. Друго което проверих е, дали е инсталиран пакета ntfs-3g, той си е инсталиран. Ето и съдържанието на файла /etc/fstab:

# /etc/fstab: static file system information.

#

#  -- This file has been automaticly generated by ntfs-config -- 

#

# <file system> <mount point>   <type>  <options>	   <dump>  <pass>

proc /proc proc defaults 0 0

# Entry for /dev/sda3 :

UUID=91f7ba56-5f31-41ee-a4bd-6e8c1c5c862c / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1

# Entry for /dev/sda5 :

UUID=2e85ea91-5ec8-4f4a-be96-db1ffafb08db /home ext3 defaults 0 2

# Entry for /dev/ !! UNKNOW DEVICE !! :

UUID=3C8CA3DF8CA391C6 /media/sda1 ntfs-3g defaults,locale=bg_BG.UTF-8 0 1

# Entry for /dev/sda2 :

UUID=8A7C46167C45FD87 /media/sda2 ntfs-3g defaults,locale=bg_BG.UTF-8 0 1

# Entry for /dev/sda6 :

UUID=4bae01c1-c019-4a2a-8209-d2b3bb1720da none swap sw 0 0

/dev/hda /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec 0 0

/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec 0 0

/dev/sda1 /media/sda1 ntfs-3g defaults,rw 0 0

/dev/sda2 /media/sda2 ntfs-3g defaults,rw 0 0

/dev/sda3 /media/sda3 ext3 defaults 0 0

/dev/sda5 /media/sda5 ext3 defaults 0 0

/dev/sda6 /media/sda6 swap defaults 0 0

Ще се радвам някой да помогне за решаването на този проблем. Важно ми е да имам достъп до Windows дяловете понеже там съхранявам по-голямата си част от информацията.

Първо погледни какви точно права са зададени за въпросната директория/устройство за root и после през администраторския акаунт (или през твоя чрез sudo) дай същите права и на обикновения акаунт. Задай чрез chmod, твоята потребителска група, а не само root. Така трябва да стане. Упътване за работа с chmod (на английски) можеш да намериш тук.

Успех cool.gif

П.С: Любопитно ми е имаше ли първоначално звук като подкара твоя тунер с tvtime, защото програмката е съвместима с OSS, а Убунту по-подразбиране използва ALSA?

Благодаря за поста. Зададох на устройството права четене и записване за всички но не помогна в моя случай. tvtime си имаше звук отначало като я инсталирах. В крайна сметка проблема се оправи.В свойствата на файла освен root , същите права има и група video , създадох такава група и присъединих акаунта ми към нея. Мисля че това помогна.

Вчера инсталирах едно Убунту и имам няколко въпроса.

1. Как да си настроя нет-а при положение, че е на PPPOE без IP и ДНС-и. Под Бозата само давам нова кънекция и въвеждам юзър и пасс. без да правя никакви други настройки. Пробвах със SUDO PPPOE, но иска тегля някакъв протокол за PPPOE а аз нямам нет ;((. Знам как да го настроя ако имах IP i DNS-и , обаче така се бъркам като трябва да въведа само пасс и юзър. П.С. - Картата е разпозната. Мрежа има. Виждам си юзърите от WORKGROUP'a

2. Когато инсталирах снощи ме попита да въведа юзър и парола за акаунда в линукс аз си въведох . Обаче имам следния проблем HDA2 демек 2 рия партишън е ROOT ONLY смисъл аз със тоя акаунд дето влизам мога само да го видя и да чета , но немога да пиша в него. Искам да попитам как да се логна като роот и да го променя. Щото на ЛОГОН скрийна като напиша РООТ + ПАСС ми пише , че СИСТЕМ АДМИНИСТРАТОР нЕ СЕ ЛОГВАЛО ОТ ТАМ ? А ОТКЪДЕ ДА СЕ ЛОГНА.

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО. ПОНЕЖЕ НЕ СЪМ ОТ МОЯ КОМПЮТЪР ПОНЕЖЕ НЯМА НЕТ ;(( МОЛЯ НЕ ТРИИТЕ ТЕМАТА АКО ВЕЧЕ ИМА ТАКАВА А Я ПРЕМЕСТЕТЕ ИЛИ МИ ПРАТЕТЕ ЛС. ИЗВИНЯВАМ СЕ АКО ИМА ТАКАВА ТЕМА. БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО..

Вчера инсталирах едно Убунту и имам няколко въпроса.

1. Как да си настроя нет-а при положение, че е на PPPOE без IP и ДНС-и. Под Бозата само давам нова кънекция и въвеждам юзър и пасс. без да правя никакви други настройки. Пробвах със SUDO PPPOE, но иска тегля някакъв протокол за PPPOE а аз нямам нет ;((. Знам как да го настроя ако имах IP i DNS-и , обаче така се бъркам като трябва да въведа само пасс и юзър. П.С. - Картата е разпозната. Мрежа има. Виждам си юзърите от WORKGROUP'a

2. Когато инсталирах снощи ме попита да въведа юзър и парола за акаунда в линукс аз си въведох . Обаче имам следния проблем HDA2 демек 2 рия партишън е ROOT ONLY смисъл аз със тоя акаунд дето влизам мога само да го видя и да чета , но немога да пиша в него. Искам да попитам как да се логна като роот и да го променя. Щото на ЛОГОН скрийна като напиша РООТ + ПАСС ми пише , че СИСТЕМ АДМИНИСТРАТОР нЕ СЕ ЛОГВАЛО ОТ ТАМ ? А ОТКЪДЕ ДА СЕ ЛОГНА.

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО. ПОНЕЖЕ НЕ СЪМ ОТ МОЯ КОМПЮТЪР ПОНЕЖЕ НЯМА НЕТ ;(( МОЛЯ НЕ ТРИИТЕ ТЕМАТА АКО ВЕЧЕ ИМА ТАКАВА А Я ПРЕМЕСТЕТЕ ИЛИ МИ ПРАТЕТЕ ЛС. ИЗВИНЯВАМ СЕ АКО ИМА ТАКАВА ТЕМА. БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО..

За първия въпрос - Горе вдясно има 2 монитора. Кликаш на тях и даваш на Manual Configuration. И даваш че си на кабел и избираш едно от трите - трябва да ти иска потребителско име и парола.

Вторият въпрос - пробвай с командата:

sudo nautilus

и влез където искаш. За да го премахнеш пак пишеш същата команда и отиваш на дял 2 и цъкаш с десния бутон и даваш Read, Write, Modify като им сложиш по една отметка.

За първия въпрос - Горе вдясно има 2 монитора. Кликаш на тях и даваш на Manual Configuration. И даваш че си на кабел и избираш едно от трите - трябва да ти иска потребителско име и парола.

Вторият въпрос - пробвай с командата:

sudo nautilus

и влез където искаш. За да го премахнеш пак пишеш същата команда и отиваш на дял 2 и цъкаш с десния бутон и даваш Read, Write, Modify като им сложиш по една отметка.

Мерси ! Ще пробвам . А за дяловете това още вчера го пробвах пиюе ми че само РООТ може да прави промени а азс не съм РООТ ? КАк да се логна като роот смисъл откъде ?

Мерси ! Ще пробвам . А за дяловете това още вчера го пробвах пиюе ми че само РООТ може да прави промени а азс не съм РООТ ? КАк да се логна като роот смисъл откъде ?

Или при стартирането се регваш като root или пък в конзолата:

sudo -i

и след това пак nautilus.

Здравейте,

Изведнъж се появи проблем без да знам как е станало това. Става въпрос за това, че ми изчезнаха иконите на Windows дяловете от десктопа и с това и достъпа до Windows дяловете. Нито мога да ги отворя, нито нищо. През /media като отворя папките /sda1 и /sda2 са празни, в случая те трябва да пълни със съдържанието от Windows дяловете. Друго което проверих е, дали е инсталиран пакета ntfs-3g, той си е инсталиран. Ето и съдържанието на файла /etc/fstab:...

Ако още не си разрешил проблема си с дяловете, първо изтегли и инсталирай програмката Disk Manager, тя е точно за хора с подобни проблеми пък и няма да има нужда през gEdit да редактираш fstab :huh: На моето желязо всички дялове са ми форматирани под ext3, но все още си пазя windows-а защото когато някой друг иска да ми използва компа, все едно съм го изтрелял в космоса като му покажа Убунтуто. За единственият ми и неповторим NTFS дял, ето какво съм задал в fstab:

UUID=C644BD8A44BD7E2D /media/sda1 ntfs defaults,utf8,umask=020 0 2

Забранил съм писането върху него по обясними причини и затова ползвам ntfs, а не ntfs-3g драйверът.

Успех cool.gif

Здравейте всички. Имам голямото желание да сложа Ubuntu 7.10 на раид масив 0. Раид контролера ми е вграден в дъното ASUS A8N5X. Като започна инсталацията Ubuntu вижда два отделни харда които са Seageat 160GB Sata2. Как да накарм Ubuntu да види раида масива и другия ми въпрос е дали мога да форматирам само един от дяловете, а останалите да мога да ги ползвам пълноценно под NTFS, тъй като имам инсталирано XP което също ползвам активно за момента! Ще се радвам ако ми съдействате

и другия ми въпрос е дали мога да форматирам само един от дяловете, а останалите да мога да ги ползвам пълноценно под NTFS, тъй като имам инсталирано XP което също ползвам активно за момента! Ще се радвам ако ми съдействате

Да. Можеш да си оставиш и един дял с Windows (NTFS/FAT**) (може и да не е един).

Ще ти дам пример:

Windows-а ти е на C:\ и искаш да си запазиш Linux-а на D:\ който е на празен. Влизаш в инсталацията и като те пита как да форматира - даваш ръчно. Като те пита къде да го запази - ти даваш /media/sda2, т.е. D:\

Сега вече трябва да си разбрал примера.

Да. Можеш да си оставиш и един дял с Windows (NTFS/FAT**) (може и да не е един).

Ще ти дам пример:

Windows-а ти е на C:\ и искаш да си запазиш Linux-а на D:\ който е на празен. Влизаш в инсталацията и като те пита как да форматира - даваш ръчно. Като те пита къде да го запази - ти даваш /media/sda2, т.е. D:\

Сега вече трябва да си разбрал примера.

Стана ми ясно, благодаря ти. Сега обаче остава въпроса как да накарам Ubuntu 7.10 да види райд масива ми по време на инсталацията

Ако още не си разрешил проблема си с дяловете, първо изтегли и инсталирай програмката Disk Manager, тя е точно за хора с подобни проблеми пък и няма да има нужда през gEdit да редактираш fstab ;) На моето желязо всички дялове са ми форматирани под ext3, но все още си пазя windows-а защото когато някой друг иска да ми използва компа, все едно съм го изтрелял в космоса като му покажа Убунтуто. За единственият ми и неповторим NTFS дял, ето какво съм задал в fstab:

UUID=C644BD8A44BD7E2D /media/sda1 ntfs defaults,utf8,umask=020 0 2

Забранил съм писането върху него по обясними причини и затова ползвам ntfs, а не ntfs-3g драйверът.

Успех cool.gif

Човече, това взе, че се оправи от само себе си след поредния рестарт. Не знам какъв е проблема точно, но се появява отново понякога. Има още един проблем, който не е кой знае какъв, но мисля, че може да има нещо общо с този проблем с дяловете. Става въпрос за появата на едно съобщение. Значи, пак не знам как се появи, какво го е накарало да се появи, но се появява веднага след като си въведа потребителското име и паролата при стартиране на Убунту. Още преди да се е стартирал, излиза съобщението и трябва да натисна на единствения бутон "Добре", за да започне стартирането(зареждането) на Убунту. Понеже съобщението се появява на такъв етап, няма как да му направя скрийншот или поне аз не знам как и затова ще го цитирам:

Потребителския файл $HOME/.dmrc е игнориран. Това пречи да се запишат настройките за сесията и езика по подразбиране. Файлът трябва да се притежава от потребителя и да има настройки за достъп - 644. Домашната директория на потребителя - $HOME трябва да се притежава от потребителя, а другите потребители не трябва да могат да пишат в нея.

Какво означава това съобщение и как може да се оправи, да не се появява повече? Какво го кара да се появява?

Здравей Biska, по въпроса за онова съобщение първо провери какво е съдържанието на споменатият конфигурационен файл /home/youruser/.dmrc ; Трябва да бъде:

[Desktop]

Session=default

После трябва да смениш правата за достъп до файла с chmod, да бъдат 644 (както се казва в съобщението). При мен permission прозореца на свойствата на .dmrc изглежда така:

post-31872-1199631056_thumb.png

Информация на български за chmod и задаването на права ще намериш тук.

Предполагам, че проблемът ти ще изчезне веднага щом оправиш това с правата. А случайно точно преди да започне проблема да си работил в авариен режим (safe mode) ? biggrin.gif

Здравей Biska, по въпроса за онова съобщение първо провери какво е съдържанието на споменатият конфигурационен файл /home/youruser/.dmrc ; Трябва да бъде:

[Desktop]

Session=default

После трябва да смениш правата за достъп до файла с chmod, да бъдат 644 (както се казва в съобщението). При мен permission прозореца на свойствата на .dmrc изглежда така:

post-31872-1199631056_thumb.png

Информация на български за chmod и задаването на права ще намериш тук.

Предполагам, че проблемът ти ще изчезне веднага щом оправиш това с правата. А случайно точно преди да започне проблема да си работил в авариен режим (safe mode) ? biggrin.gif

Много ти благодаря за информацията. При мен файла е по същия начин и даже и при правата е така както е на картинката, която си дал. Но на картинката се вижда, че е 600, а в съобщението се казва, че трябва да има права 644. Значи аз трябва да го променя да не е като твоя. Интересното е защо трябва да е различно от твоето, като сега е точно така както е твоето, а ти нямаш този проблем?! Сега ще опитам да го променя и ще пиша какво съм направил и дали се е оправил проблема.

P.S. Пробвах да променя правата на файла да бъдат 644, ако се сменят така както аз го направих де. Просто добавих отметки на местата където трябва, за да се получи 644 според това както е описано на линка, който ми даде т.е.

6 - позволява четене, запис и редактиране, но не позволява изпълнение (Read and Write);

4 - позволява само четене (Read)

и ето как се получава:

и въпреки промяната на правата на файла, съобщението продължава да се появява. По между другото не съм работил в безопасен режим и след това да се е появил проблемът. Не знам след какво действие и какво точно е накарало да се появява съобщението, но е дразнещо защото системата не се зарежда докато не натисна бутона Добре в съобщението.

Редактирано от Biskata (преглед на промените)

Наистина е странен проблема ? :P Онзи screenshot, който ти показах е направен в Gnome Commander и затова интерфейса се различава от твоя. Но направих нов в Nautilus и хоп, пак няма нищо общо. Както се вижда

post-31872-1199655161_thumb.png

има още за какво да помислим ?!

Много ти благодаря за информацията. При мен файла е по същия начин и даже и при правата е така както е на картинката, която си дал. Но на картинката се вижда, че е 600, а в съобщението се казва, че трябва да има права 644. Значи аз трябва да го променя да не е като твоя. Интересното е защо трябва да е различно от твоето, като сега е точно така както е твоето, а ти нямаш този проблем?! Сега ще опитам да го променя и ще пиша какво съм направил и дали се е оправил проблема.

P.S. Пробвах да променя правата на файла да бъдат 644, ако се сменят така както аз го направих де. Просто добавих отметки на местата където трябва, за да се получи 644 според това както е описано на линка, който ми даде т.е.

6 - позволява четене, запис и редактиране, но не позволява изпълнение (Read and Write);

4 - позволява само четене (Read)

и ето как се получава:

и въпреки промяната на правата на файла, съобщението продължава да се появява. По между другото не съм работил в безопасен режим и след това да се е появил проблемът. Не знам след какво действие и какво точно е накарало да се появява съобщението, но е дразнещо защото системата не се зарежда докато не натисна бутона Добре в съобщението.

sudo chmod -R  644 ~/

Трябва да го направиш за цялата home директория.

Наистина е странен проблема ? :yanim: Онзи screenshot, който ти показах е направен в Gnome Commander и затова интерфейса се различава от твоя. Но направих нов в Nautilus и хоп, пак няма нищо общо. Както се вижда

post-31872-1199655161_thumb.png

има още за какво да помислим ?!

Ако искаш да имаш разширени настройки на правата за достъп в Nautilus както при Biskata, инсталирай

ubuntu-tweak

sudo chmod -R  644 ~/
Трябва да го направиш за цялата home директория. Ако искаш да имаш разширени настройки на правата за достъп в Nautilus както при Biskata, инсталирай ubuntu-tweak
Сега вече се скапа всичко с въвеждането на тази команда:
sudo chmod -R  644 ~/

След рестарт ми се появи следното съобщение:

Сесията ви продължи по-малко от 10 секунди. Ако не сте влезли сами, означава, че има някакъв проблем с инсталацията или нямате дисково пространство. Опитайте се да влезете с аварийна сесия, за да се опитате да оправите проблема.

И под текста имаше опция за отмятане: Подробен преглед (на файла ~/.xsession-errors) и един бутон Добре.

След натискането на бутона Добре ме връща на положение за логване и по този начин не мога сега да стартирам Линукс. Пробвах и през аварийната сесия и там не ме пуска да вляза. Излиза съобщение, че влизам в аварийна сесия и след него излиза същото съобщение по-горе и не мога да вляза. Нямам достъп до системата. В съобщението сложих отметка на опцията за да разгледам съдържанието на файла и в него имаше нещо от сорта на "Не мога да намеря потребителя biser" и още други неща, от които разбирам, че командата, която съм въвел преди това е променила на потребителя ми правата и поради това явно не може да ме пусне да вляза с моя си потребител biser. Поне така мисля, може и да греша.

Как може да се оправи този проблем, че сега вече стана каша и май ще се наложи преинсталация, а на мен хич не ми се прави, тъй като имам важна информация, която ще загубя?

Сега вече се скапа всичко с въвеждането на тази команда:
sudo chmod -R  644 ~/

След рестарт ми се появи следното съобщение:

Сесията ви продължи по-малко от 10 секунди. Ако не сте влезли сами, означава, че има някакъв проблем с инсталацията или нямате дисково пространство. Опитайте се да влезете с аварийна сесия, за да се опитате да оправите проблема.

И под текста имаше опция за отмятане: Подробен преглед (на файла ~/.xsession-errors) и един бутон Добре.

След натискането на бутона Добре ме връща на положение за логване и по този начин не мога сега да стартирам Линукс. Пробвах и през аварийната сесия и там не ме пуска да вляза. Излиза съобщение, че влизам в аварийна сесия и след него излиза същото съобщение по-горе и не мога да вляза. Нямам достъп до системата. В съобщението сложих отметка на опцията за да разгледам съдържанието на файла и в него имаше нещо от сорта на "Не мога да намеря потребителя biser" и още други неща, от които разбирам, че командата, която съм въвел преди това е променила на потребителя ми правата и поради това явно не може да ме пусне да вляза с моя си потребител biser. Поне така мисля, може и да греша.

Как може да се оправи този проблем, че сега вече стана каша и май ще се наложи преинсталация, а на мен хич не ми се прави, тъй като имам важна информация, която ще загубя?

Е, не знам какво правиш, но аз имах същия проблем и точно така го оправих. Ctr+Alt+F2 за да влезеш в втория терминал. Логваш се и sudo init 2 .Изтрий тоя проблемен файл. Когато ти се появи логин прозореца пробвай да избереш различна сесия. ls -l /home/biser и виж дали ти си собственика на директорията. А и винаги може да създадеш нов потребител и да се логнеш като него и да си копираш настройките от стария акаунт. Без паника- това е Линукс.

Редактирано от dedmen (преглед на промените)

Е, не знам какво правиш, но аз имах същия проблем и точно така го оправих. Ctr+Alt+F2 за да влезеш в втория терминал. Логваш се и sudo init 2 .Изтрий тоя проблемен файл. Когато ти се появи логин прозореца пробвай да избереш различна сесия. ls -l /home/biser и виж дали ти си собственика на директорията. А и винаги може да създадеш нов потребител и да се логнеш като него и да си копираш настройките от стария акаунт. Без паника- това е Линукс.

Не мога да се логна въобще с нито една сесия. Единствено влезнах в една сесия с терминал, който се появява долу в десния ъгъл. С Ctr+Alt+F2 се появява един черен екран с мигащ курсор в горния ляв ъгъл и който и бутоните на клавиатурата не работят, не може да се пише там. Преписах подробния преглед на файла от съобщението. Ето го и него:

Подробен преглед (на файла ~/.xsession-errors)

(process:6248): Gtk-WARNING **: This process is currently runing setuid or setgid.

This is not  a supported use of GTK+.

You must create a helper program instead. For further details, see:

http://www.gtk.org/setuid.html

Refusing to initialize GTK+.

(process:6252): Gtk-WARNING **: This process is currently runing setuid or setgid.

This is not  a supported use of GTK+.

You must create a helper program instead. For further details, see:

http://www.gtk.org/setuid.html

Refusing to initialize GTK+.

/etc/gdm/Xsession: Beginning session setup...

/etc/X11/Xsession. d/40guidance-displayconfig_restore: 11: /usr/bin/displayconfig-restore: not found

Профилът на потребителя „biser” не е открит

----- BEGIN MILETONES (/usr/sbin/sabayon-apply) -----

MainThread 2008/01/07 16:12:19.1789 (sabayon-apply): Fatal exception! Exiting abnormally.

MainThread 2008/01/07 16:12:19.1793 (sabayon-apply): Traceback (most recent call last):

File "/usr/sbin/sabayon-apply", line 106, in <module>

sys.exit (util.EXIT_CODE_NORMAL)

SystemExit: 0

----- END MILETONES (/usr/sbin/sabayon-apply) -----

----- BEGIN RING BUFFER (/usr/sbin/sabayon-apply) -----

MainThread 2008/01/07 16:12:19.1789 (sabayon-apply): Fatal exception! Exiting abnormally.

MainThread 2008/01/07 16:12:19.1793 (sabayon-apply): Traceback (most recent call last):

File "/usr/sbin/sabayon-apply", line 106, in <module>

sys.exit (util.EXIT_CODE_NORMAL)

SystemExit: 0

This configuration for the debug log can be re-created

by putting the following in ~/sabayon-debug-log.conf

(use ';' to separate domain names):

[debug log]

max lines - 1000

Can't create dir /home/biser/Desktop

Can't create dir /home/biser/Templates

Can't create dir /home/biser/Public

Can't create dir /home/biser/Documents

Can't create dir /home/biser/Music

Can't create dir /home/biser/Pictures

Can't create dir /home/biser/Videos

(x-session-manager:6245): libgnomeufs-WARNING **: Unable to create ~/.gnome2 directory: Permission denied

Could not create per-user gnome configuration directory `/home/biser/.gnome2/`: Permission denied

Аз не разбрах как точно си си оправил проблема. Къде си когато въвеждаш Ctr+Alt+F2 за да влезеш в втория терминал? Аз имам достъп единствено до момента в който трябва да си въведа потребителското име и паролата и от меню Опции долу в ляво на екрана мога да сменя сесията, езика, да рестартирам машината или да я преспя. От този екран когато натисна Ctr+Alt+F2 се появява черен екран с мигащ курсор, но в него не мога да пиша, и за да излезна от него трябва да рестартирам машината от бутона на компютъра. Не знам как да стигна до файла, който ми каза да изтрия и по-точно кой файл точно трябва да изтрия не ми е ясно?! И как мога да си създам нов потребител след като не мога да се логна в системата? Ще се радвам да помогнеш да си реша проблема.

Опитай през LiveCD/DVD да върнеш старите права върху ~/, защото ти доколкото разбирам вече не си собственик на своята домашна директория

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.