Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Ubuntu - проблеми,мнения,въпроси

Featured Replies

Именуването на файлове на кирилица не е практично, а даже е нежелателно. Съвета ми е да се отучиш от този навик преди да си загубил ценни данни. Иначе е възможно и би трябвало да работи. Провери дали си инсталирал всико за български език от System>Administration> language Support. Друг възможен фактор е носителят от който ги отваряш - ако е windows ntfs дял.

Що се отнася до документите, първо трябва да кажеш с каква програма и какви документи отваряш. Това е индивидуално до всеки редактор.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 251,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Здравейте! От скоро съм с убунту и познанията ми не са много големи. Дано някои от вас е клиент на БГ Мрежа. Проблема е следния. Дърпам си LanClient за линукс, пиша в lancl.conf името, паролата и сървъра, след това пускам файла lancl през конзолата - и там спира. sad.gif Пише че не съществува тъкъв файл. Ще съм благодарен ако някой помогне защото без нет....

Здравейте! От скоро съм с убунту и познанията ми не са много големи. Дано някои от вас е клиент на БГ Мрежа. Проблема е следния. Дърпам си LanClient за линукс, пиша в lancl.conf името, паролата и сървъра, след това пускам файла lancl през конзолата - и там спира. sad.gif Пише че не съществува тъкъв файл. Ще съм благодарен ако някой помогне защото без нет....

дефинирай клиент на БГ мрежа??? искаш да си пуснеш нета или да разглеждаш файлове в локална мрежа????

Искам да си пусна нета. Доставчик ми е БГ Мрежа. Те предлагат програмката Lanclient с версии за уиндоус и линукс.

Искам да си пусна нета. Доставчик ми е БГ Мрежа. Те предлагат програмката Lanclient с версии за уиндоус и линукс.

klik

Ами отварям документи с OpenOffice.org най-вече от Уиндоуския офис (.doc .docx .. и т.н.) Това го направих System>Administration> language Support , сложих си отметката на българския , рестартирах , но ефект няма. Иначе носителя... от където и да отворя документ или папка именувана на български ми излиза ????????? <- така демек (CD,DVD,Flash,Internet etc...) Иначе харда съм го направил LINUX EXT3 нямам ntfs.

Ами отварям документи с OpenOffice.org най-вече от Уиндоуския офис (.doc .docx .. и т.н.) Това го направих System>Administration> language Support , сложих си отметката на българския , рестартирах , но ефект няма. Иначе носителя... от където и да отворя документ или папка именувана на български ми излиза ????????? <- така демек (CD,DVD,Flash,Internet etc...) Иначе харда съм го направил LINUX EXT3 нямам ntfs.

Пробвай това: http://bg-howto.hit.bg/#sec5.2

Препратката е към секцията за Open Office.org .

Това е масов проблем. И аз доскоро брах ядове с тях. Големия проблем е, че не им е зор че някой техен клиент може да ползва линукс и се оправяш сам.

Вече ги смених де ...

Ето тук съм написал как аз се оправях -

http://forums.linux-index.org/index.cgi?ac...29;t=2775;st=70

Успех!

Редактирано от jelezarov (преглед на промените)

Здравейте, боря се с ubuntu 7.10. не мога да подкарам TV out-a да се разпъва на телезевизора на 100% независимо от големината на прозореца в който се вижда на монитора, нещо като teather mode под win-a. Карата е АТИ 9800 про. Някой може ли да ми помогне или да даде линк където конкретно се споменава как да стане? Благадаря Ви предварително за отзивчивоста.

Здравейте отново приятели.

Преди известно време имах проблеми с УБУНТУ

и вие ми помогнахте да си реша проблема за което съм ви благодарна.

Сега имам нов проблем не мога да си инсталирам софтуер.

Например тегля този софтуер:

113783_544.PNG

Пробвах с тия команди но не се получава:

http://linux-book.logos-bg.net/node49.html

Дано да не съм ви подразнила с тия тъпи въпроси но те първа навлизам в светът на LINUX. ;)

Няма и да се получи с тези команди тъй като са за Slackware. Убунту ползва апт. Ето отговор на всички твои въпроси - цък.

Успех

Няма и да се получи с тези команди тъй като са за Slackware. Убунту ползва апт. Ето отговор на всички твои въпроси - цък.

Успех

Да ясно и това ръководство съм го прегледала но пак не ми става ясно като си изтегля даден софтуер примерно от DOWNLOAD.BG както примера който съм дала как да го инсталирам.

Здравейте, качих Firestarter Firewall на Убунту 7.10 обаче нещо имам проблем по-скоро 2 ;)

Значи 1-я проблем:

$ sudo firestarter
-> Отваря ми се стената, но със следната грешка
Filed to start the firewall, The device eth0 is not ready. Please check your network device settings and make sure your internet connection is active
в същото време в терминала ми се изписва една и съща грешка, която се повтаря докато не затворя стената
External network device eth0 is not ready. Aborting..

Error reading /proc/net/ip_conntrack: No such file or directory

Благодаря предварително!

Здравейте, качих Firestarter Firewall на Убунту 7.10 обаче нещо имам проблем по-скоро 2 ;)

Значи 1-я проблем: -> Отваря ми се стената, но със следната грешка в същото време в терминала ми се изписва една и съща грешка, която се повтаря докато не затворя стената

Благодаря предварително!

Дай да видим

ifconfig
Здравейте отново приятели.

Преди известно време имах проблеми с УБУНТУ

и вие ми помогнахте да си реша проблема за което съм ви благодарна.

Сега имам нов проблем не мога да си инсталирам софтуер.

Например тегля този софтуер:

113783_544.PNG

Пробвах с тия команди но не се получава:

http://linux-book.logos-bg.net/node49.html

Дано да не съм ви подразнила с тия тъпи въпроси но те първа навлизам в светът на LINUX. ;)

Alt+F2

#sudo su

#cd ~/пътя до разархивираният пакет

#./configure

#make

#make install clean

трябва да е инсталиран пакета.

съвет: провери предварително дали го няма в universe, multiverse repository (add/remove Programs, Synaptics, aptitude, apt-get Adept ...)

ако е наличен пакета го инсталирай от там, по вероятно е да работи безпогрешно и да се инсталира успешно

Пичаги проблема е решен махнах roaming mode и сложих ип-то от доставчика и всичко е ок :wors: Благодаря на всички !;) LOCK ...

Имам желание да си инсталирам Linux Ubuntu 7.10, дори си поръчах диск. Преди да тръгна да инсталирам Linuxa си направих специален дял който е 8 gb и е форматиран в "Linux Ext 3" с програмата "Paragon Partition Manager 9.0 Professional" Стартирам вече диска задавам си да е на BG и започвам вече самата инсталация.Отначало нали ти дава да си избереш език и там други неща следващата страница е да задам автоматично или ръчно (автоматично не ми дава нищо) задавам на ръчно избирам си диска който съм създал, но след като натисна продължи ми изписва следното нещо:

Няма главна файлова система

Не е зададена главна (root) файлова система

Моля поправете това от менюто за редактиране на дяловете.

Какво да правя?

Имам желание да си инсталирам Linux Ubuntu 7.10, дори си поръчах диск. Преди да тръгна да инсталирам Linuxa си направих специален дял който е 8 gb и е форматиран в "Linux Ext 3" с програмата "Paragon Partition Manager 9.0 Professional" Стартирам вече диска задавам си да е на BG и започвам вече самата инсталация.Отначало нали ти дава да си избереш език и там други неща следващата страница е да задам автоматично или ръчно (автоматично не ми дава нищо) задавам на ръчно избирам си диска който съм създал, но след като натисна продължи ми изписва следното нещо:

Какво да правя?

Най-елементарното нещо - първо да прочетеш за какво става въпрос и чак после да инсталираш!

Интернет е фрашкан с информация - Ubuntu install

Не спирам да се чудя :P:angry:

Какво да правя?

Oправих се ама тва никъде не ми го пишаше ! :) Казаха ми дане създавам диск а да го оставя като свободно място и по време на инсталацията ме пита дали да го използва и това беше ! Тия неща ги видях и преди да ми кажеш но не ми свършиха работа не разбирам много от Английски и гледах само картинките по тях не можах да се оправя ! А имам друг проблем сега не мога да си настроя нета един който е с моя нет ми каза ето това :

Първо, докато си в Windows си теглиш следния архив: rp-pppoe.tar.gz.

После стартираш Ubuntu-то и пъхаш инсталационния диск.

Стартираш си една конзола и пишеш малко команди:

Логваш се като root, иначе пред всяка команда ще трябва да се пише "sudo":

su

За да си инсталираш компилатор (за него е необходим диска с Ubuntu):

apt-get install build-essential

След това откриваш сваления архив в дяловете на Windows-а и го разархивираш:

tar xvzf rp-pppoe-3.8.tar.gz

Това ще създаде нова папка rp-pppoe, влез в нея и компилирай PPPoE-то:

cd rp-pppoe

./go

След като се компилира, ще се стартира скрипта за настройка. Там Username и другите неща са ясни за въвеждане, но има някои тънки моменти. Например за DNS-и трябва да се посочи "SERVER" за да ги получава автоматично при закачане, също така за firewall най-добре да се сложи "0" (нула). За интерфейс трябва да се посочи точната мрежова карта. Мисля, че по подразбиране е "eth1", а в обикновено "eth0" е правилната. Какви са мрежовите интерфейси се вижда с комадата "ifconfig".

След като приключи скрипта, трябва да се настрои името на услугата. За целта трябва да се редактира един файл:

nano /etc/ppp/pppoe.conf

Намирате реда на който пише "SERVICE-NAME=" и му добавяте без интервали името на услугата. Примерно при мен е "SERVICE-NAME=profi-max".

Запаметяването на файла става с Ctrl+O, а изхода от редактора с Ctrl+X.

Толкова с настройките, пускането на интернета става с:

pppoe-start

а спирането - с:

pppoe-stop

Ама нито знам как се стартирва конзола нито нищо помогнете !

Oправих се ама тва никъде не ми го пишаше ! :speak: Казаха ми дане създавам диск а да го оставя като свободно място и по време на инсталацията ме пита дали да го използва и това беше ! Тия неща ги видях и преди да ми кажеш но не ми свършиха работа не разбирам много от Английски и гледах само картинките по тях не можах да се оправя ! А имам друг проблем сега не мога да си настроя нета един който е с моя нет ми каза ето това :

Първо, докато си в Windows си теглиш следния архив: rp-pppoe.tar.gz.

После стартираш Ubuntu-то и пъхаш инсталационния диск.

Стартираш си една конзола и пишеш малко команди:

Логваш се като root, иначе пред всяка команда ще трябва да се пише "sudo":

su

За да си инсталираш компилатор (за него е необходим диска с Ubuntu):

apt-get install build-essential

След това откриваш сваления архив в дяловете на Windows-а и го разархивираш:

tar xvzf rp-pppoe-3.8.tar.gz

Това ще създаде нова папка rp-pppoe, влез в нея и компилирай PPPoE-то:

cd rp-pppoe

./go

След като се компилира, ще се стартира скрипта за настройка. Там Username и другите неща са ясни за въвеждане, но има някои тънки моменти. Например за DNS-и трябва да се посочи "SERVER" за да ги получава автоматично при закачане, също така за firewall най-добре да се сложи "0" (нула). За интерфейс трябва да се посочи точната мрежова карта. Мисля, че по подразбиране е "eth1", а в обикновено "eth0" е правилната. Какви са мрежовите интерфейси се вижда с комадата "ifconfig".

След като приключи скрипта, трябва да се настрои името на услугата. За целта трябва да се редактира един файл:

nano /etc/ppp/pppoe.conf

Намирате реда на който пише "SERVICE-NAME=" и му добавяте без интервали името на услугата. Примерно при мен е "SERVICE-NAME=profi-max".

Запаметяването на файла става с Ctrl+O, а изхода от редактора с Ctrl+X.

Толкова с настройките, пускането на интернета става с:

pppoe-start

а спирането - с:

pppoe-stop

Ама нито знам как се стартирва конзола нито нищо помогнете !

защо ти е да го компилираш като го има готово, прекомпилирано за ubuntu???

#apt-get install pppoe

за да можеш да се логнеш като root със su -

преди това трябва да си задал парола за root, която в ubuntu по подразбиране не е зададена. за това първоначалното логване със su може да стане само със sudo su -

или като се зададе парола на root преди това: #sudo passwd root

Здравейте от една седмица съм с Убунту.

Много ми харесва ОС но има нещо което ме притеснява.

Сложил съм я в самостоятелен дял от 40 GB защото имам и windows xp на същия компютър.

За една седмица вече е вече е заела 12 GB от дяла.Файловата ми система е etx3.

По точно от няколко дни го забелязах това нещо,че по 3-4GB заема на ден.

Софтуер почти не съм инсталирал използвам Убунту за ровичкане в интернет и слушане на музика.

Днес се получи и друго след като я стартирам след няколко минути процесора ми се натоварва на сто процента и започва да забива все едно,че има вирус като в бозата.

Временно бях изккючил актуализациите за да видя дали ще продължава да заема място от дяла без да извършвам никаква дейност но уви продължава да се увиличава заетото пространство.

Каква може да е причината според вас.

Редактирано от tu6ana (преглед на промените)

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.