Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Ubuntu - проблеми,мнения,въпроси

Featured Replies

Както и да е. Поразбърках се в настройките на azureus и малко се олекоти.. И без това рядко ползвам bittorrent мрежата. Един, струва ми се малко по-сериозен въпрос. Дръпнах си една Ubuntu библия от нета, разлистих я и видях какво има. Английският на мен не ми е проблем. Само че имаше една секция за програмиране, в която имаше сравнително малко информация. Въпросът ми е към малко по-опитните: ако сега се заемам и с програмиране

/за хоби , естествено /

ми трябват:

1 познания в поне един език за програмиране

2 програма / програми/ , с които да пиша програмен код, програма за намиране на грешки /debugger/, програма интерпретатор, която да превежда от едик на високо ниво на компютърен; доколкото знам, за убунту има такава програма за c/c++ - anjuta. Пропускам ли нещо в схемата? /Засега съм се ориентирал съм C++ и python /

добре си се ориентирал. gcc няма ли да ти върши работа като компилатор?

относно настройките на azureus, някой намерил ли е начин да спра досадното съобщение което се появява всеки път когато azureus не се спре по правилният начин?? доста е дразнещо?

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 255,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

добре си се ориентирал. gcc няма ли да ти върши работа като компилатор?

относно настройките на azureus, някой намерил ли е начин да спра досадното съобщение което се появява всеки път когато azureus не се спре по правилният начин?? доста е дразнещо?

Сигурен съм, че имаше настройка с която да спрат съобщенията, но в момента не се сещам. Провери в wiki-то на azureus.

П.П. Дръпнах няколко книжлета от thepiratebay за python и c++, запретвам ръкавите..

Хора как се ъпдейтваше download листата на Синаптиката след като съм обновил пролетия Sources.list нещо от рода на sudo apt-update беще ама нз как беше точно моля помогнете :)

sudo apt-get update , но и в синаптик имаш бутон за същата операция. Хубаво е да прочетеш man apt. :)

аз съм нов в линукс искам да го науча тоя убунту :) много ме кефи :Pbiggrin.gif МЕРСИ МНОГО

ЕДИТ: Търся си драйвери за видео картата RADEON 9550 казах ми че имало специални драйвери за тази видеокарта

Редактирано от westony (преглед на промените)

Вероятно повечето знаят за този сайт, но за незапознатите ще кажа, че там могат да намерят много полезна информация (статии и съвети) за Ubuntu и то на български. Приятно четене.

Edit:

Deluge - базиран е на libtorrent, което го прави невероятно лек, а в същото време разполага с многобройни опции. wink.gif

@Progres Благодаря за предложението за torrent клиент. След малка настройка стана като любимият ми uTorrent ;)

Редактирано от trosho (преглед на промените)

аз съм нов в линукс искам да го науча тоя убунту :) много ме кефи ;)biggrin.gif МЕРСИ МНОГО

ЕДИТ: Търся си драйвери за видео картата RADEON 9550 казах ми че имало специални драйвери за тази видеокарта

И кое им е специалното. Ако е 9250 ... да. biggrin.gif В апт го имаш. Търси fglrx.

И кое им е специалното. Ако е 9250 ... да. biggrin.gif В апт го имаш. Търси fglrx.

apt-get install xorg-driver-fglrx fglrx-kernel-source linux-restricted-modules-`uname -r`

Здравейте!

Не искам да отворям нова тема, и затова реших да споделя проблема си тук!

Свалих си линукс дистрибуция - "Федора", записах си я на ДВД, чрез Image Burn на Nero, но не иска да ми зареди и за започне инсталацията!

Оиптах се да го отворя, чрез специализирани програми отварящи файлове в исо формат, но пак не иска да тръгне.

Какво не му е наред, моля помогнете!

Първо: Има отделна тема за Федор Кор

Второ: Как почваш инсталацията, тя започва като рестартираш компютъра и пуснеш от BIOS да блоотва от отчините утстройства.

Здравейте!

Не искам да отворям нова тема, и затова реших да споделя проблема си тук!

Свалих си линукс дистрибуция - "Федора", записах си я на ДВД, чрез Image Burn на Nero, но не иска да ми зареди и за започне инсталацията!

Оиптах се да го отворя, чрез специализирани програми отварящи файлове в исо формат, но пак не иска да тръгне.

Какво не му е наред, моля помогнете!

провери ли си диска с md5sum???

Днес дръпнах от интернет един tarball- xsane 0995 но имам проблем при инсталирането. По принцип не съм компилирал през терминал, при предишни пакети съм следвал всички стъпки, но с point and click. Тоест, вместо да разархивирам чрез команда, давам с десен клик на архива и - на работния плот.

След което вместо да навигирам до директорията / никога не съм успявал / направо отварям терминал, копирам скрипта "configure" и гледам какво следва.

Така, сега съм инсталирал всички пакети за компилирането, пакетът е готов за компилиране, но като копирам директорията в терминал и анпиша make ми пише, че няма такава команда. ohmy.gif какво следва?

Здравейте, инсталирах УБУНТУ 7.04 версия и я ъпдейтнах. Главният ми проблем е с резолюцията и честотата на опресняване. На 4та страница от темата Мелмаг е дал едни кодове. Пробвах с тях но ми изписва, че Моде лайнат нещо не ставва.

Молбата ми е някой може ли в един, кратък пост да обясни стъпка по стъпка без грешки, как се променят тези две стойности. ;)

Като не забрави да поясни в терминалът ли се пишат данните, и разните му там малки подробности от сорта на това като какъв юзър трябва да влезнеш там и , как става това.

Аз ослепявам. :)

Настройките, които ме интересуват са : резолюция 1600х1200 и честота на опресняване 100 херца. Мониторьт ми ги поддържа. :)

След, като си инсталирах драйвърите за видео картата се появиха още няколко междинни стойности за промяна на резолюцията. Но те всичките са по-малки от 1024х786.

Имам и още два въпроса:

1ви при ъпдейта и инсталацията на драйвърите ми излезнаха някакви съобщения за грешка но иначе всичко си е наред. Обаче не спира да ми свети Скролл Лок индикацията на клавиатурата. Несе команва въобще от Скролл лок бутона на нея.

2ри защо не мога да сменя фонетиката с английска :) сменям я отСистем- Преференсесесссс-кейборд и нищо. Трябва да отворя браузъра отново за да има е фект.

Аайде някой да помогне за резолюцията и честотата защото страшно ме болят очите. :)

Днес дръпнах от интернет един tarball- xsane 0995 но имам проблем при инсталирането. По принцип не съм компилирал през терминал, при предишни пакети съм следвал всички стъпки, но с point and click. Тоест, вместо да разархивирам чрез команда, давам с десен клик на архива и - на работния плот.

След което вместо да навигирам до директорията / никога не съм успявал / направо отварям терминал, копирам скрипта "configure" и гледам какво следва.

Така, сега съм инсталирал всички пакети за компилирането, пакетът е готов за компилиране, но като копирам директорията в терминал и анпиша make ми пише, че няма такава команда. ohmy.gif какво следва?

Минималните инструменти за компилирани са включени в пакета build-essential. Трябват ти и задължително linux-headers. За всичко което пропищи при ./configure ще трябва да инсталираш -dev пакети за да го види gcc. :rolleyes:

Минималните инструменти за компилирани са включени в пакета build-essential. Трябват ти и задължително linux-headers. За всичко което пропищи при ./configure ще трябва да инсталираш -dev пакети за да го види gcc. :)

Всички пакети за компилирането си ги инсталирам, проблема идва след като копирам CONFIGURE в терминал и ми изпише, че за компилирането трябва да продължа с MAKE, само че такъв скрипт няма, и като копирам директорията в терминала и напиша ./make ми изписва, че няма такава команда.

Всички пакети за компилирането си ги инсталирам, проблема идва след като копирам CONFIGURE в терминал и ми изпише, че за компилирането трябва да продължа с MAKE, само че такъв скрипт няма, и като копирам директорията в терминала и напиша ./make ми изписва, че няма такава команда.

Ами проблема (май) е в това, че пишеш ./make .

./команда означава да се изпълни "команда" от текущата директория, а не от някоя друга. Затова се пише ./configure.

Опитай само с make. Тогава, като не намери make в текущата директория, ще я търси в директориите описани в PATH за конкретния акаунт.

Как така копираш. Нищо не се копира.

cd /там/където/е/архива/

tar zxvf архива.tar.gz (tar xvfj ако е tar.bz2)

cd архива/

./configure

make

su

make install

Това е в общия случай

Как така копираш. Нищо не се копира.

cd /там/където/е/архива/

tar zxvf архива.tar.gz (tar xvfj ако е tar.bz2)

cd архива/

./configure

make

su

make install

Това е в общия случай

Значи по тези стъпки

първо пиша sudo su, не ми се пишеше парола.

След това cd - архива

разархивирам

cd архива - тук не иска, навигирам до архива, свалена на работния плот, обаче не иска- not a directory.. :nono:

---

Бре, взех че се справих. 10х

А какво да правя с разархивираното на работния плот? Трие ли се?

Редактирано от Linux_user (преглед на промените)

А някой от вас да знае нещо по върлоса с резолюцията и ческтотата на опресняване?

А някой от вас да знае нещо по върлоса с резолюцията и ческтотата на опресняване?

Ами то хубаво искаш "резолюция 1600х1200 и честота на опресняване 100 херца" и е добре, че монитора ти ги поддържа, ама видеокартата ти може ли да държи тази резолюция с такава честота??? Трябва да е много добра карта? Обема на видеопаметта също трябва да е достатъчен за 1600x1200 при 24 битов цвят?

Дай поне модела на видео-картата cool.gif

И аз съм един... Видеокартата е АТИ Радеон 9600 про. 256мега байта памет, на 128 битова шина с 400 мегахерца ядро. Поддържа всичко до 19000х незнам си колко, плюс доста междинни резолюций за по голямо удобство. Инсталнах си драйвърите за картата няма проблем и в менюто System > Preferences > Screen Resolutions , просто ми се появиха няколко междинни стойности на резолюций всичките под 1024х786.

И аз съм един... Видеокартата е АТИ Радеон 9600 про. 256мега байта памет, на 128 битова шина с 400 мегахерца ядро. Поддържа всичко до 19000х незнам си колко, плюс доста междинни резолюций за по голямо удобство. Инсталнах си драйвърите за картата няма проблем и в менюто System > Preferences > Screen Resolutions , просто ми се появиха няколко междинни стойности на резолюций всичките под 1024х786.

Абе човек от сайта на производителя пише

2D DISPLAY MODES

Resolutions, colors and maximum refresh rates (Hz) in 256, 65K or 16.7M colors

Monitor Resolution Hz

640x480

120

800x600 120

1024x768 120

1152x864 120

1280x1024 120

1600x1200 85

1920x1080* 16:9 75

1920x1200 75

1920x1440 75

2048x1536 60

MAXIMUM 3D RESOLUTIONS

(with 128MB Frame Buffer)

65K colors 2048x1536

16.7M colors 2048x1536

Тоест 100Hz на 1600х1200 няма да стане. Видео-картата не го позволява. cool.gif Максимумът за тази резолюция е 85 херца.

Редактирано от Linux_user (преглед на промените)

Добре. 85 херца е по добре от 60. При всички случай. В момента ме болят очите на 60 херца. Можеш ли да ми кажеш как да го направя с резолюция 1600х1200 и 85 херца?

Добре. 85 херца е по добре от 60. При всички случай. В момента ме болят очите на 60 херца. Можеш ли да ми кажеш как да го направя с резолюция 1600х1200 и 85 херца?

Сигурно трябва да се оправи xorg.conf .

Не съм много наясно с видеокартите на ATI. За NVIDIA след инсталиране на драйверите има специален tool - nvidia-xconfig. И за ATI може да има (aticonfig?).

Ето и един начин, предложен от @lastcyrol :

Ако монитора ти е достатъчно популярен, си направи копие на /etc/X11/xorg.conf и пусни sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg.

То вероятно ще ти разпознае монитора както трябва и е му назначи подходящи hsync и vsync, които можеш да си сложиш в стария xorg.conf, ако на новия му има нещо криво(което пък не е много вероятно, но все пак).

Остава и варианта ръчно да редактираш xorg.conf . В темата със сигурност има примери. Или пък да post-неш твоя xorg.conf за да го видят и да ти дадат съвет.

Тук има нещо за инсталиране и конфигуриране на ATI драйвери в Ubuntu (Gutsy). Описан е проблем при настройката на някои резолюции и как се оправя:

Monitor detection (1680x1050 Resolution Issue)--- SOLVED

As specified in the release notes, "Connecting a display device that supports 1680x1050 to a system running Linux may result in a maximum display resolution of 1280x1024 only being available". (from thread)

[it works with the latest driver]

Fglrx driver does not detect some monitors correctly, so you have to do it manually (google about your monitor spec with keyword: xorg.conf).

For example: Samsung 205BW 1680x1050 monitor needs manually set:

File: /etc/X11/xorg.conf

Section "Monitor"

Option "DPMS"

Identifier "samsung-monitor"

VendorName "Samsung"

ModelName "SyncMaster 205BW"

HorizSync 31.4 - 80.0

VertRefresh 56.000 - 75.000

Modeline "1680x1050" 146.25 1680 1784 1960 2240 1050 1053 1059 1089

EndSection

Section "Screen"

Identifier "samsung-screen"

Device "samsung-device"

Monitor "samsung-monitor"

Defaultdepth 24

SubSection "Display"

Depth 24

Modes "1680x1050"

EndSubSection

EndSection

Редактирано от trosho (преглед на промените)

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.