Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за дигиталните и филмовите огледално рефлексни фотоапарати

Featured Replies

• Автор

Честито! Както някои от вас знаят, Бай Стефан се сдоби с Pentax K-X + 18-55mm, на изплащане.Всичко стана бързо и импулсивно, с огромната помощ на suggs.Сега вече мога спокойно да погледна и аз Гизмото отвисоко.Ето ти един " Пентаксаджия, който не смее сам да се появи, а говори чрез други хора, от своето лоби".Ето първите кадри, които нащраках с него.Заради голямото количество сняг съвсем не можах да си намеря по-добра позиция от тази, с която снимах-снимата на новия Mall във Варна неслучайно е такава.Цък

Ха , честито отново!Ама трябваше да разделиш архива на няколко по-малки. че сега се сваля много бавно.Пентаксианец е по-харната дума, да се подчертае извънземния ни произход!Добре дошъл в клуба! :P

Редактирано от N e o (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...
  • Отговори 122
  • Прегледи 19,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не знам къде ги продават в бг, гледах ги на сайта им, но за никон не стават май, ще се наложи да сменяш системата или задницата на обектива.На М42 обективите им се застопорява пинчето което затваря бл

• Въх!Голяма параноя май те гони, приятелю?По принцип не ми пука кой с колко ника се е регистрирал в форума.При мен се получи размножаване по обективни причини, които вече всъщност нямат значение.Но мод

• Е, аз още гледам и мигам...Благодаря, но ще се въздържа от смяна на обективи, макар да си купих страхотна чанта.Докато с F31fd съм свикнал да правя всичко светкавично, дизеларът определено изисква пов

Е, аз още гледам и мигам...Благодаря, но ще се въздържа от смяна на обективи, макар да си купих страхотна чанта.Докато с F31fd съм свикнал да правя всичко светкавично, дизеларът определено изисква повече време и настройки, а с префокусирането удрям на камък в половината от случаите...Случих на неква странна бройка и ми го смениха.Чисто новият К-Х от 10 дни си стои в кутията...И от качеството на видеото не съм очарован, смайващо по-ниско ми се струва (поне на мен, а на приятелите - тъкмо напротив) от пробите, качени в dpreview.Напоследък съм и доста изнервен и някак си просто не мога да отделям по толкова внимание и старание на всяка снимка...Със сапуна предварително съм си го настроил на ISO 200 @ F 7.1, а за тъмни снимки ISO800 @ F 5.6 и това е...

Редактирано от Fixt00l (преглед на промените)

Докато с F31fd съм свикнал да правя всичко светкавично, дизеларът определено изисква повече време и настройки...

Една от причините да си запазиш Fuji-то. Има и още smile.gif .

Не се безпокой, ще му дойде времето и на К-х. Малко по малко ще му свикнеш.

Fix, защо се връзваш на тия глупости? 150х, как ли пък не ... Не ме карайте да качвам 288МВ клип 1280х720, записан на карта клас 4 (26х), да видите, че върви гладко. Твоята карта, на която снима в Павилиона, да не беше 150х ? Какво му е на клипа (освен, че май не беше включена стабилизацията)?

Ако искаш най-доброто, питай бай Гугъл за "Sandisk Extreme", да видиш какво ще ти каже ...

@stoian_dyankov: За цифровата фотография се намира много литература. Ако все още си със Sony W120, това ще ти е полезно като за начало. Малко е старичко, но е добре обяснено, а принципите са си същите.

е моя пентакс с карта дето прави 3мб/с не снима както трябва (като пусна да прая клип - почва да снима с 10 сек, спирането себави с 20 и в началото и края звука се разминава с картината, а като сложих карта 150х всичко стана 6, а гледам че и човека е с пенкакс...(моя пентакс няма буфер, както паналайките наприемр, снима си директно в картата, не знам тоя к-х може и да има...)

http://search.data.bg/ready/f804612083988bf483dc6a546b62829b/IMGP2313.MOV клип от моя фотоапарат (бих казал, че много малко апарати снимат така - 30 кадъра noninterlaced, без сечня, с зуум по време на записа (е, вече се намират ама моя е модел от 2004) че и с компресия (около 2-3сек за мб), без особенна загуба на качеството... ама чеснтно да си призная доста калпави ставаха клипчетата преди да се науча как да движя и как да заключвам автофокуса...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• Автор

Ъъъъ ... 

Жалко че съм пропуснал да ти прочета поста, преди да го редактираш.Можеш да ми го пратиш на лични, сигурно е била мъдра мисъл.

Е, аз още гледам и мигам...Благодаря, но ще се въздържа от смяна на обективи, макар да си купих страхотна чанта.Докато с F31fd съм свикнал да правя всичко светкавично, дизеларът определено изисква повече време и настройки, а с префокусирането удрям на камък в половината от случаите...Случих на неква странна бройка и ми го смениха.Чисто новият К-Х от 10 дни си стои в кутията...И от качеството на видеото не съм очарован, смайващо по-ниско ми се струва (поне на мен, а на приятелите - тъкмо напротив) от пробите, качени в dpreview.Напоследък съм и доста изнервен и някак си просто не мога да отделям по толкова внимание и старание на всяка снимка...Със сапуна предварително съм си го настроил на ISO 200 @ F 7.1, а за тъмни снимки ISO800 @ F 5.6 и това е...

За префокусирането трябва настройките на фокуса в менюто да са правилни: AFS натискаш спусъка до половината изчакваш да ти се появи зеления шестоъгълник , след това без да пускаш сусъка прекадрираш, като внимаваш да не местиш апарата напред или назад, а само в страни и обектива да си остане перпендикулярен на обекта и след това леко натискаш спусъка докрай.Регистрирай се в пентакс фен клуба, и просто питай за всичко което искаш.Много са готини там колегите и мисля ще ти отговорят на всеки въпрос.

• 3 седмици по-късно...

Петъчно  :biggrin: :

"15 Истини за Фотографията

(според Питър Зак)

1. Всички компании правят страхотни апарати.

2. Всички компании правят скапани апарати.

3. Добрия фотограф ще прави добри снимки и със скапан апарат. Лошият фотограф няма да направи хубави снимки с какъвто и да е апарат.

4. Филма е също толкова добър, колкото и дигиталното. Също и толкова кофти.

5. Скъпите обективи не правят по-хубави снимки от евтините, те просто ти позволяват да правиш снимки при обстоятелства, в които с евтините не би могъл.

6. Повечето евтини обективи са по-добри, отколкото вие сте фотограф.

7. Не купувайте нов апарат докато не достигнете лимита на сегашния и не сте ограничен от това поне в продължение на 3 месеца. Спазвайте това правило и може би няма да има нужда да си купувате нов апарат въобще повече.

8. Тревата винаги е по-остра и и зелена от другата страна на оградата. (Означава: Снимките на другите винаги ще ви изглеждат по-добри от вашите и апаратите на другите винаги ще са по-добри от вашия)

9. Няма такова нещо, като необработена снимка.

10. Можете да прецените колко е добър един фотограф по големината на кошчето му(където си изхвърля снимките).

11. Повечето ви снимки не струват. Както и на всички други.

12. Ако някой ви каже, че апарата му е по-добър от вашия и всички снимки излизат чудесно - лъже. (виж Истина #11)

13. Когато "ъпгрейднете" вашия апарат и обективи с 500%, художествените качества на снимките ви се увеличава с 0%.

14. Колкото повече се оплаквате от апарата си, толкова по-лоши стават снимките ви.

15. Художествените и технически качества на вашите снимки са правопропорционални на броя на щракванията на затвора.

Оригинал:

15 Truths about Photography « Enticing the Light "

• 1 месец по-късно...

Това ще си го разпечатам и ще си го нося навсякъде.Много истина има в този текст.Има и някои малки грешки разбира се.Правило 15 например ми се струва невярно.Някои хора в стремежа си да уловят момента снимат предимно серийни снимки и по този начин амортизират значително по бързо затвора,но качеството на снимките не е сигурно че се подобрява в този случай.:(

Редактирано от neo2311 (преглед на промените)

Петъчно   :cool: :

"15 Истини за Фотографията

(според Питър Зак)

1. Всички компании правят страхотни апарати.

2. Всички компании правят скапани апарати.

3. Добрия фотограф ще прави добри снимки и със скапан апарат. Лошият фотограф няма да направи хубави снимки с какъвто и да е апарат.

4. Филма е също толкова добър, колкото и дигиталното. Също и толкова кофти.

5. Скъпите обективи не правят по-хубави снимки от евтините, те просто ти позволяват да правиш снимки при обстоятелства, в които с евтините не би могъл.

6. Повечето евтини обективи са по-добри, отколкото вие сте фотограф.

7. Не купувайте нов апарат докато не достигнете лимита на сегашния и не сте ограничен от това поне в продължение на 3 месеца. Спазвайте това правило и може би няма да има нужда да си купувате нов апарат въобще повече.

8. Тревата винаги е по-остра и и зелена от другата страна на оградата. (Означава: Снимките на другите винаги ще ви изглеждат по-добри от вашите и апаратите на другите винаги ще са по-добри от вашия)

9. Няма такова нещо, като необработена снимка.

10. Можете да прецените колко е добър един фотограф по големината на кошчето му(където си изхвърля снимките).

11. Повечето ви снимки не струват. Както и на всички други.

12. Ако някой ви каже, че апарата му е по-добър от вашия и всички снимки излизат чудесно - лъже. (виж Истина #11)

13. Когато "ъпгрейднете" вашия апарат и обективи с 500%, художествените качества на снимките ви се увеличава с 0%.

14. Колкото повече се оплаквате от апарата си, толкова по-лоши стават снимките ви.

15. Художествените и технически качества на вашите снимки са правопропорционални на броя на щракванията на затвора.

Оригинал:

15 Truths about Photography « Enticing the Light "

много обичам да не обръщам внимание на подобни дебилни американски творения  :nono:

Това ще си го разпечатам и ще си го нося навсякъде.Много истина има в този текст.Има и някои малки грешки разбира се.Правило 15 например ми се струва невярно.Някои хора в стремежа си да уловят момента снимат предимно серийни снимки и по този начин амортизират значително по бързо затвора,но качеството на снимките не е сигурно че се подобрява в този случай.:cool:

Мисля че с 15 се има предвид да си правил повече снимки, не да си ги снимал в серия. И е вярно

много обичам да не обръщам внимание на подобни дебилни американски творения  :nono:

За тебе знаем.Следя ти кариерата на форумен смърф в фотофорум.Ти предпочиташ да пишеш дебилни постове на български и да те вземат всички за мезе, МесНО мезе все пак.А и да даваш лоши оценки и тук и там. :lol6::P:lol6:

Мисля че с 15 се има предвид да си правил повече снимки, не да си ги снимал в серия. И е вярно

Прав си най-вероятно. :wors:

За тебе знаем.Следя ти кариерата на форумен смърф в фотофорум.Ти предпочиташ да пишеш дебилни постове на български и да те вземат всички за мезе, МесНО мезе все пак.А и да даваш лоши оценки и тук и там.

Ти що не си кажеш кой ти е ника на фото-седянката ?

Един път по телефизията питаха един белгийски министър какво мисли за карикатурите които излизат по вестниците с неговата мутра. Той отговори че е още по-лошо да те няма на карикатури по вестниците. Сещаш ли се ?

Ония там на фото-таковата се изживяват като "творци" на фотографско "изкуство".

Като им покажеш как изглеждат в очите на нормалните хора и не им харесва. Това е положението. Нещо като да влезеш в църквата на някоя секта и да им кажеш че не си съгласен да вярваш на тяхните канони за вяра.

Иначе фотофорума е доста полезно място за информация относно опитна на други хора с обективи например.

А тука открих с кеф че съм бил имал право да ви пиша по 5 минусчета на ден, голям кеф !!!

Ти на мене - аз на тебе. Весело и забавно, нали.

п.п. ти как си с руския ?

Редактирано от Gizmoto (преглед на промените)

А тука открих с кеф че съм бил имал право да ви пиша по 5 минусчета на ден, голям кеф !!!

Не. Тъжно е.

Никой няма полза от това.

Втора покана към neo2311

Ти що не си кажеш кой ти е ника на фото-форума ?

Дали защото ще излезе на яве нещо което трябва да остане скрито покрито ?

Ако искаш и на руски да ти го напиша, ако ти е по-приятен езика на братушките.

Редактирано от Gizmoto (преглед на промените)

Втора покана към neo2311

Ти що не си кажеш кой ти е ника на фото-форума ?

Дали защото ще излезе на яве нещо което трябва да остане скрито покрито ?

Ако искаш и на руски да ти го напиша, ако ти е по-приятен езика на братушките.

Отдавна не бях влизал тук, та не съм ти видял новите бисери.

:baby:

Очаквам и разбиващите ти разкрития за това което трябва да остане скрито покрито!

Все пак те предупредих още преди няколко месеца какво ще стане след регистрацията ти в фотофорума.И се радвам че се оказах прав, но не се радвам , че ти не си направи правилния извод от този факт.И продължаваш да пишеш глупости и тук и там.

А толкова много неща можеш да научиш, само ако поискаш.:)

Ти що не си кажеш кой ти е ника на фото-седянката ?

Един път по телефизията питаха един белгийски министър какво мисли за карикатурите които излизат по вестниците с неговата мутра. Той отговори че е още по-лошо да те няма на карикатури по вестниците. Сещаш ли се ?

Ония там на фото-таковата се изживяват като "творци" на фотографско "изкуство".

Като им покажеш как изглеждат в очите на нормалните хора и не им харесва. Това е положението. Нещо като да влезеш в църквата на някоя секта и да им кажеш че не си съгласен да вярваш на тяхните канони за вяра.

Иначе фотофорума е доста полезно място за информация относно опитна на други хора с обективи например. 

п.п. ти как си с руския ?

Не само се изживяват, ами и наистина са творци.А ти не си нормален човек, а обикновен форумен трол.Вярно е че чалгата там не върви и на теб това никак не ти се нрави.Но трябва да се съобразяваш с факта, че хората забелязват умеещите да снимат и да се научиш, вместо да плюеш тия дето вече са го направили.

И за да не се превърне дискусията ни в безполезен чат, реших да пиша и за един апарат дето не е огледално рефлексен, но прави много впечатляващи кадри:

sam3634.jpg

sam2853.jpg

sam3601.jpg

Samsung NX10

Ми ще стане ясно кой си всъщност, ще се познае по снимките ти.

Ама ти май не искаш да се разбере кой си, щото имаш навика да пишеш от повече от един ник.

Няма отговор, няма вятър ... господинът го е хванала яка амнезия - забравил си е заглавието човека и не знае нито кой е, нито от къде е, нито за каква матрьошка се бори.

Нищо де, аз го знам кой е и в удобен за мен момент ще му го припомня.

--------------------------------------------------------------

И една полезна новина за съфорумците:

http://www.kamera-express.nl/index.php?page=subsubtypes&subsubtype=4915

намалиха цената на  Canon EOS 550D.

Ползва се например това

http://translate.google.com/#

и се поръчва смело, вече сме в Европейския Съюз, ехеее няма мита, няма ДДС, няма магаре.

И една полезна новина за съфорумците:

http://www.kamera-express.nl/index.php?page=subsubtypes&subsubtype=4915

намалиха цената на Canon EOS 550D.

Ползва се например това

http://translate.google.com/#

и се поръчва смело, вече сме в Европейския Съюз, ехеее няма мита, няма ДДС, няма магаре.

Така като гледам, в този форум само ти би се възползвал от такава оферта :handshake: . Давай, апаратът е добър, EF 85/1.8 направо ще му заспи. Идеалният портретен обектив, ще имаш и автофокус. Е, не е толкова чиста откъм шум картинката, като на D40, но какво да се прави - вече "мегапикселната война" се води и при DSLR-ите.

Аз за момента съм се отказал да сменям тялото. Оказа се, че 1000D-то, като му посвикнах, върши много добра работа. Смятам да се снабдя с 2-3 по-качествени обективи, и тогава да мисля за ново тяло.

Само за сведение - за последната ми придобивка намерих следната картинка в SLRGear:

1geodist.gif

Не е зле, нали :) ?

Редактирано от Suggs (преглед на промените)

Значи  neo2311 и другия ник  neo ги знаеме че са на един и същи човек, опитващ се да се прави на 100% анонимен на всичките си  neo варианти на никове. 

Получава се нещо като ексхибиционистка (exhibitionniste на френски) която се показва на един и същи плажен форум по голи цици в някой моменти , а по друго време се явява облечена от главата до петите с черен чаршаф на който има пробити само две дупчи пред очите й. Обаче горката е забравила че носи и в двата случая едни и същи джапанки които оставят по пясъка едни същи много характелни отпечатъци от натъртено стъпване по началнически.

На лъжата краката са къси, което ще рече че лъжата си проличава  та дори и да е на  късовълнови вълни. 

Хамериканците цяла наука създали и профайлери подготвят да работят в полицейските служби да разкриват кой е търсеният извършител на някакво деяние.

Така като гледам, в този форум само ти би се възползвал от такава оферта :ph34r: . Давай, апаратът е добър, EF 85/1.8 направо ще му заспи. Идеалният портретен обектив, ще имаш и автофокус. Е, не е толкова чиста откъм шум картинката, като на D40, но какво да се прави - вече "мегапикселната война" се води и при DSLR-ите.

Аз за момента съм се отказал да сменям тялото. Оказа се, че 1000D-то, като му посвикнах, върши много добра работа. Смятам да се снабдя с 2-3 по-качествени обективи, и тогава да мисля за ново тяло.

Само за сведение - за последната ми придобивка намерих следната картинка в SLRGear:

1geodist.gif

Не е зле, нали :ph34r: ?

Йеееее! Честито! Със здраве да си го ползваш! И много хубави снимки да направиш!:wors:

Йеееее! Честито! Със здраве да си го ползваш! И много хубави снимки да направиш!:)

Благодаря, да ти се връща :):line dance:

Не е идеалният макро обектив, най-вече заради фокусното разстояние. Трудно ще снимам с него око на муха например. Но за по-едри обекти е супер. А както е пролет и всичко цъфти, моментът да го ползвам е идеален.

Пример:

424439_fr.jpg

ПП. Търся да снимам и някоя калинка, но те, като чуят, че ще ги показвам на Mec, и бягат панически :cool:

Да бе зарежи го тоя мес, той е един смахнат такъв, пу...

Я кажи при 1:1 на какво разстояние е предната леща на обектива до калинката ?

п.п. Ако искаш мога да ти пратя някоя дълбоко замръзена със запазени всички витамини в нея.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.