Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Реализация като психолог

Featured Replies

Ама то няма формула. То ако имаше ехеее. Няма шаблон. Няма психотерапия, която с двама души да протича по един и същ начин.

• Отговори 188
  • Прегледи 52,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ама то няма формула. То ако имаше ехеее. Няма шаблон. Няма психотерапия, която с двама души да протича по един и същ начин.

Именно - преливане от пусто в празно - това е психотерапията :P Съжалявам ако съм обидила някой.

Мога да кажа, че в общият случай психологът е за някакви лигави богаташчета, които да си счупят нокъта и го превръщат в световна трагедия. А нормалните хора са заставени да се борят с цялата жестокост на живота, за да оцелеят, САМИ.

Животът е гаден...

В България богатшчета не ходат на психолог. Това го има само в американските филми.

При практикуващ психолог ходят, според моите наблюдения, хора, при които ножът е опрян до кокъла, хора, кото не са намерили решение на проблема си при психиатър, логопед, гадателка, врачка или ходжа.

Като цяло се прави генерална грешка че психологът лекува. Такова нещо няма. Психологът само с образование по психология може само да консултира. Какво значи това. Отива някой при него с даден проблем, а психологът му изяснява какво може да предприеме за да се справи. Той разяснява, какво върши психиатъра, психотерапевта, лекаря и разширява хоризонта на клиента за да може той сам да предприеме следващата стъпка. Психологът не се заема да решава проблема на клиента, а да му разясни какви възможности има пред него. Така той може да е насочен към психиатър, психотерапевт и т.н.

За психиатъра всички знаем че е лекар, а лекарите разполагат с медикаменти. Те не анализират, не психотерапевтират, просто изясняват диагнозата и назначават медикамент. Не са длъжни да изслушват, да успокояват, да подкрепят /каквото и да значи това/ клиента.

Психотерапевта е, или психолог или психиатър, който допълнително се е обучавал и надграждал своето университетско образование с хуманитарна насоченост. Това допълнително обучение продължава 6-7-10г. Само психотерапевта може да работи с някой клиент за да разреши проблема си с "говорене" както се казва. Другите не го могат това. В България има няколко школи, които обучават психолози и психиатри в психотерапия. Все още наистина има малко психотерапевти. Тъй като психотерапията се развива в България след 10-ти, първите няколко цикъла са изцяло насочени в обучение. Така първата генерация психотерапевти /10-12/ се заемат да обучават и не толкова да работят с клиенти. Втората генерация също е насочена към обучение, защото потребността е голяма. Едва третата генерация психотерапевти в България някак се насочват повече не към обучение а към реализация в психотерапевтична работа с клиенти. Така след 20г. развитие на психотерапията в България вече можем да се похвалим с доста терапевти от различни школи, които успешно работят в полза на своите клиенти. Умишлено не се използва думата "пациенти" защото психотерапията основно работи със здрави хора, които имат някаква актуална проблематика, която не ги прави болни, т.е. пациенти.

Основният проблем замомента е липсата на закон регламентиращ тази дейност. Този закон се формира от 2000г. и още не е натъкмен. Има различни мнения по този въпрос, като най-актуалното е че "баницата" трудно се разпределя, защото психотерапията ще има сложни взаимоотношения със здравеопазване, образование, социална работа и т.н. Това нерегламентирано пространство позволява покрай сухото да гори и мокрото, т.е. ка'к Сийка от горния етаж може да залепи на вратата си табелка "психотерапевт" и никой с пръст не може да я пипне. Поради тази причина има терапевтична общонст, която в България е предствавена от БАП - Българска Асоциация по Психотерапия. Тя е единствена акредитирана от ЕАП /Евтопейската/ и световните организации по психотерапия да разпространява психотерапевтични обучения, и да ги лицензира, и да спазва тяхните стандарти /за България забележете те са особено завишени, т.е. българските психотерапевти трябва да покриват доста по сериозни норми!/.

В БАП има няколко школи, които са покрили нормите да обучават терапевти. Така общо взето е организирана тази работа за сега у нас. Докато няма закон все още и водата е мътна много хора ще ловят риба за сметка на потърпевшите, като представят услуга, която не са способни да дадат дефакто. В много случаи така наречената "помощ" задълбочава проблематиката, както и рефлектира върху общите очаквания на хората по принцип за специалистите от този ресор, без да си дават сметка, че те дори не са попадали на специалист по психично здраве, а на шарлатани. Това не е само у нас, така че явно е нормално явление, когато нещо ново започва да се формира. Последния мой пример е за Турция - жена българка, с паническо разстройство е дала 5000 евро за 20 дни, за "хипнотичен курс за лечение". Резултата - 30 дни след приключване на тази шарлатания, жената изпада в по-остри кризи. Това е само пример на многото хора, които докато стигнат до психотерапевт, минават през няколко "психотерапевта", гурута, хипнотизатори и други "риболовци", специализирали лов в мътни води, които първо са им изпразнили касичките, както те си знаят, задълбочили са отчаянието им и така обработените хора започват да търсят по-ангажирано и стигат до качествени специалисти. Да се надяваме че все повече хора ще бъдат бдителни на кой поверяват психичното си здраве и че държавата най-накрая скоро ще поеме отговорността да регламентира тази дейност.

На няколко пътии употребявате думата "специалист" . Като я чуя тази дума и ми се пригажда.

В школите по терапия към Българската асоциация по психотерапия, бихте ли казали, ако знаете, приблизително, колко психиатри и, колко психолози са обучени и са получили от там лиценз за психотерапевти?

Аз не знам ЛИЦЕНЗ да дава право да се упражнява дадена професия. Аз знам за ДИПЛОМ.

Издавате лицензи ... Какво точно издавате?

Редактирано от kaloia (преглед на промените)

Практическа полза няма никаква от психологическата помощ, защото тя винаги дава готови заучени шаблони - решения, а хората не са формули и константи.

Как го разбра това?

Редактирано от kaloia (преглед на промените)

Как го разбра това?

Психолозите са като врачки-винаги само констатират, не дават нищо конкретно, освен да кажат на човек това, което иска да чуе.

Лично аз считам психолозите излишни, но просто ако хората имаха доверен човек да споделят..но уви..такъв рядко се намира..та това е единствената причина психолозите да съществуват-не защото вършат нещо съществено, а за да може някои хора, които имат нужда да споделят, да го направят уж..като разбира се психологът няма право да издава информацията..

И вие ако решите можете да издадете диплом. В БАП се издават лицензирани дипломи така да го кажем. С тази диплома във Великобритания можете да работите като психотерапевт например. В България важат само дипломите от ВУЗ-ове, защото няма закон за извънклинична психотерапевтична работа т.е. тук тя не е призната, но може да послужи като гаранция че специалиста е минал обучение което му гарантира че е психотерапевт. Но няма университетско обваразование по психотерапия. От известно време НБУ се опитват да създават това, но то е много трудно, а и почти навсякъде обучението по психотерапия е извънуниверситетско. Все пак обаче, тези дипломи могат да гарантират, че върху работата на психотерапевта има контрол и той спазва правила както в обучението си така и в работат,а които са регламентирани. Т.е. дипломата показва наличие на контрол на работата в самата асоциация. Това трябва да идва от държавата, но го няма. В много случаи институциите отдавна си взаимодействат с такива специалисти. Явно е, че закона закъснява. В БАП членуват няколко 6-7 школи от различни направления в психотерапията. Всяка школа представяйки обучителната си програма е покрила изискванията които са спуснати на БАП от ЕАП. Така всяка школа има своя организация, но тя не противоречи на общите всички стандарти и правила. Психотерапевтите са малко. Това е така защото едва 10% от започналите в крайна сметка достигат до края на своето обучение. Дори след като се дипломират те работят под супервизия няколко години още за да натрупат необходимите практически часове работа под надзор. В крайна сметка последна дума си казва пазара. Ако младият психотерапевт успее да създаде своя практика, а това се случва ако постига успехи със свои клиенти, той се развива и може да бъде наречен психотерапевт. Не само дипломата регламентира това искам да кажа. Но тя е гарант, че има солидно обучение. Как ще успее да го използва в практиката си е строго индивидуално.

Редактирано от t.todorov (преглед на промените)

Психолозите са като врачки-винаги само констатират, не дават нищо конкретно, освен да кажат на човек това, което иска да чуе.

Имаш грешка, въобще не е така.

Но няма университетско обваразование по психотерапия.

:) :) :)

Ама то и университетско образование за адвокати няма, а се учи право.

Плюс това, всеки човек, който има тапия по психология с курсове по история на психологията и положена практика по специалността, е годен да се занимава с психотерапия. ;)

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

И вие ако решите можете да издадете диплом. В БАП се издават лицензирани дипломи така да го кажем. С тази диплома във Великобритания можете да работите като психотерапевт например. В България важат само дипломите от ВУЗ-ове, защото няма закон за извънклинична психотерапевтична работа т.е. тук тя не е призната, но може да послужи като гаранция че специалиста е минал обучение което му гарантира че е психотерапевт. Но няма университетско обваразование по психотерапия. От известно време НБУ се опитват да създават това, но то е много трудно, а и почти навсякъде обучението по психотерапия е извънуниверситетско. Все пак обаче, тези дипломи могат да гарантират, че върху работата на психотерапевта има контрол и той спазва правила както в обучението си така и в работат,а които са регламентирани. Т.е. дипломата показва наличие на контрол на работата в самата асоциация. Това трябва да идва от държавата, но го няма. В много случаи институциите отдавна си взаимодействат с такива специалисти. Явно е, че закона закъснява.

В БАП членуват няколко 6-7 школи от различни направления в психотерапията. Всяка школа представяйки обучителната си програма е покрила изискванията които са спуснати на БАП от ЕАП. Така всяка школа има своя организация, но тя не противоречи на общите всички стандарти и правила. Психотерапевтите са малко. Това е така защото едва 10% от започналите в крайна сметка достигат до края на своето обучение. Дори след като се дипломират те работят под супервизия няколко години още за да натрупат необходимите практически часове работа под надзор. В крайна сметка последна дума си казва пазара. Ако младият психотерапевт успее да създаде своя практика, а това се случва ако постига успехи със свои клиенти, той се развива и може да бъде наречен психотерапевт. Не само дипломата регламентира това искам да кажа. Но тя е гарант, че има солидно обучение. Как ще успее да го използва в практиката си е строго индивидуално.

Ама то и сектите издават дипломи за преминато обучение и спазване на установените от гуруто правила, и какво от това ?

Всеки човек може да си измисли някаква лъженаука и да си създаде школа и да налучка някакъв работещ бизнес модел, който да му носи печалба.

Можеш да отидеш в Индия, да си изкараш тапия за професор по чакрите и да се върнеш после в бг и да се биеш в гърдите, че това е хилядолетно изпробвано и работи за зарибяване на найвни хора. Направо си отваряш един "Йога Институт" и раздаваш дипломи на всеки който е съгласен да си плати за твоето обучение. Можеш да бъдеш сигурен че наивни хора ще се намерят.

Редактирано от Мес (преглед на промените)

" Всеки човек може да си измисли някаква лъженаука и да си създаде школа..." Кое точно визирате с "лъженаука", че да зная дали изобщо да ви отговарям. Психологията, психотерапията, психоанализата или всичко на куп?

Кое точно визирате с "лъженаука", че да зная дали изобщо да ви отговарям. Психологията, психотерапията, психоанализата или всичко на куп?

На мен ми е по-интересно защо дипломираният психолог не можел да се занимава с психотерапия. Това е абсурдно!

Имаш грешка, въобще не е така.

Kaк да не е така, не те преглежда, не установява проблем, говори глупости и видиш ли уж да си "изясниш" положението, ама да не става много бързо, защото ще вземе по-малко парички, говори общи работи и не дава конкретни и точни съвети за решаване на проблема или взимане на решение...

Kaк да не е така, не те преглежда, не установява проблем, говори глупости и видиш ли уж да си "изясниш" положението, ама да не става много бързо, защото ще вземе по-малко парички, говори общи работи и не дава конкретни и точни съвети за решаване на проблема или взимане на решение...

Един мой любим автор има следната мисъл: "Всички психологически проблеми са проблеми на комуникацията"

А това, че в България психологията не е на ниво, не е проблем на самата дисциплина - имай предвид това разграничение. :)

"На мен ми е по-интересно защо дипломираният психолог не можел да се занимава с психотерапия. Това е абсурдно!" Защото той не е учил психотерапия.

Кое точно визирате с "лъженаука", че да зная дали изобщо да ви отговарям. Психологията, психотерапията, психоанализата или всичко на куп?

Психотерапията чрез психоанализа е лъженаука.

Щото то нали, може сега и психотерапия без психоанализа.

Например да те излекува дипломиран психолог, по научно му, от фобия от паяци. Това съм го виждал с очите си как става. С траен резултат.

Докато при лъженауките, резултатът е непредвидим, случаен, по неочаквани пътища постигнат и абсолютно негарантиран .

Даже и на хипноза да си играете с клиентките ви, пак няма никаква гаранция, че ще се навие да се откаже от толкова важния за нея психологически проблем, който й позволява да се изживява като "жертва" ( сега на български не знам как трябва да го напиша, но на френски се разбира какво искам да кажа, някой който се сеща може посочи правилната дума на мястото на - жертва).

Психотерапията чрез психоанализа е лъженаука.

Коя школа по психоанализа имаш предвид, защото между някои школи има фундаментални различия?

Коя школа по психоанализа имаш предвид, защото между някои школи има фундаментални различия?

Това че между ирационалните вярвания има различия, не означава че не са си всичките точно ирационални.

Също както и между религиите си има различия, ама са си всичките само празна вяра.

Психоанализата е смесица точно от ирационални вярвания.

Ама ти като си набожен, няма как да ме разбереш.

Това че между ирационалните вярвания има различия, не означава че не са си всичките точно ирационални.

Също както и между религиите си има различия, ама са си всичките само празна вяра.

Психоанализата е смесица точно от ирационални вярвания.

Ама ти като си набожен, няма как да ме разбереш.

Ами не е точно така. Класическата психоанализа има много съществени различния с тази от втората половина на 20-ти век. Да не говорим, че много от концепциите на класическата психоанализа са потвърдени от невропсихологията и когнитивните науки.

Проблемът е в съвременната психоанализа и нейните принципни положения. Например, на български език има доста книги на Пиер Дако, като единственото нещо, за което те стават, е да си палиш печката с тях.

Пък и темата е за психологията като цяло - психоанализата е само една от дисциплините.

Пък и темата е за психологията като цяло - психоанализата е само една от дисциплините.

Да му мислят дипломираните психолози, аз не съм от тях.

Всъщност, малко съм като с вързани ръце, щото познавам една от тях, та гледам да внимавам какво пиша за да не си вкарам автогол, ако случайно го прочете. Човек ( като не е врачка ) никога не знае кой за какво може да му потрябва в бъдеще, та за всеки случай се опитвам да съм предпазлив. Въпреки че съм анонимен, моята позната ще ме разпознае с 101% сигурност, ако мине някой ден оттук. Един път вече ми се наложи да се чудя как да изтрия нещо написано на този форум, за да не го прочете.

Човек не може да избяга от миналото си, връща се като бумеранг понякога.

Намери си някой друг, да си лафите по-обстойно.

Защото той не е учил психотерапия.

Това е несериозно твърдение. Психотерапията е подразделение на психологията, така че всеки психолог може да бъде психотерапевт - по-горе съм обяснил защо.

Това е несериозно твърдение. Психотерапията е подразделение на психологията, така че всеки психолог може да бъде психотерапевт - по-горе съм обяснил защо.

Какво значи психотерапевт.Ако е психиатър,то той лекува с лекарства.А психолога с внушения.Първият е лекар а вторият не съм сигурен.

А психолога с внушения.

Шаманът лекува с внушения.

А какво представлява психотерапията е извън темата, която обсъждаме. ;)

7г. учих психология и 10г. психотерапия. Просто ми повярвайте и питайте ако ви липсва някаква информация.

Шаманът лекува с внушения.

А какво представлява психотерапията е извън темата, която обсъждаме. ;)

Аз като отидох при госпожа Мадлен Алгафари едно време с проблем притеснения при общуване с момиче и пълно мълчание и присъствие на масата да знаеш как ми помогна.Ефект никакъв.Сам си се оправих.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.