Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Реализация като психолог

Featured Replies

Нека се преименуват. Това е важно жи много полезно. Така човек който има нужда от психотерапия ще попадне на точното място. Ако злоупотребят с него по някакъв начин ще има къде да се оплаче /това и сега е така всъщност/.

Членуването в дадена асоциация не е гаранция за добросъвестност. :D

Това не е реклама на паста за зъби, или шоколад. Тази асоциация има само регулативни функции и не предлага никакъв продукт на пазара. Школите, които членуват към нея предлагат продукт.

Много добре направихте, като написахте, че вашата асоциация предлага продукт. Така потенциалните ви клиенти ще знаят с какво си имат работа! :)

• Отговори 188
  • Прегледи 52,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Разбира се че не предлага продукт. Има регулативни функции. Какъв продукт предлага строителната камара, за да не се тревожите, че рекламирам БАП? Къщи ли строи, или регулира тези, които строят къщи и им издава сертификати, какви къщи точно могат да строят според критериите, които покриват? Аз мога да рекламирам школите които членуват в БАП и провеждат обучения, но както виждате го избягвам. "Членуването в дадена асоциация не е гаранция за добросъвестност. " Гаранция е, ако има етична комисия, която да разглежда оплаквания и злоупотреби.

Разбира се че не предлага продукт. Има регулативни функции. Какъв продукт предлага строителната камара, за да не се тревожите, че рекламирам БАП? Къщи ли строи, или регулира тези, които строят къщи и им издава сертификати, какви къщи точно могат да строят според критериите, които покриват? Аз мога да рекламирам школите които членуват в БАП и провеждат обучения, но както виждате го избягвам.

"Членуването в дадена асоциация не е гаранция за добросъвестност. "

Гаранция е, ако има етична комисия, която да разглежда оплаквания и злоупотреби.

Их, ама пък непрекъснато извъртате. :D

.......................................................................................................

Уважаеми t.todorov, мисля, че достатъчно внимание отделихме на психотерапията. Понеже темата е за реализацията като психолог, а психотерапията е само един от вариантите, дайте някакви други насоки за реализация - тъкмо няма да се налага повече да пишете за асоциацията си. :)

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Аз не членувам в нея апропо :) Друга реализация .... много зависи от това, къде са интересите на човек. Повечето жени се насочват към работа с деца, или преподване. Клиничните психолози - в клиники. Започват много от психолозите на навлизат в организационната работа, насочена към фирми: подбор, тренинги и обучения. Наскоро чух и за магистратура "психологична съдебна експертиза" или нещо такова. Изобщо има много възможности, в които психолози могат да работят без да са и психотерапевти. За сега най-голямата нужда обаче е работа с деца. Като се почне от детските градини та се стигне до юноши с девиантно поведение. Скоро няма да има "обществени възпитатели", които поемаха работата с проблемни деца без нужните знания и компетенции. Това ще се прехвърли към психолозите. Освен това обученията на педагози учители и други специалисти работещи с деца също започва да става практика. За научни изследвания не зная как стоят нещата, но мисля, че пари там няма и няма как да се случат и развият като ценен ресор. А това е голям проблем. Почти за всичко следва дежурното "за България няма данни ...." което е малко тъжно.

Аз не членувам в нея апропо :)

Друга реализация .... много зависи от това, къде са интересите на човек. Повечето жени се насочват към работа с деца, или преподване. Клиничните психолози - в клиники. Започват много от психолозите на навлизат в организационната работа, насочена към фирми: подбор, тренинги и обучения. Наскоро чух и за магистратура "психологична съдебна експертиза" или нещо такова. Изобщо има много възможности, в които психолози могат да работят без да са и психотерапевти. За сега най-голямата нужда обаче е работа с деца. Като се почне от детските градини та се стигне до юноши с девиантно поведение. Скоро няма да има "обществени възпитатели", които поемаха работата с проблемни деца без нужните знания и компетенции. Това ще се прехвърли към психолозите. Освен това обученията на педагози учители и други специалисти работещи с деца също започва да става практика. За научни изследвания не зная как стоят нещата, но мисля, че пари там няма и няма как да се случат и развият като ценен ресор. А това е голям проблем. Почти за всичко следва дежурното "за България няма данни ...." което е малко тъжно.

Мда. Добра реторика. Досега писахте позитивно за реализацията, свързана с вашата асоциация, а сега по-скоро негативно за останалите реализации.

Но все пак е хубаво, че се обсъдиха тези неща, тъй като имаше възможност да се дискутират различни въпроси. :)

Стига с тази моя асоциация. Тя е на цяла България. Ако и вие желаете да влезете в нея като психотерапевт можете да кандидатствате и да представите пред комисия своите знания и умения. И напротив - мнението ми беше, че има много посоки за реализацията на психолози, извън психотерапевтичното поле.

Стига с тази моя асоциация. Ако и вие желаете да влезете в нея като психотерапевт можете да кандидатствате и да представите пред комисия своите знания и умения.

Просто смятам, че трябва да сме коректни към читателите на тази тема. ;)

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Извадки:

"Предлагам курсове по психотрилогия. Ще си ги водите самите вие, но ще ми плащате на мен - на час. Ще почакате няколко дни, за да копирам оттук-оттам няколко части от бюрократични правилници, та всичко да изглежда легитимно, и да е поне на хартия. ...

....Практическата психотрилогия лекува хора, които са пострадали от въздействието на психолози и психиатри...Първата помощ която се оказва, е изваждането на хищната лапа на психотерапевта, който нашият нов клиент е посещавал доскоро, от портфейла на същия..."

, от някои мои размисли!

:(

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Мес и Слайдрум, казах нещо, което е в съвсем друга насока, но няма значение, (навярна, не съм се изразила достатъчно ясно) вие си пишете ...

Мес и Слайдрум, казах нещо, което е в съвсем друга насока, но няма значение, (навярна, не съм се изразила достатъчно ясно) вие си пишете ...

Моят предишен коментар не е заради теб, писенце! Даже и заради Мес не е - просто си драскам.

Аз не съм психолог -терапевт, ама ги карам да сложат 50 евро на масата и тогава почвам. Това е за една консултация, за по-сериозни услуги, пак плащат предварително и чакат да им свърша работа, не става веднага. Те ме гледат учудени, ама вадят парите и ги дават. Някои са голяма напаст, не идват в уговорения час и даже не се обаждат по телефона да предупредят че са се отказали. Вероятно са разбрали от някого че ще трябва да си платят и като са си мислили да ми излезат с номера че са си забравили парите в колата, та да се измъкнат, плана им е пропаднал. Някои пък пробват да питат нещо без пари по телефона, за да се били убедили че си разбирам от работата.

Иначе при психоанализаторите тука се плаща предварително и ако не отидеш един път ти го броят все едно че си ходил.

Обясняват че заплащането било част от терапията. Било начин да принудят клиентите да са "сериозни" и да си продължават лъжетерапията. При други професии не е така.

В моята практика на психолог въпросът със заплащането стои по същия начин, както във вашата практика на бизнес-консултант. Най-често се прилага номера с телефона и с умишлено одължаване на "часа" от страна на клиента/пациента. (Поставила съм в кавички думата "час", защото този час не съвпада с астрономоческия час. Продължава до мига, в който прекратя разговора само, след като съм постигнала, желания от мен резултат/цел на дадения етап) Чувството, че си използван е много неприятно.

А как е при лъжетерапията, не знам.

Редактирано от kaloia (преглед на промените)

" Продължава до мига, в който прекратя разговора само, след като съм постигнала, желания от мен резултат/цел на дадения етап" Това може и 3 часа да продължи. Грубо нарушение на терапевтичните рамки. Рамката, сетинга в психотерапията е първото нещо, което трявба да се въведе в навиците на клиента. Тези, които идват по-рано, които закъсняват, които опитват да удължат сесията .... всичко това е част от терапевтичната динамика. Терапията не следва нуждите на терапевта, а възможностите на клиента. В този смисът терапевта не следва желанията си да стигне "до някъде", а следва потребността на клиента до къде е готов да стигне. Както виждате фундаментални грешки само във формалния процес най-общо и в терапевтичният сетинг. Настръхва ми косата, какво ли се случва в терапевтичната динамика.

Я виж ти, още малко и ще се изкараме сродни души, леле ...

Без да става дума за психология, ми се налага да ги разбирам клиентите и особено клиентките, ако искам да се връщат после и други пъти при мен. Насилвам се да им стана симпатичен и да се интересувам от тях, все едно съм им братовчед, с едно такова загрижено поведение за техните нужди и проблеми. С жените успявам много по-лесно и по-често да им "влеза под кожата". Всъщност има такиви които са очаровани от отношението към тях и и даже да не съм им свършил работа на първата консултация, идват пак след време по повод на съвсем друг и нов проблем. И после като ме засекат в кварталния супермаркет, не мога да се откача от тях. Искат да си говорят с мен за какви ли не работи. Аз ги пускам да минат те преди мен на касата с надеждата да си тръгнат като платят, ама те ме изчакват най-нахално. Хубавото е че след 2 - 3 седмици пак "цъфат" при мен за съвети. Лошото е че не всички са грозни и някои направо ми налитат да ме целуват, щото тука вместо здрависване се целуват мъжете с жените, с които се имат за добри познати и приятели, пък аз не обичам да ме целуват по лицето.

Понеже не си като мнозинството от другите тук на този форум, ще ти кажа за един начин за увеличаване на доходите. Можеш да си вкараш един втори стационарен телефон, номерът на който да е секретен ( да не е публикуван никъде и да не може никой да го намери ). Към този втори номер си уреждаш един импулсен телефон, от тези за които клиентите плащат скъпо на минута. Да речем че ако клиента плаща по 100 стотинки на минута, ти ще получаваш поне по 50 ст на минута разговор. Парите ще ти ги плаща този който ти е дал импулсния номер. По този начин си намираш клиенти от цялата страна, от София, Пловдив, Видин, Петрич и т.н. Освет това тези които идват при теб ще могат да ти се обаждат за доуточнения, без да трябва да плащат цяла консултация. Например казваш им след като сте свършили с консултациите, че в следващите 30 дни могат да ти звънят на импулсния номер за по 10-на минути.

На импулсния телефон можеш да предлагаш и други услуги, които не се казват психологически. Каквито ги измислиш такиви.

По една испанска сателитна телевизия, съм гледал даже консултации на доктор по импулсен телефон. Те го виждат на телевизора и си говорят по телефона с него пред цяла Испания.

Ако имах и диплома за психолог, щях да ползвам импулсен телефон за консултации по психология със сигурност. Нямам представа какъв допълнителен доход би могло да ми носи, но и едно 20% процента увеличение на оборота е добре дошло.

Ако си против плащането на минута разговор, можеш да си инсталраш едно устройство което позволява да ти плащат чрез кредитна карта. Те ти дават номера на карта им и датата за валидност плюс имената и ти си теглиш ( от сметката на картата им ) веднага преди консултацията 50 лв например за един час. Това обаче не го знам дали работи в България.

Ето такиви работи знае Белгиеца.

п.п.

с изключение на госпожа 'kaloia', никой друг да не си прави опити да ме подпитва на лична поща, как стават нещата за които съм писал по-горе, защото няма да има отговор от моя страна.

Вие се занимавате с бизнес и за вас, сигурно, това с телефоните е проста и лесна работа.

Аз не се занимавам и нищо не разбирам от бизнес, но въпреки това вашите идеи, някакси не ми харесват и не мога, и нама да осъществя, въпреки че, най-големият ми проблем е заплащането.

" Продължава до мига, в който прекратя разговора само, след като съм постигнала, желания от мен резултат/цел на дадения етап"

Това може и 3 часа да продължи. Грубо нарушение на терапевтичните рамки. Рамката, сетинга в психотерапията е първото нещо, което трявба да се въведе в навиците на клиента. Тези, които идват по-рано, които закъсняват, които опитват да удължат сесията .... всичко това е част от терапевтичната динамика.

Терапията не следва нуждите на терапевта, а възможностите на клиента. В този смисът терапевта не следва желанията си да стигне "до някъде", а следва потребността на клиента до къде е готов да стигне. Както виждате фундаментални грешки само във формалния процес най-общо и в терапевтичният сетинг. Настръхва ми косата, какво ли се случва в терапевтичната динамика.

Вие през живога си провели ли сте поне един професионален разговор? Професионален разговор разбирайте, разговор, за който са ви платили. Пояснявам, за да е напълно ясно.

Вашият анализ в случая е пълна ... фразички, за да "опъвате" парите на хората, да ги "пристрастявяте" да ви посещават групите и индивидуално "гурото" и да плащат ... за желанието си да ходят да присъставт в групата, а не за резултат някакъв.

Точно така 3 часа, както се е слвучвало по изключение, най-много 2 часа, но затова успявам, господине, щото не гоня печалбата и в работата си не се ръководя от нея и изобщо не мисля за пари. Щом аз не съм изтощена и човекът срещу мен, не е. Нищо лошо няма да му се случи и на мен нищо лошо не ми се е случвяло. Това, което говорите са ...

Във вашите групи професионалисти няма да дойдат. Имаше група в Бургас по психодрама, сформирана от психолози, педагози, философи и учители, под егидата на Инспектората по образование - Б-с. Професионалистите я напуснаха след 1 -2 години.( много бързо се ориентираха за какво става въпрос) Всяка година се сформера нова група с някакви хора, хванати отнякъде. Доколкото знам, освен една (всяка група трябва да е от минимум 10 човека) в Бургас, има една в Пловдив и две в София. Информацията ми е стара и може, вече да не е така.

Не познавам другите ви МЕТОДИ; вие не казвате нещо конкретно за тях.

Психология, хм! Психотерапия, хм! Дресиране на хора, ХМ!

Хората си плащат с кеф бе, на тебе кво ти пречи ?

Не са казва дресиране на хора, а промиване на мозъци.

На турски не го знам, иначе бих ти го написал да го разбереш по-добре. Че ти нещо много го любиш тоя турски.

Редактирано от Мес (преглед на промените)

Мес, мисля, че идеята "телефон на доверието" в България се провали.

В това ми е работата, човекът пред мен дори да не иска да каже неща, да ги каже и лъжите да престанат. Обикновено всички започват с лъжи. Психологическа помощ по телефон е много трудно, соред мен, да се осъществи. Би могла да се случи само в краен случай, когато няма друг вариант.

Да, виж как съм го познал, че не те интересуват парите и се мъча да ти намеря други подбуди за помагане на хора в нужда.

Всъщност имам чувството че ти ме усещаш какъв съм в действетелност като човек и за това ги кастриш така по другите теми, че са лоши към мен. Аз пък те разбирам от половин дума и от неизречен намек, какво приемаш и какво отхвърляш.

Аз сестра нямам, ама братовчедки имам, та като на братовчедка ти го казвам, че мисля ще си много подходящ човек за професията на психолог и ще е халко да се ограничаваш от повече развите, само защото ти прилича нещо на печелбарство.

Помисли си пак, може пък да си намериш някакво извинение за компромисите с парите.

Във всеки случай, когато имаш достатъчно пари, можеш да си позволиш да работиш и за без пари, да се заемеш с особен случай и да успееш да постигнеш резултат, точно защото не ти пука че няма никога да намери пари за да ти плати.

Има резон в думите ви.

В интерес на истината, подраняването, закъсняването и произволното желание за удължаване или намаляване на времето на сесията показват много ясно определени нагласи в характера на човека, така че те наистина са част от терапията и е нужно да се обръща внимание на тези неща. :tease:

В интерес на истината, подраняването, закъсняването и произволното желание за удължаване или намаляване на времето на сесията показват много ясно определени нагласи в характера на човека, така че те наистина са част от терапията и е нужно да се обръща внимание на тези неща. :tease:

Не съм забелязала, усетила и минимална зависимост между параметрите, за които говорите.

Не съм забелязала, усетила и минимална зависимост между параметрите, за които говорите.

Явно при вашия подход не се обръща внимание на тези неща.

Макар че мен това леко ме озадачава.

Допълнено на 25. 11. 2011 Та по темата за реализацията като психолог, съветът ми е да си разширят набора от предлагани услуги младите психолози, които не са на твърда и мизерна заплатка. Например, почвате да се занимавете и с coaching на разни неуверени в себе си или неособено умни личности, да ги хванете за ръчичка и да ги преведете през бурния булевард на личния успех. Ако сте в малък град, разширявайте си кръга на потенциалните клиенти , като ходите да давате консултации и в други населени места или пък дайствате по телефона или по Скайпа или друга по-добра програма да видеоконференция. Освен това, вместо да се ограничавате само до психология - психология и нищо друго, почнете да прилагате глобално "обслужване" на клиентелата. Като дойде някоя разревана клиентка да търси помощ заради шока от раздялата с любимият й мъж, вместо да го карате на чиста и стерилна психология, позапознайте се как са законите за разводите и какви са номерцата при процедурите и си съветвайте клиентите вие, вместо да не ви пука как ще се прекарат от незнание. Не е достатъчно да й кажеш на някоя объркана жена да отиде на адвокат, щото тя знае че са кожодери и ще отлага това действие докато е станало вече късно. А като й обясниш , с примери от живота на други хора как са успяли да спечелят издръжка и други подобни, тогава тя клиентката ще се зарадва и ще отиде при адвокатка. Опитвам се да ви кажа, че пари се изкарват когато клинетите са доволни и пак се връщат за помощ. Също както на докторите им досаждат клиентки, които не знаят към кого да се обърнат за помощ, така можете да им създадете навици ( на клиентките ) че давате съвети и извън строгата рамка на консултация по психология. Що да не го поемете някой платежоспособен клиент, да му отворите очите как да си търси булка и като си ги намира да му помагате при избора на най-подходящата за него дама ? Е, знам че не сте брачна агенция, ама имате на разположение клиент който всъщност има нужда от помощ, различна от чисто психологическата. Ми не го изпускайте, помогнете му да си избере другарка в живота. После пък той ще ви я прати за клиенка по чисто психологически проблеми на младата майка след раждане. Така се прави, навръзват се като суджуци услугите и има просперитет. Пример от чисто търговската дейност, за да ви проблесне по-ясно идеята ми. По времето на комунизма на бензиностанциите не можеше да си купиш баничка, нищо че си умрял от глад. Сега обаче търговците на петролни продукти си разнообразяват предлаганите стоки и има и за ядене и за пиене при тях, вестници и списания продават и даже на тото може да се играе тук в Белгия по бензиностанциите. В книжарниците за списание и вестници, освен шоколанчета, следолед, кола, бира, снимки и тото, може да си получиш поръчана стока по интернет, да си правиш фотокопия. Така оцеляват търговците, с нови идей за извличане на максимална печалба от всеки клиент който им влиза в магазинчето. Що да не ги прилагате тези изпитани методи на маркетинга и във вашата практика. Ами даже и един "специалист" по УНГ, предлага на пациентите си да им слага инжекции от ботокс ( не го знам точно на български ) под кожата на лицето. Той що се унижава така да се прави на долен търгаш шарлатанин ? Еми отговорът е че трябва да достигне някакъв праг на рентабилност, понеже има фиксирани, твърди разходи за заплата на секретарка и работи в два града, щото няма достатъчно клиенти там където живее. Та така, не се срамувайте, добрият психолог е този който не е гладен и не трепери как ще си плати парното.

Редактирано от Мес (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.