Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни)

Featured Replies

Да, за това съм съгласна, но точно затова оффтопика на Профруит беше на място. Наистина докато се "обезкости " (гениално!) форума от глупостите, отнема време и напоследък не го чета.

;) Браво, едно разумно мнение на фона на общата слободия която някои възприемат като свобода на словото, но само когато е за личните им интереси ;)

И говорим не само за тема Ислям впрочем , а за всички теми напоследък cool.gif

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 260,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нека напиша нещо в твой стил: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ВАДИШ СЛУЧКИ ОТ КОНТЕКСТА, ЗА ДА СИПЕШ ОМРАЗА!

• Това е част от религията Ислям и съм показал къде точно е описано убийството с камъни в Свещенните за исляма книги! Ако на теб не ти харесва, то аз не съм виновен! Увийството с камъни се проповядва

• Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се упов

Публикувани изображения

Абе да питам как е при исляма? Там свещениците от джамията имат ли право да се женят? :)

Както знаем при католиците не е разрешено а при православните попа е женен.

Абе да питам как е при исляма? Там свещениците от джамията имат ли право да се женят? :)

Както знаем при католиците не е разрешено а при православните попа е женен.

Имат...

Имат...

А еквивалент на монасите ? Има ли?

Дай повече информация де- не ни карай с ченгел да ти вадим думите от езика ?

и това го има... който иска да научи- Уикито е голямо, Гугъла също....

Който търси намира, който не, търси оправдания .......

П.С В исляма се наричат дервиши.. толкова за джокер sad.gif

Редактирано от Diin (преглед на промените)

и това го има... който иска да научи- Уикито е голямо, Гугъла също....

Който търси намира, който не, търси оправдания .......

П.С В исляма се наричат дервиши.. толкова за джокер sad.gif

ммммм, звучи като :) "сладкиши".... :jeer:

Но в "Джанна" ще бъдат после обслужвани цяла вечност! vacation1.gif

Редактирано от U.Ra (преглед на промените)

ммммм, звучи като :) "сладкиши".... :jeer:

Но в "Джанна" ще бъдат после обслужвани цяла вечност! vacation1.gif

А жените ще бъдат ли обслужвани? Те отиват ли в рая според тази религия? И ако отиват, с какви привилегии се ползват там?

А жените ще бъдат ли обслужвани? Те отиват ли в рая според тази религия? И ако отиват, с какви привилегии се ползват там?

ААА, не знам, тука трябва да питаш за това батко Дийн, тъй като той е спец. по "жените в исляма", но според моето аматьорско и неавторитетно мнение жените в ислямът са просто порция плодородна почва.....ако -"почватата отива в рая"-тогава -може! :jeer::) !

За мюсюлманите и мюсюлманките, вярващите мъже и вярващите жени, набожните мъже и набожните жени, искрените мъже и искрените жени, търпеливите мъже и търпеливите жени, смирените мъже и смирените жени, мъжете, раздаващи милостиня, и жените, раздаващи милостиня, говеещите мъже и говеещите жени, и целомъдрените мъже и целомъдрените жени, и мъжете, често споменаващи Аллах, и споменаващите жени - Аллах е приготвил за тях опрощение и огромна награда.

[33:35]

На всеки вярващ, мъж или жена, който извършва праведно дело, Ние ще отредим прелестен живот. И ще им въздадем награда по-хубава от онова, което са вършили.

[16:97]

А техният Господ им отвърна: ”Не ще погубя деяние на никого от вас, нито на мъж, нито на жена. Вие сте един от друг. А онези, които участваха в преселението и бяха прогонени от домовете им, и бяха мъчени по Моя път, и се сражаваха, и ги убиваха, от тях ще отмахна лошите им постъпки и ще ги въведа в Градините, сред които реки текат - награда от Аллах. При Аллах е прекрасната награда.

[3:195]

Май господата Урко Мишкурко, и Туксъмчо, ще трябва да прочетат пак, преди да дрънкат глупости дали за жената в исляма има рай или няма :P

По-леко със злобеенето , ще вземат да ви се получат киселини и бръчки , не че нямате де laugh.gif

Док, извинявай за вчера, бях в гадно настроение ...

Ето ти малко информация за дервишите ....

http://www.rumeliturk.net/novinibg/dervish.htm

От Уикито :

Дервиш

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Направо към: навигация, търсене

Турски дервиш от 1860-те.

Дервиш или Дарвиш (на арабски и персийски: درویش) е член на суфистка религиозна група. Дервишите водят аскетичен и изключително беден начин на живот.

Дар на персийски означава „врата”. Дарвиш буквално значи „който ходи от врата на врата”. Дервишите просели за да получат унижение на този свят и за да се отрекат от материалното, като се сближат с духовното. На дервишите е забранено да просят за себе си, а изпросеното даряват на други бедняци. Все пак не всички дервиши се занимават с просия. Измежду тях има и занаятчии, като например рибари.

Като последователи на суфизма, дервишите се славят със своята мъдрост, медицина, поезия, просветление и остроумие. Например Молла Насрадин се е превърнал в легенда не само сред мюсюлманите.

Дервишите имат различни ордени и вярвания, които се отдалечават от традиционния сунитски ислям. Има дервишки ордени, които пък произлизат от шиитския ислям.

В Египет е установен дервишкия орден Кадирия. Рифаия намира почва в Северна Африка, Турция, Балканите, Иран, Индия, Афганистан и Таджикистан. Орденът Мевлевия е основан в Турция и намира много последователи.

През вековете дервишите често са били обект на гонения от страна на държавната власт в мюсюлманските държави, тъй като отклонявали хората от традиционния ислям. На Балканите те често намирали подслон в планините и особено в Родопите. В Македония те установяват контакт с богомилите, които имали подобни практики и също водели аскетичен начин на живот, просели и ходели с големи торби, за което са наречени торбеши. Днес торбешите изповядват исляма, който вероятно са приели от дервишите. В родопските села фамилията „Дервишеви” е повсеместно разпространена.

Дервишите и суфиите често са били изпращани да провеждат мисионерска дейност в региони, които предстояло да бъдат атакувани и завзети от халифите и султаните. По този начин те подготвяли терена, получавали разузнаване и подкрепа от местните жители, приели исляма от мисионерите.

През вековете дервишите често са били обект на гонения от страна на държавната власт в мюсюлманските държави, тъй като отклонявали хората от традиционния ислям. На Балканите те често намирали подслон в планините и особено в Родопите. В Македония те установяват контакт с богомилите, които имали подобни практики и също водели аскетичен начин на живот, просели и ходели с големи торби, за което са наречени торбеши. Днес торбешите изповядват исляма, който вероятно са приели от дервишите. В родопските села фамилията „Дервишеви” е повсеместно разпространена.

А в България ти срещал ли си сега, в тези дни някой дервиш ?

Искам да видя някой наживо и да си поприказвам с него аз.

В джамия мога ли да вляза , при положение, че не съм мюсюлманин ?

В Русе е имало даруиши,сега едва ли някой от наследниците следва традициите..

Може да се разходиш и да разпиташ из махалите :)

Може да влезеш в джамия,освен ако не си в МЦ (шегувам се),за жените:забрадки и дълъг ръкав

Тези Даруиши са мнооого далеч от Исляма,сега разбирам от инфото на Дийн

Редактирано от Aliah (преглед на промените)

Да добавя и аз след Aliah

Значи в България е имало дервиши през османско време.. в момента такива няма, останали са само техни светилища..

Край Исперих се намира Текето на Демир Баба... казват че там са живели дервиши, било е техен манастир едва ли не....

А за влизане в джамия, няма проблем, стига да спазиш обичая .....

Дори сега в Шумен ,Томбул джамия е отворен постоянно за туристи, макар и с малко ограничения може да разгледаш навсякъде....

В Русе е имало даруиши,сега едва ли някой от наследниците следва традициите..

Може да се разходиш и да разпиташ из махалите :beer11:

Може да влезеш в джамия,освен ако не си в МЦ (шегувам се),за жените:забрадки и дълъг ръкав

Тези Даруиши са мнооого далеч от Исляма,сега разбирам от инфото на Дийн

Не са далеч от исляма Aliah.. Те са от мистическите и философски школи в исляма, те са част от исляма... Дори дервишите са последователи на фейласуфите доколкото си спомням, неоплатоническата ислямска философска школа през средновековието..... Тогава е имало доста школи и течения , свързващи исляма и философията в едно...

Но тогава е било златен век за Исляма.... ...

На текето на Демир Баб съм ходил едно време :beer11:

Ама това е било преди.Жалко , че сега няма по нашия край такива хора.....

На текето на Демир Баб съм ходил едно време :beer11:

Ама това е било преди.Жалко , че сега няма по нашия край такива хора.....

И аз съм ходил, на събори на текето ;)

Прекрасна местност е , особено ако погледнеш отгоре цялата котловинка :P

П.С Само не знам какво стана след ремонта на самото Теке....

Дийн-пак ще настъпи *златно време* за Исляма и ще трае 30 години,според предсказанието :P

Може ли снимка на Такето?

Томбул Джамия беше реставрирана,в момента отворена ли е за посещения?

Дийн-пак ще настъпи *златно време* за Исляма и ще трае 30 години,според предсказанието :P

Може ли снимка на Такето?

Томбул Джамия беше реставрирана,в момента отворена ли е за посещения?

Томбул джамия все още се реставрира, явно парите все недостигат....

Поне като бях та преди 2 месеца, се сприятелих с момчето което беше гид там, и той ми разказа че парите за ремонт били малко и свършили бързо....

А за текето...

Самото Теке се намира в котловина обградена със скали , има камъни на които се виждат следи от големи стъпки ( виждал съм ги, наистина са големи), в камъка.. това е част от легендата за Демир баба .. За него се говори че бил велик герой, носел железни чизми, дори се споменава че бил приятел с Крали Марко ....

image_2942.jpeg

250px-Demir_Baba_tekkesi_Razgrad_isperih.jpg

3_4.jpg

Basarbovski_Monastery-02.jpg

002691455.jpg

S6300550.jpg

Demir_Baba-03.jpg

002691466.jpg

3_3.jpg

П.С Снимките са от нета, не са мои....

Субхан Алла!

Много е красиво,как ми се ходи само sad.gif

А какво е на последната снимка?

И това в скалите какво е?

Джамията действаща ли е?

Субхан Алла!

Джамията действаща ли е?

Не, джамията не действа, тя е мавзолей, това на снимката -ковчега, е според легендите ковчега на Демир баба..

По принцип Текето е главно светилище на къзълбашите ( алевитите )в нашия регион...но се събират всички, дори християни почитат светилището...

А за златните години.... дано...

Всяка година има сбор на Текето, идват от целия разградски регион.. прави се курбан, молят се, има извор за който се смята се че е лековит, лекува бездетни жени..много жени се мият и пият от водата му..

Има и две дупки на едната каменна стена, казват че са от пръстите на Демир баба, има поверие, че който без да гледа ги улучи от една крачка със затворени очи от първия път, ще бъде благословен с късмет цяла година .....

А на скалите, това са нещо като скално светилище или жилища за дервишите.. освен него има навеси- огромни, издълбани в скалите, казват че са за стадата на дервишите които са живели там...

И един последен мит-- според него, Демир баба не е починал, той спи.. и когато мюсюлманите в нашия край ги постигне някакво огромно нещастие, той ще се събуди и ще ги спаси... Ще се бие с враговете и ще ги срази по волята на Аллах

Не, джамията не действа, тя е мавзолей, това на снимката -ковчега, е според легендите ковчега на Демир баба..

По принцип Текето е главно светилище на къзълбашите ( алевитите )в нашия регион...но се събират всички, дори християни почитат светилището...

Всяка година има сбор на Текето, идват от целия разградски регион.. прави се курбан, молят се, има извор за който се смята се че е лековит, лекува бездетни жени..много жени се мият и пият от водата му..

Има и две дупки на едната каменна стена, казват че са от пръстите на Демир баба, има поверие, че който без да гледа ги улучи от една крачка със затворени очи от първия път, ще бъде благословен с късмет цяла година .....

А на скалите, това са нещо като скално светилище или жилища за дервишите.. освен него има навеси- огромни, издълбани в скалите, казват че са за стадата на дервишите които са живели там...

И един последен мит-- според него, Демир баба не е починал, той спи.. и когато мюсюлманите в нашия край ги постигне някакво огромно нещастие, той ще се събуди и ще ги спаси... Ще се бие с враговете и ще ги срази по волята на Аллах

С това клипче ,нашето кьопече казва ,че му се ще да е вълк!!Сив най-вероятно.И ако сега кажете че всичко е ОК,ще ми много интересно кога ще се спазват правилата.Значи можете да ми триете мненията в които казвам неудобни за ибриците факти а клипове с съмнително съдържание са ви по вкуса?

Та пак ще питам Джини,знае какво мислят арабите за негова милост и по точно за Тюрките? cool.gif

С това клипче ,нашето кьопече казва ,че му се ще да е вълк!!Сив най-вероятно.И ако сега кажете че всичко е ОК,ще ми много интересно кога ще се спазват правилата.Значи можете да ми триете мненията в които казвам неудобни за ибриците факти а клипове с съмнително съдържание са ви по вкуса?

Та пак ще питам Джини,знае какво мислят арабите за негова милост и по точно за Тюрките? cool.gif

Нео, не разбирам какъв ти е проблемът ?

Клиповете не са реклама на сивите вълци или нещо от сорта.

Няма нужда да вървиш след diin и да се заяждаш с него - без да знаеш за какво иде реч.

Нео, не разбирам какъв ти е проблемът ?

Клиповете не са реклама на сивите вълци или нещо от сорта.

Няма нужда да вървиш след diin и да се заяждаш с него - без да знаеш за какво иде реч.

Така е, господинчето явно вижда навсякъде провокация.. но един съвет от мен за него, нека научи турски и да чуе текста на песента към клипа, тогава ще ми говори за не знам какво си..

П.С И обидните си думички, може да си навре някъде, защото казани в лицето ми, аз ще му ги навра лично....и то с едно садистично удоволствие, пред което садизма на Линда ще избледнеее....

П.П.С А Урко превежда ли си неговите гнусни клипчета, пълни с лъжи и наглост а...питай го Док, тогава защо същия не прави такива заключения и разбори ... аз мога да кажа, защото тогава му оттърва да е така, независимо от клипа...

Така е, господинчето явно вижда навсякъде провокация.. но един съвет от мен за него, нека научи турски и да чуе текста на песента към клипа, тогава ще ми говори за не знам какво си..

П.С И обидните си думички, може да си навре някъде, защото казани в лицето ми, аз ще му ги навра лично....и то с едно садистично удоволствие, Може Би Ще го набиеш на кол а?хахаха пред което садизма на Линда ще избледнеее....

Нали бяхте уж толерантни и търпими към другите(различните от Вашата религия)и на всяка опозиция се нахвърляте с ОмрАза и НеНавист на тва ли Ви учи КоранЪт?

Преди,Алият ми каза ,че няма да яде с мене "Ашуре"щото това било сектански обичай ,на еретиците шийти пък сега Ви се ходи в джамията на Казълбашите(само ,че те нямат джамии и не ходят,не се обрязват(осакатяват)пият ракия и жената за тях е нормален човек-с една дума Нормални сА!!!

Пък преди да стане Джамия е било Църква,пък преди тва е било "тракийско"светилище или култно средище ,така че легендите са повече от тези дето съобщавате , и затова се посещава от хора с различни религиозни убеждения!

Ех,мечти ...

Нали бяхте уж толерантни и търпими към другите(различните от Вашата религия)и на всяка опозиция се нахвърляте с ОмрАза и НеНавист на тва ли Ви учи КоранЪт?

Преди,Алият ми каза ,че няма да яде с мене "Ашуре"щото това било сектански обичай ,на еретиците шийти пък сега Ви се ходи в джамията на Казълбашите(само ,че те нямат джамии и не ходят,не се обрязват(осакатяват)пият ракия и жената за тях е нормален човек-с една дума Нормални сА!!!

Пък преди да стане Джамия е било Църква,пък преди тва е било "тракийско"светилище или култно средище ,така че легендите са повече от тези дето съобщавате , и затова се посещава от хора с различни религиозни убеждения!

Ех,мечти ...

Я попрочети пак какво казах за Текето смешнико, и тогава пиши глупостите си biggrin.gif

А за тракийско светилище или църква, ще те разочаровам, правеха разкопки там за да го докажат, но не успяха ;) Съжалявам за това че ти разбивам илюзиите за нещо предишно на това място cool.gif Такова няма доказано все още , а теориите които не са доказани, си остават чиста фантазия нали знаеш .........

П.С И относно толерантността, когато се касае за личен или личностна нетолерантност от моя страна към субект някакъв, да го причисляваш пак към цяла религия, май нещо се опитваш да извъртиш ми се струва....

Я си обърни другата буза да те цапна и там.. толерантния biggrin.gif

П.П.С А относно моята нетолерантност към въпросния субект или субекти, може да обсъждаш в друга тема, не и тука....

А за къзълбашите, пак се изказваш неподготвен , обрязват се, ходят и на джамия.... лично от извора ти го казвам, защото в нашия край има къзълбашки села, и имах доста приятели от тях......останалите сравнения с нас турците няма изобщо да коментирам, май за вас жените са нищо, не за нас ...

От Уикито....

Алевиите в България

В България обитават предимно селата:

* Ябланово, Малко село в област Сливен,

* Севар, Острово, Мъдрево, Свещари, Бисерци, Лъвино в област Разград;

* Преславци, Черник, Брадвари в област Силистра,

* Могилец, Баячево в област Търговище,

* Помен в област Русе,

* кв. Пясъчник на с. Крумово, област Варна,

* Звезделина, Бащино, Звиница, Горна крепост, Биволяне, Равен, Брош, Татул, Зорница, Татково, Чифлик, Широко поле и др. села в област Кърджали.

За произхода на българските алевии, които говорят турски език, има две хипотези. Според едната [1], това е население с тюркменски произход, преселено на Балканите от западен Иран, след завладяването на тази територия от Османските турци през XVI в. Още тогава те са се наричали „къзълбаши” (червеноглави, заради 12-те червени ленти, носени на чалмите им). Вярата и обредността им се предава единствено по наследство — къзълбашите се женят само помежду си. Никой не може да стане къзълбаш по свое желание, а само по рождение, за разлика от бекташите, които приемат членове по тяхно желание.

Според друга хипотеза [2] [3], българските къзълбаши и бекташи са ислямизирани прабългари, които също са били тюркоезичен народ. Тя се основава на множеството сходства в обредите, обичаите и вярванията между алевиите от една страна, и българите-християни, прабългарите и древните траки — от друга.

Докато живях в Сливен съм гостувал и в Ябланово многократно, имах си приятели и дори приятелка оттам ... Не се различаваха по нищо от нас турците , само че ги наричаха къзълбаши това беше разликата...

Така че господинчо, ти ли ще ми говориш за хора с които се знам от дете, с които съм ял и пил на една маса, на които съм гостувал и спал в тях .... дори искаха да ме правят техен зет ... ( това м/у другото )

И последно, когато говорим за това какъв е Исляма, да вмятате единични примери опитвайки се да охарактеризирате цялата религия с това говори за недоброжелателство , да не кажа глупост... Все едно аз да охарактеризирам цялото християнство покрай педофилските изпълнения на католически свещенници :P

П.П.С А Урко превежда ли си неговите гнусни клипчета, пълни с лъжи и наглост а...питай го Док, тогава защо същия не прави такива заключения и разбори ... аз мога да кажа, защото тогава му оттърва да е така, независимо от клипа...

А баат Дийне, таквизу да си ги не'аме! ;) Всичко, което съм правил съм го проверявал от ъгли, различни от догмата. ;)

http://u-ra.blogspot.com/2008/11/same-shit.html

Ти ми предлагаш да чета за КУРана само от него, така ли? Е, таквиз ли со бил КУРавосърдечен?... ;) ... Ми, навремето бай Тошката ми предлагаше да знам за социализЪма само от томовете му, както и 'пророчествата на Мар(к)с и Енгеларий... :)

Субхан Алла!

Джамията действаща ли е?

По-красиво ли е от "Джанна", Алия?.. ;) Искам да те попитам, за баат Дийн поне има обещани 72 девици, ма на тебе ко има?. :rolleyes: . Юношите-сервитьори ли?... Ти пиеш ли вино?... Айде-плодове 'сички ядем, ма вие май тука повече ядете това, което "расте около кокала", а плодовете ги оставяте за Дженна-та?... има ли таквази работа?.... cool.gif

PS: Ето ти един правоверен! Казва се "Fidel Castro"!

fidel-castro.jpg

Та пак ще питам Джини,знае какво мислят арабите за негова милост и по точно за Тюрките?

Според баат Дийн няма проблем, че по тези места са се заселили турците с насилие с Отоманскта империя. ohmy.gif Това им било обещано от чичо алла за правоверните, така както вуйчо яхве раздава с пълни шепи от небогоизбраните за богоизбраните.... и сега ко се оказва?= Че трябва да учиш турски в България за да знаеш?... cool.gif

Редактирано от U.Ra (преглед на промените)

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.