Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нов проект за седемте чудеса на света

Featured Replies

n7w_header01a.jpg

Днес започна гласуването за най-известните места за историческото наследство в света във връзка с Новия проект за седемте чудеса на света (N7W).

Гласуването става по Интернет чрез уеб-сайт new7wonders.com. Проектът стартира от началото на 2005 г. Сред претендентите да се наредят сред седемтне нови чудеса на света са Колизеумът в Рим, Дворецът на доджите във Венеция, Великата китайска стена, Айфеловата кула в Париж, Статуята на свободата в Ню Йорк, Операта в Сидни, джамията Айя-София в Истанбул и много други. Новите седем чудеса на света ще бъдат обявени на 1 януари 2007 г.

Източник: БГНЕС

Точно пък за статуята на свободата няма да гласувам. Не мисля че е особено чудо. Искам да видя списъка и тогава пак ще коментирам. Но Тадж Махал, замъкът Neuschwanstein, Алхамбра, китайската стена и планината Ръшмор още от сега са сред любимците ми. Да не забравяме че говорим за чудеса. Няма нищо чак толкова чудно в каката с факела или пък в Айфеловата кула. Красиви - да. Изключителни - да. Забележителности - да. Но чак пък чудеса...

Много са малко.7 чудеса на света?Има страшно много красиви неща по света.Може ли някои да каже кое трябва да остане извън класацията?

• Администратор

Съгласен съм със Stalik по отношение на Айфелова кула и Статуя на свободата

Току що разгледах всички номинации. Номинирали са и кремъл :love_puter:

stalik,и аз съм съгласна с теб,за статуята на свободата.невиждам никакво чудо там.айфеловата кула-също.

Много са малко.7 чудеса на света?Има страшно много красиви неща по света.Може ли някои да каже кое трябва да остане извън класацията?

<{POST_SNAPBACK}>

Става дума за чудеса сътворени от човека на първо място. Освен това не е достатъчно нещо просто да бъде красиво. Трябва да е изключително по рода си и по отношение на идеята и на изпълнението. Не всеки ден се строи стена като Китайската например.

Не ме очарова идеята да се набляга на съвременни творения на човека. В крайна сметка изключителни са тези неща, които не са правени с кранове и модерна техниха.

Така че ето ги и моите фаворити от списъка на сайта, тези, за които смятам че не са просто красиви и забележителни, но и изключителни по отношение на своята направа и културно наследство:

1. Двореца "Алхамбра" в Испания

2. Храмовия комплекс Ангкор в Камбоджа.

3. Комплексът от пирамиди Чичен Ица, Мексико

4. Статуите на Великденския о-в, Чили

5. Великата Китайска стена, Китай

6. Стоунхендж, Англия

7. Тадж Махал, Индия

Присъствието на египетските пирамиди ме озадачи. Те са единственото останало чудо от "старите", наистина. И са направо вечни, да. Но все пак са част от чудесата на стария свят. Това означава не просто чудеса построени по онова време, а чудеса на територията на познатия по онова време на човека свят, чиято слава се е разнесла в тези граници. Но днес когато познаваме по-голямата част от света тези чудеса на Стария свят, макар и с непреходно значение, си остават чудеса на Стария свят и толкоз.

Замъкът "Нойшванщайн", Германия наистина е изключителен. Но щом той присъства би трябвало да наредим до него и катедралата "Светото семейство" на Антони Гауди в Барселона. Същото ще кажа и за операта в Сидни и Кремъл.

Stalik-Защо трябва да чакаме Айфеловата кула или La sagrada familia-Baselona да станат на по 500 години за да ги обявим за чудеса на света?Видял съм и двете и просто ми спря дъха в първия момент.И двете са изключителни човешки творения.Това че не са подплатени с история за мен не обезценява тяхната стоиност.Има много красота по света и е глупаво според мен да говорим за седемте чудеса. :angry:

Stalik-Защо трябва да чакаме Айфеловата кула или La sagrada familia-Baselona да станат на по 500 години за да ги обявим за чудеса на света?Видял съм и двете и просто ми спря дъха в първия момент.И двете са изключителни човешки творения.Това че не са подплатени с история за мен не обезценява тяхната стоиност.Има много красота по света и е глупаво според мен да говорим за седемте чудеса. :angry:

<{POST_SNAPBACK}>

Аз го казах, но ти не си прочел.

Освен това не е достатъчно нещо просто да бъде красиво. Трябва да е изключително по рода си и по отношение на идеята и на изпълнението. Не всеки ден се строи стена като Китайската например.

Не ме очарова идеята да се набляга на съвременни творения на човека. В крайна сметка изключителни са тези неща, които не са правени с кранове и модерна техника.

Построяването на Айфеловата кула и на "Светото семейство" е определено проява на ярка оригиналност на архитектурната мисъл. Но когато говорим за чудо това далеч не е достатъчно. Посочените от мен чудеса са в една или друга степен подвиг на своите създатели. Ангкор е построен доста преди "Светото семейство" и спокойно може да го засенчи. С тази разлика че там не са използвани кранове и други съвременни машини... Това го прави по-специален. Не просто културното наследство, което носи. Същото мога да кажа за още по-мистериозните Стоунхендж и статуите на Великденския остров. Подобно на блоковете на пирамидите те тежат тонове. А не просто са преместени, но са и подредени с определен замисъл. В преместването на тоновете желязо на Айфеловата кула няма нищо изключително и чудно. Всички знаем как става...

Моето мнение по въпроса - Айфеловата кула и Статуята на свободата да отпаднат. Истинските чуда на Света са много по-стари. Това, което трябва да бъде включено е пирамидите в Гиза, или по-скоро Хеопсовата пирамида, римският Колизеум и Стоунхендж - чудесата, които и днес продължават да са чудеса с тайните си около строежа им и самите тях, а не туристически атракции с ресторанти на върха...

джамията ая софия в истанбул също е едно чудо...там вътре се преплитат две религии...древните икони от времето когато е била църква,си стоят,а до тях са написани арабските молитви на мюсюлманите...само това само по себе си е чудо.

архитектурата и също

Добре,след 5000 години нашите наследници като си пият кафето на Марс(нищо чудно и да стане)няма ли да се замислят колко велики са били древните да построят нещо толкова красиво като Аифеловата кула или Светото семеиство.Защо да не ги оценим сега,а да чакаме нашите наследници да го направят?

Мойте фаворити са :

1.Великата Китайска стена

2.Ангкор,Камбоджа

3.Компкексът Петра,Йордания

4.Тадж Махал

5.Макчу Пикчу,Перу

6.Статуйте на Великденския остров,Чили

7.Тимбукту,Мали

Добре,след 5000 години нашите наследници като си пият кафето на Марс(нищо чудно и да стане)няма ли да се замислят колко велики са били древните да построят нещо толкова красиво като Аифеловата кула или Светото семеиство.Защо да не ги оценим сега,а да чакаме нашите наследници да го направят?

<{POST_SNAPBACK}>

Защото обясних защо. :eek: Те са архитектурни шедьоври (особено второто). В това спор няма. Но далеч не са единствените. Ето - в списъка е и замъка "Нойшванщайн". Но това не ги прави чудеса. Тяхното значение не носи глобален културен смисъл, а отразява характерни локални черти на духа - символ на Париж и новата френска индустриална култура и символ на каталанската идентичност в силата на религията. Те са културно наследство, но с други мащаби и цел. Те са преди всичко шедьоври на изкуството. Замисълът е съвсем друг. А и както казах не са особен подвиг на създателите си по отношение на изпълнението. Технически за времето си не представляват особено чудо, както Ангкор например. За 9-10 в. това си е повече от чудо бих казал... Иначе Гауди е просто гений, спор няма.

Аз слагам на първо място Статуите на Великденския о-в. Те за мен са най-голямото чудо от всички, които са попаднали в класацията. Те са наистина нещо необикновено и необяснимо, защото на острова няма никакви по-големи камънчета, а да не говорим за такива скали от които могат да се издялат статуи. Все още никой не е успял да разгадае тайната им. Кой ги е направил, как ги е издялал и как е успял да ги пренесе на острова

Аз слагам на първо място Статуите на Великденския о-в. Те за мен са най-голямото чудо от всички, които са попаднали в класацията. Те са наистина нещо необикновено и необяснимо, защото на острова няма никакви по-големи камънчета, а да не говорим за такива скали от които могат да се издялат статуи. Все още никой не е успял да разгадае тайната им. Кой ги е направил, как ги е издялал и как е успял да ги пренесе на острова

<{POST_SNAPBACK}>

That's exactly what I meant! biggrin.gif

На мен лично цялата тази идея за класация на съвременните чудеса на света ми допада много. Само, че не съм убедена, че всички претенденти за топ 7 са чудеса sad.gif Все пак ми е интересно да видя крайния резултат и ще го очаквам с голямо нетърпение :blink:

• 9 месеца по-късно...
  • Автор

Гласуваме в Интернет за новите 7 чудеса на света

От "класическите" 7 чудеса на света само едно - Хеопсовата пирамида в Гиза - е оцеляло до днес.

Ето защо авторите на проекта "Новите седем чудеса" смятат, че е време да бъде съставен нов списък на най-удивителните места на планетата.

Специална комисия, в която участва и бившият генерален секретар на ЮНЕСКО проф. Федерико Майър, подбра измежду повече от 200 световни забележителности списък от 21 исторически паметници.

Могат да участват всички желаещи, съобщава електронното издание НЮЗру. Достатъчно е да изберете своите кандидати от списъка, съставен от експертите. Единственото ограничение е забележителностите да са построени или открити преди 2000 година. Седемте, които съберат най-много гласове, ще бъдат обявени за новите чудеса на света. Главният критерий, по който ще бъдат класирани те, е популярността сред жителите на Земята. Резултатите от вота ще бъдат официално оповестени на 7 юли 2007 г. в Лисабон.

На интернет-сайта на швейцарския фонд "Новите 7 чудеса", който ще занимава със запазването на паметници на културата, вече са гласували над 20 млн. души. Значителна част от тях отдават предпочитанията си за двореца Тадж Махал, Великата китайска стена и древният град крепост на инките Мачу Пикчу.

Ето и всичките 21 паметници, които се състезават за титлата едно от 7-те чудеса на света:

* Акрополът в Атина

* Дворецът Алхамбра в Гранада, Испания

* Храмът Ангкор Ват в Камбоджа

* Градът на ацтеките Чичен-Итца в Мексико

* Великата китайска стена

* Древният град Тимбукту в Мали

* Древният град Петра в Йордания

* Замъкът Нойшвайнщайн във Фусен, Германия

* Операта в Сидни

* Колизеят в Рим

* Мачу Пикчу

* Комплексът Кремъл, Покровската катедрала

* Хеопсовата пирамида в Гиза

* Статуите на Великденските острови в Чили

* Статуята на Свободата

* Статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро

* Комплексът Стоунхендж

* Тадж Махал

* Храмът Киомицу в Киото

* Църквата "Света София" в Истанбул

* Айфеловата кула.

Източник: news.bg

Страхотен проект :yanim:

Изборът е труден, но гласувах за : Градът на ацтеките Чичен-Итца в Мексико, Колизеума в Рим, Великата китайска стена, Църквата "Света София" в Истанбул, Древния град Петра в Йордания, Комплекса Стоунхендж и Операта в Сидни.

Идеята е много добра и аз вече гласувах.

Учудих се като видях Статуята на Свободата и Айфеоловата кула...хич не ми се връзват за чудеса на света, но няма значение. Аз си избрах:

1. Тадж Махал

2. Храмът Ангкор Ват в Камбоджа

3. Великата китайска стена

4. Колизеят в Рим

5. Статуите на Великденските острови в Чили

6. Храмът Киомицу в Киото

7. Хеопсовата пирамида в Гиза

cool.gif

Моят избор е:

1. Акропола

2. Алхамбра

3. Колизеума

4. Великата Китайска Стена

5. Мачу Пикчу

6. Пирамидите в Гиза

7. Тадж Махал

( не е лична подредба това biggrin.gif )

Точно пък за статуята на свободата няма да гласувам. Не мисля че е особено чудо. Искам да видя списъка и тогава пак ще коментирам. Но Тадж Махал, замъкът Neuschwanstein, Алхамбра, китайската стена и планината Ръшмор още от сега са сред любимците ми. Да не забравяме че говорим за чудеса. Няма нищо чак толкова чудно в каката с факела или пък в Айфеловата кула. Красиви - да. Изключителни - да. Забележителности - да. Но чак пък чудеса...

Съгласен съм със Stalik по отношение на Айфелова кула и Статуя на свободата

Току що разгледах всички номинации. Номинирали са и кремъл :love_puter:

stalik,и аз съм съгласна с теб,за статуята на свободата.невиждам никакво чудо там.айфеловата кула-също.

Статуята на Свободата е просто едино мащабирано творение - нищо чудно и уникално в него. Виж за Айфеловата Кула не съм съгласен. Тя е чудо. Техническо чудо! Творение на Гений. Дори и в днешни дни такъв проект би представлявал сериозно предизвикателство, да не говорим за преди 120 години. Над 18000 метални части и 2500000 нита, тежка около 10000 тона. Това са огромни цифри. Безбройно количество сметки. Има какво да се види и там. Над 300 метра и устоява на ветровете. Полет на мисълта и предизвикателство на техническите умения. Не мисля че трябва да се отхвърля с лека ръка.

• 8 месеца по-късно...
  • Автор

Обявяват новите седем чудеса на света

Днес в Лисабон обявяват новите седем чудеса на света. Те ще бъдат определени след продължило една година гласуване по телефона и в интернет на милиони хора по света. Сред основните претенденти са Великата китайска стена, Мачу Пикчу, Колизеумът в Рим, град Петра в Южна Йордания, мегалитите в Стоунхендж, дворецът Тадж Махал в Индия и Великденските острови. Единствено съществуващо и до днес от седемте чудеса на античния свят са Пирамидите в Гиза, които автоматично ще бъдат включени в новия списък. Останалите антични чудеса, които не са се запазили, са Висящите градини на Вавилон, Статуята на Зевс Олимпийски, изваяна от Фидий, Храма на Артемида в Ефес, Мавзолея в Халикарнас, Родоския колос и Александрийския фар.

Източник: dnes.bg

90 милиона избраха новите чудеса на света

Китайската стена, Колизеумът и Акрополът водеха до края в надпреварата

Две хиляди години след като Антипатер Сидонски и Филон Византийски описаха в древна Елада най-удивителните архитектурни творения, късно снощи на грандиозно шоу на един от стадионите в португалската столица бяха огласени новите 7 чудеса на света, предаде Ройтерс. До редакционното приключване на броя обаче те бяха опазени в строга тайна. Изборът бе направен чрез интернет гласуване и по телефона, в което се включиха над 90 млн. души по света. Според фондацията "Новите седем чудеса" (организатор от Цюрих), това е най-мащабната изборна кампания досега. Тя не съобщи кой обект колко гласове е получил, за да няма чудеса от първа и от втора категория. В надпреварата участваха предварително селекционирани 21 кандидатури. Те бяха избрани през януари 2006 г. от общо 77 предложения. Журито бе съставено от изтъкнати архитекти от Великобритания, Япония, САЩ, Китай, Австралия и ЮАР.

Кампанията бе лансирана от швейцарския пътешественик, продуцент и режисьор Бернар Вебер. Една от целите му е с приходите да се финансира възстановяването на двете гигантски статуи на Буда в Бамиян, Афганистан, взривени от талибаните през 2001 г. Половината от парите, натрупани от телевизионни права и други прояви, ще отидат за запазване на културни паметници в целия свят.

До края в надпреварата за престижната седмица водещи бяха Колизеумът в Италия, открит през 80 г. от император Тит; Акрополът в Атина от V в. пр. Хр. със статуите на гръцки богове; Великата китайска стена, дълга 6700 км, строена от VII до IV в. пр. Хр.; Тадж Махал в Индия, построен от император Шах Джахан между 1632 и 1654 г. за любимата му съпруга Мумтаз; Петра в Йордания - столица на древното царство на набатеите; Мачу Пикчу в Перу, построени по времето на империята на инките през ХV век; пирамидата в Чичен Ица в Мексико; Айфеловата кула в Париж, построена за Световното изложение през 1889 г.

Обявиха Седемте нови чудеса на света!

300px-Great_Wall_of_China.jpeg

Това са Великата китайска стена, град Петра в Йордания, статуята на Христос Спасител в Бразилия, Мачу Пикчу в Перу, Чичен Ица в Мексико, Колизеумът в Рим и Тадж Махал в Индия

Великата китайска стена, град Петра в Йордания, статуята на Христос Спасител в Бразилия, Мачу Пикчу в Перу, Чичен Ица в Мексико, Колизеумът в Рим и Тадж Махал в Индия са новите Седем чудеса на света.

Те бяха избрани след гласуване на сайта New7wonders.com и чрез SMS-и, в което участваха 100 млн. души от всички краища на планетата. Те можеха да гласуват за предпочитаните от тях "чудеса" от януари тази година.

Резултатите от вота бяха обявени на стадион "Луж" в португалската столица Лисабон по време на пищна церемония, напомняща тържествата по откриването и закриването на Олимпийските игри. Тя бе предавана по телевизиите в 170 държави и гледана от 1,6 млрд. жители на планетата.

На шоуто присъстваха бившият американски астронавт Нийл Армстронг, бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан, йорданската кралица Рания и португалският премиер Жозе Сократиш, чиято страна сега е ротационен председател на ЕС. Водещи бяха американските актьори Бен Кингсли и Хилари Суонк.

40 хил. зрители на стадиона гледаха зрелищната проява

Тя започна с отварянето на огромна златна книга върху голямата сцена с площ от 6500 кв.м, на която бяха представени древните Седем чудеса на света. После книгата беше заменена с гигантски компютър, символ на вота за новите чудеса.

В първата част на церемонията бяха обявени и кои са седемте чудеса на Португалия. Това беше жест към страната домакин, която нямаше нито един обект в списъка на 21-те претенденти.

Седемте нови чудеса на света бяха избрани след надпревара, в която участваха 21 обекта, които пък бяха предварително селекционирани още през януари 2006 г. от общо 77 предложения.

Селекцията тогава бе извършена от жури, съставено от изтъкнати архитекти и от бившия генерален секретар на ЮНЕСКО Федерико Майор.

Сред 21-те финалисти бяха още Акрополът в Атина, църквата "Света София" в Истанбул, Кремъл и храмът "Св. Василий Блажени" в Москва, замъкът "Нойшванщайн" в Германия, Айфеловата кула в Париж, мегалитите Стоунхендж във Великобритания, храмовете Ангкор Ват в Камбоджа, дворецът Алхамбра в Гранада, храмът "Киомизу" в Япония, замъкът "Нойшванщайн" в Германия, Статуята на свободата в Ню Йорк, операта в Сидни, древният град Тимбукту и каменните статуи на Великденските острови в Чили.

Кампанията за обявяване на Седемте нови чудеса на света бе лансирана от швейцарския турист и режисьор Бернар Вебер, след като през 2001 г. талибаните разрушиха двете гигантски статуи на Буда в долината Бамиян в Афганистан.

"Идеята е да се стимулира културният диалог и взаимният културен респект", обясни пред Франс прес Тиа Виеринг, говорител на фондацията "Новите 7 чудеса" със седалище в Цюрих, Швейцария, организирала гласуването. Кампанията обаче не беше подкрепена от ЮНЕСКО.

Древните Седем чудеса на света са съществували преди повече от 2000 години и всички са били в региона на Средиземно море. От тях само пирамидите в Гиза са се запазили и до днес. Останалите са статуята на Зевс Олимпийски, храмът на Артемида в Ефес, висящите градини на Семирамида, мавзолеят в Халикарнас, Родоският колос, фарът в Александрия.

От днешните чудеса три са в Латинска Америка. Бразилският президент Луис Инасиу Лула да Силва поздрави бразилския народ с това, че статуята на Христос Спасител, издигаща се на хълм над Рио де Жанейро, също се нареди сред финалистите.

"Статуята на Христос винаги си е била чудо за Рио и за Бразилия, а от днес тя ще стане чудо и за целия свят", се казва в изявлението на Лула да Силва.

Включването й в списъка ще донесе на Рио допълнителни приходи от 90 милиона долара, смятат специалисти.

Кратка справка за Седемте нови чудеса на света:

Великата китайска стена - 6700-километровото отбранително съоръжение е най-голямата издигана от човека структура в света. Голяма част от нея е построена от VII в. до IV в. пр. Христа, за да защити отделните династии от нашествията на хуни, монголи и други племена.

Град Петра в Йордания - древният град Петра в югозападната част на Йордания е построен терасовидно около Вади Муса или долината на Моисей. Бил е столица на древното царство на набатеите, намирал се е на пътя на керваните и е продължил да процъфтява под римско управление, след като набатеите били разгромени през 106 г. сл. Христа.

Статуята на Христос Спасител в Бразилия - 38-метровата статуя на Христос с разперени ръце гледа към Рио де Жанейро на атлантическия бряг от хълма Корковаду. Изваяна е от полско-френския скулптор Пол Ландовски, тежи над 1000 т и е изградена на части във Франция, които впоследствие били докарани с кораб в Бразилия. Статуята е тържествено открита на 12 октомври 1931 г.

Мачу Пикчу в Перу - построени по времето на империята на инките през XV в., големите стени, дворци, храмове и домове в Мачу Пикчу се намират на 2430 м надморска височина в Андите, откъдето има изглед към долина, на 500 км югоизточно от Лима. Остава загадка как големите камъни са били транспортирани на такава надморска височина, за да бъде построен отдалеченият град.

Пирамидата в Чичен Ица в Мексико - стъпаловидната пирамида, увенчана с храм на върха си, е построена на свещено място, което е било един от центровете на маите на полуостров Юкатан в Мексико. Издигната е съобразно слънчевия календар, за да може сенките по време на есенното и пролетното равноденствие да напомнят виеща се по стъпалата й змия.

Колизеумът в Рим - огромният амфитеатър в Рим е открит през 80 г. от император Тит на церемония за игри, продължили 100 дни. Колизеумът с 50 000 седящи места е вдъхновил дизайна на съвременни стадиони и е бил арена, където гладиатори са се сражавали до смърт.

Тадж Махал в Индия - беломраморният мавзолей в Агра, щата Утар Прадеш, е построен от император Шах Джахан между 1632 г. и 1654 г. за любимата му съпруга Мумтаз Махал, която умира при раждане. Комплексът е ярък пример за комбиниране на индийския, персийския и ислямския стил в архитектурата и включва гробниците на императора и съпругата му.

netinfo.bg

Организацията на Обединените нации по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) не желае да признае конкурса за определяне на новите седем чудеса на света, който завърши снощи в Лисабон.

Съобщението е на руската агенция Регнум. ЮНЕСКО отказа да подкрепи и самия конкурс, определяйки го като чисто рекламно мероприятие, целящо да повиши популярността на неговия организатор, швейцарския режисьор, пътешественик и бизнесмен Бернар Вебер.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.