Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ревю на Noctua NH-D14

Featured Replies

От голям към по-голям

В днешно време голям брой от производителите на охладители предлагат такива с така наречените heatpipe (топлинни тръби).Разбира се винаги има и изключения.Съществува един малък брой производители , които винаги предлагат нещо интересно , нещо подобрено и нещо , което винаги се представя по-добре от другите конкуренти.Спокойно мога да кажа , че Noctua е един от тези производители.Още с представянето на първия си охладител , компанията показа , че се цели нависоко и до момента това определено не се е променило.С всеки нов продукт , Noctua вдига все по-високо летвата по отношение на качеството.Дизайнът с хиитпайпове работи наистина много добре , а като добавим и факта , че фирмата произвежда едни от най-добрите вентилатори , охладителите им стават уникални.

Noctua NH-D14 е топ охладителят на фирмата , както му казват Биг Бен.

gallery_140694_1249_575009.jpg

Както знаем предишният модел , охладителят Noctua NH-U12P , е на пазара от доста време и ревюта и отзиви за него колкото поиска човек.Но от компанията търсят нещо ново , нещо което е по-добро от предишното , затова всичко е започнало наново от чертожната дъска.Охладителят разполага с двоен радиатор за подобряване на охлаждането и шест броя топлинни тръби.Това , което може да ни направи впечатление е , че имаме един 140мм вентилатор между двата радиатора.Те са общо два- един NF-P14 (140мм) и един NF-P12 (120мм) с ниво на шума съответно 19,6 и 19,8 db.

‘’ NH-U12P е считан за един от най-добрите охладители на пазара , а това ни прави особено горди , че можем да предложим още по-добро и тихо охлаждане в лицето на новия NH-D14’’ обяснява главният изпълнителен директор на фирмата Roland Mossig.’’ NH-D14 е с много ниско ниво на шума и превъзхожда NH-U12P на максимални обороти , така че ние сме уверени , че този охладител ще се хареса на ентусиастите и овърклокърите.’’

По-голяма площ , по-добро топлинно разпределяне , по-добър въздушен поток , ниско ниво на шума-това е Noctua NH-D14.

gallery_140694_1249_119378.jpg

Поглед отблизо

Кутията на охладителя е доста обемна и тежи около и над 1.5кг.Самата Noctua NH-D14 е опакована доста добре в отделна кутия.Има още една кутия , която съдържа необходимите планки за закрепване , паста и приспособления.

gallery_140694_1249_22486.jpggallery_140694_1249_35002.jpg

Когато разопаковаме охладителя може да видим колко е голям той.За да добиете представа за размерите му , ето едно сравнение с TRUE и Noctua NF-P12.Без да има значение от коя страна го гледате това е просто нещо масивно.От ляво на дясно имаме Noctua NF-P12 , следва NH-D14 и TRUE.

med_gallery_140694_1249_29434.jpgmed_gallery_140694_1249_24370.jpg

След като го извадите от кутията , охладителят е с инсталирани на него вентилатори.Малко по-късно при монтажа ще се наложи да махнете средния 140мм вентилатор , за да закрепите NH-D14 към планките на дънната платка.Всъщност той се отстранява доста лесно ,чрез приспособленията за закрепване към радиатора.Предният вентилатор се премахва по същия начин.

gallery_140694_1249_41439.jpg

В комплекта ще намерите всички необходими преходници , планки и скоби за различните сокети.Поддържаните са: Socket LGA1366 Intel, LGA1156, LGA775 & AMD AM2, AM2 +, AM3. Ето и какво може да намерите в окомплектовката:

- 1x NF-P14;

- 1x NF-P12;

- 2x Ultra-Low-Noise Adaptor (U.L.N.A.);

- Y-Split кабелче;

- 4x компенсатори на вибрации;

- NT-H1 термопроводяща паста;

- SecuFirm2 кит;

- Метална лепенка с логото на Noctua.

Ето и малко повече подробности за размерите му:

• Височина (без вентилатор) 160 mm

• Ширина (без вентилатор) 140 mm

• Дълбочина (без вентилатор) 130 mm

• Височина (с вентилатор) 160 mm

• Ширина (с вентилатор) 140 mm

• Дълбочина (с вентилатор) 158 mm

• Тегло (без вентилатори) 900 грама

• Тегло (с вентилатори) 1070/1240 * грама

gallery_140694_1249_94854.jpg

Като гледате снимката може би ще се запитате , защо така вентилаторите не са разположени от двата външни края на радиатора?Причината е , че по този начин се спестява място и така ще могат да се монтират безпроблемно на дъното памети с по-големи радиатори.

3.jpg

Ако обърнете охладителя ще видите съвсем ясно шестте броя топлинни тръби.Като интересен факт може да отбележим , че те не са изработени от мед , а от някакъв материал наподобяващ никелово покритие.Нека да погледнем по-отблизо:

6.jpg

Този номер със стотинката го пробвах като поставих едно левче на повърхността по същия начин.Наистина тя е толкова гладка , че стотинката се задържа , може дори да е използвате за огледало основата.

gallery_140694_1249_44963.jpg

Ето снимка и на вентилаторите.И двата притежават функции като Vortex-Control и SCD технология.Както споменахме-отличен баланс между тишината и производителност.

28.jpggallery_140694_1249_28534.jpg

Инсталация

gallery_140694_1249_38397.jpgmed_gallery_140694_1249_9766.jpg

При мен инсталацията мина безпроблемно.За около 15 минути вече го бях монтирал.Ето и как става това със снимков материал.В опътването за монтаж беше наблегнато особено на тези болтчета.В този случай те са монтирани правилно!

med_gallery_140694_1249_17640.jpg

На лицевата част на дънната платка се подават точно тези болтчета монтирани в предишната стъпка.На тях се поставят пластмасови шайбички , а върху тях се поставят и скобите ,за които ще се захване охладителят.Преди да поставите NH-D14 на дънната платка не трябва да забравяте ,че е нужно да се нанесе тънък слой термопроводяща паста върху процесора.За максимално добър резултат от Noctua препоръчват това да бъде тяхната NT-H1.

med_gallery_140694_1249_95491.png

Нагласяте внимателно охладителя и го захващате здраво посредством винтове за скобите.Този метод на монтаж се оказа доста удачен. NH-D14 се захвана доста здраво за дънната ми платка DFI X58 , а в този случай и за дъното EVGA.Мога да споделя с вас , че отверката , която се включва в комплекта не е много удобна и аз използвах обикновенна.Изглежда доста впечатляващо нали?Нека видим дали размерът има значение……….

Тестове

Нека първо да разгледаме тестове на охладителя с процесор Core i5 750 , който е овърклокнат на честота 3.4 GHz без повишаване на волтажа.Дънната платка използвана за теста е eVGA p55 Classified 200 с 4GB рам памет.Програмата , която се използва при теста е Prime 95.

med_gallery_140694_1249_38693.jpg

Хайде да видим как са температурите при овърклок.Към тези тестове ще добавим и процесора Core i7 870.

med_gallery_140694_1249_50332.jpg

Ето и тестове с процесора Core i7 920.

Тестова конфигурация:

•Процесор: Intel Core i7 920 133x20 (Stock), 166x20 (Overclocked)

•Дънна платка: MSI X58 Eclipse

•Памет: Mushkin HP3 12800 7-7-7-20

•Видеокарта: Nvidia GTX 260-216

•Захранване: Mushkin 800 watt Modular Power Supply

•Хард диск: 1 x Seagate 1TB SATA

•Оптично устройство: Asus DVD-R

•Операционна система: Windows Vista Ultimate 64-bit SP1

•Кутия: Thermaltake Armour +

Охладителите за сравнение са посочени по-горе в ревюто:

•Noctua NH-U12P SE 1366

•Thermalright TRUE

gallery_140694_1249_10047.jpg

Както може да видим Noctua NH-D14 се представя отлично в сравнение с конкурентите си.

Сблъсъкът

Noctua NH-D14 vs Prolimatech Megahalems

Тестова конфигурация:

Процесор: Intel Core i7 920

Дънна платка: Gigabyte EX58-UD4P (BIOS F8)

Памет: Kingston HyperX KHX12800D3LLK3/6GX

Хард диск: Seagate Barracuda 7200.11 1.5TB

Оптично устройство: Nec DVD-RW ND-3520AW

Видеокарта: EVGA GTX 285 FTW

Захранване: SilverStone Decathlon SST-DA1000 (1000W)

Да видим резултатите:

med_gallery_140694_1249_11605.jpg

Под товар:

med_gallery_140694_1249_36335.jpg

С овърклок:

med_gallery_140694_1249_17779.jpg

С овърклок под товар:

med_gallery_140694_1249_28067.jpg

Като заключение

Просто можем да кажем , че това е един от поредните превъзходни продукти на компанията Noctua.Охлаждането е масивно и стабилно ,а нивата на шум са доста приемливи.Вентилаторите под 1000 оборота не се чуват , а на 1300 има едно съвсем леко свистене.Другото , което е и приятният външен вид ,красота.И сега нека си поговорим и за минусите.Всички знаем, че няма нищо перфектно на този свят.Този охладител не е перфектен също.Да започнем от размерите.Почти по всяка вероятност ще има нужда да сваляте дънна платка , за да монтирате охладителя.След това идва въпросът:Ще се побере ли в кутията ми?Аз съм с Хаф 922 и тази Noctua едвам успя да се събере вътре , разминава се на милиметри от 200мм вентилатори.Това означава , че преди да си го купите ще имате нужда от просторна кутия.След това идва и цената.Тук в България тя е около 160лв!Независимо обаче от двата минуса този охладител има доста повече плюсове и аз не съжалявам , че той е моят избор!

Надявам се да ви е било интересно!

Noctua NH-D14 , просто Асът в отбор "въздушни"! Единствено като проблем май се явява намирането му в БГ.

Страхотен охладител, но винаги съм се чудил една тъй като дънната платка (поне при мен не е водоравно) е вертикално няма ли някаква вероятност да се откачи от дъното и да счупи нещо това "чудовище" :wink12:

Страхотен охладител, но винаги съм се чудил една тъй като дънната платка (поне при мен не е водоравно) е вертикално няма ли някаква вероятност да се откачи от дъното и да счупи нещо това "чудовище" :wink12:

За целта се използва Bolt-Thru-Kit, който преразпределя усилието, а в случая кита е включен в комплекта.

Страхотен охладител, но винаги съм се чудил една тъй като дънната платка (поне при мен не е водоравно) е вертикално няма ли някаква вероятност да се откачи от дъното и да счупи нещо това "чудовище" :ph34r:

За целта се използва Bolt-Thru-Kit, който преразпределя усилието, а в случая кита е включен в комплекта.

Отделно от това, някои производители на дънни платки заздравяват продукте (гетинакс или там каквото използват) с допълнителен слой мед , чиято задача е само и единствено здравина... Пример - изключително уважаваните от мен Gigabyte чрез Ultra Durable 3 технологията.

Страхотен охладител, но винаги съм се чудил една тъй като дънната платка (поне при мен не е водоравно) е вертикално няма ли някаква вероятност да се откачи от дъното и да счупи нещо това "чудовище" :ph34r:

Моя е подобен http://tech-reviews.co.uk/reviews/arctic-cooling-freezer-xtreme-rev-2/ Няма опастност да се откъсне, тъй като е твърде лек за размерите си.

Затова вземаш кутия за 100 лева,която е голяма колкото 2 нормални и нямаш проблеми да ръгнеш този охладител в нея :whist:

• Автор
Затова вземаш кутия за 100 лева,която е голяма колкото 2 нормални и нямаш проблеми да ръгнеш този охладител в нея

Дъното ми е микро-АТХ и като монтирах охладителя , направо всичко се закри.Даже си помислих , че ще трябва да се лишавам от някои вентилатори заради него , но от кулер мастер си бяха свършили работата чудесно и всичко беше точно.

Страхотен охладител, но винаги съм се чудил една тъй като дънната платка (поне при мен не е водоравно) е вертикално няма ли някаква вероятност да се откачи от дъното и да счупи нещо това "чудовище" :whist:

Аз точно същото си помислих!Закрепих дъното здраво за кутията , изправих я и дори не се огъна.Много добро решение е планката , която се използва за задната част на дъното.Изобщо доволен съм от покупката.Гледам , че с този охладител се постига един чудесен овърклок на процесора от подписа-по-натам ще сложа снимки.Който го вземе няма да сгреши.В момента стайната температура е 22 градуса , процесорът е на 3.5гхз 21х166 волтаж 1.2в и ядрата са на около 31 градуса при положение , че всички вентилатори на кутията са на минимални обороти , а ноктуата работи на 800 оборота.При товар , при същото положения под праим , температури над 50 градуса на ядра не съм видял.

Изглежда добре ама тоя цвят на вентилаторите нещо не ме радва ... laugh.gif Дали ще се побере в тази кутия? (Мисля да го купувам) extreme_f2.jpg

За дъното съм сигурен Gigabyte Ultra Durable 3 :)

Редактирано от 1ViPeR1 (преглед на промените)

ЦЪК ... 135лв цена...

Да ти е честит и да си го ползваш докато ти омръзне :speak:

За тестовете срещу Megahalems мога да потвърдя.Със същия процесор (почти,ревизия С0/С1) на 3,6 и 1,2275V ядрата ги показва в момента 38-41° при вентилатори на кутията на 700 и проц. на 1200.

Бях ви пуснал някъде снимка какво става,когато охладителя подпре как се налагат операции с отверки.....

Още веднъж честито обаче и дребните недостатъци ги има навсякъде и при всичко,важно е предимствата да са повече :D

лелее, това наистина е чудовище :speak: килограм и 200

лично аз не бих купил толкова голям охладител, въпреки че естествено охлажда супер добре

• Автор
че то едно водно охлаждане струва толкова

Прав си да!Но това водно охлаждане доста често се представя по-зле от повечето топ въздшни охладители като този.Едно добро водно , само за процесора е около 400лв грубо казано :)

Прав си да!Но това водно охлаждане доста често се представя по-зле от повечето топ въздшни охладители като този.Едно добро водно , само за процесора е около 400лв грубо казано :D

Е да,ама не съм такъв клокър,че да вземам охлаждания,които струват 1/3 от компютъра ми :hush:

Ще се побере ли в кутията ми?

Ами нищо особено не е като размер. В смисъл, продуктите на Thermaright, Prolimatech Armageddon и Thermolab Baram са също толкова високи - 160мм. Дори IFX-14 е 161мм. Иначе се представя отлично.

• 2 месеца по-късно...

Аз пък плагиатствани и изкопирани, жалки продукти не копирам.Чакам да видя дали радващите се на тая стара песен на нов глас ще се сетят от кой прочут охладител е изкопиран тоя, на 101 %. Една компания да направи нещо, и всички тръгват да крадат...На мен ми е под овърклокърското достойнство това.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.